milla001 71/86 26.03.08, 23:04 witajcie, trochę już poczytałam na forum i celuję w modele Polyanna i Millie. Jak myślicie, w jakim rozmiarze najlepiej? Odpowiedz Link
maheda Re: 71/86 - milla001 27.03.08, 07:57 Polyanna najlepiej chyba w rozmiarze 30DD (65DD), a Millie w rozmiarze 28E (60E), bo ma spore miseczki i ma rozciągliwy obwód. I tak o tym, czy Ci pasują, dowiesz się dopiero, jak przymierzysz... :) Pamiętaj, żeby stanik zakładać zgodnie z wszelkimi zasadami, z wygarnianiem wszystkiego spod pach do miseczek, skracaniem ramiączek i wyprostowaniem się :) Jeśli pochylisz się czy zgarbisz, górna krawędź stanika ma prawo odstawać od piersi. Odpowiedz Link
milla001 Re: 71/86 - milla001 27.03.08, 22:52 wielkie dzięki:) 30DD i 28E zależnie od modelu. tak właśnie zamówię. Pozdrawiam Odpowiedz Link
skrzynka3 71/90 26.03.08, 23:14 do tej pory nosilam 75C -oczywiscie obwod lata a miseczka nie obejmuje calej piersi :(. Nie znosze jak mnie cos gdzies obciska i troche sie boje tego 65E z kalkulatora czy dam rade? Czy sa modele /firmy gdzie jednak powinno byc 70 z przeliczona miseczka czy zawsze celowac w te maksimum 65? Odpowiedz Link
maheda Re: 71/90 - skrzynka3 27.03.08, 08:03 Celuj w 65tki - i tak część z nich będzie na Ciebie za luźna pod biustem :) Miseczka 65E jest całkiem nieduża, popatrz, tutaj masz dziewczynę w staniku o rozmiarze 65D: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html a tutaj - w staniku o brytyjskim rozmiarze 65F: stanikomania.blox.pl/2007/12/Biust-pietnasty-czyli-ex-75B.html tutaj jeszcze brytyjskie 60F: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-osmy.html Popatrz jeszcze na inne dziewczyny, z większymi miseczkami staników, ale noszące obwód 65: stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-po-raz-czwarty.html stanikomania.blox.pl/2007/10/Biust-czternasty.html stanikomania.blox.pl/2008/03/Odpowiedni-rozmiar-na-kazda-pore-roku.html :) Śmiało :) Odpowiedz Link
jaga-a 81/108 27.03.08, 10:16 To wymiary koleżanki, w biustonoszu ma 102. Jaki stanik powinna zamówić? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/108 - jaga-a - koleżanka 27.03.08, 10:21 Niech dziewczyna spróbuje celować w brytyjskie rozmiary rzędu 32H (brytyjskie 70H). Ewentualnie ściśliwce w rozmiarze 34G (brytyjskie 75G). W Melissie - okolice 75H lub 70K. Odpowiedz Link
bezkropkasensu moj rozmiar 120/96 27.03.08, 10:31 Biustonosz, który lezy czesciowo dobrze? Hmmm... Chyba w chwili obecnej takiego nie mam... Zazwyczaj nosze 85-90 C lub D, ale czesto jest tak, ze albo pod biustem jest zbyt spiety i "wylewa" mi sie wszytsko pod pachami, albo jest za duzy i zapiecie laduje na karku, albo miseczki sa zle dopasowane i wylewaja mi sie "buly na dekolcie... To chyba najwiekszy problem moich stanikow... Bardzo prosze o rozmiar brytyjski i kontynentalny! pozdrawiam Monika K. Odpowiedz Link
maheda Re: 96/120 - bezkropkasensu 27.03.08, 10:47 Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze brytyjskim 38FF (brytyjskie 85FF). Po przymierzeniu będziesz widziała, co jest nie tak z obwodem, co jest nie tak z miseczkami i będziesz mogła się nakierować w stronę idealnego rozmiaru, od czegoś trzeba jednakowoż zacząć. Rozmiarem odpowiadającym brytyjskiemu 38FF wg rozmiarówki kontynentalnej jest 85I, rozmiar taki produkuje Gaia w podmarce Linea Maxima. Odpowiedz Link
bezkropkasensu Re: 96/120 - bezkropkasensu 27.03.08, 10:52 dziękuje! ale jeszcze jedna prośba, poniewaz mieszkam w malej miescinie i tu nie mam szans na zakup idealnego stanika, bo jak pytam o miseczki D to patrza na mnie jak na kosmite, prosze o podpowiedz, gdzie moge szukac takich sklepow! W gre wchodza Warszawa i Lublin. Odpowiedz Link
maheda Re: 96/120 - bezkropkasensu 27.03.08, 10:55 Wszystkie dane znajdziesz w wątku o sklepach stacjonarnych, ale najlepsze, co mogę Ci polecić, to sklep Peachfield w Warszawie, tylko tam się umów z właścicielką - panią Marysią: www.peachfield.pl/o_nas.html Namiary ze strony: 509 20 30 20 sklep@peachfield.pl Odpowiedz Link
szynszylka-1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 27.03.08, 10:45 82/93 do tej pory nosilammiseczke B ale mam wrazenie ze jest za mala Odpowiedz Link
maheda Re: 82/93 - szynszylka-1 27.03.08, 10:49 Ale miseczka B dla jakiego obwodu? Nie ma czegoś takiego, jak jedna, uniwersalna miseczka B jednej wielkości. Porównaj sobie kiedyś w sklepie staniki o rozmiarze 70B, 80B oraz 90B - zobaczysz, o czym mówię. Spróbuj przymierzyć stanik w rozmiarze 75D. Szczęściara - takie miseczki są wszędzie. Pamiętaj o zasadach zakładania i mierzenia staników, podanych w pierwszym poście tego wątku! Odpowiedz Link
dinnah Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 27.03.08, 10:51 Witam!Moje wymiary to 75/92 przy,niestety,dość obwisłym biuście (po ciąży,co prawda już 3 lata,ale wisi potwornie...).Kiedyś nosiłam coś ok 75B,teraz pakuję się w 80B,75C -zależy.Nie czuję się w nich dobrze-przy pochylaniu się zwłaszcza...Poczytałam tu trochę i nie czuję się dużo mądrzejsza,ale na tyle żeby poprosić o radę. Bardzo proszę o jakiś dobór(najlepiej razem z firmą i modelem jakby się dało),bo strasznie się sobie nie podobam Odpowiedz Link
maheda Re: 75/92 - dinnah 27.03.08, 10:54 Spróbuj najpierw przymierzyć w prawie dowolnym sklepie stacjonarnym staniki o rozmiarze 70E oraz 70F. Pamiętaj o tym, żeby wygarniać wszystko spod pach do miseczek, żeby skrócić ramiączka i się wyprostować. W miarę możliwości też przymierzaj miękkie staniki, usztywnione jedynie fiszbinami - w nich najlepiej widać, czy rozmiar dobrany jest prawidłowo :) Fiszbiny z tyłu powinny celować w środek pach, z przodu opierać się na mostku, a pomiędzy końcami - okalać piersi, opierając się na żebrach. Jak przymierzysz, to powiedz, jak tam po przymiarkach :) Odpowiedz Link
dinnah Re: 75/92 - dinnah 27.03.08, 11:45 Dzięki,niedługo poszukam takiego.Tylko wg.jakiej rozmiarówk?Bo skorzystałam też z dostępnego "bra-fittera" i wyszły mi cuda typu: brytyjski:65F (30F),bryt.rozciągliwy 60G(28G),bryt.ścisły 70DD (32DD), a polski 65H i Melissa 65G?! To chyba jednak trochę za dużo. Z góry przepraszam za bzdurne pytania,ale dopiero zaczynam zdobywać wiedzę w tym kierunku ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 75/92 - dinnah 27.03.08, 11:54 To było wg rozmiarówki Triumpha, Anity, Corin, Samanty, Dalii, Gai i innych takich :) Czyli wg tego, co jest dostępne w polskich sklepach stacjonarnych. Oczywiście, jeśli masz możliwość przymierzenia brytyjczyków, spróbuj celować w staniczki o rozmiarze brytyjskim 32DD (bryt. 70DD), ewentualnie 32E (brytyjskie 70E), albo właśnie w 30F (bryt. 65F), ewentualnie 30FF (brytyjskie 65FF). Miseczkę trzeba przeliczać dla każdego obwodu, stąd dla różnych obwodów różne miseczki. Do tego rozmiarówka brytyjska różni się od kontynentalnej. Popatrz tutaj: pl.wikipedia.org/wiki/Biustonosz#Rozmiary Odpowiedz Link
fiona007 Re: pod biustem -75cm. w biuście-91 /jaki rozmiar? 27.03.08, 10:56 Witam !! Obecnie nosze rozm 75C w obwodzie jest zazwyczaj dobrze ale miski doprowadzają mnie do szału bo czesto wylewa mi sie bokiem jak by drut pod spodem był za krótki a jak je zbiorę do srodka to wypadają mi przodem i kiedy sie poruszam wyłaniają sie sutki,a ja podnosze stanik do góry żeby je schowac ale ile można.Moje piersi mam wrażenie że rozłaża sie na boki z tego cieżaru a tego najbardziej nie lubie. Pomóżcie!! Odpowiedz Link
maheda Re: 75/91 - fiona007 27.03.08, 11:01 :) Przejdź się do normalnego sklepu stacjonarnego i poproś o staniki w rozmiarze 70E - powinny na Tobie leżeć dużo lepiej, ewentualnie w 70F, jeśli będą miały odrobinę małe miseczki. Pamiętaj o zasadach doboru staników - obwód na najluźniejszą haftkę nie może zbytnio się dać naciągnąć, fiszbiny mają okalać piersi i celować w środek pach z tyłu, a z przodu opierać się na mostku, natomiast przy każdorazowym zakładaniu stanika należy pamiętać o wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek. Możliwe, że lepsze będą na Ciebie staniki z obwodem 65, ale to już raczej w sklepach stacjonarnych nieosiągalna na razie sprawa - mierz albo w brytyjskie 30F (bryt. 65F), albo w Melissowe 65F-65G :) Odpowiedz Link
nuria.1 Re: 85/107 27.03.08, 11:04 Jestem właśnie w ciąży, więc biust mi się powiększył, a także obwód pod biustem. Do tej pory nosiłam 80 C albo D w zależności od numeracji i stanu swojej wagi. Próbowałam kupić sobie staniki typowo dla kobiet w ciąży ( takie rosnące ), ale te dostępne w sklepach w mojej miejscowości nie miały fiszbin i mój biust wyglądał w nich gorzej niż bez stanika. Czy brak fiszbin jest konieczny? Odpowiedz Link
maheda Re: 85/107 - nuria.1 27.03.08, 11:09 Nie, brak fiszbin nie jest konieczny, konieczne jest natomiast dobre dopasowanie stanika tak, żeby fiszbiny okalały całe piersi, z tyłu celowały w środek pachy, opierając się "na gnacie", a nie wbijając się w pierś, a z przodu opierały się na mostku. Wg Twoich obecnych rozmiarów powinnaś celować raczej w staniki o rozmiarze kontynentalnym (w tym Anita) 80, miseczkę obliczamy: 107-80=27 cm różnicy, co daje miseczkę 80H. Wiem, że Anita takie rozmiary szyje. W Melissie celuj w rozmiar 80G: melissa.nazwa.pl/melissa/kolekcja/bras.php Więcej poczytaj sobie w wątku o ciąży i o mamach karmiących. Pamiętaj, że stanik ma zawsze być kupiony tak "na teraz", bo nikt nie jest wróżką i nie wiadomo, jak się biust zachowa w ciągu następnych tygodni czy miesięcy. Poza tym może, że po porodzie przeważnie jest nawał pokarmu i trzeba wtedy mieć naprawdę wygodny stanik, dobrze dobrany, żeby pomógł zapobiec niebezpieczeństwom zatorów i innych wątpliwych przyjemności. Poczytaj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238 Odpowiedz Link
biograd Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 27.03.08, 11:08 Czy to jest dobry "kalkulator" en.milavitsa.by/size/ Bo mnie tu wyszło zupełnie coś innego... Zwłaszcza 88 cm pod biustem tu wskazuje 90-tkę a mam ich staniki i 80-tki zapinam teraz na ostatnie zapięcia. Odpowiedz Link
maheda Re: 88/??? - biograd 27.03.08, 11:11 Nie, to nie jest dobry kalkulator. Jaki masz obwód w biuście? Odpowiedz Link
biograd Re: 88/??? - biograd 27.03.08, 11:24 108 cm. Ale nadal nie radzę sobie z dobraniem stanika. Byłam w sklepie stacjonarnym i zakupiłam trzy staniki. Najpierw 85 F. Jednak były zbyt duże i za luźne. Wymieniłam na 80 E. I nadal jestem nie do końca zadowolona, nie są idealnie wygodne. Może nie ten fason? Albo rozmiar? Biustonosze są firmy Milavitsa. Na metce: 80E (jaka to rozmiarówka?)/ GB 36 E/ F 95 E (a co to za rozmiarówka?) Nadal nie jest dobrze, tylko prawie dobrze. Help :( Odpowiedz Link
maheda Re: 88/108 - biograd 27.03.08, 11:30 Przymierzyłaś 85F i wymieniłaś na 80E? Stanik 80E ma miseczki o dwa-trzy rozmiary mniejsze od 85F - to dość sporo... Staniki o obwodzie 85 na pewno nie są dla Ciebie. O wiele lepsze będą 80tki, a kto wie, czy w przyszłości nie 75tki. Na razie skupmy się na 80tkach. W tych staniczkach powinnaś celować wg tabel w rozmiar kontynentalny (108-80=28 cm różnicy) 80I. Biorąc pod uwagę np. fakt, że spora część obwodu to jest tłuszczyk na plecach, trzeba zmniejszyć miseczkę, powiedzmy, o dwa rozmiary. Wychodzi kontynentalne 80G. W obliczu tego istotnie 80E nie miało najmniejszej szansy dobrze na Tobie leżeć. Powiedz mi, czy wygarnęłaś wszystko spod pach do miseczek? Czy skróciłaś ramiączka (nie troszkę, tylko mocno)? Czy wyprostowałaś się? Pamiętaj, że w dobrze dobranym staniku, przy pochyleniu się do przodu czy zgarbieniu, górna krawędź miseczki odstaje od skóry i faluje. Odpowiedz Link
biograd Re: 88/108 - biograd 27.03.08, 11:42 Ano właśnie. Dwa tygodnie temu w sklepie to było po raz pierwszy od 8 czy nawet 10 lat (a mam 25) i na dodatek było w pośpiechu, rodzina czekała przy sklepie, także w takich okolicznościach powinien zostać wprowadzony absolutny zakaz kupowania! :) Także tamte miseczki zdecydowanie były fatalne, materiał wisiał że hej! A ramiączek nie mogę w ogóle skracać, nawet troszkę, bo mi się wtedy wrzynają w skórę w okolicy pachy. Może full cup są dla mnie złym fasonem? Odpowiedz Link
maheda Re: 88/108 - biograd 27.03.08, 11:51 Możliwe, że masz wysoko zawieszony biust, możliwe, że powinnaś nosić 75tki, w których miseczki są bliżej siebie i wtedy boki miseczek nigdzie Ci się nie powinny wrzynać... wiele rzeczy jest możliwych. Dlatego właśnie trzeba sobie przeznaczyć w sklepie, w którym masz szanse na poprawne dobranie rozmiaru, jakieś pół godziny do godziny i na spokojnie sobie wszystko poprzymierzać. Daleko masz do Krakowa, Warszawy czy Zielonej Góry? Odpowiedz Link
biograd Re: 88/108 - biograd 27.03.08, 12:14 Jestem z Warszawy, także poszukam i będę przymierzała długo, na spokojnie. Tylko nie wiem w jakich sklepach, bo trajkotanie sprzedawczyń mnie rozprasza. To był pierwszy szał po przeczytaniu artykułu w Wysokich Obcasach. Wcześniej długie lata w nieświadomości. Myślałam, że wszystkie staniki są niewygodne i po prostu trzeba się się przyzwyczaić do bólu od wrzynających się w ciało fiszbin. Tak jak ze szpilkami - "dla urody trzeba pocierpieć". A w za małych push-up to dopiero piszczałam! Moje staniki były tak źle dobrane, że fiszbiny wbijały się w pierś, tak 3/4 było w miseczce, reszta przygnieciona i poza fiszbinami. A bułeczkach nie wspomnę. Więc jak tylko wracałam do domu od razu zdejmowałam staniki a moje ciało było tak zmęczone, że chodziłam wieczorami tylko w bluzkach. Acha, i jeszcze w kilku stanikach dawno temu wyjęłam fiszbiny, żeby nie sprawiały mi bólu, więc ogólnie było kiepsko. Teraz po metamorfozie jest zdecydowanie lepiej, ale jeszcze nie dobrze. Nadal często myślę o fiszbinach, trochę mnie uwierają i się denerwuję. No i nadal badam rozmiar. Jak mocno ścisnę to 85 cm wyciskam na miarce. I tak samo jak zdecydowanie przyłożę miarkę, tak na styk, to jest 106 cm. Ech, trudna robota :) Odpowiedz Link
maheda Re: 88/108 - biograd 27.03.08, 12:19 Jeśli jesteś z Warszawy, to spokojnie sobie zadzwoń do pani Marysi z Peachfield i umów się na mierzenie :) To jest rasowa bra-fitterka i pomoże Ci z dobraniem rozmiaru oraz fasonu: www.peachfield.pl/o_nas.html Telefon i email: 509 20 30 20 sklep@peachfield.pl Odpowiedz Link
biograd Re: 88/108 - biograd 27.03.08, 12:27 Wielkie dzięki, po stokroć!! Miłego dnia :) Odpowiedz Link
gosiunia1981 78/103 27.03.08, 11:15 Moje wymiary to 78/103 i sprawdzilam w kalkulatorze, ktory jest tutaj polecany prawidlowy rozmiar i jestem przerazona, poniewaz wyszlo mi 70K. Zawsze nosilam staniki D75 i wydaje mi sie ze w takim malym obwodzie sie nie dopne, poniewaz juz w 75 robily mi sie "bulki" pod pachami. Z miseczki biust niestety wylazi gora, a jak nie gora to na dole nie przylega. :/ jak myslicie jaki stanik bylby dla mnie odpowiedni? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 78/103 - gosiunia1981 27.03.08, 11:22 Masz bułeczki z powodu zbyt małych miseczek, a nie z powodu obwodu :). Biust Ci się w nich nie mieści, więc jest wypychany w górę i na boki, przez co tworzy nieładne bułki. Myślę, że powinnaś spróbować brytyjskiego rozmiaru 70GG (w angielskich sklepach nazywa się to 32GG). W rozmiarówce kontynentalnych firm (polskich, niemieckich, itd), która jest inna niż brytyjska, odpowiednim rozmiarem dla Ciebie byłoby rzeczywiście 70K. Ale bez obaw - nie grozi Ci ono, bo te firmy nie produkują takiego rozmiaru ;). Skąd jesteś? W kilku polskich miastach jest możliwość przymierzenia brytyjskich staników w zwykłych sklepach. W innych pozostaje zamówienie ich przez internet. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/103 - gosiunia1981 27.03.08, 11:23 Dla większości dziewczyn z obwodem 78 pod biustem istotnie najlepszym celem są staniki o rozmiarze 70. W stanikach 75D robiły Ci się bułki, bo staniki 75D są przeznaczone na osoby, które mają w biuście obwód równy 75+19 cm, czyli 94 cm w biuście. Ty masz o dziewięć centymetrów więcej (czyli pięć rozmiarów kontynentalnych więcej, bo rozmiar kontynentalny zwiększa się wraz ze wzrostem obwodu w biuście o 2 cm), czyli powinnaś celować raczej w kontynentalne 75I (103-75=28 cm różnicy). Staniki w takim rozmiarze szyje Gaia, więc nie jest prawdą, jakoby ich wcale nie było i nie istniały. Lepiej Cię jednak będą trzymać staniki o obwodzie 70, i tutaj istotnie w rozmiarówce kontynentalnej zaczynają się schody, bo rozmiary 70K na razie nie są spotykane (ale to na pewno kwestia czasu, ja sama noszę staniki, które wg rozmiarówki europejskiej powinny nazywać się 75N). Jest na szczęście rozmiarówka brytyjska, wg której powinnaś celować w staniki o rozmiarze 32GG (brytyjskie 70GG), a możliwe, że początkowo lepsze będą staniki w rozmiarze 32G (bryt. 70G), jeśli biust masz dość wepchany pod pachy. Są firmy polskie Avocado oraz Melissa, które szyją staniki w rozmiarówce mieszczącej się gdzieś między kontynentalną a brytyjską. W stanikach tych firm celuj w okolice rozmiaru 70J - szyją takie :) Melissa szyje miseczki do L. Odpowiedz Link
gosiunia1981 Re: 78/103 - gosiunia1981 27.03.08, 12:19 dzieki bardzo za odpowiedz, balam sie ze zostane splawiona, a tutaj mile zaskoczenie :) jestem z Warszawy, wiec mysle ze tutaj powinny byc jakies sklepy w ktorych mozna brytyjskie staniki zmierzyc. Bylabym wdzieczna za jakies adresy, albo link gdzie moge te adresy znalezc :) Odpowiedz Link
maheda Re: 78/103 - gosiunia1981 27.03.08, 12:21 Owszem, jest kilka sklepów, w których można kupić brytyjskie staniki w przeróżnych rozmiarach, ale wiem tylko o jednym, w którym jest prawdziwa bra-fitterka - Peachfield. Pierwszy raz przejdź się do Niej, a potem sama zdecydujesz, gdzie robić zakupy :) Zadzwoń do pani Marysi z Peachfield i umów się na dobranie rozmiaru czy modelu: www.peachfield.pl/o_nas.html Telefon i email: 509 20 30 20 sklep@peachfield.pl Odpowiedz Link
gosiunia1981 Re: 78/103 - gosiunia1981 27.03.08, 12:21 juz sama znalazlam w innym temacie ;) dzieki za pomoc!! Odpowiedz Link
dralka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 27.03.08, 11:32 pod biustem 84 w biuście 112 Odpowiedz Link
maheda Re: 84/112 - dralka 27.03.08, 11:38 Albo staniki o bardzo ścisłych obwodach 80, wtedy rozmiar kontynentalny (112-80=32 cm) w okolicach 80K (możliwe, że i 80J będzie dobre, do sprawdzenia). Takie staniki produkuje Gaia, w linii Linea Maxima. W rozmiarach brytyjskich - okolice 36G (brytyjskie 80G). Wg rozmiarówki Melissy - okolice 80H. Jeśli nieco mniej ścisły obwód, to wtedy rozmiar 75, a w nim odpowiednio: - kontynentalne (112-75=37 cm) 75M (nie produkują, ja ze swoim 75N też nie mam czego w sklepach szukać :) ) - brytyjskie 34H (brytyjskie 75H) - polska Melissa z rozmiarem między jednym a drugim z powyższych - okolice 75J-75K. Odpowiedz Link
claudia38 98/113 27.03.08, 11:54 Mam w swojej szafie wiele staników, ale z każdym jest coś nie tak. Najcześciej jednak są to takie rozmiary jak: 85C, 85D czy 90 D. Nie wiem czy są dla mnie odpowiednia, ponieważ w sklepach z bielizną często nie ma takich rozmiarów. Nawet tych znanych. Ogladałam Was dziś w Dzień Dobry TVN i stwierdziłam, że u Was znajdę pomoc. Więc wołam POMOCY!!! :) Dziękuje Odpowiedz Link
maheda Re: 98/113 - claudia38 27.03.08, 11:59 Wg rozmiarówek firm kontynentalnych (Triumph, Chantelle, Anita, Felina, Corin, Samanta...), dla obwodu 85 (jeśli się w taki zapinasz, to nie daj sobie wmusić 90tki) obliczamy miseczkę: 113-85=26 cm różnicy, co daje teoretycznie miseczkę 85H. Jednak ze względu na to, że obwód pod biustem został znacznie zaniżony, a na obwód w biuście pewnie składa się częściowo tłuszczyk na plecach, trzeba zapewne obniżyć rozmiar miseczki - spróbuj przymierzyć 85F - czy miseczka ma wystarczającą głębokość? Powiedz mi, jak Ci się zachowuje biust w staniku 90D - czy wygarniasz wszystko spod pach do miseczek i czy w staniku 90D całe piersi mieszczą się w miseczkach? Czy fiszbiny celują z tyłu w środek pachy, a z przodu opierają się na mostku? Odpowiedz Link
claudia38 Re: 98/113 - claudia38 27.03.08, 12:09 w 90D jest chyba nieżle. To znaczy, wszystko się mieści chociaż od góry czasem robi się mała górka. 90-tka jest dobra około miesiąca, a później sie rozciąga i robi się luźna. W sklepie nie potrafią doradzić - niestety. Fiszbiny kończą sie tak mniej więcej 1 cm od środka pachy. Odpowiedz Link
maheda Re: 98/113 - claudia38 27.03.08, 12:13 Skoro robi się górka (u nas nazywana bułką :) ), to lepiej celuj w kontynentalne 85G, zamiast w 85F. Chociaż - zawsze i tak wszystko trzeba przymierzyć. Z brytyjczyków próbuj staników w rozmiarach 38E, ew. 38F. (brytyjskie 85E oraz 85F). Ze staników w polskiej Melissie - celuj w 85F. Odpowiedz Link
claudia38 Re: 98/113 - claudia38 27.03.08, 12:28 Dziękuje za pomoc. Mam nadzieje, że teraz uda mi się znaleść odpowiedni staniczek dla siebie. Będe słuchać rad jakie tutaj dostałam i co najważniejsze bedę przymierzać i może w końcu przestane się bać większego rozmiaru. Pozdrawiam Odpowiedz Link
hanna.wanna 70/90 27.03.08, 11:54 Obmierzylam sie dokladniej niz na poczatku, gdy wpadlam tu rozgoraczkowana i teraz wyszlo ladne okragle 70/90. Do tej pory najlepiej lezal na mnie bardzo elastyczny 70C, ale teraz widze, ze ma beznadziejnie mala miske i ze fiszbiny - nie tylko tego, ale i kazdego stanika jaki mam - NIGDY nie przylegaly mi z przodu, miedzy piersiami do klatki piersiowej. Co radzicie tak na pierwszy rzut? ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/90 - hanna.wanna 27.03.08, 12:02 Na pierwszy rzut, to brytyjskie 30E-30F (brytyjskie 65E-65F), albo 28FF-28G (brytyjskie 60FF-60G). Albo Melissa: 65F albo 60H. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/90 - hanna.wanna 27.03.08, 12:03 Na pierwszy rzut radzę 65F (30F) brytyjskie :). Czyli kontynentalne 65G. Odpowiedz Link
hanna.wanna Re: 70/90 - hanna.wanna 27.03.08, 12:30 Dzieki serdeczne kochane. Przepraszam, ale wpisalam sie jeszcze w watku o numerze poprzednim dot rozmiarow, bo ten gdzies mi chwilowo umknal. Mozna tamten moj post wykasowac. Sorry za zamieszanie, ale tu jest niebotyczny ruch ;)) Odpowiedz Link
kwaczusia1 81/102 matka kamiaca 27.03.08, 11:55 w "od zawsze" za duzym biuscie a od niedawna swiadoma za malego stanika ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 81/102 - kwaczusia1 - matka kamiaca 27.03.08, 12:06 Próbuj Melissowe 70H-70J, albo ewentualnie 75G. Albo z brytyjczyków 32G-32GG (brytyjskie 70G-70GG), ew. 34F-34FF (brytjskie 75F-75FF). Z rozmiarów kontynentalnych (Triumph, Chantelle, Anita...) okolice 70K, ewentualnie 75I (których właściwie nie ma, jedynie Gaia produkuje staniki w rozmiarze 75I i 75J). Odpowiedz Link
kwaczusia1 Re: 81/102 - kwaczusia1 - matka kamiaca 27.03.08, 12:30 dzieki, sprobuje. Kolejne pytanie czy wszystkie brytyjczyki trzymaja rozmiar czy tez (cos o tym bylo na stanikomanii) panache ida swoja droga? Odpowiedz Link
maheda Re: 81/102 - kwaczusia1 - matka kamiaca 27.03.08, 12:35 Wszystkie brytyjczyki mniej więcej trzymają rozmiar. Niestety - w każdym modelu mogą zdarzyć się odchyłki, i po to mamy wątki producentów (patrz SPIS PRODUCENTÓW we "wstępniaku" Lobby), żeby się dzielić informacjami na temat rozciągliwości obwodów, czy też wielkości miseczek. Do tego są wątki o "ściśliwcach i rozciągliwcach". o "małomiseczkowcach i dużomiseczkowcach", a także przydaje się wiedza o tym, które staniki mają wąskie fiszbiny, a które szerokie. To tak, jak z butami - są buty szersze i węższe, dłuższe i krótsze (mimo tego samego numeru rozmiaru). Tak samo jest z odzieżą. No i ze stanikami - niestety - mamy ten sam klops. Powodzenia w przeszukiwaniu forum :) Odpowiedz Link
drzuza 76/93 27.03.08, 11:55 Witam! Do tej pory nosiłam rozmiar 75D. Zwykle po pewnym czasie od zakupu wydawał mi się nieco za luźny pod biustem. Moje wymiary to: 76cm pod biustem i 93cm w biuście. Jaki powinnam zatem nosić rozmiar? :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 76/93 - drzuza 27.03.08, 12:06 Spróbuj brytyjskiego 70E (32E). W kontynentalnej rozmiarówce to będzie 70F/G Odpowiedz Link
maheda Re: 76/93 - drzuza 27.03.08, 12:07 Spróbuj w jakimś dobrym sklepie stacjonarnym przymierzyć jakiś staniczek w rozmiarze kontynentalnym (Triumph, Chantelle, Anita, Corin, Samanta...) 70F. Z wygarnianiem wszystkiego spod pach do miseczek, skróceniem ramiączek i wyprostowaniem się. Daj znać, jak leży :) Odpowiedz Link
drzuza Re: 76/93 - drzuza 27.03.08, 12:15 Hej, jestem w szoku! ;) Nigdy bym nie pomyślała że mogę mieć miskę F :) Na pewno wkrótce wybiorę się na zakupy! Dziękuję za szybką odpowiedź, pozdrawiam!! :) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/94 - maja74 27.03.08, 12:39 Nie wiem, na ile ciasno zmierzyłaś to 85 - jeśli naprawdę miara oparła się o płuca ;), to wystarczą staniki z obwodem 80. Jeśli dałaś sobie trochę luzu, to 75tki będą lepsze. Spróbuj przymierzyć staniczki w dowolnym sklepie stacjonarnym, w kontynentalnym rozmiarze 75D-75E. Powinny być w sam raz - stawiam na kontynentalne (Triumph, Chantelle, Samanta, Dalia, Gaia, Corin...) 75E. No, może z Gai istotnie lepsze będzie 80C, bo Gaia ma dość ściśliwe obwody. Odpowiedz Link
dusia19 78/93 27.03.08, 12:58 ostatnio zamowiłam sobie w internetowym sklepie staniki i z moich rozmiarów w tabeli wyszukałam ze to 75C jednak gdy paczka doszła to byłam przerazona, bo nie dosyc ze były one bardzo ciasne to jeszcze pierni wychodziły i górą i dołem i na boki. kiedy pytam w sklepach u szukam nawet rozmiarow D to panie w sklepie usmiechaja sie pogardliwie i stwierdzaja ze nie maja wiekszych rozmiarów.ja przeciez nie mam az takiego duzego biustu a mimo to nie moge nigdzie w okolicach podhala kupic cos dobrego w przyzwoitej cenie.dodam ze w tali mam 75 a w biodrach 90.pomóżcie Odpowiedz Link
maheda Re: 78/93 - dusia19 27.03.08, 13:08 Jeśli 75, to raczej 75D. A jeśli małe te miseczki, to i 75E. Wydaje mi się jednak, że lepszym dla Ciebie rozmiarem będzie rozmiar w okolicach kontynentalnego 70F/70G. Produkują takie staniki Gaia, Dalia, Anita, Felina, Chantelle, Corin, Samanta, Konrad i inne podobne firmy. Skoro i tak kupujesz przez internet, to spróbuj kupić staniczki w rozmiarze brytyjskim (Panache, Freya, Fauve, Fantasie,...) 32E (brytyjskie 70E), ewentualnie 34D albo 34DD (brytyjskie 75D ew. 75DD). Odpowiedz Link
dusia19 Re: 78/93 - dusia19 27.03.08, 13:45 spróbuje kupić ten 70E tylko boje sie ze bedzie za mały skoro 75 mnie dosyc mocno cisnął. w kazdym badz razie dziekuje bardzo za rade.Niedgy szczerze mówiąc nie pomyslałam że moge mieć rozmiar E uwazałam że C/D jest duże ale teraz widze ze to jednak rozmiar taki jak i inne.pozdrawiam i dam znać o wynikach moich poszukiwań Odpowiedz Link
maheda Re: 78/93 - dusia19 27.03.08, 13:48 Tylko jeśli kupisz kontynentalne (Triumph, Felina, Corin, Chantelle, Empreinte, Corin, Dalia, Gaia, Konrad i inne) 70E, to będzie bankowo za małe. Odpowiedz Link
mila_kobieta 77/101 27.03.08, 13:21 Poszukuję pomocy w doborze rozmiaru kostiumu kąpielowego. Teraz mam rozmiar 75 F z Avocado (jest ok), 75 F z Freyi. To są pierwsze przymiarki do właściwego rozmiaru- wcześniej byłam przekonana, że noszę rozmiar 80C (zanim odkryłam Wasze forum...) Ponieważ jadę na wakacje za 2 tygodnie, a moje stare bikini jest z okresu, kiedy uważałam swój rozmiar za 80C, bardzo proszę o pomoc. Chciałam zamówić bikini z Figleaves, ale nie mam bladego pojęcia, czy np. rozmiar 34F będzie OK? Z góry bardzo dziękuję za pomoc... Odpowiedz Link
maheda Re: 77/101 - mila_kobieta 27.03.08, 13:26 Oczywiście występują pewnie różnice między rozmiarami :) Ale generalnie 75F z Freyi to jest właśnie brytyjskie 34F, więc rozmiar pasującego na Ciebie bikini również powinien być w granicach 34F. Natomiast co do rozmiaru bielizny - czy Ty próbowałaś mierzyć jakąś Freyę w rozmiarze 32G (70G)? Odpowiedz Link
mila_kobieta Re: 77/101 - mila_kobieta 27.03.08, 13:58 Nie próbowałam bo nie było... :-( aczkolwiek na razie byłam tylko w sklepach Avocado i w sklepie w Złotych Tarasach - nie pamiętam nazwy. To dopiero mój początek szaleństwa wymiany bielizny na właścowy rozmiar Odpowiedz Link
maheda Re: 77/101 - mila_kobieta 27.03.08, 14:00 Skoro jesteś z Wawy, to umów się z p. Marysią z Peachfield na wielkie przymierzanie ;) www.peachfield.pl/o_nas.html Odpowiedz Link
mila_kobieta Re: 77/101 - mila_kobieta 27.03.08, 14:06 Tak właśnie uczynię. Muszę tylko opanować entuzjazm zakupowy- najchętniej kupiłabym od razu 10 nowych staników we wszystkich kolorach. Bardzo dziękuję za pomoc. Odpowiedz Link
maheda Re: 77/101 - mila_kobieta 27.03.08, 14:12 Nie bierz ze sobą karty i weź tylko 200 zł gotówką ;) Odpowiedz Link
wieczorynka79 76/107 27.03.08, 13:36 Moje wymiary 76/107cm mam lekka asymetrie lewej piersi. Kupilam ostatnio stanik curvy kate 32HH okazal sie za maly (moje foto jest w galerii)wkleilam je agamara1 teraz chce kupic full cup belle fantasie i nie wiem,ktory rozmiar wziac czy 32HH czy 32J? Prosze pomozcie mi,bo czekam na jedna przesylke (wymiane) curvy kate na TangoII 32J a ,ze potrzebuje pilnie stanik wiec musze zamowic inny,ten o ktorym pisalam wyzej. Doradzcie mi,bo jestem w kropce. Odpowiedz Link
maheda Re: 76/107 - wieczorynka79 27.03.08, 13:46 Staniki Fantasie mają dość spore miseczki, ale powiem Ci, że na 100% żadna Ci nie doradzi, co powinnaś brać :( To wszystko trzeba samemu sprawdzić. Ja bym celowała w 32HH, mimo wszystko. Odpowiedz Link
wieczorynka79 Re: 76/107 28.03.08, 10:34 Prosze doradzcie mi jeszcze czy stanik,ktory chce kupic Bella Fantasie kosztuje 36L czy wart swojej ceny? Odpowiedz Link
blyskotkiola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18 27.03.08, 14:17 Cześć Dziś właśnie odnalazłam wspaniałe stanikowe forum i stronę. Zazwyczaj kupuję rozmiar 80D lub 75D. Niestety mam jedną pierś znacznie mniejszą od drugiej. I jak jedna miska jest dobra, to z drugiej mi wszystko wypływa. Jak jest odpowiednia na tą większą, to ta mniejsza ma luzy :/ Po jakimś miesiącu ramiączka robią się lużne. Ogólnie nie jestem zadowolona. Kupuję najczęściej bieliznę Konrad. Wymiary pod biustem 78cm, w biuście 96cm Czy możecie dać mi małą instrukcję od jakiej firmy zacząć sobie kupować i czy jest może w Warszawie sklep z fachową obsługą, która coś mi doradzi. A nie powie " Gdzie ma pani D, przecież na oko nie widać" :/ Odpowiedz Link
maheda Re: 78/96 - blyskotkiola 27.03.08, 14:29 Owszem, jest w Warszawie przynajmniej jeden sklep, w którym właścicielka profesjonalnie dobierze Ci rozmiar czy model stanika. Jest to Peachfield, można się umówić na przymiarki telefonicznie bądź mailowo: www.peachfield.pl/o_nas.html Trzeba celować z miseczkami tak, by dobrze się w nich układała większa pierś, natomiast w miseczce z mniejszą piersią skraca się ramiączko, ewentualnie dokłada się wkładki wyrównujące. Skoro pasuje na Ciebie stanik 80D, to powinien pasować 75E lub 75F (mówię o rozmiarówce kontynentalnej), bądź też z brytyjskiej - rozmiar 34DD lub 34E (brytyjskie 75DD lub 75E). Możliwe, że jeszcze lepiej będą na Tobie leżeć brytyjskie staniki w rozmiarach np. 32F-32FF (brytyjskie 70F-70FF). Do sprawdzenia w Peachfield ;) Odpowiedz Link
majdela Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 18- 27.03.08, 14:52 witam! pod biustem mam 76cm, w biuscie-94. do tej pory nosilam zazwyczaj biustonosze w rozmiarze 75B, alemój ulubiony z Allesa jest w rozmiarze 70C(chociaż w nim też mam wrażenie jak gdyby piersiom było nieco ciasno). ostatnio chciałam kupić tez w takim rozmiarze, ale pani w sklepie powiedziała, ze to niechodliwy rozmiar i zaproponowała 75B. w sumie leżał nieźle. sama już nie wiem jaki rozmiar powinnam nosić. moje piersi po wykarmieniu dwójki dzieci nie są, niestety, idealne.to już nie to. a chciałabym, żeby w biustonoszu biust prezentował się ładnie. pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 76/94 - majdela 27.03.08, 14:58 Spróbuj znaleźć jeszcze bardziej "niechodliwe" rozmiary :) Na przykład polskie 70F. Powinien na Tobie leżeć znacznie, znacznie lepiej. W brytyjskiej rozmiarówce odpowiada to staniczkowi w rozmiarze 32E (brytyjskie 70E). Odpowiedz Link
majdela Re: 76/94 - majdela 27.03.08, 17:41 dziękuję za radę. na pewno wypróbuję. mam jeszcze jedno pytanie. oglądałam biustonosze brytyjskie. są prześliczne. niestety, są poza moim zasięgiem. nie mogę sobie pozwolić na tak drogą bieliznę. 70 zl to maksimum jakie mogę na to przeznaczyć. czy są polskie firmy, które możesz polecić? pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 76/94 - majdela 27.03.08, 18:01 Ależ te staniki można kupić na wyprzedażach. Ze sklepów polskich - Melissa, która ma trochę tańsze staniczki. I tam rozmiar około 70F, ewentualnie 70E. Odpowiedz Link
tasta Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 70/91 27.03.08, 16:52 pod biustem : 70cm w biuscie : 91cm Nie znosze nosic stanikow, ale jesli juz musze to jest to 70C Odpowiedz Link
maheda Re: 70/91 - tasta 27.03.08, 17:04 A dlaczego nie 70E? Lepiej byłoby Ci chyba w brytyjskim 30F (bryt. 65F), albo 28G (bryt. 60G). Albo w okolicach :) Odpowiedz Link
tasta Re: 70/91 - tasta 27.03.08, 17:17 :)70E - brzmi niezle, ale nigdy takiego stanika nie znalazlam w sklepie z bielizna. A na moje pytania o wieksze miseczki ekspedientki odpowiadaly "ale przeciez Pani ma taki drobny biust". Coz... Zamowie sobie cos ladnego w peachfield w rozmiarze, ktory podalas. Dziekuje:) Odpowiedz Link
maheda Re: 70/91 - tasta 27.03.08, 17:28 Dla porządku jeszcze tylko dodam, że są jeszcze dwa sklepy internetowe w Polsce, sprzedające również staniczki brytyjskie - są nimi Intimo4you w Krakowie oraz KAROline w Zielonej Górze :) Odpowiedz Link
anhes 73/90 27.03.08, 16:57 oświecam moją przyjaciółkę poradziłam jej na początek przymierzyć 70 E ( bo wiem że to będzie mogła założyć w polskim sklepie stacjonarnym)dobrze? Odpowiedz Link
maheda Re: 73/90 - anhes - koleżanka 27.03.08, 17:05 Owszem, na początek świetnie :) Ale potem powinna się przesiąść na 65tki. Odpowiedz Link
selvermane 86/122 27.03.08, 17:58 Teraz mam na skladzie: 1. Melisse 80K, ktora zwezilam wlasnym sumptem, bo ramiaczka mi zjezdzaly. Przestaly, ale fiszbiny mi piekielnie odstaja na mostku, co durnowato wyglada nawet pod duza koszulka. Pod pachami fiszbiny sa ok, za to sam material wlazi za gleboko i przeszkadza. Skutek zwezania zapewne... 2. Triumfa 75 F albo G (nie pamietam), zapinam sie bez bolu, ale za ciasny w miskach jest. Pozdrawiam wszystkie Duże :) Srebrna Odpowiedz Link
selvermane Re: 86/122 27.03.08, 18:00 Ta Melissa byla kiedys dobra, tak tylko dodam, ale mi sie schudlo, a jej rozwloklo... Odpowiedz Link
maheda Re: 86/122 - selvermane 27.03.08, 18:08 Celuj w brytyjczyki o rozmiarze (w ściśliwcach) 36H-36HH (bryt. 80H-80HH), ew. w rozmiarze 34J-34JJ (bryt. 75J-75JJ). Odpowiedz Link
ninkacelinka 77/97 27.03.08, 19:13 czy moglybyscie mi pomoc takze w przeliczeniu wymiarow na rozmiarowke francuska, prosze.... Cos nie umiem znalezc dziekuje i pozdrawiam ninkacelinka Odpowiedz Link
maheda Re: 77/97 - ninkacelinka 27.03.08, 20:18 Eee... w rozmiarówce francuskiej możesz mieć taki sam problem, jak w niemieckiej i polskiej, ale skoro nalegasz... próbuj 85H (po europejsku to jest 70H). Możliwe, że w niektórych modelach będzie leżało lepiej francuskie 85G. Wg rozmiarówki brytyjskiej celuj raczej w 32F lub po jakimś czasie w 32FF (brytyjskie 70F lub 70FF). Odpowiedz Link
ninkacelinka Re: 77/97 - ninkacelinka 27.03.08, 21:38 dziekuje za informacje, pytam o rozmiarowke francuska ludzac sie, ze we Francji uda mi sie znalezc jakis sklep z "wiekszymi" rozmiarami zeby spokojnie poprzymierzac i przekonac sie do nowego rozmiaru... Chociaz nie jestem do konca przekonana, ze uda mi sie ten rzeczony sklep znalezc. Pewnie skonczy sie na zakupach internetowych Odpowiedz Link
maheda Re: 77/97 - ninkacelinka 27.03.08, 21:42 Chantelle szyje miseczki do H, więc może akurat :) Tutaj dowód: www.orcanta.fr/marques/Chantelle/bodysc/produit/chantelle-coq-body-scul-micro.htm Odpowiedz Link
maheda Re: 77/97 - ninkacelinka 27.03.08, 21:45 Tutaj dowód, że szyją francuskie 85H ;) www.orcanta.fr/marques/Chantelle/bodysc/produit/chantelle-coq-body-scul-micro.htm Odpowiedz Link
olusia178 Re: 80/96- 27.03.08, 19:30 Witam:) Już od jakiegoś czasu przeglądam to forum i w końcu postanowiłam się zmierzyć i prosić o pomoc w doborze rozmiaru. Mam 21 lat, kilka lat temu nosiłam różne pseudo wygodne staniki ( brzydkie , na grubych ramiączkach) od ok 2 może 3 lat noszę coś takiego www.allegro.pl/item332733305_biustonosz_triumph_lillyets_130_de_roz_75d.html Mam kilka takich samych sztuk(białe i czarny), chodzę tylko w nich i niestety rozmiar się sprał ale zazwyczaj kupuję 80 C lub 75 D Po pewnym czasie obwód jest luźny ale nie to najbardziej mi przeszkadza, ramiączka się naciągają i moje piersi wyglają, jakby nic ich nie podtrzymywało:/ , żeby się czuć w miarę, komfortowo (jeśli w ogóle można tak napisać) co jakiś czas poprawiam sobie biust i skracam ramiączka. Trochę chaotycznie to napisałam, ale chciałam napisać wszystko. To chyba tyle, z niecierpliwością czekam na wszystkie opinie, uwagi, rady:) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/96 - olusia178 27.03.08, 20:38 Teoretycznie mogłabyś chodzić w stanikach o rozmiarze kontynentalnym (więc też Triumph) 75E. Ale to teoria, bo - jak rozumiem z Twojej wypowiedzi - staniki o obwodzie 75 dalej są za luźne. Spróbuj więc celować w 70tki, ale z odpowiednio przeliczonymi miseczkami. W Triumphie co prawda będziesz miała problem z dostaniem staników w rozmiarze 70G :) Ale nie samym Triumphem człowiek żyje ;) Są jeszcze Dalia, Gaia, Konrad, Corin, czy też droższe Samanta i Felina, i jeszcze kilka innych marek. Są też staniki w rozmiarówce brytyjskiej, w której zupełnie inaczej oznacza się obwody i inaczej liczy się miseczki. Stąd wg ich rozmiarówki powinnaś celować w staniki około 32F (bryt. 70F). Oczywiście zawsze jest niebezpieczeństwo wybrania niewłaściwej literki za pierwszym razem, na szczęście sklepy przyjmują zwroty :) Odpowiedz Link
maheda Re: 80/102 - kachna184 27.03.08, 20:24 Próbuj albo 34F/34FF (brytyjskie 75F/75FF), albo 32G/32GG (brytyjskie 70G/70GG). W stanikach kontynentalnych te rozmiary wychodzą odpowiednio w okolicach 75H i 70J. Odpowiedz Link