15.03.06, 09:25
Wątek poświęcony stanikom firmy SAMANTA!
Zapraszam do opisywania konkretnych modeli, wymiany doświadczeń z ich
użytkowania, uwag na temat rozmiarówki itp.

Dla porządku W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez względu na
to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o jakiś, który dopiero
planujemy kupić.

Staniki SAMANTY możemy obejrzeć i kupić m.in. w sklepie firmowym www.samanta.pl
Obserwuj wątek
    • yaga7 Eliza 15.03.06, 10:20
      Samanta to była pierwsza firma, której kupiłam stanik w tym prawidłowym
      rozmiarze ;) Czyli z 80C/D przeszłam na 75E.

A więc tak:
      ELiza A042 www.samanta.pl/strona.php?parent=169
      mój ulubiony fason stanika. Mam dwa i są boskie :) Nic mnie nie gryzie, nie
      odstaje, piersi są krągłe, to co lubię. Fakt, nie chodzę w nich na okrągło, wiec
      nie wiem, na ile się rozciągają itp.

Eliza A011 www.samanta.pl/strona.php?parent=22
      Fason podobny, ale w sumie 75E jest trochę za małe, powinnam chyba mieć 75F. Ale
      ładnie trzyma. Fakt, po intensywnym używaniu trochę się rozciągnął obwód.
      Ramiączka się nie rozciągnęły. Też ładnie wygląda, ladnie podtrzymuje, jestem
      zadowolona.

Oktawia www.samanta.pl/strona.php?parent=27
      Hmm, kupiłam na fali zachwycenia Samantą, ale nie do końca jest na mój biust.
      Spłaszcza i robi się taki spiczasty jak się patrzy z boku. Ale koronka ładna, aż
      tak się nie rozciągnął, bo nie był intensywnie używany.

Ananke www.samanta.pl/strona.php?parent=163
      ale rozmiar 80D - mam pod suknię ślubną. Podoba mi się oczywiście pionowe cięcie
      miseczki. Wiem, że się rozciągnie, niestety... Ale zaraz po kupieniu jak na
      razie dobrze leży :)

Rebeka www.samanta.pl/strona.php?parent=136
      kupiłam za mały ;( Ale akurat ten wcale się nie rozciągnął w obwodzie... Koronka
      ładna, ładnie podtrzymuje.

Margo www.samanta.pl/strona.php?parent=164
      Na stronie jest napisane, że jest dla małych piersi, ale mam go w rozmiarze 75E.
      Nie chodzę w nim dużo, bo nie mam dużo jasnych rzeczy, ale generalnie jestem
      zadowolona. Powiększa biust ;) No i raczej nie nadaje się do skakania ;)

Ufff :)
      • yaga7 Eliza, Oktawia, Ananke, Rebeka, Margo 15.03.06, 10:21
        Aaaa, zapomniałam podać wszystkich modeli w tytule, więc się poprawiam ;)
      • pitahaya1 ElizaA011 15.03.06, 10:43
        Eliza A011
        -podpisuję się pod Yaga7: dobrze trzyma, wygodny model, ramiączka zmieniły się w
        falbanki, pod biustem porażka, bardzo szybko się rozciągnął:((((

• maith Re: Eliza 29.03.06, 02:04
        Kupiłam jeden i chociaż inne kolory wyglądały kusząco, to wady mnie odstraszyły:
        -za słabo trzyma biust, nie tragicznie, ale słabo, trudno w nim np. podbiec

Żeby nie było wątpliwości, to nie jest kwestia ramiączek czy biustu, bo mam
        takie na cieniutkich ramiączkach i jeszcze z przezroczystymi miseczkami, w
        których biust ze mną nie skacze. Niestety te inne kupione za granicą (tu przy
        okazji piętnuję zagraniczne firmy, które nie sprowadzają do nas pełnej rozmiarówki).

-obwód jest rozciągliwy, co przy dużym biuście 75F stanowi problem. Zastanawiam
        się, czy to nie ten obwód stanowi powód słabego trzymania.
        -a i jeszcze w ramach fig mają majtasy obciskające, jakby każda dziewczyna z
        biustem musiała od razu mieć problemy z brzuszkiem.

Zalety znacie:
        -piersi się ładnie układają
        -kilka atrakcyjnych kolorów do wyboru.

Tylko cóż z tego, skoro to jeszcze powinno biust trzymać.
        Rozciągliwość obwodu(a zatem słabe trzymanie) jest jednak mniejsze niż przy
        staniku Gai, który kiedyś kupiłam, choć tam podobno wszystko zależy od modelu,
        ale to już na inny wątek.
      • annamariagr Re: Eliza 14.09.07, 15:51
        Mam 3 biustonosze z tego modelu, każdy w innym kolorze. Dość intensywnie nosiłam
        czarny, więc szybko się zużył, niestety rozciąga się pod biustem, również
        ramiączka tracą sprężystość i nie nadają się do noszenia. Biały i złoty nadal
        wyglądają dobrze i dość dobrze się noszą, choć moze część dolna miseczki jest
        mało stabilna. Ale dwa ostatnie noszę naprawdę rzadko, stąd jeszcze nadają się
        do użykowania. Ale na pewno są ładne.
    • butters77 Samanta - odradzam (klerken) 15.03.06, 10:58
      Drogie Forumowiczki,

Kilka dni temu zachęcona szyldem "Samanta" nad pewnym sklepem weszłam sobie
      do środka z niecnym zamiarem poprzymierzania staników tejże firmy, dobrania
      rozmiaru, a następnie kupienia w internecie (bo taniej).
      Nie zrażona napastliwą bezbiuściastą panią za ladą rozpoczęłam
      przymierzanie...
      Na początek 70E (mój "standardowy" rozmiar, odpowiedni takze wg tabeli
      rozmiarów Samanty) - dużo za mały. No to 70E... - za duży... Nie za duzo za
      duży ale jednak za duzy. Ale co najlepsze, to powiekszył sie także obwód
      stanika, choć oba 70.
      Ale myślę sobie "może krój niedobry, przymierzę inne". Niestety. U innych to
      samo. Dodatkowo jakieś za bardzo wykrojone pod pachami, ramiączka zbyt
      rozciagliwe.
      Ale najgorsze było to, ze większość przymierzonych przeze mnie staników
      układała piersi w "szpic"! Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi, ale jak sie
      patrzy na biust w takim staniku z boku, to takie stożki wychodzą :-)))

No i to był wg mnie gwóźdź do trumny dla bielizny tej firmy.

(wypowiedz Klerken z wrzesnia'05)
      • butters77 Re: Samanta - odradzam (lainka) 15.03.06, 11:00
        Masz zupełną rację. W zeszłym roku kupiłam dwa modele przez internet. Na
        zdjęciach wyglądały super, ale w rzeczywistosci okazały sie niewypałem. Bardzo
        słaba stabilność, wpijające się ramiączka i do tego biust sterczący w szpic.
        Rozmiar był tez lipny, za durzy w obwodzie.

(wypowiedz Lainki z wrzesnia'05)
      • butters77 Re: Samanta - odradzam (zosiajaniak) 15.03.06, 11:02
        Mam 20 biustonoszy z Samanty i jestem z nich bardzo zadowolona.Faktem jest że
        niektóre modele słabo podtrzymują biust (mam 70E), ale za to są eleganckie,
        romantyczne i mają cienkie ramiączka.

(wypowiedz z wrzesnia'05)
        • butters77 Re: Samanta - odradzam (klerken) 15.03.06, 11:03
          No właśnie - cienkie ramiączka... Dla mnie odpadają, bo biustu nie mogą
          utrzymać i jedyne co robią, to wpijają sie w ramiona :-(((

(wypowiedz Klerken z wrzesnia'05)
          • butters77 Re: Cienkie ramiączka (ekler.ka) 15.03.06, 11:04
            gdzie wy macie te cienkie ramiaczka?:O mam 3 staniki samanty,z czego dwa maja
            naprawde grube ramiaczka...hmm ;)

(wypowiedz Ekler.ki z wrzesnia'05)
      • butters77 Re: Samanta - odradzam (zuzka1975) 15.03.06, 11:05
        Ja tez odradzam. kasa za stanik wieksza niż za Triumph (mój ulubiony) a do tego
        wspomniane stozki i co najważniejsze (mam 5 modeli głownie z internetu bo
        wygladaja słodko) każdy z nich ma cos co gryzie( nitki , plastiki, szwy) i nie
        pozwala czuc sie komfortowo. Postanowiłam byc wierna 2 markom avocado (juz coraz
        rzadziej) oraz Triumph
        mam 80 D lub E w zaleznosći od stanika

(wypowiedz Zuzki1975 z wrzesnia'05)
      • annamariagr Re: Samanta - odradzam (klerken) 14.09.07, 15:57
        Co do jakośći mam mieszane uczucia, opisałam to przy modelu eliza, ale na pewno
        nie mogę powiedzieć, że biust jest stożkowy, wprost przeciwnie, jest mocno
        zaokrąglony.
      • 23_anna Re: różne modele - piersi w szpic! 14.09.07, 16:22
        butters77 napisała:
        > Ale najgorsze było to, ze większość przymierzonych przeze mnie
        staników układała piersi w "szpic"!

Ja mam te same obserwacje - formują biust w szpic! Przynajmniej
        jesli chodzi o miski F-G. Przymierzyłam sporo Samant, bo podobają mi
        się, są tanie i stosunkowo łatwo dostępne, ale nic z tego -
        większość modeli robiła szpice. A to jest porażka zupełna..

• asiulaka9 Re: różne modele - piersi w szpic! 10.02.08, 11:07
          Drogie laseczki żeby piersi nie układały się w szpic wybierajcie modele z oznaczeniem np. A042 ważny jest ten nr 42 bo oznacza że miseczka ma jedno pionowe cięcie w tych modelach piersi są krągłe jak pączusie. Sama mam rozmiar 75E i noszę staniki z pionowym cięciem tylko finmy samanta są po prostu genialne a najważniejsze jest to że sie nie deformują i nie rozciągają w obwodzie.
      • asiulaka9 Re: Samanta - JAKI SZPIC?? 10.02.08, 11:10
        Drogie laseczki żeby piersi nie układały się w szpic wybierajcie modele z oznaczeniem np. A042 ważny jest ten nr 42 bo oznacza że miseczka ma jedno pionowe cięcie w tych modelach piersi są krągłe jak pączusie. Sama mam rozmiar 75E i noszę staniki z pionowym cięciem tylko finmy samanta są po prostu genialne a najważniejsze jest to że sie nie deformują i nie rozciągają w obwodzie.
        • martulka_s Re: Samanta - JAKI SZPIC?? 10.02.08, 14:47
          asiulaka9 napisała:

>miseczka ma jedno pionowe cięcie w tych modelach piersi są krągłe jak pączusie.
          Sama mam rozmiar 75E i noszę staniki z pionowym cięciem tylko finmy samanta są
          po prostu genialne a najważniejsze jest to że sie nie deformują i nie rozciągają
          w obwodzie.

Nie rozciągają się w obwodzie??? Kochana, ja nosiłam biustonosze Samanta przez
          kila ładnych lat tylko i wyłącznie, bo tylko to miało jako takie miseczki na mój
          biust. Wszystko mogę o nich powiedzieć, tylko nie to, że obwód się nie rozciąga!
          Chyba mowa o jakieś innej firmie ; )Wszystkie moje Samanty z luzem można zapiąć
          na moim niemałym tyłku!
    • butters77 CLARA 15.03.06, 11:09
      Model przypominający minimizer - dostępny tutaj:

www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=232#307
      • butters77 Re: CLARA (daisydee007) 15.03.06, 11:10
        ten biustonosz wyglada stabilnie, nie mierzylam ale wyglada ok. Niestety inne
        biustonosze Samanty musze przynzac ale mnie zawiodły :-( niby dla kobiet z
        dużym biustem ale w ogóle nie spełniaja swojej roli (cienkie ramiączka, słabe i
        nietrzymające boczki). Do codziennego użytku sie nie nadają:-( chyba ze
        na "wieczorowe zabawy" :-P

(wypowiedz Daisydee007 z pazdziernika'05)
      • butters77 Re: CLARA (ekler.ka) 15.03.06, 11:11
        ogladalam go w sklepie-ma mocne ramiaczka,jest stabilny,bardzo przyjemny
        material i nie ma zadnych szyc na miseczkach,wiec cos dla tych,ktore narzekaly
        na stozki w samantach ;) niestety spieszylam sie i nie zdazylam zmierzyc...

(wypowiedz Ekler.ki z pazdziernika'05)
      • butters77 Re: CLARA (ally123) 15.03.06, 11:12
        kupilam ten model.Rozmiarowka jest zanizona.Dziwnie uklada sie na srodku,
        fiszbiny odstaja i sa bardzo niewygodne.Nie polecam. Niewiele drozszy jest
        Moduleur Feliny, a jakosciowo o niebo lepszy.

(wypowiedz Ally123 z pazdziernika'05)
      • butters77 Re: CLARA (zazulla) 15.03.06, 11:14
        Tydzien temu mialam okazje przymierzyc. 80G byl maly i to nawet duzo. Gladki
        biustnosz z takimi malenkimi perelkami czy krysztalkami. Rozczarowalam sie.

(wypowiedz Zazulli ze stycznia'06)
        • candy74 Re: CLARA (zazulla) 19.03.06, 12:51
          Mnie też Samanta urzekła urodą koronek, kolorkami i lekkością bielizny. Mam
          kilka staników, ale nie należą one do moich ulubionych. Tak jak pisałyście -
          trochę gryzą, drapią, miseczki stożkowate, ramiączka za cienkie. Noszę rozmiar 80D.
          Mam model Chloris w kolorze zielonym (w linku na zdjęciu jest różowy)
          www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=168
          oraz Oktawię: www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=15 (chyba z niej
          jestem najbardziej zadowolona), a także jeszcze jeden model, którego nie
          znalazłam na stronie Samanty. Wszystkie łączy cecha wspólna - długo wyglądają
          ładnie, nie tracą kolorów, ale nie są zbyt wygodne w noszeniu.
          Acha, jeszcze jedno - na stronie Samanty można obliczyć swój rozmiar stanika.
          Wpisałam wymiary i wyszło mi...... 85A!!! Przyznam, że jestem w lekkim szoku :)
          I nic już z tego nie rozumiem. Normalnie noszę 80-85D (w zależności od marki).
    • ansil Rebeka, Margo 19.03.06, 13:11
      no to się dopisze do nowego wątku..
      rozmiar wczesniej byłam wielka fanka Samanty
      uwielbiam malo zabudowana, delikatna bielizne, nienawidze pancernikow na grubych
      ramiaczkach wiec Samanta jak wymarzona- teraz nie wiem, bo dawno nie kupowalam
      ale staniki 80 E były jak dla mnie..
      Model, który mialam 3 razy to Rebeka
      www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=19
      Slicznie układał biust, zadnych stozków, nawet teraz przy 75-80 F od czasu do
      czasu go zaloze.. Fakt, rozciaga sie pod biustem, ale ja latalam w nom non stop,
      takze zniszczyl sie rownomiernie z rozciagnieciem..
      Posiadam rowniez Margo cały komplet
      www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=271
      Komplecik jesy sliczny, baaardzo seksi, niestety ze wzgledu, ze kupiony lekko
      maławy nie potrafie powiedziec zak z zuzyciem, bo zalozony kilka razy.. Ale
      nawet na te kilka razy warto ;) Szczegolnie w komplecie ;))
      Mam jeszcze kilka modeli, ktorych nie ma juz na stronie.. Wrzuce je niedlugo do
      galerii, bo choc za male, to sliczne..
      Ja Samante polecam mierzyc, nie kupowac wysylkowo, bo jak juz ktos wyzej napisal
      model modelowi nierowny.. Efekty wizualne rekompensuja ewentualne braki w
      trwałosci..
      • ekler.ka eliza,oktawia,chloris,charlotte 19.03.06, 16:04
        ja samante bardzo lubie.po tym jak doszlam do miseczki e przez pewien czas
        chodzilam zalamana,ze juz nigdy nic kolorowego nie kupie (bialych i bezowych
        stanikow nie nosze,zostalyby mi czarne).ale wpadlam na samante i kupilam w
        zeszlym roku 3 staniki:elize,oktawie i chloris.elize i oktawie jeszcze
        nosze,chloris niestety jest za ciasna (doszlam w miedzyczasie do f).
        -eliza to chyba moj ulubiony model,75 jest dosc waskie,ladnie ksztaltuje i
        podnosi biust,sa rozne kolory,zadnych stozkow!ramiaczka szerokie,ostatnio
        kupilam rozmiar 75f i jest swietny,ale e zdarza mi sie jeszcze nosic
        -oktawia-tez ma szerokie ramiaczka,ladnie podnosi biust,mimo ze koronki nic mnie
        nie drapie
        -chloris-bardzo podobal mi sie ksztalt biustu w nim,ale miseczka jest relatywnie
        mala-ostatnio na jakiejs przecenie dolapalam f i nawet tamten byl za maly
        -charlotte-kupilam niedawno w rozmiarze 80e,ale nie jest bardzo szeroki.mocne
        ramiaczka,mozna je przepinac,wiec bedzie jak znalazl do bokserek w lecie:).ma
        wyjmowane poduszki.
        ogolnie z samanta mam pozytywne doswiadczenia :) za to nie cierpie ich
        majtek,kupilam dwie pary i obu nie nosze :)
        • lilivith Re: eliza,oktawia,chloris,charlotte 02.04.06, 19:27
          samante bardzo lubie moze dlatego ze byl to pierwszy sklep do ktorego weszlam
          i pani sprzedajaca przyniosla mi nie jeden stanik przypominajacy polaczone ze
          soba spadochrony ale mnostwo slicznych delikatnych staniczkow. kupilam wiec dwa
          (nie pamietam nazwy modelu niestety) o ile na poczatku idealnie lezaly to teraz
          mam wrazenie ze nieco sie skurczyly i biust sie wylewa gore tworzac
          nieestetyczny walek (wiecie dobrze o czym mowie!!)chociaz moze to rozmiar
          mojego biustu fluktuje w rytmie miesieczno dobowym. Co do szpicow to ja
          zauwazylam ze ZAWSZE mi sie robia gdy przymierzam stanik ktory ma szwy ukosne,
          nie mna bata zawsze sie pojawiaja, nie wiem jakim cudem bo powinien ten biust
          go wypelnic nie?
    • yaga7 Re: SAMANTA - Meribel 26.04.06, 18:18
      www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=280
      Ktoś ma? Bo widzę w swoim rozmiarze i na zdjęciu ta pani tak ładnie wygląda, że
      aż się zastanawiam ;)
      Ale z drugiej strony mam ich jeden push up, który może i pełni funkcję push upa,
      ale trochę biust lata, niestety.
      • gorset Re: SAMANTA - Meribel 10.10.06, 09:39
        zależy od tego jaki masz rozmiar. samanta ma zdecydowanie zaniżoną rozmiarówkę
        miseczek. na pewno o jeden rozmiar w dół. przy mniejszym rozmiarze (do E) nawet
        ciekawie leży
    • monyaa margo A021 30.08.06, 07:49
      www.sklep.samanta.pl/sklep.php?komplet=271
      Posiadam staniczek w rozmiarze 70E - czyli moim standardowym - w dalii też taki
      na mnie pasuje.
      Szczerze mówiąc przymierzałam kilka Samant i co model, to inaczej leżał i
      większość nie pasowało. Samantę raczej trzeba zmierzyć przed kupnem.
      W obwodzie pod biustem to prawdziwe 70, na razie się nie rozciągnął, choć trochę
      już w nim chodzę.
      Nie utrzymuje dobrze piersi, skczą mi trochę, ale za to ładnie wygląda.
      Ale mocno będę się nad następną samantą zastanawiać i pewnie się nie zdecyduję.
      Teraz próbuję dalię.
      :)
      • lakie Re: margo A021 30.08.06, 18:37
        a to ja też się wypowiem, miałam tą Samantę i popwiem szczerze że nie bardzo, ja miałam w rozmiarze z tego co pamietam 75F, ładnie wygląda ale biustu nie trzyma jak powinien, poza tym mi coś nie pasowało z fiżbinami, obecnie mam Dalię, równie nieusztywnianą jak ta Samanta (nie pamietam modelu, jak trzeba to sprawdzę) i sprawuje się o wiele lepiej :)

Kasia
      • monyaa Re: margo A021 02.06.07, 23:46
        Rozciągnął się jednak dość szybko, zakładam go czasem, bo jest piękny czerwony
        • malvasia Re: margo A021 14.01.08, 12:56
          Też go mam, kolor biały, rozmiar 70E. Noszę rzadko, bo nie trzyma
          biustu, tak jakbym chciała, poza tym jakoś dziwnie przy pachach
          wycięty, wyłazi mi taka bułka ;) nie wiem właściwie, czemu go
          kupiłam :P
    • gonia28b SAMANTA - meribel A042 01.12.06, 23:09
      www.samanta.pl/strona.php?parent=156
      to mój ostatni, świeżutki ;)))) nabytek :)
      kupiłam go w rozmiarze 75E
      ładnie podtrzymuje i formuje biust, fiszbiny dobrze (ufff... nareszcie ;) )
      przylegają do klatki piersiowej, jestem bardzo zadowolona.
      wkrótce w naszej Galerii - na naturalnym obiekcie ;)
    • gonia28b SAMANTA - arisu A042 01.12.06, 23:21
      www.samanta.pl/strona.php?parent=193
      Podczas zakupów przymierzałam również ten - w kolorze czekolady z turkusowym
      haftem. Ramiączka zdobione turkusowymi cekinami (myślę, że fajne do sukni
      wieczorowej), ale dołączone były również takie zwykłe, gładkie, bez dodatkowych
      zdobień.
      "Leżał" po prostu... idealnie - byłam zachwycona :)
      Z zakupu jednak zrezygnowałam ze względu na cenę... cóż tak to już bywa z
      nowościami ;)
      • metalowiec77 Re: SAMANTA - arisu A042 01.12.06, 23:38
        ładne te staniki:)
        a czy koronka niedrapiąca? I masz kształt takich ślicznych jabłuszek?
      • yaga7 Re: SAMANTA - arisu A042 02.12.06, 09:18
        Ja własnie lubię te modele z końcówką A042 - na moim biuście świetnie leżą,
        ładnie zaokrąglają, super :)
    • maith Hana- ten nowy-rozmiar 25.04.07, 23:35
      Przymierzyłam ten nowy stanik dla biuściastych w rozmiarze 75G. I niestety, ale
      muszę się właśnie podpisać obiema rękami pod tym, co oficjalnie jest tu mówione
      od dawna - że polskie G, to jest ledwie F.
      Swoją drogą to dziwne, bo mam starą Samantę i nie jest tak mała... Może zdążyła
      się już rozciągnąć... Tak czy inaczej nie kupiłam.
      • blackvenefica Re: Hana-przeliczanie rozmiaru 15.03.08, 16:43
        czy w Samancie 70 G ma te sama objetosc miski co brytyjskie 65 G?
        mam plan kupienia, jesli obejtosc jest ta sama, i oddania do
        krawcowej w celu zmniejszenia obwodu. nie jestem w stanie znalezc
        czarnego stanika do dekoltow stad takie kombinacje (Inferno nie
        pasuje, rozplascza, zgniata i bulki w pionie)
        • martulka_s Re: Hana-przeliczanie rozmiaru 15.03.08, 18:07
          Na 100% nie jest to ta sama objętość miski, a już szczególnie w Hanie, bo ona
          mała wypada. (i moim zdaniem daje brzydki kształt z profilu)
      • polta Hana i Ambrozja 27.07.08, 19:23
        Kupiłam Hanę w rozmiarze 80E przed schudnięciem i migracją, byłam zachwycona.
        Leżał ładnie, unosił biust. Ja schudłam, obwód się rozciągnął, miska (przez
        dobranie odpowiednie i migracje) powiększyła i przestało być kolorowo. Numeracja
        typowa dla polskich firm (G to F lub niżej). Stanik jest piękny, ale nie wiem
        czy warto wydawać 130 zł.

Ambrozja w rozmiarze 75E była totalną pomyłką. Nie tylko przez rozmiar, którego
        nie trafiłam zupełnie. Sam biustonosz jest fatalny. Gryzie, drapie i uwiera,
        koronka się zwija tworząc bułki (nawet w dobrym rozmiarze przymierzanym w
        sklepie później).
    • mada.d.n ELIZA A011 26.04.07, 10:35
      zalety:
      - nadaje ładny kształt
      - póki co jest dość obcisły, dobrze podtrzymuje
      - ramiączka nie za cienkie, nie wpijają się
      wygodny, póki co mój najwygodniejszy stanik (narazie nie mam jeszcze za dużej
      kolekcji w prawidłowym rozmiarze :))

mam tylko nadzieję, że sie nie rozciągnie, choć narazie zapinam na zewnętrzą
      haftkę

58 dni :)
      Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
      jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
      • maheda Re: ELIZA A011 26.04.07, 10:38
        > - ramiączka nie za cienkie, nie wpijają się

Jeśli masz dobrze dobrany obwód pod biustem, to biust trzyma Ci konstrukcja
        stanika, a nie ramiączka i ramiączka mogą być wtedy prawie z oplecionej bawełną
        żyłki wędkarskiej ;-)
        • mada.d.n Re: ELIZA A011 26.04.07, 10:51
          a zatem wnioskuję, że mam dobrze dobrany obwód :) oby tylko się nie rozciągnął

58 dni :)
          Przestrzeń sugeruje, by się przemieszczać,
          jednak jedynym celem podróży mędrców jest ich dom.
          • yaga7 Re: ELIZA A011 26.04.07, 12:57
            Mam dwa takie staniki.. Jeden rozciągnął się szybko, a drugi nadal trzyma obwód
            p więc loteria ;)
    • mamamisia74 Kolekcja jesień zima 2007 09.10.07, 19:16
      Czy widziałyście nowy katalog? Niestety w najładniejszych modelach miseczka
      tylko do F
      • berenika80 Re: Kolekcja jesień zima 2007 16.12.07, 19:06
        Wypowiadam się, uwaga, bo kazali:)
        Kupiłam sobie wczoraj 70F z Selli Samanty. Jak dla mnie lepiej leży niż
        Chantelle, która ma tendencję do robienia z cycka trójkąta. W tym staniku, mimo
        że miękki i balconette, nic takiego się nie robi, wszystko jest pięknie
        zaokrąglone:)
        Każdy biust jest inny, więc jednakowoż nie sugerowałabym się aż tak opiniami
        innych Pań, ja jestem zadowolona, nie tylko z jakości, ale też z ceny:)
    • malvasia Oktawia A021 14.01.08, 13:00
      www.sklep.samanta.pl/popup.php?plik=./img/g111d.jpg
      Mam czarny, bardzo mi się podoba, ładnie biust unosi, mogłabym go
      nosić non stop, gdyby się tak strasznie nie rozciągnął w obwodzie i
      teraz to już nie trzyma zupełnie ;( mam ze 2 lata chyba, nosiłam
      naprawdę często.
      • ebony80 Re: Oktawia A021 11.09.08, 15:00
        o! a mi sie nie sprawdzil :-/
    • kontrreformacja Ariadna 04.02.08, 00:16
      Przy wymiarach 77/95 mam 70F. Obwód jest na mnie troszkę za luźny.
      Stanik jest ładny, podoba mi się też kształ biustu. Jest lekko
      szpiczasty, ale ładnie zebrany do przodu.
      Niestety poważny minus za drapiące hafty. W półprzezroczystym
      biustonoszu noszę chusteczkę higieniczną, bo inaczej cały czas mnie
      wszystko drapie.
      Haft i szwy odznaczają się też wyraźnie pod bluzką.
      Przymierzałam też inny model, był ten sam problem: drapie i odznacza
      się pod bluzką.
    • lowca.stanikow ogólnie porażka 16.03.08, 00:11
      kiedyś kupiłam kilka zachęcona tym, że są w moim rozmiarze, kolorowe
      i nie najdroższe - póki nie znałam tego forum uznawałam to za cud :)
      i niestety, wszystkie się szybko porozciągały, a w jednym, który
      akurat najmniej się rozciągnął - rozpadł się na kawałki plastikowy
      element ramiączka :(
      qrde jak to jest, że potrafią wymyślać takie śliczne modele,
      niektóre ładnie zaokrąglające, szyć z takich cudnych kolorowych
      koronek, a nie potrafią przewidzieć co się stanie po miesiącu
      noszenia???
      potulnie wróciłam potem do Feliny, droższej, brzydszej, czarno-
      białej, ale trwalszej...
      a teraz nawet nie popatrzę ani na Samantę ani na Felinę :)))
      • maraena Eliza 25.03.08, 11:00
        Miałam kilka staników z tego modelu, w różnych kolorach. Obecnie został mi
        czarny. Początkowo całkiem fajnie leżał, ale teraz w obwodzie jest tak
        rozciągnięty, że wszystko wychodzi mi dołem, a ramiączka doprowadzają do szału
        wiecznym zsuwaniem się.

Więcej po ten model nie sięgnę :(
    • miracelle 65 na wiosnę? 28.08.08, 11:47
      przyjaciółka mi właśnie doniosła, że była wczoraj w jakimś stacjonarnym sklepie
      i wyjątkowo uprzejma pani, poinformowała ją, że najprawdopodobniej na wiosnę
      będzie można dostać 65tki samanthy, nie wiem jak z 60, ale to już i tak fajnie,
      że kolejna firma widzi, że jak nie wprowadzi zmian, to straci klientki. dzięki
      lobby! :)
      • kuraiko Re: 65 na wiosnę? 28.08.08, 14:51
        dobrze by było, gdyby były dostępne w każdym sklepie z Samantą ;)
        ja teraz mam 73cm pod biustem, Ariadnę 022 o obwodzie 70 kupowałam
        jakieś 3 miesiące temu jak miałam 75cm. teraz noszę na środkowej
        haftce, pewnie mogłabym i na ostatniej :( jak schudnę jeszcze 2-3cm
        to 70-tki będą za luźne...
        • szarlotka021 Re: 65 na wiosnę? 28.09.08, 14:53
          Już w tej chwili niektóre modele 65 są dostępne w sprzedaży
          wysyłkowej, mimo że brak ich w katalogu. Najlepiej do nich napisać
          lub zadzwonić.
          • kuraiko Re: 65 na wiosnę? 28.09.08, 23:04
            a do jakiej literki mają miski 65?
            • kokainistka Re: 65 na wiosnę? 10.10.08, 20:28
              do d :/ widzialam dzis w sklepie, jeden model, bialy, chyba
              usztywniany. na szczescie pani w sklepie wiedziala, ze to nie "duza
              miska" ;)
    • ebony80 Oktawia 11.09.08, 14:59
      Czarny model na modelach i jeszcze w sklepie piekny ale w codziennym
      urzytkowaniu delikatna korona z ktorej jest zrobiony drapie :-/ wiec
      stanik do wlozenia na chwile ;-)
      kruj miseczek tez nie w moim stylu robia mi sie lekko spiczaste
      piersi, nie jest tez stabilny -wiec jak za taka cene bo do
      najtanszych ta marka nie nalezy to sam fakt tego ze slicznie wyglada
      to za malo - nie polecam
    • pomaranczowymis Re: SAMANTA 11.10.08, 20:03
      Przez lata nosiłam wyłącznie staniki Samanty w rozmiarze 70E bo tylko ta firma takie miała, a na naszej stanikowej pustyni sprzed kilku lat był to rozmiar najbliższy mojemu prawdziwemu. Teraz przesiadałam się na 28gg lub 28G, kupuję wyłącznie brytyjczyki, oczy mi się otwarły, więc wszystkie Samanty wyrzuciałam z radością :D

Minusy: paskudnie się rozciągają i nie mają pełnej rozmiarówki.
      Plusy: ładne modele, niektóre nawet ładnie wyglądały na żywo, nie tylko na zdjęciu ;) Ale te ładne na żywo to raczej te z pionowym cięciem, half cupy. Inne mają tendencje do dziobowania.
    • allodium Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 20:21
      W sklepie internetowym Samanty można znaleźć przelicznik rozmiarów. Po wpisaniu
      swoich wyszło mi... 95D O_o, co jest zabawne o tyle, że mam jakieś 80G :D Aleee
      to tylko niewielka różnica, przecież się zmieszczę na pewno :D
      • lillyofthevally Margo A021 11.10.08, 20:36
        na początku muszę napisać , że kocham Was za to że jesteście :*
        dzięki Wam znalazłam odpowiedni stanik dla siebie
        dzisiaj zakupiłam właśnie Margo 75F - ładnie podtrzymuje biust
        oprócz tego 70 G z tej firmy tez mi pasuje
        jeden "-" tego modelu to taki że drapie łączenie ramiączek z miseczkami
      • kuraiko Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 20:57
        przecież wiadomo, że kalkulatory ze sklepów producentów nie
        zakładają zaniżania obwodu... a na pewno nie o kilkanaście cm ;)
        więc taka uwaga jest bez sensu... nie każda kobieta jest tak
        samo "ściśliwa" i nie każdy stanik się tak samo rozciąga, więc
        dziwne by było oczekiwać od kalkulatora że na obwód 93-97 pod
        biustem pokaże stanik o obwodzie 80 :/
        • charm Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 21:04
          Moich wymiarów kalkulator w ogóle nie uwzględnia, więc nie mogę sprawdzić, co mi
          pokaże... nie ma obwodu pod poniżej 68cm, przy wybraniu 68-72 maksymalnym
          obwodem "w" jest 92-94, więc niewiele ponad 10cm za mało...
          • kuraiko Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 23:19
            tak czy owak oni nie szyją 70-tek większych niż F więc i kalkulator
            nie ma co pokazać....
            najbardziej mnie wkurzają producenckie tabeli, gdzie jest np 70F,
            70G, a największy oferowany rozmiar to 70E...
            Samanta przynajmniej nie oszukuje klientek, tzn pokazuje w
            kalkulatorze jaką maksymalną miskę można u nich dostać...
        • allodium Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 21:14
          spoko, bardzo się cieszę, że moja uwaga została uznana za bezsensowną :D
          dla mnie to po prostu zabawne, bo dopiero odkrywam o co chodzi w tym całym
          stanikowym galimatiasie. Nie oczekiwałam cudownego kalkulatorka, który przeliczy
          mi wymiary tak jak forumowiczki, napisałam tylko, co zauważyłam. Ale cóż, już
          wiem przynajmniej, żeby się nie odzywać. Dzięki
          • martvica Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 21:57
            _Każdy_ kalkulator poza mariskowym pokaże Ci ten sam rozmiar, nie należy się tym
            przejmować i tyle :) Wyluzuj :)
            • the_mariska Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 22:01
              Nieprawda, mnie kalkulator Triumpha pokazał 70 >G :) A mój własny wylicza mi za
              wąski obwód i za dużą miskę :) Takie już są te kalkulatory, że dają tylko
              przybliżenie które i tak trzeba zweryfikować...
              • kuraiko Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 23:17
                mariska ---> mnie się wydaje, że z tym suwakiem Triumpha jest coś
                nie tak :/ tzn pokazuje trochę co innego niż ma w tabelce (tabelka
                jest bodajże na metkach??), np 75C to w tabelce 91-93cm, a suwak
                pokazuje 93cm już jako D...
          • kuraiko Re: Przelicznik w e-sklepie 11.10.08, 23:14
            hehe nie miałam tego na myśli ;)
            po prostu uwaga wydała mi się ironiczna, a zwykły kalkulator nie
            zasługuje ani na ironię ani na pogardę, bo pokazuje dane z tabelki
            danej firmy, a naprawdę mało polskich firm radzi zaniżać obwody, w
            każdym razie takie marki "popularne" raczej nie...
            po prostu to co napisałaś, mogłaby napisać każda z nas, bo nie ma
            cudów, te kalkulatory zostały zaprogramowane wg tego co uważa
            producent...
    • m.mada 65 20.11.08, 12:51
      Wczoraj w sklepie z bielizną pani podała mi model Samanty w obwodzie 65. Bardzo
      się zdziwiłam i z panią porozmawiałam. Zaczęli produkować, ale tylko ten jeden
      model (wydaje mi się, że to ambrozja, biała) i w miseczkach od F do I, więc dość
      ograniczona rozmiarówka. Sprawdzałam później w ich własnym e-sklepie, ale tam
      nic takiego nie znalazłam. Za to stacjonarnie się zdarza. To był full-cup, na
      mnie wyglądał przezabawnie, dziobował jak nic. Jednak, to był ostatni
      egzemplarz, inne się sprzedały, więc może to na mnie tylko tak dziwnie leżał.
      • kamilik Re: 65 27.11.08, 20:54
        ja nosze Hane z Samanty (65G polskie, model A022, czarna i biały) ale zapinam
        się na ostatnią haftkę, bo są rozciągliwe. ten model ma szeroki mostek i nisko
        zabudowane boki, miska marszczy się w okolicy pach a szelki są bardzo szeroko
        rozstawione. Ale i tak ogólnie jestem zadowolona bo dopiero szukam ideału i jak
        narazie ciężko coś mi znaleźć :(
        strona samanty jest tragicznie nieaktualna niestety. jednak można do nich
        napisać - szybko reagują.
        • kuraiko Re: 65 27.11.08, 21:22
          szkoda tylko, że cenami zabijają ;/ ale jakby to było 60-80zł to
          spoko. fajnie, że modele do I, to obczaję ;) chociażby dla samego
          mierzenia i opisania.
          z doświadczenia na 70-tkach wiem, że większe (F) miski są na mnie za
          wysoko zabudowane...
    • mam_to_w_nosie Re: SAMANTA 22.01.09, 09:47
      Taki ogólny komentarz. Byłam ostatnio w sklepie Samanty, ponieważ wzornictwo
      przepiękne imho, postanowiłam pomierzyć. Cenami wprawdzie zabijają, ale
      od czasu do czasu można sobie zrobić przyjemność, zwłaszcza, że nie mogłam
      nic na siebie dopasować od dłuższego czasu. Nie ma 65 pod biustem, no
      ale niektóre 70 były w miarę ścisłe. Zmierzyłam chyba z 15 modeli 70E,
      większość za szeroka w obwodzie, ale wytypowałam kilka ściślejszych i
      poprosiłam o większą miskę bo to E po dokładnym wygarnięciu zaczynało
      bułkować. No i tak: z modeli ciętych pionowo nie ma F, więc okazało
      się że w tym fajniejszym fasonie ja (totalnie małobiuściasta) wypadam
      z rozmiarówki, natomiast pozostałe 70F jakie dostałam były za duże.
      No i tak oto okazało się, że jestem w jakimś dziwnym miejscu rozmiarówki
      Samanty i poszłam sobie zostawiając zniesmaczoną panią ekspedientkę -
      mierzyłam chyba z pół godziny, pewnie myślała, ze coś kupię. Ale może
      i lepiej, że tak się stało, jeden model mnie tak strasznie kusił, a drogi
      był jak piorun 160zł, pewnie by się porozciągał od razu, a tak na razie
      mam Samantę z głowy, nie będzie mnie kusić bo jakieś dziwne rozmiary
      mają, z moim biustem niekompatybilne :)
    • tfu.tfu Samanta - ceny w € dla obcokrajowców? 12.10.14, 12:53
      na grupie ‎Clothes for Boobs (FB) dziewczyna skarży się na ceny jakie zaproponowała jej CEO firmy. Mnie w sumie też to dziwi, bo sklepowe na stronie są w złotówkach, a nie w €, poza tym to, co pani CEO podała w € jest dużo droższe.
      Enlil A122 gold 70H - 37,00 € (cena na dziś ze sklepu 111PLN)
      Enlil B300 gold - 18,33 €
      Enlil D300 gold - 18,33 €
      total: 73,66 €

Pani proponuje również wysłanie paczki "przez męża, który przypadkiem ją odwiedza w PL i będzie wracał"

Teraz moje pytanie: czy to są przyjęte praktyki? Czy zawyżanie cen i przeliczanie ich na walutę, którą nawet dany kraj nie operuje (tak, wiem, steam też przelicza na € i dlatego tam nie kupuję) jest "normalne"?

Print Screen zrobiłam, żeby nie było, że bredzę.
      • yaga7 Re: Samanta - ceny w € dla obcokrajowców? 12.10.14, 14:13
        Też się nad tym zastanawiałam.

Zastanawiam się, ile wynoszą koszty obsługi klienta zagranicznego przez sklep polski - i w sumie może by o tym ogólnie założyć wątek? Bo wydaje mi się, że na pewno jakieś dodatkowe koszty są, ale nie mam pojęcia, ile mogą wynosić.
        • tfu.tfu Re: Samanta - ceny w € dla obcokrajowców? 12.10.14, 14:57
          dla mnie takie "przewalutowanie" jest co najmniej dziwne. ja rozumiem: koszty wysyłki itd. itp. ale jest paypal, nie trzeba wszystkiego słać w wielkich pudłach (szczególnie miękkich staników!) i w ogóle bardzo mnie to wszystko irytuje. narzekałyśmy kiedyś, że nas niektóre firmy traktowały po macoszemu. pisałyśmy mejle do sklepów i jest o niebo lepiej. zastanawiam się, czy jako Lobby nie możemy powalczyć o nasze zagraniczne koleżanki. :-)
    • yaga7 Dendrodis / Siva / Arisu 12.10.14, 14:20
      Skoro wątek już został wyciągnięty na światło dzienne, wrzucę parę groszy.

Wg tabelki Samanty powinno mi pasować 75G/75H (przy zaniżeniu obwodu do 75tki), więc zamówiłam:
      Dendrodis A922 75H
      Siva A922 75G
      Arisu A122 75G

Arisu wypada najciaśniej i ma najmniejsze miski, niestety fatalnie kształtuje, nie podnosi, biust baunsujący, nie podoba mi się kompletnie.
      Natomiast A922 jest znacznie, znacznie lepszym krojem i polecam testowac. Co ciekawe, i 75H, i 75G okazały się za duże w misce! Siva do tego miała trochę luźny obwód, więc sprawiała ogólne wrażenie za dużego stanika, Dendrodis obwód w porządku. Gdyby były mniejsze miski z obu modeli, to bym wymieniała, ale to staniki z wyprzedaży, więc nic z tego.
      Ale gdyby faktycznie mi pasowało 75F, to bym padła, bo taki rozmiar z Samanty miałam w czasach starożytnych ;)

Aha, jakościowo wydaje mi się, że lepiej niż Ewa Bień (która ma porównywalne ceny i w sumie porównywalne chyba hafty), bo staniki EB są jednak bardzo baunsujące. A te 922 miały porządne ramiączka i ładnie podnosiły. Jedynie były trochę zamknięte u góry, ale w sumie balkonetki Avocado też są podobnie zamknięte u góry moim zdaniem.

Generalnie na pewno polecam testy A922, jeżeli ktosia dorwie w dobrej cenie i pasuje jej dizajn.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka