Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3

• konwalia-82 Pierwsze panache i co dalej z rozmiarem? 02.06.07, 18:11
      Wreszcie mam pierwsze Panache. Mam 65E i jest ok,ale tango plunge było za małe.
      Myślę, że gdybym skróciła ramiączka mogłoby być nawet 65F.
      Ale to mój najlepszy stanik :)
      I teraz mam pytanie: jaki rozmiar zamawiać z panache, a jaki np z frei czy
      fantasie? A z avocado jak już wprowadzi 65?
      Ps. dotychczas nosiłam polskie/triumph/felina 70d/e, mam 92 w biuście luźno i 72
      pod ściśle.
      Pomóżcie!!!
      • konwalia-82 Re: Pierwsze panache i co dalej z rozmiarem? 02.06.07, 18:15
        A i próbuję zrzucić parę kilo, ale z biustu tak łatwo nie idzie (u mnie) :)
      • kasica_k konwalia-82 02.06.07, 19:21
        odpowiedzialam Ci w watku PANACHE :)
    • brattby Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 02.06.07, 23:01
      To może i ja się spytam, bo mi już żaden stanik w 100% nie pasuje. Pod biutem
      mam 78 cm, w biuście 95-96 cm. Zawsze kupowałam 75 C - ok?
      • jaagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 02.06.07, 23:25
        75 to chyba za szeroki obwód - tylko 3 cm róznicy. Spróbuj poprzymierzać 70. Z rozmiarówki angielskich firm wychodzi tak ok. 70E, w polskich miseczki będą większe, wiec może 70F.
        Poczekaj jeszcze, aż odezwą się dziewczyny-specjalistki ;-)
      • kasica_k brattby 02.06.07, 23:29
        Hmm, jak Ty sie w tym C miescisz? ;)
        W rozmiarowce "polskiej" wychodzi Ci DD albo E. W brytyjskiej - tez co najmniej
        D. Zerknij do tabelki, np. na biust.pl albo tu:
        www.comexim.pl/rozmiary.html
        A jak sie zmierzylas pod biustem? Bo jesli luznawo, to obwod 75 jest za szeroki.
        Pod biustem trza sie zmierzyc maksymalnie ciasno i na wydechu, a i tak wynik
        dobrze jest zaokraglic w dol i jeszcze conieco odjac, bo staniki rozciagliwe
        bywaja.
        • jaagna Re: brattby 02.06.07, 23:47
          Kasica? a nie za małe te miseczki proponujesz? Bo wydaje mi się, że DD przy obwodzie 70 to będą zdecydowanie za małe... No ja akurat mieszczę sie dokładnie w tabelce z Bellisimy, więc wierzę jej na 99% ;-)
          www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
          A tam wychodzi, ze przy rozmiarze 70 (bo 75 to już zdecydowanie za dużo) i obwodzie "w" 95-96 cm to miska moze być E-F... Nie sądzisz???
          • kasica_k Re: brattby 02.06.07, 23:56
            jaagna napisała:
            > Kasica? a nie za małe te miseczki proponujesz? Bo wydaje mi się, że DD przy obw
            > odzie 70 to będą zdecydowanie za małe...

Ja je proponuje przy obwodzie 75 :) Jesli brattby zmierzyla sie mega ciasno i
            jest szczupla, to i taki obwod moze byc dobry.

Przy 70 to OCZYWISCIE, ze wieksze :) (okolice E-F)
            • turzyca Re: brattby 03.06.07, 01:40
              Mysle, ze brattby powinna jednak probowac 70 E-F. No chyba ze faktycznie ma same
              kosci i mierzyla sie na scisk. :)
              • kasica_k Re: brattby 03.06.07, 02:06
                Mnie ciekawi, jak ona sie _teraz_ miesci w to C, skoro juz od 75 wychodzi jej
                duzo wiecej. Coz, pewnie kazda z nas kiedys miescila sie w cos niedorzecznie
                malego :)
                • filoruska Re: brattby 03.06.07, 02:27
                  A jak się mieściła kobieta, którą wczoraj widziałam? Powinna mieć coś około 80G-
                  H, a ona się zastanawiała, czy 85B nie będzie miało za dużej miseczki....
                  • brattby Re: brattby 03.06.07, 10:40
                    O Boże chyba żartujecie! Słuchajcie zmierzyłam się tak na mega ścisk i wychodzi
                    75, ale w biuście też na ścisk? Te 95/6 to nie na ścisk, tylkotak normalnie.
                    Boże, mnie się naprawdę wydaje, że nie mam dużych piersi, może to dlatego że są
                    tak umieszczone że włażą mi pod pachy zamiast tworzyć elegancki rowek po
                    środku. Mam jeden jedyny stanik, który lezy idealnie - jest to 80 C, ale mocno
                    zwężone w obwodzie (stanik tak mi się podobał, że nie chciałam się go pozbywać -
                    kupiony przez neta) - i tu pojawia się moje kolejne pytanie: czy wielkość
                    miseczki zależy od obwodu? Chodzi mi o to, czy miseczka w 80 C jest tej samej
                    wielkości co w 70 C? I jeszcze jedno: jak to jest - zawsze mi się wydawało, że
                    jak kupię stanik z obwodem pod biustem mniejszym sporo niż mój, np tak jak wy
                    proponujecie żebym kupiła 70, to między obwodem stanika a pachą zrobi mi się
                    taki wałeczek. Nie wiem czy mam rację? Jestem dość szczupła, mam 170 cm i ważę
                    60 kg
                    • brattby Re: brattby 03.06.07, 10:47
                      Hmm przymierzyłam dwa moje staniki i chyba faktycznie są za małe - jak
                      umieszczam drut dokładnie tam gdzie powinien być, dokładnie pod piersią, too...
                      wystają mi sutki hehehe :) ale czemu ten drut się w trakcie noszenia przesuwa
                      to ja już nie wiem
                    • jaagna Re: brattby 03.06.07, 11:23
                      > Boże, mnie się naprawdę wydaje, że nie mam dużych piersi, może to dlatego że są
                      > tak umieszczone że włażą mi pod pachy zamiast tworzyć elegancki rowek po
                      > środku.
                      Piersi wchodzą ci pod pachy, ponieważ wcześniej próbowałaś je zmieścić w zbyt małej miseczce, no i część piersi "wylazła" i powędrowała sobie poza miseczkę. No i tak sie utrwaliło... (znam to z autopsji... sama długo nosilam C, potem E, aż przeszłam do FF i pierś spod pach wreszcie weszła mi do miseczki).

> kupiony przez neta) - i tu pojawia się moje kolejne pytanie: czy wielkość
                      > miseczki zależy od obwodu?
                      Wielkość miseczki jak najbardziej zależy od obwodu. Miseczka miseczce nierówna: im większy obwód tym miseczka (niby ten sam numer) jest większa. 70C ma mniejszą miskę niż 75C. I tak np. ja z 85FF, które stało się zbyt szerokie w obwodzie (a wilkość biustu pozostała bez zmian) przeszłam na 80GG - czyli wyszło mi, że jeden rozmiar w obwodzie MNIEJSZY - muszę ZWIĘKSZYĆ miseczkę tez o jeden rozmiar. Różnie z tym przechodzeniem na inną miseczkę bywa - w niektórych firmach przy zmniejszaniu obwodu trzeba prejść na miseczkę o dwa numery większą - najlepiej wtedy przeczytać ich własną rozmiarówkę.

> wielkości co w 70 C? I jeszcze jedno: jak to jest - zawsze mi się wydawało, że
                      > jak kupię stanik z obwodem pod biustem mniejszym sporo niż mój, np tak jak wy
                      > proponujecie żebym kupiła 70, to między obwodem stanika a pachą zrobi mi się
                      > taki wałeczek.
                      Jeśli kupisz staniczek o obwodzie mniejszym, niz nosiłaś zazwyczaj, to MUSISZ wtedy zwiększyć miseczkę - bo ci kawałek piersi "ucieknie" pod pachę tworząc właśnie te mało gustowne "bułeczki".

Zaraz dopiszą coś mądrzejszego bardziej staniczkowo zaawansowane dziewczyny - poczekaj chwilkę. :-))
                    • turzyca Re: brattby 03.06.07, 12:47
                      Uzwgledniajac wage i wzrost ja bym tym bardziej celowala w 70 E-F.

Co do wielkosci miseczki juz dostalas bardz ladna odpowiedz. Trzeba po prostu
                      pamietac, ze miseczka to stala roznica miedzy dwoma obwodami - moze dziewczyny
                      podrzuca linka do tego stanikowego przewodnika z kulkami, tam bylo jasno
                      wytlumaczone, dlaczego zmiana obwodu musi sie wiazac ze zmiana miseczki.

A w ogole, skoro jestes z Warszawy, to moze przestan sobie komplikowac zycie i
                      przejdz sie do ktoregos ze sklepow stacjonarnych? Oslawionej rudej malpy
                      chociazby? Dobiera Ci dobry rozmiar, a potem bedziesz sama szukac milych
                      wynalazkow. :)
                    • kasica_k Re: brattby 03.06.07, 14:57
                      brattby napisała:

> O Boże chyba żartujecie! Słuchajcie zmierzyłam się tak na mega ścisk i
                      > wychodzi 75, ale w biuście też na ścisk?

Nie, w biuscie normalnie. Biustu ściskać nie nalezy, natomiast na obwodzie
                      trzyma sie cala konstrukcja stanika (nie na ramiaczkach!), dlatego stanik w tym
                      miejscu musi byc raczej obcisly. A staniki sie rozciagaja, w przeciwienstwie do
                      miarki, ktorej uzywasz do mierzenia sie, dlatego pod biustem trzeba sie
                      zmierzyc "na scisk" (i na wydechu).

> Te 95/6 to nie na ścisk, tylkotak normalnie.
                      > Boże, mnie się naprawdę wydaje, że nie mam dużych piersi,

Bo masz normalne piersi, tylko szczupla jestes. E czy F to nie sa "duze".
                      Zreszta, w sumie to rzecz wzgledna :-) Ale takie "duze" piersi (E,F i wiecej) ma
                      bardzo wiele kobiet, tylko noszac niewlasciwe rozmiary nie sa tego swiadome.

> czy wielkość
                      > miseczki zależy od obwodu? Chodzi mi o to, czy miseczka w 80 C jest tej samej
                      > wielkości co w 70 C?

Nie, wielkosc miseczki nie jest taka sama przy roznych odbwodach pod biustem,
                      jaagna bardzo dobrze to wyjasnila. Taka sama jest tylko roznica obwodow, ktora
                      symbolizuje literka - ale osoba o wiekszym obwodzie pod biustem ma inne piersi,
                      niz osoba drobniejsza, z mniejszym obwodem pod biustem. Piersi drobnej osobki sa
                      mniejsze, mimo ze literka taka sama.

> I jeszcze jedno: jak to jest - zawsze mi się wydawało, że
                      > jak kupię stanik z obwodem pod biustem mniejszym sporo niż mój, np tak jak wy
                      > proponujecie żebym kupiła 70, to między obwodem stanika a pachą zrobi mi się
                      > taki wałeczek. Nie wiem czy mam rację? Jestem dość szczupła, mam 170 cm i ważę
                      > 60 kg

Po pierwsze, kupujac mniejszy obwod wezmiesz wieksza miseczke - wiec jezeli te
                      faldki sa w istocie czescia Twojego biustu, wypchnietego wczesniej z za malej
                      miseczki, to znajda sie one w misce, tam gdzie ich miejsce (przy przechodzeniu
                      na prawidlowy rozmiar czesto zachodza takie zmiany). Po drugie, obwod stanika
                      nie moze tylko lekko przylegac do skory - zawsze bedzie sie ciut wgłębiał, wiec
                      jesli masz troche cialka, to bedzie to odrobine widac. Dobre staniki jednak
                      maja tak uszyte tyly i boki, ze nie robi sie z nich "sznurek" wbijajacy sie w
                      cialo. A jesli jestes szczupla, to efekt bedzie duzo mniej widoczny niz u osoby
                      okraglej. Wiec nie przejmuj sie "waleczkami", bo to jest najmniejszy problem -
                      Twoja misja teraz jest sprowadzic caly biust do miski. Z efektow na pewno
                      bedziesz zadowolona :)
                      • brattby Re: brattby 03.06.07, 15:46
                        Kobiety drogie, muszę wam powiedzieć, że to forum to prawdziwy skarb. Trafiłam
                        tu zupełnie przypadkiem przez link z forum moda. Cały dzień przeglądałam sklepy
                        internetowe. We wtorek idę na stanikowy shopping do sklepów, które zresztą też
                        poznałam dopiero z tego forum. Tak sobie myślę, ile kobiet nosi zły rozmiar i
                        nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Wpychają piersi do za ciasnych staników,
                        przez co się deformują i wyłażą bokami. Może trzeba by przeprowadzić jakąś
                        masową akcję uświadamiającą? :) W każdym razie serdeczne dzięki za porady i
                        napiszę jak tam moje zakupy przebiegły :)
                        • kasica_k Re: brattby 03.06.07, 15:57
                          brattby napisała:
                          > Tak sobie myślę, ile kobiet nosi zły rozmiar i
                          > nawet nie zdaje sobie z tego sprawy. Wpychają piersi do za ciasnych staników,
                          > przez co się deformują i wyłażą bokami. Może trzeba by przeprowadzić jakąś
                          > masową akcję uświadamiającą? :)

O tym tez myslimy :) A tymczasem staramy sie pracowac u podstaw - kazdy
                          uswiadomiony biust na wage zlota ;) Fajnie, ze tu trafilas :)

> W każdym razie serdeczne dzięki za porady i
                          > napiszę jak tam moje zakupy przebiegły :)

koniecznie, koniecznie!
                        • turzyca pochwala dla filoruski 03.06.07, 20:46
                          brattby: "Trafiłam tu zupełnie przypadkiem przez link z forum moda."

czytalam ten watek, w ktorym filoruska sie wypowiadala i na koncu wkleila linka.
                          Pisala tak ciekawie i zachecajaco, ze gdybym nie znala LOBBY, to od razu bym
                          kliknela.
                          I jak widac nie tylko ja. :)

Jeszcze raz brawa dla filoruski - za naprawde skuteczna prace uswiadamiajaca. :)
                          • filoruska Re: pochwala dla filoruski 04.06.07, 21:46
                            To tylko objaw stanikomanii ;))
                            Nie ja jedna mam objawy chęci ratowania całego noszącego staniki świata.
      • filoruska Re: brattby 02.06.07, 23:57
        Ja przy wymiarach 78/96 potrzebuję z polskiej rozmiarówki 70F-G zależnie od
        producenta. Według większości tabelek to rozmiar polski 70G, brytyjski 32F, ale
        by dokładnie dopasować, to już trzeba poprzymierzać.
        • yavanna86 witajcie, pomożecie dobrać?:) 03.06.07, 12:24
          Hej,
          czytam Wasze porady i jestem ciekawa, jak mi doradzicie. Mam wymiary 75/89, wg
          większości znalezionych w necie tabelek jest to B/C, aczkolwiek zdarzyło mi się
          znaleźć i E, ale prawda taka, że przy mierzeniu miseczki większe niż B
          zwyczajnie odstają...
          Jeszcze jedna rzecz - fiszbinów nie uznaję, niezależnie od tego jak by mnie nie
          miały upiększyć, oddycham pełną piersią i nie lubię czuć na niej drutu (chyba by
          musiał mieć obwód 85, żeby mi nie przeszkadzać).
          • suziliu Re: witajcie, pomożecie dobrać?:) 03.06.07, 12:39
            według tabeli bellissimy jak nic wychodzi 70D. Jesli chodzi o fiszbiny no cóz,
            myslę że w dobrze dobranym rozmiarze fiszbina nie ma prawa uwierac - po tym
            mi.n rozpoznaje sie dobrze dobrany rozmiar stanika.

To dla przykładu bardzo lubiany przez dziewczyny model Freya Retro
            tinylink.com/?FNdeq0h6w1

tu coś z promocji
            tinylink.com/?H9RsbgS0Gf

A tu w ogóle lista staników na Twój rozmiar z Brastop
            tinylink.com/?ziHGBD1fW2

• kasiamat00 Dywagacje nt. dostępności rozmiarów ;) 03.06.07, 13:14
              A, właśnie. Yavanna, jeśli rzeczywiście masz 70D to zazdroszczę. Jest to
              najłatwiej osiągalny rozmiar na wszelkich wyprzedażach stanikowych w UK. Fakt,
              że biorąc pod uwagę raczej powszechną dostępność tego rozmiaru w polskich
              sklepach naziemnych nie robi to takiego wrażenia, ale ja np. do tej pory nie
              mogę odżałować, że nie kupiłam tego topu jak jeszcze był w moim rozmiarze:
              www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=OV14&colour=BORDEAUX&sl=1
              A Ty możesz sobie go kupić za pół ceny.
              • kasica_k Re: Dywagacje nt. dostępności rozmiarów ;) 03.06.07, 14:04
                kasiamat00 napisała:

> A, właśnie. Yavanna, jeśli rzeczywiście masz 70D to zazdroszczę. Jest to
                > najłatwiej osiągalny rozmiar na wszelkich wyprzedażach stanikowych w UK.

Oj, tak! Jedyne momenty kiedy naprawde zaluje, ze nie mam D, to kiedy
                ogladam przeceny. Zawsze wszystko zostaje w D! A czesto dany model nawet nie
                wchodzi do wyprzedazy, zanim sprzedadza sie wszystkie FF i G. Dopiero, kiedy
                same D zostaja... plus ewentualnie 30H i inne rozmiary dla szczupakow ;)
          • jaagna Re: witajcie, pomożecie dobrać?:) 03.06.07, 12:45
            W 85 dopiero by ci druty przeszkadzały! Jeśli masz dobrze dobrany biustonosz - drutów po prostu się nie czuje.
            A dotychczas czułas fiszbiny, p[onieważ zapewne nosiłaś zbyt małe miseczki - wtedy koncówkiu fiszbin wbijają się w pierś, a nie obejmowały ją. We właściwie dobranej miseczce drut obejmuje całą pierś, kończy się na tułowiu, zaraz za piersią i wtedy nic nie ma prawda uwierać.
            Sama noszę wyłącznie staniczki z fiszbinami, bo te bez fiszbin mnie odparzają i biust wyglada mało apetycznie... co tu dużo mówić.
            A jaki nosiłaś obwód?
            Ja bym ci radziła - z angielskiej rozmiarówki - 70D. W polskiej rozmiar miseczki może być inny (większy) - wtedy trzeba popatrzeć na ich własną "rozpiskę".

Ale poczekajmy, co napiszą dziewczyny-specjalistki! :-)
            • kasica_k Re: witajcie, pomożecie dobrać?:) 03.06.07, 15:11
              jaagna napisała:
              > W 85 dopiero by ci druty przeszkadzały! Jeśli masz dobrze dobrany biustonosz -
              > drutów po prostu się nie czuje.
              > A dotychczas czułas fiszbiny, p[onieważ zapewne nosiłaś zbyt małe miseczki -
              > wtedy koncówkiu fiszbin wbijają się w pierś, a nie obejmowały ją. We właściwie
              > dobranej miseczce drut obejmuje całą pierś, kończy się na tułowiu, zaraz za
              > piersią i wtedy nic nie ma prawda uwierać.

Otoz to. Niechec do fiszbin z reguly bierze sie z tego, ze przez nieodpowiedni
              rozmiar miseczek nie leza one tak, jak powinny, tzn. opieraja sie na tkance
              piersi, a nie wokol niej, na klatce piersiowej. Miejsce fiszbiny jest wzdluz
              granicy miedzy wypukloscia piersi a klatka piersiowa. Wtedy nic nie powinno uwierac.

Oczywiscie oprocz rozmiaru miski sa tez inne parametry, jak dlugosc fiszbin czy
              ich ksztalt (wezsze lub szersze "U"), i tu juz trzeba szukac modeli
              najodpowiedniejszych dla swojego ksztaltu piersi.
              • kasica_k O fiszbinach 03.06.07, 15:30
                pisze conieco w tej notce:
                stanikomania.blox.pl/2007/05/Quadra-boob-czyli-cztery-piersi-pani-Spears.html
                :)
          • kasiamat00 Yavanna86 03.06.07, 13:04
            Czy pod biustem jesteś zmierzona bardzo ściśle? Jeśli tak, to moja propozycja
            jest następująca: ponieważ mieścisz się w rozmiarówce Triumpha, Feliny, Samanty
            i wszystkiego innego dostępnego w sklepach, więc przejdź się do jakiegoś
            porządnego, najlepiej samoobsługowego (w Wawie np. do GC) z dużym wyborem i
            poprzymierzaj 70D i 70E z różnych firm. Wcześniej obejrzyj poradnik Besame, albo
            jeszcze lepiej wydrukuj go i weź ze sobą na zakupy.

Co do fiszbin - w dobrym rozmiarze fiszbin się nie czuje. Naprawdę. Jeśli coś w
            dobrym staniku może przeszkadzać, to wąski obwód (który się czuje na sobie, ale
            nie powinien cisnąć, czy przeszkadzać w oddychaniu - zresztą, żeber sobie
            kawałkiem materiału nie połamiesz :).

I jeszcze jedno - nawet, jak znajdziesz dobry rozmiar, to nie licz, że możesz
            kupować staniki w tym rozmiarze w ciemno. I nie wkurzaj się, jeśli przymierzysz
            wszystkie rozmiary z danego modelu i żaden nie będzie pasował - może akurat ten
            model, albo i cała firma, okaże się niekompatybilna z Twoim biustem. Wtedy
            należy odżałować i już. Znajdą się ładniejsze.
            • yavanna86 Re: Yavanna86 03.06.07, 18:53
              dziękuję :) poszukam, popatrzę :)
              a fiszbiny nie wżynają mi się w biust, tylko właśnie w żebra.przy oddechu...
              zobaczymy :)
              • limonka_01 Re: Yavanna86 03.06.07, 19:02
                yavanna86 napisała:

> a fiszbiny nie wżynają mi się w biust, tylko właśnie w żebra.przy oddechu...

to objaw za dużego obwodu
              • kasiamat00 Re: Yavanna86 03.06.07, 19:05
                Jak rozumiem, wżynają ci się z przodu, na mostku?
                Na to radą jest noszenie plunge'y. Np. takich:
                www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=FYA1
                www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PNA1
                Nie ma się co wżynać, bo fiszbin z przodu prawie nie ma :) Ktoś tu zresztą
                narzekał, że też ma taki problem. Może się odezwie i coś pomoże?

Ale i tak radzę pomierzyć różne staniki z różnych firm. Ty przynajmniej masz
                duuuuży wybór.
                • kasica_k Re: Yavanna86 03.06.07, 19:53
                  kasiamat00 napisała:
                  > Jak rozumiem, wżynają ci się z przodu, na mostku?

Ja bym podejrzewala, ze w zebra pod piersiami, bo w mostek to w mostek,
                  a w żebra to w żebra :)
                  Anyway, to ja jestem ta, co jej sie w mostek wżyna, ale glownie koncowki
                  fiszbin i to najbardziej w plunge, ale nie takich skrajnych jak Inferno i
                  spolka, tylko w zwyklych, jak Arabella plunge.

Generalnie jednak przypuszczam, ze u przedmówczyni naszej wlasciwy rozmiar moze
                  pomoc na wiekszość niewygód. W kazdym razie dopoki nie bedzie miala czegos
                  dobrze dobranego rozmiarowo, to trudno ocenic, co dla niej najlepsze...
                  • aska01 Re: Yavanna86 03.06.07, 23:08
                    Heh, akurat na fiszbiny na żebrach właściwy rozmiar nie będzie miał wpływu (boję
                    się napisać, że wręcz przeciwnie, bo właśnie mogą być bardziej odczuwalne), to
                    może być kwestia indywidualnej wrażliwości na ucisk - mnie większość modeli
                    zostawia ślady na żebrach. Rozwiązaniem jest uważne dobieranie staników z dobrze
                    "izolowanymi" fiszbinami (Lepela wykluczamy na początek).
      • brattby Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 20:40
        Cześć dziewczyny!
        A więc byłam dzisiaj na zakupach i kupiłam sobie dwa fabulous curves
        triumpha :) 70E. Leżą idealnie! W sumie mogłyby być trochę większe :) ale po
        tym jak zobaczyłam, jak moje piersi są ściśnięte w C potrzebowałam czegoś
        przejściowego :) Poza tym mam bardzo negatywne spostrzeżenia dotyczące
        zaopatrzenia naszych sklepów - zwiedziłam dzisiaj dwie galerie handlowe i
        trafiłam raptem na trzy modele staników w moim nowym rozmiarze :), które nie
        wyglądałyby jak namioty dla starej babci. Zaczynam zaopatrywać się w
        internecie. I tutaj moje pytanie - jak bardzo rozmiarówka triumpha różni się od
        innych firm, które można znaleźć na przykład na allegro (oczywiście w tym
        rozmiarze)? Pozdrawiam i dzięki za uświadomienie :) ja i mój biust jesteśmy wam
        bardzo wdzięczni :) :) :)
    • madziulllka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 03.06.07, 13:26
      Witam! Potrzebuje nowego biustonosza do sukienki i musi to byc bardotka, pod
      biustem mam 80-81, na biuscie 98 na biustonosz i 101 bez? Do tej pory nosilam
      75-80C Mo|ecie mi cos polecic?
      • kasiamat00 Madziullka 03.06.07, 13:36
        Mogę polecić rozmiar: 75F w firmach angielskich i Melissie, 75G w całej reszcie.

Modelu nie polecę, bo to nie mój zakres rozmiarowy, więc nawet nie wiem (i chyba
        nie chcę wiedzieć) co w takim rozmiarze istnieje.
        • madziulllka Re: Madziullka 03.06.07, 13:48
          Hmmm czy to aby nie za duzo? A poza tym gdzie ja kupi taki rozmiar?
          • kasiamat00 Re: Madziullka 03.06.07, 14:05
            Co dużo? Miseczka? No weź nie żartuj, ja mam 65F, a prawie płaska jestem ;)
            75F/G to zupełnie normalny rozmiar. Dużo to jest J albo K.

Gdzie kupić - w Internecie. Na żywo nie mam pojęcia, jeśli jesteś z większego
            miasta (a na pewno jeśli z Wawy, Poznania lub Krakowa), to warto przejrzeć wątek
            o sklepach naziemnych. Chociaż 75G to chyba nawet Triumph produkuje i może w
            porządnym sklepie firmowym będą mieli?
            • madziulllka Re: Madziullka 03.06.07, 14:31
              No w sumie masz racje, ja nie wiem czy to duzo, przynajmniej nie znam takich
              rozmiarów u mnie na pewno ich nie ma. Tylko, ze wolalabym najpierw zmierzyc co
              przez internet jest nie mozliwe. Dzieki. Pozdrawiam. :)
              • suziliu Re: Madziullka 03.06.07, 14:41
                madziulllka napisała:

> No w sumie masz racje, ja nie wiem czy to duzo, przynajmniej nie znam takich
                > rozmiarów u mnie na pewno ich nie ma. Tylko, ze wolalabym najpierw zmierzyc
                co
                > przez internet jest nie mozliwe. Dzieki. Pozdrawiam. :)

W jedyn sie mylisz - w sklepie netowym kupując - masz minimum 10 dni (np.
                polskie sklepy) nawet do 30 dni (niektóre angielskie) na zwrot towaru z pełnym
                zwrotem pieeniędzy, możesz przymierzać do woli. Ja tak robię -zamwiam np. 2-3
                staniki, mierzę, jeden np. zostawiam, jeden wymieniam, innn ypo prostu zwracam.
                bez problemu
    • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 03.06.07, 14:37
      No na 75 czyli 34 F staników jest po prostu mnóstwo. Jest w czym wybierać.
      Dla przykładu Kalyani:
      www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=KA50
      www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=KA44
      Panache
      www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PNC7
      www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PNB6
      www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PNC5
      www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=CH-MO002&mci=&size=34f&colour=&image=r423470-p423665-front

Także wybór jest. Ja podałam wyłacznie internetowe sklepy angielskie, tak abys
      mogła uwierzyć że wybór jest spory. A oczywiście możesz pobuszować w polskich
      sklepach netowych i sklepach stacjonarnych
      • madziulllka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 03.06.07, 14:52
        Nie wiedzialam ze jest wybor w takich rozmiarach ale wlasnie przegladam strony
        i znalazlam calkiem fajny stanik. W koncu sobie uswiadomilam ze staniki o
        wiekszych rozmiarach musza byc brzydkie, dzieki wam. Dziekuje. Pozdrawiam.

Ps. Teraz bede buszowac po sklepach...:)
        • madziulllka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 03.06.07, 14:55
          Mialo byc "nie musza byc brzydkie" :)
    • eye_shadow 76/ 90 03.06.07, 22:16
      jestem w szoku, nigdy sie nie mierzylam pod biustem, tylko kupowalam 80 B,C i
      myslslam ze jest dobre;) a dzis sie przyjrzalam...zapiecie podjezdza go gory,
      dol stanika z przodu nie dotyka zeber ani mostka, albo mam buly albo luz...
      samodzielnie okreslilam sie juz na 75 C, moze D(a 70 to bedzie DD???)-ale mam
      troche tluszczyku na plecach....ło matko-juz sama nie wiem... a 2 dni temu
      kupilam nowy stanik....80 C- i myslalam ze jest dobrze, ale tak bylo tylko w
      przymierzalni, jak teraz na niego patrze to widze ze jest zly... :(((buuu...
      pomozecie? dobrze trafilam z rozmiarem?
      • suziliu Re: 76/ 90 03.06.07, 22:45
        Wydae mi się że z angielskiej rozmiarówki 70 - czyki 32 DD
        • eye_shadow Re: 76/ 90 03.06.07, 22:53
          suziliu napisała:

> Wydae mi się że z angielskiej rozmiarówki 70 - czyki 32 DD
          dzieki:)
          to az o tyle mozna zanizyc pod biustem? w mniejszych niz 80 jakos mi zawsze
          ciasno sie wydawalo ;) wolalabym polska rozmiarowke- nie ufam zakupom przez
          neta, malo co na mnie w sklepie pasuje, wiec wole sklepy "naziemne"
          • kasica_k Re: 76/ 90 03.06.07, 23:03
            eye_shadow napisała:
            > to az o tyle mozna zanizyc pod biustem? w mniejszych niz 80 jakos mi zawsze
            > ciasno sie wydawalo ;)

Pewnie w miskach Ci bylo ciasno :) Nic dziwnego. A obwod stanika ma trzymac - do
            tego sluzy. Biust nie moze trzymac sie na ramiaczkach.

> wolalabym polska rozmiarowke- nie ufam zakupom przez
            > neta, malo co na mnie w sklepie pasuje, wiec wole sklepy "naziemne"

W D czy E jeszcze cos dostaniesz "naziemnie". Ale i tak szczerze polecam
            siec - nie ma zadnego problemu z wymiana i zwrotem, a wybor jest
            naprawde duzy. W dodatku przy wlasciwym doborze rozmiaru nagle duzo
            wiecej zaczyna pasowac :)
        • kasica_k Re: 76/ 90 03.06.07, 22:59
          Tak jest, z polskiej 70D albo 70E, a z angielskiej 32D albo 32DD.

Z 76 pod biustem na pewno nie ma najmniejszego sensu brac 80-tek :) Wiekszosc
          75-tek tez bedzie za luzna, a po rozciagnieciu to juz na pewno. Polecam 70.
          I cieszyc sie, bo wszytkie wyprzedaze angielskich marek sa pelne tego rozmiaru :)
          • eye_shadow Re: 76/ 90 03.06.07, 23:07
            chyba jutro pojde na wielkie przymierzanie:)
            tylko moj triumph sliczny 80 C... ;((( trzeba bylo forum najpierw odkryc...
            a ma to jakis zwiazek ze mam szeroko rozstawione piersi?
            fajnie ze jestescie, moze w koncu nie bede czuc na sobie stanika, a raczej pod
            pachami:)
            na razie- dobranoc!
            • aska01 Re: 76/ 90 03.06.07, 23:17
              Staniki różnych producentów w tym samym rozmiarze mogą mieć różną szerokość
              fiszbin - nie zniechęcaj się, jeśli jakaś marka nie będzie Ci odpowiadać, po
              prostu przymierz modele innych firm. Pozdrawiam.
    • stokrottka2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 10:03
      Witam serdecznie!
      Wasze forum odkryłam parę miesięcy temu (ktoś na forum "Ślub i wesele" podał do
      niego link) i od razu wydało mi się ciekawe ale nie miałam wtedy zbyt dużo
      czasu na czytanie waszych porad. Teraz czasu mam więcej i postanowiłam zająć
      się swoim biustem i swoimi biustonoszami tak, żebym w końcu była z nich
      zadowolona :-) Zawsze nosiłam biustonosze 75D i były dobre (przynajmniej tak mi
      się wydawało). Kupowałam to co udało mi się znaleźć w sklepach, więc same
      wiecie że wybór nie jest zbyt wielki. Miałam różne modele Alles, Triumph,
      Dalia, Gaia itp. Jakiś czas temu chciałam kupić biustonosz i mierząc w sklepie
      75D doszłam do wniosku że w większości modeli miseczki są za małe! Poprosiłam
      więc 75E i okazało się że leży lepiej. Kupiłam więc go (Gorsenia) i doszłam do
      wniosku że taki rozmiar powinnam nosić. Swoje kolejne 2 biustonosze również
      kupiłam w rozmiarze 75E (obydwa z Samanty) i jestem z nich zadowolona ale na
      razie są nowe więc nie wiem jak będzie po rozciągnięciu. Mam też taki problem
      że prawą pierś mam nieco większą i czasem zdarzało sie tak, że wahałam się
      pomiędzy D i E bo na lewą pierś pasowała miseczka D a na prawą E :-(
      Po tym co tutaj przeczytałam zmierzyłam się: pod biustem mam ciasno 74, w
      biuście 93/94. Zawsze byłam przekonana że jak mam ok. 75 pod biustem to muszę
      kupować rozmiar 75 a teraz tak myślę że powinnam może "przerzucić się" na 70E
      lub nawet 70F, co myślicie??? Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi!
      I jeszcze jedno. Zawsze kupowałam biustonosze w "normalnych" sklepach, ale po
      waszych zachętach chcę spróbować zakupów internetowych. Może w końcu kupno
      biustonosza będzie dla mnie przyjemnością!
      • inkaka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 10:33
        Stokrotko, w Samancie zdecydowanie przerzuć się na 70 pod biustem. Ja mam 77
        pod biustem , kupuję 70 Samanty i dość szybko zaczynam zapinać na
        najciaśniejszą haftkę.
      • molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 11:04
        70E sobie odpuść wogóle, przerzuć się na 70F lub nawet FF - sama ocenisz co
        bedzie lepiej leżało :)
        • stokrottka2 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 11:40
          Ale ten rozmiar 70 F lub FF to jest rozmiarówka polska czy ta brytyjska bo wiem
          że różnią się od sebie?
          • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 13:44
            Tak, Brytowie maja wieksze staniki :) Wg Twoich wymiarow radzilabym zaczac w
            brytyjskich markach od 70E, a co do polskich - to juz od firmy zalezy, pewnie
            cos miedzy F a G, w Melissie moze nawet E byloby dobre.
            • mady4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 15:06
              Ja juz się też pogubiłam w tych rozmiarach zawsze wiedziałam ze mam 75 F ale
              teraz to nie jestem pewna ,mam 73 pod biustem a w biuscie 100 ale staniki
              75f są ok.
              • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 15:41
                Mady, z angielskiej rozmiarowki spróbuj raczej 70 G (może FF byloby dobre, ale
                powatpiewam), a nawet 65 H - czyli odpowiednio 32G/30H. Ja mam podobne wymiary
                75/101 - najlepiej lezy mi 32 GG.
    • nutria25 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 17:10
      Jaki wg Was dziewuszki powinnam nosic rozmiar?
      mam pod - 80, a w -91
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 04.06.07, 17:17
        Wg mnie najczęściej 75C :)
        Ale mogłam nie trafić, bo co firma, to trochę inaczej się staniki układają.
        Próbowałaś ten rozmiar? Jeśli tak, to z jakich firm i jak Ci leży?
        • kasica_k nutria25 04.06.07, 17:22
          No i jeszcze zalezy, jak zmierzylas to 80. Bo jak na luzie i powiewie, to moze i
          70E byc dobre. A jesli ciasno i na wydechu, to podobnie jak maheda obstawiam 75C.
    • mamusia1999 Re: 85/110 - jaki rozmiar w brytyjskich sklepach? 04.06.07, 17:38
      wlasnie zmierzylam w sklepie z bielizna triumpha 85E (wg metki brytyjski
      38DD). Pomysl byl sprzedawczyni bo mialam na sobie 90E Naturany, ktory po
      schudnieciu przestal trzymac wszystko w kupie.
      Obwod moglby byc ciasniejszy (na wypadek rozciagniecia sie), za to
      miseczka za mala. wykoncypowalam (ja, bo sprzedawczynie moj biust przerastal)
      ze potrzebny mi 80F - ale oczyiscie nie mieli, gdybym u nich zamowila
      musialabym kupic. no to wole zamowic online z prawem do zwrotu.
      nasluchalam sie duzo dobrego o panache - tylko jaki rozmiar mam zamowic?
      w centymetrach licze sobie 85/110, wg tabelki bellissimy to 80G.
      jaki to rozmiar w brastopie?

PS 12 lat temu mialam swojskie 75B, potem nieco prztytylam i osiagnelam 75C.
      ale teraz jak zerkne na rozmiarowke melissy np. i wypada 80H to wlos mi sie jezy
      • kasica_k Re: 85/110 - jaki rozmiar w brytyjskich sklepach? 04.06.07, 17:54
        W brytyjskich polecam zaczac od 80G :) I niech Ci sie wlos nie jezy :) Tutaj to
        sredni rozmiar.

A swoja droga nigdy nie przestanie mnie zadziwiac, ze sprzedawczynie nie sa w
        stanie wykonac prostego rachunku w glowie, ani zajrzec chocby do jakiejs tabelki
        z rozmiarami. Co one w ogole robia w tych sklepach?
        • kasica_k czyli 36G n/t 04.06.07, 17:57

• asik221 jaki rozmiar??? 78/104? 04.06.07, 21:36
            Cześć dziewczyny!! potrzebuję waszej pomocy bo każdy stanik mam w innym rozmiarze i juz sama nie wiem jaki rozmiar powinnam nosić. Moje wymiary pod biustem 78 w biuście 104. Staniki mam w rozmiarze 80e (juz wiem, że miseczka za mała obwód za duży), 75f (obwód ok, miseczka za mała), 70g (obwód bardzo ciasny, miseczka ok nie wiem czy h nie była by lepsza?) sama nie wiem co próbować :( Szukam jeszcze dla siebie kostiumu 2-częściowego i już się pogubiłam w rozmiarach, fasonach...... Biust mam raczej okrągły i bardziej rozmieszczony na środku klatki piersiowej niz na bokch.Co polecacie?
            • chocochoco Chyba 70GG lub 75FF 05.06.07, 20:59
              Z angielskiej rozmiarówki 70GG, a z polskiej to 70K (według tabelki Mellisy).
              Ale skoro obwód 70 jest taki ciasny to może angielskie 75FF, lub polskie 75G/H.
              • chocochoco Re: Chyba 70GG lub 75FF 05.06.07, 21:01
                chocochoco napisała:

> Z angielskiej rozmiarówki 70GG, a z polskiej to 70K (według tabelki Mellisy).
                > Ale skoro obwód 70 jest taki ciasny to może angielskie 75FF, lub polskie
                75G/H.

Linki do tabelek:
                www.melissa.com.pl/
                Na stronie Mellisny wejdź w tabela rozmiarów u góry strony.
            • suziliu Re: jaki rozmiar??? 78/104? 05.06.07, 21:04
              Hmm, jestes na rozmiarowej granicy więc dopasowanie własciwego rozmiaru do
              twojego biustu może chwile zająć
              Wedle tabeli powinnaś celować w 70/32 GG lub 75/34 FF. Z tym, że mimo wszystko
              polecam 70, szczególnie z rozciągliwców. Jako że 104 jest akurat granica dwóch
              rozmiarów, może okazac sie że lepsza będzie większa miseczka -odpowiednio70 H i
              75 G
    • dietyloamina ratunku...;) 05.06.07, 13:41
      czesc:)
      moj biust zdecydowanie do duzych sie nie zalicza (a szkoda..;), ale baardzo
      prosze o pomoc.. otoz mam pod 64 cm, w biuscie z kolei 80..przeczytalam ostatnio
      na Waszym forum, ze teoretycznie sa staniki 60-tki, domyslam sie, ze takowy
      powinnam sobie sprawic(do tej pory moim 'marzeniem' byl 65B).. tylko nie mam
      zielonego pojecia jaka miseczka (teraz nosze 70B, pomimo tego, ze panie we
      wszelkich sklepach z bielizna notorycznie podrzucaja mi do przymierzania
      70A..nic lepszego nie znalazlam, chociaz 'plywam' w tych szerokich obwodach, a
      po paru dniach noszenia moglabym prawie sie 2x obwinac takim stanikiem;))
      • maheda Re: ratunku...;) 05.06.07, 13:50
        Wg tabeli:
        bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
        powinnaś celować w 60DD (angielskie 23DD).
        Zaraz się odezwą pewnie dziewczyny z obwodem 60tką :-)
        • dietyloamina Re: ratunku...;) 05.06.07, 17:09
          dziekuje za tabele:)
          woow, w zyciu bym nie podejrzewala, ze mam celowac w cos wiecej niz B;)
          niby cyferki sie zgadzaja,ale troche sie boje, ze taka miseczka (jak na moj
          skromny biuscik) za duza bedzie- wszystko przez te wstretne panie ze sklepow z
          bielizna;)...ale sprobuje:) dzieki:)
          • kasiamat00 Re: ratunku...;) 05.06.07, 17:16
            Miseczka 60DD jest malutka :) Jest (teoretycznie) porównywalnej wielkości jak
            65C i 70A, więc chyba nie powinnaś się martwić, że będzie za duża. Może się
            nawet okazać, że lepsze będzie 60E (jeśli teraz najlepsze jest 70B).
          • kasica_k Re: ratunku...;) 05.06.07, 17:17
            Ej, a czego sie boisz? Literka to nie to samo, co wielkosc biustu. To tylko
            roznica obwodow... nie ma jednego biustu B czy D :)
        • zazulla Re: ratunku...;) 05.06.07, 17:34
          maheda napisała:

> 60DD (angielskie 23DD).

:DDDDD

Oczywiscie chodzi o 28DD.
          • maheda Re: ratunku...;) 05.06.07, 21:08
            Oczywiście! :)
            Nie domknął mi się bałwanek po prawej stronie ;P
    • magdalena.be Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 20:23
      Dziewczyny, przepraszam że pytam, ale czytam i czytam i połapać się nie mogę...
      Na pewno gdzieś to było w przystępny sposób opisane, ale ja jakoś znaleźć nie
      mogę. Jaki jest odpowiednik bellissimowego 75H w brastopie? W wyszukiwarce 34H
      nie ma a w opisach piszą że jest do miseczki H. Czy 75H to 34FF???
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:10
        W Bellissimie jest tabelka rozmiarów angielskich, które obowiązują też na Brastopie.
        Czyli Bellissimowe 75H to to samo, co brytyjskie 34H i tego rozmiaru szukaj.
        Rozmiaru 34H może chwilowo nie być, bo w Brastopie mają same końcówki
        niesprzedanych serii i może akurat ten rozmiar "wyszedł".
        Popatrz jeszcze na www.bravissimo.com - może tam w dziale "Sale" coś
        znajdziesz ciekawego.
        • kasica_k O rozmiarówkach różnych firm 05.06.07, 22:47
          Pewna pomoca w porownywaniu rozmiarow w roznych firmach moze byc ta tabela:
          www.thebraconnection.com/faq/sizes-common.html
          oraz (powyzej G):
          www.thebraconnection.com/faq/sizes-large.html
          • magdalena.be Re: O rozmiarówkach różnych firm 06.06.07, 08:33
            Dzięki wielkie :)
            A mam jeszcze pytanie o Avocado. Na ich stronie jest napisane że niby miseczki
            takie jak inne firmy (np. Freya). Czy to oznacza że ichnie 75H to to samo co 75H
            z bellisimy?
            Pozdrawiam serdecznie :)
            • maheda Re: O rozmiarówkach różnych firm 06.06.07, 09:39
              Teoretycznie tak, ale zawsze lepiej dopytać mailowo - odpowiadają :)
              Są modele z wyjątkowo dużymi miseczkami, gdzie ichnie 75H może okazać się równe
              mniej więcej np. 75HH z bellissimy ;)
              • kasica_k Re: O rozmiarówkach różnych firm 06.06.07, 10:52
                Moje 75H z Avocado jest wielkosci angielskiego G albo mniejsze. Wiec wychodzi,
                ze jest to slabo przewidywalne ;)
                • maheda Re: O rozmiarówkach różnych firm 06.06.07, 11:10
                  ;) A pytałaś ich przed kupnem, jak wypadają te miseczki wielkościowo?
                  Swoją drogą - to jakiś absurd, żeby szyć większe i mniejsze miseczki ;)
                  • kasica_k Re: O rozmiarówkach różnych firm 06.06.07, 11:22
                    Nie, nie pytalam. Nie wiedzialam, ze trzeba pytac - naiwnie uwierzylam, ze pisza
                    prawde w tabelce i ze jak zamowie G, to bedzie G.
                    Nie wiem, moze to jakas czarna magia jest i tylko najbardziej wtajemniczeni guru
                    gorseciarstwa potrafia uszyc dwa rozne rozne modele w identycznych rozmiarach ;)
              • magdalena.be Re: O rozmiarówkach różnych firm 06.06.07, 22:52
                Wysłałam w tej sprawie maila do Avocado już sporo ponad tydzień temu. Niestety z
                ich strony cisza... W ogóle zastanawiam się czy warto od nich zamawiać skoro
                nawet na maila nie raczą odpowiedzieć... Pani z bellisimy już mi w tym czasie
                zdążyła doradzić rozmiar i opisać większość modeli (w tym rozmiarze)...
      • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:12
        Rozmiar z bellissimowej tabelki równy jest rozmiarom na brastopie. Z tym, że
        brastop to sklep wyprzedazowy i czasem zadzrza się że jakiegos rozmiaru akurat
        nie ma.
        Chyba najwiekszy wybór jest na bravissimo. Poniżej link do ofert dla twojego
        rozmiaru
        www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=2&back=34&cup=H&styletype=&page=2
        • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:20
          To jeszcze dołożę wyprzedaż :-)

www.bravissimo.com/products/default.aspx?cid=sl&back=34&cup=H&scid=*&colour=*&brand=*&price=*&sort=*&numitems=6
          • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:21
            Sorry, jakieś jaja sobie robią, nic nie jest z tej wyprzedaży dostępne w 34H :/
            • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:24
              tak to jest przy biuście powyżej G...Mnie sie udalo upolować pare sztuk na
              lawtons, ale jak widzę, i tam się rozmiary pokończyły.
          • magdalena.be Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:34
            Dzięki ogromne :)
    • magdalaena1977 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:06
      Po moim temacie o jakości, przekonana do zakupu brytyjczyka (Panache, Freya,
      Fantasie) zapytam się jeszcze raz o rozmiar.
      Jestem tłuściutka - pod biustem ciasno 90 cm, w biuście 107 cm.
      Staniki Gai czy Allesa noszę 75F i są dobre, ale nie wiem czy nowy nie powinien
      być 36F ? Ale moze lepsze 34FF czy nawet 34G początkowo z przedłużką ?

Jednocześnie ciągle mam nadzieję na schudnięcie i nie chciałabym porzucać wtedy
      moich staniczków "na lata"
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:16
        Wg tabeli Allesa
        www.szafamamy.pl/index.php?m=Main&f=Main&id_content=20
        nosisz staniki na obwód w biuście 99cm, ale to możliwe przy większych obwodach
        pod biustem, sama w biuście mam 120 cm, a staniki dobre są na mnie dla obwodu
        114. Dziwy.
        Jeśli jednak dobre są na Ciebie 75F z Allesa, czyli takie na 99 cm, nie
        szalałabym ze stanikami brytyjskimi 34FF (75FF), ani tym bardziej 34G (75G), ale
        zaczęłabym od brytyjskiego odpowiednika Allesowego stanika 75F, czyli od 34E
        (75E). Powinno być dobre, w tych stanikach, które mają bardziej rozciągliwe
        obwody. Ze ściśliwszych staników Panache jednak obwód 80tka (36), z odpowiednio
        przeliczoną miseczką, czyli 80D.
        • primavera12 Re: Zazdroszczę Wa!!! 05.06.07, 21:31
          Zazdroszczę, zazdroszczę i jeszcze raz zazdroszczę. Ja wiem dla tych co mają
          dużo w stanikach to utrapienie ale zapewniam, że jeszcze większy problem gdy ma
          się tam prawie pusto. Jestem mamą 7 m-czniaka karmionego piersią. Przed ciążą
          nie miałam się czym pochwalić ( małe 70C ), a i w ciąży piersi nie wiele
          zmieniły swój rozmiar (niestety). Powoli zaczynam ograniczać karmienie i w
          końcu mam zamiar "wyjść" ze staników do karmienia i zmienić je na te normalne.
          Marzy mi się coś ładnego. Tylko... no właśnie moje piersi są w opłakanym
          stanie, jeszcze mniejsze niż przed ciążą. Jakieś 75B bo nawet nie wiem
          dokładnie jaki rozmiar teraz mam tzn. pod biustem ciasno 74, w biuście 88.
          Doradźcie jaki model stanika kupić żeby choć trochę poprawić (czyt. powiększyć)
          wygląd piersi. Nie mogę patrzeć na siebie w lustrze. Pomóżcie mi jakoś
          rozwiązać ten problem.

z góry dziękuję i pozdrawiam
          • suziliu Re: Zazdroszczę Wa!!! 05.06.07, 21:44
            Z twoimi wymiarami ja bym obstawiala raczej 70D a bardziej 65E. Ja bym polecala
            np. freye retro plunge
            www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1364&kategoria=
            a dla przyjemnosci raczej niz dla powiekszenia
            www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1215&kategoria=
          • maheda Re: Zazdroszczę Wa!!! 05.06.07, 22:18
            No, z takimi rozmiarami nie powinnaś mieć problemów nawet w stacjonarnych :)
            Spróbuj wejść do jakiegoś i przymierzyć 70D i spróbuj określić, jak się w nim
            czujesz.
            Czy obwód pod biustem nie będzie za luźny? Może lepszy byłby 65, gdyby był?
            Sprawdź, czy do miseczek wchodzi cały biust, czy się miseczki nie marszczą.
            Pamiętaj, żeby do miseczki zgarnąć całą pierś spod pachy, układając całą pierś w
            miseczce, wewnątrz fiszbinów. Jeśli się cokolwiek wylewa górą - próbuj większą
            miseczkę przy tym samym obwodzie.
            A potem, z wiedzą nabytą w sklepach, i być może jakimiś staniczkiem kupionym "na
            razie", startuj do rozmiarówek brytyjskich. Coś dla siebie na pewno znajdziesz :)
        • magdalaena1977 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:35
          maheda napisała:
          > Wg tabeli Allesa
          > www.szafamamy.pl/index.php?m=Main&f=Main&id_content=20
          > nosisz staniki na obwód w biuście 99cm, ale to możliwe przy większych obwodach
          > pod biustem,
          Nie wiem na ile Alles jest miarodajny (bardotka 75F zaledwie przykrywała mi
          sutki), ale z Gaią (www.gaia.com.pl/serwisy.php?action=rozmiar) jest to
          samo - 75 F to teoretycznie poniżej 100 cm w biuście. (swoją drogą może powinnam
          przymierzyć Gaię 75G ? - nie wiem na ile mój rozciągnięty stanik jest wiarygodny)

> zaczęłabym od brytyjskiego odpowiednika Allesowego stanika 75F, czyli od 34E
          > (75E). Powinno być dobre, w tych stanikach, które mają bardziej rozciągliwe
          > obwody. Ze ściśliwszych staników Panache jednak obwód 80tka (36), z odpowiednio
          > przeliczoną miseczką, czyli 80D.
          pewnie jak już zamówię, to kilka sztuk w różnych rozmiarach z zamiarem odesłania
          któregoś.
          • magdalaena1977 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:46
            Również 75F Triumpha (dobre) jest przewidziane na poniżej 100 w biuście (???)
            • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:49
              co do tego pytanie to nie wiem...Ale ja mam 101 w biuscie i jak przestrzelilam
              obwód i kupiłam 75 FF to miseczki były dobre. Więc nie wiem jak tu Ciebie
              wyjdzie - ale co biust to inna historia :)
            • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 05.06.07, 21:55
              Triumph to zupełnie inna historia już, na mnie 85F było duuużo przymałe w
              miseczkach, za to dużo za luźne w obwodzie, więc jednak duuużo mniejsze, niż
              85FF brytyjskie, którego miseczki są jest na mnie za dobre (to, że obwód mi lata
              dokoła, to już inna sprawa).
              Bierz mniejsze literkowo miseczki, niż nosisz w Alles i Gaia, możesz spróbować
              najwyżej takich samych - ale jeśli będą dobre, to znaczyć będzie, że Allesa i
              Gaię nosisz za małe miseczki.
              Niestety - jedyna droga do znalezienia swojego rozmiaru to przymierzać, mierzyć,
              i znowu przymierzać ;)
    • piescik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 06.06.07, 12:05
      No to i ja się podpytam czy dobrze mi wyszło - pod biustem 82 cm a biust 98.
      Kupiłam sobie w Felinie 75 E Intimate Body Forming i baaardzo mi w nim wygodnie.
      Noszę też trochę Samantę 75 E ale nie trzyma już tak dobrze. Ogólnie nie należę
      do najszczuplejszych, dlatego 75 wydaje mi się byc dobry, tym bardziej że
      staniki się rozciągają. Może być?
      • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 06.06.07, 12:21
        Teoretycznie powinno być na Ciebie dobre brytyjskie 34E (75E), które jest
        większe od 75E z Feliny czy tym bardziej Samanthy.
        Ale przy większych obwodach pod biustem (sama noszę 80tki i czasem 75tki)
        rozmiarówki płatają figle.
        Jesteś pewna, że mieści Ci się do miseczki cały biust i że miseczki Ci nie
        uciskają piersi?
        Zbierasz wszystko spod pach do miseczek, zakładając stanik?
        • piescik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 06.06.07, 12:40
          Aż musiałam sobie zajrzeć:) Wydaje mi się, że wszystko dobrze leży - nic nie
          uciska i nic nie wystaje. A z tym obwodem to fakt, bo w Felinie niektóre modele
          pasowały dopiero przy 80F. Spróbuje zamówić sobie coś z tych brytyjskich marek,
          tylko muszę poczytać trochę wskazówek na forum na temat poszczególnych firm.
          Dziękuję za odpowiedź!
          • maheda Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 06.06.07, 13:05
            80F odpowiada w Felinie rozmiarowi mniej więcej 75G albo i 75H.
            75E i 75G/H to bardzo duża różnica.
    • kuiluri Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 07.06.07, 18:20
      ja już po raz drugi się spytam, bo ciągle nie mogę dobrać stanika

ciasno pod biustem mam 73-74cm / 100cm

kupiłam stanik m&s 75g i trochę miseczki się marszczą i druty wżynają pod pachy
      a wsklepie triumpha pani dała mi 80e i jest dobre

teraz już nie wiem jaki rozmiar kupować
      • aska01 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 07.06.07, 18:45
        Nie powinnaś kupować staników, które są przewidziane na większy obwód pod
        biustem niż Ty masz. Na początek wypróbuj 30GG/H (czyli z obwodem 65). Chyba,
        że będą bardzo ściskać, to może być 32 - 70 FF/ G.
      • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 07.06.07, 22:58
        kuiluri napisała:
        >
        > kupiłam stanik m&s 75g i trochę miseczki się marszczą i druty wżynają pod
        > pachy

Po pierwsze, Marksowe G to tyle, co FF w innych angielskich markach. To na
        marginesie, bo po pierwsze - 75 to za duzy obwod na Ciebie, a miska G przy
        tym obwodzie tez jest na Ciebie troche za duza.

Po drugie: czy to jest Truly you DD-G Broderie Bra? Taki granatowy, albo bialy?
        Jesli tak, to mialas pecha trafic na jeden z najgorzej skrojonych stanikow,
        jakie w zyciu mierzylam, i nie tylko ja mialam takie odczucia.

> a wsklepie triumpha pani dała mi 80e i jest dobre
        >
        > teraz już nie wiem jaki rozmiar kupować

Byc moze jest Ci wygodnie w tej 80-tce, ale z Twoim obwodem ten stanik po prostu
        nie moze byc na Ciebie dobry. W obwodzie masz za duze luzy, co predzej czy
        pozniej sprawi, ze bedzie Ci podjezdzal z tylu do gory, jesli jeszcze tego nie
        robi, a biustu tez dobrze nie podtrzyma. Jesli boisz sie 65-ek, to zacznij od
        70FF albo 70G w angielskich markach (70G lub 70H w Triumphie - raczej ciezko
        dostac).
        • kuiluri Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 08.06.07, 08:45
          m&s nie mam pojęcia jaki to model, ale jest biały i w sumie bardzo dobrze
          podtrzymuje biust jak go założyłam to poczułam różnicę tylko ma długie ramiączka
          i jak je ściągnę to się wżyna

a ff to takie coś większe niż f a mniejsze niż g? jakoś się z tym nie spotkałam
          • limonka_01 kuiluri 08.06.07, 12:26
            Ten M&S ma za duży obwód, dlatego ramiączka Ci się wżynaja w ramiona. To obwód ma za zadanie podtrzymywać stanik z biustem, a nie ramiączka. Dlatego obwód stanika powinien być węższy od obwodu pomierznego pod biustem. Szczególnie, że przy wiekszym biuście obwód ma cięższą prace do wykonania. Na ramiączka powinoo przypadac nie więcej jak 10% ciężaru biustu. Przy 73-74cm zainteresuj sie stanikami z obwodem 70cm (32 wg brytyjskiej rozmiarówki). Ja mam 77 pod biustem i noszę staniki z obwodem 70cm, a niektóre mam 65cm. W szerszych zapięcie podjeżdza mi do góry między łopatkami, a biust smętnie wisi niczym uszy jamnika, zamiast byc podniesionym do góry.
            A z miseczką to musisz poeksperymentować, abyś wiedziała czego potrzebujesz. Eksperymenty zacznij od 70G(32G) dla marek Freya, Fantasie i Panache. Np. od takiego staniczka:
            www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1215&kategoria=
            Jedyny problem to taki, że staniki odpowiednie na Twoj biust szyje niewiele firm, a w sklepach stacjonarnych są praktycznie nieosiągalne.
            Więcej o zakupach interentowych:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=57356275&v=2&s=0
            • onyx.4 mój rozmiar 08.06.07, 22:42
              Odesłałaś mnie tutaj ale nie moge znalezc moich wymiarów tzn.rozmiarów dla
              81/119
              • maheda Onyx.4 08.06.07, 23:12
                Ja prawie takie same wymiary, jak Twoje! :-)
                Mam 84/120.
                Teoretycznie powinno być na Ciebie dobre 75K, ale w praktyce na mnie (jestem
                gruba i część biustu mam w formie michelina na plecach) jest dobre 80GG albo
                75HH, w zależności od rozciągliwości miseczek. W jednym staniku Freya - w Millie
                - dobry na mnie jest rozmiar 70J.
                Gdzie mieszkasz? :)
                • onyx.4 Onyx.4 10.06.07, 10:56
                  Dziękuję za odzew. Okazało się ,że jednak zbyt się ściskałam bo pod biustem mam
                  86 a w 119. Niestety w żadną 75 nigdy się nie zapnę(próbowałam...) ,85 są na
                  mnie zbyt luźne (a po kilku tyg i tak się trochę rozciągają...)muszę zostać
                  przy 80. Ale kolejne pytanie czy to G jest wystarczające? W ciąży kupiłam sobie
                  Fantasie 80H może ją spróbuje (jak ją znajde he,he)ale te rozmiarówki i tak są
                  duże. Marzy mi się taki sexy model do dekoltu V.Czy te "balkonetki" zostawiają
                  na górze trochę ...piersi? Wolę jak całe są przytrzymywane.
                  • kasica_k Re: Onyx.4 10.06.07, 15:58
                    G raczej bedzie za male, stawiam na H albo HH.

Jesli chodzi o balkoniki, to ta nazwa bardziej dotyczy kroju, niz zabudowania,
                    choc producenci prawde mowiac żonglują sobie tymi nazwami dosc dowolnie czasem.
                    Wiele z nich odslania bardzo niewiele i naprawde dobrze podtrzymuje. Np. Panache
                    Tango II. Staniki full cup sa z definicji zabudowane, ale zwykle daja mniej
                    ladny ksztalt piersi, niz balkoniki. Ale nie licz na to, ze balkonik pozwoli Ci
                    na naprawde gleboki dekolt - do tego sluza plunge. Niestety w H i powyzej nie ma
                    specjalnie wyboru takowych, a balkonikow jest jeszcze pod dostatkiem.
                    • onyx.4 Re: Onyx.4 10.06.07, 20:57
                      DZIĘKI.Teraz zostaje sprawa wypróbowania kilu rozmiarów...
                      Jak to zrobić niedrogo?
                      Może kupię hurtem 4 sztuki-opłata wysyłki jedna a potem odeślę .Nie ,to żarty
                      chyba.Ale muszę kupić w sieci bo nie mieszkam w żadnym z dużych miast.Może
                      jednak tak zrobię ale najpierw jeszcze poczytam GDZIE to kupię
              • limonka_01 onyx.4 08.06.07, 23:17
                Zrobiłam to, ponieważ napisałaś, że nosisz staniki w rozmiarze 80G przy obwodzie 81cm. Myślę, że bardziej komfortowo czułabyś się z mniejszym obwodem stanika, czyli 75cm lub nawet 70cm i większą miseczką. Jak miska? Wydaje mi się że J lub JJ w brytyjskiej rozmiarówce (marki Freya, Fantasie, Panache). Jednak lepiej, aby w kwestii Twojego rozmiaru wypowiedziały się dziewczyny o zbliżonych do Twoich wymiarach.
              • onyx.4 Re: mój rozmiar 09.06.07, 16:31
                Pół nocy tu siedziałam i przeczytałam chyba połowe tego forum!!!! Jeżeli noszę
                zły stanik to z własnej ignorancji...Zmierzyłam się w 3 różnych stanikach i
                dopiero zgłupiałam. Które wymiary powinnam wziąć?CFhyba nie te ...bez?
                Rzeczywiście różne firmy mają swoją rozmiarówkę ale jak trafić na ten dobry?
                Czuję się taka...niedouczona i skołowana.
    • asik221 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 07.06.07, 22:30
      Dzięki dziewczyny za odzew. Będę próbowła 32 gg lub 32 h. Mam jeszcze jedną prośbę czy któraś z Was nosi podobny rozmiar do mnie a może mi polecić jakiś ładny 2 częściowy strój kąpielowy? Mam z tym wielki problem, bo wszystko w stacjonarnych sklepach ma za małą miseczkę, a ryzykować przez internet w ciemno troszkę sie boję ;)
      • suziliu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 08.06.07, 11:27
        Po pierwsze - przez net nie ryzykoujesz - nie podoba sci się, odsyłasz,
        dostajesz pełny zwrot ceny, lub wymieniasz na inny. Ja też mam rozmiar 32gg i
        też szukam stroju - zamówię tak z 2-3, poprzymierzam, dwa odeslę.
        Myslę o takich:
        www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1386&kategoria=ag
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=FW16
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PS14
        A to mój faworyt
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=FE93
    • magdalena.be Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 10.06.07, 19:44
      Mam pytanie odnośnie rozmiaru dla mojej mamy. Jej wymiary to pod biustem 68 cm,
      a w biuście w staniku 75D (nie ma to jak dobrze dobrany stanik :/) 93 cm, przy
      czym piersi są chyba w nim trochę za bardzo upchnięte. Dodam że moja mama jest
      już kobietą dojrzałą i biust nie jest już po dwójce dzieci w tak dobrej kondycji
      jak u nastolatki. Jaki model stanika mogłybyście polecić?
      • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 10.06.07, 20:12
        Przede wszystkim inny rozmiar - z angielszczyzny coś koło 65FF/G (albo i
        60GG/H), z Melissy 65H albo 65J. Co do modelu - nie mam pojęcia, ale w tych
        okolicach rozmiarowych nie ma już beznadziejnych staników. Może plunge'e to nie
        będzie najlepszy wybór (w rozmiarze 65FF/G jeszcze istnieją), ale wszelkie
        fullcupy i balkoniki powinny być w porządku. Np. nieśmiertelne Tango II:
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PN50&colour=White
    • a_gneskka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 03:13
      Zajrzyjcie zanim znowu ktoś zechce wcisnąć dziewczynę w jedyne słuszne 75B:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=211&w=63657487&v=2&s=0
      • kendra9 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 12:16
        Witajcie, właśnie trafiłam na to forum, może mnie też doradzicie :) Zawsze
        nosiłam rozmiar 70D, ale było to na styk a często za małe a obwód się rozciągał.
        Właśnie zmierzyłam się wg. rad z tego forum i wyszło mi że na wdechu pod biustem
        mam 65 cm a w biuście luźno 91 cm, więc jaki ja właściwie rozmiar powinnam
        nosić?? Proszę o pomoc i pozdrawiam :):)
        • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 12:26
          60G. Oto tableka Bellissimy z której wynika ze masz taki rozmiar.
          www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia&PHPSESSID=844b950de54914cc0d31eb3e11b07ff2
          • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 12:28
            Wieksze niz 60 bedą napewno na Ciebie za lużne. Zawsze trzeba brać troche mniej
            ale to juz pewnei wiesz.
            • in_di_ra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 22:04
              Własnie się zmierzyłam za pomocą mojego Mężczyzna, oto wyniki: pod biustem lekko
              napięte 95, w biuscie (schylona, luźno) 121 - jest to pewne zaskoczenie :)
              rozmiary moich aktualnych staników: 85E, spłaszcza biust i czasem wychodzi
              górą, dołem i bokiem wychodzi nagminnie ale nic nie trzęsie. w tym samym
              rozmiarze jakby puszap - z czyms w srodku, zdcydowanie za mały. marks&spencer
              38DD, wylewa sie górą i robi bułeczki - non stop sie poprawiam, niedajbog sie
              schylę. feliny 85D, u góry bardzo ładnie ale dołem wychodzi...
              upatrzyłam sobie kilka staników, doradzicie mi cos?
              nie umiem wklejac linków, więc wybaczcie:)

www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1050&kategoria=ad#powiekszenie
              www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=711&kategoria=ad#powiekszenie
              www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1219&kategoria=ad
              www.bieliznapolska.pl/img/406/40617283.jpg
              www.bieliznapolska.pl/img/406/40617210.jpg
              www.bieliznapolska.pl/img/406/40617382.jpg
              reszta w miare podobna...
              • in_di_ra Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 22:05

A linki zrobiły sie same :)
              • kasiamat00 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 11.06.07, 22:16
                Uwzględniając fakt, że 85E jest na ok. 109 cm w biuście to nic dziwnego, że
                wylewasz się ze swoich staników z każdej strony. Zmierz się w biuście normalnie,
                ale luźno (po schyleniu się wyniki są jednak trochę zbyt optymistyczne :) i
                dobierz miseczkę z tabelki bellissimowej dla obwodu 80, ew. 85.

Polskie staniki chyba możesz sobie odpuścić (może poza Melissą) - jesteś
                daleeeko poza ich rozmiarówką.
              • maheda in_di_ra 11.06.07, 22:18
                Obwód w biuście trzeba zmierzyć, stoją prosto, bez schylania się :)
                Jeśli biust za bardzo Ci wisi i wydaje Ci się, że obwód w wyproście jest za
                mały, spróbuj zmierzyć obwód w biuście w najbardziej pasującym na Ciebie staniku.

Czy obwód pod biustem mierzyłaś na wydechu, z najbardziej możliwie wąską klatką
                piersiową? No i pod biustem nie ma być lekko napięta miara, tylko strasznie
                ciasno zapięta - tak, żeby nie dało się już ścisnąć bardziej ;-)

Jeśli obwody 85 są na Ciebie na tyle za luźne, że piersi uciekają Ci dołem, to
                powinnaś mierzyć 80tki, a być może nawet 75tki.

Mam w biuście około 120 cm a noszę rozmiary w granicach 80GG, ew. 75HH, Tobie
                polecam na początek brytyjskie 80H (z polskich musiałabyś próbować z jakąś
                Melissą - być może też 80H, a może 80J - nie wiem, nigdy nie mierzyłam), a potem
                zobacz, czy miseczka jest trochę za mała, czy trochę za duża i w zależności od
                tego wymień stanik na mniejszy lub większy.

Staników Kris Line nie kupuj - nie warto, poczytaj sobie wątek o tym producencie.

Z jakiego miasta jesteś?
                • in_di_ra Re: in_di_ra 11.06.07, 22:32
                  Na wydechu z wąską klatką piersiową? 91cm
                  a czy jak będę miała na maksa napięte pod biustem to mi sie fałdki nie
                  porobią?ogólnie jestem tłuściutka...
                  na luźno w biuście na siedząco z prostymi plecami 116:)

ogólnie jestem z Elbląga, mieszkam w Wawie :)
                  • molowiak Re: in_di_ra 12.06.07, 00:44
                    in_di_ra napisała:
                    > a czy jak będę miała na maksa napięte pod biustem to mi sie fałdki nie
                    > porobią?ogólnie jestem tłuściutka...

Z mojego doświadczenia wynika, że w ciasnym biustonoszu fałdki są mniejsze niż w
                    zbyt lużnym. Obserwowałam trochę podobne do nas panie na ulicy (typowy objaw
                    stanikomanii) i zauważyłam, ze zbyt lużny stanik często wciska się w fałdki pod
                    łopatkami dodatkowo eksponując to co chciałybyśmy ukryć, ciasny stanik zapina
                    się niżej - tam gdzie jest jednak trochę mniej tłuszczu i jeszcze tak ładnie go
                    "rozprasowuje" - naprawde odkąd chodzę w dopasowanych stanikach wyglądam
                    szczuplej, też z tyłu :) (moje wymiary 86/114 noszę staniki z 'melissy' w rozm. 75K)
                    • in_di_ra Re: in_di_ra 12.06.07, 10:13
                      A którą melissę polecasz?mi by to bardzo odpowiadało bo ma znosne ceny:)
                      dziękuję Wam bardzo za pomoc:)
                      • molowiak Re: in_di_ra 12.06.07, 13:23
                        na mnie najlepiej lezy ten www.melissa.com.pl/ ładnie podnosi i zbiera z
                        boków, ale początkowo trochę mnie obcierał pod pachami, chwalę sobie tez ten typ
                        www.melissa.com.pl/ bardzo wygodny na codzień (mam takie 3 w różnych
                        kolorach)
                      • molowiak rozmiar z melissy 12.06.07, 13:29
                        radzę na poczatek 80K - tu masz tabelę www.melissa.com.pl/
            • kendra9 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 12.06.07, 13:17
              A jak mam na wdechu 65 pod biustem to 60-tka nie będzie na mnie z ciasna??
              Troszkę się tego obawiam. Ciekawa jestem czy w Rzeszowie są jakieś sklepy w
              których mają takie staniki:) Muszę wybrać się na zakupy :):)
              • maheda kendra9 12.06.07, 13:50
                65 cm na wdechu czy na wydechu? :)
                Bo jeśli na wdechu, to 60tka może być za luźna.
                I nie licz na to, że w sklepie stacjonarnym w Rzeszowie kupisz 60tkę...
                Chyba, że 60AA, bo to prędzej.
    • enith Mały, ale kłopotliwy biust... 11.06.07, 22:18
      Witam i proszę o pomoc. Mam mały biust, prawdopodobnie najmniejszy ze wszystkich
      tu omawianych :) Pod biustem: 69, w biuście: 80 (bez biustonosza) i 83 (w
      biustonoszu). W domu: 18 biustonoszy. Pasujących: 0 :( Za każdym razem, gdy
      ubieram biustonosz mam wrażenie, że deformuję sobie te moje, i tak małe,
      rodzynki. Poodciskane fiszbiny, zaczerwieniona skóra, bułki pod pachami to u
      mnie norma. Obecnie noszę rozmiar 70 C (32 C), ale mam wrażenie, że wszystkie 70
      C mają za krótką/wąską dla mnie fiszbinę. Fiszbiny, zamiast kończyć się w
      wykroju pachy kończą się na piersiach boleśnie się weń wpijając. Jeśli jednak
      wezmę miseczkę D to fiszbina, owszem, pasuje, ale za mało mam piersi, żeby
      wypełnić miseczkę, która w efekcie od połowy piersi w górę kompletnie się
      marszczy. Patrząc na siebie w lustrze mam wrażenie, że piersi są małe, ale
      zarazem szerokie u podstawy i również szeroko rozstawione na klatce piersiowej.
      Nie mam pojęcia gdzie szukać biustonoszy z szerszymi fiszbinami, a jednocześnie
      płytszymi miseczkami, żeby mi piersi w nich nie tonęły. Będę wdzięczna za
      wszelkie sugestie.
      • maheda Re: Mały, ale kłopotliwy biust... 11.06.07, 22:28
        Może spróbuj na początek brytyjskie staniki 65C albo może 65D, firmy Panache?
        One mają dość szerokie fiszbiny, więc może będą Ci lepiej leżały?
        Z rozmiaru 65C w Bellissimie:
        bellissima.com.pl/strona.php?nazwa=&kategoria=dowolna&kolor=dowolny&rozmiar=65C&id_producent=3&site=wyswietlanie&what=szukaj
        W tym samym sklepie 65D:
        bellissima.com.pl/strona.php?nazwa=&kategoria=dowolna&kolor=dowolny&rozmiar=65D&id_producent=3&site=wyswietlanie&what=szukaj
        (to już razem ze strojami kąpielowymi).

Oczywiście - lepiej, żeby wypowiedziały się tutaj dziewczyny o rozmiarach
        zbliżonych do Twoich, bo moje wywody to czysta teoria...
        • enith Re: Mały, ale kłopotliwy biust... 11.06.07, 22:37
          Dziękuję za super szybką odpowiedź. Nigdy nie rozważałam 65, ale może
          powinnam... Mieszkam w USA, rozejrzę się za Panache w sklepach, a nuż mają.
          Zastanawiam się również czy nie zrezygnować z druciaków na rzecz wire - free,
          ale obawiam się, że może takie biustonosze nie dają wystarczającego wsparcia.
          Sama nie wiem...
          • limonka_01 enith 12.06.07, 00:12
            Fiszbiny uwierają Cię, ponieważ nosisz niepasujące staniki. Niepasujące rozmiarem albo krojem, albo jednym i drugim. Przy 69cm pod biustem, obwód raczej powinnaś brać 65cm (30), chociaż jeżeli jesteś bardzo, ale to bardzo szczuplutka to 65 może być na Ciebie przyciasny. Odnośnie miski to trudno mi coś poradzić, poza mierzeniem w sklepie 30C, 30D i 30DD, ponieważ nie jestem ekspertem w Twoim zakresie rozmiarowym.
            Freyi i Fantasie nie spisuj na straty. Osobom o wąskich obwodach często pasują te marki. Będąc w USA masz, być może, możliwość przetestowac je w realu obok Panache.
    • blanqua Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 12.06.07, 14:09
      Hej,
      zaczelam juz w innym watku ale grzecznie przychodze tu, gdzie trzeba :)
      a wiec pod biustem mam 71 a w biuscie 85
      przedtem nosilam 75B ale jest srednio, teraz 75C i troszke lepiej
      ale bede wdzieczna za Wasza pomoc
      pozdrawiam
      • origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 12.06.07, 14:15
        Na pewno nie 75, pewnie dziewczyny powiedzą, że 65 ewentualnie 70, a miska - ja
        bym dała DD, ale mogę sie mylić. Po raz pierwszy udzielam rady stanikowej:)))
        • origami_21 n/t 12.06.07, 14:17
          To DD do obwodu 65.
      • maheda Blanqua 12.06.07, 14:16
        Przeczytaj porządnie to, co tutaj jest napisane:
        bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
        Wg tego, powinnaś celować w 65D, ew. 65DD. A potem zastanawiać się, czy wszystko
        jest OK, czy może coś jest jednak nie tak :)
        • swierszczowa1 Re: Blanqua 12.06.07, 14:30
          Ja mysle z eto 65 to maks. 70 bedzie za luzne na pewno. Ostatnio wiele 65
          pojawia sie na naszym forum:) I wychodi na to ze to najbardziej przecietny
          rozmair żeber w Polsce (wiedziałam:P). Sama przy 1,7 m wzrostu i 60 kg powinnam
          nosic 60-tki. a te chude to powinny 55 i 50 nosic. Tymczasem w Polsce wciska
          się im takie 75:/
          • rrose7 licze na Was 12.06.07, 14:42
            A więc moje wymiary to 78 cm pod i 92 w:) Najlepiej mi isę nosi stanik z
            truimfa 75c, a Wy co doradzicie? Z góry dziękuję za pomoc! Życzę miłego dnia!
            • swierszczowa1 Re: licze na Was 12.06.07, 16:13
              75 jest nei najgorsze ale myśle ze 70 byłoby na ciebie lepsze. Czy ta 75 nie
              podjeża ci troszke do góry jak na obrazku?
              besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html.
              92cm e biuście to prz 70-tce daje DD/E .
              • rrose7 swierszczowa 13.06.07, 11:04
                Czyli jeśli stanik idzie mi do góry to znaczy, że za duży obwód? Bo jeden
                stanik tak mi "idzie"
    • zazulla RATUNKU, czas mi doradzic, bo sie zalamalam :( 12.06.07, 17:46
      Od niecalych 3 tygodni posiadam Arabelle 32J. Poczatkowo super, ladnie sie
      ukladala, po tygodniu zaczela bulkowac. Mam wrazenie, ze na lewa piers jest za
      mala o jedna miseczka, na prawa az o dwie. Ukladanie nic nie daje, bo musialabym
      ukladac piersi POD pachy a nie SPOD pach ku srodkowi. Obwod jak juz pisalam
      kiedys, luzniejszy, wolalabym 65 ale wiadomo miseczka za mala. Obecnie uklada
      sie tak, ze odstaje mi obwod miedzy piersiami i moge tam wsadzic pace i dotknac
      piersi. Przy tym szerokie fiszbiny celuja w plecy marnujac miejsce w miseczce.
      Pomyslalam, zeby go sprzedac poki jest w miare nowy [3 tygodnie], kolor cudowny
      [peony], zeby wiekszosc ceny mi sie zwrocila, ale obecnie to najlepsze co mam.

Melissa - ma super fiszbiny, ale miseczki w 75K za male. Maja teraz miseczki L,
      wiec moge sprobowac z 75L a jak dalej za male to 80L ze zwezonym obwodem.
      ALE...z tych biustonoszy pomalu robia sie szmatki. Tez zloto-brazowy - z
      ramiaczek zrobily sie sznurki, nie ma porownania do Freyi. Miseczki nie trzymaja
      dobrze, ale to pewnie wina ze sa za male. No i wylaza te cholerne fiszbiny,
      dzisiaj bede obklejac je klejem na goraco z pistoletu - kupny biustonosz nie
      powinien mnie kosztowac tyle zachodu!

Juz nie mam pomyslu co przymierzyc zeby bylo dobrze. Znalazlam ze model Cally
      jest do JJ, moglabym sprobowac 32JJ ale obwod bylby luznawy. Fullcupy odpadaja -
      robia rakiety, piersi i tak sie przepychaja a fiszbiny sa wielkie i mam
      niepotrzebne miejsce pod pacha. Myslalam o Tango II z miseczka K, np 70K lub 75K
      bo obwody maja ciasniejsze ale za do te cholerne fiszbiny dlugasne!

Wracajac do Melissy jeszcze, to jakos smiesznie u mnie uklada sie obwod. W
      typowym biustonoszu jest pas obwodu i od niego ida w gore miseczki a z tylu
      ramiaczka, ale obwod jest na jednym poziomie. W Melissie obwod jest uszyty na
      poziomie srodka miseczki, czyli najbardziej dociska srodkowa czesc piersi a nie
      obwod na rzebrach. Normalnie, oszalec mozna!
      Aha, mam jeden zwezany biustonosz na 70L [z 75K] i mimo, ze jest luzny bo moge
      wsadzic reke pod obwod, to mi juz prawie wyrwalo haczyki z zapiecia! Przy 75 nic
      sie nie dzieje takiego.

Mam biust bardzo wysoko, ZADEN biustonosz nie przylegal mi do mostku a fiszbiny
      nie lezaly plasko na laczeniu piersi z cialem, zawsze mam tam jakis dziwny luz i
      piers dotyka gory brzucha, czego NIENAWIDZE i potrafie z samego odczucia wpasc w
      szal i rzucac przedmiotami :/

Po tej wyczerpujacej lekturze czas na wymiary [przypominam, ze mam na sobie
      spora warstwe tluszczyku]:
      - scisly obwod, tak ze nie moge scisnac wiecej ciala ale potrafie zrobic oddech,
      to 75 cm!
      - w biuscie [ubranym w Arabelke] 110 cm
      • molowiak Re: RATUNKU, czas mi doradzic, bo sie zalamalam : 12.06.07, 22:52
        może przy węższym obwodzie i fiszbiny będą węższe (myślę o panache) może dadzą
        się wygiąć, może np 'harmony' leżałoby lepiej, jest inaczej skrojone niż 'tango'
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=PNB2&colour=HOT+PINK
        trochę się z tobą solidaryzuję, bo tez zaczynam "wyrastać z rozmiarówki melissy
        a jeszcze przede mną perturbacje laktacyjne
        jakby co, to jest jeszcze kurs gorseciarstwa w Łodzi we wrześniu :)
      • maheda Re: RATUNKU, czas mi doradzic, bo sie zalamalam : 12.06.07, 22:54
        Tak się zastanawiam od popołudnia nad Twoim mailem i wychodzi mi, że zwyczajnie
        w końcu trafiłaś na stanik, w którym mieści Ci się biust, i dlatego piersi
        zaczynają Ci bułkować, bo w końcu wychodzą spod pach na światło dzienne, że się
        tak wyrażę.
        Możliwe, że Twój naturalny kształt biustu jest taki, że masz piersi z przodu, a
        pod pachami prawie nic, a że staniki są szyte na bardziej rozległe biusty, to u
        Ciebie mogą nie zdawać egzaminu.
        Może spróbujesz tego Panache'a w rozmiarze 32K? Może te fiszbiny dadzą Ci żyć?

Możliwe też, że jest to w ogóle jakiś feler Freyi w dużych miseczkach, bo ja
        właśnie dziś odkryłam, że tylny koniec fiszbiny Millie (70J) celuje mi w tylną
        część barku, a przecież wcale tak nie było, za to właśnie biust zaczyna mi
        leciuteńko bułkować na górze :(
    • e.m.i1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 12.06.07, 20:57
      70/87.. co poradzicie?:) Nosze 70C, ale mam wrazenie ze to jeszcze nie to, poza
      tym bardzo ciezko dobrac mi taki model, ktory bedzie dobrze sie ukladal.. Chyba
      najlepiej leza te z pionowymi cieciami.. A.. i piersi mam raczej plaskie i na
      szerokiej "podstawie"..
      • kasiamat00 e.m.i1 12.06.07, 21:11
        > 70/87.. co poradzicie?:) Nosze 70C,

Mniejszy obwód. Pewnie 65DD/E. Czy to 70 pod biustem jest na wydechu i na ścisk?
        • e.m.i1 Re: e.m.i1 12.06.07, 21:27
          Tak, mierzylam tak jak trzeba.. E nie byloby za duze? Push-upy 70C sa ok, ale
          miekkie juz nie zawsze.. Tzn te miekkie po prostu sie nie ukladaja i jest to
          raczej kwestia fasonu :|
          • kasiamat00 Re: e.m.i1 12.06.07, 21:52
            > E nie byloby za duze? Push-upy 70C sa ok, ale miekkie juz nie zawsze..

Według Melissy u nich jesteś na granicy między D a E. Według tabelki Bellissimy,
            w markach angielskich jesteś prawie idealnie w DD. Ale niektóre staniki (patrz
            Freya Retro plunge) mają mniejsze miseczki i tam powinnaś celować w E.

A, jak już kiedyś z Kasicą pisałyśmy - 30D/DD to idealny rozmiar na kupowanie
            angielskiej bielizny po rozsądnych cenach. Zawsze pełno tego na wyprzedażach,
            np. w Bravissimo.

> Tzn te miekkie po prostu sie nie ukladaja i jest to raczej kwestia fasonu :|

Albo po prostu złego rozmiaru. A jak fasonu, to należy przymierzyć inny. Staniki
            bez usztywnień (tzn. tylko z fiszbinami) mają dużo różnych krojów, różną
            szerokość fiszbin, trzeba znaleźć to, co ci pasuje.
    • mamakrzysia8 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 12.06.07, 20:57
      Dziewczyny a co z rozmiarem
      75 pod biustem i 86 w biuście?
      Jaki rozmiar stanika?
      dzieki za podpowiedź
      • kasiamat00 mamakrzysia8 12.06.07, 21:09
        A próbowałaś mierzyć 70B/C? Jakie efekty? Jakie rozmiary teraz nosisz? Czy pod
        biustem mierzyłaś się zgodnie z zaleceniem na ścisk?
        • mamakrzysia8 Re: mamakrzysia8 17.06.07, 01:05
          Nosze rozmiar obecnie 80B ale nie wiem
          czy to dobry rozmiar to zależy jak uszyty
          stanik. A pod biustem zmierzyłam ciasno
          ale nie ściskałam mocno

(75 pod biustem-86 w biuście)
          dziwne mam wymiary nie?
          • maheda Re: mamakrzysia8 17.06.07, 05:51
            W żadnym razie nie będzie na Ciebie dobry żaden stanik o obwodzie pod biustem 80.
            Staniki 80B są szyte na osoby z obwodem w biuście około 95 cm!
            Jeśli pod biustem bez ścisku masz 75 cm, to powinnaś nosić albo staniki w
            rozmiarze ok. 70C, albo wręcz 65DD/65E.
            I o ile tego drugiego rozmiaru w sklepach stacjoanrnych nie uświadczysz, o tyle
            70C jest masa, spróbuj przymierzyć coś w tym rozmiarze i powiedz, jak się w tym
            czujesz. Pamiętaj o układaniu biustu w staniku. Nie można stanika "tak po prostu
            założyć", trzeba biust w miseczkach za każdym razem układać.
            Więcej o układaniu biustu w miseczkach tutaj:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=56502486&v=2&s=0
            • mamakrzysia8 Maheda 17.06.07, 19:20
              Dziękuję za podpowiedź.Jestem zdziwiona tym 70C
              ale wypróbuję i na pewno dam znać co i jak.
    • milenkamisia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 00:17
      nawiązując do mojego postu

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64082626
      dodaje wymiary:
      87 pod
      108 w biuście.
      • swierszczowa1 milenkamisia 13.06.07, 00:49
        Mi wychodzi ze masz 80FF. alczy czy pod biustem zmierzyłaś się na wydechu i
        bardzo ciasno?
      • milenkamisia właśnie dotarłam do rozmiarów :0 13.06.07, 00:51
        i różnica wynosi 21 cm to jest rozmiar F .
        i tu problem że ja niemam takich duużych piersi,takiego dużego SAMEGO cyca (tak
        mi sie wydaje).
        wytłumaczcie mi proszę o co chodzi,
        fakt kupując staniki zawsze panie radziły C, tyle tylko że zawsze piersi
        uciekały mi ze stanika pod pachy, teraz po rocznym karmieniu w ogóle
        są "szeroko rozstawione" i do tego opadły.
        już niemam siły na kupowanie nowych.
        • milenkamisia poprawka 13.06.07, 00:55
          równo 85 na wydechu
          i lużno 108 w biuście

to wychodzi 85 F ??
          • swierszczowa1 Re: poprawka 13.06.07, 00:59
            hej! nie zadne 85 tylko 80!!!! Ja mam na wydechy w zebrach 67 a nosze 60-tki.
            Najpierw zapniesz sobie an najlizniejsza haftke a potem jak się rozciagnie, a
            kazdy stanik sie od uzywanai rozciaga to przepniesz ta te ciasniejsze. Obwód
            musi być ciasny, zeby mógl podtrzymywac cieżar biustu. zadne przesuwanie się z
            tylu go góry jest niedozwolone.
            • swierszczowa1 Re: poprawka 13.06.07, 01:02
              Ja mam wogole małego cyca. 90 cm w biuscie. co to jest:) a nosze FF, G. Sama
              literka nic nie mówi czy cyc jest duzy czy mały. A pozatym mierzysz się
              nierozciagliwa mairką a staniki są elastyczne. Gwarantuje Ci ze w 80 zapniesz
              się bez problemu.
        • swierszczowa1 Re: właśnie dotarłam do rozmiarów :0 13.06.07, 01:06
          Ja sie nie dziwie że piersi niczym nie podtrzymane opadly (tylko ciasny obwód
          podtrzymuje piersi) i zaczeły sie chować pod pachy przygniecione z przodu
          biustonakrywkami. ale wiele pań na tym forum mówi ze gdy zaczęły nosic własciwy
          rozmair biust zaczął się poprawiac. Wracać na swoje miejsce. Poczytaj w starych
          watkach. Można też delikatnie masowac wyciagajac spod pachy to co się wciskało
          tam wczesnij stanikami. Poczytaj stare watki a wszystko załapiesz:)
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 00:56
        Kazdy dobrze dobrany biustonosz zrobi to co chesz. W miseczce C to nawet nie
        umiem sobie Ciebie wyobrazić.Musiały być albo strasznie ciasne (stąd biust
        chowal się pod pachy bo dokąd mial isc jak z przodu byl ściskany stanikiem)
        Albo obwód musialaś brac strasznie szeroki, rzędu 90/95 i biust sobie wisial na
        ramiączkach jak tarzan na lianie i tak też się bujał a ma sobie "stać" na
        obwodzie. i zpięcie to musialaś na karku mieć, a wiec miseczki musialy się
        przecyklac w dół. tak jak na obrazku besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-
        poradnikowo.html
        • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 01:09
          besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
          Jesze raz link do obrazków. Bo zle się wkleił
        • milenkamisia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 01:10
          no właśnie uciekły i opadły:(

czyli 80 a miseczka ??
          • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 01:14
            Raczej FF www.bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia.
            Najlepeij bedzie wiadomo po przymairce. Trzeba zamówic odpowiedni stanik.
            Przymierzyc. Pochodzic troszke w nim a jak miseczki bedą za male (bulki nad
            piersiami, spychanie piersi pod pachy) , badż za duze (widać ze nie sa całe
            wypełnione) to należy odeslać i wymienc na inny rozmair. Na poczatek bym
            proponowała FF
            • milenkamisia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 01:23
              przejrzałam stronke ale tu kolejny bumm, tzn jaki model wybrać dla tak
              wymęczonych cyców.
              oklapłe naprawde na maxa i pod pachami.

i bardzo dziękuje za rady
              • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 01:28
                Moze jesze ktoś odpowie. W sumie w tej dziewdzini nie jestem ekspertem, ale w
                dobrym rozmairze kazdy powinien ładnie układać Ci piersi. W twoim rozmairze
                jest calkiem duży wybór i ja bym kupila jakiś ładny, taki który by mi się
                podobał. Niestety na przesyłki z Bellissimy się strasznie długo czeka,
                poprzeglądaj jesze inne sklepy. Linki napewno znajdziesz na tym forum. Jak
                spodoba ci się jakiś model możesz sprawdzic co piszą o nim w watkach dotyczacym
                producentów. Tam po zakupach opisuje się konkretny model. Kub sobie cos w czym
                bedziesz się czula ładnie i seksownie;) powodzenia
          • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 02:23
            Dodam jeszcze conieco do słusznych uwag świerszczowej (ja tez radze 80FF).

Rozmiar obwodu pod biustem, zwlaszcza przy wiekszym biuscie, i zwlaszcza, jesli
            mamy troche tluszczyku - trzeba zawsze brac nieco mniejszy, niz wychodzi z
            pomiarow. Po pierwsze, biustonosz rozciaga sie duzo bardziej niz miarka, ktora
            sie mierzysz. Po drugie, bedzie sie rozciagal z czasem. Po trzecie, obwod
            biustonosza nie moze byc za luzny, bo wtedy cala konstrukcja nie spelnia swojego
            zadania. Stanik nie sluzy do podwieszania piersi na ramiaczkach, tylko do
            trzymania ich obwodem. A obwod ma sie trzymac "na żebrach", a nie tylko
            przylegac sobie do skory. To po pierwsze.

Po drugie, literka C, D czy J nie mowi o rozmiarze piersi nic poza roznica
            miedzy obwodami w biuscie i pod biustem. Ta sama literka na osobie szczuplej
            (maly obwod pod biustem) i na tęższej-większej (duży obwód pod biustem) wygląda
            całkiem inaczej, bo oprócz "wystawania", czyli różnicy obwodów, pierś ma także
            inne parametry, choćby szerokość podstawy.

Po trzecie, zajrzyj sobie do mojego bloga i zobacz, czy FF to taki wielki biust? :)
          • origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 09:14
            No ja bym radziła FF, ale nie wiem czy nawet nie G, zwłaszcza, że w dobrze
            dobranym staniku piersi Ci się rozprężą, no i jeszcze trzeba brać pod uwagę to
            co teraz masz pod pachami.
            • milenkamisia dzięki dziewczyny 13.06.07, 09:43
              nigdy bym nie przypuszczała że mam taki rozmiar.
              zawsze brałam 90 bo wydawało mi sie że właśnie (błędnie) że stanik nie może
              opinać, a tu buummm i teraz mam takie piersi jakie mam :( :(
              • molowiak Re: dzięki dziewczyny 13.06.07, 09:52
                spokojnie, jeśli będziesz nosiła dobre staniki, to biust się poprawi, to mówiłam
                ja - była karmicielka i ex użytkowniczka 95E
              • origami_21 Re: dzięki dziewczyny 13.06.07, 09:52
                Nie martw się:), piersi wrócą do normy, a ja po remanencie stanikowym odkryłam,
                że miałam w szaifie nawet jeden 105D, a noszę brytyjskie 75FF (polskie 75H).
            • molowiak Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 09:48
              Jeśli chcesz zmawiać z bellissimy to szukaj staników dostępnych w 3-5 dni,
              oznaczonych na czerwono np piękna 'zeta'
              www.bellissima.com.pl/strona.php?site=wyswietlanie_szczegol&id_inne=1045&kategoria=
              bo w oczekiwaniu na zwykłą przesyłkę można stracić nerwy ;)
              • milenkamisia wróciłam ze sklepu... buuuuuu 13.06.07, 10:37
                kolejny problem.
                dziewczyny byłam w "bieliznianym" podałam rozmiar a pani na mnie jak na
                trędowatego dziwnie spojrzała:)
                fakt rozmiar wyszedł 80 ff zgodze sie, ale jak założyłam stanik(nie jeden,)
                niby pod biustem ok wkońcu cały cyc zakryty znaczy od pachy (a nie jak
                wcześniej fiszbina w połowie cyca i ciągle przesówałam bo wyłaził bokiem) ale
                miska duuuuza że niemam czym jej wypełnić
                .mam taki rozmiar ale cyca nie dużego, chyba jestem szeroka w plecach
                (+tłuszczyk)no i co teraz z tym zrobić????
                • swierszczowa1 Re: wróciłam ze sklepu... buuuuuu 13.06.07, 10:43
                  A ukladałaś piersi w miseczkach? To znaczy zbierałaś je spod pach i sciagałaś
                  do przodu? Co do ekspedientek w sklepach z bielizną to poczytaj:
                  forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=27003809
                  uśmiejesz sie i nabierzesz troche dystansu do ich "rad", i dziwnych spojrzeń
                  • milenkamisia ok wylały się hehehehehe 13.06.07, 11:38
                    wziełam mój "najwygodniejszy" stanik , krok po kroku wg instrukcji wyciągnełam
                    je spod pach i co ......... hehehehehehe sutki mam na wierzchu, pół cyca
                    wylazło poza a "przdziałek" mam po samą szyję !!!!!!!!

no dobra napewno musze zmienić rozmiar, heh
                    i ja zakładałam 90C a nie 80 ff zą mi się teraz wierzyć niechce jaka byłam
                    g.....
    • angella456 85 pod biustem, 100 w biuście 13.06.07, 10:24
      Dotąd nosiłam 80 C z triumpha. Leżało dobrze, ale jak trafiłam na to forum, to
      zaczełam się zastanawiać czy na pewno (obejrzałam kurs w obrazkach i wyszło mi
      że fazę spadających ramionczek i tyłu stanika na łopatkach mam już na szczęście
      od paru lat za sobą;) ). W sklepie zawsze mierzę staniki, niekiedy kilka różnych
      rozmiarów, bo producenci i modele różnią się między sobą...

A poza tym - jako że to mój pierwszy post, witam wszystkich (czy raczej
      wszystkie;)) serdecznie.
      • swierszczowa1 Re: 85 pod biustem, 100 w biuście 13.06.07, 10:47
        Według tej tabelki nosisz za male miseczki. Wynika z niej ze masz D/DD. Czy w
        tych C nie występuje efekt bułkowania? Czy fiszbina opina cała pierś? nie
        wciska sie w nią tylko opina pierś na około jednoczesnie przylega płasko do
        klatki piersiowej na całej swojej długości?
        • angella456 Re: 85 pod biustem, 100 w biuście 13.06.07, 10:59
          Bułeczek nie mam, miseczki zawsze wydawały mi się dobrze dopasowane, przylegały
          dokładnie. Fiszbiny niektórych modeli uciskały piersi od strony pach - ale w
          Triumphie nigdy nie miałam tego problemu (kiedyś koleżanka mi tłumaczyła, że oni
          mają zaniżoną rozmiarówkę, jeśli to prawda, to może dlatego?). Problem, jaki
          kiedyś miałam, to podjeżdżający tył i spadające ramiączka - to było na etapie
          nastolectwa, jak wszystko rosło, a ja sama nie wiedziałam jaki mam rozmiar.
          Potem wymierzyłam się, skonfrontowałam z tabelką Triumpha - i stąd ten rozmiar
          który noszę.
          Z tabelki Bellissimy wynika, że mam nosić 65 D alb DD, dobrze odczytałam? (kto
          pyta nie błądzi, wolę się upewnić, zwłaszcza że az mnie nosi, żeby zaraz pobiec
          do sklepu, i poprzymierzać;) )
          • ananke666 Re: 85 pod biustem, 100 w biuście 13.06.07, 16:39
            Nie. Z tabelki wynika, że powinnaś nosić 80D lub 80DD. Pamiętaj, że to rozmiary brytyjskie - inne niż polskie/europejskie/triumphowskie. Z tabeli Triumpha wynika, że powinnaś nosić 80 DD, a jeśli producent takowego rozmiaru nie ma, to 80E, które zwykle jest tożsame z DD (zwłaszcza, jeśli DD to ostatni rozmiar).
            • angella456 Re: 85 pod biustem, 100 w biuście 13.06.07, 18:36
              A, czyli niechcący kupiłam odpowiedni stanik;) Byłam w La Vantil, zmierzyłam
              całą gamę D, z różnymi obwodami. Te 80D - zależnie od modelu były albo idealne
              (i taki właśnie kupiłam) albo miały odrobinę za duże miseczki. Mierzyłam też
              80E, ale to zdecydowanie nie mój rozmiar miseczek - są w moim wypadku o wiele za
              duże.

Dzięki dziewczyny:D
    • caffee Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 10:33
      Witajcie

Teraz ja sie zapytam, a raczej upewnię czy sama sobie dobrze poradziłam.
      Pod biustem 82-83 na ciasno
      w biuście 108-109 na luzie
      mój ostatni rozmiar 80G
      mój ostatni zakup: Panache Daisy, po prostu wybrałam jeszcze większą miseczkę,
      kiedy w 80F, za waszymi radami pościągałam ciałko spod pach do przodu i wyszły
      mi były z miseczek.

a tak wogule to czytam Was regularnie i zawzięcie.
      Chciała bym sie sfotografować i zamieścić do galerii.
      Jakieś 6 lat temu na studiach koleżanka biuściasta powiedziała że ona to tylko
      triumph. Jak przeszłam na triumph, trochę schudłam i kupowałam 80E. Czasem 75F
      bo minimizery strasznie sie rozciągają. Potem już normalnie 80F. A teraz już 80G.

Jakieś sugestie moje drogie???
      • origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 10:41
        Jedyna sugestia: możesz jeszcze spróbować obwodu 75:)i oczywiście odpowiednio
        przeliczyć miseczkę
      • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 10:50
        Ja bym jesze zwezila obwód. Zapinasz sie na poczatku na najlużniejsza haftke i
        masz być dosć mocno ścisnieta. celowałabym w 75GG
        • rrose7 swierszczowa 13.06.07, 11:25
          Czyli jeśli stanik idzie mi do góry to znaczy, że za duży obwód? Bo jeden
          stanik tak mi "idzie"
          • swierszczowa1 Re: swierszczowa 13.06.07, 11:38
            tak. Obwód powinien być tak ciasny żeby cały czas był w poziomej lini. Jak na
            obrazku besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html
        • caffee Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 17:07
          zmniejszyć obwód nawet jeśli mam trochę tłuszczyku??
          w trakcie rośnięcia biustu kupiłam kiedyś 75FF, mam przedłużkę i jest i tak
          bardzo ciasny....

ale możecie sobie pogratulować - wyedukowałyście kolejna biusciastą..:-)))
          • kasica_k Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 17:22
            _Zwlaszcza_ jesli masz troche tluszczyku. Bo tluszczyk jest ściśliwy :) Dlatego
            osobom z "żebrami na wierzchu" nie radzimy przesadzac z zaniżaniem obwodu.

Ale to i tak jest indywidualna sprawa - różne są grubości tłuszczyków i
            indywidualna odporność na ściskanie :) No i są też rózne staniki, jedne
            ciaśniejsze, inne luźniejsze - przy tym samym rozmiarze obwodu.

Podam swoj przyklad: ja, kiedy scisne sie miarka tak, ze juz nie moge oddychac,
            prawie do bólu - mam pod biustem okolo 82, tyle wynosi obwód moich żeber. W
            stanikach 75 czuje sie roznie - raz mi za ciasno, raz w sam raz, trafilam nawet
            jeden za luzny :)
          • kasica_k jeszcze o tym FF 13.06.07, 17:25
            caffee napisała:
            > w trakcie rośnięcia biustu kupiłam kiedyś 75FF, mam przedłużkę i jest i tak
            > bardzo ciasny....

Bardzo możliwe, ze ten FF jest za ciasny dlatego, ze ma na Ciebie sporo za mala
            miske.
            • caffee Re: jeszcze o tym FF 14.06.07, 09:35
              Baaaardzo możliwe...:-))))
          • swierszczowa1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 17:26
            75FF ma prawo być na ciebie za ciasny a 75 GG powinien byc dobry. Poysł z
            przedłuzką na poczatku jest dobry, bo potem sie rozciagnie, akazdy się rozciaga
            i bedzie ok. Generalnie lepiej kupic ciasniejszy i pochodzic troche z
            przedłużką niż kupować taki w sam raz co po rozciagnieciu sie bedzie za luzny.
            Jak masz troche tłuszczyku na zebrach to tym bardziej. Musi sie stanik oprzec
            na kościahc pood tłuszczykiem, sam tłuszczyk nie zapewni wystarczajacego
            wsparcia piersiom. Nie martw sie ze będzie sie bardzo wbijal w ciało. Zwykle
            wbija sie podnoszac do góry i zbierajac ze soba tłuszcz i tez go unoszac.
            Wypoziomowany tyl mneij sie wbija.
    • banta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 11:26
      Jaki polecacie rozmiar (chciałabym zamówić mojego pierwszego brytyjczyka) dla
      wymiarów 77(ciasno) 107(luźno) ?? Dodam że mam blisko i wysoko osadzone piersi,
      wszelkie staniki z trojkatnym cieciem (cos w tym stylu
      www.brastop.com/acatalog/_Lepel_Una_Blue_Full_Cup.html niezaleznie od
      rozmiaru przecinaja mi piers i odcinają sie pod ubraniem)

Pozdrawiam Banta
      • origami_21 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 3 13.06.07, 15:13
        Na początek celowałabym w 34G, a w rozciągliwcach w 32H. Co do fasonów o już
        trudno polecić, trzeba mierzyć. Może balkonik by Ci odpowiadał, też cięty na
        rzy ale zupełnie inny efekt.
        www.bravissimo.com/products/details.aspx?pid=FYA9&colour=OYSTER
        www.biel.com.pl/popup_image.php/pID/970
        W tym sklepie akurat tylko do F, ale gdzie indziej bez problemu dostaniesz
        większe
      • salsa.loca help 13.06.07, 15:44
        a ja??
        pod biustem 68
        biust 86

tylko nie mowcie ze A, bo sie załamie i pojde rzucic do wisly
        • maheda Salsa.loca 13.06.07, 15:53
          Ja bym na początku celowała w 65D, z docelowym 65DD/65E.

Mam nadzieję, że Odrę, Wartę, Bug, San i inne cieki (tudzież akweny) też
          zostawisz w spokoju ;)
        • kasica_k Re: help 13.06.07, 15:58
          Nie rzucaj sie.

Brytyjczyki i inne o podobnej rozmiarowce: sprobuj 65DD (a co najmniej D) albo
          60F(moze E). Bardziej polecam ten drugi obwod, chyba ze masz same żebra i jestes
          calkiem niescisliwa. Zeby bylo calkiem po angielsku: 65=30, 60=28.

Reszta: np. w Melissie 65D teoretycznie powinno byc OK

Ogolnie z 65 i 60 jest ciezko w Polsce, 65 poza Melissa szyje jeszcze Avocado
          (www.avocado.com.pl/), rozmiary zbliżone do brytyjskich. Ale angielskie
          staniki mozna kupic zarowno w paru miejscach w Polsce, jak i bez problemu w necie.
          • salsa.loca Re: help 13.06.07, 16:06
            jestescie pewne??
            D??
            E???

a co jaj sobie napchac w ten stanik????
            60-65??? ale przeciez staniki (przynajmniej w Poolsce) zaczynaja sie od 70!!

a 70 bedzie za duze?? chciałam sobie zrobic super-rowek, ale nie wiem czy się te
            pryszcze uda zebrac w jedna całośc...

NIESTEY, mam same żebra, widac je nawet bez napinania się:(((

czasem sie zastanawiam w ktorej kolejce ja stałam jak biusty rozdawali
            • kasica_k Re: help 13.06.07, 16:11
              salsa.loca napisała:

> jestescie pewne??
              > D??
              > E???

Nie wierzysz, to spojrz w tabelke:
              > 60-65??? ale przeciez staniki (przynajmniej w Poolsce) zaczynaja sie od 70!!

Podalam Ci przyklady dwoch polskich firm, ktore szyja 65. Nie jest to duzo, ale
              jest.

> a 70 bedzie za duze?? chciałam sobie zrobic super-rowek, ale nie wiem czy się
              > te pryszcze uda zebrac w jedna całośc...

Nie wiem jak z super-rowkiem, bo nie kazdy jest do niego stworzony, ale 70 jest
              raczej za duze. Stanik jest rozciagliwy, a miarka, ktora sie mierzylas, wrecz
              przeciwnie.

> NIESTEY, mam same żebra, widac je nawet bez napinania się:(((

W takim razie 65D albo 65DD powinno byc OK.

> czasem sie zastanawiam w ktorej kolejce ja stałam jak biusty rozdawali

Ee tam...
            • ananke666 Re: help 13.06.07, 17:24
              > jestescie pewne??
              > D??
              > E???
              >
              > a co jaj sobie napchac w ten stanik????

Stereotyp "E=Potwornie Wielkie" się kłania. E wyliczone od małego obwodu też jest małe. Piersi sobie wepchnij w stanik, jaja zostaw do upychania facetom w majtkach...

> 60-65??? ale przeciez staniki (przynajmniej w Poolsce) zaczynaja sie od 70!!

Bo głupio szyją. Melissa i Avocado mają od 65. Gdyby w Polsce buty robili od 37, też miałabym nie wierzyć, że potrzebuję mniejszych?

> a 70 bedzie za duze?? chciałam sobie zrobic super-rowek...

tu się nie wypowiadam, ale zakładam, że gdybyś rzeczywiście miała pryszcze, myśl o rowku nie zaświtałaby ci w głowie. Znaczy, pewnie się da, tylko trzeba znaleźć odpowiedni stanik.

> NIESTEY, mam same żebra, widac je nawet bez napinania się:(((

Tym lepiej, bierz 65, mniej kłopotu niż z 60.

> czasem sie zastanawiam w ktorej kolejce ja stałam jak biusty rozdawali

Stałaś w kolejce kawałek za mną... Spory procent forum lata w 65, a 65F to ostatnio bardzo popularny rozmiar :p
              • kasica_k Re: help 13.06.07, 17:33
                ananke666 napisała:
                > Piersi sobie wepchnij w stanik, jaja zostaw do upychania facetom w majtkach...

ananke, chcialam Cie ostrzec, ze jeszcze jeden taki tekst kiedy jem salatke z
                winegretem i czyscisz mi laptopa!

> Spory procent forum lata w 65, a 65F to ostatnio bardzo popularny rozmiar :p

A propos, czy wszystke chudziny juz klikaly w sonde? Bo nie chce Was martwic,
                ale 75-tki dominuja. Wiec kto jeszcze nie klikal, do roboty:
                stanikomania.blox.pl/2007/03/Nasze-biusty-w-liczbach-ciag-dalszy.html
                • ananke666 Re: help 13.06.07, 17:48
                  Zapomniałam dopisać. Nad tą kolejką widniał wielki napis:
                  UWAGA!!! WYKOPY I NIERÓWNY TEREN. NIEBEZPIECZEŃSTWO UPADKU! PATRZ POD NOGI

pod spodem, maczkiem:
                  Transport do Polski
                  W najbliższej trzydziestolatce wyłącznie z opcją podatku od luksusu.
                  • salsa.loca Re: help 13.06.07, 19:10
                    ananke666 napisała:

> Zapomniałam dopisać. Nad tą kolejką widniał wielki napis:
                    > UWAGA!!! WYKOPY I NIERÓWNY TEREN. NIEBEZPIECZEŃSTWO UPADKU! PATRZ POD NOGI
                    >
                    > pod spodem, maczkiem:
                    > Transport do Polski
                    > W najbliższej trzydziestolatce wyłącznie z opcją podatku od luksusu.
                    >

masakra z tymi cyckami
                    a swoja droga-jak to ejst-weszlismy odobno u Unii, podobno tez lata do nas poł
                    Swiata na inprezki-a w sklpeach delej szmaty i rozmiarowka stanika z sufitu wzieta

czy w "krajach zaopatrzonych" dziewczyny tez chcadzją w niedobranych stanikach?
                    • kasiamat00 Re: help 13.06.07, 19:31
                      > czy w "krajach zaopatrzonych" dziewczyny tez chcadzją w niedobranych stanikach?

AFAIK jedyny "kraj zaopatrzony" to Wyspy Brytyjskie. Tam ostatnio byłam ładnych
                      kilka lat temu i nie pamiętam. Za to z ostatniego wyjazdu zagranicznego
                      pamiętam, że większość kobiet na konferencji miała lepiej dobrane staniki niż
                      przeciętna Polka. Ale to nie była próbka reprezentatywna.
              • salsa.loca Re: help 13.06.07, 19:15
                ananke666 napisała:

> > jestescie pewne??
                > > D??
                > > E???
                > >
                > > a co jaj sobie napchac w ten stanik????
                >
                > Stereotyp "E=Potwornie Wielkie" się kłania. E wyliczone od małego obwodu też je
                > st małe. Piersi sobie wepchnij w stanik, jaja zostaw do upychania facetom w maj
                > tkach...
                >

podejrzewam ze znalzazł by sie facet, ktory upchałby jaja w moim staniku i by na
                niego pasowało:P

> > 60-65??? ale przeciez staniki (przynajmniej w Poolsce) zaczynaja sie od 7
                > 0!!
                >
                > Bo głupio szyją. Melissa i Avocado mają od 65. Gdyby w Polsce buty robili od 37
                > , też miałabym nie wierzyć, że potrzebuję mniejszych?

ja nie o tym
                jestem dosc konformistycznie nastawiona do swiata i fakt niekupowania bielizny w
                sklepei, tylko na necie jest dla mnie hmm, mało przyjemne, a do tego jakies
                takie-nudne?
                lubie sobie pochodzic poszukac-poprzymierzac, dlatego sie pytałam czy jakis
                rozmiar POlski niebyłby lepsiejszy:)

ale pogodze sie z tym faktem, no
                dajcie mi troche czasu:)
                >
                > > a 70 bedzie za duze?? chciałam sobie zrobic super-rowek...
                >
                > tu się nie wypowiadam, ale zakładam, że gdybyś rzeczywiście miała pryszcze, myś
                > l o rowku nie zaświtałaby ci w głowie. Znaczy, pewnie się da, tylko trzeba znal
                > eźć odpowiedni stanik.

n wiesz, jak sobie rekami zbiore to sie da
                moj rozmiar to "miesci sie w dłoniach"

> > czasem sie zastanawiam w ktorej kolejce ja stałam jak biusty rozdawali
                >
                > Stałaś w kolejce kawałek za mną... Spory procent forum lata w 65, a 65F to osta
                > tnio bardzo popularny rozmiar :p

hmm, a jak chodze ulica to wszedzie piekne bimbałki, az patrzec nie moge:(
                >
                • kasica_k Re: help 13.06.07, 22:26
                  salsa.loca napisała:
                  > ja nie o tym
                  > jestem dosc konformistycznie nastawiona do swiata i fakt niekupowania bielizny
                  > w sklepei, tylko na necie jest dla mnie hmm, mało przyjemne, a do tego jakies
                  > takie-nudne?

Jakby Ci tu powiedziec :) Dla mnie jest do tego stopnia ciekawe, ze nawet bloga
                  o tym zalozylam :) Nie no, oczywiscie fajnie jest wejsc do przymierzalni z
                  nareczem roznych Lejaby i Aubade, poprzymierzac, kupic i wyjsc z mila
                  swiadomoscia podarownania sobie odrobiny luksusu. Ale z drugiej strony - dobrze
                  rozmiarowo ostaniczony biust naprawde robi wrazenie. Cos za cos. No i ten
                  dreszczyk emocji przy otwieraniu paczki tez jest fajny.
                • origami_21 Re: help 14.06.07, 20:43
                  salsa.loca napisała:
                  > moj rozmiar to "miesci sie w dłoniach"<

Ha! Mój też, tylko właścicielem dłoni musi być norweski drwal:)))
                  • molowiak origami ROTFL n/t 14.06.07, 22:18

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka