Dodaj do ulubionych

Mam nowy rozmiar i co teraz?

02.02.07, 12:32
Witam Panie serdecznie, jestem tu nowa i już zdążyłam przesiedzieć pół nocy
na forum i nie zdążyć się rpzygotować do egzaminu:)

Właśnie wróciłam od pani Hani. Byla bardzo mila i orzekła, że powinnam nosić
70H. I co teraz? Gdzie szukać takich "namiotów", które nie będą wyglądały jak
antygwałty (okreslenie mojej koleżanki na podkolanówki, ale do staników też
pasuje)? nawet ona nie znalazła takiego w sklepie, będzie mi zwężała obwód.
Wczoraj ogłądałam sklepy internetowe, ale całe szaleństro kończyło się na G:(
A wydaje mi sie, że wcale nie mam gigantycznego biustu.
Obserwuj wątek
    • maheda Przede wszystkim spokojnie. 02.02.07, 12:46
      Nawet na mnie da się kupić coś ładnego, więc co dopiero na Ciebie :-)
      Pierwsze pytanie jednak o obwód.
      Bo p.Hania nie wie, albo nie chce wiedzieć, że co firma (albo i co model), to
      inny rozmiar, który nam pasuje.
      Szkoda, że kupiłaś tam przerabiany stanik, skoro w swoim rozmiarze możesz kupić
      nowiutkie, bez przeszywania, ale cóż.
      Czy możesz się nam pochwalić, w wątku "ratunku, jaki mam rozmiar", jakie masz
      obwody liczone _bardzo_ ściśle pod biustem i luźno w biuście?
      Przejrzyj też nasze wątki o sklepach internetowych:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27002630
      Na pewno coś znajdziesz :-)
      • mela1 Re: Przede wszystkim spokojnie. 02.02.07, 12:58
        Gdybym tylko umiala sie zmierzyc... na razie trenuje i mam rozrzut od 73 do
        80... (nie, nie zmeiniam centymetra:)
        Jak wrócę ze stankiem, to się pochwalę firmą, rozmarem i mam nadzieję moimi
        wymiarami.

PS Jednak nie ma to jak forumowe grupy wsparcia i poradniki:) Człowiek
        uświadamia sobie, jak mało wie. A ja na forach ładnych parę lat, tylko mi się
        zainteresowania zmieniają:) w zamian za porady stanikowe mogę udzielać
        ortodontycznych.
    • ananke666 Wypróbuj polską Melissę :) 02.02.07, 13:40
    • ananke666 Post mi zeżarło! 02.02.07, 13:44
      Wejdź na stronę www.melissa.nazwa.pl i zobacz, są biustonosze w 70 do rozmiaru HH. I to niedrogie - 56-66 zł. Zajrzyj do wątku o Melissie i dopytaj tam, postów jest multum, a Zazulli bodajże nawet szyli na zamówienie.
      • mela1 Re: Post mi zeżarło! 02.02.07, 13:49
        Dziekuje, jakbym tylko miała czas, przeczytałabym całe forum:) Będę się powoli
        uczyć. Ale nadal nie mogę się pozbierać po werdykcie rozmiarowym. Po pomiarch
        zrobionych najlepiej jak umiałam wyszło mi 75 pod biustem i 100 w biuście.
        Przymanjemniej mneij więcej:)
        • maheda Zajrzyj do wątku pomocowego, 02.02.07, 13:55
          ten wątek adminki mogą wykasować, bo jest prośba, żeby nie powielać wątków :)
          • butters77 Re: Zajrzyj do wątku pomocowego, 02.02.07, 21:26
            Chyba już nie możemy, bo tak się rozrósł i tyle indywidualnych porad padło..:)

A zatem witam założycielkę wątku i od progu wołam o dyscyplinę! (tak na przyszłość;)
            • mela1 Re: Zajrzyj do wątku pomocowego, 02.02.07, 21:34
              Ja rowniez witam i przepraszam, ale jako swiezynka chcialam zwrocic na siebie
              uwage i nie utonac w dlugasnym watku, bo bardzo przezywam odkrycie tego forum:)
              Postaram sie zdyscyplinowac na przyszlosc:) Teraz sie zastanawiam, w ktory
              watek wepchnac kolejne pytanie:) Moze na razie poczytam.
        • kasica_k Bravissimo 02.02.07, 14:02
          Jest calkiem sporo modeli szytych do J, a nawet JJ czy K.

Na przyklad ten z Bravissimo: tinyurl.com/29f35e

Ja bym Ci na podstawie tych wymiarow dala na poczatek 70 FF albo
          G, nie H. Ale ja sie poruszam w angielskiej rozmiarowce (czyli
          najczesciej spotykanej w brytyjskich sklepach netowych, a tam
          jest najwiecej fajnego :)) W takich firmach jak Triumph
          czy nasza Melissa to mozliwe, ze i H.
          • maith Re: Bravissimo 02.02.07, 17:49
            kasica_k napisała:
            > W takich firmach jak Triumph
            > czy nasza Melissa to mozliwe, ze i H.
            Niemożliwe :-) Ja mam i Triumph i Melissę i firmy brytyjskie i cała zabawa w
            tym, że tam nie ma takich różnic w rozmiarach, o jakich należałoby wnioskować z
            tabelek. Nie wiem, co o tym myśleć, ale tak jest.
            Z tą różnicą, że w Triumphie i Melissie nie ma rozmiaru środkowego - FF, więc
            trzeba dobierać między trochę mniejszym a trochę większym - F a G.
            • kasica_k Re: Bravissimo 02.02.07, 18:04
              No coz, o Melissie to ja sie moge tylko wymadrzac teoretycznie :)

Z ich tabeli wynika, ze rozmiary ida co 2 cm, a w angielskich - co cal,
              czyli co 2,5 cm. Miedzy F a G w Melissie tez jest 2 cm :)
        • popea1 Avocado, Bellissima, Melissa.... 02.02.07, 14:28
          Widzę, że możemy sobie ręce podać, bo ja też mam 100 w biuście, pod -72/3, więc
          niemal to samo, a i rozmiar ten sam - 70H. Na początek jednak - Pani Hania
          wszytskowiedząca nie jest i zapomniała Ci powiedzieć, że niekiedy produkuje
          się "połówki" i wtedy 70GG może być dobre (tu: z doświadczenia - Panache, 70H
          też zresztą jest:).
          W Melissie,jak słusznie zauważono możesz coś eksperymentalnie zamówić, ale tu z
          kolei jest mniejsza rozmiarówka i ja u nich noszę 70HH.
          Sporo pieknych modeli w roz. 70H ma też Avocado, Bellissima i sklepy
          internetowe o których ciągle piszemy.
          Nie przejmuj się tymi roznieżnościami rozmiarowymi, z czasem będzie łatwiej.
          • kinita A co powiecie na 65H? 02.02.07, 16:35
            Po wizycie w Bravissimo w Cambridge rozmiar zmienil mi sie z 75 E-F na 30H
            czyli nasze 65H. Zalamalam sie calkowicie, bo nawet w takim cudownym i
            przyjaznym sklepie znalazl sie tylko JEDEN model ktory lezy dobrze. Przyznam,
            jest swietny, najlepszy ze wszystkich jakie mam, ale zeby tylko tyle? Jest to
            Superbra Tango Plunge, niestety nie moge znalezc zadnego sensownego linku. Na
            stronce jst oczywiscie pokazany model dla mniejszego rozmiaru. Jak bede miala
            mozliwosc, zrobie zdjecie i podesle:) A w Avocado i tak zamowie na probe inny
            rozmiar, np 70 G, bo zawsze mialam 75 E i bylo dobrze, wiec moze maja po prostu
            inna rozmiarowke:)
            • maheda Re: A co powiecie na 65H? 02.02.07, 16:43
              Pełno tego na Bravissimo.com...
              tinyurl.com/2qcweq
              :) szczęściara
            • maheda I na Bellissimie też jest :) 02.02.07, 16:45
              tinyurl.com/3d9rhb
              Twoje Tango Plunge chyba również?
          • mela1 Re: Avocado, Bellissima, Melissa.... 02.02.07, 17:04
            Motko Boska, czy to naprawde musi tak sciskac jak uprzaz? Na plecach mam walki
            z tluszczu i srednio moge oddychac. Niby mocno trzyma i podnosi, ale to jak
            majtki wyszczuplajace - tu scisna, to gdzie indziej sie wyleje. I ramiaczka mi
            sie wciskaja. Wcale nie uwazam, zeby taki stanik wygladal super.
            • maheda Wygląda, że masz za mały?.... 02.02.07, 17:07
              Możesz podłużyć ramiączka?
            • ananke666 A może masz jednak za ciasny 02.02.07, 17:25
              obwód? Bo obwód obwodowi nierówny. Obwód stanika powinien być mniejszy niż ten zaznaczony w rozmiarze, bo tkanina się rozciąga (czyli np stanik 70 w rzeczywistości mierzy czy też powinien mierzyć z 5 cm mniej, żeby obejmował klatkę piersiową o obwodzie ok. 70). Staniki poza tym się rozciągają, jedne mniej, inne więcej - po paru dniach/tygodniach są luźniejsze, niekiedy za luźne. Wspominałaś, że stanik masz zwężany - może za mocno zwęzili? I ramiączka może też za mocno podciągnięte?
              • mela1 Re: A może masz jednak za ciasny 02.02.07, 17:32
                Jak zdejme, to nad nim popracuje. Moze to kwestia przywyczajenia, ale jednak
                jak cos jest scisle, to uroczo podkresla wszelkie waleczki, a chuda neistety
                nie ejstem. Ale jakbym sie mniej garbila?:) Cholera, wiedzialam, ze trudno
                kupic stanik na taki rozmiar, ale ze to az takie skomplikowane to nie sadzilam.
                Zaczynam dochodzic do wniosku, ze wiekszosc rzeczy robie w zyciu nie tak, jak
                powinnam, ale nauczenie sie tego mnie przerasta.
                • kasica_k Re: A może masz jednak za ciasny 02.02.07, 17:41
                  mela1 napisała:

> Jak zdejme, to nad nim popracuje. Moze to kwestia przywyczajenia, ale jednak
                  > jak cos jest scisle, to uroczo podkresla wszelkie waleczki, a chuda neistety
                  > nie ejstem.

Tak, to jest miedzy innymi kwestia przyzwyczajenia.
                  A co do waleczkow - nie ma cudow, jesli cos ma sie trzymac na Twoim ciele,
                  ktore nie jest chude i w zwiazku z tym nie jest twarde, to musi sie troszke
                  w nim zaglebic. Ja tez chuda nie jestem - przyzwyczailam sie :)
                  Lepszy dobrze trzymajacy stanik i waleczki na plecach, niz zly stanik
                  i brak waleczkow (wtedy mamy "prezent" w postaci wiszacego i wylewajacego
                  sie z miseczek biustu).

> Ale jakbym sie mniej garbila?:)

Garbic sie nie nalezy :)

> Cholera, wiedzialam, ze trudno kupic stanik na taki rozmiar, ale ze to
                  > az takie skomplikowane to nie sadzilam.

Ee, nie demonizujmy. Da sie zrobic, i jeszcze przyjemnosc z tego
                  miec :)

> Zaczynam dochodzic do wniosku, ze wiekszosc rzeczy robie w zyciu nie tak, jak
                  > powinnam, ale nauczenie sie tego mnie przerasta.

Nie desperuj :)
                  Posiedz troche na forum, ono poprawia nastroj :)
                  • molowiak Re: A może masz jednak za ciasny 05.02.07, 00:31
                    kasica_k napisała:
                    > Nie desperuj :)
                    > Posiedz troche na forum, ono poprawia nastroj :)

co prawda to prawda, od tygodnia nic innego nie robię, na zmianę z czekaniem na
                    kolejną przesyłkę z bellissimy :)
            • kasica_k Re: Avocado, Bellissima, Melissa.... 02.02.07, 17:43
              A co Ci sie wylewa i gdzie? Bo jak biust, to niedobrze. I ramiaczka nie
              powinny sie wciskac zanadto. Troche to zawsze uciskaja, zwlaszcza jak
              biust z tych pokazniejszych, ale nie powinno Cie to zanadto draznic.
            • maith Mam pomysł :-) 02.02.07, 18:03
              Może pomyśl jednak o pięknym, a rozciągliwszym Fantasie Lily?
              Jest na obniżce w Brastopie
              preview.tinyurl.com/262fxn
              Stanik absolutnie piękny, ramiączka nigdzie Ci się wciskać nie będą, bo to
              najszersze ramiączka świata. Kolor bordeaux cudny :-) Wszystko dobrze
              przytrzymane, a przez rozciągliwość obwodu na początek, zanim się nie
              przyzwyczaisz do węższych staników może faktycznie będzie dobrym pomysłem.
              I biust wygląda w nim zabójczo :-)
              Musisz tylko wybrać 32H, bo tak "po angielsku" nazywa się Twój rozmiar :-)

A znając panią Hanię podejrzewam, że dobrała Ci jakiś koszmarek a la babcia
              Józefa i jeszcze pewnie przez konieczność przerabiania zapłaciłaś za niego jak
              za zboże...
              • mela1 Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 18:24
                Bardzo Wam wszytskim dziękuję, chyba musicie przestać doradać, bo skłonicie
                mnei do zmiany orientacji i jeszcze się w którejś zakocham:) Nie dość, że dobra
                i pomocna, to jeszcze z dużym biustem:)

Zastanawiam się czy uda mi się zrobić zakupy przez internet, bo bylby to moj
                pierwszy raz. Jakos jestem satroswiecka i się boję. No i nie mam karty
                kredytowej (tak wiem, Warszawa, XXI wiek...). Ale Melisse można obejść
                bezkartowo, a z brytyjskimi może rozwiązałabym problem za pomocą jakiejś
                uczynnej koleżanki.

Pani Hania coż, ladnego nie wybrała, bo nie miała. Dość babciny, ale czarny,
                więc na zimę pod czarne rzeczy ważne, żeby dobrze wyglądał przykryty. Na razie
                się przyzwyczajam. A zapłaciłam 190 zł i nie rpzeżyłam szoku tylko dlatego, że
                w życiu nie kupiłam stanika za mniej niż 100. Pomimo złego wybrania rozmiaru i
                tak jedyne, co umiałam znaleźć w normalnym sklepie to M&S, a ten tani nie jest.
                Muszę się jeszcze przekopać przez wątek o sprawdzonych modelach... Chciałabym
                cos do dekoltów. Melissy mi się podobają, ale push-upy sa tylko w mneijszych
                rozmiarach:( Marudze, a moze powinnam się z tymi zakupami najpierw przespac, bo
                wlasciwie to mialam oszczedzac:)
                • kasica_k Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 18:36
                  190 zl to jak za zboze.

Np. tu jest znakomity model, w bardzo duzym zakresie rozmiarow i
                  kilku kolorach, w dodatku taniej:

tinyurl.com/2a5scn
                  Bellissima przysyla tez za pobraniem, nie musisz placic karta. To
                  bardzo mily sklepik, tylko dlugi czas dostawy - z UK byloby
                  duzo szybciej, dlatego warto jednak miec jakas karte :)

A tak z ciekawosci, co to za marke i model sprzedala Ci pani Hania?
                  • mela1 Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 18:44
                    Felina intimate.
                    To tak jest, że początkujący przepłaca, ale mozliwosc pomacania i
                    przymierzenia... bezcenna:)
                    Zaczynam miec wrazenie, ze to juz obsesja, ze cos mi wylazi i robia sie
                    bulki... Czy aby na pewno powinno byc tak, żeby po zdjeciu stanika przez 5
                    minut oddychala z ulga?
                    • kasica_k Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 19:01
                      Felina jest faktycznie dosc droga, w necie jest taniej, ale niewiele.
                      Za to jakosc podobno niezla.
                      Moze przynajmniej bedzie trwala i mocna, bo rozumiem, ze o wygodzie
                      na razie nie mozna mowic... ;)

Trudno mi powiedziec, czy "tak powinno byc", ja tak nie mam, ale
                      to zalezy pewnie tez od przyzwyczajen. W kazdym razie zaden z
                      moich stanikow nie przeszkadza mi w oddychaniu, choc wiele z nich
                      w jakis sposob na sobie czuje. Jesli dreczy
                      Cie ciasny obwod, to mozesz sprobowac sprawic sobie przedluzacz
                      do obwodu, widzialam kiedys takie w KappAhlu, pewnie sa i
                      gdzie indziej. To takie ustrojstwo z haftkami, ktore zaczepiasz z
                      tylu miedzy jeden koniec zapiecia a drugi. Wiele osob sobie
                      chwali - z czasem, gdy stanik sie rozciagnie, bedziesz mogla
                      go zdjac.

Cos mi sie z Twoich relacji wydaje, ze pani Hania mogla ciut
                      przedobrzyc, ale nie chce wydawac wyrokow :)
                      • mela1 Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 19:18
                        Poszlam, bo chcialam sie rpzekonac, kupilam, bede testowac. Sie okaze czy sie
                        da w tym chodzic:) Nie wyglada rewelacyjnie, ksztalt piersi moglby byc
                        ladniejszy, ale sa wysoko (no nie pod broda, ale nie na kolanach) i sie
                        trzymaja.
                        Przyzwyczajona do tego, ze kupuje jedyny i najwiekszy rozmiar w sklepie troche
                        zglupiamal ogladajac sklepy internetowe:) Musze jakas eliminacje wprowadzic.
                        Skoro tak zachwalacie Tango II to moze sprobuje. Szczerze mowiac wole
                        koronkowe, ale jesli ma byc taki rewelacyjny. A czy ktos testowal te wersje
                        dekoltowa (zgubilam strone)? I co polecacie z Melissy? jakos wszystkie
                        wygladaja podobnie, ale calkiem fajne i tanie, wiec moge sie odwazyc na
                        pierwszy raz:) Moze zamowic 70 HH i 75 H dla porownania? Bo juz sama nie wiem,
                        co powinnam miec?
                        • anna-pia co do Melissy, 02.02.07, 21:41
                          to obwody są IMO mało rozciągliwe, zamów może rzeczywiście 70HH i 75H,
                          porównasz, jeden odeślesz, wymienisz albo i nie :)
                          oni szybko działają
                          ja mam 4 staniki Melissy (mierzę 77 pod, 98 w, noszę 75F) i jestem zadowolona
                          • mela1 Re: co do Melissy, 02.02.07, 21:51
                            A polecasz jakis fason albo kolor szczegolnie? Bo jakos mi sie za duzo zrobilo
                            tych koronek i kwiatkow i zglupialam:)
                            • anna-pia Re: co do Melissy, 03.02.07, 11:10
                              zajrzyj do wątku MELISSA, tam wypisałam, które mam, to te mogę polecić;
                              przejrzyj cały wątek, to się lepiej zorientujesz :)
                    • veev Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 19:21
                      > Zaczynam miec wrazenie, ze to juz obsesja, ze cos mi wylazi i robia sie
                      > bulki... Czy aby na pewno powinno byc tak, żeby po zdjeciu stanika przez 5
                      > minut oddychala z ulga?

No, niby u kazdego jest inaczej, ale wydaje mi sie, ze powinno byc tak, ze ulge
                      odczuwasz po ZALOZENIU wlasciwie dobranego stanika, a nie po jego zdjeciu...
                      moze po prostu musisz sie przyzwyczaic, a moze jednak, tak jak sugeruje Kasica,
                      "wyrok" pani Hani nie jest tym razem stuprocentowo trafiony...

v.
                • maith Re: Mam pomysł :-) 02.02.07, 22:22
                  mela1 napisała:
                  > Chciałabym
                  > cos do dekoltów. Melissy mi się podobają, ale push-upy sa tylko w mneijszych
                  > rozmiarach:(
                  To najlepsza jest wersja plunge. Oprócz już podanego Tango do wyboru masz też
                  choćby:

-Fantasie Hanna (klasyczna koronka)
                  tinyurl.com/yqnzue

-Freya Arabella (przezroczysta siateczka)
                  tinyurl.com/2jynel
                  i w kolorze fuksji
                  tinyurl.com/29f35e

Jeśli dekolt nie musi być bardzo duży, to Panache Heaven (trzeba polować, bo to
                  końcówka kolekcji) albo Melissa - bardzo ładnie w realu wygląda np. model 253
                  www.melissa.nazwa.pl/kolekcja/Melissa0253.html
    • maith Rozwiązania :-) 02.02.07, 17:42
      Ależ to nie jest żaden namiot :-)
      To się będzie różnić od Twojego obecnego stanika głównie MNIEJSZYM obwodem.
      Po prostu jesteś szczuplejsza, dlatego ta sama miseczka, wyliczana od mniejszego
      obwodu, musi mieć wyższą literkę :-)
      Problem to byś miała, jakbyś była jeszcze szczuplejsza. Bo już 65H jest trudne
      do dostania. 70H to normalny, dostępny rozmiar.

A odpowiadając na Twoje pytanie

Przejrzyj sobie kolejno:
      -Top Listę najbardziej biuściastych marek
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43678190
      -Wątki marek podanych w Top Liście (tam dowiesz się np. że Fantasie i Kalyani
      potrzebują przeliczenia rozmiarów, ale Panache, Freya i Melissa są ok).
      Oczywiście masz tam też inne marki, ale zanim zaczniesz o nich czytać, najpierw
      ustal, czy doszli do H. Niektóre firmy zostały tam bowiem wpisane jako tzw.
      mniej biuściaste i one do H nie dochodzą. To o nich nie warto czytać.
      Marek szukasz tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955
      -Wątek o sklepach internetowych
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27002630
      A na dobry początek wejdź w poniższe linki. To są propozycje paru lubianych
      sklepów internetowych na Twój rozmiar:
      Najpierw 2 bardzo fajne, bo dostępniejsze cenowo:

tinyurl.com/yr3dhj
      Brastop ma wyprzedaże kolekcji brytyjskich marek, dlatego od niego zwykle
      zaczynamy przegląd - ma duży wybór staników w dobrych cenach.
      (tu pomyśl szczególnie o naszym ulubionym modelu Panache Tango II - ja właśnie
      sobie zamówiłam cudowną czekoladę, ale Ty może wolisz róż? Oraz o równie
      ulubionej Freyi Millie. Chwalona jest tu też Panache Daisy, ale przecież nie
      będziesz sobie kupować czegoś tak nudnego, jak stanik czarny albo biały? Na
      Fantasie na razie uważaj, bo jest rozciągliwa, chociaż jeśli już miałabyś
      ryzykować, to faktycznie Lily jest rozciągliwa najmniej).

www.melissa.com.pl/
      Melissa, to bardzo fajna polska firma produkująca i od razu sprzedająca przez
      sklep internetowy własne wzory w dobrych cenach. Jako producent mają własny
      wątek w Spisie producentów.

tinyurl.com/prf4q
      Bellissima to też lubiany, a polski sklep internetowy, z angielskimi markami -
      ale raczej szukaj modeli zaznaczonych na czerwono, bo te będą szybko, na resztę
      możesz poczekać, a na początku, jak po prostu nie masz jeszcze żadnego dobrego
      stanika, czekanie np. miesiąc to jest problem.
      Przechodź na kolejne strony wchodząc w 2, 3, 4...

www.avocado.com.pl/oferta2.php?nazwa=m_wyszukane&
      Avocado ma staniki własne i angielskich marek.
      Ma osobny wątek w Spisie Producentów

A zasady przy szukaniu staników w sklepach internetowych są proste. W polskich
      wprowadzasz w wyszukiwarkę 70H, a w brytyjskich 32H.
    • maheda Na mnie na poczcie czeka paczka z Bellissimy! 03.02.07, 00:55
      Jutro idę, nie mogę się doczekać! Jak będzie?...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka