Dodaj do ulubionych

Podatek od spadku. Pomocy

27.11.24, 17:37
Proszę o pomoc bo się pogubiłam.
Na podstawie postanowienia sądu odziedziczyłam część spadku - chodzi o mieszkanie i kwotę w złotówkach i walucie.
Spadkodawca zmarł 3 lata temu. Wyrok sądu był w sierpniu tego roku
Konto zmarłego zostało zablokowane dopiero po ok roku cały czas schodziły z niego zlecenia stałe -czynszu mieszkanie i opłaty za media.
Jak wyliczyć kwoty do opodatkowania?

Wartość nieruchomości - na dzień dzisiejszy czy postanowienia sądu?
Środki z konta dzień śmierci spadkodawcy? A co z przeliczeniem waluty?
Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie. Pani w US nie pomocną.

Obserwuj wątek
    • bistian Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 19:44
      zazou123 napisała:

> Wartość nieruchomości - na dzień dzisiejszy czy postanowienia sądu?
      > Środki z konta dzień śmierci spadkodawcy? A co z przeliczeniem waluty?
      > Im więcej czytam tym większy mętlik w głowie. Pani w US nie pomocną.

Zazwyczaj przy rozliczeniach jest stan na moment rozsądzenia sporu w aktualnej kwocie, czyli w przeliczeniu na obecne pieniądze, cenę m2 gruntu itd.
      Walutę bym przeliczał na dzień rozliczenia podatku. Masz obowiązek na 1 grudnia, więc bierzesz wartość waluty na 1 grudnia.

Nie jestem zielony, ale też nie jestem do końca pewny siebie przy takich układach, po to człowiek uczy pływać na kajaku, żeby omijać rafy wink
    • dekoderka Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 19:54
      Dlaczego się pytasz a forum, a nie u swojej księgowości?
      • imponderabilia20 Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 19:55
        dekoderka napisała:

> Dlaczego się pytasz a forum, a nie u swojej księgowości?
        >

Wiesz, nie każdy ma na stanie "zaprzyjaznioną'' ksiegową.
        • dekoderka Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:05
          Jak się nie ma swojej księgowości, idzie się w odpowiednie miejsce i pyta w sprawie konkretnego przypadku, zamiast zadawać pytania amatorom na forum i dostawać sprzeczne lub błędne odpowiedzi

N9, ale Polak chytry 😁
          • dekoderka Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:08
            Zresztą, zgodnie z tym forum, każdy ma swojego prawnika, doradcę inwestycyjnego i personalnego kołcza 😁
            • imponderabilia20 Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:30
              No ja nie. Mam jedynie swoje "zaprzyjaznione'' forum - nazywa się e-matka.
      • eva_evka Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 19:56
        A to każdy ma Księgowa? Ten na etacie też?
      • evening.vibes Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:08
        dekoderka napisała:
        > Dlaczego się pytasz a forum, a nie u swojej księgowości?

A dlaczego księgowa miałaby się znać na podatkach od spadków?
        • dekoderka Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:56
          Zamiast księgowej wstaw prawnika albo odpowiedniego fachowca . Tak ciężko trybisz
          • eagle.eagle Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 21:00
            dekoderka napisała:

> Zamiast księgowej wstaw prawnika albo odpowiedniego fachowca . Tak ciężko trybi
            > sz
            >

A jakby zadzwonić do US?
      • anajustina Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 21:11
        Od takich spraw to chyba doradca podatkowy jest, a nie księgowa?
    • profes79 Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:35
      Jak raz sie zgodzę z Dramatisią - to sprawa dla prawnika zajmującego sie prawem spadkowym a nie forumowych ekspertów.
      • dekoderka Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:57
        Mylisz mnie, dziadku.
    • eagle.eagle Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 20:37
      Ja brałam na dzień postanowienia sądu. Tylko że u mnie to praktycznie było bez różnicy. Jedynie wartość mieszkania, po pół roku, a po roku od śmierci mogła być wyższa. No i u mnie to było jedynie zgłoszenie "informacyjnie " do US bo bez podatku.
      Co do walut, to najpierw niech bank wam je wypłaci i na ten dzień wpisz ich wartość, o ile trzeba je przeliczać .
    • misiamama Re: Podatek od spadku. Pomocy 27.11.24, 21:01
      Przeczytaj instrukcję dostępną tutaj, piszą w której rubryce co nalezy wpisać. Wartość nieruchomości - na dzień śmierci spadkodawcy. www.podatki.gov.pl/media/9494/obja%C5%9Bnienia-do-zeznania-podatkowego-o-nabyciu-rzeczy-lub-praw-maj%C4%85tkowych-sd3-2023-rok.pdf
    • motyla Re: Podatek od spadku. Pomocy 28.11.24, 08:03
      Jestem taką panią z US. Pytanie kluczowe to po kim jest spadek. Jeśli po dalszej rodzinie lub osobie obcej i będzie opodatkowany to stan konta podajemy na dzień śmierci- ja wymagam zaświadczenia z banku. Walutę przewalutowujemy według kursu średniego NBP na datę obowiązku podatkowego - uprawomocnienia się postanowienia sądu, ilość na dzień śmierci. Wartość mieszkania tez na datę uprawomocnienia się postanowenia.
      • zazou123 Re: Podatek od spadku. Pomocy 28.11.24, 13:03
        Dziękuję!!!! Dalsza rodzina stąd zamotaLam się w dniach nabycia / uprawomocnienia
        Dobrego dnia i miłych klientówsmile
        • motyla Re: Podatek od spadku. Pomocy 28.11.24, 14:09
          bardzo proszę, to nie są łatwe tematy, wiele osób się gubi. Wszystko można skorygować w toku postępowania, w zeznaniu warto podać numer telefonu do siebie...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka