chiaki 65/84(3)(2)??? 26.05.08, 19:48 No właśnie....W zależności od tego jak ułoży mi się miarka wychodzi mi 84, albo 83 lub dwa. Teraz miarki nie mam przy sobie, ale czy rozmiar stanika 60E będzie na mnie pasował?? Bo już zwątpiłam. W tabeli rozmiarów jest to na granicy E a DD.Teraz nie wiem jaki mam stanik zamówić:(( Proszę pomóżcie, lepiej 60 E czy 60 DD? Odpowiedz Link
jaagna Re: 65/84(3)(2)??? 27.05.08, 21:31 Niestety, musisz sprawdzić nabiustnie. Tabele tabelami, ale każda z nas ma inny biust i często osoby mające identyczne wymiary noszą rózne rozmiary biustonosza. Nie mozesz zamówić obydwóch i potem jeden odesłać? Jeśli masz "bułeczki podpachowe" czyli taki jakby tłuszczyk wylewający sie zmiseczki pod pachami - tpo wtedy na bank wzięłabym wieksza miskę. Odpowiedz Link
chiaki Re: 65/84(3)(2)??? 28.05.08, 15:17 Dzięki za odpowiedź:) Już trochę po ptokach bo zamówiłam w Melissie 60D-według ich tabeli tak mi wyszło. Jak nie będzie pasował to będę wymieniać do skutku. Pierwszy raz najgorszy;) Odpowiedz Link
ikazet Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 26.05.08, 20:48 wymiary: biust 121 pod biustem 93 teraz noszę 85G obwód wydaje mi się ok ale miska mam wrażenie trochę za mała czekam na werdykt :) Odpowiedz Link
effka454 93/121 ikazet 26.05.08, 21:25 Z bardzo podobnymi wymiarami startowałam tu rok temu :) - 95/121 i moim pierwszym zakupem było Tango II w rozmiarze 85H, po tygodniu musiałam je odstawić i kupić sobie 80HH, bo okazało się, że to 95 pod mimo, że według mnie wymierzone ciasno, nie było wymierzone naprawdę ciasno i na wYdechu. Dlatego moje pierwsze pytanie: czy to 93 jest zmierzone tak ciasno, że aż miarka trzeszczała? Jeśli tak, to rzeczywiście obwód 85 jako wyjściowy powinien być dobry, szczególnie w ścisliwcach takich jak TangoII, bo już wyroby typu Arabella poleciłabym raczej w obwodzie 80. Teraz przejdźmy do konkretów Przy obwodzie 85 przymierz 85(38)H oczywiście w brytyjskiej rozmiarówce, bo w polskiej/kontynentalnej to wypada 85M - ja jeszcze takiego egzemplarza nie spotkałam ;) Przy obwodzie 80 musimy zwiększyć miseczkę, co daje nam teoretycznie 80J brytyjskie. Oczywiście każdy biust jest inny i to samo możemy powiedzieć o biustonoszach. Dlatego tu na forum zbieramy informacje o konkretnych modelach. Czy w obwodach są rozciągliwe czy raczej ścisłe. Czy miseczki trzymają rozmiar, czy może są większe niż ustawa przewiduje, a może wręcz przeciwnie - mniejsze. Dlatego kiedy już wyszperasz w internecie (z własnego doświadczenia wiem, że sklepy stacjonarne nie dla nas, nie dla nas...) to warto poszperać w wątkach producentów i odszukać informacje o danym modelu. Odpowiedz Link
ikazet Re: 93/121 ikazet 26.05.08, 22:03 bardzo bardzo dziękuję. Lecę na poszukiwania i wywiad ;) Odpowiedz Link
zlosnica82 85/91 26.05.08, 22:38 Do zeszłego roku nosiłam 80B (lewa pierś uciekała od góry i nieco z boku. Od pół roku nosze 75C - w modelu Weronika Sextil jest mi ciasno pod biustem (po 2-3 godzinach), ale miseczki są dobre (80C było za duże i pod biustem i w miseczkach - w staniku ELF Esotiq 75C obwód jest dobry, ale nadal lewy sutek "wyślizguje się"... - w dwóch stanikach Lupoline (75C z miseczkami ciętymi pionowo) nadal ucieka mi lewa pierś, a w jednym z nich dodatkowo wbija mi się pod pachę fiszbina z prawej strony... Już sama nie wiem co przymierzać, co nosić... Jak znajdę stanik, w którym lewa pierś nie ucieka ani po schyleniu się, ani po podskoku czy też zwykłym podniesieniu rąk to prawa miseczka jest za duża (nawet z wkładką) a nieszczęsna fiszbina lub usztywnienie boczne (to pionowe coś wszyte w boczek) się wbija w ciało. Ja nie przepadam za miękkimi stanikami bo wtedy moje piersi rozchodzą się na boki i nabierają takiego "zwisającego, spiczastego kształtu" który mnie krepuje. Pomóżcie, proszę Odpowiedz Link
iza-bel F&F a inne brytyjczyki, pilne zamawiam staniki:) 27.05.08, 08:51 Witam! Ja już dawno wymierzona, 76/103, prawdopodobnie 32G brytyjskie, ale: Byłam w tesco, mierzyłam staniki F&F -w moim sklepie wprawdzie 70G nie mają, ale było trochę 75F. Pomijając obwód zbyt luźny( choć w niektórych modelach dość ciasny był) to te miski przy 75F są na mnie za małe, albo bardzo bardzo za małe, albo takie prawie dobre, choć ciasnawe i co teraz? freję chcę kupić- to co darowac sobie 70G i od razu w GG uderzać? a model Rio - ponoć większe miski ma, to może od niego zacząć? doradzicie coś ? mam stanik M&S i Lepel 70G, ale to kompletna porażka, bo za szerokie fiszbiny są, choć miseczki rozmiarowo byłyby chyba OK, gdyby mi biust pod pachami nie lądował. No i z Melissy mam dwa staniki 70H Odpowiedz Link
asiulu Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 10:44 Witam :-) Jestem nowa :) i oczywiście znalazłam się tu poszukując dobrego stanika.. Może od razu przejdę do "konkretów" -moje wymiary: pod biustem 79 biust 98-99 w razie czego podaje talie: 78 i biodra: 100 -obecnie noszę staniki miękkie z fiszbinami z Triumpha 75C lub usztywniane z fiszbinami 75D (tak doradzono mi w sklepie), nie jest najgorzej, tzn przynajmniej piersi nie wypadaja mi ze stanika kiedy sie aktywnie poruszam ;) co sie zdazalo niestety.. ciagle jednak nie czuje sie komfortowo, miska wydaje mi sie nie wiem czemu za mala, no i przy uprawianiu sportu jednak piersi skacza i maja tendencje do przemieszczen, a zaznaczam, ze nie nosze jakis powycinanych stanikow. Moje piersi sa raczej obwisle po intensywnej kuracji odchudzajacej.. Pomocy!!! Prosilabym o rozmiarowke polska i brytyjska. Z gory dziekuje za odp :) Odpowiedz Link
sylaf Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 10:53 Bardzo Prosze o szybka pomoc- czy Tango II 65F będzie dobry na moje 74/95? Odpowiedz Link
jaagna Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 21:55 Raczej 65FF, 65F moze być za małe (jest na ok. 91,5-94 cm w biuście) Odpowiedz Link
jaagna 79/99 - asiulu 27.05.08, 19:00 Staniczki w obwodzie 75 są zdecydowanie za szerokie i nie dają podparcie piersiom (dlatego ci skaczą podczas uprawiania sportu). Brytyjski rozmiar: 32FF (70FF) lub ściśliwce 75E. Polska firma Melissa: 75F lub 70G (a nawet 70H). Gaia: 70H lub 70J Comexim 70HH lub 75F Spokojnie wybieraj staniczki miękkie z fiszbinami. Wszelkie usztywniane na razie odrzuc: najpierw musisz poznać swój prawdziwy rozmiar. A za jakis czas spróbujesz czegoś fajnego polecanego na Lobby (jeśli będziesz miała taką ochotę, bo wg mnie miękkie są najfajniejsze!). Nie musisz od razu kupować full-cupów (czyli takich bardziej zabudowanych), balkoniki (balkonetki) są bardzo wygodne i na dodatek ładne. Na pewno znajdziesz dla siebie jakiegoś plunge (czyli do dekoltów, mocno wycięty). Odpowiedz Link
sztumika Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 12:35 Moje rozmiary to 74/91.Do tej pory nosilam staniki w rozmiarze 75D.Pochodze z malego miastecza i trudno tam znalezc porzadny sklep z biustonoszami,ale w wiekszych miastach tez mialam problem z kupnem odpowiedniego... Odpowiedz Link
weronikaiszymon Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 13:08 Witam, mam ogromny problem z doborem stanika. Zawsze kupowałm miseczkę F 85 w obwodzie, ale po przeczytaniu artykułu w czerwcowej Oliwi proszę o pomoc. Mam w obowodzie pod biustem 78 , obwód klatki w najszerszym miejscu 108. Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc Marta Odpowiedz Link
jaagna 78/108 weronikaiszymon 27.05.08, 18:35 85F to zdecydowanie nie twój rozmiar! Za szeroki obwód - nie podtrzymuje ci piersi, któe biedne wiszą na ramiaczkach (ramiona cie nie bolą? nie masz odciśnietych ramiaczek?). Przy twoich wymiarach spokojnie przymierzyłabym brytyjskie staniczki w rozmiarze 32H lub nawet 32HH (70H, 75HH). W przypadku modeli bardziej ściśliwych w obwodzie: 34G lub 34GG. Polska firma Melissa: 70K lub 70L. Odpowiedz Link
ulek110884 Re: 80,110 27.05.08, 14:00 Witam. Moje piersi to dla mnie prawdziwy horror, są ogromne. Pod biustem mam 80 cm, w biuście 110. dotychczas nosiłam różne rozmiary ale nie moge dobrać tego właściwego, żeby moje piersi wyglądały ładnie. Obecnie nosze rozmiar 75c lub 80b, pod biustem może być ale miseczki są za małe. Pomóżcie pozdrawiam Odpowiedz Link
jaagna Re: 80,110 27.05.08, 18:38 Pewnie, ze miski za małe! 80B jest dla kulturystów, a nie dla biuściasych babeczek! :-)) Spróbuj staniczków w brytyjskim rozmiarze 32HH (70HH) lub z modeli bardziej ściśliwych w obwodzie 75GG. Polska firma Melissa: rozmiar 75K. Odpowiedz Link
lims 65/95 27.05.08, 14:25 prosze o pomoc:) w sumie nie wiem jak ten obwod traktaktowac mierzylam go naprawde scislo dzieki:) Odpowiedz Link
justynka307 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 17:16 Witam! Właśnie odkryłam to forum i liczę na Waszą pomoc! Moje wymiary to: 87 cm pod biustem i 108 w biuście. Do tej pory nosiłam rozm. 90 E. Ostatnio kupiłam 85 F - jest lepiej, ale czuję, że to jeszcze nie to. Z góry dziękuję za radę. Pozdrawiam wszystkie "biuściaste" :) Odpowiedz Link
jaagna 87/108 - justynka307: 27.05.08, 18:12 Brytyjskie staniczki w rozmiarze: 34G a nawet 34GG (75G, 75GG). Melissa: 80G lub 80H. 85F w rozmiarze europejskim jest dla osób mających w biuście ok. 107 cm (czyli PRAWIE dobry), ale obwód jest stanowczo za szeroki i nie daje podtrzymania biustowi - piersi dyndają wtedy na ramiączkach. Odpowiedz Link
jaagna 88/111 - alma-ra 27.05.08, 17:57 alma-ra napisała: > w biuscie-111cm > pod biustem 88cm Odpowiedz Link
jaagna Re: 88/111 - alma-ra 27.05.08, 18:07 Dobrze napisałaś wielebnna: okolice 36FF. ;-) Wybrałabym jednak miskę G, ponieważ to pierwszy staniczek i na 100% za kilka dni FF by się wypełniło na full i stałby się za mały. Jakiś czas temu przy takich rozmiarach nosiłam właśnie 36G (już bez bułek pod pachami) :-) Odpowiedz Link
jaagna Re: 88/111 - alma-ra 27.05.08, 18:03 Spróbuj przymierzyc brytyjski staniczek w rozmiarze 36G (80G) lub z tych bardziej rozciagliwych 34H (75H). Polska firma Melissa: rozmiar 80H. Odpowiedz Link
anula_123 68/79 27.05.08, 17:58 Prosze o dobranie odpowiedniego stanika żeby mój biust wyglądał wiekszy Odpowiedz Link
jaagna Re: 68/79 27.05.08, 19:05 Witaj! Spróbuj brytyjskie staniczki w rozmiarze 28D (60D). Melissa: 60D O modelach dobrych dla mniejszego biustu poczytaj na zaprzyjaźnionym forum Lobby Małobiuściastych, tam dziewczyny na pewno już pisały o dobrze dobranych staniczkach powiększających optycznie biust: www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
katjoshka 88/110 27.05.08, 18:25 Cześć Ostatnio "dopasowałam sobie"(wielkie słowo:)) stanik w rozmiarze 85DD niby ok ale: na plecach się podciąga i biust mi wypada spod pach:)) 80E miseczka prawie idealna ale pod biustem cisnie... normalnie trace głowe, jak miska dobra to pod biustem nie tak i na odwrot nie potrafie tego wyposrodkowac:(proszę o pomoc - interesuje mnie rozmiar polski i angielski - z góry dziekuje czekam niecierpliwie:) Odpowiedz Link
jaagna Re: 88/110 katjoshka 27.05.08, 18:47 80E jest dla ok. 102 cm w biuście, więc nie moze na Ciebie pasować, nie da rady! :-) Miseczka nie jest idealna, tylko zdecydowanie za mała: to właśnie ten ucisk pod biustem na to wskazuje (pierś rozciaga obwód, bo sie nie mieści w misce). Staniczek podciaga sie na plecach i wypadają ci piersi z miseczki? - to oznaka za szerokiego obwodu. Z brytyjskich staniczków polecałabym ci rozmiar 75GG lub 80FF. Polska Firma Melissa: 80H Odpowiedz Link
katjoshka Re: 88/110 katjoshka 27.05.08, 19:50 ok, dziekuje, juz sobie kupilam jeden na stronie mellisa - sprawdze 80H i ocenie:) dam znac Odpowiedz Link
jaagna Re: 88/110 katjoshka 27.05.08, 20:52 Tylko, niestety, musisz się liczyć z tym,że Melissa nie zawsze trzyma sie swojej własnej rozmiarówki - różne modele w tym samym rozmiarze miewają róznej wielkości miseczki... Ale nic to: przymierzysz, ocenisz (albo my ci pomozemy - poczytaj o Galerii) i albo zostawisz, albo zamówisz właściwy rozmiar! Odpowiedz Link
khumbamelala 73/93 27.05.08, 19:46 Takie wymiary ma moja Mama, która właściwie dała się namówić na prawidłowe ostanikowanie, pod warunkiem, że ja się za to zabiorę ;) Więc bardzo Was proszę o pomoc, wymiary: 73 pod biustem ściśle mierzone i 93 w biuście luźno mierzone. Moja Mama nosi raczej klasyczne biustonosze, bez zbędnych prześwitów ;P , więc chciałam jej podpowiedzieć Freyę Rio i Millie i może Tango II. Jak sądzicie, w jakich rozmiarach byłyby najlepsze? Do tej pory Mama nosiła biustonosze z obwodem 70, bądź nawet 75, rozmiaru miski nawet nie pamięta - tak dawno odbywały sie ostatnie stanikowe zakupy - ale pewnie było to w okolicach d, bądź dd (triumph & Ruda H.) :) Z góry dzięki :) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 73/93 - mama khumbamelali 28.05.08, 01:02 Z Millie i Tango możesz wziąć 65FF, Rio będzie lepsze raczej w 65F bo ma dość duże miski (zwłaszcza w czarnej wersji, czarne Rio nawet w rozmiarze 65F może okazać się za duże). Powodzenia w ostanikowaniu mamy! :) Odpowiedz Link
umisia1 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 90/120 27.05.08, 19:50 odpowiedż na TEN POST .witam zawsze mialam problemy ze zlokalizowaniem mojego rozmiaru a teraz niedawno jeszcze przytyłam oczywiscie w biuście też ,wiec prosze o odpowiedz na powyższe pytanie jaki powinnam nosić rozmiar stanika pod biustem mam 90 a w biuście 120.pozdrawiam Odpowiedz Link
effka454 Re: 90/120 umisia1 28.05.08, 21:30 Na początek mam taką propozycję: przejdź się do jakiegokolwiek bieliźniaka i przymierz jakikolwiek stanik w obwodzie 85, ale... z miseczkami na plecach - po prostu chodzi o przymierzenie samego obwodu, czy jest wystarczająco ścisły, czy może daje się jeszcze włożyć pod spód dłoń na sztorc, bo jeśli tak to sprawdź w ten sam sposób obwód 80 (moim zdaniem i z własnego doświadczenia :) powinien być o wiele lepszy, bo my kobitki przy kości jesteśmy bardziej "ściśliwe"). Dlaczego z miseczkami do tyłu? Bo w zwykłych bieliźniakach nie znajdziemy nic na nasze wymiary, a za mała miseczka dodatkowo naciąga obwód i powoduje uczucie zbyt ciasnego obwodu. Kiedy już sprawdzisz, to w sklepach internetowych poszukaj: - jeżeli obwód 85 będzie wystarczająco ścisły: 85(38)GG - a jeśli jednak przekonasz się do obwodu 80 to sprawdź: 80(36)HH Oczywiście podawane tu wymiary są orientacyjne i czasami trzeba też sprawdzić rozmiary poboczne, szczególnie jeśli wyczytasz na forum, że dany model to np. dużomiseczkowiec (weź mniejszą miseczkę), rozciągliwiec (weź węższy obwód i większą miseczkę) itd. itp. Owocnych poszukiwań Odpowiedz Link
ewamad7 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 20:01 witam!obecnie noszę 75c,ale po ciąży biust jest "miękki"i czasami wychodzi z miseczki.zwłaszcza ze staników typu pusch up.nie wiem już jakiego typu stanik nosić,a zakupy nowego to wręcz udręka:( wymiary: pod biustem:80 w biuście:97 Odpowiedz Link
jaagna 80/97 ewamad7 27.05.08, 20:49 Staniczki w obwodzie 75 są zdecydowanie za szerokie i nie dają podparcie piersiom, no i masz za małe miseczki. 75C jest dla osoby mającej mniej wiecej 91 cm w biuście, nic dziwnego, ze ci piersi uciekają z miseczek. Brytyjski rozmiar: 32F (70F) lub ściśliwce 75DD. Polska firma Melissa: 75E lub 70G Gaia: 70G Comexim 70H lub 75E/F Możesz nosić mocno wycięte staniczki - byle we właściwym rozmiarze. Rozejrzyj sie po Forum. W twoim rozmiarze mozesz kupić piękne staniczki typu plunge (mocno wycięte do dekoltów), mnóstwo balkoników. Fiull-cupy też są, ale po co kupować pancerniki? ;-) Odpowiedz Link
the_mariska Re: 80/97 - ewamad7 28.05.08, 01:10 Nic dziwnego, że biust wychodzi ci z miseczki w 75C - te staniki są szyte na 92 centymetry w biuście, o 5 cm mniej niż masz. Spróbuj zmierzyć w jakimś stacjonarnym sklepie miękkie staniki w rozmiarach 75E i 75F i sprawdz który rozmiar lepiej na tobie leży, i czy obwód nie jest za luźny. (tutaj poczytaj o tym, jak leży dobrze dobrany stanik i jakie są objawy złego rozmiaru.) Jeżeli obwód będzie pasował - twoim brytyjskim rozmiarem będzie 75DD (34DD). Jeżeli będziesz potrzebowała ciaśniejszego, to z brytyjczyków kupuj 70F (32F) a z polskich staników 70G lub 70H (w zależności od tego, czy pasowała ci większa, czy mniejsza miska). Odpowiedz Link
marzja 93/103 27.05.08, 20:32 Czy w Lublinie są sklepy z dużymi rozmiarami? Mam wrażenie że przy mniejszym obwodzie stanika bedą się robiły te paskudne wałki... Odpowiedz Link
ivi9 86/87 na 102 27.05.08, 21:06 Proszę o ustalenie rozmiaru. Z kalkulatora wychodzi 34 F brytyjskie, ale obawiam się że będzie małe. Mierzyłam dziś Triumpha 75 F i było sporo małe. Odpowiedz Link
jaagna Re: 86/87 na 102 27.05.08, 21:37 Triumph i staniczki brytyjskie mają inną rozmiarówkę. 75F Triumpha nie równa się 34F brytyjczyka (brytyjczyk ma większa miskę, ponieważ rozmiar miseczki brytyjczyka rośnie co 1 cal - czyli ok. 2,5 cm, a w rozmiarówce europejskiej - co 2 cm). Triumph 75F jest na 99 cm w biuście. Musiałabyś sprawdzić Triumphowe 75H. Brytyjczyk 34F - jak najbardziej powinien być dobry: jest na ok. 101,5 cm w biuście. Odpowiedz Link
k_kulifer 100/127 27.05.08, 21:47 Witam, Pod biustem mam 100 a w biuście 127. Do tej pory nosiłam 85 F (firma Gaia) a nawet i 90 D (alles). W obwodzie może i dobre ale miseczka raczej za mała. Noszę tylko miękkie staniki. Proszę o poradę co do przybliżonego rozmiaru od jakiego najlepiej zacząć przymierzanie. Jeśli można to poproszę o angielski i polski rozmiar (o ile taki jest). Z góry dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link
effka454 Re: 100/127 k_kulifer 28.05.08, 21:40 Jeśli zapinasz się w 85 to tego się trzymaj i szukaj 85(38)J w brytyjczykach, polski to coś koło N-P, nie chce mi się teraz tego liczyć, bo i tak na nic się nie zda :P A jeśli się dobrze wczytasz, to przekonasz się, że tu na forum polecamy przede wszystkim miękkie staniki, ale na fiszbinach. Odpowiedz Link
agnieszka71 85 F 27.05.08, 21:48 Gościnnie witam z sąsiedniego forum, wiem że nie da sie biustonosza ani kupic ani przymierzyc na oko ale... jak wiecie niektóre osoby nawet z włsnego otoczenia nie da sie przekabacic na swoją strone - rzecz dotyczy mojej siostry, wiem ze obwód jej podjeżdza, siostra jest osoba przy kosci i troche ciałka i latek ma, podsyłanie linków i naciaganie na temat stanikomani nie wychodzi więc tym bardziej mierzenie. Nosi rozm 85 F, chciałbym kupic jej w prezencie nowy ale co wybrac? Odpowiedz Link
jaagna Re: 85 F 27.05.08, 22:00 Bez rozmiarów siostry nie poradzimy, niestety... Jeśli podjeżdża obwód, to szerokość stanika należy zmniejszyć (80? 75?) - i przeliczyć przy tym miseczkę. 85F Triumpha jest na 107-109 cm w biuście. Przy obwodzie 80 należałoby wybrać miseczkę H (czyli 80H), a przy 75 to juz taką, jakiej Triumph nie przewiduje. ;-) Oczywiście to wszystko przy załozeniu, ze twoja siostra przy rozmiarze 85F ma dobrze dobraną wielkość miseczki (a doświadczenie forumowe podpowiada mi, ze raczej nie...). Przykro mi, bez podania wymiarów nie można nic powiedzieć. Odpowiedz Link
agnieszka71 Re: 85 F 27.05.08, 22:23 wiem Kochane dziewczyny że bez zmierzenia nici z wideł ;) ale ... chcę ja zachęcic ( bedzie miała imnieniny) i kupię dwa sąsiadujące rozmiary, obwód jej zniże do 80 - wobec tego 80 H i 80 I - jak sie to ma na angielska rozmiarówke ? ( a ten podpatrzony rozmiar to bodajże biustonosz Alles ?) Odpowiedz Link
jaagna Re: 85 F 28.05.08, 08:17 Nie ma sensu przeliczać rozmiar kontynentalny na brytyjski, jeśli nie zna sie ani wymiarów osoby, ani dobrze dobranego wymiaru kontynentalnego. Wydasz ponad 100 zł (a czesem i koło 200) i wyrzucisz stanik do kosza? Nie sądzę, bys znalazła tani biustonosz w rozmiarze 80H czy 80J. Jedynie Gaia ma chyba taki model - ale tu radziłabym obwód 75 (Gaia się rozciaga) - no i braknie wtedy miski (K?) Zmierz siostrę choćby w biuście. Albo jaki nosi rozmiar odzieży? Odpowiedz Link
sylwuniaxxx Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 22:23 77-97Czesc mam na imie Sylwia i od lat borykam sie z zakupem stanika. Mam 160 cm wzrostu i duzy biust :-) . Licze na wasza pomoc. Na dzien dzisiejszy kupuje rozmiar 80 f, ale nie czuje komfortu w moim staniku. Z gory dziekuje! Odpowiedz Link
the_mariska Re: 77/97 - sylwuniaxxx 28.05.08, 01:43 Czy to 80F które nosisz jest na ciebie dobre w miseczce (nie marszczy się nigdzie, nie odstaje, itp.)? Jeżeli tak, spróbuj się jeszcze raz zmierzyć w staniku, może się okazać, że masz więcej centymetrów w biuście niż się wydaje do tej pory. Przy wymiarach 77/97, (jeżeli się jednak nic nie zmieni) proponowałabym brytyjski rozmiar 70F (w brytyjskich sklepach i na ebayu oznaczony jako 32F), ewentualnie okolice polskiego 70H. Zajrzyj sobie do spisu staników polecanychjako pierwszy, oraz do wątku "Jakdobierać stanik", jest tam sporo wskazówek o tym jak dobry stanik powinien leżeć. Odpowiedz Link
jaagna 77/97 sylwuniaxxx 28.05.08, 08:26 Obwód 80 jest stanowczo za szeroki: twoje biedne piersi nie mają podtrzymania, tylko dyndają na ramiaczkach. ;-) Brytyjski rozmiar: 30G (65G) lub 32F (70F). Polska firma Melissa: 70G. Gaia: 70G lub raczej 70H Comexim 70H Alles 70H Odpowiedz Link
jasmine1982 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 27.05.08, 23:48 Witam, było by mi bardzo miło gdyby udało się w końcu ustalić mój rozmiar.. Pod biustem 72,5 cm, w biuście 87 cm. Obecnie noszę 70 C lub D, ale są dużo za luźne pod biustem.(a panie w sklepie ze stanikami twierdzą, że rozmiar 65 pod biustem to coś dziwnego:() Bardotka z alles 65 D jest trochę za płaska. Proszę o pomoc! Odpowiedz Link
the_mariska Re: 72,5/87 - jasmine1982 28.05.08, 02:38 Bardotka z Allesa zebrała tutaj sporo negatywnych recenzji - głównie dlatego że jest rozciągliwa i nadaje piersiom dziwny kształt. Poza tym, rozmiar 65D powinien być na ciebie za mały, więc nic dziwnego, że cię spłaszcza. Spróbowałabym na początek brytyjskiego 65DD (30DD), w polskiej rozmiarówce to będzie 65E lub 65F. Przejrzyj sobie wątek o stanikachpolecanych na początek i o tym jakdobierać stanik. Możesz też zajrzeć na nasze siostrzane Lobby Małobiuściastych, tam jest więcej dziewczyn o wymiarach podobnych jak twoje, i sporo staników w twoim rozmiarze wystawionych na giełdzie. Odpowiedz Link
jaolagen Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 23 31.05.08, 15:32 Witam, było by mi bardzo miło gdyby udało się w końcu ustalić mój rozmiar.. Pod biustem 76 cm, w biuście 99 cm. Obecnie noszę 75 E, ale miseczki są za małe. Ostatnio kupiłam 80 F, miseczki dobre, ale pod biustem za lużne żle się w nim czuję. Pomóżcie !!!! Odpowiedz Link
agafka88 WąTEK NIEAKTUALNY 01.06.08, 12:36 w tym wątku już nie piszemy, link do aktualnego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80110441 Odpowiedz Link
aga.kurka 77/92 27.05.08, 23:52 obecnie mam 80C z push-upem, który jest mi raczej dobry oraz 80D, który ma dobrą miseczkę, ale obwód nieco za szeroki (możliwe, że się rozciągnął, bo wczesniej był ok. Jaką rozmiarówkę powinnam wypróbować? Odpowiedz Link
the_mariska KONIEC WĄTKU. 28.05.08, 00:55 Nowe pytania o rozmiar zadajemy w nowym, już 24. wątku rozmiarowym: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=80110441 Odpowiedz Link
caitlin82 67/95 - jaki plunge? 28.05.08, 01:00 Zamarzył mi się plunge. Chcę zamówić jedno Retro plunge i jedno Inferno i zobaczyć, które lepiej leży. Nie wiem tylko, w jaki rozmiar celować. Moje wymiary to 67/95. Mam Rio w rozmiarze 30G (teraz jest za duże, kupiłam je przy wymiarach 70/97, ostatnio schudłam, ale noszone bez przerwy Rio schudło jakoś razem ze mną) i Phoebe w rozmiarze 30FF - trochę za mała i pewnie skończy na giełdzie. W Chatte ostatnio mierzyłam testowo Pollyannę 28G i Arabellę 28G. Pani ekspedientka stwierdziła, że rozmiarowo są ok. Jak dla mnie (ale ekspertem nie jestem) miski były na styk. Ponieważ lubię mieć luz w miękkich stanikach, więc chętnie bym porównała z 28GG, ale nie było. Więcej grzechów nie pamiętam :) Jaki rozmiar Retro/Inferno radzicie? Odpowiedz Link