jejaso1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 18:28 obecnie noszę 90D,ale nie jestem zadowolona.Jestem otyła,biust mam w tym biustonoszu spłaszczony,pod pachami się wylewa,ramiączka się obsuwają.Po zmierzeniu się wg instrukcji wychodzi 85/116. Odpowiedz Link
maheda Re: 85/116 - jejaso1 15.03.08, 18:36 Oj, na pewno nie 90. Ani nie 85. Powinnaś nosić albo obwód 80, albo 75 (bryt. 34). Na początku pewnie 80, po brytyjsku się to nazywa 36. Co do miseczki - proponuję na początek przymierzenie rozmiaru 36GG, a potem zobaczysz, co dalej :) Z Melissy i Avocado - jedynych polskich firm szyjących takie miseczki, próbuj 80J. Odpowiedz Link
elik133 73,5/91 15.03.08, 18:49 Mam 75B. Ostatnio stwierdziłam, że urósł mi biust, więc zamierzam kupić 75C (jeśli będzie pasował). Ale! Po przeczytaniu artykułu w WO postanowiłam zmierzyć biust i w ogóle. Wyszło mi 73,5cm pod biustem i 91 cm w biuście, ale tego 90 nie jestem pewna, bo raz wychodziło tyle, raz 90, raz 91. Według typowych rozmiarówek rzeczywiście powinnam nosić coś pomiędzy 75B a C. Ale robiąc to, co było napisane w Obcasach - odejmując 5cm i zaokrąglając w dół oraz sprawdzając w tabeli wyszło mi, że powinnam nosić 60F, co jakoś mnie dziwi. Dodam, że te biustonosze 75B były pasujące dotychczas, a część dalej jest w zasadzie. I w tych 75 wcale nie czuję się luźno - tylko normalnie. Noszę głównie triumpha. Powiedzcie mi więc, jaki ten stanik mam sobie kupić i jaki jest mój rozmiar. Z góry dziękuję za rady. :) E. PS: Wcześniej przez pomyłkę umieściłam ten post w "Jaki mam rozmiar - lobby_biuściastych" Bardzo proszę o skasowanie i przepraszam. Odpowiedz Link
maith Re: 73,5/91 15.03.08, 19:51 Elik, na pewno nie 60F. Przy Twoich wymiarach prawidłowe będzie 65E albo 65F (w zależności od modelu). Nie dziw się literkom, bo mówiąc łopatologicznie, w 65F wsypiesz tyle samo cukru, co w 75C. W za szerokim obwodzie nie czujesz się "za szeroko". Po prostu stanik to nie bluzka i stanik za szeroki nie spełnia swojej roli tak jak powinien. Myślę, że zainteresuje Cię to, co dziewczyny o podobnych wymiarach do Twojego piszą o stanikach :) W tym celu wejdź na nasze siostrzane forum Lobby Małobiuściastych www.malobiusciaste.prv.pl I koniecznie przeczytaj sobie tę notkę na Stanikowym Matriksie: b75.blox.pl/2008/02/Stanikowy-Matrix.html Odpowiedz Link
a_gneskka elik133 - 73,5/91 15.03.08, 19:55 elik133 napisała: >I w tych 75 wcale nie czuję się luźno - tylko normalnie. Jakiś rok temu też bym pewnie tak napisała ;) Teraz przy 76-77 cm pod biustem noszę głównie 65 i nie wcale nie czuję się ciasno - tylko normalnie ;) 60 na start może być za mało, chyba, że zapragniesz stanika-rozciągliwca, takiego jak np. Freya Arabella. Ale powyżej obwodu 65(brytyjskie 28) nie powinnaś wychodzić, a w takim przymierzaj miseczki E/F. Zaś jaki stanik, to już nikt Ci nie powie – sama musisz wybrać, co Ci się podoba, mierzyć i sprawdzać nabiustnie :) Odpowiedz Link
gabrotka 74/90 15.03.08, 18:58 mam problem. wczesniej nosilam 75 C. w ciazy nosilam 75 e wszystko triumph po karmieniu 75 d a teraz juz znowu 75 c. ale obwod za duzy miseczka no powiedzmy ze ok ale tez nie w kazdym modelu. w sumie jest mi niewygodnie bo piersi zmienily ksztalt i jedrnosc ogolnie opadly. w push ap 75c bardziej twardy biust trzyma sie ladnie ale w miekkim staniku jest tragedia. prosze o rade z gory dziekuje i pozdrawiam wszystkie mamy Odpowiedz Link
maith Re: 74/90 15.03.08, 19:57 W tej notce zobaczysz sobie, co robią z biustem niedobrane staniki i dlaczego w miękkim staniku o obwodzie 75 Twój biust wygląda kiepsko. b75.blox.pl/2008/01/Jak-w-3-minuty-powiekszyc-piersi-z-A-do-C.html Temat jest może nie do końca dla Ciebie, ale zasadę opisano tam świetnie :) Po prostu w miękkim staniku widać lepiej, jaką mu robisz krzywdę. A najlepiej to widać w staniku przezroczystym. Puszap zapewnia atrapę biustu/części biustu, udając przed Tobą, że wszystko jest ok. A nie jest. Potem coraz bardziej nie lubisz swojego biustu, coraz bardziej uzależniając się od puszapów. A wystarczy dobry rozmiar :) Patrząc na Twoje wymiary 65E powinno rozwiązać problem (w firmach bez rozmiaru DD szukaj 65F) Większość dziewczyn z wymiarami podobnymi do Twoich wypowiada się na naszym siostrzanym Lobby Małobiuściastych. Pewnie zainteresują Cię ich doświadczenia :) www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
kk345 82/104 15.03.08, 19:08 Oczywiście dotąd popełniałam ten sam błąd, co wiele z nas i jeśli nie pasował 75C, kupowałam 80C/D. Teraz już wiem, dlaczego było mi niewygodnie, mimo, ze według sprzedawczyń to mój rozmiar... Odpowiedz Link
maith Re: 82/104 15.03.08, 20:06 Znam ten ból. Sama przez to przeszłam :) I też kiedyś męczyłam się w 80D, brrrr ;) Na początek spokojnie będzie Ci pasować 75FF Bo już rozumiesz błąd, że urósł Ci biust, a powiększałaś obwód zamiast miseczek? :) Po paru miesiącach może Ci się zmniejszyć obwód pod biustem, docelowo zatem pewnie będą Ci pasować 70-tki. Ale na razie zacznij od brytyjskiego 75FF i ponoś je przez jakieś 2-3 miesiące, obserwując, czy coś Ci się nie zmieniło. W polsko/niemieckiej rozmiarówce to jest 75H. Ale pamiętaj - nie daj sobie wcisnąć namiotu w brudnym beżu. Twój nowy stanik ma być śliczny :) Żebyś nie miała wątpliwości, co mam na myśli, wrzucam Ci tu finalistów rankingu na Kusidełko Wszech Czasów (wszystkie te staniki są produkowane CONAJMNIEJ do brytyjskiej miseczki G) Odpowiedz Link
kk345 Re: 82/104 16.03.08, 11:04 Kurczę, dzięki za dobre słowo:-) czuję się, jakbym wyruszała na podbój świata, nie mogę się doczekać zakupu właściwego rozmiaru. Dziekuje za ustalenie rozmiaru, już nigdy nie dam sobie wcisnąc powiększonego obwodu z tą samą miseczką... Super, że Was znalazłam. I oczywiście następne staniki nie będą namiotami... koronki, kolorki: taki jest plan. Mam nadzieję, ze rynek go boleśnie nie zweryfikuje... Odpowiedz Link
limonka_01 Re: 82/104 16.03.08, 16:48 Najtrudniej jest dopasować pierwszy stanik we właściwym rozmiarze. Przy zakupach internetowych, chyba każda z nas miała kilka pierwszych prób nieudanych. Czasami są to za duże lub za wąskie fiszbiny, czasami obwód okazuje się za luźny lub krój niekompatybilny z kształtem piersi. Poźniej, gdy już wiesz, czego Twój biust potrzebuje, to już leci z górki, a szuflada zapełnia się kolorowymi cudeńkami o "egzotycznych" miseczkach. Odpowiedz Link
kk345 Re: 82/104 16.03.08, 20:01 mam właśnie taka nadzieję, dziękuję Wam serdecznie za pomoc. Nie omieszkam pochwalić się efektem, kiedy przymierzę mój pierwszy właściwy rozmiar. Odpowiedz Link
winter76 Re: 83/105 15.03.08, 19:37 Noszę różne staniki-co firma lub model to inny rozmiar,najlepsze to chyba 80 f,ale niestety po dłuższym noszeniu zapięcie idzie mi do góry,więc chyba w obwodzie jest za mało.Jak myslicie?Poza tym miseczka f w niękkim staniczku jest dobra,ale w usztywnianym już jest mała.Może ktoś poleci mi dobry,konkretny model?:-) Odpowiedz Link
maheda Re: 83/105 - winter76 15.03.08, 20:07 Oj, tak, obwód 80 na pewno na Ciebie będzie za luźny :) Próbuj raczej obwodu 75 (ang. 34), a nawet 70 (po brytyjsku nazywa się 32). Do do miseczki - miseczka kontynentalna (czyli w firmach typu Anita, Triumph, Felina, Corin, Samantha, Dalia, Gaia...) "wychodzi" dla rozmiaru 75: 105-75=30 cm różnicy, czyli 75J. Wiem, że takie miseczki można kupić z serii Linea Maxima. Co do rozmiarówki brytyjskiej - albo 34FF lub 34G, albo 32GG lub 32H powinny być na Ciebie dobre. W firmach polskich Avocado i Melissa - próbuj albo 75G/H, albo 70J/K. Odpowiedz Link
winter76 Re: 83/105 - winter76 15.03.08, 20:25 No w końcu ktoś dobrze radzi :-) A pisałaś o sklepie w Gdyni z Panache,gdzie jest konkretnie?Niestety zamawiając w necie rzadko trafiałam,bo niestety sugerowałam sie obwodem 80,który przez pierwszy miesiąc był dobry,potem niestety podjeżdżał do szyi;-) Tak więc wolę iść przymierzyć w sklepie. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/105 - winter76 15.03.08, 20:39 Poszukaj w wątku o sklepach stacjonarnych, gdzieś tam jest informacja o tym sklepie :) tnij.com/R0Fp Odpowiedz Link
maith Re: 83/105 15.03.08, 20:14 Ilość dobrze pasujących Ci staników znacząco wzrośnie, jeśli z 80F przerzucisz się na 75FF - brytyjskie. A w rozmiarówce polsko-niemieckiej na 75H. Wtedy obwody nie będą Ci szły do góry, a biust będzie wyglądał o wiele zgrabniej i problem się rozwiąże. Chodzi mi mniej więcej o ten efekt stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Z usztywnianych miseczek na razie zrezygnuj. W dobrze dobranym miękkim staniku wygląda się lepiej niż w źle dobranym puszapie, którego nagle przestajesz potrzebować. A miękkie miseczki są niezbędne do uzyskania pewności, że na pewno pasuje Ci ten rozmiar. Zatem miękki model na fiszbinach, ale z brytyjskiego 75FF albo z pl/niem 75H :) Odpowiedz Link
winter76 Re: 83/105 15.03.08, 20:45 Dziękuję za rady :-) Też juz doszłam do tego że najlepiej biust układa mi się w miękkich stanikach,chociaż raz miałam półusztywniany i też było niezle.Niestety w sklepach tradycyjnych nie ma dużego wyboru w miom rozmiarze(mieszkam w Gdańsku),a wolę jednak pomierzyć przed zakupem niż bawić się w odsyłanie. Odpowiedz Link
lirene123 83/102 15.03.08, 19:43 Witam wszystkie forumowiczki! Dzięki artykule w dziesiejszych Wysokich Obcasach postanowilam sie pomierzyc i oczywiście okazalo sie ze nosze zle dobrany stanik. Do tej pory nosilam 80D - czulam sie w nim niezle, choc w niektorych fasonach mialam wrazenie ze miseczka jest za mala. Wg tabelek na stanikomanii powinnam nosic 75F lub 75FF? Choc nie jestem pewna ze dobrze to sprawdzilam. Bede wdzieczna za podanie rozmiaru do polskich sklepow. Choc ten do angielskich tez sie przyda. Moze kiedys zaszaleje :) Bardzo dziekuje za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 83/102 - lirene123 15.03.08, 20:11 Bardzo dobrze, przy czym to są rozmiary w stanikach brytyjskich :) Sprzedają je również polskie sklepy internetowe - m.in. Intimo4you, KAROline, Peachfield. Wg rozmiarówki firm kontynentalnych (Triumph, Corin, Felina, Samantha, Anita, itepe) powinnaś celować w staniki o rozmiarze 102-75=27 cm różnicy, czyli w staniki mniej więcej 75H. A wg rozmiarówki firm Avocado i Melissa (które mają rozmiarówkę gdzieś pomiędzy kontynentalną a brytyjską) - w 75G. Odpowiedz Link
kroliczyca80 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 20:03 Witajcie i ratujcie:) Jestem świeżą mamuśką, urodziłam 1,5 miesiąca temu, piersią karmiłam synka miesiąc. Od 2 tygodni mój biust jest w opłakanym stanie. Miękki, lejący się, zupełnie nie mój:( Przed ciążą nosiłam staniki 75C/D, chyba były dobre, chociaż z tyłu ciut mi podjeżdżały do góry. A jeszcze częściej latałam bez stanika. Moje obecne wymiary to 84 cm pod biustem (mam jeszcze spory brzuch, może obwód zgubi się razem z nim jak zacznę ćwiczyć?), w biuście 97 cm. Ale tak jak napisałam - największy kłopot to obecna obwisłośc piersi. Czuję się z tym fatalnie, wstydzę się ich potwornie. Kiedyś biust był moją dumą, teraz jest koszmarem:( Ratujcie, może dobry stanik coś pomoże... Prosiłabym też o nazwę modelu najlepszego dla moich problemowych cycków. Kumakk napisała o Rio z Frei. Może jeszcze coś do wyboru? No i jaki rozmiar? Dzięki:* Odpowiedz Link
maheda Re: 84/97 - kroliczyca80 15.03.08, 20:18 Witaj :) Próbuj staników w rozmiarze pod biustem owszem, 75 (Brytyjczycy opatrzyli ten rozmiar numerkiem 34), ale z miseczką niewątpliwie większą od D. Wg rozmiarówki kontynentalnej musiałabyś celować w okolice 75F (masz możliwość zrobienia zakupów stacjonarnych!), natomiast jeśli chcesz strzelać w Rio, to - ponieważ Rio ma większe miseczki, niż większość "brytyjczyków" - celuj w rozmiar ... 34DD (75DD). Odpowiedz Link
kroliczyca80 Re: 84/97 - kroliczyca80 15.03.08, 21:51 A czy przy obwodzie 75 nie będę zbyt ściśnięta? Mam tam teraz sporo tłuszczyku i nie chciałabym, żeby mi się robiły wałki nad i pod stanikiem... koszamrnie to wygląda:( Gdzie mam się udać na zakupy? Jestem z Krakowa. Odpowiedz Link
jaagna Re: 84/97 - kroliczyca80 15.03.08, 22:44 Na pewno nie będziesz ściśnięta! Będziesz mogła swobodnie oddychać, chodzić, jeść i pracować! Mam pod biustem 3 cm mniej niż Ty i noszę 70 :-) I cos mi sie wydaje (bo to częsty objaw), ze po krótkim czasie noszenia staniczków o obwodzie 75 szybko przejdziesz na 70! :-) Jeśli jesteś z Krakowa, to masz na miejscu swietny sklep stacjonarny Intimo4uou (to też sklep internetowy: www.intimo4you.com/ - tu znajdziesz ofertę i adres sklepu) Życzę udanych zakupów! Odpowiedz Link
parapluie Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 20:23 witam i czekam na dobre rady,mam dopiero 19 lat,ale chyba im wcześniej zacznę uważać na staniki tym lepiej:) obwód-88, w biuście 105 nosiłam 80B ale fatalnie sie rozciągały,piersi uciekały na boki i w ogóle.Kupiłam na studniówkę 75D z Triumpha,niby jest lepiej,ale i tak nie idealnie. Odpowiedz Link
maheda Re: 88/105 - parapluie 15.03.08, 20:33 Skoro 75 jest na Ciebie dobrym obwodem, to przy nim zostań. Natomiast jeśli w biuście masz 105 cm, to zobacz, jakie miseczki powinnaś nosić w rozmiarach kontynentalnych (Triumph, Anita, Felina, Corin, Dalia, Gaia, Samantha, i tak dalej, i tym podobne): Dla staników w rozmiarze 80: 105-80=25, czyli miseczka 80G Dla staników w rozmiarze 75: 105-75=30, czyli miseczka 75J. Dobra wiadomość - jest jedna firma, która staniki w takim rozmiarze szyje, tutaj na tęższej modelce, ale nie wydaje mi się, żeby było tak do końca tragiczne: www.karoline.pl/index.php?p2488,biustonosz-selena-linea-maxima Lepsza wiadomość - w rozmiarówce brytyjskiej, w której inna jest kolejność miseczek, odpowiednim dla Ciebie rozmiarem będzie najprawdopodobniej raptem 34G (34 to po "ichniemu" nasze swojskie 75), a powyżej G jest jeszcze: GG, H, HH, J, JJ, K... sama więc widzisz, że do końca tabelki, to Ci jeszcze baaardzo daleko. W tym rozmiarze możesz liczyć na takie staniczki: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=g&numitems=24&sort=price_asc Śliczne, nie? :-) Odpowiedz Link
parapluie Re: 88/105 - parapluie 15.03.08, 20:44 ojej,jestem w szoku.Muszę się nauczyć żyć ze świadomością mojego G:) A bravissimo faktycznie śliczne! Odpowiedz Link
turzyca Re: 88/105 - parapluie 16.03.08, 02:34 Zostan z nami i bedziesz czula sie sredniobiusciasta, zgola ze wskazaniem na mniejszasredniobiusciasta. G to tutaj raczej poczatek rozmiarowki. Serio, serio. :) Maheda nie wspomniala jeszcze o dwoch polskich firmach, ktora produkuja ten rozmiar czyli o melissie i o avocado. A pisze o nich dlatego, ze staniki oferowane na bravissimo sa sliczne, ale cene maja proporcjonalna. Oczywiscie to inwestycja, ktora sie zwraca, ale czasem brak srodkow na taka inwestycje. Obejsc problem mozesz na co najmniej dwa sposoby. Mozesz polowac np na brastopie, bo tam jest duzo taniej. Albo na ebayu/allegro kupujac w sklepach lub nastawiajac sie na dalsza sprzedaz, jesli cos nie bedzie gralo. Albo zaczac wlasnie od polskiej melissy, ktora jest, jak na moj gust, siermiezna, ale za to ceny ma przystepniejsze i wysyla za zaliczeniem pocztowym - a jesli nie masz karty kredytowej do zakupow w sieci (choc te prepaidowa to moglabys miec - poszukaj na forum watkow na temat kart), to jest to chyba jedyna mozliwosc kupienia stanika tanio i przez internet i nie na aukcji. Jakbys sie decydowala na melisse to odezwij sie na forum jeszcze raz - oni maja dosc dziwna rozmiarowke, warto skorzystac z rad forumek. Odpowiedz Link
gradosza Re: 94/121 15.03.08, 20:31 Właśnie przymierzam się do zakupu wreszcie dobrego stanika, ale problem mam duży;-) Ściśle pod biustem 94, w biuście bez stanika 121, w staniku 117 (stanik 85 D). Dodam, że jedną pierś mam większą, wydaje mi się, że nawet o jeden rozmiar od drugiej, bo bułka w niej dużo większa. Aha, wydaje się, ze 85 pod powinno byc dobre, ale mi trochę podjeżdża na plecach, stanik jest polski, miski oczywiście trochę za małe. Planuję na razie kupic coś w Melissie, bo trochę boję się wydawac prawie 200 na stanik, który może nie pasowac. Co radzicie, czy 85 H to dobry pomysł? Chciałabym też, żeby stanik trochę zebrał piersi do środka, więc pewnie musi miec pionowe szwy z boków miseczek? Odpowiedz Link
maheda Re: 94/121 - gradosza 15.03.08, 20:37 Przymierz się do jakiegoś stanika i licz się z tym, że za pierwszym razem możesz nie trafić. Ja trafiłam dopiero chyba za piątym, czy szóstym razem ;-) Co do obliczania miseczki w Melissie, pewnie posiłkowałaś się poniższą tabelą rozmiarów: melissa.nazwa.pl/melissa/polski/menuGl/rozmiarowka.php Wszystko fajnie, tylko... jest jeden problem - na stronie jest błąd w opisie sposobu obliczania miseczki. Otóż prawidłowo - miseczkę obliczamy, odejmując obwód w biuście oraz _rozmiar stanika_, w który celujemy. W Twoim wypadku, jeśli celujesz w 85, różnica obwodów wyniesie 121-85=26 cm, co wg powyższej tabeli sugeruje miseczkę 85K. Ze względu na to, że na część obwodu w biuście składa się jednak częściowo tłuszcz na plecach, trzeba istotnie tę miseczkę zmniejszyć, ale czy aż do H, o tym nie jestem przekonana. Zaczęłabym mierzenie od 85J, i zobaczyłabym, co dalej. Odpowiedz Link
gradosza Re: 94/121 - gradosza 15.03.08, 20:57 Dzięki, spróbuję z J, choc ten tłuszcz na plecach to chyba raczj w większej ilości jest, no i J będzie mi na pewno odstawac od jednego cycka. Nie orientujesz się, jak szybko w rzeczywistości dociera przesyłka z Melissy? Odpowiedz Link
maheda Re: 94/121 - gradosza 15.03.08, 21:04 W ciągu kilku dni. Sama zamówiłam ostatnio stanik we czwartek wieczorem i jeszcze nie doszedł ;) Odpowiedz Link
turzyca Re: 94/121 - gradosza 16.03.08, 01:51 Jak bedzie troche odstawal, to sciagniesz mocniej ramiaczko, jak znaczaco, to kupisz wkladke. :) Dokladnie ta sama zasada co z butami :) jakbys miala nierowne stopy to przeciez nie uszkadzalabys sobie wiekszej stopy wciskajac ja w za maly but tylko dokupywalabys odpowiednia wkladke do mniejszej stopy, nie? Odpowiedz Link
one-mk Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 21:16 Witam, trafiłam tu dzisiaj po przeczytaniu artykułu w "Wysokich Obcasach-GW" Obmierzyłam się jak zalecacie i pod biustem mam 77,a w biuście 97-jaki to rozmiar ? Dziekuje za odpowiedź Pozdrawiam Odpowiedz Link
kasiamat00 one-mk, 77/97 15.03.08, 22:14 Obwód pewnie 70 (65, szczególnie na początek, może być za ciasne, 75 na pewno za luźne), miseczka: - w brytyjczykach F - w polskich/niemieckich (Samanta, Krisline, Triumph, Felina itp.) - H (jeśli znajdziesz...) - w Melissie pewnie G - w Avocado pewnie też coś koło G/H. Odpowiedz Link
one-mk Re: one-mk, 77/97 20.03.08, 22:44 kasiamat00 dziękuje za odpowiedź i oświecenie mnie ;-) Odpowiedz Link
heradil 91/114 15.03.08, 21:27 W tej chwili noszę staniki w rozmiarze 80D lub 85C. Jednak ciezko znalezc mi jakis na 100% wygodny z tych posiadanych. Prosze o porade:) Odpowiedz Link
maith Re: 91/114 15.03.08, 22:24 Nic dziwnego, że nie są wygodne. Mają potwornie za małe miseczki. Obwód 85 niczego Ci nie utrzyma, biust pewnie wyjeżdża Ci dołem, a ramiączka wrzynają się w ramiona. Obwód 80 jest już lepszym pomysłem, ale z miseczką o jakieś 5 rozmiarów za małą. Ten rozmiar możesz założyć najwyżej na czubki piersi. Ale do rzeczy. W ściśliwszych modelach możesz nosić 80, ale przynajmniej 80G. W rozciągliwcach powinnaś już sięgnąć po 75H. To w rozmiarach brytyjskich. I masz tam do wyboru o takie śliczności: www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets?back=34&cup=h A w rozmiarach pl/niem byłyby to odpowiednio 80 K dla ściśliwców i 75L dla rozciągliwców (rozmiary dostępne np. w polskiej Melissie) Odpowiedz Link
heradil Re: 91/114 15.03.08, 22:38 Dziekuje bardzo za wyczerpujaca odpowiedz:) Ruszam na poszukiwanie stanikow:) Pozdrawiam:) Odpowiedz Link
maith Re: 91/114 15.03.08, 23:04 Ale pamiętaj, jeśli zaproponują Ci brzydki namiot, albo zły rozmiar, to odkręć się na pięcie :) A najlepiej przejrzyj najpierw nasze wątki sklepowe (o sklepach stacjonarnych i netowych) żeby od razu trafić do dobrego sklepu :) Odpowiedz Link
miss_sociologist Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 21:31 97/124 Mam 95 B, ale miseczka jest katastrofalna, a zapiecie mam prawie na karku. Mam rowniez 80 D kupione w Nexcie, ale z kolei tutaj tez cos do konca nie gra. 90 D jest za male w miseczce. prosze o jakas porade, bo chcialabym zaczac nosic dobrze dobrana bielizne:) Odpowiedz Link
monikate 77/95 15.03.08, 21:41 77 cm pod biustem zmierzone b. ściśle. W biuście "przełom" 94/95. Dawno temu nosiłam 75B, potem doznałam oświecenia po przeczytaniu kilka lat temu artykułu w WO kilka lat temu, o niejakiej pani Hani z Grochowa, pomagającej dobrać rozmiar stanika. Wedle jej instrukcji przesiadłam się w 75C. Potem dowiedziałam się o tym forum. Wg tabeli rozmiarów wychodzi mi, iż powinnam nosić 70DD lub 70E?? Bo nie znając tabelki wykoncypowałam se, ze 70 D będzie dobre. Ale aż 70E? Dobrze myślę?? I gdzie to kupić można i za ile? :) Odpowiedz Link
monikate Re: monikate, 77/95 15.03.08, 22:13 Źle się wpisałam, ledwo znalazłam Twoją odpowiedź, ale znalazłam :) Dzięki. Czyli jednak celować w 70E? Nawet F lub G? No szok. A jakie polskie firmy mają te rozmiary no i sensowne ceny? Bo zanim sie dobierze... a ja jeszcze lubię, jak ładno jest :) Odpowiedz Link
kasiamat00 Re: monikate, 77/95 15.03.08, 22:27 Pozostaje pytanie co rozumiesz jako "sensowną cenę"... Z polskich firm masz Melissę (melissa.com.pl - na żywo wyglądają lepiej niż na manekinach, ale, no cóż, urodą nie powalają), Avocado (www.avocado.com.pl/ - ładne, droższe, trochę własnej produkcji, trochę brytyjczyków, trochę koszmarnie drogiej Chantelle). Być może jeszcze Krisline, Samanta, Gaia (uwaga, sporo staników tej firmy rozciąga się w sposób nieprawdopodobny), Anita (nie polska, ale da się w Polsce kupić), Felina, może przy dużej dozie szczęścia) Triumph. Odpowiedz Link
maith 97/124 Miss_sociologist 15.03.08, 22:34 Witaj :) No nic dziwnego, że nie gra, bo we wszystkich masz stanowczo za małe miseczki, a w większości dodatkowo za szeroki obwód. Uwzględniając poprawkę na rozciągliwość obwodu i niezgodność końca tabeli, w ściśliwszych modelach mogłabyś przymierzyć jakieś 85GG, 85H. Ale podejrzewam, że w większej ilości modeli będziesz się lepiej czuła biorąc rozmiar 80HH. To podaję w brytyjskiej rozmiarówce. W pl/niem to by były okolice 85K - 80L Nie przejmuj się oczywiście nazwami literek. Tu możesz sobie zobaczyć, jakie śliczne staniki masz do wyboru na brytyjskie 80HH www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials?back=36&cup=hh i tu www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets?back=36&cup=hh Tylko ten czarny (trzeci z lewej, w wersji od GG jest bardziej zabudowany - ten pierwszy biały niby też, ale widziałam go na żywo w wersji GG+ i nadal był jeszcze dość przezroczysty :) Odpowiedz Link
zadowolona-7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 21:51 pod biustem 74cm w biuście 90cm noszę rozmiar 75D 75D Odpowiedz Link
zadowolona-7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 21:57 oczywiście pomyliłam się - noszę rozmiar 75C albo 75D Odpowiedz Link
maith 74-90 Zadowolona-7 15.03.08, 22:12 Biorąc poprawkę na rozciągliwość obwodu bardziej by Ci pasowało 65E-65F. Aczkolwiek jeżeli nosisz 75C-D, czyli rozmiary na 92-96 cm w biuście, to nie wiem, czy powinnam Ci zalecać rozmiary faktycznie na 90 cm w biuście... Może zacznij od 65F a jakby było za małe, to pomyśl o 65FF :) Odpowiedz Link
maith Re: 74-90 Zadowolona-7 15.03.08, 22:13 A tu jest link do naszego wątku sześćdziesiątkowego :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=63349014 Odpowiedz Link
zadowolona-7 Re: 74-90 Zadowolona-7 15.03.08, 22:43 Dzięki za radę, chociaż przyznam szczerze, że rozmiar 65F nieco mnie przeraża:) W żadnym sklepie nie widziałam stanika w takim rozmiarze. Czyżby pozostało mi zaopatrywanie się w sklepach internetowych? Do tej pory korzystałam z oferty Triumpha, czasem jakiejś innej firmy, ale jeszcze nie zdarzyło się, żebym była naprawdę zadowolona, zawsze coś jest nie tak. Chyba będę częściej tu zaglądać. Pozdrawiam. A, jeszcze jedno, zmierzyłam się jeszcze raz, zgodnie z instrukcją:), nie chce wyjść inaczej, ewentualnie mogłabym dodać w biuście centymetrz 90cm na 91cm. Odpowiedz Link
maith Re: 74-90 Zadowolona-7 15.03.08, 22:58 Tym się nie przejmuj. Stanikologia, to nie nauka ścisła. Jeśli potrzebujesz większych miseczek niżby to wynikało z tabelki, to mierz też większe. Ostatecznym arbitrem będziesz Ty sama i lustro :) Problem z rozmiarówką w sklepach jest prosty. W Polsce sklep może sprowadzać tylko część rozmiarówki i proponować klientkom coś, co w miarę pasuje. Nie muszą oferować Ci Twojego rzeczywistego rozmiaru, bo przecież i tak kupisz, co mają. Chyba że... nie kupisz :) I takich osób jak Ty, żądających swoich prawdziwych rozmiarów będzie więcej. Wtedy to sklepy zaczną się dostosowywać. Prawa rynku :) Odpowiedz Link
biograd Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 21:53 88/108 - jaki będzie dobry dla mnie? Pozdrawiam! Odpowiedz Link
maith 88/108 15.03.08, 22:17 Uwzględniając poprawkę na rozciągliwość obwodu i wyliczając od niego od nowa miseczki - przymierz 80F, brytyjskie :) Pol/niem to będzie 80G Ale nie te koszmarki oferowane w bieliźniakach. Obejrzyj finalistów rankingu na Kusidełko Wszech Czasów (wszystkie przynajmniej do brytyjskiego G) I poniżej tego poziomu koloru, uroku i co tam Ci się spodoba, masz nie schodzić :)) stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html Odpowiedz Link
deniska33 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 15.03.08, 22:25 Pod biustem 79, w biuście 100. Noszę 75D i to tez kiedys po weryfikacji. Dobrze? Odpowiedz Link
maith 79/100 Deniska33 15.03.08, 22:45 Po weryfikacji biust Ci najwyraźniej jeszcze przemigrował. To się zdarza i zmniejsza się trochę obwód pod biustem. Dlatego 75 będą już dla Ciebie za szerokie, a 75D jest w ogóle na jakieś 94 w biuście. Przymierz brytyjskie 70FF Z firm pl/niem 70H Po założeniu pochyl się i wygarnij sobie wszystko ruchem masującym spod pach, bo wygląda na to, że teraz nosisz część biustu pod obwodem. I poniżej tego poziomu koloru, uroku i co tam Ci się spodoba, masz nie schodzić :)) To wszystko są staniki dostępne przynajmniej do brytyjskiego G :) stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html Odpowiedz Link
klucha1 85/108 - karmnik 15.03.08, 22:26 Witam, chciałabym kupić jakiś sensowny stanik dla karmiącej, lekko przytytej mamy. Przed ciążą nosiłam największe rozmiary z h&m czyli np 80 D. Zawsze wrzynały mi się ramiączka a biust pojawiał się w różnych zaskakujących miejscach np pod pachą. Po artykule w WO stwierdzam że nie miałam nigdy dobrego stanika. Pomóżcie, na początek kupiłabym coś Melissie (wydaje mi się że 80 G powinnam kupić). Odpowiedz Link
maheda Re: 85/108 - klucha1 - karmnik 15.03.08, 22:52 Witaj, celuj na początek w 80tki, ale wydaje mi się, że docelowo będziesz jednak strzelała w 75tki... Na początek Melissowe istotnie 80G, albo i 80H, bo biust w czasie karmienia ma jednak inne proporcje do ogółu ciała. Możliwe, że lepsze będzie na Ciebie jednak Melissowe 75J - ale go już musisz sprawdzić sama, na własnym biuście. Odpowiedz Link
klucha1 Re: 85/108 - klucha1 - karmnik 15.03.08, 22:59 dzięki - idę ogladać stronkę Melissy:) Odpowiedz Link
mantra1983 80/97 15.03.08, 22:26 Hay!! Dziś dowiedziałam się że noszę całkowicie niedopasowane staniki!! Chociaż rzeczywiście nigdy jeszcze nie byłam zadowolona z stanikowych zakupów. Obecnie noszę staniki w rozmiarach 75-80 D lub DD. Zazwyczaj są troszkę za małe w miseczce a za szerokie w obwodzie. No i teraz już całkiem nie wiem jakie rozmiary powinnam kupować.. Proszę o radę :) Odpowiedz Link
maith Re: 80/97 15.03.08, 22:38 80-tki i miskę D odrzuć na wstępie. 75DD miałoby jeszcze szansę pasować - w ściśliwcach. Jeśli firma nie ma DD, to 75E. Ale myślę, że żebyś była naprawdę zadowolona, to powinnaś przymierzyć 70F, brytyjskie :) Pol/niem to by było 70G. Ale oczywiście nie te szkaradziejstwa dostępne w większości polskich sklepów na ten rozmiar. Tu masz przykłady, jak wyglądają staniki dostępne przynajmniej do G, które kupujemy: stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html Odpowiedz Link
mantra1983 Re: 80/97 15.03.08, 22:50 Dziękuję pięknie za radę i na pewno się do niej dostosuje:) Z tego względu że mieszkam w mieście gdzie nie ma takich fajnych sklepów pozostają mi tylko zakupy przez internet. Zatem mam jeszcze jedno pytanie: gdzie najlepiej zamówić stanik?? Znalazłam stronę peachfield, czy warto tam zamawiać?? dzięki wielkie Odpowiedz Link
maheda Re: 80/97 - mantra1983 15.03.08, 22:58 Warto, zwłaszcza staniki dostępne w 24h, które dojdą do Ciebie w ciągu 3-5 dni roboczych :) Odpowiedz Link
maith Re: 80/97 15.03.08, 22:59 Peachfield to bardzo dobry sklep, sprawdzony przez nasze forumki wielokrotnie :) Odpowiedz Link
jaagna Re: 80/97 15.03.08, 23:00 Odpowiedź na swoje pytania znajdziesz w naszym "Wstępniaku" - czyli pod tytułem naszego Forum. Masz tam podane m.in. linki do sklepów internetowych polskich i zagranicznych oraz naszą ocenę tych sklepów. A Peachfield to bardzo porządny sklep! Sprawdzony osobiście kilka razy! :-) Pozdrawiam i życzę wspaniałych zakupów! Odpowiedz Link
lacchi 86 - 105 15.03.08, 22:39 Mam na sobie 85 DD, dwurzędowy. Ostatnio wiernie śledziłam wątki na forum i postanowiłam sprawdzić jaki stanik nosić powinnam. Ten, który mam na sobie zapięłam na ostatnią haftkę, a wyliczając sobie na różnych stronach rozmiar wyszły mi bardzo dziwne rozmiary :) Odpowiedz Link
maheda Re: 86/105 - lacchi 15.03.08, 22:57 Nie, na pewno nie 86, spróbuj mierzyć 80tki. Konkretnie, to w sklepach naziemnych spróbuj dorwać gdzieś staniki w kontynentalnych (Triumph, Anita, Felina, Samantha, Konrad, Corin, Kris Line, Dalia, Gaia i tak dalej) rozmiarach około 80F-80G. Jeśli okaże się, że w tych stanikach obwód jest dobry - zostań na razie przy 80tkach. Jeśli obwód będzie za luźny - szukaj 75tek, ale już nie w stacjonarnych, bo musiałabyś szukać rozmiarów mniej więcej 75I, których właściwie nie ma. 80tki w numeracji brytyjskiej nazywają się 36. Oznaczeniem brytyjskim natomiast naszego obwodu 75 jest 34. W "brytyjczykach" szukaj albo staników w rozmiarze 36E, albo 34FF. I w zależności od tego, jak na Tobie będą leżały - zastanawiaj się, co dalej. W Melissie i Avocado (dwie polskie firmy o rozmiarówce gdzieś między rozmiarówką kontynentalną a brytyjską) szukaj 80E albo 75G. Odpowiedz Link
tarirarira 89/115 16.03.08, 00:50 dzisiejsze WO mnie zmotywowały do pomiarów i... nie wciąż nie wierzę (taaak, mierzyłam 3 razy). przyzwyczaiłam się do 80C, ale chyba nadszedł czas na zmiany. a więc: pomóżcie :). Odpowiedz Link
maith Re: 89/115 16.03.08, 01:58 Nadszedł nadszedł :) Właśnie sobie wyobrażam, że wkładam swój biust w miseczki... 6 do 7 rozmiarów za małe... Zatem czas zamienić zakrywacz na czubki na biustonosz :) Musisz jak najszybciej przymierzyć brytyjskie 80G :) W wersji pl/niem to 80J (rozmiar dostępny w Avocado i Melissie :) Chcesz zobaczyć, jakie śliczne staniczki masz do wyboru w brytyjskim 80G? stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html W przyszłości podejrzewam, że zejdziesz z obwodem na 75, jak Ci się już wszystko unormuje, ale na razie to 80 powinno pasować, pod warunkiem, że to 80G (brytyjskie - czyli 36G) albo 80J (pl/niem) A w ogóle to witaj i nigdy więcej nie pozwól niszczyć swoich piersi :) Odpowiedz Link
giovanka 85/120 16.03.08, 10:52 Witam, Wlasnie sie zmierzyłam zgodnie z instrukcja i bozsz, czy staniki na taki biust istnieją? Jestem mama karmiąca, ale chce kupic zwykły biustonosz.Moze guru doradzi jaki rozmiar? Odpowiedz Link
maheda Re: 85/120 - giovanka 16.03.08, 10:57 Masz prawie identyczne rozmiary, jak ja, kiedy trafiłam na to forum. Różnica polega na tym, że ja już wtedy daaawno nie karmiłam. W sklepach stacjonarnych istotnie niczego na siebie nie kupisz, a i Melissa jest wątpliwa. Spróbuj kupić jakieś brytyjczyki (Panache, Freya, Fantasie i okolice) w rozmiarze brytyjskim 36J (czyli - na nasze tłumacząc, 80J). Jeśli będziesz mogła się zapiąć w nowym staniku od razu na najciaśniejszą haftkę, to celuj w brytyjskie 34K (na nasze 75J). W Peachfield (sklep polski, w Warszawie, oferujący staniki brytyjskie) znajdziesz model Tango II z firmy Panache, który jest dobrze zbierającym stanikiem i dość ścisłym, więc obwód 80J powinien na Ciebie pasować: www.peachfield.pl/model/10# . W dodatku jest dostępny "od ręki", co też ważne :) Odpowiedz Link
giovanka Re: 85/120 - giovanka 16.03.08, 19:50 Serdecznie dziekuje za taka wyczerpujaca odpowiedz, bede tu czesto zagladac bo dla mnie to kopalnia wiedzy, no i poczucie ze nie jestem jedyna.Super,ze jest taki sklep w naszym miescie :) Odpowiedz Link
tarirarira Re: 89/115 16.03.08, 11:12 spróbuję tak szybko, jak się da ;). choć przyznaję, nigdy nie przypuszczałam, że moje piersi są w takim rozmiarze. jasne, najmniejsze nie były, ja najszczuplejsza nie jestem, ale mimo wszystko ta literka wprawiła mnie w osłupienie ;). dzięki za powitanie i miłej niedzieli :). Odpowiedz Link
maith Re: 89/115 16.03.08, 15:53 Literki same w sobie nic nie znaczą :) A jak biust przestaje się rozlewać na boki, to wygląda znacznie zgrabniej :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 89/115 tarirarira 16.03.08, 02:25 Jesli maheda sie bedzie wypowiadac, to nalezy brac jej opinie pod uwage, bo ona jest bardziej zblizona rozmiarowo i ma wieksze doswiadczenie. Obwod stanika dobrany dobrze. :) Ale miseczka taka jak brytyjskie GG powinna lezec duuuuuzo lepiej i trzymac biust w ryzach. 80 czyli inaczej 36GG to baaardzo fajny rozmiar - Brytyjczycy produkuja w nim cale mnostwo ladnych stanikow. :) W polskiej rozmiarowce produkuje melissa na specjalne zamowienie i wychodzi cos kolo 80N. Ale nie ma sie co ogladac na melisse, brytyjczykow jest zatrzesienie i sa sliczne! Odpowiedz Link
annnie1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 16.03.08, 01:01 moje rozmiary to: 75 pod biustem (odliczenia wg waszych zalecen) i 103 w biuscie Odpowiedz Link
maith 75 ? /103 Annnie 1 16.03.08, 02:02 Ale to 75 to już po odliczeniu tych przynajmniej 5 cm od pomiaru? O to chodzi? Bo jeśli tak, to przymierz koniecznie 75F (brytyjskie, czyli 34F :) W rozmiarówce pl/niem to 75G Ale nie daj sobie wcisnąć żadnego babcinego stanika Chcesz zobaczyć, jakie śliczne staniczki masz do wyboru w brytyjskim 75G? stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html I generalnie zapraszamy do naszych wątków sklepowych :) Odpowiedz Link
turzyca Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 16.03.08, 02:06 czyli rozumiem, ze masz miedzy 80 a 85 cm pod biustem? Z 75 powinny Ci pasowac miseczki F lub FF (trudno ocenic, bo wpadasz pomiedzy rozmiary, musisz ustalic nabiustnie), ale to rozmiar w numeracji brytyjskiej zwany rowniez 34F/FF. W polskich firmach, gdzie literki sie nie dubluja rozmiar wychodzi duzo dalej, bo przy literce J. W stanikach bardziej rozciagliwych 32G/GG. Ja bym brala brytyjczyki, u nich miska F/FF to rozmiar raczej niewielki, wszystkie kusidelka roku sa produkowane do G. :) Odpowiedz Link
annnie1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 18.03.08, 21:37 moje rozmiary to; 75 pod biustem (odliczenia wg waszych zalecen) i 103 w biuście Odpowiedz Link
agafka88 wątek jest nieaktualny 18.03.08, 21:42 tu masz link do nowego wątku rozmiarowego, jest zresztą przyszpilony na górze wątków: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77117973 ten wątek jest nieaktualny, bo przekroczył liczbę 500 postów Odpowiedz Link
zojkaojka 81/98 16.03.08, 01:51 Jak na mamę 4 dzieci biust wygląda znośnie nago, niestety gdy wkładam stanik pod pachami tworzy mi się "opona". Pod całą pachą, aż do pleców:((. To wygląda jakbym miała "motylki" jak facet! W bluzkach tego nie widać, ale w samym staniku jak stanę ...to muszę usiąść;). W bluzeczce, jeśli się nie garbię , biust wygląda fajnie. Noszę stanik 75D lub 80C , elastyczny, bawełniany Triumph. Nie podjeżdża w górę na plecach, ale jak próbuję go jeszcze ciaśniej zapiąć "oponka" powiększa się. Jestem przeciętnej budowy, bardzo niska(157). Pomocy :) Odpowiedz Link
maith Re: 81/98 16.03.08, 02:14 Znamy ten problem, każda z nas dała się wpakować w mniejsze lub większe bułki okołopachowo-plecowe. Na szczęście jest na to sposób. Ponieważ oponka to wypchnięty biust, więc trzeba po pierwsze zrezygnować z za małych staników, a po drugie zmusić biust do wmigrowania na miejsce :) Przymierz brytyjskie 75E (34E), ale zakładając go pochyl się i wygarnij sobie wszystko spod pach ruchem masującym do misek. Potem się podnieś. Jeśli zrobią Ci się górne buły, nad krawędzią miski, to przymierz 75F (34F). Jeśli wszystko się przy byle ruchu znów rozjedzie pod pachy, to pomyśl o 70FF (32FF). W pol/niem rozmiarówce to są odpowiednio bryt.75E to pl/niem 75F 75F to 75G 70FF to 70H Mam nadzieję, że mierzyłaś się bez powietrza i na ścisku. Bo jeżeli nie, to uwzględniając rozciągliwość obwodu powinnaś zacząć od bryt.70FF/pl.70H Z polskich firm 70H rozmiar ma Avocado, Melissa, Kriss Line, Comexim i parę innych. Ale pamiętaj - nie daj sobie wcisnąć czegoś, co ma sklep zamiast tego co potrzebujesz. Ani żadnego koszmarka Chcesz zobaczyć, jakie śliczne staniczki masz do wyboru w brytyjskim G? stanikomania.blox.pl/2007/10/Kusidelko-Wszech-Czasow-wyniki-wyborow.html I poniżej tego poziomu uroku odkręcasz się na pięcie i wychodzisz. Bo ładne staniki w Twoim rozmiarze są już w Polsce dostępne nawet stacjonarnie. Jak zaczniesz nosić dobrany stanik, to wszystko powinno powoli wracać na miejsce :) Po prostu źle dobrany stanik działa jak aparat ortodontyczny zakrzywiający zęby ;) Żeby to naprawić trzeba ponosić trochę dobry aparat :) Odpowiedz Link
zojkaojka Re: 81/98 16.03.08, 23:23 Dzięki :). Umiesz pocieszyć:). Jak już napisałam w odpowiedzi turzycy 75D firmy dalia jest ciut za luźne w obwodzie, ale fiszbin obejmuje ładnie całą pierś, a przy 70D fiszbin wciska się w 1/3. Niestety przy 75D jest luz od góry, taka pusta przestrzeń. Ekspedientka sugerowała wkładki do tego stanika, albo rozmiar 75C. W tym rozmiarze mam wałek od pleców aż do biustu pod pachą i wyglądam jak atleta a doklejonym biustem! A F nie było. Mi się wydaje że powinnam mieć stanik o obwodzie 70cm, szerokim fiszbinie ale stosunkowo płaskiej misce. Czy taki cud jak miska duża ale dość płaska istnieje? Odpowiedz Link
turzyca Re: 81/98 zojkaojka 16.03.08, 02:19 To co chyba zawsze najbardziej zaskakuje poczatkujace biusciaste, to fakt, ze ta nieestetyczna oponka nie jest wynikiem zbyt waskiego obwodu, ale zbyt malej miseczki. Brzmi absurdalnie, ale po dokladnym przemysleniu okazuje sie logiczne. :) Piers, nie mieszczac sie w miseczce, pchana jest do tylu i w konsekwencji wypycha tluszcz, a w skrajnych wypadkach sama zaczyna taki nieestetyczny walek tworzyc. Na szczescie mozna to odwrocic. Zacznij od latwego do dostania rozmiaru 75F, ale nastaw sie, ze ten stanik posluzy Ci tylko kilka tygodni, bo piers bedzie wracac na miejsce i miseczki zrobia sie pewnie za male, a obwod za luzny. Czyli zapewne kolejny stanik wypadnie Ci w okolicach 70J, a to w sklepach stacjonarnych trudne do dostania. Za to w brytyjskiej numeracji nazywa sie to 34FF i jest to bardzo mily rozmiar produkowany w szerokim wyborze. W polskich sklepach prowadzacych brytyjskie firmy (peachfield, karoline) nazywa sie go tez 70FF. My polecamy staniki miekkie czyli bez gabek czy czegos w tym typie, ale na fiszbinach, bo najlepiej trzymaja biust w ryzach, a jednoczesnie widac w nich czy stanik jest dobrze dobrany. :) Na Twoim miejscu kupilabym jakikolwiek stanik polski/niemiecki 75F stacjonarnie, a potem poszukala spokojnie poszukala tego brytyjskiego 70FF - akurat jak sie przebijesz przez wszystkie mozliwosci, podejmiesz decyzje i przesylka w koncu dojdzie powinnas byc na etapie koniecznosci zmiany rozmiaru. :) W razie watpliwosci pytaj dalej. :) Odpowiedz Link
zojkaojka Re: 81/98 zojkaojka 16.03.08, 23:09 Przemierzyłam dziś z milę staników firmy samanta i dalia. W 75 obwód za luźny troszkę za to w 70 trochę ciasno. Przy 75D nadmiar miejsca w misce, taka pusta przestrzeń u góry ale fiszbin obejmował ładnie całą pierś od dołu, za to przy 70D oprócz pewnej ciasnoty obwodu fiszbiny są wąskie i wypadają tak o 2cm za daleko od pachy. Wydaje mi się że wymarzony byłby stanik o szerokim fiszbinie ale dość płaskiej misce, chyba jednak 70. Czy takie cudo istnieje? Czy polecane przez Ciebie 75F to właśnie taki szeroki fiszbin? Ale jeśli 75D jest "puste" górą to czy mam szukać F? Bo w "moim" sklepie nie było.I czy ekspedientka autorytatywnie stwierdzająca że stanik jest super(70D), a te wałki pod pachą to typowe "pływaczki" i nic na to nie pomoże stanik, ma rację? Bo już głupieję. Odpowiedz Link
burzowa_chmurka 74/88 burzowa_chmurka 16.03.08, 09:15 proszę pomużcie mi dobrać odpowiedni rozmiar burzowa_chmurka Odpowiedz Link
jaagna Re: 74/88 burzowa_chmurka 16.03.08, 09:37 Wydaje mi się, że powinnaś nosić bardzo ściśliwe i mało rozciągliwe polskie 70C/70D (brytyjskie 32C/32D), albo NAJLEPIEJ 65tki w rozmiarze około 65DD (brytyjskie 30DD), ewentualnie 65E (30E). Dokłądnie musisz to sprawdzić sama nabiustnie ;-) Adresy sklepów masz w naszym Wstępniaku - czyli ten tekścik z linkami pod tytułem Forum Zapraszam! Odpowiedz Link
maheda Re: 74/88 burzowa_chmurka 16.03.08, 10:18 Popieram, przy czym zdecydowanie bardziej celowałabym w 70D, niż w 70C. 70C będzie na Ciebie raczej za małe. Analogicznie miseczki w obwodach 65 - też celuj raczej w większe. Odpowiedz Link
maheda Re: 68/84 - annkie 16.03.08, 10:16 Z brytyjczyków albo 30D ze staników z mega ścisłym obwodem pod biustem, albo 28E ze zwykłym obwodem. W numeracji brytyjskiej obwody są oznaczane inaczej, niż u nas - obwód 28 to nasze 60, ich 30 to nasze 65, ich 32 to nasze 70, ich 34 to nasze 75 i tak dalej :) Wg numeracji polskich firm produkujących rozmiary 65 i 60 (Melissa i Avocado) powinnaś celować w 65D albo w 60F. Odpowiedz Link
velvet.cat obwód na wydechu 70 biust 93 luźno jaki rozmiar ?? 16.03.08, 10:24 Witam! Mam rozmiary jak w temacie. Proszę o pomoc jaki mam rozmiar? Druga rzecz to jaki polecacie fajny stanik na lato do bluzeczek bez ramiączek? Kiedyś kupiłam sobie taki stanik ale po trzech minutach lądował na biodrach a piersi wyglądały jak dwa szpice. To mnie zniechęciło i do stanika i do swojego biustu. Poczułam, że jestem "inna" i czegoś nie mogę... Dziś jestem po przeczytaniu wielu informacji o rozmiarach itp i odżywam!!! Wreszcie będę mogła nosić bluzki - tuby, głębokie dekolty i inne tego typu. Mam jednak zerowe doświadczenie i proszę o pomoc który najlepiej się trzyma swego miejsca i piersi zaokrągla. Dzięki za szybką odpowiedź!!! Dorota Odpowiedz Link
maheda Re: 70/93 - velvet.cat 16.03.08, 10:29 Albo ze ściśliwców 65FF, albo z bardziej rozciągliwych staników 60GG. Dobra wiadomość - w 65FF znajdziesz spokojnie staniki bez ramiączek. Gorsza wiadomość - w 60GG będziesz miała problem (to nie jest zupełnie zła wiadomość, bo zawsze możesz kupić 65G i nieco zwęzić obwód ;) ). Ze staników bez ramiączek w rozmiarze 30FF (wg rozmiarówki brytyjskiej 30 = nasze 65, 28 = nasze 60, 32 = nasze 70, 34 = nasze 75 i tak dalej) znajdziesz np. coś takiego: www.bravissimo.com/products/lingerie/strapless-bras?back=30&cup=ff&numitems=24&sort=price_asc ze szczególnym uwzględnieniem tego staniczka: www.bravissimo.com/products/lingerie/dressing-up-solutions/panache/strapless-bras/pnb9-details.aspx?colour=Black Odpowiedz Link
velvet.cat Re: 70/93 - velvet.cat 16.03.08, 10:53 Dziękuję za pomoc Porcelana to ściśliwiec czy rozciągliwiec?? :) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/93 - velvet.cat 16.03.08, 10:59 Takich rzeczy szukamy zawsze w wątkach producentów :) Najpierw szukasz wątku Panache, a potem nazwy modelu, już w wątku. Tutaj masz kilka opinii na jej temat: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74895766&a=74917452 Odpowiedz Link
mamunia59 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 16.03.08, 10:44 122/88 częściowo dobrze95E Odpowiedz Link
maheda Re: 88/122 - mamunia59 16.03.08, 11:05 Zastnawiam się, co to znaczy częściowo dobre... :) Obwód na pewno jest zły, więc miseczka jest zupełnie dobra? Tak zupełnie, ale to zupełnie? :) Miseczka w staniku 95E jest przeznaczona na osoby, które mają 116 cm w biuście. Owszem, ja sama noszę przy obwodzie w biuście 120 cm staniki, które powinny być dobre na osobę z obwodem w biuście max 114 cm, więc załóżmy, ze Ty powinnaś nosić staniki, które są szyte na osobę ze 116,5 max cm w biuście (co może się okazać ZŁYM założeniem, ale od czegoś trzeba wyjść). Przy takim założeniu powinnaś celować w staniki brytyjskie o rozmiarze 36H (czyli na nasze 80H). Ewentualnie w Melissę czy Avocado w rozmiarach 80K. Jeśli jednak nie cały biust będzie Ci się mieścił do miseczek, mierz koniecznie 36HH lub 36J (80HH lub 80J), albo Melissę/Avocado 80L. Odpowiedz Link
ceciledv Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 16 16.03.08, 21:52 84/100. Staniki mam 85C nigdy nie odwaylam sie zmierzyc wiekszego.Noszę puszupy bo nie znalazłam zadnego ładnego miekkiego i jakos wizja miekkiego stanika mnie przeraza chyba ze jak z sieciowki z H&M jak wyjme poduszki wtedy zostaje tylko fiszbin i materiał i calkiem klawo w nim wygładaja piersi z tym tylk szcególem ze nisko skrojony i mi wypadają;/Problem mam z doleganiem stanika pomiedzy piersiami i robieniem sie fałdem pod biustem bo jestesm "troszke" bardziej okrągła-165 cm i 69 kg.Drogie Foremki jakbyście mogły to prosiłabym o rozmiar w dwóch wersjach czyli wyspiarskiej i kontynentalnej:) Odpowiedz Link