Dodaj do ulubionych

odkryj swoj rozmiar z decathlonem

30.03.14, 13:01
Ogladam sobie wlasnie kostiumy kapielowe na stronie www decathlonu. Weszlam w opcje znajdz swoj rozmiar i wpisujac wymiary w biuscie i pod. dowiedzialam sie ze nosze rozmiar 85G. a Myslalam, ze nosze UK65J. Dziekuje decathlonowi za uswiadomienie!
Obserwuj wątek
    • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 14:07
      Ale zanim machnelas ten ironiczny komentarz, to wzielas pod uwage, ze deca to marka francuska i ma rozmiarowke blizsza francuskiej (obwody sie liczy inaczej), a po drugie sprzedaje rzeczy sportowe, marki wlasnej i SA, dosyc duzomiskowe i miski najczesciej bierze sie mniejsze niz w standardowo wypadajacej bieliznie brytyjskiej?
      Tabelka, jak kazda jest przyblizeniem, mi z tabelki deca tez nie wypada ten rozmiar, ktory tak naprawde na mnie pasuje, ale daje orientacyjne pojecie od czego zaczac mierzenie (chyba taka jest rola tabelki, prawda?). Pod tym wzgledem nie jest gorsza niz tabelka np. Ewy Michalak czy Panache.
      • kk345 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 14:48
        Nie każda klientka musi zdawać sobie sprawę z innej metody pomiarów w przypadku bielizny francuskiej- więc Twój komentarz byłby stosowniejszy bez niepotrzebnej złośliwości na początku wypowiedzi... Nic dziwnego, ze dziewczyna nosząca obwód 65 jest zdziwiona przypisaniem do 85-tki.
        • pierwszalitera Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 15:42
          kk345 napisała:

> Nie każda klientka musi zdawać sobie sprawę z innej metody pomiarów w przypadku
          > bielizny francuskiej-

Ale powinna umieć przynajmniej czytać. Wtedy zauważyłaby, że tabelka decathlonu na obwód pod biustem 63cm-67cm przewiduje rozmiar 80, a na 68cm-72cm rozmiar 85 i tak dalej. Nie wszędzie musi być podany rozmiar brytyjski, bo to w ogóle nie jest powszechnie przyjęta międzynarodowa rozmiarówka obowiązująca w każdym kraju tej planety. A skoro autorce wątku wyszło 85, to znaczy, że jej obwód pod biustem oscyluje w okolicach 68cm-72cm. Przy takim wyniku wiele kobiet nosi także rozmiar UK 70, to nie zawsze musi więc być nawet brytyjskie 65.
          • kk345 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 22:50
            Nawet osoba umiejąca czytać ma prawo się dziwic, to nie jest przywilej niepiśmiennych, naprawdę.
        • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 22:01
          więc Twój komentarz byłby stosowniejszy bez niepotrzebne
          > j złośliwości na początku wypowiedzi...

Nie bylo zlosliwosci, tylko pytanie.

Nie znam tych rejonow rozmiarowych, na forach sportowych (z ktorych kojarze wiele bieliznianych dyskusji) prawie nie ma dziewczyn z takimi miskami, nie wiedzialam, czy deca az tak "rabnal sie" w wyzszych rejonach rozmiarowych, czy watkodawczyni chce sobie poironizowac, ze taki duzy sklep jest ciagle taki nieswiadomy w kwestii bielizny;

Nawiasem mowiac imho nie ma sie czym emocjonowac w kwestii ich tabelki, bo ich bielizna sprawdza sie na mniejszych biustach wylacznie, na srednich juz "tak se", o wiekszych nie wspominajac.
    • gosiakk101 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 17:12
      Informacji o francuskiej rozmiarowce nie zauwazylam aczkolwiek milo by jednak , gdyby wzieli pod uwage tradycyjna europejska rozmiarowke. Zreszta, na coz to gdy wiekszosc z forumowiczek i tak by nie znalazla tam na siebie odpowiedniego biustonosza;/
      • pierwszalitera Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 20:05
        gosiakk101 napisała:

> Informacji o francuskiej rozmiarowce nie zauwazylam aczkolwiek milo by jednak ,
        > gdyby wzieli pod uwage tradycyjna europejska rozmiarowke.

Brytyjska rozmiarówka nie jest tradycyjną europejską rozmiarowką. U wielu wprawdza nawet zamieszanie podwójnymi literkami, które są u nas znane dopiero od niedawno, więc może być dla klientki tak samo egzotyczna, a nawet bardziej niż tylko francuskie oznaczenia obwodów.

Zreszta, na coz to g
        > dy wiekszosc z forumowiczek i tak by nie znalazla tam na siebie odpowiedniego
        > biustonosza;/

Przesadzasz. Bardzo wiele kobiet nie potrzebuje miski większej od G.
        • zireael00 Rozmiarówka Decathlonu 30.03.14, 21:20
          Jestem święcie przekonana, że Decathlon nie ma miski G. Ani zbliżonych. Ich rozmiarówka bieliźniana to płacz i zgrzytanie zębami.
          • pierwszalitera Re: Rozmiarówka Decathlonu 31.03.14, 10:19
            zireael00 napisała:

> Jestem święcie przekonana, że Decathlon nie ma miski G. Ani zbliżonych. Ich roz
            > miarówka bieliźniana to płacz i zgrzytanie zębami.

Ja nie wiem, co oni mają w polskich sklepach, ja piszę o ich tabelce i tam jak najbardziej występuje G. Przecież taki rozmiar autorce wątku wyliczyli - 85G, czyli 70G w europejskiej rozmiarówce.
        • kasica_k Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 03:20
          pierwszalitera napisała:

> gosiakk101 napisała:
          >
          > > Informacji o francuskiej rozmiarowce nie zauwazylam aczkolwiek milo by je
          > dnak ,
          > > gdyby wzieli pod uwage tradycyjna europejska rozmiarowke.
          >
          > Brytyjska rozmiarówka nie jest tradycyjną europejską rozmiarowką.

Ale po co brytyjska? W Polsce najpopularniejsze są europejskie obwody. Nie francuskie ani nie brytyjskie.
      • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 30.03.14, 21:51
        > Informacji o francuskiej rozmiarowce nie zauwazylam aczkolwiek milo by jednak ,
        > gdyby wzieli pod uwage tradycyjna europejska rozmiarowke.

Chyba kazda, albo prawie kazda marka francuska posluguje sie francuska rozmiarowka, a przymajniej "po francusku" przelicza obwody. Wiekszosc z nich nie daje na swoich produktach informacji o brytyjskim odpowiedniku. Jak pojdziesz do sklepu kupic sobie stanik np. Chantelle to tez bedziesz miala rozmiarowke podana we francuskim systemie i wg tego systemu trzeba szukac obwodu. Nie wiem, czy jest jedna rozmiarowka, ktora mozna by nazwac tradycyjna. Zwroc uwage, ze na takim SA (produkt sprzedawany praktycznie na calym swiecie) masz teraz podany rozmiar podany w 4 systemach. Byloby wygodniej miec jedna rozmiarowke, ale jest kilka, no tak juz jest:D

Do tego bielizna tam sprzedawana (sportowa) jest dosc duzomiskowa, a nawiasem mowiac ta firmowana przez Deca jest jakosciowo "taka se", ja tam niby znajde swoj rozmiar, ale na moim srednim biuscie juz sie nie sprawdza. Dziewczyny z malym biustem chwala, nawet te staniki za 39pln, ale to dziala w okolicach naszego rozmiaru 70C max z tego, co kojarze z forow sportowych.
        Jeszcze inna sprawa, to ze polski Deca niechetnie sciaga wieksze miski (nawet tych modeli, ktore ma w sprzedazy, a w wiekszych miskach istnieja), ale to juz nie problem Deca ogolnie tylko polskiego zatowarowania.
        A z rozmiarem 65J brytyjskim z bielizna sportowa jest bieda:( tylko to inna historia.
        • kasica_k Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 03:16
          Jak pójdziesz do salonu Chantelle w Polace i poprosisz 80H, to dostaniesz 80H wg rozmiarówki EU, a nie francuskiej (sprawdzałam). Jak na mój rozum, nie ma sensu wymagać od polskiej klientki, żeby znała się na francuskim przeliczaniu obwodów, prościej je po prostu przeliczyć już w sklepie, zamiast za każdym razem tłumaczyć różnicę :) Przypuszczam, że każdy stanik francuskiej marki sprzedawanej międzynarodowo będzie miał podany na metce rozmiar EU. Ja też bym była zdziwiona, gdyby mi tabelka na polskokęzycznej stronie sklepu sportowego wyliczyła rozmiar 95 zamiast 80. A Decathlon nigdy nie kojarzył mi się ani z francuską bielizną, ani w ogóle z Francją ;)
          • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 08:57
            Rzeczy z Deca wiele dziewczyn z calej PL zamawia online, zwlaszcza sportowe staniki, na ich stronie tez podane sa rozmiary francuskim systemem.
            Sklep z kompetentna brafitterka jasne, fajnie, klientka nie musi rozumiec szczegolow francuskiej tabeli, tylko Deca jest wyraznie tanszy, SA Run w stacjonarnych sklepach w PL kosztuje 240 pln, w Deca bywa do dostania regularnie polowe taniej, a czasem nawet za jeszcze mniej niz polowe. Jak kogos stac na te 240 i mu wszystko jedno ile zaplaci, to super, ale podejrzewam, ze sporo osob skorzysta jednak z samodzielnego zamowienia on-line, zeby zmniejszyc koszty, zreszta sklep stacjonarny nie kazdy ma na miejscu.
            Ja nie mowie, ze to fajne i wygodne, ale naprawde Cie dziwi, ze Francuzi maja wlasna rozmiarowke i nie podaja brytyjskiej? Bo mnie jakos nie bardzo;)
            • kasica_k Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 13:25
              virgaaurea napisała:

> Ja nie mowie, ze to fajne i wygodne, ale naprawde Cie dziwi, ze Francuzi maja w
              > lasna rozmiarowke i nie podaja brytyjskiej? Bo mnie jakos nie bardzo;)

Ale jakiej brytyjskiej? Skąd Wam się wziął obowiązek
              przeliczania na brytyjskie rozmiary?

Chodzi o europejskie obwody, czyli 80 a nie 95.
              • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 14:26
                Rany, no pewnie, ze nie obowiazek;) ale imho (moze sie myle, jesli tak to popraw, pewnie masz szersze spojrzenie) mamy w glowach brytyjska (tzn. czesc z nas przynajmniej) bo glownie na
                wyspach kupujemy online. Zaopatruje w bielizne czesc rodziny i prawda jest taka, ze na brastopie, listkach itd. jest po prostu bardzo tanio, a to, ze komplet jest z poprzedniego sezonu wielu kobietom roznicy nie robi, jesli dobrze lezy.
                Stroje kapielowe Deca sa ladne (materialy sa ladne) i atrakcyjne cenowo, problem jest imhonie z sama tabelka, tylko z konstrukcjami., bol jest taki, ze nawet te z szersza (bo nie nazwalabym tego szeroka) rozmiarowka, to po prostu przeskalowane mniejsze rozmiary, kontrukcje sa slabe, tzn. w przypadku samonosnych biustow dają radę, ale na tym koniec. Ja sie kiedys namierzylam jak durna, podobal mi sie szalenczo jeden wzor materialu, akurat go uszyli we wszystkich krojach, no i nic z tego. Mimo, ze podobal mi sie bardzo i dalekie od idealu dopasowanie bylam w stanie przelknac. Support byl beznadziejny:/ Zagladam czasem zobaczyc, co nowego, bo czesto jestem w tym sklepie, ale rewolucji konstrukcyjnej poki co nie widac.
                Swoja droga -moze jakby sie na stanikomanii recenzje albo przeglad jakichs fajnych polskich strojow pokazal przed latem, to dla kupujacych w kraju bylaby fajna opcja:D
                • kasica_k Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 15:17
                  Masz rację, my tu rzeczywiście mamy w głowach brytyjskie rozmiary, ale spora część z nas i tak posługuje się przynajmniej obwodami europejskimi. No i przeciętna klientka także nie posługuje się na co dzień brytyjską rozmiarówką. Ani tym bardziej francuską. Dlatego rozumiem, że ktoś może się mocno zdziwić, że na 80 pod biustem proponuje się mu 95. Szkoda, że tabelkę po prostu przepisano z francuskiej wersji bez zmiany obwodów na EU.

Jeśli chodzi o kostiumy, to niestety jakiś czas temu w ogóle z nich zrezygnowałam, a już o polskich to już w ogóle nie mam pojęcia. Jakbyś np. Ty miała chęć napisać gościnną notkę na ten temat, to bardzo zapraszam :)
                  • pierwszalitera Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 16:00
                    kasica_k napisała:

> Masz rację, my tu rzeczywiście mamy w głowach brytyjskie rozmiary, ale spora cz
                    > ęść z nas i tak posługuje się przynajmniej obwodami europejskimi.

Upierasz się przy tych obwodach, a przecież to też abstrakcja. Nie odpowiada w żadnym wypadku wymiarowi pod biustem, bo gdybym szyła sobie sukienkę i krawcowa wymierzyła mnie w normalny sposób (bez ściskania) metrem krawieckim, to moje 76 cm pod biustem nie odpowiadają w żadnym wypadku ani rozmiarowi brytyjskiemu, który noszę (32), ani europejskiemu (70), ani francuskiemu (85). Najbliżej mu chyba do effuniakowego z kalkulatora (75), ale praktycznie i tak noszę inny (80). I właśnie w kalkulatorze Ewy Michalak autorka wątku też nie dostałaby swojego "65cośtam". Poza tym inny obwód może być nawet wskazówką, że chodzi o inną rozmiarówkę i trzeba uważać, bo co mi po obwodzie, jak miseczki liczy się ewentualnie całkiem inaczej? Po to marka ma stronie tabelkę, by sprawdzić, a nie zamawiać z rozpędu "bo mój brytyjski (polski, niemiecki, effuniakowy, whatever) rozmiar jest XY i wszyscy muszą się tego trzymać"
                  • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 02.04.14, 13:01
                    > Jeśli chodzi o kostiumy, to niestety jakiś czas temu w ogóle z nich zrezygnował
                    > am, a już o polskich to już w ogóle nie mam pojęcia. Jakbyś np. Ty miała chęć n
                    > apisać gościnną notkę na ten temat, to bardzo zapraszam :)

Szkoda troche, bo jak sie przyzwyczai ktos do dobrej bielizny, to potem paradowanie w jakims rozplaszczajacym czyms niepodtrzymujacym biustu jest rownie niekomfortowe, jak w niedobranej bieliznie. Mam jedno tankini z Deca, hmm, no szalu nie robi delikatnie mowiac:D czarne, wiec sie przynajmniej w oczy nie rzuca:D

Tegoroczne nowosci sa wyjatkowo drogie (ale moze za tym idzie wlasnie skok jakosciowy?), ale w sumie na wyprzedazach naszych marek mozna wyhaczyc fajne rzeczy niekoniecznie drozsze niz takie kostiumy z listkow, moze troche drozsze niz z Deca, ale (chyba?) powinny o wiele lepiej lezec.
                    Tyle, ze ja to wszystko znam z teorii, ogladam sobie te strony, patzre, co jest, ale jakos nigdy nie zaryzykowalam wlasnych pieniedzy na nasze kostiumy, do pewnego momentu glownei dlatego, ze bylo tak sobie jesli chodzi o design, ale ten nowszy (w niektorych markach) jest naprawde fajny, tylko wlasnie - nie mam pojecia, co z jakoscia. Prawda jest taka, ze zawsze latwiej bylo mi zamowic cos z wysp, zwlaszcza, ze kroje juz znam.
                    Jak cos polskiego nabede i bedzie fajne, to sie pochwale na pewno, zwlaszcza takie rybeczki Comeximu mnie kusza: www.comexim.pl/kostiumy-kapielowe/130-aquarium-biustonosz.html
                    Dalia w nowych kolekcjach poszala niestety z cenami, w zasadzie dobila do Freyi, choc design na zdjeciach bez zarzutu, ze starszych kolekcji (znacznie tanszych) tez cos tam sie jeszcze da wybrac. Corin wizualnie daje rade z niektorymi modelami, u Ewy Bien jak zwykle MASA slicznych wzorow (ten by Ci nawet kolorystycznie podszedl, hehe, sklep.ewabien.com/Stroje%20k%C4%85pielowe/Str%C3%B3j%20k%C4%85pielowy%20FLORES%20Soft-368661.html). Juz nawet te plastikowa Natalie Siwiec bym jej wybaczyla, tylko jak sie ma doswiadczenia z bielizna srednie, to troche stopuje zakupy:/
                    • seqik Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 09.04.14, 23:51
                      virgaaurea napisała:

> Szkoda troche, bo jak sie przyzwyczai ktos do dobrej bielizny, to potem paradow
                      > anie w jakims rozplaszczajacym czyms niepodtrzymujacym biustu jest rownie nieko
                      > mfortowe, jak w niedobranej bieliznie. Mam jedno tankini z Deca, hmm, no szalu
                      > nie robi delikatnie mowiac:D czarne, wiec sie przynajmniej w oczy nie rzuca:D

Właśnie, czemu brytyjskie kostiumy kąpielowe są takie drogie? Też zaoszczędziłam w zeszłym roku, kupiłam piątkę z Calzedonii i zwęziłam z przeszyciem ramiączek, żeby mieć cokolwiek. I żałuję tego okropnie - ja już nie pamiętałam co to znaczy nie móc energicznie chodzić, albo non stop się zastanawiać, czy mi coś nie uciekło przypadkiem. A mimo wszystko boli mnie, że wydam w tym roku 350zł na coś, co założę kilka razy, a potem albo przestanie mi się podobać albo zmieni mi się rozmiar (jak po ostatnim zakupie dopasowanego stroju). Jak dla mnie stroje kąpielowe nie muszą być muskane przez elfy, nie muszą być trwałe na lata, ale powinny być ładne i mieć dostępny dla mnie rozmiar.
                      • gosiakk101 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 10.04.14, 08:53
                        350zl o jakiej marce myslisz? z Panache z tego co sie orientuje mozna kupic o wiele taniej kostium. To wszystko zalezy of firmy. Ja np unikam bielizny firmy Freya ze wzgledu na drozsze ceny.
                        • seqik Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 10.04.14, 15:14
                          O Freyi właśnie.
          • pierwszalitera Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 10:26
            kasica_k napisała:

> Jak pójdziesz do salonu Chantelle w Polace i poprosisz 80H, to dostaniesz 80H w
            > g rozmiarówki EU, a nie francuskiej (sprawdzałam).

Tak, a na metkach przeliczają także na brytyjski, bo to znana chyba na całym świecie firma. Pytanie tylko, czy brytyjskie marki też przeliczają i informują klientki z innych krajów? Przeliczają chociaż na rozmiar kontynentalny, jeżeli francuski już pomijają? Szkoda, że odcinam metki, bo bym sprawdziła, ale zdaje się, że tego nie robią. Więc tylko dlatego, że przyzwyczaiłyśmy się do brytyjskich rozmiarów nie oznacza, że są one obowiązujące wszędzie.
            • kasica_k Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 13:31
              1) Tak, firmy UK podają na metkach obwody EU i FR. Misek przeważnie nie umieją :)
              2) Nie wiem, ile razy jeszcze muszę napisać, że nie wymagam od nikogo przeliczania na brytyjskie rozmiary, chodzi mi wyłącznie o EU. Nie pożądam, by mój obwód był nazywany 36, nawet wolę 80 :)
      • tfu.tfu Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 09:25
        ależ wzięli. jest obwód pod biustem w cm. mi wychodzi 100D/E ;-) ale nie będę sprawdzać na żywo.
    • onion68 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 16:06
      Dzięki za ten wątek - właśnie zamówiłam ze strony Decathlonu stanik do biegania Kalenji w europejskim rozmiarze 75D za 39,90 :) Jestem dobrej myśli, za tę cenę zawsze do czegoś się nada, jak nie do biegania, to do jogi.
      Rozmiary tego modelu były podane w systemie francuskim i europejskim.
      • virgaaurea Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 16:26
        Jakby jeszcze ktos chcial skorzystac, to na wszelki wypadek napisze, ze ten za 39 przeceniony z 79 jest o wiele lepszy, o ten:
        www.decathlon.pl/stanik-do-biegania-new-sportance-comfort-black-id_8198801.html
        (jest nieustajaco przeceniony od dluzszego czasu)
        a nie te w normalnej cenie za 39, bo te sie naprawde nie bardzo do biegania nadaja;

Onion, mam niewiele wiekszy rozmiar niz Ty (32E/34DD bryt.), u mnie sie zupelnie nie sprawdzil do biegania, pare podskokow w przymierzalni pozbawilo mnie zludzen:D ale moze u Ciebie bedzie lepiej:)
        W ogole, jakby sie okazalo, ze jednak nie daje rady - do jogi i wszelkich dzialan na podlodze jest fajny shock z zamkiem z przodu i zupelnie gladkimi plecami (shock absorber zip bra), latwo mozna wyhaczyc za 15 funtow w UK, jest sporo przecen; nie mam, ale sie przymierzam, wiele dziewczyn (biegajacych rowniez) chwali, support podobno niezly.
        • onion68 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 16:28
          Właśnie ten kupiłam :) I dla córki właściwie, myślę, że może być OK.
        • onion68 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 31.03.14, 16:33
          Gdyż ja mam 70E europejskie, czasem nawet zmierzające w kierunku 70F, więc dla mnie póki co nie ma.
        • onion68 Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 02.04.14, 20:23
          Biustonosz przyszedł i został przymierzony. Niczego nie urywa, ale jak na tę cenę jest chyba przyzwoity, na moje oko obwód dobrze podtrzymuje. Miska mogłaby być o te pół rozmiaru większa, ale tragedii nie ma. Wygląda co prawda mniej pancernie niż moja Freya Active, no ale.
          Teraz zobaczymy, jak się sprawdzi w akcji biegania, ale odsyłać nie będziemy.
    • ka_ad Re: odkryj swoj rozmiar z decathlonem 20.05.14, 21:25
      Ja widzę, że jest tam podana zarówno rozmiarówka UK i francuska ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka