biljana Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.08.09, 15:51 Stanik, który jako pierwszy pomógł mojemu biustowi katowanemu uprzednio w 75b i 75c, to Freya Millie. Dobrze nosiło mi się też Eleanor Odpowiedz Link
ele_na Re: Pierwszy dobry stanik!:) 24.08.09, 21:55 Heh, prawie całe moje dorosłe życie nosiłam rozmiar 75B;-( i efekty tych poczynań + ciąża i karmienie już widać. Dokładnie się wymierzyłam i mam 67/87, w okolicach żeber i na plecach i pod pachami mam raczej mało tkanki tłuszczowej, wydaje mi się że mam wąską podstawę piersi (?), z moich analiz wynika, że powinnam kupić stanik w rozmiarze 28f i tu zaczyna się problem. Podczytuję forum od jakiegoś czasu, przebrnęłam cały wątek i nadal nie potrafię zdecydować jaki stanik kupić, chciałam tango plunge, ale z tego co czytałam, to raczej odradzacie. Serio nie znalazłam tu opisu takiego przypadku jak mój. Z racji miejsca zamieszkania nie mam możliwości skorzystania z pomocy profesjonalistki w sklepie stacjonarnym i zostają mi zakupy przez internet. Lubię ubrania raczej blisko ciała i dekolty, nie za duże nie za małe, no wiecie takie w sam raz;-) Doradźcie dobre kobiety, jaki model byłby dobry na początek. Odpowiedz Link
bumer21 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 27.08.09, 21:31 moj pierwszy stanik to rio, i jego bym polecała. Ale musisz pamietac ze on ma zawyzonemiseczki, czyli majac miseczke ff , powinno ie miec f chyba bo ja sie do tego nie dostosowałam bo nie wiedziałam:) biust mi sei powiekszyl a nosze juz z 3 miechy chyba. Aha staniki kupilam 1 z bravismo i zaplaclam 160 zl , a teraz widze ze w ebayu w angli sa o niebo tansze , nawet o polowe i 60 procent. Nawet allegro taniej wychodzi. powodzenia:) Odpowiedz Link
excelsa Prośba o poradę 27.08.09, 23:28 Ja także chciałam prosić o poradę w sprawie pierwszego dobrze dobranego biustonosza. Wiem, że omawiacie tu rozmaite modele i wiele rad znajdę po prostu czytając wątek. Jestem jednak stanikową neofitką i wolę dopytać doświadczone stanikomaniaczki. Zamówiłam zielonego „George’a” „Cleo”, czerwoną „Princess” Curvy Kate, „Sylvestrine” „Mileny” i rozważam kupno stacjonarnie Tango plunie w kolorze fioletowym. Spodobał mi się też pewien model „Mimi Holiday”, znaleziony w atrakcyjnej cenie na „eBayu”. Mój rozmiar - dobrany w sklepie z profesjonalnym bra-fittingiem – to 28G. Czy Waszym zdaniem rozsądnie kupować tak wiele staników? Może lepiej poczekać na migracje? Mam dopiero siedemnaście lat; czy w tym wieku mogłam już dorobić się buł i teraz należy liczyć na ich zniknięcie? Mam kłopot ze zrozumienie pojęcia „jędrność biustu”. Chciałabym zapytać także o moją Mamę. Pierwszy stanik Mamy w dobrym rozmiarze to „Maia” o śliwkowej barwie 30F. Idzie do niej pocztą miękka Janet Reger. Wydaje mi się, że częściej powinna na początku nosić miękki model. Czy mam rację? Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź! Odpowiedz Link
mam_to_w_nosie Re: Prośba o poradę 03.09.09, 09:16 excelsa napisała: > Czy Waszym zdaniem rozsądnie kupować tak wiele staników? Może lepiej poczekać n > a > migracje? Ja bym od razu nie kupowała kilku staników, bo migracja zawsze może wystąpić, więc trochę szkoda kasy, zwłaszcza jak staniki są nowe i w swoich "oryginalnych" cenach, gdyby się miało okazać, że za kilka tygodni trzeba kupować większe. Aczkolwiek poniżej piszesz ile masz lat, więc pewnie twój biust jest w świetnej kondycji, nie "udało" Ci się jeszcze zniszczyć go źle dobranymi stanikami, więc być może nie będzie przesiadki na większą miseczkę. Weź jeszcze pod uwagę, że mimo profesjonalnego dobrania rozmiaru może się okazać, że z różnych firm i modeli potrzebujesz innych rozmiarów bo czasami miseczki są większe/mniejsze, różnie też bywa z rozciągliwością obwodu. Pamiętaj, że stanik ma być przede wszystkim wygodny, masz się w nim dobrze czuć. Więc jak coś będzie niehalo z dobranym rozmiarem, to nie trzymaj się go kurczowo, ale eksperymentuj z innymi :) > Chciałabym zapytać także o moją Mamę. > Wydaje > mi się, że częściej powinna na początku nosić miękki model. Czy mam rację? Niekoniecznie. Staniki miękkie są polecane na początek dlatego, że łatwiej jest dobrać rozmiar, lepiej widać czy stanik jest rzeczywiście dobrze dopasowany. Usztywniany stanik może to przekłamywać, zwłaszcza "świeżej" ;) osobie trudniej zweryfikować, czy rozmiar jest OK. Jak mama jest pewna, że stanik jest dobry, to może nosić dowolne kroje i fasony niezależnie od usztywnienia bądź jego braku. Odpowiedz Link
izapyza85 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 30.08.09, 08:59 Ja również na pierwszy stanik polecam Rio. Najpierw kupiłam beżowe a za miesiąc fuksjowe jako drugi w dobrym rozmiarze(same rozumiecie jak już raz założysz dobry stanik to innych-starych już więcej nie założysz);) jak już dziewczyny pisałyście Rio ma większą miskę. Ja mam 65G co chyba odpowiada 65GG. Polecam jeszcze Polyanne. Jednak tu minusem dość dużym mogą okazać się strasznie szerokie ramiączka:/ Rio w tym względzie zdecydowanie wygodniejszy. Miałam okazję mierzyć również Millie super staniczek, wygodny, ładnie zbiera ale był dla mnie za drogi w tamtym momencie... myślę jednak że mogłabym go bardziej polubić od Rio Odpowiedz Link
kama1982 A jeśli TANGO to które? 03.09.09, 02:17 W tym wątku Tango przewinęło się kilka razy, przy czym piszecie, że chodzi o klasyczną wersję, to która to jest? Bo tu są aż 4: www.bravissimo.com/products/search.aspx?search=tango - t. bra - t. plunge bra - t. classic bra - t. classic plunge bra a na pewno była jeszcze mowa o wersji bodajże floral, zaś w katalogu papierowym widzę jeszcze t. balconette i t. classic balconette....uwzięli się na fiksacje odnośnie tego modelu ku naszej zgryzocie, czy co? I jeszcze - czemu właśnie ten, a nie inny? Chyba wszystkie "tanga" identycznie ściskają, formują, unosza, itd., a może nie? Dowiedziałam się, że z takim biustem jak mój powinnam się skłaniać ku balkonetkom lub plandżom, a Wy piszecie o wersji klasycznej - to co z tamtymi jest nie tak? Eh, już prawie na pewno byłam zdecydowana na Rio, ale jednak są wśród Was takie, któym ten model "nie podszedł"...No to teraz rozważam Polyanne, Millie, Gabrielle i właśnie Tango, choć wolałabym - wizulanie - Elize, Sorie lub Arize;/ Odpowiedz Link
mam_to_w_nosie Wszystko zależy od Ciebie 03.09.09, 09:28 Dokładnie tak jak napisałam w temacie, wybierz to co Tobie się podoba i czego cena jest dla Ciebie do zaakceptowania. I tak może się okazać, że ten pierwszy stanik wcale nie będzie Ci odpowiadać, niezależnie od opinii innych użytkowniczek. Teoretycznie na początek bardziej polecane są balkonetki bo lepiej zbierają i podtrzymują biust, ale wszystko zależy od indywidualnych preferencji i tego z czym polubi się twój biust. Różnica w kroju jest taka: Tango balkonetka (wyżej zabudowane, wyższy mostek) Tango plunge (niższy mostek, lepszy do dekoltów) Przyjrzyj się mostkowi na zdjęciach to zobaczysz czym się różnią :) Classic jest gładkie, to drugie w listki (niezależnie czy balkonik, czy plunge). Odpowiedz Link
kama1982 Re: Wszystko zależy od Ciebie 06.09.09, 01:15 Hej, Wiem, czy się różni wizulanie balkonetka od plunge'a, chodziło mi o to, że dziewczyny polecały konkretnie Tango II, a takiego tam w ogóle nie było. A często, jeśli jeden model występował w kilku wersjach, to tylko jedna była polecana, a druga wręcz czasem odradzana. Nie wiem co oznacza to "II", może nowszą wersję, może jeszcze coś innego, dlatego pytałam. Jeśli zaś nie ma znaczenia, które "listkowe" Tango się wybierze, tj. czy balkonetkę, czy plunge, czy „gołe” bez dodatku w nazwie, to tylko ułatwia sprawę :) Pozdrawiam! Odpowiedz Link
iwa1406 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 12.09.09, 12:17 Mój pierwszy dobry stanik kupiłam wczoraj w sklepie Lady`s Place w Warszawie. Jest to Freya Jolie. Miałam ochotę na Panache, ale wszystkie uwierały mnie w pachy. I to nie fiszbiny, tylko wkrój pod pachę jest za wysoki. Miałam chęć wziąć nożyczki i go pogłębić. Czyli dla kobitek z wysoko osadzonym biustem raczej Freya niż Panache Odpowiedz Link
wolak.gabriela Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.09.09, 12:04 Jestem chyba kolejna, która nie jest w stanie zrozumieć o co chodzi z panache tango II? na stronie: www.bradea.pl/ext/wyszukiwarka_bradea//3/// znalazłam pełno nazw panache tango II tyle, że one są jeszcze pogrupowane na balkonetki, plunge... i właściwie nie wiadomo, który to ten szczególnie polecany na pierwszy raz. mogłabym prosić o radę? Bo przeglądam wasze posty, i im bardziej w las tym ciemniej... Najlepiej żeby i któraś wybrała konkretne zdjęcie z tej strony z podpisem - To jest twój wymarzony stanik ;). czy Dobrze rozumie, ze typy na pierwszy raz to rio, panache tango II ( cokolwiek to znaczy) i gabrielle balkonetka?! pomocy! Odpowiedz Link
alex_k Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.09.09, 14:05 Tengo II występuje w wersji plunge i balkonetka, w kilku kolorach (w tym two tone) Jeśli chodzi o to, który lepszy, zależy od piersi. Kiedy pracowałam jakiś czas w sklepie z bielizną zauważyłam, ze kobietom z mniejszym biustem zdecydowanie częsciej lepiej leży plunge(niższy mostek, bardziej wycięty). Biustom po przejściach częściej bardziej odpowiada nieco wyżej zabudowana balkonetka, ponieważ stabilniej trzyma biust. Balkonetek za to nie lubią dziewczyny niższe lub z wyżej osadzonym biustem, ponieważ sięga im niemal obojczyka i wrzyna sie w pachy (chociaż nie zawsze, ja jestem bardzo nioska imnie to nie dotyczy) ;-) Ja mam biust z tych "średnich jakościowo i gabarytowo" i pasują mi bardzo oba modele Tanga, z tym że do głębszych dekoltów wole oczywiście plunge Odpowiedz Link
antyka Re: Pierwszy dobry stanik!:) 16.09.09, 09:19 Ja zdecydowanie polecam rio - nawet przy rozmiarze gg+ stanik nie jest na maksa opancerzony, ramiaczka ma jak na freye wcale nie takie szerokie, no i po prostu swietnie trzyma biust. Nosilam go przy rozmiarze 70gg i teraz w ciazowym 75H. Polecam! Odpowiedz Link
margerytka-ja Re: Pierwszy dobry stanik!:) 21.09.09, 16:28 A co sądzicie o stanikach KrisLine na początek? Czytalam gdzieś tu, że ta firma nie jest polecana. Ale czy nie jest polecana jako pierwszy stanik, czy w ogóle sa bez nadziejni? Pytam, bo juz od dłuzszego czasu przyglądam się trzem modelom i nie mogę jakoś podjąć decyzji... Odpowiedz Link
malena2 Re: Pierwszy dobry stanik! NA BIUST PO PRZEJŚCIACH 01.10.09, 15:09 Witam! A na mały biust (69/82)po karmieniu, czytaj miękki i obwisły co polecacie? Szukać miski zgodnie z tabelami czy raczej mniejszej- biorąc pod uwagę "kompresowalność" biustu Odpowiedz Link
malena2 Re: Pierwszy dobry stanik! NA BIUST PO PRZEJŚCIAC 06.10.09, 15:29 Kupiłam Freya Pollyanna 30 DD- nie jest zbyt piekny, ma małą miseczkę wiec według niego raczej rozmiaru nie ustalę, ale mój biust wygląda w nim jak przed karmieniem. Magicznym sposobem dodał mi stracone 4 cm! Pasowała mi też Eleanor 28 DD. Wniosek- po karmieniu nie jest potrzebny specjalny model tylko po prostu dobry biustonosz w odpowiednim rozmiarze. Pozdrawiam właścicielki biustów po przejsciach! Odpowiedz Link
lubie_mojito Re: Pierwszy dobry stanik!:) 07.12.09, 23:52 Juz zupelnie nie wiem co wybrac. Wydaje mi sie, ze swoj rozmiar juz odkrylam - 32G (75/100), ale zupelnie nie wiem jaki biustonosz kupic jako pierwszy. Od zawsze nosze biustonosze usztywniane ( 75D, a jakze by inaczej:P), a wszystkie polecane przez Was sa z tych miekkich. Co w takim razie radzicie? Szukac wsrod tych usztywnianych, czy isc na calego i kupic jeden z tych goraco polecanych?:) Odpowiedz Link
lubie_mojito Re: Pierwszy dobry stanik!:) 08.12.09, 21:39 naprawdę nikt nie pomoże? :( Odpowiedz Link
urkye Re: Pierwszy dobry stanik!:) 09.12.09, 12:39 Najlepiej zacznij od miękkich staników - łatwiej zdiagnozowanć, czy rozmiar jest prawidłowy. Jeśli masz możliwość, to udaj się do sklepu stacjonarnego - tam dziewczyny pomogą Tobie z wyborem rozmiaru i modelu, pokażą też jak prawidłowo zakładac stanik. Jeśli nie masz takiej możliwości, to zostają sklepy internetowe. Najlepiej kup od razu kilka rozmiarów (różne kombinacje obwodów i misek) i ze spokojem przymierz w domu i wybierz najlepiej pasujący. Resztę odeślesz:) Jeśli będziesz miała jakiekolwiek wątpliwości, zawsze możesz wysłać swoje zdjęcia do zamkniętej galerii (nikt niepowołany nie będzie ich oglądać) i doświadczone forumki Tobie pomogą. Dokładny regulamin galerii znajduje się tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,91687524,91687524,Galeria_Stanikow_regulamin.html Model wybierz najlepiej jeden z polecanych w tym wątku:) Na usztywniane staniki i szaleństwa kolorystyczne przyjdzie później pora:) Odpowiedz Link
lubie_mojito Re: Pierwszy dobry stanik!:) 09.12.09, 15:31 myslisz, ze Rio bedzie dobre na poczatek? Odpowiedz Link
urkye Re: Pierwszy dobry stanik!:) 09.12.09, 22:41 Ciężko mi powiedzieć, bo akurat Rio nie mam:) Jestem za to szczęśliwą posiadaczką Pollyanny sztuk 2 (mam biała i czarną) i mogę z czystym sumieniem polecić na początek:) Odpowiedz Link
alladyna1986 Freya Zeta 10.12.09, 19:08 Przy zakupie pierwszego dobrego stanika korzystałam z wskazówek z tego wątku, toteż teraz sama chciałabym się podzielić wrażeniami.;) Napaliłam się na Freyę Eleanor czekoladową, ale d...;p Za duża była. Mniejszą miskę ma wersja pistacjowa (224 zł w Buduarze;/ w Złotych Tarasach). Biała Eleanor 70D miała dziwnie szeroki obwód (73 w spoczynku!) i zjeżdżała. Mimo że sam w sobie ten model powinien sprawdzić się jako pierwszy dobry stanik, ciężko w nim trafić w odpowiedni rozmiar... Co w przypadku świeżo uświadomionej może wywołać frustrację.;p Ostatecznie moim pierwszym stanikiem została Freya Zeta.;) Jestem bardzo zadowolona. Co prawda z kości nie ma mi co migrować, ale np. wysoki mostek balkonetkowy sprawił, że piersi mam ładnie oddzielone od siebie.;) Nie ma między nimi tłuszczyku na mostku. Polecam ten model.;) Dobrze zbiera, ładnie podtrzymuje i jest mniejsza szansa na to, że będzie komuś robił zmarchę (mniejsza niż np. w przypadku Arabelli, wyższej na mostku i mającej trochę inny krój). Odpowiedz Link
annjk Re: Freya Zeta 11.01.10, 13:43 Alladyna a jaki rozmiar Zety nosisz? Nie wiem na jaki rozmiar się zdecydować mając 73/87. Jak z miskami i ściśliwością/rozciągliwością? Odpowiedz Link
ruda_deidre pomocy :) 72/99 - tango II 13.04.10, 18:35 dobijalam sie na watku dotyczacym dobierania rozmiarow, ale tam cisza jak makiem zasial, wiec pozwolcie, ze podobijam sie i tu:) wiec tak... wymiary 72/99 chcialabym kupic (sprobowac kupic..) Tango II, ale niestety narazie mam mozliwosc kupienia jedtynie przez internet. duzo osob od niego zaczynalo. doradzicie mi w jakim rozmiarze sprobowac na poczatek?:) naczytalam sie forum i juz nie moge sie doczekac chwili kiedy bede miala w koncu dobry stanik :D :) Odpowiedz Link
kasienka.body Re: pomocy :) 72/99 - tango II 13.04.10, 19:44 przy Twoich wymiarach celowałabym w 65GG/30GG :) Przy bardziej ścisłych modelach w 70FF/G - ale to z takich na prawdę ścisłych (np. Maskaradkowy Shanghai). Odpowiedz Link
ruda_deidre Re: Pierwszy dobry stanik!:) 20.04.10, 19:01 niedawno radzilam sie na forum jaki rozmiar tango wybrac, ktoras z Was mi odpisala.. ale sierota ze mnie, nie pamietam, w jakim miejscu na forum to bylo:)) w kazdym razie, dziekuje! :) i pytanko mam. czym sie rozni tango two od 'tango sky'? dla mnie(laika:D) wyglada tak samo:) Odpowiedz Link
ruda_deidre Re: Pierwszy dobry stanik!:) 20.04.10, 19:02 sklepa jestem, juz widze:) w kazdym razie, dzieki;) Odpowiedz Link
maltez Panache Harmony 04.05.10, 14:35 Przymierzałam Rio, Arabelle, Confetti i jeszcze z dziesięć innych. Na początek ideałem jest wspomniane Tango II, ale... nie czułam się w nim sexy :(, chociaz obiektywnie WSZYSTKO lezało idealnie. Lubie nosic głebokie dekoldy i ten halfcup zupełnie sie nie nadawał. Jeśli piersi sa dosc plastyczne i cos tam wisi miekkiego pod pachami, to Harmony jest idealnym rozwiazaniem. (65G) Nie znalazlam zadnego innego, ktory by tag mocno trzymał boki. Dziś kupiłam Polyanne (60G), bo kształt persi jest idealny. Nie ryzykowałam zakupów w ciemno. Wszystkie modele, ktore podobały mi się na balkonetce.pl nie pasowały do mnie. Korzystałam z pomocy przemiłej Pani w Lingerii :). Odpowiedz Link
buka_rozzie cleo Brooke? czy dobra na początek? 28.05.10, 22:42 więc mam pytanie, czy balkonetka brooke od cleo jest dobra na poczatek stanikowej drogi?? ;) Odpowiedz Link
pompeli Re: Pierwszy dobry stanik!:) 31.05.10, 21:28 Po waszych komentarzach zostałam właścicielką Freya Rio i Shock Absorber. Oba zakupione dzisiaj, oba świetnie leżą, a po kilku godzinach w Rio już jakby czuję różnicę (choć nie jestem przyzwyczajona do takiego ścisku:) (przejście z 85D na 75F) Dzięki! Odpowiedz Link
biangutsa Re: Pierwszy dobry stanik!:) 13.09.10, 21:17 no to narozrabiałam i to ostro ,zaczęłam od effuniaków czyli źle-fajny wątek Odpowiedz Link
buka_rozzie felina?? 19.08.10, 19:03 co mogłybyscie poradzic z feliny na 'dalszą część początku'?? bo staram się juz od 2 miesięcy nosić dobrze dopasowane staniki, i jest nawet, ale odkąd w bonarce wpadłam do feliny to postanowiłam ze musze tam cos kupic, tylko nie wiem jaki model byłby odpowiedni na codzien ;) Odpowiedz Link
miamona Re: Pierwszy dobry stanik!:) 10.11.10, 22:55 Witam, po dzisiejszej wizycie w Milli usłyszałam werdykt: 28 (60) F. Byłam zachwycona- do tej pory nosiłam to, w czym było wygodnie (75B, 80B). Jestem szczupła, biust mam raczej jędrny, nie mam problemów z "ciałkiem pod pachą". I tu pojawia się pierwsze pytanie. Kiedyś, jako że biust miałam mniejszy, ukochałam sobie push-upy i staniczki usztywniane. Dziś, przymierzając różne fasony, najlepiej wiec czułam się w modelach: -PENNY Cleo Panache -DECO Moulded Plunge Freya -SADIE Cleo Panache. Po zapoznaniu się z wątkiem, stwierdzam, ze nie powinnam jednak zaczynać z nimi mojej stanikowej przygody. Ale czy na pewno? Ciężko mi ocenić, czy mój biust jest w tak złym stanie, że najpierw powinnam zdecydować się Na Freyę Rio, czy pollyannę. Mam dużą asymetrię piersi. Przy staniczku z delikatnej koronki, na mniejszej piesi zebrało się tyle materiału, ze swobodnie łapałam go w dłoń. Jestem więc w kropce. Bardzo proszę doświadczone forumowiczki o pomoc. Druga kwestia to rozmiar. Czy na początek nie lepiej byłoby zacząć z 65F? Nie jestem przyzwyczajona do takiego ścisku (niewygodnie było mi nawet w 75 B). Czy jeśli zdecyduję się na 65F, jak długo może mi służyć? Z tego, co się orientuję większość forumowiczek pierwszy "dobry" stanik miała na chwilę, po czym biust tak się zmieniał, że trzeba było kupić nowy. Czy u mnie ma się co zmieniać, skoro nie mam aż tak dużego biustu? Czy ekonomiczniej byłoby kupić od razu 60F? Bardzo proszę o pomoc. Odpowiedz Link
una_cerveza_bien_helada j.w 14.11.10, 21:33 Ja jestem w podobnej sytuacji. Jakieś pomysły drogie Panie? Odpowiedz Link
azymut17 miamona 14.11.10, 22:03 Pierwszy stanik ma być wygodny i zbierać dobrze biust do miseczek. Jeśli tamte spełniały te warunki, to nie ma powodu, byś zaczynała od innych. Modele wymienione w tym wątku są statystycznie najlepsze na początek, szczególnie, jeśli zamawiasz przez internet. Jeśli mierzyłaś stacjonarnie w sklepie z pomocą brafitterki, to możesz zacząć od innego modelu. > Druga kwestia to rozmiar. Czy na początek nie lepiej byłoby zacząć z 65F? Nie, bo ma miskę większą niż dobrane 60F. Miseczkowym odpowiednikiem 60F jest 65E. Jeśli obwód 60 jest za ciasny dla Ciebie, weź większy, czyli 65 - nie ma sensu męczyć się dla idei. Jak długo będzie Ci służył, tego nie wie nikt. Rozmiar może w ogóle nie ulec zmianie, więc kupowanie stanika z dużym luzem "na zapas" jest bez sensu, szczególnie, że piszesz, że nie masz bułek pod pachą - nie ma więc za bardzo co zmigrować, możesz chodzić w tym pierwszym nawet przez 2 lata :-) > Mam dużą asymetrię piersi. Przy dużej asymetrii, czyli różnicy 2 miseczek między piersiami lub więcej, możesz używać wkładek żelowych lub materiałowych do jej wyrównywania. Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 13.01.11, 10:44 Kupiłam biustonosz fantasie bell (wiem, wiem, jeden z najbrzydszych, ale to była okazja :)), jest to mój pierwszy stanik zakupiony po uświadomieniu, w dodatku kupiony wirtualnie więc spodziewałam się że efekt niekoniecznie będzie zadowalający. Ale nie o to chodzi, chodzi o to, że może doświadczone dziewczyny będą wiedziały co jest nie tak i co powinnam zmienić. Kupiłam rozmiar 85HH, obwód jest dobry, wbija się w pachę niemiłosiernie ale powiedzmy, że to może być kwestia fasonu, miseczka jest ewidentnie za duża i to pewnie ze dwa rozmiary (pod piersią fiszbina układa się ok 1 cm niżej niż powinna i na górze też jest luz) ale dlaczego w związku z tym mam buły pod pachami? Czy to też może być spowodowane fasonem? Czy może tuszą? Ale czytałam, że tusza nie powinna mieć tu nic do rzeczy? Czy może te buły znikną dopiero po wygarnianiu regularnym a nie tak od razu? Poza tym moje piersi wyglądają w nim prawie tak jak bez stanika, są lekko wiszące, nie zmienia on w żaden sposób ich kształtu. nie krzyczcie tylko na mnie :) Wiem, że powinnam się wybrać na brafitting do sklepu i zrobię to ale ze względów finansowych jest to możliwe dopiero za miesiąc dlatego pytam co wg Was mogłoby być nie tak. Wiem też że tak wirtualnie ciężko coś powiedzieć na 100% ale widzę, że potraficie z opisów różne rzeczy wyczytać :) Odpowiedz Link
azymut17 white-malina 13.01.11, 11:33 white-malina napisała: > iedziały co jest nie tak i co powinnam zmienić. Kupiłam rozmiar 85HH, obwód jes > t dobry, wbija się w pachę niemiłosiernie ale powiedzmy, że to może być kwestia > fasonu, miseczka jest ewidentnie za duża i to pewnie ze dwa rozmiary Wbijanie się w pachę w tym przypadku nie jest sprawą fasonu, ale za dużej miski. > ale > dlaczego w związku z tym mam buły pod pachami? A wygarnęłaś dokładnie? Pochylając się do przodu, odginając fiszbinę pod pachą i sięgając ręką przez miseczkę aż do pleców, prawie do miejsca wszycia ramiączka? > Poza tym moje piersi wyglądają w nim prawie tak jak bez stanika, są lekko wiszą > ce, nie zmienia on w żaden sposób ich kształtu. Jak wyżej, dużo za duża miseczka nie daje piersiom podtrzymania i dlatego mogą wisieć jak w worku. > nie krzyczcie tylko na mnie :) Nie będę, za to pogratuluję decyzji o rozpoczęciu poszukiwań :-) Nie zrażaj się pierwszymi niepowodzeniami! Ja pierwszy naprawdę dobry stanik dobrałam (a raczej dobrano mi stacjonarnie) po około 9 miesiącach pobytu na Lobby i kilkakrotnym zamawianiu przez net. > Wiem, że powinnam się wybrać na brafitting do sk > lepu i zrobię to ale ze względów finansowych jest to możliwe dopiero za miesiąc Możesz też już teraz pójść do sklepu z brafittingiem i zaznaczyć na początku, że przyszłaś tylko na wstępne dobranie rozmiaru, a kupisz innym razem. Taki szybki brafitting trwa około 10 minut, bo nie dobiera się konkretnego modelu, a tylko ustala okolice rozmiarowe. O ile nie zmierzysz pół sklepu, aby później kupić w necie taniej, to nie ma problemu ;-) A zobaczysz przynajmniej, jak powinien na Tobie leżeć dobrze dobrany stanik. Odpowiedz Link
white-malina Re: white-malina 13.01.11, 13:47 Dzięki bardzo za odpowiedź, głównie te buły pod pachami mnie zastanawiały Aż tak daleko z wygarnianiem nie sięgałam:) W tym staniku i tak już narazie nie będę próbować bo chyba nie ma to sensu ale zapamiętam na przyszłość :) A z tym workiem to idealnie opisałaś :) Wygląda to jakbym sobie dwa worki powiesiła na dekolcie, jeszcze ten kolor beżowy... wór jak nic :) A za niekrzyczenie jestem bardzo wdzięczna i zrażać się nie zamierzam, spodziewałam się że ten stanik będzie odbiegał od ideału, to tylko taka mała wprawka do szaleństwa, które zamierzam niedługo uskutecznić:) i uskutecznię to szaleństwo stacjonarnie bo wiem, że na początku jak się jeszcze siebie słabo zna to ciężko przez net coś dobrać. Odpowiedz Link
nastyyy Re: Pierwszy dobry stanik!:) 13.01.11, 14:06 Na początku - nie będąc jeszcze zorientowana dokładnie co i jak poszłam do Wrocławskiej milli.. jednak dla 19latki właśnie przeprowadzającej się do nowego miasta ceny były trochę przerażające. (wcześniej zaopatrywałam się głównie w La vantill kupując 75 D/E - bo to jedyny sklep, w którym przy takim rozmiarze nie patrzyli na mnie jak na dziwadło;p i zawsze był wybór.) Po zmierzeniu się, poczytaniu trochę zamówiłam dwa biustonosze w dynamicznej - wtedy jeszcze nie do końca poprawne, bo sugerowałam się za bardzo tabelami danej firmy i nie odjęłam centymetrów, tylko przyjęłam za odpowiedni rozmiar wg tabeli. Miałam jakoś 71, pod biustem, dlatego zamówiłam 70F... Może nie był jeszcze idealny i po dokładnym mierzeniu widziałam już mankamenty tego biustonosza, jednak już na początku odczułam ulgę - ból ramion zniknął, piersi zaczęły wracać do normalnego kształtu (wcześniej odstające na mostku fiszbiny ugniatały pierś itd..). Tył tylko delikatnie szedł do góry, ramiączka przestały się wbijać, miski przestały ugniatać.. I przestałam latać do toalety upychając je na swoje miejsce;p Potem już zrozumiałam, jakie to istotne - przerzuciłam się na sklepy stacjonarne, a przez internet kupuję sporadycznie, jak znajdę jakąś okazję. Pierwszy biustonosz - nie pamiętam, ale kostara albo avy.. Może żadne cudo, ale usztywniane, świetny kształt miseczek więc czułam się w nim bardzo dobrze.. Tzn. nie idealnie, bo już wiedziałam, że jednak trzeba było te cm odjąć itd, ale myślę, że jak na początek nie było źle ;) Ale jak pomyślę, że teraz noszę 60H, a będąc sporo chudsza pakowałam się w obwód 75.. a nawet nie chcę o tym myśleć ;) Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.01.11, 17:31 To jeszcze raz ja:) I jeszcze raz odnośnie tego fantasie bell. Zapięłam go na ostatnie haftki i mniej się wżyna pod pachami i mniej miseczki odstają (niemniej nadal są ewidentnie za duże). Czy to możliwe, że trochę lepiej leży cały stanik tylko i wyłącznie po zmianie zapięty haftek? I tutaj nasuwa mi się inne pytanie, to ważniejsze... naczytałam się o ścisłości obwodu i wzięłam sobie to do serca tylko powiedzcie jak bardzo ma być ścisły ten obwód. Czy kiedy kupuje nowy stanik obwód ma być tak ścisły na pierwszej haftce żebym już nie dała rady zapiąć go na następne? Czytałam gdzieś artykuł, że jak wejdzie pod obwód cała dłoń to jest za luźny, że powinny wejść najwyżej dwa palce. Czy to nie przesada? W tym fantasie bell czuję przyjemne ściśnięcie i na pierwszej haftce ale na ostatniej mam wrażenie że trzyma się pewniej i stabilniej. Odpowiedz Link
akj77 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.01.11, 19:49 white-malina napisała: > To jeszcze raz ja:) I jeszcze raz odnośnie tego fantasie bell. Zapięłam go na o > statnie haftki i mniej się wżyna pod pachami i mniej miseczki odstają (niemniej > nadal są ewidentnie za duże). Czy to możliwe, że trochę lepiej leży cały stani > k tylko i wyłącznie po zmianie zapięty haftek? Możliwe. Od tego jest ta regulacja. > I tutaj nasuwa mi się inne pytanie, to ważniejsze... naczytałam się o ścisłości > obwodu i wzięłam sobie to do serca tylko powiedzcie jak bardzo ma być ścisły t > en obwód. Obwód ma być tak ścisły, żeby nie podjeżdżał na plecach podczas noszenia stanika, ja nie wierzę w rady typu odciąganie i sprawdzanie, ile palców wejdzie. Obwód, który możesz zapiąć tylko na pierwszą haftkę, a na następną w ogóle nie, jest raczej zbyt ścisły. Na pierwszej powinno być wygodnie, a na ostatniej przyciasno - ja tak bym najchętniej dobierała. Ale mam staniki, które noszę zapięte na drugą haftkę od nowości i jest OK. Kilka rad (moich, subiektywnych) na temat dobierania obwodu: - zmierzyć się bardzo ścisło na wydechu i na uduszenie miarką, mnie wychodzi powiedzmy 78 cm (jak się mierzę luźno, to mam 84) i zaokrąglić wynik w dół do 5. Taki obwód w przyzwoitych konstrukcjach w zasadzie powinien pasować, aczkolwiek na 75 cm pod biustem doradzałabym raczej 70. - obwody, które mi na moje ciasno mierzone 78 cm pasują, to: luźne 70, normalne 75, ciasne 80 - najlepiej się dowiedzieć, jak dany model wypada - w każdym razie zaniża się tak do 10 cm - im większa warstwa ocieplacza na żebrach, tym większe zaniżenie obwodu może być potrzebne - ale nie jest to ścisła reguła! - im cięższy biust, tym ciaśniejszego obwodu może on potrzebować - effuniaki zazwyczaj są ciasne, ale nie zawsze, ja mam jedną luźnawą 75, jedną za ciasną 75, jedną luźnawą (ale niewiele) 85, jedną idealną 80 i jedną luźnawą 80. - im bardziej się zaniży obwód, tym większa literka miski, co w wielu modelach (Panache, do was mówię) oznacza gorszą konstrukcję, wyższe i mniej wygodne fiszbiny, większe zabudowanie, większą pancerność. Dlatego też nie warto za bardzo zaniżać. Jak stanik jest luźny, to lepiej jednak poszukać innego modelu. - pierwsza zasada: jak nie wytrzymujesz, to znaczy, że jest za ciasno (sprawdzić, czy to nie są za małe miski) i to chyba tyle... Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 16.01.11, 12:53 A to już wszystko jasne, dzięki;) Nie chciałabym popadać ze skrajności w skrajność a z uwagi na sporo tłuszczyku już się pogubiłam jak to powinno być z tym obwodem ...bo zaniżenie 10 cm to dla mnie zdecydowanie za mało Odpowiedz Link
akj77 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 18.01.11, 19:35 No to najpierw ściśnij się miarką naprawdę mocno (może niech ktoś inny to zrobi) i może Ci wyjść parę cm mniej niż dotychczas. Wtedy się okaże, że 10 cm zaniżenia będzie akurat. Ale możesz też być przypadkiem podobnym do mojej koleżanki, która zaniżała o jakieś 15 cm, bo luźniejsze obwody jej jeździły (tzw. "kobieta z gąbki"). To się wszystko stwierdza doświadczalnie :-) Jeszcze jedna uwaga: sprawdzić, czy miski nie są za duże (objaw: fiszbiny za daleko, rozciąganie fiszbin przez obwód), bo może kombinacja dłuższego obwodu z mniejszą miską będzie dobra? Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 22.01.11, 13:11 Do tej pory w "starych-złych" stanikach nosiłam obwód 85 czasem 90, nie wiedziałam że to takie ważne ale 90 mi podjeżdżały. W obwodzie mam 107 więc jestem z miękkiej gąbki;) Może te 90 były mocno rozciągliwe... No cóż... już niedługo wybiorę się do sklepu to się wszystko okaże :) Odpowiedz Link
akj77 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 22.01.11, 20:20 > Do tej pory w "starych-złych" stanikach nosiłam obwód 85 czasem 90, nie wiedzia > łam że to takie ważne ale 90 mi podjeżdżały. W obwodzie mam 107 więc jestem z m > iękkiej gąbki;) Może te 90 były mocno rozciągliwe... No cóż... już niedługo wyb > iorę się do sklepu to się wszystko okaże :) A tak, w tej strefie zwykle zaniża się bardziej niż te 10 czy 15 cm. Mam koleżankę, której 90 też podjeżdżało, mimo że pod biustem miała więcej niż 100 cm. Jeśli pasuje Ci 85, to znaczy, że tego właśnie obwodu powinnaś szukać :-) Chyba że to Effuniak - wtedy 90 albo więcej. Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 22.01.11, 20:46 Dzięki za podpowiedź bo bardzo mi się Effuniaki podobają ale na początek chyba nie są polecane. Chciałabym na początek coś nawet nie koniecznie pięknego ale coś co poprawi kondycję moich piersi (mam piersi kompletnie pozbawione jędrności i tak jest od kiedy pamiętam, jak miałam 13 lat już takie miałam - urosły mi od razu bardzo szybko, zrobiły się na nich rozstępy i od razu były wiszące :( ) i jednocześnie będzie pomocne w wygarnięciu spod pach. Mam wrażenie, że mam tam drugie tyle piersi co z przodu ;) Odpowiedz Link
akj77 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 23.01.11, 21:12 white-malina napisała: > Dzięki za podpowiedź bo bardzo mi się Effuniaki podobają ale na początek chyba > nie są polecane. Chciałabym na początek coś nawet nie koniecznie pięknego ale c > oś co poprawi kondycję moich piersi (mam piersi kompletnie pozbawione jędrności > i tak jest od kiedy pamiętam, jak miałam 13 lat już takie miałam - urosły mi o > d razu bardzo szybko, zrobiły się na nich rozstępy i od razu były wiszące :( ) > i jednocześnie będzie pomocne w wygarnięciu spod pach. Mam wrażenie, że mam tam > drugie tyle piersi co z przodu ;) A kto powiedział, że Effuniak nie jest polecany na początek? W przypadku biustu dużego, trudnego do ostanikowania gdzie indziej - jak najbardziej :-) Obecnie widzę na stronie sklepu rozmiary do 100GG, myślę, że coś dla siebie byś znalazła. Zawsze możesz też napisać do sklepu, podając swoje wymiary i rozmiary noszonych dotychczas staników. Plunge Effuniaka niezbyt dobrze sprawdzały się na biustach średnio dużych, mało jędrnych, takich jak mój - ale w większych rozmiarach są one bardziej zabudowane i powinny dać radę. Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 27.01.11, 20:11 Mam kolejny zakup :), znowu przez allegro więc znowu nie idealny ale już lepszy ;) Kupiłam freye grete w rozmiarze 85gg ale jest za mała troszkę i jakoś tak nieładnie w niej piersi wyglądają. Wygarnęłam już skąd się dało ;) i pod pachami jest ładnie tylko robią się na górze maleńkie bułeczki. Ale piersi jakieś takie przyklapnięte z profilu, nie podoba mi się tek kształt. Chodzę w niej 3 dni i śpię też w niej i czuję jakbym miała troszkę twardsze piersi;) czy takie uczucie może towarzyszyć "jędrnieniu" ;) Teraz zdjęłam do pranka ale bólu o jakim maheda pisała na blogu nie czuję więc pewnie to nie od "jędrnienia" Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 20.02.11, 21:39 To mogę się wreszcie i ja pochwalić dobrze dobranym stanikiem ale oczywiście idealnie nie jest ;) Kupiłam panache confetti, 2 sztuki - black i ivory. Jeden jest w rozmiarze 40H drugi 38HH. 40H już po jednym dniu noszenia mogę zapiać na środkowe haftki choć w pierwszej chwili wydawało mi się, że w ogóle go nie zapnę a 38HH mam z przedłużką ale też po jednym dniu noszenia zapinam go na najmniejszą haftkę z przedłużki. Wyglądają pięknie, nie zasłaniają mi dekoltu pod samą brodę jak wszystko co do tej pory mierzyłam :) Ale... w obydwóch fiszbina pod lewą pachą strasznie piłuje, wbija mi się po prostu w pachę. Pod prawą pachą jest ok. Jak myślicie dlaczego? Da się coś z tym zrobić? Dodam, że lewą pierś mam troszkę większą ale nie jest to widoczna różnica. Widzę tylko po delikatnie odstającym brzegu miseczki na prawej piersi. Odpowiedz Link
akj77 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 20.02.11, 23:22 white-malina napisała: > To mogę się wreszcie i ja pochwalić dobrze dobranym stanikiem ale oczywiście id > ealnie nie jest ;) > Kupiłam panache confetti, 2 sztuki - black i ivory. Jeden jest w rozmiarze 40H > drugi 38HH. 40H już po jednym dniu noszenia mogę zapiać na środkowe haftki choć > w pierwszej chwili wydawało mi się, że w ogóle go nie zapnę a 38HH mam z przed > łużką ale też po jednym dniu noszenia zapinam go na najmniejszą haftkę z przedł > użki. Wyglądają pięknie, nie zasłaniają mi dekoltu pod samą brodę jak wszystko > co do tej pory mierzyłam :) Ale... w obydwóch fiszbina pod lewą pachą straszni > e piłuje, wbija mi się po prostu w pachę. Pod prawą pachą jest ok. Jak myślicie > dlaczego? Da się coś z tym zrobić? No niestety, Panache Superbra w większych miskach tak właśnie ma, że fiszbiny się wbijają w pachę :-( Confetti i tak jest dość udanym modelem, jedynym Panache w rozmiarze 32HH, który mi się nie wbijał za bardzo (ale też miałam go na sobie ze dwie minuty). Czy można z tym coś zrobić? Tak, jeśli nie chcesz tych staników wymieniać na inne, to możesz spróbować skrócić trochę te fiszbiny. Ja się kiedyś przymierzałam do takiej operacji, skończyło się na otwarciu kanalików, a w międzyczasie zmienił mi się rozmiar i stanik zaszyłam i oddałam. W każdym razie nie jest to bardzo skomplikowane, jeśli masz czym uciąć kawałek metalowej fiszbiny. Końcówkę następnie zabezpieczasz klejem, żeby nie kłuła, wkładasz z powrotem, zaszywasz i już. Ale jeśli masz problem z kłuciem pod pachami - tak jak ja - to naprawdę polecam Effuniaki, które mają wyjątkowo przyjazne na długość fiszbiny (wiem, że już o tym pisałam). Możesz mieć problem z kupieniem ich stacjonarnie, ale sklep internetowy działa - polecam kupienie dwóch lub więcej sąsiadujących rozmiarów i odesłanie tych, które nie pasują. Przesyłka do Ciebie trochę kosztuje, za to odsyłka pocztą jest tańsza. I widzę kilka modeli w rozmiarach, które mogą Ci pasować - największy dostępny rozmiar, 100GG, jest mniej więcej o miskę większy od 40H. Co jeszcze. Tak jak już pisałam, Freya Arabella i Eleanor mają dość luźne obwody, mogłabyś podejść do 38HH, ewentualnie z przedłużką na początku. I one nie powinny aż tak kłuć pod pachami. Odpowiedz Link
white-malina Re: Pierwszy dobry stanik!:) 21.02.11, 11:54 Dzięki :) Narazie zajmę się skróceniem troszkę fiszbin w tych dwóch stanikach bo nie chciałabym tak dużo na raz kupować. Zwłaszcza, że kupiona 3 tygodnie temu na allegro freya 38gg, na początku dobra, jest za mała w misce. Do wygarniania mam sporo więc poczekam z miesiąc na następny zakup ale na pewno spróbuje wtedy tych frei o których pisałaś bo bardzo mi się one podobają :) Narazie jestem zachwycona tymi co kupiłam i szczęśliwa, że mam ładne staniczki pasujące do dekoltów :) Do efuniaków tez się przymierzam ale to też za jakiś miesiąc. Jakim klejem proponujesz zabezpieczyć końcówki fiszbin? A z pozytywów to... naprawdę czuć różnicę i wydaje mi się że te panache confetti są na początek do wygarniania dobre, bo tak pewnie wszystko w nich siedzi:) W każdym razie czuję się zgrabniejsza w nich :) Odpowiedz Link
akj77 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 21.02.11, 13:16 white-malina napisała: > Zwłaszcza, że kupiona 3 tygodnie temu > na allegro freya 38gg, na początku dobra, jest za mała w misce. Do wygarniania > mam sporo więc poczekam z miesiąc na następny zakup ale na pewno spróbuje wted > y tych frei o których pisałaś bo bardzo mi się one podobają :) 38gg to jest dwie miski mniej niż 40h :-) nic dziwnego, że małe. > Jakim klejem proponujesz zabezpieczyć końcówki fiszbin? Ja tego nie robiłam, więc nie mam doświadczenia. Ale myślę, że nada się dowolny klej uniwersalny - z tego, co zrozumiałam, trzeba nałożyć sporo i odwiesić tak, by zastygł w postaci kropli na końcu. Dziewczyny kombinowały też z lakierem do paznokci. Wątek o przeróbkach staników jest tu: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,92951316,92951316,Robotki_reczne_2.html?fb_xd_fragment#?=&cb=fa90fbb5adb924&relation=parent.parent&transport=fragment&type=resize&height=20&width=90 Cieszę się, że Ci te Confetti mimo wszystko odpowiadają :-) Z tego co pamiętam, to naprawdę jest ładny model. Odpowiedz Link
aga_chaber1 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 05.03.11, 18:24 Hej! Czy Fantasie Elodie full cup nadaje sie na pierwszy dobrze dobrany biustonosz? Odpowiedz Link
azymut17 Fantasie Elodie 05.03.11, 20:41 aga_chaber1 napisała: > Hej! Czy Fantasie Elodie full cup nadaje sie na pierwszy dobrze dobrany biuston > osz? Jak najbardziej. Sama często dobierałam ten właśnie model na początek :-) Odpowiedz Link
aga_chaber1 Re: Fantasie Elodie 05.03.11, 22:34 Dziekuje Ci Azymut17. Jutro lece do sklepu po to cudenko:) Odpowiedz Link
j_guziak Jaki powinnam nosi rozmiar stanika 80/94 13.05.11, 22:52 Witam, nie wiem jaki powinnam nosić rozmiar. Pod biustem mam 80cm, a w biuście 94cm. Do tej pory nosiłam 75C, który jest w miarę dobry w obwodzie(czasami jest za ciasny), natomiast miseczki często mi odstają. Proszę o radę Odpowiedz Link
justinehh Re: Jaki powinnam nosi rozmiar stanika 80/94 13.05.11, 23:32 Wpisz swoje pytanie tu forum.gazeta.pl/forum/w,32203,124234462,124234462,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_48.html Odpowiedz Link
jessieq.pl Re: Pierwszy dobry stanik!:) 17.05.11, 20:30 Dalia Olimpia semi-soft:) Nareszcie są tam gdzie powinny:) Odpowiedz Link
beatapoddebniak2 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 07.07.11, 21:04 mam duży biust po urodzeniu troje dzieci niezbyt kształtny Prosze o pomoc w doborze pierwszego dobrego stanika który mi go ładnie podniesie Jaki stanik byłby dla mnie najlepszy Odpowiedz Link
roza_am Re: Pierwszy dobry stanik!:) 08.07.11, 00:59 Przede wszystkim dobrze dobrany. Zapraszam do wpisania się do tego wątku: forum.gazeta.pl/forum/w,32203,124234462,124234462,JAKI_POWINNAM_NOSIC_ROZMIAR_STANIKA_48.html w pierwszym poście jest wyjaśnione jak należy się zmierzyć i jakie dodatkowe informacje podać, aby porada była jak najbardziej trafna. Polecam także stronę: maheda.eu/, na której znajduje się wiele cennych wskazówek dla biustów po przejściach. Poniżej - link do spisu dobrych sklepów z fachową obsługą i dużym wyborem rozmiarów. Sklepy stanikowe wg województw __ Mapa i okolice Odpowiedz Link
arienna Re: Pierwszy dobry stanik!:) 07.07.11, 22:09 mój pierwszy to turkusowa maia masquerade. wygodna, piękna, robiąca z biustem cudo! a jakim stała się wabikiem dla nieuświadomionych koleżanek ;) na debiut powinnam brać raczej coś miękkiego, ale ona tak zachwyciła. zdecydowanie zachęciła mnie do uświadomionych staników :)) Odpowiedz Link
beatapoddebniak2 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 10.07.11, 14:24 Mój rozmiar to 80GG Jaki powinnam wybrać mój pierwszy dobry biustonosz aby mój biust po przejściach wyglądał jak trzeba Proszę o jakiś porady Odpowiedz Link
beatapoddebniak2 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.07.11, 19:55 prosze o pomoc w doborze mojego pierwszego stanika .Niech ktoś coś podpowie Odpowiedz Link
azymut17 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 15.07.11, 20:50 Nikt nie odpowiedział do tej pory, bo nikt tego nie wie. To, jaki stanik będzie dobrze na Tobie leżał jest nie do przewidzenia. Dlatego na pierwsze zakupy najlepiej udać się do sklepu stacjonarnego, gdzie będziesz mogła przymierzyć kilkanaście bądź kilkadziesiąt modeli po kolei i z pomocą brafitterki ocenić, w czym Ci najlepiej. Na rynku obecnie jest tak duży wybór w Twoim rozmiarze, że lista, która powstała w tym wątku dawno temu, trochę się zdezaktualizowała. Zobacz tylko, ile masz staników w swoim rozmiarze w Bravissimo: www.bravissimo.com/products/lingerie/all/#/1?show=16&sort=4&back=36&cup=gg 62 modele, i to bez wyprzedażowych :-) Lista sklepów z szerokim wyborem rozmiarów jest na stronie stanikowamapa.prv.pl/ Znajdź tylko okolice, w których mieszkasz. Na pierwszy stanik warto wydać trochę więcej, zmierzyć dużo i zobaczyć, co dobrze na Tobie leży. Potem będziesz mogła robić tańsze zakupy w necie. Odpowiedz Link
beatapoddebniak2 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 17.07.11, 21:28 dzięki za odpowiedź problem w tym że mieszkam w małej miejscowości i biustonoszów w większych rozmiarach nigdzie tu nie dostane dlatego mój jedyny ratunek to internet .Mam nadzieje że uda mi się bez przymiarki kupić dobry biustonosz Odpowiedz Link
aniawawa74 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 29.07.11, 12:20 Witam wszystkich! Od niedawna mam dobrany stanik przez panie z Kliniki Stanika w sklepie stacjonarnym (w życiu się tyle nie naprzymierzałam co wtedy :) ). Wyszło mi że noszę 65FF (65G), wcześniej było 75C. Dobrane zostały i kupione dwa staniki firmy Dalia właśnie w rozmiarze 65G, są usztywniane (jeden to wydaje mi się że model Kamelia, a drugiego niestety modelu nie znam, jest podobengo kroju do Kamelii). Oba leżą na mnie dobrze. Jeśli ktoś mógłby mi doradzić jakich fasonów szukać żeby były podobne do tych co mam? Będę wdzięczna za rady :) Odpowiedz Link
maslemka69 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 26.03.12, 16:26 Witam drogie panie! Mam problem. Taki sam jak wiekszośc z nas. Nie potrafie określić dobrze rozmiaru stanikai jaki on ma być. Pod biustem mam 82 cm a w biuście bez stanika niestety bo w staniku 75c moje piersi wylewają sie mam 94 cm. Szukam stanika w który moje piersi wejdą i już takie zostaną, poradZcie coś!!! Proszę Odpowiedz Link
maslemka69 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 26.03.12, 16:35 a i dodam jeszcze, że karmiłam dwoje dzieci i biust jest obwisły i mam duże sterczące sutki dlatego staniki muszą mieć sztywną miseczke, zeby jak zrobi mi sie zimno nie sterczały przez ubranie ;) Odpowiedz Link
azymut17 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 26.03.12, 20:06 Zmierz się jeszcze raz, w opisany w tym wątku sposób i wpisz tam wyniki. Podane przez Ciebie pomiary wskazują na 75C lub D właśnie, więc raczej nie są miarodajne skoro staniki źle leżą :-) Odpowiedz Link
maslemka69 Re: Pierwszy dobry stanik!:) 26.03.12, 22:20 Witam, dzieki za odp. C źle leży D szczerze mówiąc nie moglam nigdzie kupić na moim zadupu, wiec może wybiore sie gdzieś w wieksze miasto po stanik. Jak sie pytałam w kilku sklepach o 75 D to panie patrzyly na mnie jak na idiotke i w dodatku kazły wziąć wiekszy obwód a mniejszą miseczke. Po tym co rzeczytałam na kilku stonach to wiem, że piersi trzyma właśnie obwód a nie ramiączka i po prostu zgupłam!:( A czy typ ma jakieś znaczenie? Żeby sie nie wylewały po kilku schyleniach??? Odpowiedz Link