Dodaj do ulubionych

Jak i gdzie prosić o przesyłkę rejestrowaną

21.01.08, 11:44
Zmroziło mnie, jak przeczytałam te wątki o kradzieżach na poczcie i o allegro.
Jestem początkująca, jeśli chodzi o zakupy w necie, a na nie się głównie
nastawiałam. Stąd mój pomysł i prośba do bardziej doświadczonych - zróbmy mały
poradniczek, żeby wszystko było w jednym miejscu pod ręką - jakie sklepy
wysyłają w tej opcji same z siebie, gdzie się trzeba dopominać, a gdzie nie ma
szans. I jak to się nazywa po angielsku - czy prosić o registered mail, czy o
signed for, czy wszystko jedno.
A jeśli poradnik się rozrośnie, to prośba do Limonki - może dołączysz go do bloga?
Obserwuj wątek
    • anna-pia Re: Jak i gdzie prosić o przesyłkę rejestrowaną 21.01.08, 11:55
      Could you please send it as "signed for" - wpisuję jako komentarz przy płaceniu
      PayPalem, albo kiedy dostaję ze sklepu maila potwierdzającego zamówienie. Bez
      dodatkowych kosztów.
      • angella456 Re: Jak i gdzie prosić o przesyłkę rejestrowaną 21.01.08, 12:18
        W jakich sklepach tak robiłaś?
    • yaga7 Re: Jak i gdzie prosić o przesyłkę rejestrowaną 21.01.08, 12:03
      W Bravissimo jest bez dodatkowej opłaty. Nie wiem, czy zawsze, bo jak dotąd
      prosiłam o signed-for chyba dwa albo trzy razy - bez problemu mi tak wysłali.
    • zazulla undercoverexperience 21.01.08, 12:22
      Przy dwoch zamowieniach, w komentarzu przy ich skladaniu poprosilam o przeslanie
      jako "registered package/letter" i nie spelnili mojej prosby.
      • angella456 Re: undercoverexperience 21.01.08, 12:25
        Ja właśnie do nich napisałam, czy jest możliwość wysyłki jako signed for i czy
        będą jakieś dodatkowe koszty. Zobaczymy, co odpiszą.
        • angella456 Odpowiedź od undercoverexperience 21.01.08, 13:26
          Hello X

That would be possible, this type of delivery costs £8.

Kind Regards

Sarah
          • kociatko_biusciaste Undercover experience 21.01.08, 14:41
            Napisali mi, że około 9 funtów, ale to było jakiś czas temu, widać, zorientowali
            się teraz, ile dokładnie to kosztuje. Niestety, nie mam treści listu chyba,
            jednak podejrzewam, że trzeba ich powiadomić zaraz po złożeniu zamówienia, jak w
            każdym bryt. sklepie.
            • qqleczka78 Re: Undercover experience 17.02.08, 18:16
              8 funtów, napisałam please send as signed for
              Nie poinformowali wcześniej, że to tyle kosztuje, tylko ściągnęli z
              konta. Zamówienie dostałam w 3 ratach. 2 były jako signed for, jedna
              normalnie.
              • iw1978 Re: Undercover experience 04.03.08, 20:55
                Dziewczyny, czy te z Was, które paczkę z undercover dostały jako "signed for" prosiły o to w komentarzu do zamówienia czy w osobnym mailu? Bo na razie doczytałam tylko, że Zazulla prosiła w komentarzu bez efektów, a tam gdzie efekt udało się osiągnąć szczegółów niestety brak. Prośba o szybką odpowiedź, bo zamówienie już się kompletuje :). A i w komentarzu poprosiłam o "signed for".
    • kociatko_biusciaste Bravissimo 21.01.08, 14:31
      "Postage and packaging is £5.50 per order within Europe. We are happy to place
      your order on 'international signed for'; however you cannot request this on the
      website. I would therefore recommended that after placing your order online,
      please send an email to request a recorded delivery and we will look in to
      arranging this on your behalf."

Rozumiem, że bez dodatkowej opłaty, bo Bravissimo zawsze liczy sobie 5.50 za
      przesyłkę.
      • pandziksa Re: Bravissimo 17.02.08, 22:17
        Thank you for your email.

I would like to assure you that I can see your order has come
        through to
        us now and I have now requested your order to be sent on
        International
        recorded delivery so this will require a signature upon receipt.
        Normal
        delivery to Poland takes around 7-10 working days so these should
        arrive
        with you very shortly. If we can be of any further assistance please
        do
        not hesitate to contact us.

Kind regards

Becky Lee
        Customer Services

Zapłaciłam te 5 funtów przyszła wielka paczka bo międzyinnymi z
        płaszczem. wysłali chyba w poniedziałek doszło w środę ;)
    • kociatko_biusciaste Figleaves 21.01.08, 14:33
      "I can advise that we have two methods of shipping which require a signature.
      These would be our Royal Mail express which costs £4.00, this can be used for UK
      deliveries and our international express which costs £20.00."
      • szarsz Re: Figleaves 21.01.08, 15:20
        kociatko_biusciaste napisała:
        > our international express which costs £20.00."

noooo, to pojechali :(
        • angella456 Re: Figleaves 21.01.08, 15:25
          Owszem, pojechali i to jak. Jakoś mi się nie chce wierzyć, żeby opcja polecony
          była w Anglii aż taka droga...
          • yaga7 Re: Figleaves 21.01.08, 15:28
            Bo podejrzewam, że nie jest to zwykły polecony tylko Fedex, dlatego piszą, że to
            ekspres.
            A Fedex kosztuje własnie 20 funtów przy wadze do iluś tam.
            • szarsz Re: Figleaves 21.01.08, 15:31
              kurczę, a ja się przymierzam właśnie do zakupów tam. Chyba trzeba
              będzie sobie przedtem uciąć pogawędkę ze sklepem na temat poleconych
              i wyższości niższych kosztów nad wyższymi.
          • kociatko_biusciaste Re: Figleaves 21.01.08, 15:30
            Bye bye listki;)
            W innych sklepach to kwota kilku funtów.
            Może taka cena ze względu na express i da się z tego zrezygnować, nie wiecie?
      • kociatko_biusciaste Re: Figleaves 25.01.08, 12:40
        Wklejam fragment wypowiedzi dadaczki, zamieszczonej w innym wątku, żeby sie nie
        zgubiła:
        "poprosiłam o przesyłkę (wymienianych rzeczy, ale to nie ma znaczenia) w trybie
        "signed for", dostałam dzisiaj potwierdzenie, ze oczywiście, tylko mnie obciążą
        dodatkowymi 4 funtami za shipping upgrade."
        Czyli nie trzeba płacić 20 funtów:)
        • jaagna Re: Figleaves 25.01.08, 12:54
          No to dziwne, bo wczoraj z nimi korespondowałam w sprawie mojej zaginionej przesyłki i potwierdzili wcześniejsze wypowiedzi dziewczyn, że "signed for" kosztuje u nich 20 funtów.
          Co wobec tego napisać przy kolejnym zamówieniu, by "załapać" się na te dodatkowe 4 funty, a nie 20?
          • kociatko_biusciaste Re: Figleaves - polecony za 20 funtów 17.02.08, 17:37
            Napisałam do Figleaves z pytaniem, czy mogą wysłać poleconym w taki sposób, żeby
            to nie kosztowało 20 funtów, podałam za przykład Barvissimo i inne sklepy, w
            których to kosztuje kilka funtów, ale nie wzruszyło to ich. Oto co napisali:
            "Unfortunately, the only international shipping available is recorded mail at
            £20.00 or standard mail at £4.00, this is not recorded or trackable."
            Czuję się urażona.

Please accept our apologies for any inconvenience caused.
            • anulla1974 Re: Figleaves - polecony za 20 funtów 18.02.08, 10:59
              Tobie przynajmniej odpowiedziano. Ja też do Figleaves napisałam, czy
              mogliby wysłać poleconym ale nie FedEx-em i nic - kompletna cisza.
              • dadaczka ja nie wiem na czym to polega 02.03.08, 11:27
                dwukrotnie przy wymianach prosiłam o signed for za 4 funty i mi tak
                przysłali - przy czym za drugim razem to był Fedex, ale nadal za 4
                funty. Teraz jak dzwoniłam, bo miałam (mam) problem z kartą i
                chciałam to bezpośrednio u źródla wyjaśnić (nieskutecznie), spytałam
                o to signed for, czy mogą mi nowe zamówienie wysłać w ten sposób, to
                odpowiedzieli (o ile zrozumiałam, bo pani miała wyjątkowo
                nieprzyjazny jak dla mnie akcent), że to wyjatkowo tak wysyłali jako
                przysługa dla klienta, ale generalnie to albo fedex albo normalnie i
                już.
                Czyli pupa
    • kociatko_biusciaste Brastop 21.01.08, 14:36
      "We more than happy to send an order as a register delivery so please let me
      know after processing your order.
      The cost depends of the weigh and size."

Trzeba by ich zapytać, raz a porządnie, jakie są koszty dla każdego przedziału
      wagowego, żeby nas nie zaskoczyła wielkość pobranej kwoty...
      • magosimi Re: Brastop - czy ktoś wie ile kosztuje signed for 01.03.08, 17:48
        Może ktoś już się zdążył dowiedzieć? :) Z góry dzięki!
      • magosimi Re: Brastop - 5 Ł 04.03.08, 21:22
        wczoraj zamawiałam, poprosiłam mailowo (po złożeniu zamówienia), o recorded
        delivery - zapłaciłam dodatkowo 4.95Ł (za 1 stanik, ogolnie moze dojsc do 6Ł wg
        p. Moniki)

moze komus sie przyda :)
        • kociatko_biusciaste Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 17:25
          Napisałam do Brastopu z pytaniem, ile będzie kosztować polecony, podałam nawet,
          ile i jakie staniki chcę kupić, żeby oszacowali, jaka to będzie waga (to nie
          takie trudne chyba) i cena. Odpisali tak:
          "The cost depends of how heavy and big is the parcel.
          The price is from ?4.95 - ?15.00" - jakbym nie wiedziała. Więc napisałam do nich
          drugi raz i poprosiłam, żeby mniej więcej podali ten koszt, i oto co napisali:
          "On our website there is an option to choose a recorded delivery sign for
          which cost £14.95 and this is what we provide form today's day.
          You can choose the normal service which cost £4.95 but is not recorded."
          Po pierwsze - chyba przegięli z ta cena poleconego!
          Po drugie, wydaje mi sie, że jeszcze wczoraj nie było na ich stronie takiej
          kategorii "worldwide recorded", czyli machnęli sobie na odwal sie 15 funciaków,
          a co.
          Obrażam sie na nich.
          • magosimi Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 17:46
            no rzeczywiscie, jak ja zamawialam ostatnio gossarda, nie było i płaciłam ok 5
            funtów za to... A pisalas bezposrednio do p. Moniki, bo ja tak...
            • kociatko_biusciaste Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 17:58
              Napisałam ogólnie do sklepu i odpisałam Monika. A Ty zapłaciłaś w sumie 5 funtów
              czy dodatkowo?
              • magosimi Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 18:01
                nie nie, dodatkowo 4,95... czyli w sumie 11 - niewiele mniej niż 15, ale
                zawsze... ale jakoś nie myślałam o tym, tak strasznie MUSIAŁAM mieć tego gossarda.
                • kociatko_biusciaste Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 18:35
                  Czyli dobrze przeczytałam:) 11 funtów to też tak jakby dużo... W moim 28H nie ma
                  zbyt wielkiego wyboru, ale Ty tego Gossarda nie mogłaś poszukac na eBayu? Tam
                  mozna kupić naprawde tanio - czekam właśnie na Porcelain strapless, kupiłam po
                  10 GBP, nowy z metkami, ostatnio nabyłam tez nową Freye z metkami, po 11,50
                  :):):) I koszty przesyłki ci sprzedawcy maja jakies normalniejsze.
                  • martulka_s Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 20:49
                    Kociątko, a jaki rozmiar wzięłaś Porcelain? 30G? Pliiiiz, opisz jak przyjdzie...
                    • magosimi Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 20:58
                      a jasne, ze teraz juz bede ebayowac. Juz zreszta fantasie zamowilam w pracy dzis
                      :) Ale wiesz, najpierw odkrylam lobby, potem istnienie polskich sklepow z
                      normalnymi rozmiarami, potem istnienie super sklepow zagranicznych, potem
                      discountów, no a teraz wreszcie sprzedawcow bieliznianych na eBayu. Ale to i tak
                      chyba niezle na 2 tygodnie :)

w sumie za tego gossarda zeszlo z karty kolo 100 zl, wiec bez dramatu...
                    • kociatko_biusciaste Re: Brastop - przegiecie 11.03.08, 22:34
                      Jasne, że opiszę:) 30G i nie wiem, czy nie będzie za mały. To trzymaj razem ze
                      mną kciuki, żeby doszedł, baba jest jakas niekomunikatywna i nie pisze, czy
                      wysłała..
    • kuraniedomowa a w Polsce? może głupie pytanie ale nie wiem jakim 18.02.08, 11:53
      listem słać. za pobraniem odpada, nie godzą się na to. wysłałam
      zwykłym, i teraz myslę, że przecież nie mam żadnego dowodu na to, że
      w ogóle go wysłałam...
      • bathilda Re: a w Polsce? może głupie pytanie ale nie wiem 18.02.08, 11:58
        Ja zawsze wysyłam poleconym. Jeden stanik w bąbelkowej kopercie to 4-5 złotych.
        • kuraniedomowa dzięki. nie znam się na tych pocztowych 18.02.08, 12:04
          zawirowaniach. i obym nie była zmuszona się poznać .. ;)
    • lowca.stanikow Re: Jak i gdzie prosić o przesyłkę rejestrowaną 05.03.08, 18:23
      poprosiłam Bravissimo mailem zaraz po zamówieniu (potwierdzili
      mailem zamówienie, odpisałam na adres e-mail, z którego to przyszło)
      o signed for (formułkę sobie ściągnęłam z wątku tłumaczeniowego :),
      odpowiedzieli zaraz, że ok i że bez dodatkowej opłaty - teraz czekam
      ma rezultat :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka