Dodaj do ulubionych

Anty-śmietnik :)

11.08.07, 20:32
Glupot na temat biustow jest wszedzie pod dostatkiem, tymczasem zdarzaja sie i
teksty godne poparcia. Mysle, ze warto je odnotowac, chocby dla poprawy humoru :)

W portalu polki.pl przeczytalam wlasnie:
www.polki.pl/uroda_i_styl_pielegnacja_cialo_artykul,10004318.html
"Kup stanik dobrze podtrzymujący biust, z miseczkami obejmującymi całe piersi,
dość ciasny w obwodzie. Za luźny przesunie się na plecach w górę, a wtedy
biust zsunie się i może się odparzyć."

Nie omieszkalam sie dopisac pod spodem, rzecz jasna ;)
Obserwuj wątek
    • a_gneskka Re: Anty-śmietnik :) 11.08.07, 21:15
      www.dziennik.pl/Default.aspx?TabId=282&ShowArticleId=44210
      Sensownie, choć dalej każą obliczać miseczkę odejmując od O. w biuście O. pod
      biustem, a nie O. stanika (przy mierzeniu ani słowa o konieczności jego zawężania).
    • molowiak Re: Anty-śmietnik :) 11.08.07, 22:41
      www.wzdrowymstylu.pl/?st=artykul&id=120
      oprócz tekstu o dwucentymetrowej szerokości ramiączkach wszystko ok :)
    • a_gneskka Było? Bo może się przydać... 11.12.07, 23:01
      ... do przekonania niektórych, że VS czy inne TriumPHy to nie jest stanikowy
      ideał (i że nie tylko my dostrzegamy biuściaste problemy):

A Call to Arms, or, Why I Hate Victoria's Secret:
      tiny.pl/jz4z
      (i kopia google gdyby coś nie działało: tiny.pl/jznx )
      • kasica_k Świetne 11.12.07, 23:57
        Chyba nie było. Dzięki za ten link :)
    • turzyca instrukcja doboru 12.12.07, 21:13
      Do idealu jej daleko, ale jest krokiem w dobra strone. Tabelka jest jednakze denna.
      www.bieliznapolska.pl/x_C_X__P_ROZMIARY.html
      Jak prawidłowo ma leżeć biustonosz ?

* Miseczka musi obejmować całą pierś (od boku do mostka) a karczek (dolna
      część biustonosza) powinna gładko przylegać do klatki piersiowej. Biust musi
      wyglądać kształtnie. Nie może być mowy o wcinaniu się krawędzi misek czy boczków
      biustonosza w ciało.
      * Ważne, aby biustonosz z tyłu nie zsuwał się do góry a miseczki nie
      opuszczały się na dół.
      * W przypadku biustonosza z fiszbinami: musi być centymetr luzu , między
      fiszbiną a piersią.
      * Przestrzeganie tych zasad pozwoli uniknąć deformacji biustu, i bólu
      kręgosłupa.
      * Przy zakładaniu biustonosz pamiętaj o ruchu dłoni zbierającym pierś - od
      pachy do piersi.
      • maith Re: instrukcja doboru 12.12.07, 21:33
        Ciekawe tylko o co chodzi z tym centymetrem luzu - że niby ma sobie całość
        wisieć gdzieś cm od klatki?
        • turzyca Re: instrukcja doboru 12.12.07, 21:48
          ja to chyba dzis jakos malo kumata jestem, ale nie powinno byc pomiedzy piersia
          a fiszbina? tzn w pionie po klatce piersiowej?
    • bathilda Nie stanikowo, ale i tak warte odnotowania :) 18.02.08, 11:56
      interia360.pl/moim-zdaniem/artykul/jak-wyglada-prawdziwa-kobieta,5997
    • kasica_k Prawdziwe piersi 20.02.08, 01:07
      Autor: melmire 19.02.08, 00:42

Strona Jordana Mattera, ktory robi min. zdjecia kobiet z nagim biustem , w
      scenach "zyciowych", opatrzone pozniej komentarzem modeli.
      Jak dla mnie, bardzo ladne, i ciekawe :)
      tiny.cc/9WLrb
      • kruszyzna Świetne zdjęcia! n/t 20.02.08, 08:24

• wronki12 Re: Prawdziwe piersi 23.02.08, 07:48
        fantastyczne zdjęcia
    • kasica_k Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 02:12
      www.zeberka.pl/art.php?id=707
      - artykuł niewątpliwie powstał pod naszym wpływem - miałam jednak wątpliwości,
      czy nie wrzucić go do prawdziwego śmietnika... Widnieje w nim na przykład
      zdanie: "Nie każdy model leży też na większych piersiach, nawet takich o
      rozmiarze C." :)))
      • wronki12 Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 07:52
        Propaganda naszego forum i Stanikomanii zaczyna być coraz bardziej widoczna.
        Może to da do myślenia właścicielom sklepów bieliźnianych, że mają do czynienia
        z wyedukowanym klientem i nie wciśnie mu 75B lub zamienników typu 80A i
        podobnych wygibasów. Oby tak dalej, a w każdym sklepie będzie można kupić 60FF i
        inne na razie "nieistniejące" rozmiary.
      • besame.mucho Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 22:28
        Artykuł mógłby być lepszy, ale to i tak jeden z najbardziej sensownych
        jakie ostatnio widziałam. Niby dla nas to same banały, ale jednak nie
        za często możemy gdzieś przeczytać, że staniki o miseczce J istnieją i
        że obwód się zaniża.
        A na marginesie - sporo osób musi czytać tę stronę. Miałam dziś od
        nich prawie 3000 wejść na bloga.
        • limonka_01 Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 22:48
          Artykuł wzbudził zainteresowanie. Tylko fotki Dody w kurtce Gucci i dziewczyny
          podobnej do Anny Dymnej go przebiły.
          Widze już komentarze pod artykułem ;-)
          • limonka_01 Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 22:56
            Zawsze mnie zastanawia, skąd kobiety wiedzą co to jest duże B i małe C. Jak
            można sobie kupić stanik z dużym B? Przecież nie ma czegoś takiego na
            oznaczeniach staników!
            • besame.mucho Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 23:02
              Sądzę że to głównie zasługa ekspedientek. Jak jeszcze chodziłam do
              stacjonarnych sklepów i nieśmiało pytałam o 75E (bo wtedy o mniejszych
              obwodach i większych miseczkach nawet nie śniłam) to dużo razy
              słyszałam "takich to nie mamy, ale dam pani 75D, to jest takie duże
              D". Zazwyczaj odmawiałam mierzenia takich rzeczy, bo wiedziałam, że
              duże to ja w tym mogłam mieć co najwyżej buły, ale jak widać niektóre
              kobitki dają się złapać na te "duże" i "małe" literki.
              • aska01 Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 23:10
                Arabelka ma duze D czy F. Bo chyba przy dowolnym obwodzie ma wieksze miseczki
                niz standardowe. Ale to jedyny przyklad, ktory moglabym pod to podciagnac.
            • a_gneskka Re: Zeberka? Kto zacz? 23.02.08, 23:20
              Duże B czy małe C to stan umysłu ;) Jak się dziewczyna ewidentnie przestaje
              mieścić w miskę w 75B, to prędzej sięgnie po 80B niż 75C/D, bo przecież "takiego
              dużego biustu to ona nie ma". I tak z małego B robi jej się dumne duże B.
              Małe C to jak jednak weźmie to 75C (bo w dużym C, czyli 80C, jej biust powiewa).
              Czy jakaś podobna logika ;)
    • quleczka Mała sugestia :) 23.02.08, 08:25
      Tak sobie pomyślałam, że może któraś z Was, która ma łatwość pisania mogłaby
      stworzyć sensowny artykuł do jednego z portali tzw. dziennikarstwa
      obywatelskiego. Ja jako informatyk z moim stylem pisania odpadam ale może ktoś
      miałby czas i ochotę by uświadomić parę osób?

Ja zaglądam czasem do tych serwisów i pewnie nie tylko ja:
      www.ithink.pl/styl-zycia/
      www.wiadomosci24.pl/styl_zycia/
      • kasica_k Re: Mała sugestia :) 23.02.08, 23:28
        Cykl stanikowy jest już w Pinezce.pl, ale to dosyć niszowe miejsce.

Wiadomości24 są chyba znacznie tłumniej odwiedzane, ale wczytałam się w ten
        serwis dopiero po tym, jak ktoś mnie zgłosił do wiadomego konkursu :)
        • quleczka Re: Mała sugestia :) 24.02.08, 09:15
          Pinezka jest na pewno bardziej niszowa ale ja ja znam i zagladam czasem - cykl
          widzialam :)

Na pewno jednak oba te serwisy sa duzo bardziej populrne. Ja jednak tak jak
          mowilam, nie jestem dobra osoba do pisania artykulow, ja juz predzej moglabym
          kod takiego serwisu napisac ;)

W kazdym razie to byla sugestia jedynie bo wiele jest tu o edukowaniu innych, o
          wizytowkach itp - taki artykul moglby byc w pewnym sensie dobra "wizytowka"
          zachecajaca do zajrzenia tutaj i na drugie lobby oraz na blogi :)

Podobnie jak ten na zaberka.pl...choc o tej stronie nigdy wczesniej nie slyszalam :)
          • gabrielle123 Re: Mała sugestia :) 24.02.08, 12:15
            Ja jestem autorką artykułu na zeberka.pl. Artykuł był pisany w ten sposób, by
            trafić do osób, które uważają, że mają rozmiar A czy B, a wszystkie inne są na
            duży biust. Przystępując do jego pisania nie wiedziałam nic o istnieniu tego
            forum, wzorowałam się raczej na swoich obserwacjach i babskich rozmowach, bo
            sama należę do "biuściastych". Dopiero szukając materiałów natknęłam się np. na
            stanikomanię.
            • quleczka Re: Mała sugestia :) 24.02.08, 13:12
              I super, że ten artykuł powstał :) Oby jak najwięcej artykułów na ten temat,
              stąd moja sugestia :)

Przy okazji z 75B to przejście nie jest na 70C ale na 70D raczej :)
              75A na 70C to już bardziej ;)

docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n
              choć w polskich jest minimalna rożnica bo co 2cm, a nie 1cal(2,5cm)
              • scarlet_agta Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 20:18
                quleczka napisała:

> Przy okazji z 75B to przejście nie jest na 70C ale na 70D raczej :)
                > 75A na 70C to już bardziej ;)

75B ma miski bardziej podobne wielkością do 70C niż 70D. Przynajmniej tak wynika
                z moich doświadczeń.
                • quleczka Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 20:36
                  tak?

bo mi sie zawsze wydawalo, ze o jeden "stopien" obowodu w dol, daje przeskok o
                  dwa w gore w miseczkach :)

docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n
                  w polskich wkrada sie co prawda to pol cm roznicy przy rozmych od D...
                  • stary_dywanik Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 21:17
                    Miski niskie literkowo są bardzo płytkie, więc czasem, żeby biust
                    się znieścił trzeba wziąć większą miskę niż by z tabelek wychodziło,
                    wtedy przy przechodzeniu na węższy obwód z wystarczy miska o jeden
                    rozmiar większa.
                    • scarlet_agta Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 21:22
                      stary_dywanik napisała:

> Miski niskie literkowo są bardzo płytkie, więc czasem, żeby biust
                      > się znieścił trzeba wziąć większą miskę niż by z tabelek wychodziło,
                      > wtedy przy przechodzeniu na węższy obwód z wystarczy miska o jeden
                      > rozmiar większa.

Dokładnie o to chodzi. Bo ja mam wymiary 66/85, ale przy obwodzie 70 miskę muszę
                      brać stanik na 87cm w biuście (czyli 70C), a przy 75 - na 90cm (czyli 75B).
                      Mierzenie tych staników było w celach doświadczalnych ;)
                      • quleczka Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 22:18
                        > Dokładnie o to chodzi. Bo ja mam wymiary 66/85, ale przy obwodzie
                        > 70 miskę muszę brać stanik na 87cm w biuście (czyli 70C),
                        > a przy 75 - na 90cm (czyli 75B).
                        > Mierzenie tych staników było w celach doświadczalnych ;)

Ja mam 76/85 mniej wiecej i mam wlasnie 70C, czesto za luzne...ale nie bardzo
                        sobie wyobrazam jak mozna nawet doswiadczalnie mierzyc 75B przy 66 pod biustem
                        przeciez to bedzie wisiec, a miski wchodzic pod pachy :p

Ale jak rozumiem to 70C w dol schodzi juz do 65DD, a nie 65D, tak?

Kurcze, z tego co mowicie to nawet te "ulepszone tabelki sa na nic" :(

Nie dosc, ze jeszcze sa duzo/malo-miseczkowce, wasko/szeroko-fiszbinowce,
                        rosciagliwce/scisliwce...to jeszcze nawet wyjsciowy rozmiar z tabelki nie ma
                        sensu dla danych wymiarow, ech...

ciezkie jest zycie :p
                        • kasica_k Re: Mała sugestia :) 26.02.08, 01:55
                          quleczka napisała:

> ciezkie jest zycie :p

Życie po prostu niespecjalnie ma się do tabelek. Decyzję podejmujemy patrząc na
                          siebie w staniku - nie na tabelkę :) Tak w sumie jest z większością odzieży, z
                          butami... czemu staniki miałyby być wyjątkiem, zwłaszcza że tu naprawdę liczą
                          się szczegóły?
                  • besame.mucho Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 21:27
                    To jest tak, że przeskok o dwie miseczki daje stanik na taki sam obwód w biuście, ale inaczej uszyty. Skoro obwód ma być ten sam, powiedzmy 96 cm to miseczki w staniku o rozmiarze 65G będą większe niż te w 70F - bo w 70F zakładamy, że obwód pleców stanowi większą część tych 96 cm niż w 65G. Dlatego 65G powinno mieć węższe, a przez to przede wszystkim głębsze miseczki niż 70F - mimo, że jest na ten sam obwód. Dlatego jeśli komuś idealnie pasują miseczki w 70F wcale nie wiadomo czy te w 65G nie będą na niego nieco za duże (za głębokie) i czy nie powinien jednak celować w GG.
                    (Piszę o tym jak być powinno, nie wszystkie staniki się tego trzymają, w rzeczywistości często mamy takie cuda-wianki jak miseczki w 65tkach tak samo szerokie i płytkie jak w np 80tkach :) )
                    • kasiamat00 Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 21:37
                      Ja tylko dodam, że z moich dotychczasowych doświadczeń wynika, że miseczkowo
                      jest tak: 30F < 28G < 30FF.
                      • quleczka Re: Mała sugestia :) 25.02.08, 22:23
                        i tu chyba jestesmy najblizej prawdy :)

moze wiec podobnie 70D bedzie dla tych gdzies pomiedzy 75B i 75C, a 70C pomiedzy
                        75A i 75B ;)

czyli, ze w sumie to jedna przejdzie z 75B na 70D, a druga na 70C...chyba
                        wszystko zalezy od piersi i tego czy to bylo "male" czy "duze" 75B :p
            • besame.mucho Re: Mała sugestia :) 24.02.08, 13:17
              I gratulacje.
              Jak już pisałam - to jeden z bardziej sensownych artykułów na ten temat jaki miałam okazję czytać.
    • kasica_k NOWY wątek na ten temat 26.02.08, 01:57
      czyli skarbnicę godnych polecenia tekstów - założyłam pod nieco bardziej adekwatną nazwą tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76196327
      - od dziś proszę o wrzucanie "perełek" tam :)
    • wild_orchid Biust piekny i powabny z Poradnika domowego- 26.02.08, 19:46
      kobieta.gazeta.pl/poradnik-domowy/1,48635,4882603.html
      • kasica_k Nie żartuj - to chyba do śmietnika? 26.02.08, 19:48
        cytuję:

"Duży biust (E, F i większy)

Biustonosz powinien mieć dodatkowe wzmocnienia, dzięki którym zbierze i utrzyma
        biust. Musi mieć szerokie ramiączka (często nawet dwa razy szersze niż w
        rozmiarach A i B), szerokie plecki oraz dodatkowe fiszbiny w bocznej części. Dla
        pań o bardzo dużym biuście dobre są biustonosze miękkie, zabudowane, bez
        fiszbin, które dobrze utrzymują piersi i są wygodne."
        • turzyca nie do konca... 26.02.08, 20:36
          Troche madrych rzeczy tam tez jest. Ale artykul jest sponsorowany, co moze
          tlumaczyc czesc kiksow.
          Zdaje sie, ze trzeba pania Futkowska jakos poscigac, zeby nastepny tekst byl
          bardziej w porzadku. :) Ale poczatek juz jest:

"Gdy biustonosz jest dobrze dobrany, biust nie tylko wygląda ładnie, ale też
          wolniej wiotczeje. Za mały stanik deformuje piersi, z kolei za duży nie
          podtrzymuje ich odpowiednio i wtedy skóra się rozciąga.

Gdybyśmy spytali przeciętną Polkę, jaki rozmiar stanika nosi, większość odpowie:
          75 C. Ale czy naprawdę wszystkie mamy ten sam rozmiar biustu, i to na dodatek
          przez całe życie? Absolutnie nie! Z wiekiem wszystko się zmienia - figura,
          obwód, często tusza i trzeba "zweryfikować" rozmiar bielizny. A oto co warto
          wiedzieć, wybierając dobry stanik dla siebie.

- Powinien mieć nie tylko idealnie dopasowaną miseczkę, ale również właściwy
          obwód pod biustem. Wtedy większa część ciężaru opiera się na pasie
          podtrzymującym biust, a nie na ramiączkach (to istotne zwłaszcza przy dużym
          biuście). Musi dokładnie równo leżeć - jego tylna część z zapięciem (plecki) nie
          może być uniesiona w górę ani ściągnięta w dół. Stanik powinien trochę wypychać
          biust do przodu, ale nie może go uciskać ani deformować.

- Przymierzając biustonosz, zapinamy go na najluźniejsze zapięcie - podczas
          używania zawsze trochę się rozciąga i wtedy korzystamy z ciaśniejszych zapięć.

- Wkładając stanik, pochylamy się do przodu i ręką układamy piersi w miseczkach.
          Dopiero wtedy widzimy, czy jest dobrze dopasowany."
        • wild_orchid Re: Nie żartuj - to chyba do śmietnika? 26.02.08, 20:39
          kasica_k napisała:

> cytuję:
          >
          > "Duży biust (E, F i większy)
          >
          > Biustonosz powinien mieć dodatkowe wzmocnienia, dzięki którym
          zbierze i utrzyma
          > biust. Musi mieć szerokie ramiączka (często nawet dwa razy szersze
          niż w
          > rozmiarach A i B), szerokie plecki oraz dodatkowe fiszbiny w