Dodaj do ulubionych

jakies zasady dotyczące straplessów? pliiiizzz...

25.02.08, 01:18
tak tak, czytałam archiwalne wątki i recenzje na stanikomanii...
mam jednak niedosyt wiedzy, wiec postanowiłam się poradzić...

otóż w jaki rozmiar celować ze straplessem? rzecz jasna chodzi mi po głowie
cudny porcelain, ale nie ma go w polskich sklepach na stanie, więc to byłby
mój pierwszy zakup z Bravissimo... tylko jaki rozmiar? Taki jak normalnie? Czy
może są jakieś specjalne straplessowe zasady?
Noszę 60FF lub 65F. Inferno dziś nabyłam 65 F i jest super.

Podpowiecie coś?
Obserwuj wątek
    • kasica_k Re: jakies zasady dotyczące straplessów? pliiiizz 25.02.08, 01:29
      Nie ma uniwersalnych zasad dotyczących straplessów - wszystko zależy od
      konkretnego modelu i konkretnego biustu. A z Porcelain kupiłabym na twoim
      miejscu 65F.
      • magosimi Re: jakies zasady dotyczące straplessów? pliiiizz 25.02.08, 01:37
        Hm... no tak, pisałaś na stanikomanii, że ten model jest ciasny w obwodzie...
        słusznie. Myślałam wprawdzie o 60, bo w tej chwili mam koszmarne straplessy
        Triumpha (flower curves), które po 5 minutach lądują mi mniej więcej w okolicy
        pasa (70e) :) Ale może rzeczywiście 65. Ech, ,,co ziemniak, to decyzja", jak
        mówiła moja prababcia przy obieraniu ziemniaków :))
    • a1ma porcelain a tango 25.02.08, 11:29
      Niby nie ma zasad ogólnych, ale… ;)
      Ja jednak brałabym straplessy raczej ciasne niż luźne i raczej z dobrze
      dopasowana miską niż lekko za dużą. Tu nic nie powinno odstawać ani się zsuwać.
      Porcelain faktycznie jest wyjątkowo ściśliwy, ja wzięłam 32 zamiast normalnej
      30, ale miska już G (a nie GG jak mogłoby wynikać z przeliczenia pasującego na
      mnie Tango II w rozmiarze 30H – ale to czysta teoria, bo porcelanka tylko do G
      ;) ). Czyli jeden obwód więcej i dwie miski mniej niż przy Tango II.
      • bathilda Re: porcelain a tango 25.02.08, 11:32
        a1ma, a jakie masz wymiary? Bo ja też 30H i jakby 32G porcelanka była ok. to bym
        chyba kujawiaka z radości odtańczyła ... I jaki kolor masz, bo to często ma
        znaczenie.
        • a1ma Re: porcelain a tango 25.02.08, 11:39
          79 pod biustem (ale mocno ściśliwy tłuszczyk w trakcie zrzucania, spokojnie
          mieści się w większość 65) i 99 w.
          Idealnie leżą: Tango II 30H i Freya Rio 30GG. Początkująca jestem, więc na razie
          tylko tyle.

Co do koloru – to mnie trochę zaniepokoiłaś… Mierzyłam czarne i to było ok., ale
          ostatecznie zdecydowałam się na nude – i czekam właśnie na przesyłkę, więc mogę
          dać znać, czy dobre, jak dotrze. Nie sądziłam, że mogą być różnice między
          kolorami. Z czego właściwie te różnice miałyby wynikać?
          • bathilda Re: porcelain a tango 25.02.08, 11:53
            > mogę dać znać, czy dobre, jak dotrze. Nie sądziłam, że mogą być różnice między
            > kolorami. Z czego właściwie te różnice miałyby wynikać?

Daj, daj. Ja mam pod biustem 69, więc raczej lipa, ale i tak warto wiedzieć :) A
            najlepiej wpisz do tabeli obwodów.

A co do różnic między kolorami to różne barwniki mają różny skład chemiczny, w
            skutek czego nasączona nimi tkanina staje się bardziej lub mniej sztywna. Z
            moich obserwacji wynika, że im więcej barwnika tym mniej elastyczny materiał,
            więc zwykle czarne są mniej elastyczne niż białe. Wiele dziewczyn potwierdza to
            np. na Polyannie. Ale oczywiście to nie jest tak, że to działa w każdym
            przypadku, bo przecież staniki szyją z różnych materiałów, które różnie
            przyjmują barwniki.
        • mam-i-ja Re: porcelain a tango 25.02.08, 15:50
          Bathilda, raczej zapomnij o kujawiaku :( Właśnie do mnie dotarł porcelain czarny 32G ( a wymiary mam podobne 69/102). Trochę chyba powinien być odpowiednikiem 30H, ale ani trochę na to nie wygląda. Obwód może by jeszcze uszedł chociaż ciasny tak średnio, ale miski są dramatycznie małe. 2/3 piersi mi rozsmarował na kompletnie płaskie naleśniki, a pozostałą część też o w formie naleśnika rozpaćkał nad miską. Takiego cuda jeszcze na sobie nie miałam. Jak dla mnie powinien być przynajmniej dwie miski większy.
    • nessie-jp Re: jakies zasady dotyczące straplessów? pliiiizz 25.02.08, 14:08
      To ja się podepnę z pytaniem:

czy udało się komuś zwęzić obwód stanika bezramiączkowego? Czy to w ogóle dobry
      pomysł?

Miałam kiedyś świetny stanik 75D z Kostaru. Swietny pod względem kształtu misek,
      wyglądu pod bluzką, przytulności materiału

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka