abu-abu 87/120 zyjacy wlasnym zyciem :( 30.07.08, 11:17 Dziewczyny, to świetny wątek, może i mnie będziecie mogły doradzić jaki rozmiar mam wybrać, bo ślęczę właśnie nad katalogiem Bravissimo. Do tej pory kupowalam to, co bylo dostepne w sklepie, czyli 85F, najczęściej Gaji. Ostatnie modele Avocado są na jędniejsze biusty, a mój z nich po prostu emigrował, najczęściej górą. Jestem tęga, a piersi jakieś takie liche, mało jędrne, to i biustonosz ciężko dobrać. Zmierzyłam się tak, jak radzono, czyli na wydechu i pod biustem mam wówczas 87cm (w biuście nie dociskając mam 120-121cm zalezy, jak trzymam centymetr), więc chyba intuicyjnie trafiałam z tą "85", ale i tak po najpóźniej dwóch tygodniach biustonosze wydają mi się być za luźne w obwodzie, więc może jednak za szeroki? Przepinam haftki, ale może to norma, żeby stanik był na miesiąc, a ja jakaś wybredna jestem..? Nie mam jak spróbować ciaśniejszych, jednak trochę boję się zamówić w ciemno mniejszy obwód, skoro mogłabym się później po prostu nie dopiąć :( Niestety w miseczce F mieści się tylko prawa pierś, lewą muszę tm wcierać i zaganiać tam podstępem, czując się jak oprawca. Niby różnica tylko jednego rozmiaru pomiędzy nimi, ale zawsze to udręka w sklepie, w dodatku po paru godzinach wychodzą "bułeczki". Sądzę, że powinnam nosić większe miseczki, ale nie mogę takich znaleźć przy podobnym bądź mniejszym obwodzie pod biustem. Nie wiem, czy macie podobne do mojego problemy, ale jeśli tak, to odezwijcie się - poza rozmiarem, nie mogę także dopaść modelu, w którym piersi pozostawałyby na swoim miejscu, a nie radoście migrowały. Czy to przy pracy w ogródku, czy po kurcgalopku za autobusem, moje piersi uniezależniają się od biustonosza i piekielnie krępuje mnie później szukanie własnego biustu poza stanikiem, kiedy pół autobusu obserwuje mnie zza gazety T_T Marzy mi sie biustonosz, który trzymałby w ryzach OBIE piersi tak, bym mogła biegać i schylać się bez obaw o nie, oraz taki, w któym nie wisiałyby smętnie tylko prężyły się na tyle, na ile 120- centymetrowy biust prężyć się może ;-) Odpowiedz Link
maheda Re: 87/120 - abu-abu 30.07.08, 14:03 O, to masz takie same wymiary, jak ja miałam, gdy trafiłam na to forum :D Teraz mam 80/120 i wcale nie jest łatwiej ;-) Ale przejdźmy do rzeczy... Spróbuj kupić w Bravissimo stanik w rozmiarze 36H (80H), ew. 36HH (80HH), nie powinnaś mieć problemów ze zmieszczeniem biustu w tych stanikach :-) Zacznij może od miseczki H, i od stanika na przykład Polyanna z Freya ( www.bravissimo.com/products/lingerie/sensational-sets/freya/balconette-bras/fye7-details.aspx?colour=Caramel) A potem zastanowisz się, co dalej ;) Odpowiedz Link
wiew-ior 78/107 30.07.08, 12:10 Obecnie mam staniki o rozmiarze 80F, ale przy każdym ruchu biust mi sie z niego wylewa i jest za luźny pod biustem. Staniki w rozmiarze 75G mają za małe miseczki, większych niestety nie znalazłam. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/107 - wiew-ior 30.07.08, 14:07 Jeśli nie ścisnęłaś się pod biustem "do żeber", to staniki powinnaś nosić raczej z obwodem 70 pod biustem. W przypadku rozmiarówki kontynentalnej - przy bardzo ścisłych obwodach (część staników polskiej firmy Gaia) powinnaś celować w 75K (o ile takie mają), a przy obwodzie 70 - w nieprodukowany jeszcze rozmiar polski 70M. :-) Dlatego lepiej nie przejmować się rozmiarówką kontynentalną, tylko poszukać wśród staników produkcji brytyjskiej, z rozmiarówką miseczek AAA-AA-A-B-C-D-DD-E-F-FF-G-GG-H-HH-J-JJ-K, wg której to rozmiarówki plasujesz się gdzieś w okolicach 70H (32H). I od tego rozmiaru może zacznij? Ewentualnie na początek 70GG (32GG), jeśli biust masz mocno wciśnięty pod pachy i w kierunku pleców. Odpowiedz Link
1ania.k 89/126 30.07.08, 13:36 we wczesniejszym poscie dostałam juz odpowiedź jaki powinnam nosic rozmiar stanika 36k(80k). Rozejrzałam się po różnych sklepach internetowych i po forum. Zdecydowałam się na zakup 2 staników Tango II- ten w rozmiarze 80k, biały i Harmony blue- 75k - wyczytałam, że ma rozciągliwy obwód. Podpowiedźcie czy to dobry wybór i czy takie rozmiary jak podałam. Z góry serdecznie dziękuje Odpowiedz Link
maheda Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 14:24 Harmony sobie daruj, ma potwornie rozciągliwe fiszbiny w miseczkach od GG w górę. A Tango II owszem, próbuj w rozmiarze 80K. Zastanawiam się, czy jednakowoż, czy to 80K jest dobrym pomysłem... Na mnie przy obwodzie w biuście o "dwie miseczki" mniejszym owszem, jest dobry stanik 80J, natomiast mam obwód pod biustem o prawie 10 cm mniejszy od Ciebie. W związku z tym jednak nie szalałabym tak z miseczką... No, chyba, że karmisz :-) To wtedy oczywiście 80K jest dobrym pomysłem. Jeśli jednak nie karmisz - spróbuj może od 80J? Ewentualnie góra 80JJ? Odpowiedz Link
1ania.k Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 17:36 teraz mam fantasie bella 34j i jest za mały w miseczkach, ale to ponoc rozciagliwiec Odpowiedz Link
1ania.k Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 19:14 nie karmie, ale mój biust jest z lekka obwisły z powodu noszenia nie odpowiednio dobranych staników. czyli mam wziąc 80jj-tango II. a co z sienną -spróbowac taki sam rozmiar? -w opisie piszą że ma dosyc luźny obwód. znalazłam jeszcze kilka staników w tych okolicach rozmiarowych: confetti firmy pancze, tango candy i tango two tone- czy którys z nich się nadaje i też w okolicach 80j lub jj Odpowiedz Link
maheda Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 19:54 Wszelkie staniki 80JJ będą miały miseczkę o trzy rozmiary większą od miseczki 75J - weź to pod uwagę. Czy naprawdę 34J jest na Ciebie o trzy miseczki za mała? Miseczka 80J jest o dwa numery większa, niż 75J, a 80JJ jest jeszcze o rozmiar większe. Czy wysłałaś może swoje zdjęcie w staniku 34J do galerii? Dziewczyny Ci pomagały? Odpowiedz Link
1ania.k Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 20:29 nie wysłałam, musze to zrobic, ale nie wiem czy tak od razu sie tam dostane -niezbyt często udzielam sie na forum. spróbuje może mi się uda. z tego co piszesz powinnam mierzyc staniki 80j i one powinny byc ok. Odpowiedz Link
maheda Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 21:08 :) No to w takim razie to już coś... Freya ma np. Polyannę do J. A co do galerii - przeczytaj regulamin. Można wysłać zdjęcia do wglądu tylko dla Galerianek, a komentarze pisane są tutaj, na forum. Odpowiedz Link
1ania.k Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 21:25 własnie przed chwila ogladalam staniki z freji i znalazłam tam kilka w rozmiarze 36j -millie, arabella i eleonor- czy one wszystkie się nadają? Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi przeszłe i przyszłe Odpowiedz Link
maith Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 21:50 Arabella i Eleanor to rozciągliwce. Na pewno nie ma sensu, żebyś je brała w 80-tce. Odpowiedz Link
maheda Re: 89/126 - 1ania.k 30.07.08, 21:54 To samo Millie... Na mnie przy moich około 85 cm pod biustem dobra była Millie 70tka, więc na Ciebie pewnie 75tka. Odradzam. Odpowiedz Link
nicky115 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 13:45 75/93-4, przeważnie nosze 75D lub 75 E Odpowiedz Link
maheda Re: 75/94 - nicky115 30.07.08, 14:26 Spróbuj lepiej 70F-70G z kontynentalnych. Albo z brytyjczyków 32E (70E). Odpowiedz Link
lite-raki Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 04.08.08, 17:38 po zmierzeniu wyszło 72/90,mam stanik 70 E i piersi wychodzą i lużny pod biustem bo sie podnosi troszkę,mam jeden problem że żaden stanik mi nie trzyma dobrze biustu.Proszę o rade ,jaki stanik ewentualnie dobrze trzyma biust z takich firm jak melissa,avocado albo bravissimo.Dziękuje Odpowiedz Link
kropkaaa123 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 16:54 i ja się zastanawiam jaki rozmiar stanika powinnam nosić? Pod biustem 82 (dość ściśle mierzone) w biuscie (w staniku) 110. Dopiero co przeszłam gehennę z kupnem stroju 2-częściowego.Stanik co prawda nie jest ideałem ale chyba najlepszy i najlepiej leży ze wszystkich ( ok 50) jakie przymierzałam.A co do stanika to został mi jeden taki w którym czuję się w miarę dobrze,reszta jakie posiadam leży nijak.Więc zakupy zbliżają się wielkimi krokami,bo ten który noszę obecnie już jest chyba wystarczajaco zmęczony ilością prań :).Z góry dzięki za odpowiedź,wiem że z Wami dam radę i nie będę oburzona wychodziła ze sklepu,bo np wkurzy mnie sprzedawca mówiąc" ooo pani naprawdę ma problem" albo z krzywym uśmiechem odpowie " niee takich nie posiadamy,albo zaproponuje jakis babciowaty szpiczasty stanik i bedzie wciskał kit ze "kobiety są zadowolone z noszenia".A tu trzeba nosić i jeszcze po ludzku wyglądać :))) Odpowiedz Link
maith Kropkaaa123 82/110 30.07.08, 18:28 O, to masz bardzo podobne wymiary do mnie :) Nigdy więcej babciowatych staników! Zobacz, jakie cudeńka robią na Twój rozmiar www.bravissimo.com/products/lingerie?back=34&cup=gg Gehenna z kostiumem kąpielowym powiadasz? A co powiesz na taki wybór? Z rozmiarem stanikowym stanikowym na górze? www.bravissimo.com/products/swimwear?back=34&cup=gg Zwróć uwagę, że część z tych kostiumów ma różne kolory do wyboru :) Szkoda że nie napisałaś, jakie rozmiary teraz nosisz. Ale przyjmując, że wyjdzie Ci to, co można przypuszczać z wymiarów, to będzie Ci pasowało: -BRYTYJSKIE 34GG -czyli PL/NIEM 75K (ponieważ ten rozmiar ma raczej dużomiskowa Melissa, to u nich jesteśmy na granicy 75J i 75K) I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo mając do wyboru tylko... prawie nic... nauczyłaś się na pewno tych samych trików, co my wszystkie i oszukujesz się, że stanik za mały jest dobry. O tu możesz sobie o nich poczytać -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A tu masz info o prawidłowym mierzeniu -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych www.stanikowe-sklepy.blogspot.com I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
kropkaaa123 Re: Kropkaaa123 82/110 30.07.08, 19:19 Dzięki za odp.. Faktycznie podoba mi się tam kilka modeli,widać że leżą wręcz bosko.Co do wymiarów stanika to kupowałam 80 D,w sklepach u mnie akurat nie zawsze to 80 D pasowało.Zakupiłam kiedyś 3 sztuki na allegro ale tylko jeden mi pasował.Z przymierzanych staników to albo bułkowały albo fiszbiny kuły w pachy lub w ogóle uwierały,albo były uformowane w szerokie,lub zbyt wąskie U,co zmieniało zupełnie wyglad moich piersi na tragiczny :) Odpowiedz Link
maith Re: Kropkaaa123 82/110 30.07.08, 21:47 Horror, też pamiętam czasy 80D. Jeszcze mi fiszbiny właziły na biust od dołu, jak się ruszałam i co jakiś czas musiałam sobie poprawiać stanik, a podbiegając do autobusu musiałam trzymać sobie piersi rękami, bo stanik zupełnie tej roli nie spełniał. Na szczęście te czasy mam już dawno za sobą :) A wiesz, że noszenie dobrze dobranego stanika poprawia wygląd piersi nie tylko jak się ten stanik ma założony, ale także bez stanika? :) Zresztą w ogóle warto sobie poczytać ten wątek :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75213023 Odpowiedz Link
zagubiona99 85/107 30.07.08, 16:57 Jestem tu nowa i po przywitaniu się w odpowiednim wątku, wpadłam tutaj bo to naturalnie pierwsze pytanie, jakie ciśnie mi się na usta.Poczytałam, poedukowałam się trochę, wymierzyłam wg wskazówek i wywnioskowałam, że żyłam w złym przeświadczeniu o moim rozmiarze i wcale nie mam 85D.:( Elektroniczny bra-fitter mariski wyliczył mi w rozmiarze brytyjskim, w zależności od rozciągliwości stanika:75G(34G), 70H(32H), 80F(36F) oraz w rozmiarze polskim 75K(nie wiedziałam, że taki istnieje :/ :zdziw: ).Podobno należy zaniżyć wynik w obwodzie pod biustem czyli powinnam szukać stanika o obwodzie 80, prawda? Z tego mi wyszło, że w tabeli rozmiarów brytyjskich mam 80F(36F), natomiast w tabeli rozmiarów poszczególnych firm zagranicznych wyniki są takie:80H(Triumph,Gaia), 36F(Freya,Panache), 80FF(Kris line).Teraz oczywiście jestem zakręcona jak słoik i zagubiona w ilości tych rozmiarów.:( Do chwili obecnej noszę głównie Triumpha(tak, wiem, rozciąga się i nie jest optymalny) w rozmiarze 85D i 80E.Ten pierwszy jest za luźny w obwodzie no i szybko się rozciągnął oczywiście.W marcu kupiłam 2 staniki 80E i te wcale rozciągnąć się nie chcą.Wbijają się w skórę tworząc wałeczki i zostawiają czerwone pręgi na skórze.Po kilkakrotnym noszeniu, okazało się, że miseczki są jednak za małe bo biust jest ściśnięty i piersi po zdjęciu stanika trochę bolą.:( Po domu chodzę bez stanika bo przynajmniej nic mnie nie uwiera ale za to piersi oczywiście nie układają się optymalnie. Od roku mieszkam w Niemczech i niestety asortyment sklepów oferuje miseczki do D włącznie(przynajmniej te, w których z desperacją szukałam czegoś dla siebie).Będę wdzięczna za każdą poradę.Jaki rozmiar powinnam wypróbować i jakie firmy wypróbowane możecie mi polecić?Może są tu forumowiczki mieszkające w Niemczech, które mogły by służyć mi pomocą?Na razie gubię trochę na LB bo jestem tu nowa, więc będę wdzięczna za ewentualne linki. Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!:) Odpowiedz Link
maith Re: 85/107 Zagubiona99 30.07.08, 18:40 Owszem są tu niemieckie forumki i dobrze, jakbyś się z nimi skontaktowała, bo sporo wiedzą o rynku niemieckim. A właśnie, jak stoisz językowo? Co do rozmiarów, to 80E Triumpha jest na 102-104 w biuście, więc nic dziwnego, że Ci ciasno. Aczkolwiek oczywiście możesz zacząć od 80-tki, ale pamiętaj, żeby unikać rozciągliwców i nie kupować na początek dużo staników. Bo jak Ci już biust znajdzie wreszcie miejsce w miseczkach, to pod obwodem może Ci się rozluźnić. Co do rozmiarów to jeśli wolałabyś 80-tki, to wygląda na to, że z rozmiarówki: -BRYTYJSKIEJ (Freya, Panache)powinno Ci pasować 80F, być może 80FF -PL/NIEM (Triumph, Felina, Gaia) powinno Ci pasować 80G albo 80H -z polskiej Melissy raczej 80G Oczywiście ostatecznie sama będziesz to musiała ocenić, ale z tak wstępnie wynika z rozmiarów. I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo mając do wyboru tylko... prawie nic... nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie i tak długo, jak możesz, oszukujesz się, że stanik za mały jest dobry. O tu możesz sobie o nich poczytać -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A tu masz info o prawidłowym mierzeniu -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
zagubiona99 Re: 85/107 Zagubiona99 31.07.08, 13:48 Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź i cenne wskazówki.Sporo jeszcze czytania przede mną ale jak już będę bardziej obyta w temacie, to wybiorę się na łowy i przetestuję teorię w praktyce.Serdecznie pozdrawiam i do napisania!;) Odpowiedz Link
zagubiona99 Re: 85/107 Zagubiona99 31.07.08, 13:54 Zapomniałam o czymś.Jeśli chodzi o niemiecki to się dopiero uczę ale mąż zawsze dzielnie mnie wspiera i pomaga, więc myślę, że wspólnie damy radę.Znalazłam niemieckie forum Busenfreundinnen i poczytamy sobie, co tam mądrego napisano.Może się przydadzą wskazówki tam zawarte.Znalazłam też kilka linków do niemieckich sklepów internetowych tutaj:forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=77436333&a=77437683 i na stronie /www.bonprix.de widzę, że mają sporo ładnych rzeczy i wygląda na to, że i rozmiar się znajdzie tylko jestem zaskoczona niskimi cenami i obawiam się, czy to aby nie jest bielizna jednorazowa.No bo taki Triumph kosztuje ok 40-50 Euro a tam ceny są poniżej 20 Euro.Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tym sklepem? Jeszcze raz pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
maith Re: 85/107 Zagubiona99 31.07.08, 16:45 Ja z bielizną Bon Prix mam doświadczenia kiepskie, jako z czymś sztucznym i duszącym. Trudno powiedzieć ilurazowym, bo trudno mi było toto wiele razy użyć. Ale jakbyś już miała kupować wysyłkowo, to lepiej zajrzeć do Brastop.com To angielski sklep wyprzedażowy, gdzie w razie wątpliwości można pisać do nich po polsku, bo wprowadzili taką opcję w dziale obsługi klientów :) Ceny mają w funtach (dziś u nas funt stoi 4,1, jak euro 3,2). Takie 10 funtów z wysyłką wychodzi poniżej 50 złotych polskich, czyli też poniżej 20 euro. A tam da się kupić przyzwoite brytyjczyki, tyle tylko że z poprzednich kolekcji. Odpowiedz Link
zagubiona99 Re: 85/107 Zagubiona99 31.07.08, 16:58 Dzięki wielkie!Na pewno tam zajrzę.;)Ja tam nigdy nie patrzę czy kolekcja jest najnowsza czy nie.Musi mi się bielizna podobać i być wygodna.Może być ubiegłoroczna, no problem!:)jeszcze raz dzięki! Odpowiedz Link
zagubiona99 Re: 85/107 Zagubiona99-mój pierwszy stanik!;) 04.08.08, 17:04 Dziś stałam się dumną posiadaczką mojego pierwszego stanika, zakupionego wg zasad, których się tu nauczyłam.;) Jest nim Felina Attraction(547)-śliczny(magic blue), z delikatną koronką.Zaczęłam przymiarkę od rozmiaru 80F i niby leżał dobrze, po wykonaniu serii skłonów i podskoków, trzymał się na miejscu ale obwód wydawał mi się zbyt szeroki bo mogłam swobodnie z tyłu włożyć rękę i rozciągnąć go do tyłu.No i ramionka wydawały się trochę przy długie.Zaryzykowałam i spróbowałam z 75F, choć jakoś wierzyć mi się nie chciało, że przy obwodzie 85 się w niego zmieszczę.Zmieściłam się i to bez większego problemu!:) Leży chyba idealnie, no przynajmniej żaden mój stanik jeszcze tak dobrze nie leżał i biust tak dobrze nie wyglądał!Oczywiście wszystko wyjdzie w praniu ale zamierzam go teraz ostro nosić i eksploatować, żeby się przekonać czy dobrze dobrałam rozmiar.Biust wreszcie dumnie stoi uniesiony i w obcisłej bluzeczce prezentuje się super! Dziękuję za pomoc!;) Odpowiedz Link
alex331 76/97 30.07.08, 16:59 Proszę o pomoc, noszę teraz 75F i nie jest tak jak powinno, napisałam w wątku ratunkowym i tu mnie dziewczyny skierowały, podpowiedziały 70F lub 65F, czy 65 nie będzie za ciasny, zasugerowały też czy aby miska przy obwodzie 75F była za duża i już mam mętlik w głowie. Mam stanik 70E Lepel ale mam wrażenie, że ta miseczka jest za mała, piersi mam w niej ściśnięte, ale nie bułkują od góry. Natomiast przy 75F fiszbiny mnie uwierają pod pachami i raczej nie celują w środek tylko dalej. Pomóżcie Odpowiedz Link
aadrianka Re: 76/97 30.07.08, 18:26 Wymiary prawie identyczne z moimi:) Obwód 75 jest dla Ciebie za szeroki. Spróbuj raczej 70 lub właśnie 65 z przeliczoną miseczką I tak, polecałabym brytyjskie 32F lub 30G. W polskiej rozmiarówce spróbuj 70H albo 65J - to ostatnie to rozmiar taki trochę wirtualny niestety, ale niedługo się to zmieni, na szczęście. Odpowiedz Link
alex.xandra 78/102 Pomocy! Pomozcie mi dobrac wlasciwy stanik: 30.07.08, 19:13 Jestem nowa na forum, ale tez biusciasta:)Mam pytanie jaki rozmiar stanika mi polecicie? Mam 78/102. W tej chwili nosze 75D firmy Fabiani(nie wiem, czy to znana firma i czy kojarzycie) Obwod jakby dobry, ale miski na pewno za male, bo przestrzen pomiedzy piersiami, mam tu na mysli ta z materialu nie przylega do ciala tylko z jednej strony lekko odstaje-lewa piers nieznacznie wieksza:)Zamowilam Pollyanna 75G, bo czytalam, ze jest dosyc scisliwy, ale kurcze martwie sie teraz, ze to powinien byc 70G. Odpowiedz Link
maheda Re: 78/102 - alex.xandra 30.07.08, 21:27 Istotnie, powinien być to 70G. Stanik w brytyjskim rozmiarze 75G będzie miał na Ciebie bankowo za dużą miseczkę, bo miseczki o tych samych oznaczeniach literowych są coraz mniejsze w miarę malenia obwodów i oczywiście coraz większe w miarę powiększania obwodu. Tak więc miseczka w staniku 70G jest mniejsza od miseczki w staniu 75G. Czy jesteś absolutnie pewna, że zamówiłaś 75G? Nie da się tego zmienić jeszcze? Odpowiedz Link
alex.xandra Re: 78/102 - alex.xandra 30.07.08, 21:34 Tak, zamowilam 70 G. Jutro postaram sie zmienic zamowienie.A moze zmienic na 70 FF, tak jak to ktoras z dziewczyn wczesniej napisala? Czula sie swietnie , a ma takie same wymiary jak ja? Odpowiedz Link
maheda Re: 78/102 - alex.xandra 30.07.08, 21:53 Przeczytaj UWAŻNIE to, co napisałaś wcześniej :-))))) A teraz to, co napisałaś teraz. Teraz napisałaś, że zamówiłaś 70G, a wcześniej, że 75G ;) To w końcu jak to jest? :-))) Jeśli zamówiłaś 70G, to tego się trzymaj i sprawdź, jak się w nim będziesz czuła. Jesteśmy bardzo różne i przy takich samych wymiarach nosimy nieraz bardzo różne staniki... Odpowiedz Link
maith Re: 78/102 - alex.xandra 30.07.08, 21:56 Pytanie Mahedy brzmiało, czy jesteś pewna, że zamówiłaś 75 (z PIĘĆ na końcu). Bo 75G jest o 2 rozmiary miseczki większe niż 70G (to z ZEREM na końcu). 70G powinno Ci pasować, nie musisz schodzić jeszcze o rozmiar w dół :) Zatem jeśli zamówiłaś 70G, to ok :) A jeśli zamówiłaś 75G, to warto zmienić zamówienie na 70G. Tylko pamiętaj o prawidłowym przymierzeniu :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Odpowiedz Link
alex.xandra Re: 78/102 - alex.xandra 30.07.08, 22:08 Juz w glowie mam ta zmiane zamowienia i dlatego sie pomylilam. Zamowilam niestety 75G, wiec musze jutro tam zadzwonic i zmienic na 70 G. Zaraz jeszcze sprawdze,czy maja ten rozmiar w ofercie:) Dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link
alex.xandra Re: 78/102 - alex.xandra 31.07.08, 10:51 Super. Wystarczylo tylko maila napisac i zmienili mi zamowienie. Dziekuje dziewczyny za pomoc. Odwalacie kawal dobrej roboty. Wiem, ze moze sie jeszcze okazac, ze to jednak rozmiar nie dla mnie, albo cos innego, ale od czegos trzeba zaczac. Jak tylko dostane biustonosz napisze:) Odpowiedz Link
alex.xandra Re: 78/102 - alex.xandra 05.08.08, 14:39 Kochane dziewczyny. Stanik carmelowa Pollyanna 70G jest idealny! Spełnił wszystkie warunki idealnego biustonosza! Jestem w szoku! Dziękuję za wskazówki:) Teraz potrzebowałabym jakiś model do dekoltów. Jaki rozmiar mi polecacie? Mam na oku: Panache Tango plunge bra,Panache Inferno Multiway Plunge Bra, Masquerade Polka Plunge Bra,tylko czytałam, że nie są to staniki na początek. Co najlepiej wybrać do dekoltu na początek? Odpowiedz Link
ollenna 83-84/108-111 30.07.08, 19:18 Hej Dziewczyny! POMOCY! Nosze stanik 85F jednak przy dość dobrej misce obwód jest za duży. 80E mają znów zbyt małe miseczki. Od wieków nie mogę znaleźć nic co by na mnie pasowało w sklepach w Bydgoszczy, może uda sie w internecie.. Proszę o podanie zarówno proponowanego prawidłowego rozmiaru brytyjskiego jak i kontynentalnego, dzięki z góry. Olka Odpowiedz Link
maheda Re: 83/108-111 - ollenna 30.07.08, 21:32 Rozrzut 108-111 z czego wynika?... Jest dość spory, to jest różnica jedej/półtorej miseczki. Staniki z obwodami 85 oraz 80 będą na Ciebie raczej za luźne, celuj w staniki z obwodem 75. Dla rozmiarówki kontynentalnej powinnaś teoretycznie wtedy celować w miseczki około (111-75=36 cm różnicy) 75L, ale być może 75K a nawet 75J kontynentalne byłyby na Ciebie OK. Staniki w rozmiarze 75J produkuje polska Gaia. W stanikach polskiej firmy Melissa znowu, która to firma rządzi się własnymi prawami i własną rozmiarówką ;), chyba najlepiej byłoby zacząć od 75H/75J. W stanikach brytyjskich - proponowałabym zaczęcie od staników w rozmiarze 34G (bryt. 75G), a potem zastanawiać się, co dalej :) Zacznij od staników na fiszbinach, ale takich, które mają miękkie, nieusztywniane miseczki - w takich stanikach najłatwiej jest określić, czy miseczki są dobre, czy nie. No i pamiętaj o prawidłowym zakładaniu stanika za każdym razem, a także o każdorazowym wtedy wygarnianiu wszystkiego spod pach do miseczek. Odpowiedz Link
ollenna Rozrzut 108-111 z czego wynika?... 30.07.08, 21:57 Wynika on z tego czy mierze w staniku czy bez... w staniku jest o ok. 2-3cm mniejszy, ale może wynika to z tego że stanik troszkę je spłaszcza. Nie jestem pewna, ogólnie niestety bez stanika trudno jest mi zmierzyć.. z prostego powodu - GRAWITACJI :(. Dzięki Maheda za odpowiedz! Którą z polskich (albo działających na polskim rynku) firm polecacie? Chce kupić stanik przez internet, a nie mam pojęcia od czego zacząć. I trapi mnie też to że "każdy sobie" - co firma to inny rozmiar :(. Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
ankaworonko Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 21:07 Mam nadzieję,że pomożecie dobrać mi rozmiar stanika.Od 2 lat trafiłam na biusztonosze minimalizujące,ale mimo wszystko nie do końca czuję się komfortowo. Jestem niska mam 153 cm obwód pod biustem-82cm obwód biustu - 106cm Noszę rozmiar 80D,większych nie ma z tej firmy.Proszę o rozmiary brytyjskie i polskie.Z góry dziękuję. Odpowiedz Link
maheda Re: 82/106 - ankaworonko 30.07.08, 21:38 > Noszę rozmiar 80D,większych nie ma z tej firmy, Zdecydowanie zmienić firmę na taką, która szyje Twój rozmiar. Czy nosząc rozmiar np. 40 wbijałabyś się w ciuchy firmy, która szyje wyłącznie do 36/38, ale dzianinowe, w które się jakoś tam mieścisz, czy zmieniłabyś firmę? :-))) Przy obwodzie pod biustem 82 cm dobrze by było celować w staniki o rozmiarze pod biustem 75. I tak z kontynentalnych staników byłby to rozmiar 75J, a możliwe, że i 75I (albo i 75H!) będzie na początek dobre, jeśli biust masz mocno wciśnięty pod pachy. Takie rozmiary produkuje na pewno Gaia. Polska Melissa ze swoimi humorami i swoją włąsną rozmiarówką powinna Ci pasować w rozmiarach około 75G/75H. Przygodę z brytyjskimi stanikami zacznij może od 34FF (75FF), a potem zobacz, co dalej. Nikt Ci nie może zagwarantować, że proponowane rozmiary będą Ci na pewno pasowały, ale każda z nas zaczynała od masy przymiarek :-) Odpowiedz Link
jeriomina 74/90 - jeriomina 30.07.08, 21:17 Trzy lata temu nosiłam 75 C, obecnie 70 D. Problem dodatkowy - lewa pierś sporo większa. Różnica jest taka, że w 75 C prawa leży dobrze, lewa się wylewa, dlatego zmieniłam na 70 D, czy powinnam zmienić na jeszcze jakiś? Z góry dzięki. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/90 - jeriomina 30.07.08, 21:51 Powinnaś zmienić na taki, żeby pasował na większą pierś. Czyli na przykład na kontynentalne 70E lub 70F, jak się domyślam? Jak się zachowuje większa pierś w staniku o rozmiarze 70D? Odpowiedz Link
jeriomina Re: 74/90 - jeriomina 30.07.08, 21:54 Dobrze, nic nie ściska, nie uciska, śladów nie ma. Właściwie to ja nie narzekam, tylko postanowiłam tu napisać, bo wszędzie trąbią żeby się dopytać do końca, bo to potem może mieć nieodwracalne skutki. Odpowiedz Link
makacper Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 21:59 Mój przez was wymierzony rozmiar stanika brytyjskiego to 75DD (wymiary 86/97).Kupiłam na aukcji staniczek o takim rozmiarze, jednak okazało się ze przysłano mi polski stanik o rozmiarze 34/75D i niestety nie jest dobry- za mało pod biustem a za duzo w biuście! Czy dobrze rozumiem, że 75D to nie to samo co 75DD?Pozdrawiam Makacper. Odpowiedz Link
wielebnna Re: 86/97 makacper 30.07.08, 22:42 34D różni się od 34DD o 2,5 cm w miseczce - DD jest to po prostu kolejny rozmiar; ponieważ mieścisz się w rozmiarówce dostępnej w każdym sklepie proponuję przejść się i pomierzyć: weź pod uwagę właśnie 75D i 75E, ale przyjrzyj się też 80B i 80C - tu proponuję luźniejsze obwody dla porównania i na początek Odpowiedz Link
maola37 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 30.07.08, 22:18 Witam wszystkich. Czytam forum już od jakiegoś czasu :) i bardzo dziękuję za "oświecenie". Moje wymiary 74 cm pod biustem - mierzone bardzo ściśle, 104 cm w biuście. Mam ocieplacze - niestety - może dlatego 34FF Panache w obwodzie leży calkiem nieżle. Niestety biust w miseczce nie, wisi smętnie, choć nic się nie marszczy . Liczę na pomoc i z góry dziękuję. Odpowiedz Link
maith 74/104 Maola37 31.07.08, 03:26 Biusty w miseczkach zwykle wiszą w zbyt szerokich obwodach. Porównaj tu sobie efekt z lewego zdjęcia (za szeroki obwód) i z prawego (obwód prawidłowy)- biust wyraźnie, pięknie się unosi. A ten nowy stanik, to tylko miękki stanik na fiszbinach :) stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Daj sobie szansę i wypróbuj przynajmniej brytyjskie 32GG, ale jeśli piszesz, że masz ocieplacze, to lepsze mogłoby się okazać 30HH I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo mając do wyboru tylko... prawie nic... nauczyłaś się tych samych trików, co my wszystkie i oszukujesz się, że stanik za mały jest dobry. O tu możesz sobie o nich poczytać -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637 A tu masz info o prawidłowym mierzeniu -jak prawidłowo przymierzyć stanik? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847 Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300 Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po sklepach internetowych www.stanikowe-sklepy.blogspot.com I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :) Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do: -Spisu producentów forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955 -Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 -Wątku o dużo i małomiskowcach forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506 Odpowiedz Link
maola37 Re: 74/104 Maola37 31.07.08, 21:18 Bardzo dziękuję za pomoc, zwłaszcza linki. Czytam i mam coraz większy entliczek-pętliczek. Zacznę od 32GG, choć nie pamiętam kiedy tak wąski nosiłam...... To 74 jest przy trzeszczącym centmetrze. Pozdrawiam. Odpowiedz Link
anka.ha Re: 74/104 Maola37 03.08.08, 15:22 Witam! Jeśli tylko miseczka będzie wystarczająco duża na obwód w biuście to nie masz się co martwić o to, że stanik będzie Cię nadmiernie ściskał. Ja mam 73 pod biustem na wydechu i trzeszczącym centymetrze, i noszę z powodzeniem stanik o obwodzie 30(czyli polskie 65) i to taki, który uważany jest za ściśliwy. Z tym 32GG możesz zaczynać od najluźniejszej haftki, wtedy nie będzie takiego szoku i stopniowo próbować przepinać stanik na węższe haftki jak poczujesz, że się rozciągnął. Pozdrawiam i powodzenia :) Odpowiedz Link
avital84 68/86 30.07.08, 23:25 A teraz noszę 70 C lub 75 B. jaki powinnam mieć rozmiar? Odpowiedz Link
maith Re: 68/86 avital84 31.07.08, 03:38 Oj, to Cię musi bardzo rozpłaszczać... Przy tych wymiarach powinnaś unikać 70-tek, że o 75-tkach nie wspomnę. Ponieważ miarka jest sztywna, a obwód stanika rozciągliwy, to musisz zawsze brać poprawkę na rozciągliwość stanika. Obwód stanika 70 ma małą szansę pasować komuś, kto ma w swoim obwodzie mniej niż 76cm, a obwód 75 pasuje generalnie osobom mającym już powyżej 80cm. A Ty masz przecież 68. Takim osobom pasuje obwód stanika 65 a w rozciągliwcach nawet 60. Ale teraz uwaga, bardzo ważne! Zmieniając obwód musimy zawsze odpowiednio przeliczyć miseczkę. Bo nazwa miseczki nic nie znaczy bez podania obwodu. Dlatego To oznacza, że w ściśliwszych modelach może Ci pasować powinno Ci pasować brytyjskie 65E (30E) (czyli pol/niem 65F) a w rozciągliwcach 60FF (28FF) (czyli pol/niem 60H) Tylko proszę - nie pomyl rozmiarówek. Jesteś na granicy rozmiarów, więc rozmiar o oczko mniejszy byłby minimalnie za mały, a ten będzie na początku minimalnie za duży. Ale dzięki migracji w ciągu paru tygodni powinien się wypełnić. A teraz, czy chciałabyś porozmawiać z dziewczynami o podobnych wymiarach do Ciebie o ich doświadczeniach, upewnić się co do szczegółów, jeszcze o coś dopytać? To zapraszamy serdecznie do korzystania także z naszego siostrzanego forum: www.malobiusciaste.prv.pl Odpowiedz Link
pestka_ks KTóRY NAJLEPSZY DO "KOREKTY" PO KARMIENIU??? 31.07.08, 00:06 Tyle tych modeli i "funkcjonalności", że sie pogubiłam. Może któraś z Was mi doradzi, który model byłby najlepszy, żeby mój biust wrócił na miejsce po karmieniu piersią. Noszę 80G, tak wiec stanik mógłby delikatnie "zmniejszać" piersi. Zależy mi przede wszystkim na komforcie noszenia, no ale niech nie będzie strasznie brzydki;)) Z góry dziękuję i pozdrawiam:) Odpowiedz Link
maith Pestka_ks 31.07.08, 03:14 Coś Ci pokażę. Ta dziewczyna na zdjęciu z prawej ma większy i bardziej rozlany biust niż na zdjęciu z lewej, gdzie jej biust robi się mniejszy i zgrabniejszy. Widzisz? stanikomania.blox.pl/2007/08/Kwestia-rozmiaru.html Wiesz, jak to zrobiła? Zmieniła ROZMIAR stanika na IDEALNIE dobrany do jej wymiarów. Zatem wpisz tu grzecznie swoje wymiary, a wtedy i Ty będziesz mogła liczyć na pozytywne efekty :) A co do urody - ten nowy stanik to ta fuksja :) Jeśli zamiast tego założyłaby minimizer w dawnym, jak teraz widać, nienajlepiej dobranym rozmiarze, wyglądałaby jak klocek, bo minimisery odbierają połowę zgrabności. Prawidłowy rozmiar poprawia też stan biustu bez stanika i w ogóle działa in plus. Tu dziewczyny dzielą się doświadczeniami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75213023 Pomocne bywa także spanie w staniku :)Bo w dzień biust słabo trzymany jest ciągnięty w pionie w dół, a nocą w poziomie jest ciągnięty na boki. Coś Ci to przypomina? Bo mi obluzowywanie mleczaków, żeby szybciej wypadły ;)Tu masz cały wątek o tej metodzie, gdzie dziewczyny dzielą się efektami forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=69140526&s=0 To teraz prosimy o te brakujące wymiary :) Odpowiedz Link
pestka_ks Wymiary juz mam:) 31.07.08, 15:10 Zapomniałam dodac, że w poprzednim waku na ten temat jedna z koleżanek ustaliła mi wymiary na 80G / 36F-G (moje wymiary to 85/105), ale niestety nie uzyskałam odpowiedzi na pytanie jaki stanik (model, firma) bedzie najlepiej "korygował" piersi po karmieniu. Dlatego pytam ponownie:) Pozdrawiam Odpowiedz Link
maith Re: Wymiary juz mam:) pestka_ks 31.07.08, 16:39 Masz, ale inne niż tu wpisałaś... Dziewczyny tam podawały, że z brytyjczyków pasowałoby Ci 36E albo 36F Natomiast z Triumpha i innych pl/niem byłoby 80F albo 80G ALE Ty wtedy podawałaś, że pod biustem masz 88 cm. Jeśli masz pod biustem 85, to w bardzo wielu rozciągliwszych modelach (do której to grupy trzeba zaliczyć także Triumphy niestety) prawdopodobnie znacznie bardziej pasowałoby Ci -pl/niem 75H albo 75J (a tych rozmiarów Triumph poza koszmarkiem-Doreen ni oferuje) -brytyjskie 34FF albo 34G Co do modeli - generalnie podstawą ładnego korygowania jest NAPRAWDE PRAWIDLOWY ROZMIAR. Żadnych kompromisów w TEJ kwestii. I wtedy stanik może być z cienkiego, mięciutkiego materiału, na fiszbinach, a będzie ślicznie korygował. Ta dziewczyna, którą Ci podlinkowałam miała na sobie właśnie taki stanik. A tu jest nasz wątek o tym, co jest dobre na pierwszy stanik - to są właśnie propozycje nieco bardziej korygujące. Ale czytaj to uważnie, a nie po tytułach, bo tytuły to często pytania nowalijek, a niekoniecznie sprawdzone propozycje. Dlatego wątek trzeba przeczytać, nie wystarczy go przejrzeć forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Przeczytaj też to, co Ci napisałam w poprzednim mailu o poprawie stanu biustu bez stanika :) Odpowiedz Link
pestka_ks Re: Wymiary juz mam:) pestka_ks 31.07.08, 23:16 Dzięki:) Wymiary podane w poprzednim wątku były prawidłowe- a gdy pisałam odpowiedź w tym wątku, pisałam na szybko z pamięci(która jak widać tez do korekty;). Tak więc wyruszam na poszukiwanie dobrego rozmiarowo stanika:) Pozdrawiam. Odpowiedz Link
sybla1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 31.07.08, 12:53 Witam, właśnie znalazłam lobby - super jest! Moje wymiary: pod biustem 77,5cm (ciasno mierzone), w biuście w biustonoszu 105,5, bez niczego w najszerszym miejscu 108cm. Od dawna nie mogę dobrać właściwego stanika, najlepszy jaki obecnie mam to firmy GAIA - 75F MADDALENA, ma fiszbiny i miękkie, elastyczne miseczki, co mi bardzo odpowiada, bo prawą pierś mam większą od lewej i jakoś się lepiej układają w miękkim. W sztywnym biustonoszu bez wkładki z lewej strony ani rusz, ale bardzo mi to przeszkadza. Niestety mam wrażenie, że i w moim ulubionym modelu miseczki są za małe, zwłaszcza prawa. Dodam, że piersi mam w kształcie "łzy", nie lubię szeroko rozstawionych miseczek oraz takich "spiczastych" w kroju, lepiej mi się też chodzi w miękkich miseczkach. Jaki byłby dla mnie odpowiedni rozmiar? Pozdrowienia dla wszystkich pięknie wyposażonych sybla1 Odpowiedz Link
bathilda 77/108 - sybla1 31.07.08, 20:21 Witamy :) Przy 77 pod biustem obwód 75 to zdecydowanie za dużo - przecież stanik nie jest z ortalionu, rozciąga się, a ciężar biustu trzyma się głównie na obwodzie. Spróbuj 70H (brytyjskie). Niestety rozmiarówka kontynentalna (w której szyje Gaia) dla Ciebie odpada, bo takich literek to oni nie znają. Ogólnie biustonosz kupujemy na większą pierś, a w tej drugiej miseczce mocniej ściągamy ramiączko albo wkładamy wkładkę. Popatrz tutaj dlaczego warto mieć dobry stanik: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Odpowiedz Link
sybla1 Re: 77/108 - sybla1 31.07.08, 22:01 Dzięki za odpowiedż :), spróbuję tego rozmiaru - jak się go uda w moim mieście dostać, co łatwe nie jest. Mam jednak wątpliwości co do rozmiaru 70 - mierzyłam kilka w takim (najśmieszniejsze - na "cicholandach" z nowymi końcówkami kolekcji jest większy wybór, niż w sklepach), nie czułam się komfortowo, po kilku chwilach było mi za ciasno, a dodam, że biustonosze lubię raczej ciasno zapięte. (Aha, ramiączek nie mam ściągniętych do końca, po całym dniu noszenia nie ma odcisków na ramionach, co się zawsze działo przy rozmiarach powyżej 75). No ale możliwe, że akurat nie trafiłam z modelem i zwyczajnie się nie układał. Bathilda, czy możesz mi jeszcze podać rozmiarówkę kontynentalną? W końcu jeszcze inne firmy są dostępne (he, he, powiedzmy...). Jak pomierzę troche różności to opiszę wrażenia. Odpowiedz Link
bathilda Re: 77/108 - sybla1 31.07.08, 22:11 A w jakiej miseczce mierzyłaś ten obwód 70? Bo jak 70D to nie dziwota że Ci za ciasno było, bo pół piersi się musiało jakoś upchnąć w obwodzie. Co do rozmiarówki kontynentalnej to dobre powinno być 70M. Jak takie znajdziesz to koniecznie się pochwal, bo żadna z nas jeszcze nie miała tego szczęścia :) Odpowiedz Link
sybla1 Re: 77/108 - sybla1 01.08.08, 15:19 Na szczęście z miseczki D zrezygnowałam ładnych parę lat temu :), mierzyłam z F, ale i tak są za małe. A liczyć na 70M rodzimej produkcji, i to jeszcze w miejscowych sklepach, to już łatwiej w totka chyba wygrać. Tak sobie teraz myślę, że pewnie się przyzwyczaiłam do rozciągliwców i jak zmierzyłam coś nowego, to było inaczej. W każdym razie jutro idę postresować sprzedawczynie w sklepach :) Odpowiedz Link
beauty-gosiek 78/100 31.07.08, 18:14 na ścisk mam 78, w biuście 100-101 interesuje mnie jaki mam kupić pierwszy stanik i w jakim rozmiarze? podobno dobre są na te pierwsze Rio, Tango II, Fantasy Gabrielle lub któryś z Melissy. Jakie jeszcze? Z tej ostatniej podoba mi się model 0117 i 0118. Jak przymierzałam różne staniki to chyba najlepsze były z fiszbiną na szerokość 15-16 cm, to są wąsko czy szerokofiszbinowe? Mam piersi raczej blisko siebie ale rozlane na boki i troszkę oklapnięte niestety (jak je zbiorę do stanika to takie puste miejsce powstaje u góry w misce), do tego bułki podpachowe. Pomożecie? Aha, jeśli mam 82 pod biustem (tak normalnie, bez sciskania) to najlepszy byłby stanik który rozciąga się max do 86-88 czy jeszcze inaczej? Odpowiedz Link
bathilda Re: 78/101 - beauty-gosiek 31.07.08, 20:25 Ogólnie proponowałabym 70G (brytyjskie). To dość popularny rozmiar i będziesz w nim miała duży wybór. Np. takich: www.bravissimo.com/products/lingerie?back=32&cup=g Melissa ma własną rozmiarówkę, której nikt nie rozumie, więc niewiele poradzę. Na pewno nie śmiej zakładać stanika co się rozciąga do 88 cm. Myślę, że 82 to maks. Popatrz czemu: stanikomania.blox.pl/2008/02/Biust-osiemnasty-czyli-pozegnanie-z-DD.html Jesli chodzi o szerokość fiszbin to niestety trzeba mierzyć, bo w każdej firmie fiszbiny się inaczej rozciągają, a przecież nie liczy się szerokość w stanie spoczynku tylko po założeniu. Odpowiedz Link
monia_mac_only 75/97 Panache Fantasie 31.07.08, 18:18 Witam w koncu dotarlo do mnie tango II plunge. To miał byc mój drugi stanik we właściwym rozmiarze (Pollyanna 32 G ale za duży jest już w obwodzie bo chudnę po ciązy, miski ok). Zamówiłam z Bravissimo Tango II plunge biały w rozmiarze 30GG i ku mojemu zdziwieniu jest on za mały. Nie wiem czy wymienic na 30H czy 30HH?? Podoba mi się też anna Fantasie (w intimo mierzyłam 32 G ale tonęłam w misce i obwód za duży). W jaki rozmiar tu celować?? Pomóżcie bo chce szybko zrobic zwrot bo nie mam w czym chodzić. Odpowiedz Link
bathilda Re: 75/97 Panache Fantasie 31.07.08, 20:27 Takie pytania to do ratunkowego, ale niech tam. Moim zdaniem Tango Plunge jest o miseczkę mniejsze od Polyanny. Czyli z 32G Polyanny przesiadasz się na 30H lub może i HH. Fantaisie Anna ma miseczkę zbliżoną do Poly. Weź 30H. Odpowiedz Link
asiiis Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 31.07.08, 18:32 witajcie ;) zastanawiam się jaki rozmiar powinnam nosić.. pod biusem mam 69-70 ciasno zmierzone, nastomiast w biuście na "całkowitym luzie" 82, troszeczkę ciaśniej 80. W staniku (dotychczas nosiłam 70A) miałam zawsze problem z odstającymi na górze miseczkami, gdy się nachylałam od razu było wszystko widać, a gdy biegałam to stanik skakał razem ze mną :p Powinnam nosić 65B czy raczej 60D? Dzięki z góry i pozdrawiam ;) Odpowiedz Link
bathilda 69/82 - asiiis 31.07.08, 20:29 Spróbuj na początek 65C. Ale pewnie lepiej będzie w 60DD. Popatrz tutaj - rozmiary podobne: stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html i tutaj: stanikomania.blox.pl/2008/01/Biust-szesnasty-czyli-70A-zrewidowane.html Odpowiedz Link
rosochatka25 Re:JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 (72/87) 31.07.08, 20:02 1) mój rozmiar po zmierzeniu to 72 pod biustem i 87 w biuście. 2)Obecnie noszę 75C. Często są one zbyt luźne w obwodzie jednak 70C jest trochę za ciasne. z Kolei miseczka w jednym staniku jest idealna a w drugim za ciasna, mimo, że oba stanika mają rozmiar 75C. W związku z tym mam problem z dobraniem stanika. Interesuje mnie zarówno numeracja Brytyjska i Polska. Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc. Odpowiedz Link
bathilda 72/87 - rosochatka25 31.07.08, 20:30 Witaj. Spróbuj na początek 65DD. POwinno leżeć znacznie lepiej :) Popatrz tutaj czemu warto: stanikomania.blox.pl/2008/05/Wypchniecie-czy-upchniecie-czyli-push-up-na.html Odpowiedz Link
mlae Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 31.07.08, 20:40 a ja z moim 70/86? dobrze mnie pani w Intimo wymierzyła na 60F? Odpowiedz Link
bathilda 70/86 - mlae 31.07.08, 20:56 Lepiej niż w Intimo to nikt Ci nie doradzi, bo stanikologia to sztuka a nie nauka. Sztuka praktycznego przymierzania staników. Odpowiedz Link
mlae Re: 70/86 - mlae 31.07.08, 21:11 wiem, wiem :) wszystko zależy od modelu, firmy tak się tylko zastanawiam czy w takim razie kupując przez internet zamawiać właśnie to 60F i potem ewentualnie odsyłać/wymieniać, czy lepiej od razu zamówić kilka (a jeśli tak, to w jakich rozmiarach?) Odpowiedz Link
bathilda Re: 70/86 - mlae 31.07.08, 21:31 Wiesz, oprócz rozmiaru dochodzi kwestia firmy, modelu a czasem i koloru. Przekonasz się tylko mierząc. Jeśli możesz sobie pozwolić na kupno kilku na raz to kup sobie 2 rozmiary, np. Freya Polyanna 60F i 65DD, Tango II tak samo, Freya Rio 60E/65D (bo ma miski większe). Niekoniecznie wszystkie trzy, raczej do wyboru co Ci się podoba. A jak rozmiar się potwierdzi to hulaj dusza bez kontusza :p Odpowiedz Link
mlae Re: 70/86 - mlae 31.07.08, 21:43 dziękuję ślicznie :) wiem, że na początek model Inferno nie jest polecany (i nie mam zamiaru kupować go teraz zaraz), ale z czystej ciekawości - jakie w tym modelu (bo już się naczytałam, że on jest "dziwny") wypróbowywać rozmiary? Odpowiedz Link
bathilda Re: 70/86 - mlae 31.07.08, 21:45 Nie mam pojęcia - nie mieszczę się w rozmarówce bo szyją tylko do G. Odpowiedz Link
adrijah 80/100-103 a coś z odpinanymi ramiączkami 01.08.08, 01:26 Moja Mama jest niereformowalna i bardzo ciężko Jej wytłumaczyć, że biustonosz ma być idealny, aktualnie nosi 80F, bo jej tak doradzono w Felinie i ma mnie gdzieś, bo "przecież już 80tka jest ciasna, w życiu nie wbije się w 75" i żyje w przekonaniu, że to ramiączka są podstawą podtrzymywania biustu (z własnego doświadczenia wie <ściana>) Ale pojawił się problem, bo wybiera się wkrótce na wesele. Kupiła sobie satynową bluzkę wiązaną na szyi. Jak przymierzyła swoje staniki z odpinanymi ramiączkami, mało się nogami nie przeżegnałam. W jednym wszystko wychodzi bokami i górą, 6 piersi. Do tego jest sztywny i biust w nim wisi niewiele nad pępkiem. W drugim totalnie spłaszczony biust wyłazi bokami. Powiedziałam, że tak nie może być i ja Jej znajdę stanik idealny, chociaż jeden... Potrzebuje(my) czegoś zupełnie gładkiego co utrzyma biust bez ramiączek albo z jednym długim zapiętym na szyi. Myślałam o Panache Inferno, ale to wyższa szkoła jazdy, poza tym nie wiem jaki rozmiar z tego modelu. Może jakieś inne gładkie do takiej bluzki? Jakie i w jakich rozmiarach? Odpowiedz Link
kasica_k Re: 80/100-103 z odpinanymi ramiączkami adrijah 02.08.08, 01:26 Polecę z własnego doświadczenia - Panache Porcelain strapless, na wymiary Twojej mamy wypadałby rozmiar ok. 75(34)F, może FF (zależy, czy bardziej 100, czy bardziej 103 :). Z 80 pod biustem noszę właśnie 75, na początku było mi nawet trochę za ciasno, teraz jest idealnie. Tu więcej: stanikomania.blox.pl/2007/12/Nagie-ramiona-gladkosc-porcelany.html :) Noszę go ostatnio namiętnie właśnie do topów z gołymi ramionami i zapinanych/wiązanych na szyi. Jeśli Twoja mama reaguje histerycznie na wszystko poniżej 80, niech weźmie 80DD albo 80E, może się utrzyma - najwyżej zapnie na ciaśniejsze haftki ;) A z czasem może się przekona do 75. Odpowiedz Link
adrijah Re: 80/100-103 z odpinanymi ramiączkami adrijah 02.08.08, 14:56 Dzięki Ci wielkie! Zamówiłam 2 Porcelain z Bravissimo - 34FF (bo 100 było w za małym staniku ;) więc raczej 103) i 36DD. Mamie się aż oczy zaświeciły jak zobaczyła zdjęcie, stwierdziła, że będzie idealny i teraz zaczęło się wielkie oczekiwanie :) ale ja się niestety dopiero za 2 tygodnie dowiem co i jak, bo dzisiaj wyjeżdżam i Mamę zostawiam samą z wyborem 'lepszego' rozmiaru, ciekawe co z tego będzie (bo FF ją przeraziło, obwód z resztą też) Odpowiedz Link
ewasz68 87/115 01.08.08, 11:28 kupilam sobie stanik Freya Pollyanna 36G, wszystko jest niby ok. ale lewa piers jest odrobine wieksza i jakby chciala wyjsc z miseczki. Czy powinnam kupic 36GG? Odpowiedz Link
anu.lla Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA – 2 01.08.08, 13:36 67/81 Hej dziewczyny, po czterech miesiącach karmienia chcę się przesiąść z dotychczasowego 70E na obecne wymiary 67/81. Co wasza wysokość biuściasta orzeknie? Odpowiedz Link
bathilda 67/81 - anu.lla 01.08.08, 19:48 Ale to 70E to polskie czy brytyjskie? Bo jak brytyjskie to ono jest na 94 w biuście więc nie ukrywam, że dziwi mnie że Ci w nim wygodnie. Zresztą polskie będzie na jakieś 90 cm w biuście, więc teoretycznie też powinno być za duże. Tabelkowo wychodzi Ci 60DD. Ale ktoś kto chodzi w 70E normalnie nijak nie wszedłby w 70E. Na pewno dobrze się zmierzyłaś? Odpowiedz Link
anu.lla Re: 67/81 - anu.lla 01.08.08, 22:14 to 70E to rozmiar z przed 4 mies, kiedy zaczynałam karmić.Powoli moja mleczarnia się kurczy, choć tuż przed karmieniem w 70E nie pływam. W kazdym razie najwyższy czas zmienic rozmiar na mniejszy, dzięki serdeczne za wskazówki Odpowiedz Link
violent_bride 64/83 01.08.08, 21:20 Witam, do tej pory kupowałam 70C i zapinałam na najciaśniejszą haftkę :/ (co i tak mało dawało) Do ślubu w Atucie babeczka przygotowała mi Lacy Temptation Triumpha 70C oczywiście ze zmniejszanym obwodem i ramiączkami- stanik pięknie trzymał piersi i wyglądał pod sukienką, ale był właściwie opięty do granic możliwości, nie wspominając o ramiączkach, które są fatalnie rozciągnięte (mimo że stanik założyłam w sumie mniej niż 5 razy). Reasumując, marzę o staniku który by tak ładnie zbierał piersi i był przy tym niewyczuwalny :) Dodam, że mam dość dużą przerwę między piersiami, a one same chętnie rozchodzą się na boki. Poproszę o 2 rodzaje rozmiarów. Odpowiedz Link
violent_bride Re: 64/83 01.08.08, 22:33 Dodam jeszcze, że ostatnio kupiłam stanik Carina z Kostara 70c miękki, z dosyć pełnymi miskami (nie wiem, czy można zalinkować foto ze sklepu). Piersi się ładnie mieszczą, nie ma bułek, ale pasek oddzielający 2 miski lekko odstaje od ciała. Obwód zapinany na ostatnią haftkę po uregulowaniu ramiączek podjeżdża nieznacznie do góry. (No ale to jest nowy jeszcze nie rozciągnięty stanik) Odpowiedz Link