julka-c 78/93 11.07.08, 23:01 mam w szafie 75C, calkiem fajnie leza miseczki, ale po pewnym czasie rozjechal sie bardzo w obwodzie. Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 78/93 julka-c [do weryfikacji] 12.07.08, 00:45 [ponieważ jeszcze się uczę, zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z doświadczonych forumek] Witaj julko-c, Myślę, że przy Twoich wymiarach najlepiej by było, żebyś celowała w obwód 70, możliwe, że nawet za jakiś czas lepiej Ci będzie pasował 65, ale zacznij od 70. Jak sama zauważyłaś, 75C z czasem się rozjechał i właśnie dlatego lepiej brać staniki ciaśniejsze pod biustem - szczególnie, że to właśnie obwód jest tą częścią stanika, która ma go podtrzymywać. Co do miseczki to możesz celować w brytyjczyki 32E (70E) lub europejskie 70F (jest duża szansa, że 70F znajdziesz w sklepie stacjonarnym). Z czasem prawdopodobnie biust w nowym staniku zmieni trochę swój kształt, dlatego warto za kilka miesięcy sprawdzić wymiary znowu. Dlatego też nie kupuj od razu wielu staników, wystarczy 1-2 na początek. Pamiętaj, że te rozmiary, które podałam, to tylko rozmiary wyjściowe. Czyli musisz je zweryfikować sama przymierzając każdy kupowany stanik wg instrukcji zawartej w Piersiówce (link znajdziesz w opisie forum). Pozdrowienia, jj Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/93 julka-c [do weryfikacji] 12.07.08, 13:49 Potwierdzam diagnozę ja-joanny :) Zacznij od 70(32)E, w brytyjskich markach. Tylko porządnie wygarnij wszystko spod pachy. O tak: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Miłych zakupów :) Odpowiedz Link
julka-c Re: 78/93 julka-c [do weryfikacji] 12.07.08, 23:17 dzieki wielkie, bathildo i ja-joanno! zawsze uwazalam sie za malobiusciasta (to nie to forum, wiem), wiec to E troche mnie przeraza, ale z innego watku dowiedzialam sie, ze w moim pieknym, niewielkim miescie jest stacjonarny w miare przyzwoity sklep, w ktorym nie powinnam spodziewac sie gromow ze strony ekspedientek, wiec odwaze sie i pojde poprzymierzac w najblizszym tygodniu. pozdrawiam. Odpowiedz Link
wikinka 95/114 11.07.08, 23:49 kupiłam wczoraj 85 E ,który cudownie leżał na biuście ale po ponoszniu okazało się,że tak mnie ciśnie w miejscu fiszbiny ,że chyba zwariowałam kupując go i nie mierząc się wcześniej.Przedtem nosiłam 90 D ale myślę ,że to już za mały rozmiar. Odpowiedz Link
bathilda Re: 95/114 - wikinka 12.07.08, 14:24 A to 85E to jakiej firmy? Jakiejś polskiej, albo Triumph/Anita? Bo jesli tak, to ono jest szyte na 106 cm w biuście. Nie miało prawa być Ci wygodnie. Założ je jeszcze raz, ale zapnij się z przodu. Ewentualnie jesli możesz to opuść miseczki. I jak leży? Zapięcie nie podjeżdza? Możesz je odciągnąć na 2-3 cm czy na 10? Jeśli nie podjeżdża i nie jest za luźno to możesz zostać przy obwodzie 85. Jak nie to spróbuj obwodu 80. Jeśli chodzi o rozmiar to spróbuj 85FF (brytyjskie) albo 80GG (też brytyjskie). Na polskiej (kontynentalnej rozmiarówce znam się mniej, ale obstawiam jakieś 85I / 80K - jeśli gdziekolwiek znajdziesz taki rozmiar. Popatrz tutaj czemu dobry rozmiar jest ważny: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html A stanik zawsze trzeba mierzyć przed kupieniem. Jeśli fiszbina uwiera w mostek można ją ciut odgiąć, choć w dobrze dobranym modelu i rozmiarze nie powinna uwierać w ogóle. Odpowiedz Link
wikinka Re: 95/114 - wikinka 13.07.08, 17:30 tak triumpha ,po obejrzeniu zdjęć jestem w szoku.Aha ponieważ mam 95 cm pod biustem więc to obwód 85 mnie ciśnie ,źle się poprzedenio wyraziłam.Więc jakże mogłabym przerzucić się na 80? Odpowiedz Link
bathilda Re: 95/114 - wikinka 13.07.08, 19:18 Obwód 85 ciśnie bo miseczka jest za mała i część piersi zamiast siedzieć w miseczce wciska się w obwód. Jak sie wszystko ładnie ułoży w miseczce to obwód 85 będzie na 100% ok., a możliwe że i 80. Odpowiedz Link
wikinka Re: 95/114 - wikinka 13.07.08, 23:49 tak już więcej poczytałam i trochę się uświadomiłam ,teraz zastanawiam się jaki model wybrać na poczatek.Muszę kupować przez internet.Aha i źle podałam rozmiar jeszcze raz się zmierzyłam i mam w biuście 116,117cm . Odpowiedz Link
kitten1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 12.07.08, 02:35 Witam! Jetem nowa i od razu muszę przeprosić, bo wchodząć do FAQ wpisałam post tak pospiesznie i zbyt wcześnie [w niewłaściwym miejscu] ale teraz się poprawię. w biuście 93, pod biustem 68 cm. Jeśli macie, Drogie Panie, taką wiedzę i wyobraźnie, proszę wskażcie mi ewentualne rozmiary w rozmiarówce polskiej, po angielsku, może także w melissie, bo tam dziwnie mi wychodzi.. [czekam aktualnie na drugi stanik bo pierwszy 65K to był pogrom dla mnie] aha! jeszcze jest jedna kwestia - mięsistość i gęstość biustu - czy rozmiar i ten aspekt mają ze sobą coś wspólnego? Z góry dziękuję za pomoc!! pozdrawiam :) Odpowiedz Link
ja_joanna Re: 68/93 kitten1 [do weryfikacji] 12.07.08, 09:57 [Proszę, zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez doświadczoną forumkę, bo ja jeszcze się uczę] Witaj kitten1, zacznę od końca Twojego postu, tzn. od ostatniego pytania: na rozmiar biustonosza wpływ ma wiele aspektów. Wymiary pod biustem i w biuście to tylko wskazówka. Wiele zależy właśnie od budowy ciała, kształtu biustu, figury (u osób bardziej otyłych wyznacza się rozmiar też ciut inaczej niż u tych szczuplejszych). Jędrność biustu lub jej brak powoduje, że biust inaczej się układa w biustonoszu oraz bez niego. Co za tym idzie, m.in. biust mniej jędrny często trudniej jest zmierzyć dokładnie. Poza tym, i to muszę podkreślić, rozmiar, jaki wyznaczamy w tym wątku, jest jedynie rozmiarem początkowym, wyjściowym. Tym, od którego możesz zacząć przymierzać staniki. Najważniejsze jest jednak właśnie przy każdym zakupie stanik przymierzyć i sprawdzić punkt po punkcie z opisem w Piersiówce, czy dobrze leży (jeśli nie wiesz jeszcze, co to jest Piersiówka to znajdziesz ją w opisie forum). Co jeszcze wpływa na rozmiar stanika: producent/model biustonosza. Staniki różnią się nie tylko między różnymi producentami, ale też poszczególne modele danej firmy mogą wypadać różnie. Szkoda, że nie napisałaś, jakie staniki nosiłaś do tej pory i przede wszystkim, jak Ci się w nich biust układał. Takie informacje są bardzo pomocne, ale poradzimy sobie myślę bez tego. Też nie wiem, dlaczego 65K było dla Ciebie pogromem (podejrzewam, że za duża miseczka?), a to by była istotna informacja. Przy obwodzie pod biustem 68 cm w zasadzie powinny Ci pasować 60tki, jednak w zależności od budowy Twojego ciała, mogą one być dla Ciebie ciut ciasne. Nie piszesz, jakie rozmiary nosiłaś do tej pory, ale podejrzewam, że 70tki, jeśli posługiwałaś się dotąd "klasycznymi" tabelkami. Czasem nagłe przejście z obwodu luźnego do ciasnego może być trochę zaskakujące, dlatego proponowałabym Ci na początek przymierzenie ciaśniejszych 65tek. Dlaczego ciaśniejszych? Bo to tylko 3 cm różnicy do Twojego obwodu i jeśli stanik będzie rozciągliwy to nie podtrzyma odpowiednio Twojego biustu. Ponadto 65tki jest o wiele łatwiej dostać. Z brytyjczyków polecałabym Ci rozmiar 65FF (30FF), myślę, że powinien być dobry. Jest on wprawdzie przeznaczony na 94cm w biuście, ale na pewno musisz zostawić sobie trochę przestrzeni na "migrację" biustu, który będzie zmieniał swój kształt w nowych stanikach. Także nawet jeśli miseczka na początku będzie się odrobinę marszczyć (ale tylko odrobinę) to rozmiar jest mimo wszystko ok. W rozmiarówce europejskiej wypada Ci coś około 65I (i jak Irena), natomiast w Melissie 65H. Szczerze Ci tylko powiem, że rozmiar melissowy znam tylko z tabelki, ale nie mam doświadczenia z Melissą, w związku z tym trzeba by go może jeszcze zrewidować. Ale może któraś "starsza" forumka może się wypowiedzieć w tym temacie. Jeszcze jedno: gdybyś stwierdziła, że 65tka nie jest jednak dość ciasna i np. od razu kupując stanik zapinasz się na najciaśniejszą haftkę, a fiszbiny nie uciskają Cię w żebra (to się pojawia często u szczuplejszych osób przy bardzo ciasnych obwodach, dlatego u nich nie zaniża się obwodu aż tak bardzo) to warto by było wypróbować obwód oczko niżej, czyli 60. Wtedy rozmiary wyjściowe wyglądałyby tak: UK: 28GG (60GG) EU: 60K Melissa: 60K Powodzenia w zakupach! Pozdrowienia, Joanna Odpowiedz Link
bathilda 68/93 - kitten1 12.07.08, 13:56 Droga Kitten, niestety stanikologia to sztuka a nie nauka i o tym jaki nosisz rozmiar przekonasz się wyłącznie mierząc staniki. Co więcej, w różnych markach, a nawet w różnych modelach tej samej marki (a czasem w różnych kolorach tego samego modelu) może Co być wygodnie w różnych rozmiarach. Jedyne co możemy zrobić to podać Ci jakiś przedział, propozycję od czego zacząć i w jakich obszarach zacząć mierzyć. Ogólnie 68 pod biustem kwalifikuje Cię na obwód 60(28). Nie piszesz co nosiłaś dotąd, ale pewnie jak większość z nas 70C albo 75B :) Jesli tak to mozesz zacząć od 65 (30) F lub FF - w brytyjskiej rozmiarówce jesteś między dwoma wymiarami. A z czasem pewnie sama przesiądziesz się na 60G/GG. Polska rozmiarówka nie istnieje praktycznie w obwodach poniżej 70. Co do Melissy, to ja noszę 65K przy 100 cm w biuście, więc na Ciebie musiało być za duże i to sporo. Dpbre będzie pewnie 65G albo lepiej 60I. Tylko porządnie wygarnij wszystko spod pach, o tak: besame.blox.pl/2007/02/Stanikowo-poradnikowo.html Odpowiedz Link
czarneckad Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 12.07.08, 10:32 Witam! moim "problemem" jest dość spory biust. Biustonosze kupuję w rozmiarze 70d ale piersi mam w nich podzielone bądź tez obwód jest za duzy.Poprostu nie pasują. Moje wymiary: pod biustem 73cm, w biuście 92-94cm. Proszę o pomoc doborze stanika. Pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link
bathilda 73/94 - czarneckad 12.07.08, 13:59 Dziewczyno i ten biuścik to niby problem? Ja mam 69/100 i żadnego problemu u siebie nie widzę choć mam mniej typowe wymiary :) Spróbuj brytyjskie 65 (30) FF. A tutaj popatrz czemu warto: stanikomania.blox.pl/2007/08/Biust-dziewiaty.html No a tutaj masz cuda w swoim rozmiarze (ale Ci zazdroszczę, ja mam duuuużo mniejszy wybór niestety): www.bravissimo.com/products/lingerie?back=30&cup=ff Aha - ta porada bazuje na założeniu że mierzyłąś się po biustem tak ciasno, że miarka piszczała. Bo jak nie to pewnie niedługo sięgniesz po 60(28)GG. Odpowiedz Link
czarneckad Re: 73/94 - czarneckad 12.07.08, 17:17 jaki jest polski odpowiednik rozmiaru 65 (30) FF? Pozdrawiam i dziękuję :-))) Odpowiedz Link
magdalaena1977 Re: 73/94 - czarneckad 12.07.08, 21:27 czarneckad napisała: > jaki jest polski odpowiednik rozmiaru 65 (30) FF? 65I Odpowiedz Link
aska23400 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 12.07.08, 14:16 Witam i oczywiscie proszę o radę: mój rozmiar to 78-79/94-95, i będę wdzięczna za sugestie dotyczącą firmy i modelu i sklepu w krakowie:)z góry dziękuję i pozdrawiam :) Odpowiedz Link
bathilda 78/95 - aska23400 12.07.08, 14:26 Jak jesteś z Krakowa to szkoda prądu na doradzanie tutaj. Jedź na Wysłouchów do www.intimo4you.com/artykuly/nasz%20sklep.html A tam Pani Joanna dobierze Ci rozmiar i model idealnie. Proś o rzeczy w granicach 70E/F. Odpowiedz Link
kuraiko 75/93 - kuraiko - uzupełnienie 12.07.08, 15:12 bathilda napisała: "Polskie 70E/F, więc możliwe, że 70F Samanty było za duże. Pewnie z czasem sięgniesz raczej po 65F/FF (brytyjskie)." sprawdziłam dzisiaj elektroniczny bra-fitter mariski i wyszło mi: Rozmiar brytyjski: 65FF (30FF) Rozmiar brytyjski, stanik rozciągliwy: 60GG (28GG) Rozmiar brytyjski, stanik wyjątkowo ścisliwy: 70E (32E) Rozmiar polski: 65I - to ostatnie szooook. czasem 70-tki są na mnie tak ciasne, że 65 odpada... poza tym w moim mieście raczej nie ma 65 I ;) Odpowiedz Link
czarneckad Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 12.07.08, 17:23 jaki jest polski odpowiednik brytyjskiego 65 (3O)FF? pozdrawiam i dziękuję :-)))) Odpowiedz Link
limonka_01 65FF - czarneckad 12.07.08, 18:39 czarneckad napisała: > jaki jest polski odpowiednik brytyjskiego 65 (3O)FF? pozdrawiam i > dziękuję :-)))) 65I chyba że chcesz Melisse, wówczas wystarczy 65H Odpowiedz Link
kitten1 Re: Rozmiar dla FIESTY PANACHE 12.07.08, 18:02 mamamia zgubiłam się tu..;p no ale najważniejsze: otrzymałam poradę od dwóch forumek że mam kupować BRYTYJSKIE 30F/FF bądź 28G/GG. Przy rozmiarach 68/93 mam ochotę na 28GG, z tym że to moje raczkujące zakupy więc nie wiem co z tego wyjdzie. Chciałabym uniknąć odsyłania staniczka i czekania kolejnych tygodni na wymianę..:( Poza tym uwzględnijcie, proszę, że chciałabym mieć jakieś 2cm w misce na ewentualną migrację - czy dobrze kombinuję?? FIESTA najlepiej różowa, ewentualnie blue. -różnią się czymś? Odpowiedz Link
kitten1 Re: Rozmiar dla FIESTY PANACHE 12.07.08, 18:07 sorrki, jeszcze dodam dla ułatwienia, że mięsistość biustu jest mała.. biust smutno opada na żeberka prawie siegając linii łokcia przy wyprostowanej ręce. Zdaje się, że jestem wąskofiszbinowa a przy końcach moich wiszących w dół "piramidek" rozchodzą się na boki, ale nie tak bardzo. Do tej pory nosiłam oczywiście 75'ki :D i nie czułam się wspaniale :P - wszystko to za sprawą poczciwych ekspedientek :P Odpowiedz Link
bathilda Re: Rozmiar dla FIESTY PANACHE 12.07.08, 19:07 Ale Fiesta w kratę czy Fiesta floral? www.brastop.co.uk/SetDetails.aspx?setName=Panache%20Fiesta%20Aqua www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/panache/balconette-bras/pnd3-details.aspx?colour=Cornflower Ta pierwsza jest dość ciasna, ta druga nieco mniej. Miseczki mają raczej standardowe. Ta pierwsza była moim pierwszym dobrym stanikiem - świetnie zbierała wymęczony ciążą i karmieniem biust. Ale chodzący seks to to nie jest, z góry uprzedzam. Kwiecista jest ładniejsza ale ma taką tasiemkę, która może źle układać na biuście. Słowem niestety trzeba mierzyć. Jeśli możesz sobie na to pozwolić kup dwa sąsiadujące rozmiary i wybierz lepszy a drugi odeślij albo sprzedaj na naszej giełdzie. Odpowiedz Link
kitten1 Re: Rozmiar dla FIESTY PANACHE 12.07.08, 20:49 chodzi mi o fiestę w kratkę. tak mi się stanik podobał wizualnie, a wydawało mi się, żę będzie zaokrąglął...:( nie wiem teraz.. może mogę wybierać tylko niektóre staniki, zupełnie klasyczne, bo tylko takie będą umiały mnie wyjabłuszkować i zebrać do środka...? hm.. nie zamówię fiesty kracistej bo na pewno nie chcę rakiet, stożków, piramidek etc.. Dzięki dziewczyny za odpowiedzi i porady! ;) Odpowiedz Link
bathilda Re: Rozmiar dla FIESTY PANACHE 13.07.08, 12:24 Mnie Fiesta w kratę robiła jabłuszka nawet w grubym swetrze: stanikomania.blox.pl/2008/03/Odpowiedni-rozmiar-na-kazda-pore-roku.html Pod tym względem byłam zachwycona tym stanikiem. Odpowiedz Link
ederlezi1981 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 12.07.08, 18:06 Wymiary: ok. 100 w biuście, ok. 81 pod. Rózne brafittery różnie pokazują- ale generalnie 70G. No i jest tak: Fantasie 70g- niby fajne, idealnie lezy, ale po paru godzinach lekkie buły wyłażą, zwłaszcza w upale, M&S 70G bardotka- w obwodzie dość ciśnie (ale może to kwestia silikonu?), miseczki podobnie- po ubraniu jest ok, ale póxniej już mniej fajnie :-( Panache tango II 70GG czarne- obwód dobry, miseczka w pierwszej chwili wydawała sie luźnawa, ale po wieczór idealnie wyglądała (ja mam chyba z biustem jak z butami- wieczorem jest więcej ;-) No i co o tym sądzicie? 32/70GG tak w ogóle? Odpowiedz Link
limonka_01 81/100 - ederlezi1981 12.07.08, 18:47 Sądzimy tak jak i Ty, że 70G i 70GG ;-) A dokładniej dużomiseczkowce 70G, małomiseczkowce 70GG. Ponieważ w GG wybór staników jest mniejszy, a do tego kroje nieco inne (vide Arabelka i pochodne) proponuję Ci przetestować dużomiseczkowe 70G. Z czasem pewnie i tak przejdziesz na 70GG (w wyniku migracji biustu). A ta przymała Fantasie to jaki model? M&S ma pominiętą jedna literke w rozmiarowce. Ichniejsze 70G to w Panache, Fantasie, Freya odpowiednik 70FF. Nic dziwnego, ze za małe. Odpowiedz Link
kallistieris 70/91-92 12.07.08, 20:26 mam melisse 0135 65G i zaczyna powoli bułkować a obwód lada moment bedzie za luźny. ballet 65FF jest niemal idealny. inferno żadne chyba na mnie nie jest dobre. chciałabym coś do dekoltów, lekkiego, ładnego, z odpinanymi ramiączkami lub bez. myślałam ze inferno bedzie tym stanikiem 'na specjalne okazje' ale na modelkach leży o niebo lepiej niż na mnie. nie wiem za bardzo nawet za czym się oglądać. koleżanka radziła tango II plunge. czy miękki tanik ma szanse ładnie zbierać biust do środka ? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70/91-92 kallistieris 15.07.08, 23:04 Miękki stanik jak najbardziej ma szansę zbierać, lecz staniki typu plunge (do głębokich dekoltów) ogólnie nie są mistrzami w zbieraniu, jeśli je porównać z balkonikami. Jeśli z Inferno się nie polubiłaś, możesz sprobówać jeszcze Freyi Retro w odmianie plunge, jest usztywniana, ale cieńszą gąbką niż Inferno i ogólnie jest mniej problematycznym modelem. Tango Plunge jednak też sprawdza się nieźle na niezbyt ciężkich biustach (a do takich Twój należy). Niestety przepinanych ramiączek nie ma żaden ze znanych mi plunge oprócz Inferno i Gossardów, ale tych ostatnich nie polecam, raczej spłaszczają niż zbierają. Rozmiar 65FF albo 65F ("centymetrowo" jesteś na granicy rozmiarów). Ogólnie - ten wątek jest raczej od dobierania rozmiaru niż modelu, dlatego też Twój post trochę się przeleżał. Na przyszłość zapraszam na "dół" forum :) Odpowiedz Link
kallistieris Re: 70/91-92 kallistieris 16.07.08, 00:29 pytanie o modele było stąd że czasem różnią się rozmiarami. mój biust jest dziwny bo 65F w ogóle nie wchodzi w gre (buły) a 65FF ledwo ledwo...no nic. trzeba poeksperymentować chyba. Odpowiedz Link
zonazabola Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 12.07.08, 20:46 Dzień dobry, mam problem z kupieniem stanika i powoli zaczynam wątpić czy noszę dobry rozmiar stanika. W obwodzie pod biustem mam 80 a w biuście mam 96. Do tej pory nosiłam (i noszę) rozmiar 70E, gdyż wszystkie większe w obwodzie staniki zjeżdżają mi na kark :( niestety w tym rozmiarze nie sposób kupić stanika oczywiście w przystępnej cenie) :( niedawno kupiłam w sklepie internetowym ale okazało się, że mi "uciekają" górą i musiałam go zwrócić :( Bardzo proszę o poradę, może powinnam jednak poszukać czegoś innego? Pozdrawiam Elka Odpowiedz Link
magdalaena1977 80/96 zonazabola 12.07.08, 21:32 zonazabola napisała: > Do tej pory nosiłam (i noszę) rozmiar 70E Obwód 70 nie jest zły, w bardzo rozciągliwych możesz próbować 65. > W obwodzie pod biustem mam 80 a w biuście mam 96. To nie są jakieś wyjątkowo duże piersi (przynajmniej na tym forum) i spokojnie ostanikujesz je nawet polskim stanikiem 70G/70H. Ale ciekawszy wybór będzie zapewne w stanikach brytyjskich w rozmiarze 32F - ceny też nie muszą powalać, zwłaszcza, jak już poznasz swój rozmiar i będziesz mogła polować na okazje. > niedawno kupiłam w sklepie internetowym ale okazało się, > że mi "uciekają" górą i musiałam go zwrócić Jaki model i rozmiar kupiłaś ? Odpowiedz Link
zonazabola Re: 80/96 zonazabola 12.07.08, 21:52 Dziękuję za odpowiedź, obecnie noszę 70E Gaia model Rossi N i chyba jest dobry, robią mi się co prawda takie wałeczki pod stanikiem z tyłu na plecach (od ściskania), ale nie ucieka mi do góry, piersi też raczej nie zwisają, nie wychodzą górą, czyli wnioskuję, że jest dobry, ale jak poczytałam wątki ;) to zaczęłam wątpić,bo po zdjęciu mam ślady na ramionach :( A ten co kupiłam i muszę oddać to: Alles Michelle 70 E, ogólnie po założeniu wrażenie bardzo dobre, ale po chwili okazuje się, że jest za płytki :( albo miska za mała bo "pchają" się do świata górą :) I teraz ciekawa jestem ... piszesz, że 70G albo 70 H... takich nawet nie mierzyłam :( już z 70 E mam problem... Odpowiedz Link
turzyca Re: 80/96 zonazabola 14.07.08, 15:12 I dochodzimy do stanikologii zawansowanej. :) Te waleczki na plecach to nic innego jak objawy zablakanych piersi. Po prostu teraz piersi nie mieszcza sie w miseczkach, wiec sa wypychane w kierunku pach, wypychaja spod pach to co tam bylo, to spod pach wypycha to co bylo w okolicach lopatek i w ten sposob w ktoryms momencie cialo formuje sie w waleczek. Jak zalozysz wieksza miseczke i zgarniesz wszystko spod pachy do miseczki to to, co do tej pory bylo pchane do tylu, na plecy, teraz bedzie mialo dosc miejsca z przodu, wiec nie bedzie doprowadzalo do tworzenia sie waleczkow na plecach. Naprawde mozna miec gladkie plecy w scisle dopasowanym staniku. A staniki produkowane sa duzo dalej niz do E, polscy producenci produkuja do K, brytyjscy do odpowiednika polskiego S, wiec jesli Twoj sklep nie chce sprowadzic Twojego rozmiaru, to nie dawaj mu na sobie zarabiac, tylko zamow stanik w internecie. Przyjdzie do Twojej skrzynki, bedziesz go mogla spokojnie zmierzyc pod roznymi bluzkami, a jak Ci sie nie spodoba to masz 10 dni na odeslanie. Odpowiedz Link
zonazabola Re: 80/96 zonazabola 14.07.08, 17:34 dzięki za odpowiedź, czyli jednak takie fałdki i wałeczki na plecach to jednak wina niedopasowanego stanika. A mogłabyś mi poradzić jakiego stanika szukać? Już mi podpowiedziano 70G lub 70 H a Ty co sadzisz? Odpowiedz Link
anekra 71/96-97 12.07.08, 21:59 Jak w temacie :-) Pod biustem 71, w biuście 96-97 cm. Obecnie noszę 70F (przesiadłam się kilka miesięcy temu z wiecznie niedopasowanych i wkurzających 80C-D). Ale w międzyczasie znów nieco schudłam, pewnie też trochę zmigrowałam i coś te 70F nie leży za dobrze, wrażenie nieco, minimalnie, przymałej miseczki. Dochodzę też do wniosku, że te 70 już się rozciągnęło, pewnie teraz pora przymierzyć się do 65?? Będę wdzięczna za rady :-) Poproszę o rozmiarówkę zarówno brytyjską, jak i kontynentalną. Dzięki :-) Odpowiedz Link
bathilda Re: 71/97 - anekra 13.07.08, 19:22 Oj przy 71 pod biustem obwód 70 kompletnie nie ma sensu. Sama tyle mam, noszę 65-tki i to tylko te ciaśniejsze. W większości przypadków lepsze byłyby 60-tki, ale oferta jest tak uboga, że żal. Spróbuj 65G, a może lepiej 65GG, skoro 70F bułkuje [rozumiem, że to jest 70F brytyjskie]. A z rozciągliwców 60H/HH. Kontynentalna rozmiarówka w obwodach mniejszych niż 70 praktycznie nie istnieje, więc nie sądzę żeby rozważania czysto teoretyczne na coś Ci się zdały. Odpowiedz Link
halina776 94/120 12.07.08, 22:56 Tym razem piszę w imieniu mamy, próbuje ją namówić do poszukania i przymierzenia choćby jednego stanika w dobrze dobranym rozmiarze. Do tej pory jak się sama przyznaje nosiła obwody 90 nawet 95 !!!!, takie co to z piersi tworzą jedną "oponę" z przodu bez dzielenia piersi na wyraźne dwie, jest osobą niską (niecałe 160 cm)o dużej tuszy i zdaję sobie sprawę, że w jej przypadku znalezienie "tego właściwego" będzie nieco trudniejsze niż w moim (84/105). Pzdr Odpowiedz Link
bathilda Re: 94/120 - mama halina776 13.07.08, 19:25 A to 94 to mierzone na mega-ścisku aż miarka trzeszczała? Jeśli tak, to niech mam spróbuje 85G (brytyjskie). To trochę mniejsza miska niż to co wynika z tabelki, ale zwykle przy większych obwodach dziewczyny mówią, że część obwodu "w" to trochę pulchniejsze plecy i w praktyce potrzebują mniejszej miski. Jeśli będzie za mała to 85GG. Jeśli przy pomiarze "pod" trochę oszukiwałyście i nie było super-ciasno to możliwe że lepsze będzie 80H. Ale myślę, że lepiej zacząć spokojniej, bo wiele mam bardzo źle reaguje na uczucie ścisłości, więc może najpierw jakieś 85 a za kilka miesięcy 80. Odpowiedz Link
coccinelle66 moje rozmiary to 87/107 13.07.08, 03:12 Obecnie noszę staniki firmy "triumph" o rozmiarach 80/c lub d ale nie leżą zbyt dobrze. 85 pod biustem jest zbyt luźne, a niektóre 80- ki zbyt ciasne. Ostatnio spędziłam godzinę w triumph'ie na mierzeniu różnych staników i nic nie znalazłam odpowiedniego. Kupiłam w Marks &Spencer rozmiar 36D, jest wygodny, ale biust opada i nie prezentuje się dobrze. Lubię staniki na fiszbinach, bez gąbkowego usztywnienia. Odpowiedz Link
jaagna 87/107 - coccinelle66 13.07.08, 13:02 Witaj coccinelle66! :-) 80 mogła się wydawać zbyt ciasna, bo Triumph nie szyje odpowiednio głębokich miseczek (stąd poczucie za małego obwodu). Gdybyś zapięła ten staniczek miseczkami do tyłu - zobaczyłabyś, że nie jest ciasny. Triumphowe 80G przeznaczone jest dla osób mających ok. 106 cm w biuście. Ale to zbyt szeroki obwód wierz mi. Mam pod biustem trochę mniej (81 cm) i noszę obwód 70 :-) (a niektóre saniczki zapinam nawet na ciaśniejszą haftkę) Marks & Spencer rozmiar 36D jest dla osób mających w biuście ok. 99-101 cm, więc stanowczo za mało: twój biust nie mieści sie w miseczkach, a opada, bo nie podtrzymuje go odpowiednio ścisły obwód (teraz dynada sobie na ramiączkach). Polecam Ci staniczki w brytyjskim rozmiarze 34G (75G) - i nie ma to nic wspólnego z triumphowym 75G! Ze staniczków Triumpha musiałabyś nosić rozmiar 75J, a nie sądzę, byś taki znalazła. Marks &Spencer powinien mieć rozmiar 34G. Możesz wybróbować staniczki polskiej fimy Melissa w rozmairze 80G (Melissa miewa scisłe obody, dlatego polecam obwód 80). Powodzenia! Odpowiedz Link
coccinelle66 Re: 87/107 - coccinelle66 14.07.08, 11:24 Witaj jaagna Dzięki za poradę, idę na poszukiwania, opowiem jak było i co znalazłam. Odpowiedz Link
toja76 69/82 13.07.08, 13:43 Teraz noszę 70a triumpha. Myslałam, że to jest najmniejszy. O ile pod biustem mam ciasno (są ślady na ciele kiedy go ściągnę) to miseczki mi odstają. Jestem tu nowa i totalnie nie zorientowana, trochę poczytałam i pytałam w kilku sklepach o 65 pod biustem ale był tylko w jednym. Chyba będę miała problem. A tak w ogóle to jestem po ciąży i mój biust nie dośc, że mi zmalał to jeszcze trochę obwisł:( Koszmarek, liczyłam, że się powiększy. Strsznie liczę na migrację Proszę o podanie rozmiaru angielskiego i polskiego -- Moja Oleńka Odpowiedz Link
bathilda Re: 69/82 13.07.08, 19:28 Najpierw przydatne linki: 1. Nasze siostrzane forum dla szuplaków: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 2. Cała prawda o 70A: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html A teraz o rozmiarach. Jeśli pod biustem mierzyłaś się tak ciasno, że miarka trzeszczała to spróbuj 65C lub D. Ale jeśli nie trzeszczała to raczej 60DD lub E. Takie staniki najłatwiej kupić w sklepach internetowych (spis w wątku podlinkowanym w główce forum), ale są też sklepy stacjonarne - popatrz w spisie w główce forum czy jest coś sensownego w Twoim mieście. A w ciązy i podczas karmienia trzeba o biust szczególnie dbać, więc dobrze, że do nas trafiłaś ;) Odpowiedz Link
tamarkaz 92 77 13.07.08, 15:39 Witam wszystkich serdecznie! Zupelnie przez przypadek trafilam na to forum. Przeczytalam artykul o rozmiarach i oczywiscie okazalo sie ze nosze zly rozmiar. Do tej pory nosilam 75 C mam wymiary okolo 77 pod biustem i 92 w biuscie.Teraz wyszlo ze powinnam miec rozmiar 32 DD (70DD nie jestem pewna czy to jest polski odpowiednik??) lub 70 E. Wszystko troche dziwnie brzmi narazie... Moze ktoras z was ma podobne wymiary i moze mi powiedziec zanim cos kupie czy sa to zeczywiscie dobre parametry? troszke juz patrzylam w internecie i znalazlam pare modeli z Kriss line moze ma ktos z was doswiadczenie z tymi stanikami? Poniewaz mieszkam w Niemczech szukalam rowniez na niemieckich stronach i trafilam do jednego sklepu gdzie rowniez mozna bylo obliczyc odpowiedni rozmiar i oczywiscie wyszlo co innego mianowicie 75 B...??? Mozna tez w takich rozmiarach kupowac biustonosze typu PU? Pozdrawiam Tamara Odpowiedz Link
martvica Re: 92 77 13.07.08, 15:58 Miałam identyczne wymiary jak Ty, kiedy pojawiłam się tu pierwszy raz. W biuście nawet bardziej 91. Nosiłam 75D i jakoś nie do końca mi pasowało. Kontynentalne 70E (może czasem F, zależy od modelu) i brytyjskie 32DD powinno być dobre na początek, kup ze dwa staniki w tym rozmiarze i sprawdź wymiary po miesiącu-dwóch. 70E to naprawdę nie jest duży biust ;) Odpowiedz Link
tamarkaz Re: 92 77 14.07.08, 17:30 Czesc dziewczyny, dzis bylam w sklepie i pytalam o rozmiar 32 DD. Pani przyniosla mi biustonosz Kelwina Keina ktory byl OOOOOOgromny ( ale faktycznie w tym rozmiarze)nic innego niestety pani nie miala wiec nie moglam porownac. Teraz to juz wogule nie wiem czy to faktycznie odpowiedni rozmiar..... Tamara Odpowiedz Link
turzyca Re: 92 77 16.07.08, 00:23 Trudno ocenic, CK nie stosuje standardowej rozmiarowki brytyjskiej, z tego co mi wiadomo. Ale ustalmy przynajmniej jakies fakty. Dopielas sie w staniku? Miseczka byla zdecydowanie za duza czy tylko troche? Innymi slowy czy zmiescilby Ci sie raczej chomik czy raczej swinka morska? ;) Odpowiedz Link
tamarkaz Re: 92 77 16.07.08, 16:25 Slonko ja nawet nie przymierzylam tego stanika... Pani w sklepie tak na mnie patrzyla jakbym z ksiezyca spadla. Moze uda mi sie znalezdz jakis inny sklep ktory prowadzi konkretnie sprowadzane z UK staniczki. Odpowiedz Link
shma 90/112 13.07.08, 18:43 Takie właśnie mam wymiary (choć mam nadzieję to zmienić, bo się odchudzam) i wiem tyle, że jeszcze nigdy nie miałam dobrze dopasowanego stanika. Zwykle noszę 80 D, ale miseczki są zdecydowanie za małe, w obwodzie chyba za luźno jest, bo po jakims czasie tył zaczyna podjeżdżać do góry a przód w dół:/ Prosiłabym o informacje co do polskiej rozmiarówki, chyba że nie mają takich. Odpowiedz Link
bathilda Re: 90/112 -shma 13.07.08, 19:31 Skoro obwód 80 podjeżdża to spróbuj 75GG/H. To rozmiarówka brytyjska bo obawiam się, że polskie firmy takich rozmiarów nie produkują :( To paskudne. Zresztą na mnie (69/100) tez nie produkują, więc już się dawno na nich obraziłam. Popatrz tutaj dlaczego warto jednak poszukać dobrego stanika: stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html A tutaj popatrz na cuda w Twoim rozmiarze: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=gg Miłych zakupów :) Odpowiedz Link
keileigh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 13.07.08, 19:55 Witam serdecznie :) Ja już zakupiłam idealny dla siebie staniczek w peachfield.pl. Przesympatyczna Pani Marysia doskonale dobrała mi odpowiedni dla mych piersi stanik :) Zaczęłam oczywiście ostanikowywać koleżanki :) I teraz pytanie mam, koleżanka ma 75/92. Czy odpowiedni będzie dla niej stanik w rozmiarze 30 (65) F, czy może 32 (70) DD? Nie wiem czy właściwie "policzyłam" dla niej rozmiar, więc proszę bardziej doświadczone stanikomaniaczki o pomoc :) Z góry dziękuję, Magda Odpowiedz Link
keileigh Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 75/92 13.07.08, 19:58 Tak powinno być w temacie poprzedniego posta ;) Ale z pośpiechu zapomniałam :) Będę wdzięczna za odpowiedzi :) Odpowiedz Link
ja_joanna 75/92 koleżanka keileigh [do weryfikacji] 15.07.08, 21:55 [uczę się dobierania staników pod czujnym okiem doświadczonych forumek, więc zaczekaj na weryfikację rozmiaru przez którąś z nich] Witaj keileigh, super, że się wzięłaś za ostanikowywanie koleżanek! Ja bym Twojej koleżance poleciła od razu ciaśniejszy obwód - 65. Mam bardzo podobne wymiary i 70 jest na mnie za luźna. Żeby łatwiej się było przyzwyczaić to może najpierw wybierać z rozciągliwców (jest o tym wątek na forum). Stanik 30F będzie miał raczej za małą miskę, dlatego, że jest on przeznaczony na 91,5cm w biuście, a to oznacza, że nie dość, że może być ciasny to nie pozostawia w ogóle miejsca na migrację biustu, która na pewno w większym lub mniejszym stopniu się pojawi przy zmianie obwodu na nowy. Dlatego ja bym polecała Twojej koleżance wypróbowanie 30FF. Pamiętajcie tylko, że dobierane tu rozmiary są wyłącznie rozmiarami "wyjściowymi", czyli tymi, od których warto zacząć mierzenie. Ale ostateczny rozmiar można stwierdzić tylko przymierzając konkretny stanik zgodnie z zaleceniami w Piersiówce (link w opisie forum). Pozdrowienia, Asia Odpowiedz Link
maith Re: 75/92 koleżanka keileigh 17.07.08, 01:38 Dobrze, chociaż to 30F może być ok. Jest na biusty od 91,5 więc koleżanka się załapuje. Natomiast warto na 1 miesiąc kupić tylko 1 stanik, bo po miesiącu faktycznie lepszy będzie już pewnie 30FF. Odpowiedz Link
kropkanr1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 27 13.07.08, 20:16 Zajrzałam z czystej ciekawości. Pomierzyłam się i oczom nie wierzę - wg przelicznika powinnam nosić 60H. Chyba coś źle policzyłam :( Pod biustem 69, w biuście 89. Noszę 75C ale wpijają mi się ramiączka, miseczka też jakoś nie pasuje najlepiej. Czy na pewno noszę dobry rozmiar (a pewnie nie) a jeśli nie to czy sugerowane 60H jest możliwe??? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link
joa33 Rozmiar Mamy :) 13.07.08, 22:39 102/128 :) Co polecacie dla tak duzego biustu? Dzieki! Odpowiedz Link
turzyca 102/128 joa33 dla Mamy 14.07.08, 14:20 Dobrze by bylo wiedziec, co teraz Mama nosi i jak sie w tym czuje. Bo ja bym sie rozwazala 90GG/H albo 85HH/J. Jak Mama bylaby przerazona sciskaniem to to pierwsze, ale ono moze dawac negatywne efekty "troche za luznego obwodu" i zrazic Mame do stanikowych zmian. Odpowiedz Link
joa33 Dzieki i kolejne pytanie 14.07.08, 14:48 90GG/H albo 85HH/J czy to odpowiada brytyjskiemu 40GG/H albo 38HH/J??? Bo bede Mamie kupowac na ebayu w UK. Zapytalam tez o jej terazniejszy stanik, ale jeszcze nie mam odpowiedzi. Dziekuje Turzyco :) Odpowiedz Link
turzyca Re: Dzieki i kolejne pytanie 14.07.08, 15:23 Tak 90 to 40, 85 to 38. Ja bym zaczela od sklepow, teraz sa przeceny, a te rozmiary dosc dlugo leza, wiec masz spore szanse na upolowanie czegos mocno przecenionego, w razie czego bedzie mozna zwrocic. A potem to faktycznie ebay rulez. :) PS Jesli wypowie sie ktos, kto mnie poprawi, to nalezy sie tej osoby sluchac, ja jestem z innego konca tabelki, wiec podpowiadam na podstawie ogolnej wiedzy stanikologicznej, brak mi wlasnego doswiadczenia. Odpowiedz Link
turzyca 69/89 kropkanr1 14.07.08, 13:53 No chyba tak. :) Przy 69/69 mozesz wyprobowac rozmiar 60, ale raczej 60FF (bryt., polskie 60 I/J). Jesli jednak wyraznie wystaja Ci zebra, moze byc Ci niewygodnie w 60 i mozliwe, ze wystarczy Ci 65, a wtedy bedziesz potrzebowala bryt. 65E (pol. 65F). Polecam Ci zajrzenie na nasze siostrzane lobby malobiusciastych, one sie specjalizuja w 60 i 65 i znaja duzo wiecej modeli z tego zakresu. Ale oczywiscie tu tez mozesz pisac, nie mam zamiaru Cie nigdzie wyganiac. ;) Odpowiedz Link
monia.kociara 74/98 13.07.08, 22:52 Zwracam się do Was z prośbą już drugi raz, wczesniej bylo 76/103 - niestety jestem w okresie intensywnego odchudzania, kupilam sobie arabelle 30h niestety miska okazała się za duża - ale z obwodem trafiłam w 10 - juz spzredana, musze sobie kupić cos na chwile obecną, bo z obwodem 75 podjezdzającym pod sama potylice dostaje szalu. Pomóżcie dziewczyny :) Jaka arabelle mam sobie kupic? ;) Odpowiedz Link
turzyca Re: 74/98 monia.kociara 14.07.08, 14:27 Zaczac od 65GG i nastawic sie na ewentualne korekty. Szczegolnie jesli dalej bedziesz chudnac. Arabelke raczej 60HH. Odpowiedz Link
kangurowa 88/112-118 14.07.08, 12:04 Teraz noszę minimiser triumpha rozmiar 80 albo 85 F (zatarło się na metce a nie pamietam) GB 38E. Jest za szeroki podbiustem. Pierś wychodzi dołem lata z góry na dół itd. Nawet 80 po kilku dniach się rozciąga i jest za szeroka, ale w 75 się nie dopinam (A panie w sklepie patrzą dziwnie, bo twierdzą, że powinnam kupic 90). Miseczki układają się ok. Dodatkowo mam jedną pierś większą od drugiej i to również stwarza problem doboru rozmiaru. Proszę o podanie obu rozmiarówek i polecenie modeli: szukam czegoś dobrego do cwiczeń, żeby mi wszystko nie latało jak biegam. No i oczywiście do bluzek/sukienek (noszę duże dekolty). Bardzo dziękuję i cieszę się, że tutaj trafiłam. Odpowiedz Link
turzyca Re: 88/112-118 kangurowa 14.07.08, 14:43 Ujme to w ten sposob: rozmiarowka polska jest tak ograniczona, ze nawet osoby o przecietnym biuscie sie w nia nie mieszcza. Dlatego rozmiarowki polskiej Ci nie podam, bo bylby to rozmiar czysto teoretyczny. Moj polski rozmiar tez jest czysto teoretyczny, podobnie zreszta jak wiekszosci forum, wiec nie jest to jakies dziwne zjawisko. A teraz przejdzmy do stanikow brytyjskich. Przy czym moge Ci zapowiedziec, ze latwo nie bedzie, ale powolutku z nasza pomoca na pewno dojdziesz do wlasciwego rozmiaru. Dlaczego nie bedzie latwo? Z dwoch powodow. Po pierwsze piszesz, ze 80 sa juz po kilku dniach za luzne. Czyli bedzie Ci potrzebne 75 z odpowiednio duza miska (w takim na pewno sie dopniesz, teraz nie dopinasz sie, bo biust ciagnie stanik za bardzo do przodu. Mozesz zreszta zrobic eksperyment i zapiac sam obwod, z miskami z tylu, w ten sposob sprawdzisz, czy dasz rade zapiac sie w 75. Ide o zaklad, ze w takim ukladzie sie zapniesz). Na tej podstawie trzeba by wyliczyc, jaka czesc Twojego obwodu w biuscie to plecy. Niestety nie da sie tego zrobic, wiec trzeba sprawdzac metoda prob i bledow, czy i na ile odstajesz od tabelki (nieprzystawalnosc do tabelki to tez czeste zjawisko.) Drugi powod to asymetria. Zelazna zasada jest dobieranie stanika do wiekszej piersi i korygowanie roznicy rozmiarow wkladka dokladana do mniejszej. Ale bardzo trudno ocenic jaka jest roznica w rozmiarach piersi i jaki bedzie miala rozmiar wieksza piers. Znowu trzeba bedzie dzialac metoda prob i bledow. Zacznij od brytyjskiego 75HH i jak przyjedzie to sie obfotografuj i wyslij zdjecia do galerii, na tej podstawie ustalimy, czy i co trzeba zmienic. Zajrzyj do watku "pierwszy stanik", tam sa polecane modele, ktore wiekszosci osob pasuja. A co do stanika do cwiczen - ja cwicze w koronkach. W dobrym rozmiarze trzymaja moj biust prawie jak pancerz, nic mi nie skacze. Ale staniki sportowe tez sa, tyle ze to juz wyzsza szkola jazdy, najpierw musimy ustalic rozmiar wyjsciowy. :) Odpowiedz Link
kangurowa Re: 88/112-118 kangurowa 15.07.08, 00:21 Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie, właściwie chciałam się upewnic. Z tego co czytałam rozumiem, że staniki w rozmiarze, który polecasz mogę kupic przez internet. Czytałam też o polecanych sklepach (jestem z Krakowa i wyczytałam o sklepie na Wysłouchów), czy tam też mogę kupic taką rozmiarówkę ? Wolałabym przymierzyc w sklepie, a nie odsyłac paczki. I druga sprawa, turzyco pisałaś o tym, żebym się obfotografowała i zamieściła zdjęcia w galerii, to pomożecie dalej. Weszłam na wątek dotyczący galerii i pisze tam, że dostęp jest ograniczony (co w pełni rozumiem). Nie sądzę, żeby po napisaniu 3 postów dano mi do niej dostęp. Z drugiej strony nie mam ochoty zamieszczac zdjęc dostępnych dla wszystkich w necie. Co miałaś na myśli pisząc o przedstawieniu zdjęc ? Czy można wysłac własne zdjęcia nie mając dostępu ? Odpowiedz Link
maith Re: 88/112-118 kangurowa 15.07.08, 00:47 Jak jesteś z Krakowa, to tak, idź do Intimo4you i tam Ci wszystko dobiorą na miejscu, bo to jeden z ledwie kilku w Polsce sklepów stacjonarnych, gdzie są prawdziwe brafiterki :) I w Twoim przypadku to będzie najlepsze wyjście. Tylko pamiętaj, że staniki różnią się nie tylko między firmami, ale i między modelami czy czasem nawet kolorami. Dlatego jeśli tam dobiorą Ci rozmiar np. w czarnej Arabelce, to to nie będzie ten sam rozmiar co w liliowym Tango itd. Co do galerii, to wysłać zdjęcie może każdy, kto chce, żeby doświadczone forumki obejrzały, jak leży na nim stanik, a kto nie chce jednocześnie wystawiać swojego biustu na widok publiczny w galeriach otwartych. Takie osoby mają wtedy osobne otwarte wątki z komentarzami tu na forum, ale ich zdjęć nikt niepowołany nie widzi, bo trafiają do galerii zamkniętej. Co do obwodu, to mogło też być tak, że nosiłaś rozciągliwce i dlatego 80-tki były złe. Dlatego w rozciągliwcach faktycznie pasowałoby Ci 75, a w ściśliwszych modelach pewnie 80. Niestety rozciągliwce są dość częste... No właśnie. Na przyszłość przyda Ci się wiedza, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego jeśli w przyszłości będziesz zamawiała przez Internet (na początku to nie ma sensu, skoro możesz iść do Intimo) ale jak już się trochę zorientujesz, to przed zamówieniem konkretnego modelu warto będzie zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
zmijunia.lbn 71/89 14.07.08, 12:43 Pod biustem 70-72, w biuście 88-90, różnica zawsze 18 cm. Wg. bra-fittera 30E. Mam na sobie Freyę Rio w tym rozmiarze i moim zdaniem leży idealnie, ale to ponoć dużomiseczkowiec.. Co powinnam nosić? 30F? Witam, tak przy okazji. :) Odpowiedz Link
turzyca Re: 71/89 zmijunia.lbn 14.07.08, 14:51 Jesli to rio jest scisle i nic Ci nie jezdzi po plecach, to ja bym celowala wlasnie w 30F. :) Odpowiedz Link
zmijunia.lbn Re: 71/89 zmijunia.lbn 14.07.08, 15:11 Nie jeździ, próbuję pozbyć się odruchu sięgania do tyłu w celu poprawienia obwodu. ;) Dzięki wielkie. :) Odpowiedz Link
antosia.mama Re: 79/92 14.07.08, 14:34 Witam. Przybywam z wątpliwościami po raz drugi. Postaram się to jakos zebrac w kupę, ale ostrzegam,, żem raczkująca w tym temacie i mogę wypaśc nieco chaotycznie. Jakiś czas temu (z wymiarami 80/93) ustalono mi (tutaj) "rozmiar początkowy" 70E. Pytania pojawiają mi się nastepujące: elektroniczny bra-fitter wymyślił dla mnie na chwilę obecną 32DD/70F. No i dobra - takąż mam Panache Sambę - obwód za luźny i nie trzyma tak jak sądzę, że powinien, ramiączka niezwykle długie, dzięki czemu góra miseczki nie jest do końca wypełniona (po ręcznym ich podciągnięciu - buły. No, bułeczki powiedzmy:) - nie znalazłam go chyba a ni w rozciągliwcach, ani w małomiseczkowcach). Ponieważ po polskich stanikach, po latach walki z 75b (:))poruszać się nie chcę i zamierzam zacząć inwestowanie w brytyjczyki i uczynić z tego swoje nowe hobby - chciałabym prosić o pomoc w doborze właściwego rozmiaru wg miary UK. Bo już po prostu gubię się na maksa. Wymiary jak w tytule, mięska okołożebrowego zasadniczo zero. Pytanie drugie, dotyczące kaczych dziobów nieszczęsnych, do których mam wieczne tendencje - skopiuję sama z siebie z wątku "jak dobierać stanik - kompendium wiedzy", bo chyba popadł w zapomnienie i nikt mi tam nie udzielil odpowiedzi: "Pytanie nasuwa mi się następujące, ponieważ ciągle jestem początkująca - jakie miseczki wybierać, jeśli ma się za sobą zaszłości pt. "ciąża i karmienie piersią plus zmiany wagi"? Nie mogę nigdzie odnaleźć porad dla kobiet, ktorych piersi prezentują styl mocno grawitacyjny. Wiem już, że tak zwane full cup'y nie leżą na mnie dobrze (robi się pusta góra miseczki)- tylko jak je rozpoznać (?), producenci na stronach internetowych nie zawsze to dookreślają, a ja się znam tylko na perfumach, jeśli mam być szczera...Jakie miseczki są najlepsze do ułożenia szeroko rozstawionych "skarpetek z piaskiem"?" Jeśli był już wątek o biustonoszach na biust pociążowy - to poproszę o podlinkowanie. Bo nie znalazłam. Ale najważniejsze jest dla mnie na poczatek ustalenie rozmiaru- 32DD czy 32E. Czy może cuś innego? Pozdrawiam gorąco. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 79/92 antosia.mama 14.07.08, 22:50 Ja bym celowała na początek w 32DD, obwód raczej nie powinien być mocno za luźny, jeśli zmierzyłaś się wedle reguł sztuki, czyli ciasno, a w dodatku mało masz tłuszczyku na klatce piersiowej (masz tę Sambę w rozmiarze 32DD? Nową czy używaną? Bo odrobinę dziwi, że obwód ci w niej "łopoce"). Jeśli 32ki okażą się za luźne, spróbuj 30tek (30F lub okolice). Jest jeszcze możliwość, że Twój biust z racji pociążowości jest bardziej "kompresowalny" i potrzebna mu mniejsza miseczka niż to z wyliczeń wychodzi. Spróbuj zmierzyć obwód w biuście w staniku - takim, który w miarę dobrze leży i biustu nie spłaszcza, lecz unosi na przyzwoitą wysokość. Co wychodzi? Full cupy szyte są z reguły tak: balkonetka.pl/tag/full-cup/ a balkoniki tak: balkonetka.pl/tag/balkonetka/ - dla wielu osób z efektem "pustki u góry" lepsze są te ostatnie, ale wiele też narzeka, że robią kacze dzioby. Z fasonami to bardzo indywidualna sprawa jest. Odpowiedz Link
antosia.mama Re: 79/92 antosia.mama 15.07.08, 15:36 Ślicznie dziękuję za odpowiedź - zmierzyłam się naprawdę ciasno. Do na pół przerżnięcia prawie. Samba mnie również zdziwiła, może już bez przesady, że "łopoce", ale zapinam bez najmniejszego problemu na najciaśniejsze haftki (Samba nowa - 32DD-, może z uwagi na to, że występują już w ilościach śladowych trafił mi się jaki trefny model). Mimo to trzyma, jeśli się w górę przesunie, to nie więcej niż o 2,3 cm. Ale wałeczek podpachowy stale mi ucieka, uważam, że miseczka mogłaby sięgnąć głębiej (ale klata baaardzo szeroka, więc zapewne nic dziwnego). Chyba, że jest to wynikiem zbyt długich ramiączek, a co za tym idzie - opuszczenia miseczek. Obwód zmierzyłam w Sambie właśnie, po podciągnięciu ramiączek i zanim wszystko subtelnie opaść zdążyło:) I było 92cm. Bez biustonosza też było 92, tylko kilka(naście;)) centymetrów niżej, jak na mój gust... Poceluję dalej w balkonetki 32DD. Możliwe, że Samba nie jest fasonem dla mnie, to taki "natural" bardziej. Jak już znajdę coś, co mi ewidentnie podpasuje, udam się na zakupy "wyspowe". Jeszcze raz dziękuję:) Odpowiedz Link
oliwka_84 JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? 70/94 14.07.08, 16:05 Witam serdecznie Moje rozmiary to 70/94 (w usztywnianym staniku 90 a w miękkim 94).Proszę o informację jaki powinnam nosic rozmiar. Obecnie noszę 75E (Thriumph) ale staniki tego rozmiaru są za małe i niewygodne a większych niestety nie znalazłam. Odpowiedz Link
kasica_k Re: 70/94 oliwka_84 14.07.08, 22:55 A w jakim staniku zmierzyłaś obwód w biuście? W tym za małym 75E? Jeśli tak, to powtórz pomiar bez stanika. 75E jest na Ciebie z pewnością za duże pod biustem, więc jeśli masz wrażenie, że jest za małe i niewygodne - na bank za mała jest miseczka i pomiar jest zafałszowany. Zmierz się w biuście bez stanika i podaj wynik. Odpowiedz Link
oliwka_84 Re: 70/94 oliwka_84 16.07.08, 13:18 Bez stanika mam rozmiar 70 (ok 72/73 oczywiscie ciasno mierzony)i w biuście 94. Odpowiedz Link
paulina_h81 rozmiar dla mojej sis - paulina_h81 14.07.08, 17:14 moja siostra jest starsza, a wcale nie madrzejsza hehehe. ona z tych co szczuple, a nosza 75B :)mowie, ze przy jej biuscie to moze nosic rozne cudenka a ona mi na to (cyt z mojej siostry) : jasne, takie cudenka w ktorych mi cycki wisza do pasa, a pasek dla plecach wrzyna sie do bolu. Musze sie za nia wziac!!!! oto jej wymiary: 96 w biuscie (w staniku) i 73 pod biustem poprosze o rozmiar europejski i brytyjski, moze jej jakies cacko kupie i wysle;) Odpowiedz Link
kasica_k Re: rozmiar dla mojej sis - paulina_h81 73/96 14.07.08, 23:06 W brytyjczykach proponuję spróbować 30(65)G a w kontynentalnych to coś koło 65J wyjdzie (trudno dostać). Jeśli jest super szczupła (zero tłuszczyku na żebrach), to może dobre będzie 32 - wtedy F (i 70G kontynentalne). Jejku, jak ona się mieściła w 75B? Z takimi wymiarami niżej 75D nie powinna się zmieścić, chyba że jest mocno nietabelkowa, wtedy moje propozycje mogą okazać się za duże w miskach... Oprócz stanika radzę dostarczyć siostrze wskazówek na temat właściwego zakładania, wygarniania spod pach, etc. - nowicjuszki często wkładają stanik byle jak, nagminnie nie podciągają ramiączek i jęczą, że ten rozmiar jakiś dziwny :) Jeśli będzie bardzo narzekać na ciasnotę w 30, niech zmieni na 32, a z czasem może do 30tek wróci :) Odpowiedz Link
paulina_h81 Re: rozmiar dla mojej sis - paulina_h81 73/96 15.07.08, 06:57 no wlasnie sie NIE MIESCILA. miala takie dwie skorupki z przodu klatki piersiowej i zadowolona! skoro w polsce ciezko dostac, to jej musze polowanie w bravissimo zrobic i cos jej wysle. ona wydala majatek na jakies zabiegi ujedrniajace skore piersi i jajo z tego wyszlo przy takich stanikach 75b hehehe. dzieki wielkie!! Odpowiedz Link