Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10

• kociatko_biusciaste Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 18:24
      Cześć! mam problem z Melissą. Moje wymiary to 96 cm w biuście, z obwodem mam
      problem, gdy ściskam na maksa, wychodzi nawet 65.

Zamówiłam z Melissy staniki w rozmiarze 65H (H znaczy u nich różnica 30-31 cm),
      miski oczywiście są za małe (dlaczego?). Jeśli chodzi o obwód, to jest mi w nim
      ciasno, ale mogę zapiąć się na najciaśniejszą haftkę. Domyślam się, że gdy
      zamówię odpowiednio większą miseczkę, to w obwodzie zrobi mi się jeszcze
      luźniej, zwłaszcza po jakimś czasie noszenia. Ale z drugiej strony ponoć obwody
      w Malissach się nie rozciągają tak bardzo, więc (zakładając, że uszyją dla mnie
      60-tkę) czy w 60-tce nie będzie jednak za ciasno (pewnie konieczna będzie
      przedłużka), no i nie wiem, czy to takie estetyczne, gdy mi się wałeczki
      tłuszczu zaczęły robić.

Z miską tez mam problem. Melissa 0246 (czarno-czerwona) jest za mała tylko
      troszkę, mikroskopijne bułki, już przy obwodzie 65 wzięłabym większą o 1
      rozmiar, ale Melissa 0250 (czarno-miedziana) jest bardziej za mała. Właściwie
      wydaje mi się, że ta M. 0250 jest bardziej za mała, bo ma ciaśniejszy obwód o 3
      cm (i tu mam jeszcze większe wątpliwości, czy brać 60). Nie wiem, jak obliczyć
      rozmiar miski, gdybym chciała obwód 60, bo Melissa me tę swoją dziwna
      rozmiarówkę, że się miseczki o 3 cm zwiększają. Czy 60K czy L? Czy ten sam
      będzie dobry także w przypadku tej bardziej za małej? Czy na pewno 60? Help:)
      • driadea Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 18:39
        Ja mm takie same rozmiary (96/68), mam melissę 65J i miska jest już za mała
        (kilka tygodni temu było ok), zapinam się najciaśniej i mogłoby być ciaśniej.
        Też nie wiem co zamówić przy 60-tce - na tabelki czy przeliczniki już nie
        patrzę, bo nigdy się nie zgadza. Obawiam się, że trzeba będzie próbować...
        • kociatko_biusciaste Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:22
          J jest na Ciebie za mała?? Nie rozumiem, jak to się dzieje, że staniki się robią
          za małe w miseczkach (też mi się to przytrafiało) - skoro obwód się trochę
          powiększa, to powinno chyba być luźniej w misce?
          • kociatko_biusciaste Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:25
            Właśnie dostałam maila z Melissy, że wkrótce rozszerzą ofertę o 60-tki, możesz
            spróbować. Gdybyś zamawiała, to daj mi znać, jaki rozmiar miski ustaliłaś;)
          • maheda Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:30
            Po pierwsze, w dobrze dobranych stanikach biust "wychodzi na przód", więc
            miseczka po jakimś czasie w końcu dobrze dobranego rozmiaru na bank zrobi się za
            mała.
            Po drugie - Melissy staniki dlatego są tańsze od brytyjczyków, że robione są z
            tańszych materiałów, które mogą (nie muszą, ale mogą i czasem to robią) np.
            skurczyć się w praniu.
            • kociatko_biusciaste Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:41
              Ale tak jest z każdym stanikiem, czy tylko przy pierwszym dobrze dopasowanym?

Moim zdaniem z porównania cen i zarobków u nas i w GB oraz cen staników u nas i
              w GB wynika, że nasze są staniki za drogie (nie uwzgledniam jakości, ale jeśli
              brytyjskie są lepsze, to już w ogóle...) Tak na marginesie, nieważne;)
      • ganbaja Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:10
        kociatko_biusciaste napisała:

Ale z drugiej strony ponoć obwody
        > w Malissach się nie rozciągają tak bardzo

Mam co prawda inne wymiary, ale posiadam Melissę model 131.
        Jest pierońsko ścisła i po 4 miesiącach noszenia nadal zapinam się na pierwsza
        haftkę a wieczorami z przyjemnością zdejmuję.
        Osobiście, cieszy mnie ta nierozciągalność bo stanik jest w zasadzie nie do
        zniszczenia.
        Mam pod biustem 82 cm a stanik mam 75.
        • kociatko_biusciaste Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:33
          A te 82 cm to masz zmierzone tak ciasno na maksa? Bo ja mam te 65 gdy sie
          naprawdę chamsko ściskam, a tak rozsądnie ciasno to mam 69. No i zastanawiam
          się, czy nie przesadzam z tym ściskaniem.
          No ale jednak stanik jest zapięty na najluźniejszą haftkę..
      • aadrianka Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:28
        65H Melissy 0246 mam ja, przy rozmiarach 77/96. Jeżeli masz pod 65,
        to aż dziwne, że 65 jest dla Ciebie ciasne. Jeśli chcesz zostawić
        obwód, celuj w większą miseczkę i nie przejmuj się tabelką - Melissa
        ma nieprzewidywalną rozmiarówkę. O 250 się nie wypowiem, nie znam, a
        zauważyłam, że tam co model to inny przypadek rozmiarowy.
        • kociatko_biusciaste Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) 08.01.08, 19:48
          Wiesz co, on jest dla mnie subiektywnie ciasny, bo dotąd nosiłam staniki Gai w
          rozmiarze 70 (przy zapieciu na najciaśniejszą haftkę mogłam sobie z tyłu włożyć
          pięść pod obwód i jeszcze dużo miejsca było), natomiast obiektywnie to chyba nie
          powinien być, bo mogę np. wsunąć palce pod obwód z tyłu, gdy jestem zapięta na
          najciaśniejszą haftkę. Dlatego chyba powinnam wziąć 60, i wtedy nie wiem, jaką
          miseczkę.
      • anna-pia Re: Rozmiar Melissowy - pomocy;) MELDUJĘ SIĘ... 08.01.08, 23:08
        kociatko_biusciaste napisała:

> Cześć! mam problem z Melissą. Moje wymiary to 96 cm w biuście, z obwodem mam
        > problem, gdy ściskam na maksa, wychodzi nawet 65.
        >
        > Zamówiłam z Melissy staniki w rozmiarze 65H (H znaczy u nich różnica 30-31 cm),
        > miski oczywiście są za małe (dlaczego?).

Przy różnicy 30 cm zamawiam miskę J.

> Jeśli chodzi o obwód, to jest mi w nim
        > ciasno, ale mogę zapiąć się na najciaśniejszą haftkę. Domyślam się, że gdy
        > zamówię odpowiednio większą miseczkę, to w obwodzie zrobi mi się jeszcze
        > luźniej, zwłaszcza po jakimś czasie noszenia.

Nie widzę związku. Jeśli zamówisz 65J, to biust zmieści się w misce, a obwód nie
        powinien za bardzo się rozciągnąc, ponieważ materiał jest pokryty koronką (widzę
        taką tendencję: jeśli model ma koronkę na obwodzie, to jest ścisły, bez koronki
        - rozciągliwy, mam tych meliss sporo).

> Ale z drugiej strony ponoć obwody
        > w Malissach się nie rozciągają tak bardzo, więc (zakładając, że uszyją dla mnie
        > 60-tkę) czy w 60-tce nie będzie jednak za ciasno (pewnie konieczna będzie
        > przedłużka), no i nie wiem, czy to takie estetyczne, gdy mi się wałeczki
        > tłuszczu zaczęły robić.

Przy takim obwodzie to nie mają pewnie z czego, więc luzik :)

> Z miską tez mam problem. Melissa 0246 (czarno-czerwona) jest za mała tylko
        > troszkę, mikroskopijne bułki, już przy obwodzie 65 wzięłabym większą o 1
        > rozmiar

czyli 65J, dobrze, grzeczna dziewczynka :)

> , ale Melissa 0250 (czarno-miedziana) jest bardziej za mała. Właściwie
        > wydaje mi się, że ta M. 0250 jest bardziej za mała, bo ma ciaśniejszy obwód o 3
        > cm (i tu mam jeszcze większe wątpliwości, czy brać 60).

Nie bierz, weź 65J, a jeśli możesz, to też 65K, i porównasz.

> Nie wiem, jak obliczyć
        > rozmiar miski, gdybym chciała obwód 60, bo Melissa me tę swoją dziwna
        > rozmiarówkę, że się miseczki o 3 cm zwiększają. Czy 60K czy L? Czy ten sam
        > będzie dobry także w przypadku tej bardziej za małej? Czy na pewno 60? Help:)

Jak wyżej :)
    • fioolkaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 08.01.08, 19:05
      70/88. w 65E melissowym mam buły, czy w panache to bedzie rozmiar 65E?
      • maheda Re: 70/88 - fioolkaa 08.01.08, 19:09
        Tak powinno być, 65E (30E) chociaż przy stanikach o mniejszych miseczkach może
        się okazać, że 65F (30F) lepsze.
      • martek1002 68/78 08.01.08, 19:12
        witam. jestem tu nowa. prosze o rade. pod biustem mam 68 a w biuscie
        78. do tej pory nosilam 70-75 A ale to napewno nie jest moj rozmiar!
        • maheda Re: 68/78 - martek1002 08.01.08, 19:24
          Oj, faktycznie na pewno nie Twój.
          Próbuj celować w brytyjczyki 60D (28D).
          • martek1002 Re: 68/78 - martek1002 08.01.08, 19:28
            a co myslisz o obwodzie 65, bo chyba taki jest czesciej spotykany? a
            ja jestem z malej miejscowosci i ciezko bedzie mi kupic, ewentualnie
            wlasnie przez internet a co sie z tym wiaze bez przymierzania...
            • maheda Re: 68/78 - martek1002 08.01.08, 19:33
              Staniczki 65B są trudniejsze do zdobycia, niż 60D - od tego zacznijmy.
              Skoro i tak będziesz kupowała przez internet, to kup sobie od razu normalną
              60tkę, powinna na Tobie lepiej leżeć.
              Co do tego, że "bez przymierzania" - owszem, z przymierzaniem. Tyle, że kupując
              w sklepie internetowym, płacisz za owo przymierzenie. Tyle różnic.
              Przymierzenie kosztuje Cię tyle, co koszt przesyłki do Ciebie ze sklepu i
              ewentualnie od Ciebie do sklepu z powrotem, jeśli wymieniasz, albo w ogóle odsyłasz.
              Płaci się za wygodę, bo w domu możesz pochodzić, siąść, sprawdzić, jak wyglądasz
              w tym staniku w kilku bluzkach...
              Jeśli nie jesteś pewna, co z tym stanikiem zrobić, zawsze możesz zrobić sobie w
              nim fotki i przesłać nam do galerii, żebyśmy Ci doradziły (na odesłanie masz
              kilka dni)...
              Same plusy :) Ale komfort - faktycznie - kosztuje.
              Na dłuższą metę się jednak opłaca mieć naprawdę dobrze dobrany stanik, niż inny
              nie całkiem dobrany, ale za to kupiony w stacjonarnym ;-)
            • scarlet_agta Re: 68/78 - martek1002 08.01.08, 19:39
              > wlasnie przez internet a co sie z tym wiaze bez przymierzania...

właśnie kupując przez internet możesz najlepiej przymierzyć biustonosz!
              przeczytaj to:
              stanikowe-sklepy.blogspot.com/2007/09/dlaczego-warto-kupowa-w-internecie.html
              • aplle_2006 Re: 69/87 08.01.08, 21:46
                Dziewczyny jakbym chciała zamówić przez net stanik w polskich sklepach
                internetowych.................... to jaki radzicie rozmiar 65E, 60 F/FF,
                65DD............ myla mi się polskie rozmiary z angielskimi jak by mi kotoś to
                wytłumaczył byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam
                • maheda Re: 69/87 - aplle_2006 08.01.08, 21:54
                  Zależy, jak bardzo ściśle się mierzyłaś pod biustem.
                  Jeśli pękła Ci przy mierzeniu miara (albo prawie pękła), to możesz celować w 65tki.
                  Ale jeśli dałabyś radę się jeszcze ścisnąć (choć być może uważasz to za absurd),
                  to jednak polecam 60tki.
                  Tłumaczenie z polskiego na brytyjskie:
                  65 = 30, 60 = 28.
                  A teraz miseczka.
                  Popatrz na tę tabelę:
                  bellissima.com.pl/strona.php?site=przymierzalnia
                  Wg niej, jeśli będziesz kupowała rozmiar 65, to miseczkę powinnaś mieć albo
                  65DD, albo 65E, bo jesteś na granicy rozmiarów.
                  Natomiast z brytyjczyków też na granicy, ale innych rozmiarów: 60F i 60FF, jak
                  słusznie zresztą zauważyłaś.
                  No i teraz z polskich byłyby to mniej więcej albo okolice 65E z Avocado i
                  Melissy, albo okolice 60G-H.
                  Do sprawdzenia nabiustnie. :)
                  • aplle_2006 Re: 69/87 - aplle_2006 08.01.08, 22:27
                    Bardzo ci dziękuje za szczegółową odp. masz u mnie kawusie. :)
    • ewa.102 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 85/114 08.01.08, 21:52
      Kupiłam M&S 80G. Chyba nie jest zbyt dobrze. W obwodzie niby jest OK ale biust
      mi sie trochę u góry wylewa. I chyba za szerokie są fiszbiny. jak ma sie do tego
      Panache i Freya? Czy ktoś ma porównanie co do szerokości fiszbin? Czy Panache
      też ma takie szerokie? Mam na oku Panache w tym samym rozmiarze i nie wiem co
      robić. Prosze o radę.
      • maheda Re: 85/114 - ewa.102 08.01.08, 21:57
        Z tego, co wiem nabiustnie, 80G z M&S jest mniejsze od 80G z Freya.
        Panache ma szerokie fiszbiny, więc nie polecam, lepiej strzelaj we Freyę.
        Spróbuj 80G z tej firmy, albo i 80GG.
        • ewa.102 Re: 85/114 - ewa.102 08.01.08, 22:00
          Dzięki za szybka odpowiedź, w takim razie dam sobie spokoj z Panache,
          przynajmniej na razie i spróbuje Freyę. A jak uwazasz, czy znalazloby sie dla
          mnie cos w Melissie?
          • maheda Re: 85/114 - ewa.102 08.01.08, 22:05
            Pewnie tak :) Tam strzelaj w rozmiary około 80J, ale to już do obadania
            własnobiustnego ;)
            Aha - i Freye przeważnie są luźniejsze pod biustem (są wyjątki, więc przed
            decyzją o zakupie prześledź wątek producenta), więc w nich raczej 75H-75HH
            (34H-34HH).
    • wielebnna 73/98 koleżanka siostry 08.01.08, 23:32
      na propozycję 70 pod biustem zakrzyknęła "chcesz mnie udusić? ja pracuję ciężko
      fizycznie"
      na ramionach wżery od ramiączek
      próba naszego z siostra określania rozmiaru to 65 (30) GG lub melissowe 65 J -
      ale uwzględniając "nieduszenie" to wstępnie 70(32)G i 70 G melissy
      zdaję się jednak na ekspertki i poproszę o ocenę:)
      • e.m.i1 Re: 73/98 koleżanka siostry 08.01.08, 23:48
        Ja bym raczej celowala w 70FF a pozniej tak jak napisalas 65GG. Z Melissy 70G/H, docelowo 65J.
    • magnolia_83 73/87 09.01.08, 16:07
      Witam was kochane raz jeszcze i miejmy nadzieje ostatni :)
      Planuje w koncu kupic odpowiedni stanik a po światecznych zakupach to troche
      zrujnowana byłam ;)
      No wiec juz mówie w czym rzecz.
      Wczoraj sie zmiezyłam raz jeszcze i wyszło mi że pod biustem 73 w biuście 87
      (czyzby zmalały?! ;p) i w zwiazku z tym mam pytanie takie:
      Patrze na tabele rozmiarów z naszego portalu
      docs.google.com/View?docid=dfq559j5_1fjkt4n i według tego co tu
      wypatrzyłam wychodzi na to że powinnam iść w kierunku 70C bo
      biuście mam 87 a przy misecce D dla obwodu 70 to powinno sie mieć 89 to mi chyba
      brakuje troszkę.. Nie chce żeby mi stanik odstawał :/ wiec chyba jednak 70 C? A
      ten docelowy to jaki? 65DD?
      Przepraszam że namajtałam! mam nadzieje że sie połapiecie :* i nie bedziecie złe :)

Pozdrawiam :*
      • maheda Re: 73/87 - magnolia_83 09.01.08, 16:53
        Musisz przymierzyć, nie ma mądrych na miseczki.
        Ja bym jednak radziła Ci celować w 70D, powinno znacznie lepiej leżeć od 70C,
        ale... nigdy nie wiadomo, jak to będzie wyglądało, mierzyć, mierzyć i jeszcze
        raz mierzyć.
        Docelowo to albo 65DD, albo 65E.
        Skłaniałabym się raczej ku większym miseczkom, bo biust, w końcu dobrze układany
        w miseczkach, może Ci się odrobinę zebrać w sobie.
      • magnolia_83 Re: 73/87 09.01.08, 17:46
        87cm a 89cm to troszkę jest.. niby 2 cm ale w staniku bedzie widać ze jest za
        duzy..
        Urosnac może urosnie ale ąz o 2 cm to raczej mało prawdopodobne.. :/
        (a dobrze by było hehe)
        Gdzies wyczytałam ze nalezy przymierzac staniki miekkie wtedy bedzie wiadomo czy
        dobrze lezy, tylko ze wszystkie sklepy bielizniarskie - staniki maja usztywniane
        nie mowiac już o obwodzie 65.
    • indianka0 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 18.01.08, 21:32
      mam rozmiar 74 cm(mierzone ciasno) pod biustem, 90(mierzone dość
      lużno) w biuście. To może smieszne ale Wogóle z wymierzeniem biustu
      mam problem bo jest taki do szppica a sutki są sterczące, jak gdyby
      stoże. Ale co tam :) Biustonosze nosze 75B. Probowałam kiedyś 70B i
      obwód byl ok, ale miska mała. Niewiedziałam jaki mam wziąc więc
      wzięlam teoretycznie "rozmiar" większy 75B. Czuje jednak ze to zły
      rozmiar, bo ciągle musze go poprawiać,albo podjeżdza do góry, albo
      piersi gdiześ uciekają... Koszmar jakiś. Niemam dużych piersi ale
      uważam ze są łądne. Szkoda tylkoz ze nie umiem ich wyeksponować
      dobranym stanikiem. :( Dlatego włąsnie prosze o pomoc.
      • justyn.augustyn 75/87 19.01.08, 14:46
        Noszę 70B, 75C, brytyjskie 34B i w każdym chyba coś nie tak.
        • maheda justyn-augustyn i indianka - odpowiedzi w 11 wątku 19.01.08, 15:08

• kblar Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR - 10 17.03.08, 13:39
      witam
      znalazłam się tu dzięki Wysokim Obcasom i bardzo się cieszę z tego
      powodu;
      najpierw "wylądowałam" na małobiuściastych (?) wymierzyłam się i
      wyszło 86/106, z tabelki wynika 80F - dobrze?
      poradźzie jak się teraz przestawić z myślenia 85-90BC na 80F ?
      pozdrawiam kasia
      • ankh_morkpork Kblar, ten wątek jest archiwalny... 17.03.08, 14:39
        a aktualny znajduje pod linkiem forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76994342 obecnie ma numer 16 i jest zawsze przyszpilony na stronie głównej Forum. Powtórz swoje pytanie w wątku aktualnym, tylko najpierw przeczytaj uważnie post instruktażowy o tym, jak się zmierzyć. Witamy na Lobby i powodzenia :-)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka