Dodaj do ulubionych

krem z filtrem kontra stanik

09.04.08, 13:49
Lato zbliża się wielkimi krokami, więc temat na czasie :)

Staram się używać kremów z wysokim filtrem, a te niestety do tanich nie
należą. W zeszłym roku obkupiłam się kremem "rossmanowym" (za całe 9,99 w
promocji). Szybko przekonałam się, że siłą oddziaływania na garderobę
dorównuje mu jedynie Domestos. Ponieważ moje staniki i tak niczego nie
trzymały i ogólnie miłością do nich nie pałałam, nie przejmowałam się ich
stanem za bardzo.

Pytanie: Jakie macie doświadczenia z kremami do opalania?
Obserwuj wątek
    • wielebnna Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 13:53
      z dobrze wchłanialnych z przyjazną ceną polecam lirene, zwykle kupowałam w
      aptece, wersja 35 lub 69 (to dla dzieci są) lub inne z dorosłych serii, mają
      filtry do 60
      • rockiemar filtry Lirene 09.04.08, 14:05
        Te filtry sa nistabilne, szkoda nawet 5zl na nie wydawac. Rownie
        dobrze mozesz sie smarowac kremem Nivea, taki sam bedzie pozytek ;)
        • wielebnna Re: filtry Lirene 09.04.08, 17:10
          może i niestabilne ale nikt z rodziny nie doznał szkód w greckim słońcu
          przeciez nie bedę polecała np vichy, którego wsmarowanie wymaga sporego wysiłku
          fizycznego i cierpliwosci
          • rockiemar wielebnna... 09.04.08, 17:55
            Reagujesz na informacje o filtrach stabilnych i nie, jak wiekszosc
            kobiet, ktorym sie mowi, ze powinny nosic 60K zamiast 85C. Wyciagnij
            wnioski;)
            • wielebnna Re: wielebnna... 09.04.08, 18:17
              jak mówisz, że niestabilne to pewnie wiesz:) ja tylko emiprycznie testowałam
              a przedstawiłam dziewczynie propozycję z dostępnej półki cenowej; komuś kto
              smaruje się rossmanem nie będę wyskakiwać z biothermem
              • rockiemar stabilne filtry - lobbowanie filtrowe ;) 09.04.08, 18:43
                Rossmann mial wlasnie jeden stabilny filtr - 30 dla dzieci w sprayu
                (podejrzewam, ze o ten chodzilo autorce pierwszego posta). Tak samo
                jak Tesco - 40 dla dzieci i kosztuje z 10zl :)

Stabilne sa tez bardziej dostepne cenowe Garniery, Loreale i Iwostin
                oraz (juz troche mniej dostepne cenowo) - La Roche Posay, Vichy,
                Avene, SVR... i duzo innych ;)
                • martvica Re: stabilne filtry - lobbowanie filtrowe ;) 09.04.08, 18:52
                  A skąd wiadomo które są stabilne, to się da jakoś na opakowaniu wyczaić?
                  • rockiemar Re: stabilne filtry - lobbowanie filtrowe ;) 09.04.08, 18:59
                    a stad wiadomo: www.wizaz.pl/forum/showthread.php?t=193351 :)
    • zania_uk Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 13:56
      uwazajcie z bialymi ciuchami... mi kiedys kanelo troche kremu (do twarzy co
      prawda, ale z filtrem) na biala spodnice. starlam, nie bylo widac, wiec wyszlam
      'w swiat'. po pobycie na sloncu plamy zrobily sie zoltawe... pranie nie pomoglo,
      dopiero wybielacz zadzialal
      • schaetzchen Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 14:34
        No właśnie, to mój coroczny letni problem... Używam najwyższych, stabilnych filtrów grubą warstwą i o ile na twarzy nie jest to już dla mnie problemem, to na dekolcie się nie sprawdza - właśnie przez farbowanie ubrań. Przeżyję jak mi zafarbuje t-shirt za 40 zł, ale chyba bym się pocięła gdyby mi to zrobił ze stanikiem za 150zł... Widziałam kiedyś stronę w necie z opisem różnych filtrów (konkretnych substancji, nie kremów) i przy jednym była uwaga, że farbuje na żółto - ale teraz nie mogę tej strony znaleźć... Gdyby zdobyć tę informację możnaby filtrów z tym składnikiem unikać.
        • zania_uk Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 17:07
          ten moj to byl Iwostin do twarzy z filtrem. o ten
          www.iwostin.pl/products.php?id=27
          tylko ze to bylo jeszcze w starym opakowaniu.

na stronie pisze ze on ma filtry chemiczne. moze to wlasnie chemiczne farbuja, a
          mineralne nie? mineralnych chyba zazwyczaj uzywaja w kremach dla dzieci -
          podobno mniejsze ryzyko podraznienia czy cos...
          • wielebnna Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 17:12
            mineralne filtry zostawiaja tłusty biały film na skórze - do ubranych ludzi nie
            polecam
            • kasiamat00 Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 17:43
              Mój SVR50 nie zostawia białego filmu. Ale to jest krem koloryzujący z jednym
              kolorem do wyboru, więc trzeba się wstrzelić :/ Plam na golfach nie zauważyłam,
              a chodzę w nich dość często.
    • l-u-l-u Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 17:40
      Niestety obawiam się, że trzeba się zacząć rozglądać za łagodnym odplamiaczem do
      tłustych plam. Nie znam filtra który by nie plamił - choćby z jednej prostej
      przyczyny praktycznie wszystkie filtry to emulsje wielokrotne typu "woda olej
      woda", więc są to tłuściochy i plamić na tłusto będą.
      • schaetzchen Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 17:48
        Ale widzisz, to nie są takie typowe tłuste plamy. Używam białych
        filtrów (LRP lait veloute, creme fondante, mleczko dla dzieci), barwią
        białe ubrania na żółto :(
        • l-u-l-u Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 18:21
          schaetzchen napisała:

> Ale widzisz, to nie są takie typowe tłuste plamy. Używam białych
          > filtrów (LRP lait veloute, creme fondante, mleczko dla dzieci), barwią
          > białe ubrania na żółto :(
          >

Ja wiem jak one wyglądają ja stara fitromaniaczka jestem ;-P , i przyznam że LPR
          robiła też takie plamy (ja nie wiem czy to nie wina fazy olejowej jaką stosuje
          producent), teraz używam Klorane i plamy są, ale po prostu tłuste nie żółte.
          • schaetzchen Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 18:26
            Aaaaa, widzisz, klorane to zdaje się bez parsolu jest? Czyżbyśmy
            znalazły winowajcę? :))
            • schaetzchen Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 18:35
              Lulu, to chyba rzeczywiście prawda, dzięki Tobie znalazłam tę stronę:
              www.mediweb.pl/beauty/wyswietl_vad.php?id=966
              Czyli do dekoltu kupuję avenkę spray 200 ml :) Bezparsolowa :)
              • lowca.stanikow Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 18:56
                to znowu ja... co to ta avenka? bo jak rozumiem, ja tez chcę :)
            • l-u-l-u Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 18:43
              schaetzchen napisała:

> Aaaaa, widzisz, klorane to zdaje się bez parsolu jest? Czyżbyśmy
              > znalazły winowajcę? :))
              >
              >

Tak bezparasolowe, stabilne z wysokim ppd :-))))

Teraz testuję Soltana (brytyjczyka) też bardzo dobry i też raczej tylko tłuści,
              też bez parasola i o wysokim ppd.
              • rockiemar Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 18:48
                Czyli do dekoltow tylko avenki? Juz nie pamietam, co jeszcze bylo
                bezparsolowego, bo ostatnio byl grany LRP, a teraz z ciekawosci
                Garnier.

Widze, ze przenioslysmy do tego watku biochemie z innego forum :p

Schaetzchen, Twoj nick kojarze:) Mignelo mi tez kilka innych nickow,
                dobrze mowie?
                • l-u-l-u Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 19:03
                  rockiemar napisała:

> Czyli do dekoltow tylko avenki? Juz nie pamietam, co jeszcze bylo
                  > bezparsolowego, bo ostatnio byl grany LRP, a teraz z ciekawosci
                  > Garnier.

Tyle tylko, że Avenki mają niskie ppd - a skóra na dekolcie bardziej wraźliwa ja
                  bym obstawała przy Klorane.
                  • schaetzchen Re: krem z filtrem kontra stanik 09.04.08, 19:31
                    No tak, bywam sporo na biochemii :)
                    Kiedyś jak używałam avenek, to producent nie podawał ppd... czy coś
                    się zmieniło?
                    Klorane zapach mi nie pasował...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka