Dodaj do ulubionych

Pogubiłam się :(

10.07.07, 12:09
Dziewczyny,
Już sądziłam, że znam swój rozmiar, ale te różnice w modelach mnie dobijają.
Zastanawiam sie nad odkupieniem od Malmy Arabelki 65G, ale nie mam pojęcia,
czy będzie na mnie dobra (Malma, jeśli ktoś się wcześniej zgłosi, to
oczywiście sprzedawaj, bo ja na razie mam mętlik rozmiarowy w głowie).
Sprawa wygląda tak: mam 69/70 w obwodzie i 92/93 w biuście. Przy czym jestem
raczej beztłuszczowa na żebrach. Moje doświadczenia ze stanikami są takie:
1.) Wzięłam Zetę 70E, która wg tabelki Belissimy powinna być dobra w
miseczkach, no i jest dużo za mała, bułkuje, obwód za duży.
2. Panache Verity 65G - obwód OK, miseczki za duże (plus fakt, że fiszbiny
bardzo długie i wbijające się wszędzie)
3. Melissa 0253 70G - obwód OK, miseczki trochę za duże
4. Melissa 0335 65G - obwód za ciasny, miski za małe.

Proszę poradźcie, czy Arabella 65G będzie dla mnie dobra?? Miałam zamawiać
brytyjskie 65FF, ale skoro to jest miskowy odpowiednik 70E, a Zeta 70E
wyraźnie za mała na mnie w miskach, to już naprawdę nie wiem.

Wiem jedno: mój biust "nie trzyma" się tabelek w ogóle. Gdy oglądam zdjęcia
dziewczyn w galerii, to przy podobnych wymiarach mój biust wydaje się mi
większy (może to jakieś stare kompleksy, nie wiem).
Obserwuj wątek
    • maith Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 13:03
      Faktycznie z tabelki wynika, że 65 FF ma miseczki jak w 70E, to jak 70E było
      znacznie za małe, to w ogóle odpada. W tej sytuacji wypróbuj to 65G.
      Bo wygląda na to, że we Freyi powinnaś celować w 65G albo może nawet GG. To od
      czegoś trzeba zacząć.
      Co do szczegółowych różnic między Zetą a Arabelką, to zerknij na spis
      producentów. I były nawet jakieś osobne wątki arabelkowe - ja już się dawno
      pogubiłam, to które w końcu te Arabelki są rozciągliwcami, a które są normalne;)

Natomiast jedna rzecz jest bardzo ważna - jeśli tak oceniasz fiszbiny w Panache,
      to znaczy, że prawdopodobnie jesteś wąskofiszbinowcem i bardziej będzie Ci
      pasować właśnie Freya. Panache raczej unikaj.
      Freya ma chyba generalnie nieco mniejsze miski niż Panache, więc nic dziwnego,
      że 65G w Panache odbierasz jako za duże. We Freyi powinno być dobre.

A tabelkami się nie przejmuj - i tak korzysta się z nich tylko pomocniczo - np.
      kiedy właśnie chcesz sobie przeliczyć obwód i wziąć naraz nieco większą miseczkę
      :) Albo wstępnie wyliczając rozmiar, który potem i tak trzeba zweryfikować w
      naturze.
      • ananke666 Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 13:14
        Pypcia można dostać. Ja raz czytam, że Freya ma miski większe, drugi raz, że mniejsze niż Panache. Jeden Panache mam dobry, drugi przymaławy. Co do Melissy się nie wypowiadam, wzięłam z tabelki i to była porażka. Z Arabelkami już też się dawno pogubiłam...
        • maith Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 13:41
          Mi wychodzi, że większe jest Panache. Problem pojawia się przy sztywnych
          miseczkach. Bo wtedy, niezależnie od marki, im mniej kompatybilny sztywny stanik
          z Twoim biustem, tym większej miski potrzebujesz. Więc może Inferno im popsuło
          opinię? ;)

A zamieszanie jest spore, bo te staniki są kupowane przez generalnie inne osoby
          - typ 2 bierze Freye, a typ 1 Panache.
          Ja jestem w typie 1 - zatem Freyę mam tylko jedną, a Panache kilka. I ta jedna
          Freya jest wyraźnie mniejsza.
          • carmelli Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 23:55
            No dobra, to ja zamieszam jeszcze bardziej. Nie lapie sie na zaden typ chyba.
            Czytalam ta fajna teorie w Galerii ale dla mnie sie najwyrazniej nie sprawdza.
            Pasuja na mnie wlasciwie i Freye i Panache, nie widze specjalnej roznicy w
            kwestii fiszbin, w jednych i drugich mi wygodnie, na dodatek rozmiar tez mi
            wychodzi taki sam zwykle. Gdybym miala jednak sie upierac, to rzeczywiscie
            Panache ma jakby ciut wieksze miski. I tyle:))
            • limonka_01 Re: Pogubiłam się :( 11.07.07, 00:04
              Uff..., już myślalam, że tylko jak jestem taka nienormalna, że tylko 70G na mnie pasuje. Co kupię COKOLWIEK w innym rozmiarze, to porażka.
              • carmelli Re: Pogubiłam się :( 11.07.07, 01:03
                limonka_01 napisała:

> tylko 70G na mnie pasuje

bo to taki magiczny rozmiar;)))))
            • miotlica Re: Pogubiłam się :( 11.07.07, 15:52
              Carmelli,

Ale masz dobrze. Dla mnie różnica między Panache i Freyą jest b. duża. Fiszbiny
              w Panache to jak obręcze, które chcą zagarnąć piersi, strasznie długie, jakby
              chciały przebić się przez pachę. Brrr. Więc Tobie tylko pozazdrościć, bo masz
              wybór dużo większy :)
            • maith Re: Pogubiłam się :( 11.07.07, 16:25
              To wreszcie będzie kogo pytać o porównania, bo znalezienie osoby noszącej i
              Freye i Panache łatwe nie jest, zatem dobrze, że jednak się zdarzają :)
              • carmelli Re: Pogubiłam się :( 11.07.07, 20:38
                ja mysle, ze to wynika z tego, ze ja mam niskie mocowanie;)) i po prostu mi te
                fiszbiny nie siegaja z tak wysoko zeby sie wbijac
                przeszkadzaly mi tylko w Panache Samba, ale udalo sie je zsunac nizej w
                tunelikach i jest ok:)
              • limonka_01 Re: Pogubiłam się :( 11.07.07, 22:01
                Maith, nie noszę i Freyi i Panache. Lepiej czuję sie we Freyach. Panache mam 1 sztukę i jest do zaakceptowania, ale wolę Freye i Fantasie.
                Natomiast wszelkie zakupy w rozmiarowym sąsiedztwie 70G kończyły się porażką. Wzięłam Kalyani 65G, bo rozciągliwy obwód no i z trudem go dopięłam na najluźniejszą haftkę. Mój Kalyani nie był rozciągliwy ani trochę. Wzięłam Freyę Millie 70FF, bo miska miała być duża i okazało się, że nie na tyle duża, by zmieścić moje piersi i bułkuje mi. Wzięłam Arabelkę 65GG, bo rozciągliwa i okazało się, że miska za duża. A z przeliczenia misek powinnam zamówic 65H. Wzięłam Panache Daisy 75F, bo model ściśliwy i zapięłam się od razu na najciaśniejszą haftkę. Oszczędzę Wam opisu traumy, jaką przeżyłam po przymierzeniu Shock Absorbera 75F, który wcale nie okazał sie ciasny jak Wasze sportowe staniki.
                Na szczęście w międzyczasie trafiło sie parę udanych zakupów, wszystkie w 70G.
      • kasica_k Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 13:59
        maith napisała:
        > ja już się dawno
        > pogubiłam, to które w końcu te Arabelki są rozciągliwcami, a które są
        > normalne;

Plunge - normalne, balkoniki - rozciągliwe. Podobno. Bo ja mam plunge i chyba
        było normalne, bo po rozginaniu fiszbin zrobiło się ciut za szerokie :)

Ogólnie to nie ma co panikowac, trzeba probowac. To nie jest nauka ścisła :)
        (a raczej rozciągliwa ;))
        • malma11 Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 14:56
          Bo ja mam mniejszy biust niz Ty!!! ja mam pod biustem 72-73 cm, z czego wynika,
          że ty masz biust większy ode mnie o ok. 4 cm w misce.Obwód rozciągnie się mniej
          lub więcej, ale miska niestety nie.Wielkośc miski to różnica pomiędzy obwodem w
          biuście, a pod biustem. a skoro Ty masz mało tłuszczyku, to powinnaś brac obwód
          bardziej zbliżony do Twojego prawdziwego obwodu, ja natomiast sporo mniejszy od
          prawdziwego obwodu, ze względu na tłuszczyk. Ja już różową arabelkę wysłałam do
          wymiany, to samo zrobiłam z zetą biała, a na ostrygową arabelkę zamieniam się z
          Madzią, która napisała do mnie maila gazetowego, że kupiła 65FF i na nią jest
          za mała. Takze juz nic nie sprzedaję
      • miotlica Re: Pogubiłam się :( 10.07.07, 16:58
        Dzięki maith za rady. Mimo, że oferta malmy już nieaktualna - zresztą wcale się
        nie dziwię:) - to i tak te rady są dla mnie cenne, bo mnie Arabelki wyjątkowo
        się podobają.
        Co do Panache, to rzeczywiście przekonałam się, że te ich fiszbiny zupełnie nie
        dla mnie: jakby mi chciały zebrać biust razem z pachami.
        Cóż, stanikologia to rzeczywiście nauka skomplikowana jest wielce :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka