asiulek03 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 25.05.08, 11:42 chcialam prosic o pomoc w dobiorze rozmiaru pod biustem ciasno 75 cm biust luzno 92 cm dzieki :) Odpowiedz Link
asiulek03 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 25.05.08, 11:52 asiulek03 napisała: > chcialam prosic o pomoc w dobiorze rozmiaru > pod biustem ciasno 75 cm > biust luzno 92 cm > > dzieki :) prosze o rozmiar polski i brytyjski Odpowiedz Link
bathilda 75/92 - asiulek03 25.05.08, 16:23 Nie napisałaś jaki stanik teraz nosisz. Więc będzie trudniej. Spróbuj na początek 65F (30F). Popatrz na te zdjęcia - jak bardzo stanik może zmienić sylwetkę :) stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
asiulek03 Re: 75/92 - asiulek03 25.05.08, 18:39 dzieki za porade nosze teraz 75C ale nie jestem pewna czy to dobry rozmiar... Odpowiedz Link
ksiezniczka256 73/92 25.05.08, 12:28 Prosiłabym o pomoc tym razem dla mojej teściowej - pod biustem 73 cm, w biuście 92. Celuję w 30F, czy dobrze? Odpowiedz Link
ksiezniczka256 Re: 73/92 25.05.08, 12:30 Aha, i chcę jej zamówic na początek tango II i pollyannę (tak jak sobi tydzień temu ;) ). Brac 30F czy może FF? Odpowiedz Link
ksiezniczka256 Re: 73/92 - mama ksiezniczka256 25.05.08, 18:05 dzięki :) A może jednak 30FF? Kurczę, sama nie wiem, co kupic :/ A czy Arabella na dzień dobry to dobry pomysł (wiem, że dużomiseczkowa jest)? czy zostac przy pollyannie i tangoII? Odpowiedz Link
bathilda Re: 73/92 - mama ksiezniczka256 25.05.08, 18:20 Arabelka na dzień dobry to kiepski pomysł. Na wielu dziewczynach leży dziwnie a powiem Ci strasznie ciężko się odsyła taki piękny stanik ... Co do rozmiaru to tabelka jest tylko wskazówką - biusty są różne, także pod względem "kompresowalności". Jeśli możesz sobie na to pozwolić zamów dwa sąsiadujące rozmiary i jeden odeślesz. Odpowiedz Link
magda.filipowska 124/98 25.05.08, 13:11 W biuscie - 124 pod biustem - 98 Mam już dość, co mi się wydaje, że znalazłam pasujący stanik, po paru godzinach chodzenia w nim, albo piersi wypływają mi gorą (robią się "bułeczki), albo obwód mnie obciera o brzuch kiedy siedzę (więc chyba obwód jest wtedy za duży)... już tyle czasu szukam czegoś dobrego i nic :( obecnie noszę Felinę w polskim rozmiarze 90F i po części jest dobra a po części nie - na ogół jest dobrze, czasem (nie wiem od czego to zależy), minimalnie coś mi "wypływa" i ostatnio zauważyłam, że mnie wlaśnie obciera obwód :( mam też 40G z Brastopu, ale w tym staniku właśnie biust mi dość szybko "wypływa" nad linię stanika :( może to kwestia budowy stanika? tzn że powinnam wybierać bardziej zabudowane? co mam teraz zmierzyć? jaki rozmiar z angielskich a jaki z polskich? Odpowiedz Link
silie Re: Jak rozmiar ? 25.05.08, 14:54 Witam proszę o pomoc dla dobrania rozmiaru dla baaardzo szczupłej koleżanki. Wymiary prawidłowo zmierzone: 71/81. (65D??) Dziewczyna niezwykle szczupła, zero śladu tłuszczu na plecach, bułek brak, natomiast piersi pozbawione desusów uciekają radośnie na boki pod pachy:) Koleżanka póki co edukuje się Małobiuściastych, ale obiecałam pomoc w dobraniu właściwego biustonosza. Czy są jakieś szczególnie polecane modele dla takiego rozmiaru? Z góry dziękuję, s. Odpowiedz Link
julija_primic 74/92-93 - migracja? 25.05.08, 16:31 Witam ponownie. Startowałam z 74/87 co mniej wiecej wychodzilo 30DD. W sklepie okazało się, że to zdecydowanie za mało i kupiłam Fantasie Belle 30E. Mam tez Panache Alexandrie 30E, ktory moim zdaniem za bardzo rozpycha mi piersi na boki. Ale do rzeczy: W chwili obecnej bardzo potrzebuje białego stanika i jakiegos strapless-a. Mierzyłam wczoraj Pollyanne 30E i 30F i Rio 30F. Pollyanny obydwie były zdecydowanie za małe w miskach (robiły mi się w nich buły naplecne i podpachowe, których wcześniej nie miałam) a 30FF nie było (poza tym czuje, że obwód w tej Pollyannie to mógłby być mniejszy) z fiszbinami działo się zdecydowanie coś bardzo niedobrego (tak jakby były w ogole niekompatybilne z moim biustem), a w Rio 30F to by miałam miejsce na półtorej piersi. Wiem, że być może nie jestem kompatybilna z Freyą, ale ich staniki strasznie mi się podobają, może po prostu celuję w zły rozmiar? Dzięki. Odpowiedz Link
bathilda Re: 74/92-93 - migracja? 25.05.08, 16:41 W obwodzie 65 jesteś między F a FF. Rio to wielkomiseczkowiec, zwykle dziewczyny biorą o miskę mniejszy. Zasadniczo żeby sprawdzić czy jesteś "niefreyowa" trzeba popatrzeć jak się układa fiszbina na zewnątrz piersi - czy obejmuje całą pierś i celuje w pachę czy też wbija się w brzeg piersi? Jeśli to drugie to spróbuj jakiegoś Panache - też są ładne. Odpowiedz Link
bathilda 71/81 - koleżanka silie 25.05.08, 16:32 Oj obawiam się że po rady praktyczne to jednak trzeba pójść na LMB.Bo jest mnóstwo marek o których istnieniu ktoś z 30H nie będzie nawet wiedział. Jakieś Pour Moi? czy inne. A co do rozmiaru to ja bym obstawiała 60DD. Podobno Polyanna dobrze się sprawdza przy tych rozmiarach. Odpowiedz Link
silie Re: 71/81 - koleżanka silie; Bathilda... 25.05.08, 20:40 ... dziękuję i idę sobie na LMB:) s. Odpowiedz Link
bathilda Re: 124/98 - magda.filipowska 25.05.08, 16:30 Obwód 90 teoretycznie wydaje się ok., ale z drugiej strony wiele dziewczyn o podobnych wymiarach mówi, że wygodniej im w obwodzie 85. Przy obwodzie 90, miseczka brytyjska GG. Czyli 4 miseczki większa niż Twoja Felina - 90F (kontynentalne) jest szyte na 114 cm w biuście. Czyli Twoje dodatkowe 10 cm musi gdzieś uciec - najprawdopodobnie właśnie górą + pewnie trochę w obwód. 40G powinno być za małe tylko o miseczkę. Ale nadal za małe. Jeśli zdecydujesz się spróbować obwód 85 (zwłaszcza we Freyi, która zwykle jest mocno rozciągliwa), celuj w 85H/HH. Brytyjskie oczywiście, bo polskie firmy niestety nie wiedzą o istnieniu takich liter. Ale w UK wybór jest w miarę. I wcale nie musisz nosić staników z golfem tylko np. takie: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=h I koniecznie popatrz na te zdjęcia - ciut inne wymiary, ale proporcje zmian oddają: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Zauważ, że przy 87 pod biustem, modelka ma obwód stanika 70 :) Odpowiedz Link
magda.filipowska Re: 124/98 - magda.filipowska 25.05.08, 20:48 85H/HH czyli... 38 H/HH, zgadza się? Odpowiedz Link
iqso 75/95 już się pogubiłam.... 25.05.08, 16:07 Spróbowałam sobie poczytać i wyznaczyć własciwy rozmiar i sie już pogubiłam... Wychodzi na to, że jak teraz zazwyczaj kupuję 75C to nie powinno mi się to trzymać na biuście...a jakoś działa. Fakt, ze tu jestem oznacza jdnak, że nie najlepiej ;-) Zawsze mi bylo znaleźć dobry stanik, bo myslałam, że mam za szeroko rozstawione piersi i w tym tkwi problem. Chyba jednak chodzi o coś innego. Pomóżcie :-) Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/95 - iqso 25.05.08, 16:39 Pytania są takie: 1. Czy zapięcie stanika jest w jednej linii z przodem obwodu? 2. Czy jak podskoczysz w miejscu to zapięcie nadal jest w jednej linii? 3. Czy fiszbiny przylegają Ci do mostka? 4. Czy cała pierś mieści się w miseczce i nic z niej nie ucieka górą? Jeśli odpowiedź na każde pytanie brzmi "tak" to widać Twój biust tabelkom się nie kłania i 75 C jest ok. Ale jeśli choć raz powiedziałaś "nie" to może spróbuj czegoś innego :) 75C jest szyte na 91,5 cm w biuście. Czyli te pozostałe 4 cm gdzieś się muszą podziać. Najprawdopodobniej chowają się pod pachę, co jest o tyle łatwe że masz luźny obwód. A po co Ci biust pod pachą? Spróbuj na początek 70E (brytyjskiego, polskiego 70F). Pochyl się do przodu, pozwól by biust spłynął do miseczki, sięgnij pod pachę i wygarnij to co tam znajdziesz (tak, tak to Twoja pierś). A potem spróbuj 65 FF (brytyjskiego). Powinno być jeszcze lepiej. I koniecznie popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html No i tutaj - nawet drobna zmiana ma znaczenie :) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html Odpowiedz Link
iqso Re: 75/95 - iqso 25.05.08, 17:19 1. Czy zapięcie stanika jest w jednej linii z przodem obwodu? TAK 2. Czy jak podskoczysz w miejscu to zapięcie nadal jest w jednej linii? TAK 3. Czy fiszbiny przylegają Ci do mostka? NIE i zazwyczaj nie, przymierzylam własnie większość swoich staników 4. Czy cała pierś mieści się w miseczce i nic z niej nie ucieka górą? TAK, o to dbałam od zawsze, niecierpię bułek widocznych na ubraniu...ale jak sie dowiaduję nie jest to jedyny wyznacznik :-) Największą bolączką jest opuszczony biust. Jakby siła grawitacji działała ze zdwojoną siłą. Przez co wygląda na jeszcze większy i cięższy. Dodatkowo, opada na brzuch i robią się dodatkowe fałdki... A z części staników "wypływa" dołem...Mimo, ze staników bez fiżbin nie mam i nie miała chyba nigdy (moze poza moim pierwszym w życiu) Kolejna przypadłość to luźno skaczące piersi, przez co większość sportów jest nieprzyjemna...bieganie, skakanie odpada! Jeśli coś jeszcze ten komentarz wnosi to będę wdzięczna za dodatkowe wskazówki. Po takim czasie kupowania staników, które "pasują" (koszmarem były poszukiwania do sukni slubnej, skończyły się słabo) trudno wybić się ze schematu. Kazda wskazówka jest cenna! Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/95 - iqso 25.05.08, 17:33 Odstające fiszbiny to znak za małej miseczki. Czyli tak jak pisałam, trzeba ją zwiększyć. Jeśli z obwodu jesteś zadowolona to spróbuj obwód 70 - to zwykle bardzo pomaga na grawitację - popatrz choćby tutaj: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Słowem 70E (brytyjskie) albo 70F (polskie) powinno być ciekawą alternatywą. To bardzo popularne rozmiary (wbrew pozorom), z przyzwoitym wyborem. Np. popatrz tutaj: www.karoline.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=70f&szukaj_opis=1&producent=empty&sort=3&metoda=1 (Uwaga - wzięłam w wyszukiwarce 70F czyli rozmiar polski, te droższe brytyjskie powinny być 70E. Przy czym polskie staniki zwykle mocno się rozciągają i lepszy byłby obwód 65 ale polskie firmy ich nie szyją.) Odpowiedz Link
joannaa87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 25.05.08, 16:56 witam teraz pytam w imieniu siostry - odwód pod biustem 75 a w biuście 91 Odpowiedz Link
bathilda 75/91 - siostra joannaa87 25.05.08, 17:02 Nie napisałaś jaki stanik teraz siostra nosi. Więc będzie trudniej. Spróbujcie na początek 65F (30F). Jakby marudziła to pokaż jej też te zdjęcia - jak bardzo stanik może zmienić sylwetkę :) stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
gosku33 Pod biustem 85na 105 w biuscie 25.05.08, 19:08 Czesc poradzcie prosze jaki w koncu mam rozmiar z przelicznikow wychodz mi inny z tabelek producentow inny.szukam stanika dobrze trzymajacego piersi z dlugimi fiszbinami zeby pod pacha nic nie wychodzilo.Licze na wasze doswiadczenie dzieki:) Odpowiedz Link
bathilda 85/105 - gosku33 25.05.08, 19:14 A co nosisz teraz? Bo ciężko tak wróżyć nie wiedząc w czym Ci wygodnie lub niewygodnie. Spróbuj może 75FF (brytyjskiego). Odpowiedz Link
sheena77_77 82/101 25.05.08, 19:09 zawsze kupuj rozmiar 75 C ale nie jestem nigdy do konca zadowolona, albo biust wypada z miseczek albo tylne zapięcie podsuwa się do góry ramiączka albo spadają albo się wżynają jak by nigdy nie mogło być dobrze błagam pomóżcie Odpowiedz Link
bathilda Re: 82/101 - sheena77_77 25.05.08, 19:12 75C jest na 91 cm w biuście. I gdzie się ma te Twoje 10 cm podziać? Wylewa się pewnie górą albo ucieka pod pachę. Jesli zapięcie stanik jest w jednej linii z przodem to zostaw obwód 75 ale w miseczce F (brytyjskie, polskie 75G). Jeśli zapięcie podjeżdża na łopatki spróbuj brytyjskiego 70G. I koniecznie popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
nika-1234 75/94 25.05.08, 21:44 Witam! Moje wymiary to 75/94, chciałabym poznać zarówno polski rozmiar jak i brytyjski. Do tej pory najlepiej pasującym stanikiem był 70E firmy Kris. Z reguły preferuję staniki z lekkim usztywnieniem, nie znoszę tych zupełnie miękkich. Z racji tego, że mieszkam w małym mieście, zapewne będę kupować przez internet, jaką firmę, sklep byście mi poleciły najbardziej? Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam! Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/94 26.05.08, 00:11 Mierzyłaś się bardzo ciasno, pod biustem, tak, że miarka trzeszczała? Czy obwód na plecach tworzy linię prostą, czy przesuwa się ku górze w kierunku karku? Jeżeli tworzy linię prostą i zmierzyłaś się tak, że miarka trzeszczała, to możesz nosić 70tki. Z brytyjczyków polecam Ci 32E, natomiast z polskiej rozmiarówki przymierz sobie 70F/G. Jeżeli jednak nie mierzyłaś się pod biustem wystarczająco ciasno, lub obwód podjeżdża Ci w górę polecam brytyjskie 30FF (65FF). Czemu nie lubisz nosić staników zupełnie miękkich? my na forum polecamy właśnie na codzień miękkie staniki - dobrze podtrzymują biust i go nie deformują. Przeczytaj, jakie konkretne modele polecamy na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Odpowiedz Link
agafka88 Re: 75/94 - nika-1234 26.05.08, 00:14 Sklepy w których kupujemy są opisane w przewodniku: stanikowe-sklepy.blogspot.com/ Poza tym kupujemy również na ebayu, allegro i na naszej giełdzie: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79508151 Odpowiedz Link
kasiakkb 84/105-kasiakkb 25.05.08, 21:51 Jestem mloda mama karmie piersia juz od ponad 7 miesiecy, do tej pory nosilam 34D ALE CZUJE SIE W NIM ZLE tzn. jest chyba za duzy:))) nie wiem od czasu ciazy nie moge sobie dobrac nic wygodnego. Odpowiedz Link
maith Re: 84/105-kasiakkb 26.05.08, 01:05 34D odbierasz jako za duży, mając 105 w biuście? Czyżbyś padła ofiarą efektu "wciskania całej pomarańczy do szklanki"? Nie wciśniesz pomarańczy, bo jest za duża, a skoro się nie wciśnie, to jej nie wypełni. Więc na czubku zostaje Ci luz, a biust rozlewa się po bokach. Jakby to paradoksalnie nie brzmiało, problem powinien Ci zniknąć po przymierzeniu -BRYTYJSKIEGO 75FF (34FF) -czyli kontynentalnego 75H. W zasadzie już przy próbie przymierzenia -BRYTYJSKIEGO 75F (34F) -czyli kontynentalnego 75G powinnaś odczuć znaczną poprawę. Ale mierzyć musisz prawidłowo. Dlatego koniecznie zapoznaj się z: -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
myszka.xww 80?/108? 25.05.08, 23:33 Moja Mama. Niestety, nie dalo sie zmierzyc calkowicie prawidlowo, albowiem juz przy tym wierzgala jak mlode kozle. W biuscie mierzone na "nalesniki" puszczone luzem. Biust wydaje sie byc kompresowalny. Obecnie nosi 95D (sic!) marki "wesoly wietnamczyk", zwiekszajac obwod, jak cos pije. Ostatni wyczyn - 95A pusiap bazarkowy - wyjete fiszbiny +przedluzka 10cm (sic!)- niewygodny. Fiszbin nie znosi, jest alergikiem uczulonym na metale. Cialo nadwrazliwe (latwe do otarc i siniakow). 150 (w kapeluszu), budowa krepa (szerokie plecki). Help?!? W jaki rozmiar uderzac? Kontynentalnie i brytyjsko - najchetniej bez fiszbin? Chetnie zaczelabym od obwodu 80, bo moja 75 (tango) to porazka - oczy na wierzchu i kompletny bezdech :( Tylko nie mam pojecia, jakich misek szukac - biust kompletnie zmasakrowany :( Odpowiedz Link
maith Re: 80?/108? myszka.xww 26.05.08, 00:39 Hmm, w zasadzie 80 będzie też za szerokie, ale po opisie wyczynów Twojej mamy tudzież informacjach od Butters na temat konserwatywnego podejścia do zmian na poziomie naszemamy+ to oczywiście że zacznij od 80-tek. Co do fiszbin, to nie wszystkie są metalowe, ale jak się tego wcześniej dowiedzieć? Bo nieznoszenie fiszbin w ogóle przy tak kolosalnym poszerzeniu obwodu, to normalna reakcja. Najpierw rozmiar przejściowy. Zaczynając od 80-tki z wymiarów wychodzi 80F brytyjskie, czyli 80G kontynentalne. Tylko że jak biust jest zmasakrowany, a jakieś 95D na tyle przyciasne, że mama poszerza obwód, to chyba lepiej zacząć od 80FF brytyjskie i 80H kontynentalne. O ile nie więcej. Wątpliwości by nie było, jakbyś mogła powtórzyć mierzenie w pozycji leżącej - kładąc mamę bez stanika na miarce i mierząc wynik z przodu. Albo to albo wróżenie z fusów. Bo zdarzało się, że różnica między zwykłym mierzeniem a faktyczną objętością biustu w staniku układającym go na właściwym poziomie dochodziła do 10 cm. Bezfiszbinowców do wyboru trochę jest. Na stronie Bravissimo jest cała kategoria bezfiszbinowców, z dodatkiem bawełny itp. www.bravissimo.com/products/lingerie/soft-cup-bras Tylko uważaj, bo część jest w rozmiarówce brytyjskiej, a część w kontynentalnej (te ostatnie nie mają DD, FF, GG, łatwo poznasz, ale musisz zwrócić na to uwagę). I co ważne - mierząc należy zmusić mamę do wygarnięcia sobie wszystkiego spod obwodu i pilnować, żeby nie przycięła sobie piersi obwodem na dole. Bo przy 95 pod biustem noszonym teraz, to nie ma znaczenia, czego nie ułoży i tak jej się biust rozjedzie pod pachy, a stanik wjedzie na piersi. Przy staniku dobrym Twoja mama musi (po raz pierwszy w życiu pewnie) włożyć sobie prawidłowo biust do stanika. Bo w dobrym staniku pod obwodem już nie ma miejsca na piersi. Odpowiedz Link
myszka.xww Re: 80?/108? myszka.xww 26.05.08, 20:10 dziekuje Maith :D W takim razie zamowie te dwie miski z polskich i bedziemy mierzyc :) mierzenie na lezaco to porazka niebianska "nie, bo". Zatem bardzo dziekuje za dobry trop i w tym kierunku bede wrozyc :D Odpowiedz Link
mag-74 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 25.05.08, 23:58 Witam, Proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika, bo mam już całą szufladę nie nadających się do niczego-znaczy noszenia. Pod biustem mam (na wydechu) 80 cm, a w biuście- 98 cm (w staniku) i 103 cm bez. "Najlepszy" mój biustonosz to triumph 80D, ale myśle, że jest za mała miseczka, bo nad biustonoszem wystają mi "bułeczki" i fiszbiny nie przylegaja do skóry na mostku. Marzy mi się jakiś ładny biustonosz, a nie taki zwykły, zabudowany i w dwóch kolorach do wyboru. No i jeszcze strój kąpielowy, bo po ostatnich przymiarkach wszystkiego co było sklepie mam dość. Oczywiście nic nie kupiłam- bo albo majtki za duże, albo biust pod pachami, albo wogóle porażka. Dziękuję z góry za pomoc. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
maith mag-74 80/103 26.05.08, 00:57 Spokojnie, na Twój rozmiar zaraz dostaniesz tu wybór mnóstwa cudnych, kolorowych kusidełek i fantastycznych, naprawdę pięknych kostiumów kąpielowych, do kupienia osobno stanika, osobno majtek :) Jeśli bez stanika masz znacznie więcej w biuście niż w staniku, to o tyle stanik Ci ten biust zgniata. Rozmiar. Przede wszystkim 80 to stanowczo za szeroki obwód. Bo miarka krawiecka się nie rozciąga, a obwody staników owszem. Dlatego zawsze musisz wziąć poprawkę na rozciągliwość obwodu. Bo staniki 80 mają często to w stanie bez naciągu, naciągają się do 100-105, a pasują idealnie na ludzi z obwodem 88-92 ;) Ty masz obwód 80, a musisz wziąć jeszcze poprawkę na rozciągliwość obwodu stanika. Z Twojego pomiaru wynika, że w sporej części modeli najbardziej by Ci pasowało -BRYTYJSKIE 70G (32G) -czyli kontynentalne 70J Na początku i w nieco ściśliwszych modelach może Ci wystarczyć ledwie -BRYTYJSKIE 75F (34F) -czyli kontynentalne 75G A teraz marchewka :) Stawiając na trudniejszy do zdobycia rozmiar - brytyjskie 70G (32G) obejrzyj sobie te 6 stron cudnych, kolorowych, przezroczystych itd. kusidełek www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=g I miały być jeszcze kostiumy kąpielowe, tak? Dwuczęściowe? Proszę bardzo :) www.bravissimo.com/products/swimwear/bikinis?back=32&cup=g Paczka z Anglii zwykle idzie w tydzień, sprawdzone wielokrotnie :) A w zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce. Mają tam brytyjczyki. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. najlepsze z nich, krakowskie Intimo4you i warszawski Peachfield są też sklepami internetowymi. Nie bój się zakupów przez net. Po pierwsze wybierasz tam z pasujących Ci rozmiarów, a nie z tego co jest. Po drugie mierzysz na spokojnie w domu. A po trzecie, jak Ci jednak nie pasuje, to trzymając się zasad możesz zakup zwrócić czy wymienić. Tu masz przewodnik po sklepach netowych z zasadami zwrotu itp. stanikowe-sklepy.blogspot.com/ A tu nasze komentarze do konkretnych sklepów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=70768200 I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy też te informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 I bardzo ważne - stanik trzeba właściwie przymierzyć. Dlatego koniecznie zapoznaj się z: -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
etcetera 83/105 mojej mamy - nie mozemy dobrac :( pomozcie! 26.05.08, 02:24 Witajcie! Ja juz ciesze sie wakacyjnie (bo lekko) z dobrze dobrana Arabelka :) i czekam na koniec migracji bo widze, ze bede musiala zmienic miseczke na wieksza. Ale nie moge nic dobrac dla mojej mamy. Wymiary podalam w temacie. I bede baaaardzo wdzieczna za Wasze dobre rady. Mama okropnie meczy sie w miseczce D, narzeka na bole plecow i ramion, ale wciaz jest za malo i za szeroko. Prosze, pomozcie! PS. Agafko, wielkie dzieki za aktualny link. Odpowiedz Link
the_mariska Re: 83/105 mama etcetery 26.05.08, 20:35 Na początek możesz spróbować obwodu 75, z miseczką FF lub G (brytyjską), ewentualnie polskie 75H. Może się jednak szybko okazać, że z bardziej rozciągliwych staników twoja mama będzie potrzebowała jeszcze węższego obwodu, wtedy celuj w 70GG. Po natrafieniu na dobry rozmiar bóle pleców powinny minąć, może tym uda ci się ją przekonać. Życzę powodzenia w ostanikowaniu mamy, ja moją męczyłam przez jakieś 4 miesiące zanim dała się przekonać do zmiany rozmiaru... i teraz niesamowicie mi dziękuje ;) Odpowiedz Link
madmok69 86/110 :) 26.05.08, 09:01 Witam! Moje wymiary to 86 pod biustem a w biuście luźno 110. Z tym, że mój biust jest "troszkę" obwisły. Ciężko coś dostać dobrego, z reguły biust "wychodzi" pod spodem. Pomocy! Czy można prosić również o rozmiarówkę polską? Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
effka454 Re: 86/110 :) madmok69 26.05.08, 22:07 Biust jest obwisły i wychodzi dołem, bo obwód Twojego stanika jest za luźny a miseczki są za małe. Według wymiarów, które podałaś proponuję zacząć poszukiwania rozmiarów 80FF oraz 75GG. 80FF w tzw. "ściśliwcach", a 75GG w staniczkach, które dość szybko się rozciągają (jeśli na początku wydają się za ciasne warto zainwestować około 5zł w przedłużkę dopinaną na okres "rozchodzenia") Odpowiedz Link
madmok69 Re: 86/110 :) madmok69 29.05.08, 14:48 Zdecydowałam się na zakup z melissa.com.pl rozmiaru 80G, tylko nie wiem czy dobrze zrobiłam. Mam nadzieję, że będzie pasować. Napiszę jak dostanę Odpowiedz Link
setisun Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 92/117 26.05.08, 12:15 Witam :-) W chwili obecnej mam biustonosze firmy Anita, rozmiar 90G. W pierwszym tygodniu noszenia miałam trudności z oddychaniem, w tej chwili (po 3 mies.) biust niebezpiecznie zjeżdża mi do dołu :| Będę wdzięczna za poradę :-) Chciałam też dodać, że o wielu przeczytanych na 'biusciastych' informacjach nie miałam pojęcia! Cieszę się więc, że jest takie miejsce, gdzie WSZYSTKIEGO niemal można się dowiedzieć :-) Odpowiedz Link
effka454 Re: 92/117 setisun 26.05.08, 22:00 Przede wszystkim stanik 90G w europejskiej rozmiarówce (a taką posługuje się Anita) jest na 114 w biuście. A ponieważ miseczki są za małe to naciągają dodatkowo obwód, fiszbiny nie leżą płasko na mostku i mamy wrażenie (przynajmniej na początku), że obwód jest za ciasny. Później obwód się rozciąga i już nic "nie gra", bo za luźny obwód nie ma możliwości podtrzymać dobrze biustu, a podciągając ramiączka aby go podnieść uzyskujemy tylko efekt werżniętych w ramiona szelek i obwodu podjeżdżającego na kark. Przede wszystkim należy zmniejszyć obwód stanika, a zwiększyć miseczki. I tak, jeśli pod biustem zmierzyłaś się naprawdę ścisło na wydechu, to spróbuj przymierzyć biustonosze w rozmiarze 85(38)G brytyjskie (co daje 85L w rozmiarach europejskich firm takich jak Anita, Triumph), a także 80H oczywiście także brytyjskich firm. Odpowiedz Link
setisun Re: 92/117 setisun 26.05.08, 22:12 Dziękuję bardzo-bardzo :-) Zabieram się zatem do grzebania na stronach. OT: ostatnio zaczęłam rozważać chirurgiczne zmniejszenie biustu, bo od 'szelek' mam ciemne blizny na ramionach :( Na razie jednak spróbuję wprowadzić zmiany biustonoszowe, zobaczymy jak się ułoży. Pięknie dziękuję za poradę - raz jeszcze! Odpowiedz Link
effka454 Re: 92/117 setisun 26.05.08, 23:16 A mam jeszcze jedno pytanie: czy pod biustem zmierzylaś się naprawdę ciasno na wYdechu? Pytam, bo pamiętam jak sama startowałam tu forum i wymiary jakie podawałam to 95/121 (jeśli dobrze pamiętam). W bardzo krótkim czasie okazało się, że to co mnie się wydawało "ciasno zmierzone" to jeszcze nie było to "ciasno" jak powinno być i chyba w ciągu tygodnia moje wymiary magicznie zmieniły się na 89/121, a zamówione pierwsze TangoII w rozmiarze 85H musialo zamieszkac w szufladzie, bo zostało zastąpione TangoII w rozmiarze 80HH :) Odpowiedz Link
setisun Re: 92/117 setisun 27.05.08, 10:52 Na wydechu, to napewno. W miarę ciasno. Po zrobieniu tego jeszcze ciaśniej wyszło mi 91, więc chyba nie duża różnica. Dodatkowym fikołkiem jest fakt, że lewą pierś mam zauważalnie większą, o ok. 1-2 rozmiary (zdaniem mojej dotychczasowej gorseciarki)... A jaki poleciłabyś mi biustonosz? Myślisz, że powinnam patrzeć na szerokość ramiączek? Mam nadzieję, że tę społeczną aktywność Bozia Ci w dzieciach wynagrodzi ;-) ;-) Odpowiedz Link
effka454 Re: 92/117 setisun 27.05.08, 19:19 Ten centymetr to już różnicy nie robi. Przy dużej asymetrii piersi (różnicy w wielkości) zasadą jest, że miseczkę zawsze dobieramy do większej piersi, tak aby nie bułkowała. A w miseczkę z mniejszą piersią dokładamy wkładkę silikonową, np. taką: allegro.pl/item371081715_francuskie_wkladki_silikonowe_lezki.html Co do polecenia, ja mogę najwyżej powiedzieć o tych, które sama posiadam, ale na pewno warto przeczytać wątek "pierwszy dobry stanik", czyli co polecamy na początek stanikowej drogi: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 W dzieciach niech już nie wynagaradza, mam dwójkę i dla mnie wystarczy, niech w pieniążkach wynagrodzi ;) żeby na nowe szaleństwa biustonoszowe wystarczyło :D Odpowiedz Link
effka454 Re: 92/117 setisun 27.05.08, 19:26 Pytałaś jeszcze o ramiączka. W zasadzie przy miseczkach powyżej G nie ma zbyt wąskich ramiączek, przeważnie są 1,5 cm. Pamiętaj, że jeśli mamy prawidłowo dobrany ścisły obwód, to ramiączka "dźwigają" tylko około 10% ciężaru biustu, więc w zasadzie szerokość nie stanowi już dużego problemu. Odpowiedz Link
setisun Re: 92/117 setisun 27.05.08, 21:02 Za kompleksowe porady - serdeczne dzięki! Zamówiłam już pierwsze biustonosze, będę raportować z pola bitwy:) Ciepło pozdrzwiam! Odpowiedz Link
kasia_calik ciąża - 3 miesiąc, 65/85 26.05.08, 12:16 do tej pory kupowałam staniki z najmniejszym obwodem pod biustem jakie udawało mi się znaleźć, czyli w moim malutkim miasteczku były to 75, raz udało mi się znaleźć 70, miseczkę nosiłam C. ale te staniki nie leżą na mnie zbyt dobrze. Odpowiedz Link
jaagna Re: ciąża - 3 miesiąc, 65/85 27.05.08, 18:28 Nic dziwnego, że nie leżały zbyt dobrze: za szeroki obwód. W sklepie naziemnym raczej nie znajdziesz staniczków o obwodzie 60 - bo w tej chwili takie powinnaś nosić. A ze jesteś w ciąży, więc i obwód POD jak i W biuście ci sie zwiększy - i to chyba szybko. W tej chwili powinnaś nosić brytyjski staniczek 60E (28E), polską Melissę 60F. Ale chyba ten rozmiar szybko ci się zmieni :-))) Odpowiedz Link
kirsza1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 26.05.08, 14:10 1) Pod biustem mam 90 w biuście 116 cm ( jakos tam samo wychodzi czy mam stanik czy nie z tym ze mam stanik taki z bawelny, wiszacy na mnie, nie wiele on daje, cycki wisza jak wisialy na brzuchu przez to jest mi pod nim goraco - wytrzymac sie nie da!!) - karmie piersia teraz 2) nie wiem jak nosze roznie, 90DD, 90D, zalezy od firmy 3) w moim staniku zawsze cos wychodzi, pod biustem zamiast ladnie oddzielac biust caly od ciala to troche wylazi, poprawiam go z 5 min albo czesciej!! najbardziej denerwuje mnie to poprawianie i to ze pod biustem ladnie nie lezy i ze biust nie jest w gorze tylko lezy na tym cholernym brzuchu i grzeje mi cialo jak jest cieplo wiecznie mokre tam jest :(( Odpowiedz Link
jaagna 90/116 - kirsza1 27.05.08, 09:21 Nosisz w tej chwili zdecydowanie za szeroki obwód. Sama widzisz, ze staniczek nie trzyma piersi, tylko pozwala im leżec na brzuchu. Teoretycznie wybrałabym dla ciebie brytyjski rozmiar 80GG. Ale teoretycznie, bo dużo też zalezy od ilości tłuszczyku na twoich plecach. Moja znajoma o wymiarach pod biustem 91 cm nosi spokojnie 75. Sama musisz ocenić, na ile masz tego tłuszczyku i albo zmierzysz 80GG albo zaryzykujesz 75HH i wtedy zdecydujemy (bo możesz wysłac do Galerii zdjecia w nowym staniku), jaki rozmiar będzie najlepszy. Polska firma Melissa: ścisliwe 85H lub rozciagliwe 80K (musisz poczytać w wątku producenckim, które modele są sciśliwe, a które rozciagliwe) Zdecydowanie nie wybieraj obwodu 90, bo wtedy piersi wiszą ci na ramiaczkach, a obwód lata sobie luźno wokół tułowia - i tak naprawdę NIC nie podtrzymuje ci piersi. Odpowiedz Link
mmmarysia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 26.05.08, 14:24 Witam! Jestem tu nowa i postanowiłam w końcu dobrać sobie stanik. Do tej pory nosiłam 75 C męcząc się okrutnie. Ostatnio "na próbę" kupiłam sobie stanik 80 C i czułam się w nim dobrze, ale nadal piersi "wyskakiwały" mi z miseczek. Przed chwilą się zmierzyłam i ku mojemu zaskoczeniu straciłam kilka centymetrów pod biustem, a zyskałam w biuście... Moje aktualne wymiary to 86 cm pod biustem i 106 w biuście (mierzyłam się bez stanika). Prosiłabym o rozmiarówkę brytyjską i polską. Z góry dziękuję za pomoc! Odpowiedz Link
the_mariska Re: 86/106 - mmmarysia 26.05.08, 20:52 Czy te 86 centymetrów pod biustem jest zmierzone naprawdę ciasno i na wydechu? Na wszelki wypadek sprawdź ;) Jeżeli tak, skoro do tej pory dałaś radę zapiąć się w staniku z obwodem 75, to niech taki obwód zostanie. Spróbuj przymierzyć brytyjskie staniki w rozmiarze 75FF, żeby ocenić, który rozmiar leży lepiej (w brytyjskich sklepach i na ebayu wyszukuj 34FF). W polskiej rozmiarówce to będą okolice 75H. Przejrzyj sobie wątek pierwszy dobry stanik, żeby zobaczyć jakie staniki są polecane na początek. Przyda ci się też poradnik jak dobierać stanik, jest tam sporo cennych wskazówek. Zajrzyj też do bloga stanikowe sklepy, kompendium wiedzy o kupowaniu staników przez internet. Odpowiedz Link
mmmarysia Re: 86/106 - mmmarysia 26.05.08, 22:05 Po pierwsze dziękuję za pomoc! 86 cm pod biustem wyszło mi bardzo ciasno, udało mi się "wycisnąć" nawet 85 cm, ale wtedy miarka mocno wpijała mi się w ciało. Staniki w rozmiarze 75 były ok, jeśli były rozciągliwe - większość moich starych siedemdziesiątekpiątek wpijała mi się w plecki i nieładnie wyglądało to pod obcisłymi bluzkami. W tym "kalkulatorze" www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/ wyszło mi, że powinnam nosić 75 J. Nie powiem, przeraziło mnie to... Dziś przy okazji zakupów mierzyłam w triumphie stanik 75 E (namiot 2 numery większy od mojego starego biustonosza, na który kiedyś nawet bym nie spojrzała, przerażona wielkością) i piersi wyglądały świetnie dopóki... nie zaczęłam się ruszać - momentalnie wyskoczyły górą...Więc może coś w tym jest ;) Odpowiedz Link
kjw-grzybek 81/105 26.05.08, 15:00 Bardzo się cieszę, że znalazłam artykuł o Was i mam nadzieję, ze pomorzecie :). To fakt kupić dobry biustonosz to wyzwanie, postanowiłam stawić mu czoło jakdąc na poszukiwania do Anglii z racji możliwości przymiarki :) Tak wiec bardzo proszę o rozmiarówkę angielską. Obecnie miałam biustonosz z firmy Samanta 85D. Po ciąży i karmieniu biust uległ niestety prawu grawitacji. Dobrze by było aby znów wyglądał ładnie i ... powabnie :). Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link
jaagna Re: 81/105 27.05.08, 18:18 Witaj kjw-grzybek! Masz moje wymiary ;-) (i kilku dziewczyn z Lobby). Noszę rozmiar brytyjski 32GG lub rzadziej (w przypadku ściśliwych w obwodzie biustonoszy) 34FF (70GG, 75FF). Oczywiście, Ty mozesz nosić nieco inny rozmiar (np. 32G lub 75F - to zalezy od biustu, musisz wypróbować), ale zawsze to będzie "coś koło tego" :-) Polska firma Melissa: 75H. Samanta nie dla nas... Obwód biustonosza 85 przy Twoich 81 cm to pomyłka: nic ci nie podtrzymuje piersi, które biedne dyndają sobie na ramiaczkach... ;-) Odpowiedz Link
kjw-grzybek Re: 81/105 28.05.08, 22:17 :) Bardzo dziękuję za pomoc i podpowiedz. tak więc zaczynam poszukiwania. Pozdrawiam Justyna Odpowiedz Link
maaciejka5 108/130 26.05.08, 15:12 witam, potrzebuje małej pomocy w doborze odpowiedniego stanika przy rozmiarach jak w temacie ___________________ pozdrawiam maaciejka5 Odpowiedz Link
effka454 Re: 108/130 maaciejka5 26.05.08, 21:47 Spróbuj na początek 95GG lub w bardziej rozciągliwych 90HH (oczywiście brytyjczyki) Odpowiedz Link
wyrodna_matka_huberta 90/115 dla mamy 26.05.08, 16:11 Miała Triumpha 80 i mówi, ze nie może w niej wytrzymać bo za ciasna, wiec chyba najwyżej da się przekonać do 85. Piersi w dobrym stanie, dość jędrne i mało obwisłe. Co poradzicie? Odpowiedz Link
nako123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 26.05.08, 18:21 Witam Wymiary pod biustem 78 cm, w biuście 94. W tej chwili karmię piersią i kupuję biustonosze 80 C lub D, przed tym okresem nosiłam 75 duże B lub małe C. Dziękuje i pozdrawiam. Mariola Odpowiedz Link
agafka88 78/94 - nako123 27.05.08, 02:01 Z brytyjczyków polecam Ci 32E, z polskiej rozmiarówki możesz przymierzyć 70G. Skoro jeszcze karmisz, to zajrzyj do naszego wątku o karmnikach. W wątku pierwszy dobry stanik dowiesz się, jakie staniki są polecane na początek przez doświadczone forumki. Warto też przeczytać FAQ, gdzie znajdziesz odowiedzi na większość pytań dręczących początkujące biusciaste. Przed zakupem stanika polecam też wątki: -Spis producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątek o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątek o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
sarenka.d12 74/91 26.05.08, 18:25 witam, ja juz sama nie wiem jaki mam rozmiar. Wszyscy mówią, ze moje piersi są duże, ale ja tego nie widzę. I podobno są niewymiarowe, bo szeroko rozstawione. W większosci staników, wychodzą mi wałki pod pachami, biust skacze, i jest zle trzymany. Miałam jeden dobry stanik w którym nic mi sie nie działo oprócz lekkiego podskakiwania biustu, ale to nie była żadna znana firma. Biustonosz był firmy "Linaise" i miał rozmiar 34/75C. Dziwny jakiś, i już nigdy nie udało mi się takiego zdobyć. Ten który mam na sobie ma za dużą miseczkę, bolą mnie piersi z boku i wszystko skacze. A przez to, że wszystkie Panie w sklepach wmawiają mi, że mam dziwny biust boję się kupić coś w internecie. Proszę o podanie mi rozmiaru stanika który powinnam nosić zarówno w polskiej jak i brytyjskiej numeracji. Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
sarenka.d12 74/91 jeszcze cos 26.05.08, 18:45 zapomniałam jeszcze napisać, ze wszytskie inne staniki które przymierzałam o rozmiarze 75C były beznadziejne. Wyglądałam w nich nieładnie, i źle leżały. to tyle pozdrawiam sarenka.d12 Odpowiedz Link
agafka88 Re: 74/91 - sarenka.d12 27.05.08, 01:50 nic dziwnego, że biust podskakuje i piersi bolą, skoro obwód jest na Ciebie zbyt szeroki i nie ma szans utrzymać biustu na miejscu. Na początek polecam Ci miękkie 30F (65F) z brytyjczyków. Z rozmiarówki polskiej teoretycznie 65H, jednak polscy producenci szyją jak chcą i praktycznie co firma, to inna rozmiarówka. nie bój się zakupów w internecie, większość forumek kupuje przez intenet i jest bardzo zadowolona. Kiedy zamawiasz stanik w internecie, możesz po otrzymaniu go spokojnie przymierzyć, założyć wszystkie bluzki i spytać o zdanie faceta czy koleżanki. To nie Twój biust jest dziwny, to ekspedientki są niekompetentne i nie potrafią Ci dobrać odpowiedniego rozmiaru, który wyeksponowałby odpowiednio Twoje piersi. W wątku pierwszy dobry stanik dowiesz się, jakie staniki są polecane na początek przez doświadczone forumki. Warto też przeczytać FAQ, gdzie znajdziesz odowiedzi na większość pytań dręczących początkujące biusciaste. Odpowiedz Link
sarenka.d12 Re: 74/91 - sarenka.d12 27.05.08, 08:20 a czy mogłabym jeszcze prosić o podpowiedź jaki rozmiar powinnam kupic z firmy Kostar? Bo na Freye jeszcze mnie nie stać niestety. A czytałam że kostar jest podobno rozciągliwy tak? Odpowiedz Link
egra53 78/104 26.05.08, 19:26 uzbrojona w skrawek teoretycznej wiedzy z forum wyruszyłam na stanikowe zakupy no niestety na mojej wsi jedynym dostępnym stanikiem w rozmiarze 75H okazała się felina conturelle wielkość miseczek jest OK pod biustem jeszcze dość ścisło, bo nowa jest ale po krótkim okresie noszenia już wiem, jakie ma wady * za szerokie fiszbiny * "pije" pod pachami * za wysoka cena po kolejnej porcji wiedzy już wiem, że ten typ tak ma :/ piersi mam osadzone wysoko i blisko siebie, wiec felina zupełnie nie dla mnie jak podciągnę szelki, to mam rany pod pachami :( już wiem, że powinnam celować w wąskofiszbinowe ale poradźcie w jakich markach i modelach szukać z racji zamieszkania będę skazana na zakupy w netowych sklepach chętnie spróbowałabym 70, bo to 75 wcale zbyt ciasne nie jest ale może tylko ten model tak ma? bardzo mi zależy, żeby pod pachami nie gniotło i żeby cycki na boki nie uciekały, a do przodu raczej interesuje mnie rozmiarówka każda możliwa, bo nie wiem, jaką produkcję będę przymierzać Odpowiedz Link
jaagna Re: 78/104 27.05.08, 09:10 Przy podobnych do twoich wymiarach noszę brytyjczyki (Freye) 70GG, wielkomiseczkowce (Maisie, Lottie) 70G, ściśliwce 75FF, rozciągliwce (Arabelka) 65H. O ściśliwcach, rozciagliwcach, wilko- i małomiseczkowcach musisz poczytać w odpowiednich wątkach. Melissa 75H (ten ładny model 145 - ale wciąż ciasny), innych modeli z Melissy nie próbowałam. Avocado nie mam, ale chyba celowałabym w 70J. Odpowiedz Link
doris.bytom Re: 78/104 27.05.08, 09:57 jaagna napisała: > Przy podobnych do twoich wymiarach noszę brytyjczyki (Freye) 70GG, wielkomisecz > kowce (Maisie, Lottie) 70G, ściśliwce 75FF, rozciągliwce (Arabelka) 65H. O ściś > liwcach, rozciagliwcach, wilko- i małomiseczkowcach musisz poczytać w odpowiedn > ich wątkach. > Melissa 75H (ten ładny model 145 - ale wciąż ciasny), innych modeli z Melissy n > ie próbowałam. > Avocado nie mam, ale chyba celowałabym w 70J. Bardzo przepraszam, że się wcinam, ale czy mogłabym prosić o linki do tych wątków? Ja myślałam, że ściśliwiec oznacza stanik, który trzeba kupować większy w miseczce/obwodzie (bo jest ściśliwy i wychodzi mniejszy), a rozciągliwiec, to można mniejszy, bo się rozciąga (nawet babka w sklepie mi tak doradziła i tylko utrwaliła moje błędne myślenie; w wyniku tego mam Arabelkę, która jest za mała i już wiem dlaczego). Czyli całkiem na odwrót jest. Odpowiedz Link
egra53 Re: 78/104 27.05.08, 16:20 ja rozumiem, że rozciągliwy kupuje się mniejszy w obwodzie, za to z większą miseczką, bo ogólny obwód musi pozostać niezmieniony ściśliwy odwrotnie tak? Odpowiedz Link
jaagna Re: 78/104 27.05.08, 18:23 Ściśliwce i rozciagliwce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281 DUżo- i małomiseczkowce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
egra53 Re: 78/104 27.05.08, 16:12 wątki o ściśliwych, rozciągliwych a także wąsko- i szeroko fiszbinowych mam przeczytane teoria teorią, ale najlepiej zasięgać opinii u kogoś, kto już praktycznie przetestować nadal będę poczytywać i dziękuję :) Odpowiedz Link
monic30 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 26.05.08, 19:33 Witam was bardzo serdecznie ,i bardzo sie cięszę że trafiłam na to forum:)Moje pytanie to oczywiście jaki potrzebuję rozmiar stanika moje wymiary to pod biustem 83 cm.w biuście 100 cm.do tej pory nosiłam rozmiary 80c lub 80d ale oczywiście to porażka albo moje piersi "zwisały"nisko albo wychodziły z miseczek i kupno stanika to dla mnie katastrofa!!!! Odpowiedz Link
effka454 83/100 monic30 26.05.08, 21:41 Obwody 80 są stanowczo na Ciebie za szerokie, to tak jakbyś na biodra o obwodzie 92cm kupowała majtki, które w stanie spoczynku mają 90cm. Z kolei miseczka w stanikach 80C/D są na 96/98 w biuście, a gdzie pozostałe cm z Twojego obwodu? Dlatego czas na zmiany :) Jeżeli mierzyłaś się naprawdę ścisło pod biustem (aż miarka trzeszczała) to spróbuj przymierzyć 75(34)E/F brytyjskie (75F polskie), a także 70(34)FF/G brytyjskie (70J polskie). Odpowiedz Link
beata2802 75 / 97 26.05.08, 19:34 75 / 97 Jestem karmiąca. Brzdąc ma 2 miesiące, nie wiem, czy rozmiar biustu karmiącego mi już się ustabilizował. Freya Mai Tai Balcony Top Rozmiar 32G 70G była na mnie dobra rozmiarem, tlyko fiszbiny mi się do krwi prawie wbijały w mostek. To bylo parę tygodni temu. Chcę kupić jakieś fajne staniki i przerobić sobie na karmniki. Nie wiem, czy porywac się na 65, czy zostac przy 70. I jaka miska do tego. Będę wdzięczna na podpowiedzi! Odpowiedz Link
beata2802 P.S. 75 / 97 27.05.08, 15:42 Jednoczęściowy kostium kąpielowy Lepel rozm.70F/FF (38FF/G) ma dla mnie o wiele za szerokie fiszbiny i chyba za duże miski też, ale w kostiumie to trudno powiedzieć. Stanik bez metki o rozmiarze int.70, fr. 85F, usa 32 jest na mnei dobry, może ociupinke za duże miski. Ale to chyba zalezy czy przed czy po karmieniu, a mierzyłam po. Anita Maternity 80 G ma za duże miski. Odpowiedz Link
beata2802 P.S 2. 75 / 97 27.05.08, 22:57 Panache Eliza Superbra 65G ma trochę za duże miski. Odpowiedz Link