grubcia24 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 29.05.08, 14:22 Cześć. Mam na imie Ania i od... sama nie wiem kiedy mam problem z doborem stanika. Do tej pory dobierałam stanik metodą prób i błędów, niestety z przewagą błędów, bo choć stanik przymierzając go w sklepie "pasował" to po jakimś czasie tj. ok 2-3 godzinach noszenia zawsze coś uwierało przy schylaniu piersi wypadały a o podskokach mogłam zapomnieć. Rozmiar jaki do tej pory "pasował" to 85-90 DD. Moje wymiary to: pod biustem 93cm (jestem dość dobrze zbudowaną kobietką ;-) obwód w biuście 115 cm proszę o podanie również europejskiej rozmiarówki. Z góry dziękuje za pomoc i mam nadzieje że wreszcie odetchnę pełną piersią. Odpowiedz Link
jaagna 93/115 - grubcia24 29.05.08, 19:30 Spróbuj brytyjskie 85F (38F) lub rozciagliwe 80G (36G) - ale głowy nie dam (wyjaśnienie w następnym akapicie). Z polskimi staniczkami może byc problem; trzeba byłoby celować w obwody 75 (bo się pięęęęknie rozciagają, a i sama opisałas się jako "dobrze zbudowaną kobietę" - czy mam rozumieć, ze chodzi o tłuszczyk?, bo im więcej tłuszczyku na plecach, tym można brać ciaśniejszy obwód), ale jest problem z miseczką. Jedynie Avocado i Melissa szyją większe rozmiary (Melissa: około 85H). A teraz wyjasnienie: TABELKOWO wychodzi ci nawet brytyjskie 85FF lub 80GG - ale... moja znajoma o zbliżonych do twoich wymiarach nosi brytyjski rozmiar ok. 75FF/G-80FF (zalezy od modelu), właśnie ze względu na warstwę tłuszczyku na plecach i kondycję piersi. Napisz prosze, czy twój biust jest jędrny czy "po przejściach" (karmienie, jeśli tak, to jaki czas temu i czy już poprawiła się jego struktura). Przepraszam za tak osobiste pytania, ale spotkałam sie z dużymi rozbieżnosciami w Twoich rejonach wymiarowych ;-) Moja (wyżej wzmiankowana) znajoma mieści sie w 75FF/G (ale własnie przestałą karmić piersią i ma fajną warstewkę ocieplacza na plecach) a ja mając jakis czas temu takie wymiary nosiłam spokojnie 85FF i 80GG (ale nie karmiłam piersią i chyba tego ocieplacza miałam mniej). Ostrzegam ;-): na początek musisz się nastawić na przymierzanie, przymierzanie, przymierzanie... i odsyłanie, niestety. Obyś trafiła na swój rozmiar już za pierwszym razem! :-)) PODSUMOWANIE: jeśli masz niewielką ilość "ocieplacza" na plecach i biust (nigdy/dawno) niekarmiący, to spróbuj staników brytyjskich w okolicach 38F/FF lub 36G/GG, a jeśli masz wyraźną warstwą tłuszczyku i biust nieco mniej jędrny: polecałabym węższy obwód i mniejszą miskę (34FF/G). Powodzenia! :-)) Odpowiedz Link
doomii84 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 29.05.08, 14:39 witam, pod biustem mam 91cm a w biuscie w staniku 109 a bez 107... dotychczas nosze stanik 85-90 d ale zle sie czuje piersi wypływaja trgedia...wkrótce wychodze za mąż i postanowiłam ze musze wreszcie zrobic z tym porządek potrebuje porzadnego stanika i w odpowiednim rozmiarze dlatego czekam na pomoc. dziekuje Odpowiedz Link
lawendowata 80/95 29.05.08, 15:57 Sprzedaję na allegro Tango II, Pani zapytała się mnie czy 32E będzie na nią pasował - ja nie potrafię ocenić więc proszę o pomoc, co odpisać? Czy miska nie będzie za mała? Bo obwód się rozciąga... Odpowiedz Link
jaagna Re: 80/95 29.05.08, 18:41 Teoretycznie (tabelkowo) powinien, ale każda z nas jest inna... Na 100% nie mozesz dać gwarancji, ale istnieje duże prawdopodobieńśtwo, ze moze byc dobry. Pomogłam? ;-)) Odpowiedz Link
lawendowata Re: 80/95 29.05.08, 18:43 Napisałam Pani, że powinien być dobry, ale nie gwaratuję :) dziękuję :) Odpowiedz Link
jaagna 91/109 - doomii84 29.05.08, 19:42 Piersi Ci wypływają, bo nie mieszczą sie w miseczkach. Rozmiar kontynentalny 85D przewidziany jest na 105 cm w biuście, 90D nawet na 110 cm, ale wtedy obwód jest już ZDECYDOWANIE za szeroki (przy 85 też, bo staniczki rozciagają się nawet do ponad 100 cm) i nie daje piersiom potrzymania - biedulki dyndają wtedy na ramiaczkach. ;-) Proponuję Ci brytyjski rozmiar: 36F/FF (80F/FF) lub o ścisłym obwodzie 38DD/E (85DD/E). Polska rozmiarówka: Comexim 85F/G lub 80H (a moze nawet HH) Triumph 80H (a lepsze byłoby 75, ale miski braknie...)) Melissa: 85E lub 80G Gaia: 80J Powodzenia! :-)) Odpowiedz Link
karolunia007 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 29.05.08, 17:17 Witam :) Moje wymiary to : w biuście 106 cm natomiast pod biustem 85 cm. Teraz nosze rozmiar 36/80D lecz stanik jest za mały.. piersi 'wyplywaja' z miseczek, ramiączka wbijaja sie w ramoina i łaczenie miedzy miseczkami nie przyjega do mostka.Natomiast obwód stanika jest dobry.. Piersi wygladaja nie ladnie :( Prosze pomóżcie mi ustalic jaki rozmiar byl by dla mnie lepszy. i w jakich sklepach moge kupic taki stanik... Dzięjuje :) Odpowiedz Link
jaagna 85/106 - karolunia007 29.05.08, 19:55 Pewnie, że 80D za małe! Jest dla osób mających ok. 100 cm w biuście. Nic dziwnego, że piersi "wypływają' z miseczek. Ramiączka wpijają się w ramiona, ponieważ spoczywa na nich cały ciężar Twoich piersi - a powinien na obwodzie (ramiączka mogą dźwigać ok. 10% ciężaru biustu), łączenie między miseczkami nie przylega do mostka, ponieważ miseczki są za małe. Coś zaradzimy! Polecam brytyjski rozmiar 75FF (34FF), a w przypadku staniczków o mniej elastycznym obwodzie (tzw. "ściśliwce") - 80E. Polska rozmiarówka: Comexim 80G/H Melissa: 80F/G - obydwie te firmy miewają ciasne obwody. Problem jest z Melissą, która nie zawsze trzyma się swojej własnej rozmiarówki. Po prostu trzeba mierzyć, mierzyć i odsyłać! Avocado: 75G lub nawet 75H (ale to zależy od modelu). Pozostałe polskie firmy JESZCZE nie szyją odpowiednio dużych miseczek. Linki do adresów polecanych sklepów "naziemnych" i internetowych (polskich i zagranicznych) można znaleźć w naszym Wstęniaku - czyli w tekście pod tytułem forum. Powodzenia! Odpowiedz Link
jaagna 90/115 dla agaj1975 29.05.08, 18:10 agaj1975 napisała: > witam ja od zawsze mam problem z kupnem stanika w tej chwili nosze > 80F ale miseczka i tak jes za mala po biustem mój obwod to90 a w > biuscie 115 jaki rozmiar powinnam nosic ? Odpowiedz Link
jaagna Re: 90/115 dla agaj1975 29.05.08, 18:17 Próbowałabym staniczek w brytyjskim rozmiarze 36GG, ale dużo zależy od tłuszczyku na plecach: im go więcej, tym obwód moze byc ciasniejszy, a miski mniejsze. Na razie próbuj właśnie 36GG (80GG). Kontynentalna rozmiarówka: Comexim: 85HH (tu szycie na zamówienie, mozesz najpierw przymierzyć 85H, a jeśli miski okażą sie za płytkie - zamówić na miarę 85HH). Melissa: 85H Avocado: spróbuj 80J Odpowiedz Link
jaagna Re: 90/115 dla agaj1975 POPRAWKA 29.05.08, 18:28 Brytyjczyki: Tabelkowo wychodzi własnie 36GG, ale realnie moze sie okazać, że miseczki mogą być za duże. Przy więszych obwodach trzeba brać pod uwagę kompresję piersi, czyli (nazwijmy to) ich ściśliwość w miseczkach - a zależy to od jędrności. Może jednak spróbuj 36FF/G. Na 100% nie mogę dać ci odpowiedzi, musisz spróbować. :-) Powodzenia! Odpowiedz Link
victoria1985 83/106 29.05.08, 20:33 panche tango 75/ff balkonik za mały bułkuje obwód i trochę za ciasny. charnos 70/gg za mały po prostu tragicznie wyglądał , Olivia Lepel 75/g tak naprawdę nie wiem co z nia jest nie tak chyba za mała jest albo po prostu fason coś nie ten . Freya rio 80/f za mała na jednej strasznie sie bułkuje wręcz wychodzi przez dziurki w staniku na drugiej ok , obwodzie miło scisle .Dlatego ze ta druga jest większa i już nie wiem w jaki rozmiar teraz celowac Odpowiedz Link
jaagna 83/106 - victoria1985 29.05.08, 20:59 Wiesz, zazwyczaj bywa tak, że co model, to nieco inny rozmiar (pomocny przy wyborze jest wątek o ściśliwcach i rozciagliwcach oraz o dużo- i małomiseczkowcach). :-) Jeśli Tango 75FF bułkuje, to weź większą miseczkę (75G). Nowy na 100% będzie sie wydawał ciasny, ale Tango szybko sie rozciaga (mam 81 cm i noszę Tango o obwodzie 70); na początek zastosuj przedłużkę (ale juz przy powiększonej, tzn. dobrze dobranej miseczce) i zdejmij, kiedy się rozciagnie: czasem trwa to kilka godzin, czasem kilka dni. Lepel miewa małe miseczki, więc kto wie, może byłby lepszy 75GG (na pewno brać większą miskę, niż w dobrze dobranym Tango). Fason, ozywiście, też może ci nie odpowiadać. Rio: weź większą miseczkę, jeśli 80F jest za małe, to spróbuj 80FF. Wiesz, tak to bywa przy zakupie staniczka, że rzadko pasuje na nas rozmiar "tabelkowy" i to w dodatku zawsze ten sam. Po przeczytaniu wątków o obwodach i wielkosćiach miseczek weryfikuje się swój rozmiar albo zamawia, przymierza, odsyła i zamawia właściwy. Innej drogi nie ma. Niemal nigdy sie nei zdarza, że masz wszystkie staniczki w jedym rozmiarze. Ja sama mam tabelkowe 70GG, ale noszę też 70G i 75FF. Zależy od modelu. Mam podobne wymiary do twoich (81/104-105) i noszę: Tango II = 32GG (na twoje wymiary zwiększam obwód i miseczkę o jedno "oczko" czyli ok. 34G) Antoinette Freya = 32GG (dla Ciebie ok. 34G) Arabella Freya = 30H (dla Ciebie ok. 32GG) Maisie Freya = 32G (dla Ciebie ok. 34FF) Lottie Freya = 32G (na twoje wymiary zwiększam obwód i miseczkę o jedno "oczko" czyli ok. 34FF) Matisse Freya = 32G (na twoje wymiary zwiększam obwód i miseczkę o jedno "oczko" czyli ok. 34FF) Eliza Panache czarna = 32GG (na twoje wymiary zwiększam obwód i miseczkę o jedno "oczko" czyli ok. 34G) Eliza Panache różowa = 34FF (dla Ciebie ok. 34G, choć z czasem sie rozciąga i zalecałabym nie zwiększac obwodu) Tia Freya = 34FF (polecam 34G, bo masz obwód niewiele szerszy) Stanikologia stosowana nie jest prosta... rozumiem Twoją frustrację. Ale teraz wiedząc już, co w którym modelu nie pasuje - mozesz to poprawić zamawiając odpowiednio większą/mniejszą miseczkę lub szerszy/węższy obwód. Powodzenia i nie zniehęcaj się! :-))) Odpowiedz Link
victoria1985 Re: 83/106 - victoria1985 29.05.08, 21:05 dziękuj ci bardzo za słowa otuchy pozdrawiam Odpowiedz Link
jaagna Re: 83/106 - victoria1985 29.05.08, 22:12 cyt; > Powodzenia i nie zniehęcaj się! :-))) znieChęcaj - mialo być. Ortograf mi wyszedł, choć wiem, jak się pisze to słowo. Serio! Wiem! Wictoria1985 - głowa do góry! Odeślij niepasujące staniczki, wymień je na poprawiony rozmiar i ciesz się swoim nowym biustem! :-)) Odpowiedz Link
ela3s_easy 87/110 29.05.08, 22:49 Witam :) w biuście mam 110cm, pod 87/88 cm. W elektronicznym bra-fitterze wyszlo mi,ze powinnam nosic brytyjskie 36, ale ja w ŻADNYM staniku o takim obwodzie chodzić nie moge. Jeśli już w ogóle się dopnę, to po prostu obciera mnie tak, że nie jestem w stanie wytrzymać nawet 5 minut. Odecnie noszę 85DD, ale wydaje mi się, że jest za duży :/ jakaś taka przepaść powstaje między miseczką a piersią. Z góry dziękuję za pomoc :) Odpowiedz Link
effka454 Re: 87/110 ela3s_easy 31.05.08, 00:15 A ja z 87cm pod biustem noszę w większości posiadanych modeli rozmiar 75 czyli 34 w anglikach :) i nic mnie nie obciera, bo po prostu siedzi w miejscu i nie lata. Jedyne 36(80) mam w TangoII firmy Panache, ale to znany ściśliwiec. Co do Twojego 85DD, które jest na jakieś 106-107 w biuście (a gdzie miejsce dla pozostałych cm?) to gdzie Ci się ta przepaść robi, bo nie rozumiem stwierdzenia. Jedyne skojarzenie to odstawanie fiszbin na mostku, bo za mała miseczka naciąga się na biuście i odciąga fiszbiny od mostka, dodatkowo wywołując wrażenia za ciasnego obwodu. Ja bym Ci radziła przymierzyć właśnie jakieś 80(36)FF albo G. Jak biust będzie miał wystarczająco miejsca, żeby się dobrze ułożyć i nie będzie musiał wciskać się pod obwód, to i obwód nie będzie cisnął. Powodzenia Odpowiedz Link
szpinak77 107/122 29.05.08, 22:53 Proszę o pomoc w doborze stanika. Moje obecne wymiary to 107cm pod biustem i 122cm w biuście. Teraz jakoś wciskam się w w niektóre modele 85C z Samanty ale miski są za małe i biust ucieka mi bokami. No i stalki odstają podczas siedzenia i wpijają się pod pachami :-( Jedyny plus jest taki, że biust jest uniesiony i nie zwisa. W obwodzie jakoś się dopinam ale zdecydowanie na wcisk. Kiedyś nosiłam też ten sam rozmiar z Triumfa ale kiepsko trzymał mi piersi i biust był zdecydowanie oklapnięty. Odpowiedz Link
szpinak77 poprawiam się - jest 102/122 30.05.08, 23:17 Zmierzyłam się raz jeszcze, tak żeby miarka aż piszczała (jak pisała bathilda) i trochę mi się zminiejszyło. I muszę jeszcze dodać, że mam trochę tłuszczyku na pleckach. Czekam z niecierliwością na sugestie odnośnie mojego nowego rozmiaru :-)) Odpowiedz Link
effka454 Re: 102/122 szpinak77 30.05.08, 23:53 Jeżeli mieścisz się w obwody 85 to możemy to uznać za pewną wyjściową (chociaż znając produkty niektórych firm mogę przypuszczać, że w ich "produkcję" zmieściłabyś się także w obwody 80). Przede wszystkim 85C jest na ok. 102cm w biuście - powiedz mi z łaski swojej gdzie ma się podziać pozostałe 20cm Twojego biustu? Wyłazi gdzie może: górą, dołem i na boki :P Jeżeli od 122 odejmiemy 85 daje nam to różnicę 37cm (bo zawsze odejmujemy od obwodu w biuście obwód wyliczony STANIKA). A to daje nam 85M w rozmiarówce europejskiej/polskiej (Triumph, Samanta, Ales i co tam jeszcze bywa w bieliźniakach), czyli zapominamy i szukamy anglików w rozmiarze 85(38)H. Czyli np. takie cudeńka: www.peachfield.pl/szukaj.html www.intimo4you.com/szukajadv.html www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=h Jeśli mieszkasz w okolicach Warszawy to z Panią Marysią z Peachfield można się umówić telefonicznie na mierzenie (namiary na stronie) A jeśli w okolicach Krakowa to wybierz się do Intimo na Wysłuchów (adres na stronie) Miłych poszukiwań nowego rozmiaru :) Odpowiedz Link
szpinak77 Re: 102/122 szpinak77 31.05.08, 08:59 > Przede wszystkim 85C jest na ok. 102cm w biuście - powiedz mi z łaski swojej > gdzie ma się podziać pozostałe 20cm Twojego biustu? Wyłazi gdzie może: górą, > dołem i na boki :P Jestem w szoku, że aż tyle kochanego ciała nie ma się gdzie podziać. Zupełnie nie zdawałam sobie sprawy z tego, że ubzierało się aż 20cm :-(( Bardzo gorąco dziękuję Ci za wylanie mi na głowę kubła zimnej wody (czyt. oświecenie). Od dziś zaczynam traktować swój biust z należnym mu szacunkiem. Poczytałam już na forum o stanikach dobrych na "pierwszy raz" (Polyanna, Rio i TangoII) i teraz kiedy już wiem jaki jest mój rozmiar idę na zakupy. Niestety muszę się zadowolić sklepami w necie ale namiary na sklepy stacjonarne zachowam i wykorzystam, gdy tylko nadarzy się okazja. Oczywiście dam znać co udało mi się upolować i napewno będe szukac pomocy w innym wątku, gdyby zakup okazał się problemowy. A te staniki, które mi podesłałaś są przepiękne. Aż dech zapiera Pozdrawiam gorąco i raz jeszcze dziękuję :-)) Odpowiedz Link
annszc 71 / 91 30.05.08, 05:01 witam, będe dozgonnie wdzięczna za pomoc w doborze rozmiaru. Mam 30 lat i chyba nigdy dobrego stanika :-(. Pod biustem mam 71 a w biuście 91. Raz kupiłam na allegro biustonosz 70EE ale był za duży ( miseczki ). Pozdawiam i dziekuję z góry Odpowiedz Link
effka454 Re: 71 / 91 annszc 31.05.08, 00:32 Przede wszystkim obwód 70 jest dla Ciebie stanowczo za luźny, powinnaś celować w 65, a może nawet w 60. I chyba coś pomyliłaś z miseczką, bo firmy mające podwójne literki (czyli brytyjczyki) akurat E mają pojedyncze, więc mogę przypuszczać, że to było 70FF. I wtedy rzeczywiście mogło być na Ciebie za duże bo jest na prawie 100cm w biuście. Ja bym Ci poleciła poszukać w ściśliwcach rozmiaru 65F, ewentualnie w innych modelach 60FF może G Odpowiedz Link
annszc Re: 71 / 91 annszc 02.06.08, 05:26 effka :-), a ta rozmiarówka co mi doradziłaś, za co dziekuje bardzo, to polska czy brytyjska ? Pozdrawiam Odpowiedz Link
effka454 Re: 71 / 91 annszc 06.06.08, 20:49 brytyjska, z polskich firm chyba tylko Melissa i Avocado mają obwody 65 Odpowiedz Link
lidrana Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 30.05.08, 09:15 94 w biuście, 82 pod nim. dotychczas nosilam 80C Odpowiedz Link
bathilda 82/94 - lidrana 31.05.08, 16:38 Oj lepiej Ci będzie w 75D. A jeszcze lepiej w 70E (brytyjskim) lub 70F (polskim). I popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
bathilda Re: 70/87 31.05.08, 16:39 Lepiej 65E - będzie ciut za duże ale jak zacznie się migracja to szybko się wypełni (pierś upchnięta dotąd pod pachą wróci na swoje miejsce tj. do miseczki). 60FF też może być dobre - dużo zależy od Twojej ściśliwości i fasonu stanika. Odpowiedz Link
jerzyna74 Re: 67 cm pod biustem, 90 cm w biuście 30.05.08, 11:50 witam, obecnie noszę rozmiar 70E z różnym rezultatem:) więc wydaje mi się że nie jest właściwy, bardzo proszę o pomoc w ustaleniu prawidłowego rozmiaru biustonosza, dodam jeszcze, że lewa pierś jest sporo większa od prawej i nawet miseczka E jest na nią czasem przymała pozdrawiam Odpowiedz Link
jerzyna74 67 / 90 02.06.08, 18:33 halo pomóżcie już wiem, że moje biustonosze są za luźne pod biustem więc pewnie powinnam kupować 60 lub 65 ale wtedy miseczka powinna mieć dalszą literkę, chyba potrzebuję głęboką miseczkę tylko nie bardzo wiem jaką pozdrawiam Odpowiedz Link
agafka88 67/90 - jerzyna74 09.06.08, 00:46 No obwód 60 jest na Ciebie stanowczo zbyt luźny :) Polecam Ci staniki w brytyjskim rozmiarze 60G, w polskiej rozmiarówce to będzie 60I/J (niektórzy producenci polscy nie produkują miseczki I). Pamiętaj, że stanik dopasowujemy zawsze do większej piersi, pustki w miseczce z mniejszą piersią wyrównujemy ewentualnie wkładką Przed zakupem pierwszego stanika poczytaj wątek pierewszy dobry stanik, gdzie polecamy modele dobre na początek, oraz jak prawidłowo mierzyć biustonosz. Są też staniki, które mają obwody bardziej rozciągliwe lub ścisłe niż inne staniki, dlatego warto przeczytać wątek rozciągliwce i ściśliwce oraz wątek o stanikach z większymi lub mniejszymi miseczkami niż standardowo. Odpowiedz Link
jerzyna74 Re: 67/90 - jerzyna74 11.07.08, 23:45 dzięki poczytałam co się da i nabyłam właśnie ostatnio Freyę w rozmiarze 30G w sklepie Eden na bemowie (więc mogłam trochę poprzymierzać i jest ok choć ciut mniejsza też byłaby chyba dobra), niestety nie było nic w rozmiarze 28G/GG/H :( pozdrawiam Odpowiedz Link
aadrianka 75/98 Annabellar 31.05.08, 15:55 Jeśli mierzyłaś tak ciasno, że miarka piszczała, spróbuj 32FF brytyjskiego. Chociaż ja z 75 pod biustem noszę 30. W takim razie sugerowałabym raczej 30GG brytyjskie - szczególnie, że na początku dziewczyny mierzą się raczej za luźno. W polskiej rozmiarówce byłoby to 65K. Znajdziesz póki co tylko w Melissie lub Avocado. Odpowiedz Link
selena_n 75/95 08.06.08, 09:44 pomóżcie Dziewczyny, mój jedyny stanik, w którym jako tako się czuję ma rozmiar 75 D ale jest strasznie babciny- biały i cały bawełniany : ( Odpowiedz Link
okeyus Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 30.05.08, 21:38 81/111 obecnie najlepiej znoszę 36FF, ale uwierają mnie fiszbiny już po chwili noszenia,a drugi ludzki to 80G ale jest on w nim dość płaski biust "bez opakowania" jest bardzo wiszący jak rozrolowane skarpetki, pod pachą często uwierają mnie staniki z fiszbinami dosłownie wkłuwają mi się na początku pachy potrzebuję wygodnych zapobiegających zwisłemu efektowi staników do karmienia i normalnych które by go sporo podniosły i utrzymały niestety jest też bardzo ciężko aż kręosłup domaga się rehabilitacji liczę na ratunek pozdrawiam Odpowiedz Link
apolusia Problem z doborem. Pomożecie? 78/102 30.05.08, 21:58 Obecnie noszę 75D(na cieniutkim usztywnieniu) ale widzę, że obwód jest za duży a biust jednak nie wypełnia całej miseczki od góry. Z tabelki rozmiar wynosi 70G.Głębokość miseczki to ok 23 cm.Napiszcie proszę jaki rozmiar byłby odpowiedniejszy? Odpowiedz Link
jaagna 78/102 - apolusia 31.05.08, 08:59 Brytyjski rozmiar: 32G (70G). Z polskimi (też Triumph) jest problem, bo sama piszesz, ze 75 jest za szeroka, a przy obwodzie 70 nie robią już odpowiednio głębokich miseczek. ;-( 70G przeznaczone jest dla osób mających ok. 96 cm w biuście, więc Twoje pozostałe 6 cm nie miałyby się gdzie pomieścić. 75D jest dla osób majaych ok. 95 cm w biuscie, czyli malizna miseczkowa przy zbyt szerokim obwodzie. Są też polskie firmy Melissa i Avocado. Melissa: proponowałabym 70H lub 70J Avocado: około 70H lub 65J (są rozciagliwe, wiec raczej 65) Ale w przypadku tych firm z rozmiarówką różnie bywa: co model, to inne wymiary. Trzeba próbować. Mam podobne do Twoich wymiary (81/105) NIC nie mogę kupić w polskich sklepach... Jedynie właśnie Melissa i Avocado. ALe z całego serca polecam Ci brytyjczyki. Odpowiedz Link
apolusia Re: 78/102 - apolusia 31.05.08, 10:42 Jaagna, dziękuję Ci za odpowiedź. Będę szukać:) Odpowiedz Link
jaagna 81/111 - okeyus 31.05.08, 09:10 Rozmiar 36 to pomyłka. Przecież to 80 dla Twoich 81 cm pod biustem: nic ci piersi nie podtrzymuje, tylko biedne dyndają na ramiaczkach (stąd bóle kręgosłupa). Sama mam 81 cm pod biustem i spokojnie noszę rozmiar 32 czyli 70. Jedynie w przypadku mniej elastycznych obwodód (tzw. "ściśliwców") noszę 34 czyli 75. Proponowałabym ci rozmiar 32HH (70HH) lub w przypadku staniczków mniej elastycznych w obwodzie: 34GG (75GG) - wtedy obwód będzie odpowiednio ścisły i wreszcie podtrzyma ci biust odciążając ramiona. Rozmiar 32HH to miseczkowy odpowiednik noszonego przez ciebie 36FF, tylko obwód jest ściślejszy. Nie obawiaj sie staniczków z fiszbinami: w odpowiednio dobranym rozmiarze fiszbiny nie dotykają piersi i zupełnie się ich nie czuje: jeden koniec fiszbiny ma dotykać i leżeć na mostku, a drugi koniec mapowinien celować w srodek pachy, a nie leżeć na piersi. Jeśli koniec fisziny dotyka piersi, to: 1) fiszbina jest za wąska, lub 2) rozmair miseczki jest za mały. A u ciebie mogło to mieć związek ze zbyt obszernym obwodem: staniczek nie trzyma się w miejscu, tylko "tańczył" ci wokół tułowia i kłuły Cię w pachę. DObrze dobrany stanik jest nieruchomy w obwodzie. Odpowiedz Link
doroy1 82/103 06.06.08, 13:25 to i ja poprosze o rozmiar bo cos mi sie wydaje ze nie za dobrze mam dobrany rozmiar 82cm pod biustem tak scisle mierzone a te 103cm w biuscie to bez biustonosza /99cm w biustonoszu do tej pory nosilam wonderbre 75D, 75 jest chyba trafionym ale ta miseczka to nie:( Odpowiedz Link
sorrento_8 91/115-117 30.05.08, 22:34 W sumie nie chodzi mi o sam rozmiar bo z tabelki wychodzi 36GG, ale o rozmiar dla poszczególnych n/w modeli. Przekopałam się przez wątek "pierwszy dobry stanik" i wątki o rozciagliwcach i dużo/mało-miseczkowcach i potrzebuje rady. Pomożecie :)? RIO - podobno rozciągli wiec i dużomiseczkowiec to 36G czy 34G? Tango II - w sam raz - czyli 36GG? Millie - obwód w sam raz, duże miski to 36G? No i Gabrielle Fanatasie - nie wiele znalazłam czyli 36GG? kolor który biorę pod uwagę we wszystkich modelach to biały Będę zamawiać (jeszcze nie wiem który) w Bravissimo i chciałabym jako tako trafić z rozmiarem. Co do rozmiaru to od stycznia z 90/110 (36FF) zrobiło mi się, chyba samo ;) 91/115-117 (36GG), czytałam o tzw. migracjach, z ciekawości pytam, do jakiej miski może mi się zmigrować ;) Jeżeli pytanie powinno być w innym wątku, to proszę mnie przekierować. Odpowiedz Link
anna75e jaki rozmiar USA? 30.05.08, 23:28 Mam pytanie dotyczące rozmiarówki staników amerykańskich.Jaki to będzie rozmiar przy 83cm pod biustem i 100cm w biuście (europejskie75F) i 77cm pod biustem i 95cm w biuście (europejskie75E - nie mogę się wbić w 70F)? Odpowiedz Link
emalka13 90/120 31.05.08, 00:06 Może pomożecie mi ustalić jakis optymalny rozmiar? Jak do tej pory noszę staniki w rozmiarze 85E, elastyczne, rozciagliwe, żeby w razie czego dało się naciągnąć tu i ówdzie, ale to nie jest dobre rozwiązanie :( Mimo wszystko miseczka nie obejmuje tego co powinna objąć i w związku z tym biust nie wygląda dobrze... Obwód pod jest OK, gorzej z tymi miseczkami, zawsze wyłazi coś bokiem... Z góry dziękuję za pomoc ;) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/120 31.05.08, 15:34 Ja bym próbowała brytyjskiego 80HH. To 85E to pewnie polskie, szyte na 106 cm w biuście. To nie dziwota że się 14 cm biustu wylewa ti u tam. Popatrz na te zdjęcia - wymiary bardzo podobne (ale stanik ciut specyficzny - rozciągliwy i z dużymi miseczkami): stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
emalka13 Re: 90/120 01.06.08, 22:03 Dzięki za podpowiedź ;) Teraz nie wypada mi zrobic nic innego jak poszukać tego rozmiaru i zrobic dobry zakup ;) jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam ;) Odpowiedz Link
qlin Re: 82/111 31.05.08, 10:18 Muszę sobie kupić dobry biustonosz do karmienia, podane wymiary są aktualne, tzn. jestem już 6 dni po porodzie i mam laktację. Mi wyszło 34 H ? Odpowiedz Link
bathilda Re: 82/111 31.05.08, 15:36 Tabelkowo 75H ale tylko w ciasnych i nierozciągliwych stanikach (a one są jak jednorożce). A Ty będziesz chudnąć. Spróbuj może 70J na razie z przedłużką. Jesteś już po nawale? A z karmników to ja polecam Melissę. Tyle że ona ma własną rozmiarówkę. Zajrzyj do wątku o stanikach do karmienia wypisanego w spisie treści. Odpowiedz Link
bathilda Re: 82/111 31.05.08, 16:28 No to za chwilę Ci spadnie. Za chwilę czyli pewnie za 3-4 tygodnie :) Ale laktacja unormuje się za 4 miesiące a tyle nie możesz czekać - kup coś, ponoś a potem sprzedasz u nas na giełdzie. Twój biust jest tego wart :) Odpowiedz Link
schatzii24 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 31.05.08, 11:09 Mam 24 lata, jestem dość pulchna, przy wzroście 172 cm ważeę 83 kg. :-( dotąd nosiłam stanik w rozmiarze 85 D, ale mnie wiem czy to dobrze. Obwód pod biustem 84 cm, w biuście 110cm. Mam problem z kupieniem stanika w tym rozmiarze, tym bardziej, ze mam ograniczony budżet i nie stać mnie na markowe biustonosze w cenie 200 zł. Pomóżcie. Pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda 84/100 - schatzii24 31.05.08, 15:39 Nie mam ani jednego stanika za 200 złotych. Większość kosztowała mniej niż 100. I to markowych. Nos do góry :) Spróbuj an początek 75F (brytyjskie, polskie 75G). Jest w tym naprawdę spory wybór w polecanych przez nas sklepach internetowych i na eBay - funt teraz chyba po 4,3 ZŁ. Popatrz na te zdjęcia - dlatego warto: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
niebieska_siekieratka 78/100 31.05.08, 11:28 Witam,nosze 75E choc wydaje mi sie ze jest troszke za mala miseczka, to jednak dostanie czegos ladnego w wiekszym rozmiarze graniczy z cudem, a wlasciwie to mi sie to jeszcze nie udalo:)A staniki w obwodzie po pewnym czasie rozciagaja sie i podjezdzaja mi do gory. Problem jest tez taki, ze wole usztywnine staniki bo moj biust lepiej w nich wyglada, a one przewaznie robione sa z tymi poduszeczkami, ktore sa chyba raczej srednio potrzebne przy wiekszym biuscie. Prosze o podpowiedz co do rozmiarowki najlepiej i europejskiej i brytyjskiej i moze jakies propozycje firm, w ktorych moge czegos szukac:) bede wdzieczna za pomoc. Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/100 - niebieska_siekieratka 31.05.08, 16:19 Spróbuj brytyjskie 70FF/G. Polskie 70H/J. Np. takie: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=ff Właściwie wszystkie miękkie - uwierz mi, biust w nich lepiej wygląda :) I popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html Odpowiedz Link
muoda_mama 76/94 31.05.08, 11:50 Noszę 80C z La Senzy i rozwleczone 75D i mam ich serdecznie dość. W pierwszym obwód lata mi po całych plecach jak mu się podoba, ale miseczka jest okej. W drugim (sztywna balkonetka)od kilku dni biust nieładnie się układa, lekko bułkuje górą i trzeba go poprawiać. Optymistycznie rzuciłam się na nową Freyę Tallulah (plunge) w rozmiarze 75D. Ta jednak bułkuje, kiedy wyprostuję plecy więc sobie ją darowałam. Wymiary zdjęłam przed chwilą według wskazań. Odpowiedz Link
bathilda Re: 76/94 - muoda_mama 31.05.08, 16:21 70E (brytyjskie) a z Freyi to raczej 65FF bo rozciągliwe. 75 to dużo za duży obwód. Popatrz tutaj: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-siedemnasty-subtelna-przemiana.html Odpowiedz Link
asiul_aa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 31.05.08, 13:36 80/98 mój problem polega na tym, że lewa pierś jest większa od prawej (dość sporo) i zawsze coś jest nie tak :( Odpowiedz Link
bathilda 80/98 - asiul_aa 31.05.08, 16:23 Spróbuj 70FF (brytyjskie). Jeśli piersi są asymetryczne to niestety trzeba będzie metodą prób i błędów. Zawsze kupuj na większą pierś a w mniejszej albo skróć bardziej ramiączko albo podłóż poduszeczkę. I popatrz tutaj do czego dążysz :) stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html Odpowiedz Link
asiul_aa Re: 80/98 - asiul_aa 31.05.08, 19:46 dzięki wielkie, będe próbować a mogę jeszcze na wszelki wypadek prosić o najbardziej wskazany rozmiar krajowy ;) Odpowiedz Link
losiowa78 97/120 31.05.08, 13:49 witam:) no cóż 2 lata po urodzeniu córeczki nie trafiłam jeszcze w swój rozmiar a w zasadzie w stanik:) podejrzewam, że teraz mam 85 G lub H bo niestety wszystkie moje F-ki powodują biust podpachowy:) poza tym nie ukrywam, ze wszystkie tycia i chudnięcia , jak i karmienie córci spowodowały, ze dosłownie biut kończy mi się na brzuchu (oczywiście bez stanika:)) moje wymiary 97 pod biustem (ile się namęczyłam, zeby to zmierzyć:)) oraz 118 w staniku 120 bez:( czekam moje miłe na podpowiedzi jakie i gdzie je dostanę:) pozdrawiam Odpowiedz Link
bathilda Re: 97/120 - losiowa78 31.05.08, 16:26 85 to dobry obwód. Tyle że 85G (pewnie polskie, z kontynentalną rozmiarówką) jest szyte na 104 w biuście. Więc gdzie się ma podziać te 16cm? Ucieka pod pachy albo wylewa się górą. Spróbuj raczej 85 GG/H (brytyjskie). Kupisz je w sklepach które polecamy w wątku o sklepach stacjonarnych i internetowych. Np. tutaj: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=38&cup=h Ładne, prawda? I popatrz na te zdjęcia: stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Warto mieć dobry stanik :) Odpowiedz Link
didulina 90/110 31.05.08, 15:49 Uprzejmie proszę o pomoc w ostanikowaniu mojej mamuni. Rodzicielka przyznaje sie do wymiarów: 90/110. Po biustem pewnie można namierzyć ciut mniej ale nie chciałam stosować tortur... Z brafittera wychodzi 80FF, choć może na początek zastosowałabym 85E, bo literki mamuni jednak przeszkadzają... No ale wszystko się okaże w mierzeniu... I tu pytanie: jestem z Lublina, czy są sznse w stacjonarnym sklepie na polskie 85H, albo 80J?? Czy to takie same dziwadła jak moje 65FF? Czy istnieją jakieś polecane polskie modele w tej rozmiarówce? Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/110 - mama diduliny 31.05.08, 16:33 Zajrzyj do wątku o sklepach stacjonarnych, w sekcji o Lublinie - dziewczyny pisały o czymś, ale nba wyrywki każdego miasta nie pamiętam :) Faktycznie, tabelkowo wychodzi 80FF, ale większość mam nie lubi ściskania, więc zacznijcie od 85E (polskie 85F/G oczywiście). Tyle że polskie staniki to straszne rozciągliwce (Gaia, Alles). Więc naprawdę lepsze byłoby 80H/J. CHoćby takie: www.karoline.pl/index.php?d=szukaj&szukaj=80FF&szukaj_opis=1&producent=empty&sort=3&metoda=1 (nie przerażaj się modelką Kris Line - ich grafik zakochał się w Photoshopie :p) Odpowiedz Link
didulina Re: 90/110 - mama diduliny 31.05.08, 18:45 Lublin to niestety stanikowa pustynia i prowincja. Wynika to nie tylko z wątku lubelskiego ale także z mojej przebieżki po sklepach gdy szkałam czegoś na siebie. Chciałam się zorientować czy w obwodach 85 polskie miseczki F, G są na porządku dziennym w polskich sklepach, czy to wynaturzenie i fanaberie.. Apropos Gai - moja Sonia rozciągnęła się po po 20 dniach. Używałam jej na przemian z innym biustonoszem więc realnie około 10 dni rozciągania...przy moim obwodzie 72cm rozciągnęłam biustonosz o obwodzie 70cm :(( Kiedy patrzę na ceny KrisLine to szczerze mówiąc raczej zaproponuję mamie modele z Wysp...Finansowo wyjdzie bardzo porównywalnie. A stacjonarnie spróbuję nakłonić mamę na mierzenie samych obwodów. :D Odpowiedz Link
doro.ta71 95/116 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 31.05.08, 16:34 Witam! Znalazłam Was dzięki Oliwii, dziękuję, że jesteście :) Pod biustem mam 95, w biuście 115-116, do tej pory najlepszy stanik miałam 85 E, ale mam go 7 lat i już się rozlatuje. Miseczki E są jednak za małe, a dół odstaje... :/ Będę wdzięczna za sugestie... Odpowiedz Link
bathilda Re: 95/116 - doro.ta71 31.05.08, 16:42 A to 95 to mierzone tak ciasno, że miarka piszczała? Jesli tak to spróbuj 85G (brytyjskie), ew. polskie 85 J. Jeśli miarka miała luzy to raczej 80H (brytyjskie, polskie firmy nie produkują takich cudów). 85E ma na bank za małe miski. Popatrz tutaj (wymiary ciut inne ale proporcje oddaje): stanikomania.blox.pl/2007/07/Przed-i-po.html Odpowiedz Link
doro.ta71 Re: 95/116 - doro.ta71 31.05.08, 17:01 ja jestem dość dupiasta i ramiona też mam tłuste, ale pod biustem wkoło ino żebra, 95 jak w pysk strzelił, miarka się dalej nie sce zacisnąć :) Odpowiedz Link
doro.ta71 Re: 95/116 - doro.ta71 31.05.08, 17:02 czyli rozumiem, brytyjskie 38 G, tak?? :) już jestem jedną nogą w sklepie :D Odpowiedz Link
maheda Re: 95/116 - doro.ta71 01.06.08, 11:00 Ja bym jednakowoż aż tak się nie zapędzała... Jeśli masz szeroki obwód pod biustem, to może się okazać, że biust masz w stosunku do klatki piersiowej nie tak duży. Nie wiem też, w jakim stanie masz piersi - czy są podzieciowe, czy przeddzieciowe, czy zmasakrowane bardzo, czy tylko trochę... Na mnie, przy moim podzieciowym i zmasakrowanym BARDZO biuście, w którym obwód mam 120 cm, pasują miseczki z rozmiaru 38G i 36H. Próbowałabym więc - jeśli biust masz podzieciowy - strzelać na początek w nieco mniejsze miseczki, w okolicach 38FF i 36GG. Odpowiedz Link
bathilda Re: 95/116 - doro.ta71 01.06.08, 15:59 Dorota, Mahedy słuchaj, Mahedy! Ona jest naszym bra-fitterskim mistrzem Jedi... Odpowiedz Link
doro.ta71 Re: 95/116 - doro.ta71 03.06.08, 08:18 Pięknie dziękuję, zamówiłam pierwsze staniki, na dodatek jakie piękne! Myślałam, że do końca życia w pancernych będę chodziła. Różne zamówiłam, się zobaczy... Macie na pewno zaklepane pierwsze miejsca w zaświatach, bo robicie kobietom raj na ziemi... :) Dziękuję jeszcze raz, potem przyjdę z córką, bo ona ma 13 lat, a też się już w standardy ledwo mieści... Nie chcę, żeby klęła biust, bo ładny ma. Po mamusi :D Odpowiedz Link
agniecha4791 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 24 31.05.08, 20:12 Witam serdecznie, mam 33 lata i zawsze ten sam problem z kupnem stanika, rożne firmy, różne rozmiary, w przymierzalni z 10 -ciu czasami nie pasuje żaden. Bardzo proszę o pomoc bo doprawdy pogubić się można a sprawa jest poważna. pod biustem - 88 biust Odpowiedz Link
bathilda 88/108 - agniecha4791 01.06.08, 19:00 Nie napisałaś jaki rozmiar nosisz w tej chwili i jak lezy więc będzie małe wróżenie z fusów. Jeśli przy mierzeniu pod biustem miarka piszczała z wrażenia to spróbuj 80F/FF (brytyjskie). Jesli nie piszczała to może 75 G/GG. I popatrz tutaj (wymiary ciut inne ale proporcje oddane): stanikomania.blox.pl/2008/05/Dobry-profil.html Odpowiedz Link
upcinka 87/101 31.05.08, 20:55 Witam. Pod biustem mam 87, w biuście 101. Zazwyczaj nosiłam 70C lub B ale oba są niewygodne a moje piersi nie wyglądają w nich ani trochę tak jak powinny. Mierzyłam również 70 D ale był za duży. Proszę o pomoc. Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 31.05.08, 20:58 Aha proszę jeszcze jak można o podanie i polskiego rozmiaru odpowiedniego dla mnie jak i angielskiego, ponieważ wybieram się tam na zakupy staników. Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 31.05.08, 21:32 Zmierzyłam się jeszcze raz i wyszło mi o jeden centymetr mniej w biuście, tzn. 100. Czy centymetr robi wielką różnicę? Pod biustem wyszło mi między 86 a 87. Odpowiedz Link
maith Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 00:12 Czy jesteś pewna, że się dobrze zmierzyłaś? I nie pomyliłaś rozmiarów staników? 70C lub B są na okolice 86 cm W BIUŚCIE. No i generalnie przy 86 cm pod biustem 70-tki pasują tylko w poważnych rozciągliwcach. Ktoś z takimi wymiarami po założeniu nawet 70D miałby na sobie ledwie sutkozasłaniacz... Jeśli niczego nie pomyliłaś, to należałoby zacząć od zasad zakładania staników. Przeczytaj to wszystko, przymierz swoje staniki jeszcze raz i napisz, jak to wygląda. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534922 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64533281 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 00:39 Zazwyczaj nosze 70B bo C zaczynają odstawać (efekt chudnięcia). Są to staniki usztywniane, z niewielkimi puszapami. Ogólnie rzecz biorąc leżą nieźle, są minimalne 'bułeczki' ale zdaje się że w push upach to nieuniknione. Zapięcie stanika i ten obwód jest we właściwym miejscu. Problem polega na tym że są niewygodne i moje piersi nie wyglądają ładnie. Zarówno jak i w B tak i w C często musiałam poprawiać (w C mimo że już jest za duży) biust. Moje piersi są niestety szeroko rozstawione i obwisłe :( Ciężko dobrać mi stanik który modelowałby je odpowiednio i przy którym wyglądałyby estetycznie. Po zmierzeniu jeszcze raz, BEZ STANIKA, wyszło 98/99 w biuście, pod biustem tyle samo co wcześniej czyli 86/87. Odpowiedz Link
maith Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 02:02 Powiem tak, w puszapie nie widzisz, co jest nie tak, to takie atrapy kształtu. W dobrze dobranym staniku nawet biust szeroko rozstawiony i obwisły wygląda estetycznie. Bez żadnych usztywnień. Zresztą zobacz tutaj stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Jeśli piersi nie wyglądają ładnie i jest Ci niewygodnie, to to nie może być dobry rozmiar. Obwodu mniejszego już nie powinnaś brać, problem jest w miseczkach. Ale obawiam się, że u Ciebie ten problem jest nie tylko z rozmiarem, ale też z metodami mierzenia. Prawdopodobnie też dobierasz staniki o niewłaściwej do siebie szerokości fiszbin. Prawdopodobnie Twój prawdziwy biust jest rozsmarowany po klatce a na środku pyszni się kształt puszapowego stanika. Ale podanie prawdopodobnego prawidłowego rozmiaru stanika i tak nic nie da, bo jeśli założysz go nieprawidłowo, to uznasz, że jest za duży i tyle. Przy tych wymiarach nie powinno na Tobie leżeć dobrze nic mniejszego od 70F. Ale jeśli założysz je tak samo, to uznasz, że jest za duży i tyle. W tej sytuacji mogę Ci zaproponować jedynie przesłanie zdjęcia z przodu i z boku w takim staniku jaki masz (tylko tułów, bez głowy) i przesłania ich do naszej zamkniętej galerii. Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 02:43 Na razie nie jestem w stanie przesłać zdjęć ponieważ aparat tymczasowo znajduje się w naprawie. Z tego co przeczytałam powinnam nosić stanik o obwodzie 85 czy 80 jednak u mnie już 75 jest za luźne. Muszę zapinać na ostatnią zapinkę a i tak jest luźno i nie trzyma biustu. Dopiero przy 70 biust jest odpowiednio utrzymany a stanik nie przesuwa się na prawo i lewo. Teraz to mam mętlik w głowie, zupełnie się załamałam. Nie mam zielonego pojęcia jaki stanik powinnam nosić. Wymiary mówią co innego a pasuje na mnie co innego. Zupełnie nie rozumiem. Jeżeli chodzi o mierzenie to tym razem na pewno nie popełniłam pomyłki bo prosiłam o pomoc przy mierzeniu obwodu i biustu (w staniku rzecz jasna) i to samo nam wyszło tzn. że obwód 86/87 a biust w staniku 99/100. 101 wyszło mi wcześniej ale wtedy trzymałam zbyt luźno miarkę. Natomiast bez stanika tak jak wcześniej pisałam, raczej 98 (z tym że to już mierzyłam sama). Przeczytałam o poprawnym przymierzaniu stanika i zawsze tak robiłam prócz skakania. Prawie wcale nie noszę staników nieusztywnianych właśnie z tego względu że w takim to już całkiem moje piersi nie wyglądały tak jak powinny i na dodatek podskakiwały jak galareta... Odpowiedz Link
maith Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 16:05 Na pewno nie powinnaś powiększać obwodu, jeśli pozostałe odbierasz jako za luźne. Owszem, osoby z Twoim obwodem zwykle noszą obwody staników 75, czasem 80 (85 byłby na pewno zły) ale możesz być bardziej ściśliwa. Zatem 70-tki na razie nie zmieniaj. Usztywniane staniki tworzą atrapę kształtu. Atrapa jest sztywna i nie podskakuje. I nie widzisz w niej, co jest nie tak z rozmiarem. W dobrze dobranym rozmiarze Twoje piersi wyglądałyby ok i nie podskakiwałyby także w miękkim staniku. Nic się nie załamuj, po prostu jak będziesz mogła zrobić zdjęcia, to prześlij nam do galerii wersję z przodu i z boku, pokazującą, z czego jesteś niezadowolona. Wtedy podpowiemy Ci dokładniej. Na razie wygląda na to, że bierzesz staniki o zbyt wąskich fiszbinach, które Ci się za wcześnie kończą, puszapy, więc nie widzisz dokładnie co jest źle i za małe miseczki. Ale podałaś tak nieprawdopodobny rozrzut między Twoimi wymiarami a noszonym rozmiarem, a jednocześnie piszesz, że dobrze przymierzasz staniki, że bez zobaczenia, jak wygląda Twój problem, chwilowo więcej nie podpowiemy. Na zdjęciu będziemy Ci mogły pokazać, że o, to świadczy o tym i o tym, powinnaś zrobić to i to. Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 16:28 Dobrze czyli tak na chwilę obecną powinnam wybierać 70F i lub powyżej F. A jaki to będzie rozmiar brytyjski? I jakie to powinny być firmy staników dostępne w brytyjskich sklepach? Czytałam że pierwszy dobry stanik powinien być miękki, były tam podane również firmy ale zastanawia mnie czy dostanę stanik takich firm w każdym sklepie brytyjskim z bielizną. Odpowiedz Link
maith Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 16:59 To 70F to jest rozmiar brytyjski (32F) I to jest rozmiar na to 98, które Ci ostatnie wyszło. W polskiej wersji to by było 70G. Brytyjskie firmy, to Freya, Panache, Fantasie, Kalyani. Są w sklepach polskich (Peachfield, Intimo4you, Karoline) i w brytyjskich (Bravissimo, Brastop, Figleaves). Jeśli jesteś w UK i szukasz tam sklepu stacjonarnego, to najlepiej zajrzyj do któregoś stacjonarnego Bravissimo. Tu masz ich listę sklepów: www.bravissimo.com/shops/default.aspx I prawda jest taka, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego jeżeli zamawiasz przez net, to przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 17:15 Bardzo dziękuje za pomoc. Akurat sklep Bravissimo jest w mieście gdzie lecę i dokładnie wiem gdzie on się znajduję, jak tylko dolecę to od razu się tam wybiorę na zakupy :) Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 17:31 Aha i jeszcze jedno tylko pytanie, jeżeli okaże się że to 32F brytyjskie będzie za małe to powinnam pozostać przy 32 i wybrać miseczkę G? Odpowiedz Link
maith Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 19:19 Jeśli 32F okazałoby się za małe, to przymierz i 32G i 34F. Po prostu nie przechodź na siłę na 34, dla zasady, jeśli odbierasz je jako za luźne, ale jeśli będzie Ci ciasno, to w Twoim przypadku przyczyny mogą być dwie. Tak czy inaczej w Bravissimo powinni Ci zrobić bra-fitting, zmierzyć Cię i dobrać Ci stanik bez większego wysiłku z Twojej strony :) Ty tylko oceniaj, czy jest Ci dobrze, wygodnie, jak biust wygląda w bluzce, czy ma ładny kształt, czy nie podskakuje itp. Jedyna uwaga, to poproś koniecznie o staniki miękkie na fiszbinach. Bo będzie ok, jak będziesz się sobie podobała w takim typie stanika. I UWAGA! Nie kupuj od razu fury staników. Zacznij od jednego, najlepszego. Na wszelki wypadek przejrzyj wcześniej nasze wątki o rozciągliwcach, ściśliwcach itp. Odpowiedz Link
upcinka Re: 87/101 Upcinka 01.06.08, 19:53 Bardzo dziękuje. Wszystkie artykuły i rady Twoje wydrukowałam sobie i będę jeszcze kilka razy czytała żeby zapamiętać i nie popełniać więcej błędów :) Odpowiedz Link