Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30

• monia_mac_only 95/107 14.09.08, 18:43
      Jaki rozmair dla mamy z modeli Freya Polyanna lub Millie? Oba
      staniczki interesują nas w białym kolorze. Jako że jest początkująca
      to myślę że obwód 90 byłby odpowiedni no ale może się mylę bo ja
      dopiero nie dawno się ubrałam z sukcesem w odpowiedni stanik. Ale to
      tylko dzięki Wam było to możliwe;-)
      • maheda Re: 95/107 - monia_mac_only - mama 14.09.08, 19:01
        Mam pytanie - jak ściśle mierzyłyście obwód pod biustem?
        Pytam, bo ja - jeśli zmierzę obwód po skórze, bez ściskania, mam właśnie 95 cm
        pod biustem. Jeśli się ścisnę, to mam 85-86 cm.
        Ale jeśli tak się ścisnę, że miara mi się opiera na żebrach, wrzynając się we
        wszystko, co na nich - mam 81 cm.
        I noszę 75tki.

Stąd moje pytanie, zanim cokolwiek powiem - ile cm pod biustem ma Twoja mama,
        jeśli ściśniesz Ją pod biustem naprawdę bardzo mocno?
        • monia_mac_only Re: 95/107 - monia_mac_only - mama 14.09.08, 19:09
          Ścisnęłam i to porządnie. Więc te 95 jest aktualne - dla pewności
          jeszcze sprawdziłam.
          • maheda Re: 95/107 - monia_mac_only - mama 14.09.08, 20:23
            Czyli nie dałoby się ani centymetra mniej, tak?

Jeśli tak, to celowałabym w rozmiary w okolicach: Pollyanna - ok. 90C, ale Polly
            jest produkowana chyba od miseczki D, albo też (Millie) w okolice 85D, bo nie
            dość, że jest wielkomiseczkowcem, to jeszcze rozciągliwcem.

ALE - zanim zaczniecie zamawianie brytyjczyków, polecam przejście się do
            dowolnego sklepu naziemnego, gdzie zarówno rozmiary 90C jak i kontynentalne 85E
            są spokojnie dostępne i można je mierzyć.
            Zacznijcie może właśnie od nich. Będziecie szybko wiedziały, w jakie okolice
            rozmiarowe celować :-)
    • hamali Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 14.09.08, 19:28
      Proszę o pomoc w doborze rozmiaru stanika. Mam trochę tu i tam
      obfitsze kształty.Pod biustem mierzone ściśle 86 cm, obwód w biuście
      111 cm.
      • maheda Re: 86/111 - hamali 14.09.08, 20:33
        Witaj :)
        Próbuj brytyjskiego rozmiaru 36FF (80FF), albo polskiego 80I.
        Potraktuj to jako rozmiar wyjściowy, od którego zaczniesz zastanawianie się, co
        dalej :-)
    • zagatka46 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 14.09.08, 19:47
      witam:) chciałabym wiedzeć jaki powinnam nosic rozmiar stanika pod
      bistem mam 81 cm(mierząc ciasno) a wbiście 103. chciałacym rowniez
      dowiedzeć sie jakie to bedą odpowiedniki , bo w róznych krajach sa
      rozne nr chodzi mi o Irlandie:) dzękuje
      • maheda Re: 81/103 - zagatka46 14.09.08, 20:34
        W Irlandii szukaj staników w rozmiarze albo 34F/34FF, albo w rozmiarze 32G.
        Pamiętaj, że podajemy tutaj wyłącznie rozmiar, od którego dobrze jest zacząć
        przymiarki, a nie rozmiar, który będzie na pewno świetny i najlepszy :D
    • penczita Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 15.09.08, 08:10
      Moje wymiary 79/102(103)bez stanika. Nie mierzę w bo jestem pewna że mam źle
      dobrany rozmiar czyli 80D
      • kasiamat00 penczita 79/102 (103) 15.09.08, 13:18
        Obwód pewnie 70, no chyba że jesteś typem "skóra i kości", wtedy być może 75.
        Miseczka - w przypadku obwodu 70 wychodzi pomiędzy G a GG angielskim, polskie to
        jest bodajże K, w Melissie - J; w przypadku 75 odpowiednio F/FF(ang.), H(pol.) i
        G(Mel.).
        • penczita Re: penczita 79/102 (103) 17.09.08, 14:17
          dziękuję bardzo teraz wybieram się na zakup pierwszego dobrego stanika, zobaczymy
    • kwiat-kalafiora Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 15.09.08, 09:19
      Pod biustem mam 89, a w biuście 110.
      Ekspedientka w sklepie powiedziala mi że mam 80E.
      Nie wiem czy ma rację bo się na tym po prostu nie znam :)
      • turzyca 89/110 kwiat-kalafiora 15.09.08, 13:31
        Brytyjskie 80E jest na 104 cm w biuscie, polskie na 101. Ciekawe gdzie zdaniem
        ekspedientki powinnas zmiescic 9 cm biustu.
        Ale 80 jest calkiem niezlym pomyslem, jesli tylko nie jezdzi. Celowalabym wtedy
        w 80FF z psychicznym nastawieniem, ze jednak za chwile bedzie potrzebne 80G, bo
        biust zmigruje. Jesli troche za luzny stanik nie bedzie przerazajacy to zaczynaj
        od 80G.
        Jesli jednak obwod mozesz zapiac od razu na najciasniejsza haftke i do tego
        dobrze odciagnac od ciala to siegaj po 75 i bierz wtedy odpowiednio 75GG i 75H.
        Polskimi firmami Ci glowy nie zawracam, bo pomijajac melisse, ktora produkuje
        staniki dosc nudne, ale za to dosc tanie, chwilowo w tym segmencie rynku nie ma
        niczego godnego polecenia.
    • analaw Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 15.09.08, 13:34
      Re: 78/100
      biust mam raczej "rozlany", potrzebuję szerokich miseczek, no i
      odpowiednio dużych, przy mniejszym obwodzie (zwykle dla takich
      rozmiarów miseczek proponują mi 85 pod biustem !). Teraz noszę 80D
      Triumpha, całkowicie elastyczny, bo tylko w takie elastyczne
      miseczki mogę się jakoś poupychać ;) Oczywiście w związku z tą
      elastycznością, przy kazdym ruchu biust podskakuuje, o podbiegnięciu
      czy jakimś rytmicznym tańcu - mowy nie ma. Mam juz tego dosyć,
      postanowiłam szukać czegoś odpowiedneigo w sklepach internetowych.
      Pomóżcie.
      • butters77 Re: analaw 78/100 15.09.08, 19:59
        Witaj,
        jeśli chodzi o "rozlany biust" i potrzebę noszenia "szerokich miseczek", to
        często okazuje się, że miseczka nie tyle musi być szeroka, co - generalnie
        większa:) Jak sama zauważyłaś, ten Triumph w rozmiarze 80D to całkowite
        nieporozumienie:) - przy Twoich wymiarach powinnaś celować w okolice
        brytyjskiego 70FF - lub polskiego 70J. Skoro jednak zdecydowałaś się już na
        zakupy internetowe (chwała Ci za to:), gorąco polecam kupić brytyjczyka. Wśród
        biustonoszy brytyjskich znajdują się bowiem modele, które forumki polecają
        najczęściej jako doskonałe napoczątek . Przeczytaj więc uważnie ten wątek i obejrzyj modele tam polecane.
        Zaznaczam jednak, że niektóre z nich mają swoje "cechy osobnicze";) - bo np. w
        modelu Rio marki Freya miseczki wypadają większe niż w innych modelach tego
        producenta. Kiedy więc upatrzysz sobie jakiś model, przed zakupem poczytaj
        opinie o nim w wątku producenta - to ułatwi Ci wybór.

Wydaje się to czasochłonne (i jest czasochłonne;), ale uwierz mi - warto dobrze
        poszukać, bo w odpowiednio dobranym biustonoszu biust nie podskakuje nawet przy
        kankanie;)
        • analaw Re: analaw 78/100 16.09.08, 09:31
          dzięki, będę próbowała coś znaleźć w sklepach internetowych, bo
          naprawdę jestem już zdesperowana, ale jeszcze jedno pytanie;
          podajesz mi rozmiar brytyjski 70FF i polecasz biustonosz freyę, ale
          tam są inne rozmiary z 30-tką na początku, a nie 70-siątką. Jak
          rozmiar podany przez Ciebie ma się do tamtej rozmiarówki?
          bardzo pozdrawiam :)
    • hanti biustonosz dla karmicielki 70/97 15.09.08, 14:13
      obwód biustu ma oczywiście dobowe wahania ;))) w zależności od napełniania baru
      :) mierzyłam się kilka razy i ten obwód jest najbardziej logiczny z tego co
      wychodziło :)))

Pilnie proszę o diagnozę, bo oszaleję, wszystkie karmniki dostępne w sklepach
      zaczynają się od 75 pod biustem, więc wszystko mi lata ;)
      • butters77 Re: biustonosz dla karmicielki 70/97 15.09.08, 19:50
        Nie mam wprawdzie doświadczenia w kwestii karmników, więc mam nadzieję, że
        któraś z biuściastych mam potwierdzi moją diagnozę - ale celowałabym w
        brytyjskie 65G (czyli 30G) - ewentualnie polskie 65K.
        Obwód 75 jest zdecydowanie nie dla Ciebie (nadaje się dla kobiet, które mają od
        ok. 80 cm pod biustem, więc o 10 cm więcej niż Ty;)

Na pewno warto, żebyś przejrzała ten wątek -
        znajdziesz tu komentarze nie tylko na temat biustonoszy, ale i odzieży dla
        karmiących. Pozdrawiam:)
    • mintrowertyczka 100/125 (znajoma) 15.09.08, 18:11
      Drogie biuściaste!
      Ostatnio wzięłam się za uświadamianie moich różnych znajomych. Jedna z nich ma
      wymiary 100/125 i nosi w tej chwili 90D (zarzeka się, że jest na nią dobre)
      kupione w Triumphie.
      Dzisiaj przymierzała ponadto w tymże Triumphie 80E i mówi, że obwód okej, ale
      miska za mała.
      Chyba nie jestem w stanie sama poradzić sobie z tę sytuacją, pomóżcie!
      M.

(PS. Moderatorki, wybaczcie post w poprzednim temacie, ale nie wiem czemu nie
      trafiłam na numer 30...)
      • czu-czi Re: 100/125 (znajoma) 15.09.08, 21:31
        witaj, znajoma jest poprawnie wymierzona? bo obwod 20cm mniej to sporo i jeszcze mowi ze obwod ok. Nie dziwne ze miska za mała bo zmniejszajac obwod o 5 podwyzszamy miske o 2 literki. Czyli z 90D zrobi sie 80G. Czy masz możliwość zdobycia takiego rozmiaru? ewentualnie np. 85F? Bardzo mozliwe ze miska na nia pasuje, ja nosilam 90D całe moje dorosłe życie i nawet mogę powiedzieć że jeszcze luzy miałam. Co prawda w okolicy pępka, ale zawsze. Ma pewnie sporo tkanki tluszczowej wiec biust wędruje tu i tam. Może chociaż jakaś la senza w Twoim mieście? Albo cokolwiek byle w podobnym rozmiarze? Nie wiem czy podziała na nią ale obfoć ją może a potem pokaż zdjęcia dziewczyn na stnikomanii? I niech zobaczy różnicę?
        • czu-czi Re: 100/125 (znajoma) 15.09.08, 21:34
          a prawidlowy rozmiar przy tych wymiarach 100/125 to bedzie 36(80)JJ (z brytyjczykow, z bra-fittera)
          • anna-pia Re: 100/125 (znajoma) 16.09.08, 10:02
            Może jeszcze 85 (38)HH, ale może być w misce za duże - jeśli 80E Triumpha jest
            za małe w misce, a obwód dobry, to niech szuka większych misek z obwodem 80.
            Przy dużych obwodach spora część obwodu w biuście to plecy, więc często miski
            trzeba zaniżać.
            Może niech poszuka 80G (36FF) - przez net najłatwiej, a jak nie, to jest wątek o
            dobrych sklepach stacjonarnych.
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300
          • turzyca czu-czi 16.09.08, 16:23
            W pierwszym poscie tego watku obiecujemy, ze porad udzielac beda doswiadczone
            forumki. 4-dniowa obecnosc na forum raczej nie liczy sie jako bycie
            doswiadczonym. Chocby dlatego ze w 4 dni nie da sie przeczytac wszystkiego, co
            konieczne by naprawde umiec pomoc dobrac rozmiar. Oczywiscie gdy za pare
            miesiecy bedziesz miala juz znacznie szersza wiedze nic nie bedzie stalo na
            przeszkodzie bys poswiecala swoj czas na pomoc tutaj (w razie watpliwosci
            odezwij sie privem do ktorejs moderatorki). Ale chwilowo bardzo prosze zebys
            powstrzymala sie od takiej dzialalnosci.

I zeby bylo jasne, dlaczego do prawidlowej pomocy trzeba miec niezle
            doswiadczenie: w powyzszej wypowiedzi bylo pare bledow. Dlugie obwody rozciagaja
            sie bardziej niz krotkie, a tluszczyk daje sie bardziej sciskac niz miesnie,
            dlatego u osob majacych blisko 100 cm pod biustem zanizenie o 20 cm nie jest
            niczym dziwnym. Poza tym w tych rejonach tabelki kalkulator czesto szwankuje i
            znacznie zawyza miseczki (trudno uwzglednic zawartosc szerokich plecow w
            objetosci biustu), wiec podanie miseczki z kalkulatora jest zapewnieniem
            kobiecie koniecznosci wymiany biustonosza. Duze obwody to najtrudniejszy dzial
            bra-fittingu. Tu trzeba sporo wyczucia, a to zdobywa sie tylko przez doswiadczenie.
            • czu-czi Re: czu-czi 17.09.08, 14:03
              Błednie założyłaś, że nie mam doświadczenia, uważam, że mam spore doświadczenie,fakt, nie z tego Forum. Niemniej rozumiem i wstrzymuję się z poradami. Pozdrawiam
    • patrysha1 76/97 16.09.08, 01:49
      witam,
      większość obecnie posiadanych staników to za małe 75D, które nie trzyma całej
      piersi w miseczce, szczególnie w części pod pachą. Dodatkowo wydaje mi się, że
      piersi są szeroko rozstawione. Coś czuję, że czeka mnie niezła wymiana
      zawartości szuflady. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
      • limonka_01 Re: 76/97 - patrysha1 16.09.08, 09:25
        Z ta wymiana to ostrożnie, bo na początku biust lubi migrować czyli tkanka biustu przez lata powpychana pod pachy i obwód przemieszcza się do miseczek i w efekcie szybko ten pierwszy dobry stanik staje się za mały w miskach i za luźny w obwodzie. Jeżeli chodzi o brytyjczyków (marki Freya, Fantasie, Panache) zacznij od rozmiaru 32FF, chyba że to Freya Rio lub inny znany w dużych misek niz standard, wówczas wystaczy Ci 32F.
        Tu masz wykaz staników dobrych na poczatek:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941
        Jak któryś Ci się spodoba, to przed zakupem poczytaj w wątkach producenta na jego temat.
    • annj bardzo proszę o pomoc w doborze stanika 85/107 16.09.08, 18:03
      nie wiem czy dobrze zmierzyłam, starałam się robić dokładnie to co jest w
      instrukcji... Zwykle nosiłam staniki 80D-85D, teraz jeszcze jestem na w pół
      karmiącą Mamą i chciałabym kupić choć raz dobry stanik
      • maith Annj 85/107 17.09.08, 13:10
        Obwody 80 i 85 są dla Ciebie na pewno za szerokie.
        Zacznij od przymierzenia brytyjskiego 34G.
        Jeśli chciałabyś wypróbować karmniki z polskiej Melissy, to jesteś u nich na
        granicy 75H i 75J.

I tu dochodzimy do prawidłowego zakładania stanika. Bo prawdopodobnie nauczyłaś
        się tych samych trików, co my wszystkie i oszukujesz się, że stanik za mały nie
        jest taki zły.

O tu możesz sobie o nich poczytać
        -w jaki sposób najczęściej się oszukujemy?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64535637

A tu masz info o prawidłowym mierzeniu:

-jak prawidłowo przymierzyć stanik?
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64532723&a=64534847

I pamiętaj, że jedne modele mają większe miski, inne mniejsze, jedne są
        rozciągliwe, inne ściśliwe. Jedne mają szerokie fiszbiny, inne węższe. Tak było
        zawsze, tylko wcześniej o tym nie myślałyśmy. A teraz powoli zbieramy informacje :)

Dlatego przed zamówieniem konkretnego modelu warto zajrzeć do:
        -Spisu producentów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=43676955

-Wątku o rozciągliwcach i ściśliwcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281

-Wątku o dużo i małomiskowcach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506

Teraz gdzie kupić lepsze staniki. W zależności od tego gdzie mieszkasz, może się
        załapiesz na któryś z polecanych dobrych sklepów stacjonarnych w Polsce

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76905300

Jeśli nie, to np. Intimo4you i Peachfield i Karoline są też sklepami
        internetowymi. No i są też sklepy brytyjskie - Bravissimo (to do niego
        linkowałam do wyboru cudnych staniczków :), Brastop. Tu masz przewodnik po
        sklepach internetowych
        www.stanikowe-sklepy.blogspot.com
        • annj Re: Annj 85/107 18.09.08, 18:24
          ślicznie dziękuje już się biorę za siebie
    • mordo.klejka trudne początki 74/96 16.09.08, 23:24
      Witam,

ojojoj, mój pierwszy post.
      A więc postanowiłam KUPIĆ STANIK. Zaczęłam więc od sprawdzenia rozmiaru, od
      którego powinnam zacząć. W bra fitterze wyszło mi jako rozmiar brytyjski 30G.
      Tak więc zajrzałam na stronę M&S i z ciekawości sprawdzam rozmiarówkę
      zamieszczoną na ich stronie i widzę... 34E w moim przypadku.

No i jestem w kropce:( Mam ochotę na coś z M&S ale nie mam pojęcia od jakiego
      rozmiaru w takim razie zacząć:(

Bardzo proszę o pomoc, BO JESZCZE NA ZAWSZE POZOSTANĘ W 75D ;)
      • turzyca 74/96 mordo.klejka 17.09.08, 16:05
        Gdyby producenci wiedzieli co produkuja to by bylo latwo. Ale nie wiedza.
        Dlatego nalezy ich olac i kierowac sie wlasnym rozsadkiem. Masz zaczepy na
        zebrach? Ja tez nie. Z braku zaczepow na zebrach jedyna metoda przymocowania
        stanika do nas jest wybranie dosc ciasnego obwodu (ale nie za ciasnego, trzeba
        moc oddychac). Stanik szerszy od nas tego nie zapewni. Stanik nieco wezszy
        owszem. Ale co to znaczy nieco wezszy? Dlaczego pewnie nie wystarczy Ci 70? Bo
        staniki sie rozciagaja okropnie. Dlatego bierzemy je o jeszcze jeden rozmiar
        mniejsze. Zazwyczaj stanik w rozmiarze 65 ma w stanie spoczynku 60-64 cm, a w
        naciagu 78-80 i w ten sposob idealnie pasuje dziewczynom majacym nieco ponad 70
        cm pod biustem.

Problem z m&s jest taki, ze oni nie produkuja miseczki FF wiec ich G jest
        mniejsze od normalnych brytyjskich. Jesli masz biust klapniety to mozesz
        sprobowac,takie miekkie, lejace sie biusty czasem potrzebuja mniejszej miseczki
        niz wynika z tabelek, ale jesli masz dosc jedrny biust to 30G z M&S moze byc za
        male.
        Ale skoro chcialas kupic M&S w tym rozmiarze, a on jest w Polsce niedostepny, to
        zgaduje ze nie mieszkasz w Polsce. Jesli mieszkasz w WB lub Irlandii to masz
        bardzo szeroki wybor fajnych dosc tanich biustonoszy.
        • mordo.klejka 74/96 Freya 18.09.08, 13:09
          Dzięki za pomoc.

Prawdę mówiąc mieszkam w Polsce, no i sądziłam, że nie powinno być problemu z
          zamówieniem M&S. A bardzo mi się podobają ich KOLORY. Ale teraz widzę, że chyba
          powinnam zacząć od czegoś łatwiejszego...

Po raz pierwszy chcę spróbować z miękkim stanikiem, chociaż generalnie jestem do
          nich uprzedzona. W żadnym, z tych, które przymierzałam, mój biust nie wyglądał
          atrakcyjnie. Oklapciuchy. A generalnie mam jędrne, wypełnione piersi.
          Podobają mi się staniki Arabella, Zeta i Darcey. Chętnie bym któryś z nich
          zamówiła, ale nie wiem czy są dobre "na pierwszy raz", no i boję się rozmiaru...

No i potrzebuję pomocy:)

a jeszcze: gratulacje za ciepliwość;)
    • mowika 81/105 17.09.08, 02:03
      Witam, chciałam prosić o radę co do rozmiaru stanika. Przez ostatnie 6 miesięcy schudłam 27kg, chociaż w sumie z biustu samego mi zbyt dużo nie zeszło (na szczęście ;-]). Od jakiegoś już czasu jestem uświadomiona, ale ze względu na zmiany w mojej sylwetce potrzebuję rady, w którą stronę powinnam pójść. Uświadomienie zaczęłam przejściem z rozmiaru 85C na 80F, potem było 75G. Teraz mam 3 "pouświadomieniowe" staniki, które mniej więcej leżą: Polyannę Freyi, Eleonorę Freyi i Panache Inferno - wszystkie w rozmiarze 30G. Polyanna jest baaardzo ścisła, choć nie bułkuje z przodu, to w miskach w okolicach pach robią mi się takie nieco dziwaczne wybrzuszenia, które bynajmniej nie kończą się na wysokości firzbiny, tylko idą dalej w kierunku pachy. Eleonora jest nieco luźniejsza w obwodzie - praktycznie komfortowa, wybrzuszenia takie jak w Polyannie również występują, z tym że firzbina wbija mi się - czasem nieco boleśnie - w prawą pachę (prawą pierś mam nieco mniejszą od lewej). Panache Inferno - obwód dla mnie komfortowy, ale niestety po jakimś czasie muszę poprawiać piersi w miskach, bo się przesuwają i zaczynają nieco bułkować. Dodatkowo miski marszczą się przy obwodzie od strony pach.
      Generalnie każdy z tych staników muszę w ciągu dnia na sobie w ten czy inny sposób poprawić, co tylko skłania mnie do przypuszczenia, że 30G to niekoniecznie jest mój rozmiar. Pytanie zatem - w jakim rozmiarowym kierunku powinnam pójść? Na jakie typy staników zwrócić uwagę? Piersi bez stanika rozchodzą mi się nieco na zewnątrz, ale nie są zbyt szeroko rozstawione. Mam nadzieję, że nie pominęłam jakiejś istotnej informacji i poradzicie mi coś, Moje Drogie :-) Z góry dziękuję.
      • mowika Re: 81/105 17.09.08, 03:06
        Khmm, sprawdziłam swoje wymiary, które podałam w wątku rozmiarowym niemalże rok temu - były to 90/114... Oczywiście pod biustem wszystko ściśle zmierzone. Mam jednakże wrażenie, że te 10cm z każdego z obwodów zeszło mi przede wszystkim z pleców, z samego biustu nieznacznie.
      • mowika Re: 81/105 17.09.08, 03:53
        Jeju, oczywiście wszystkie 3 staniki, które opisałam, są w rozmiarze 32G, a nie 30G ;-)
      • kasiamat00 mowika, 81/105 17.09.08, 09:10
        1. Z tabelek wychodzi raczej 32GG/H, może warto byłoby to sprawdzić (tak, wiem,
        staniki GG+...)?
        2. Jeżeli to jest tylko czegoś dziwnego z fiszbinami, to może spróbuj czegoś z
        szerszymi (Panache, np. Tango II, raczej nie Harmony, bo to przegięcie w drugą
        stronę)? O węższe będzie ciężko, chyba że się przypadkiem załapiesz na
        rozmiarówkę Avocado...
        3. Jeśli chcesz - wyślij zdjęcia do Galerii. Będzie łatwiej pomóc.
        4. Umów się z panią Marysią z Peachfield.
        • turzyca Re: mowika, 81/105 17.09.08, 16:08
          Ja bym jeszcze zaczela od maxymalnego wygarniecia piersi do miseczek - takiego z
          pochylaniem sie, potrzasaniem i wygarnianiem. I zobaczyla jak wtedy biustonosz
          sie uklada.
          • mowika Re: mowika, 81/105 17.09.08, 17:53
            Tak właśnie zakładam stanik każdego ranka ;-) Miska jest wypełniona, wybrzuszenia powstają, jak tylko się ruszę. Problem polega na tym, że miski 32GG moje piersi nie wypełniają. Dlatego skłaniam się do wypróbowania 34FF na przykład, bo miska większa niż w 32G, ale ze względu na szerszy obwód, fiszbiny również powinny być nieco szersze. Chociaż z drugiej strony fiszbiny w 32G (przynajmniej w Eleonorze, którą mam w tej chwili na sobie) nie celują mi dokładnie w środek pachy, tylko odrobinkę dalej. Tak więc pytanie czy to faktycznie kwestia szerszych fiszbin... Z drugiej strony jeśli spróbowałabym szerszego obwodu, to wtedy fiszbiny by się tak na klatce piersiowej nie naciągały. Pffff, już sama nie wiem.
    • agamara1 wymiary kolezanki 91/109 17.09.08, 09:23
      • effka454 Re: wymiary kolezanki 91/109 17.09.08, 23:09
        Ja bym zaproponowała w ściśliwcach 38(85)E bryt. / 85G eur.
        a w luźniejszych obwodowo 36(80)FF bryt. / 80I eur.
    • agamara1 wymiary kolezanki 75/94 17.09.08, 09:24
      • effka454 Re: wymiary kolezanki 75/94 17.09.08, 23:12
        Propozycja: ścisłe 32(70)E bryt / 70G eur., luźniejsze 30(65)FF / 65I eur.
        :)
        • agamara1 Re: wymiary kolezanki 75/94 18.09.08, 18:30
          30FF bedzie za duze chyba, kolezanka mierzyla moja arabelle 65G i
          byla duzo za duza(tak na oko to ze 3 miski
          • effka454 Re: wymiary kolezanki 75/94 18.09.08, 19:03
            Ale z tego co pamiętam to Arabellka jest z jednej strony rozciągliwcem, a z
            drugiej dużomiseczkowcem (przynajmniej model czarno-różowy).
            Poza tym napisałam - propozycja :)
            Zawsze warto sprawdzić poboczne rozmiary, szczególnie, że każda z nas jest inna
            i nawet podobne wymiary nie gwarantują podobnych rozmiarów. Stanikologia to
            bardzo skomplikowana dziedzina.
            Być może okaże się, że o wiele lepszy będzie lepszy rozmiar 30E, a może jednak
            30F. Niestety tego nie zgadnę, ani ja, ani żadna inna forumka. Wszystko należy
            sprawdzić ostatecznie nabiustnie.
            pozdrawiam
    • lalinia 85/108 17.09.08, 10:05
      trochę mi się wymiary ostatnio zmieniły, obecne to 85/108 :)

pozdrawiam
      • effka454 Re: 85/108 lalinia 17.09.08, 23:15
        A co do tej pory nosiłaś i jak się to sprawowało, ew. co zaczęło być nie tak?
        • lalinia Re: 85/108 lalinia 18.09.08, 20:26
          z freyi 75F najpierw wszystko ok potem po dodatkowych kg :) bułeczki, potem 75ff
          z panache i w sumie miski ok ale szelki za długie i to sporo, i przymierzam sie
          do zakupu nowego z freyi i nie wiem właśnie czy 75ff to właściwy wybór?
          • effka454 Re: 85/108 lalinia 18.09.08, 22:17
            Ja z "panaszów" mam tangoII i harmony - i w obu ciachnęłam ramiączka, bo były
            dla mnie za długie i żadna regulacja nie pomagała. Dodatkowo harmony jest
            rozciągliwe i ma okropnie szerokie fiszbiny.
            Wracając do tematu - przy Twoich 108cm w biuście, pozostawiając obwód 75, chyba
            raczej celowałabym w 75G. 75FF jest teoretycznie na 104-105.
            Jeśli możesz, to zamów jeden model w obu rozmiarach - 75FF i 75G, i sprawdź
            nabiustnie, który lepiej leży.
            Lepiej chyba nie umiem pomóc :)
    • sol.21 82/101 17.09.08, 10:25
      Puki co nie miałam jeszcze stanika który byłby w 100%ok:( dlatego proszę o
      pomoc. Moje wymiary jak w temacie 82/101, prosiłabym o podanie wymiarów
      brytyjskich i kontynentalnych. Mam jeszcze pytanie odnośnie staników typu
      push-up, mianowicie czy są dobre dla piersi, tzn. czy je ładnie eksponują czy
      tylko je gniotą (taka opinię sprzedała mi pani ekspedientka w sklepie)
      • effka454 Re: 82/101 sol.21 17.09.08, 23:24
        Jesli przy mierzeniu scisnelas się miarką tak mocno, że prawie pękla to ja bym
        proponowala zacząć przymiarki od 75H europejskiego, co wypada w brytyjczykach
        34(75)F.
        Co do push-up nie wypowiadam się, gdyz albowiem poniewaz nigdy takowego nie
        posiadałam :P
        Za to na pewno mogę powiedzieć, że na początek namawiamy do zakupu staników
        miękkich z fiszbinami - ponieważ tylko takie staniki pozwalają dobrze ocenić jak
        piersi się w nich układają.
        Puszapy narzucają swój kształt piersiom, więc trudno czesto ocenić (szczególnie
        mniej doświadczonym) czy leży prawidłowo. No i raczej jest polecany jako stanik
        do zadań specjalnych, a nie jako bielizna codzienna.
        Źle dobrany moze wręcz zaszkodzić :P
    • anakolada 80/104 17.09.08, 12:38
      Pomocy, ratunku, bo juz dłuzej nie wytrzymam. W żaden biustonosz
      podawany przez skspedientki (uprzejmie, choć z pewnym zdziwieniem,
      no bo jak mozna nosić coś tak ogromnego, takich już nie produkują,
      itd.) się nie mieszczę. Nie mam już siły, głupio mi, że ja taka
      niewymiarowa. Kupuję zwykle coś największego, czyli za szerokie pod
      biustem, żeby miseczki były jak największe, ale jeszcze nie trafiłam
      na nic z czego byłabym zadowolona. Najbardziej chyba leżą mi
      Elastiformy Triumpha, jako, że są najbardziej rozciągliwe. Aż w
      końcu trafiłam na to forum i pełnia szczęścia - nie jestem sama, nie
      jestem jedyna, nie jestem wybrykiem natury ;) Dzięki, że jesteście :)
      • anakolada Re: 80/104 17.09.08, 12:41
        zapomniałam dodać, że zmierzyłam się bardzo dokładnie pod biustem,
        czyli ściśle, natomiast z samym biustem miałam kłopot, bo on taki
        raczej niejędrny, podzieciaty, rozłazi sie na boki i w ogóle do
        d... ;)
        • effka454 Re: 80/104 anakolada 17.09.08, 23:31
          Na początek spróbuj przymierzyć coś w rozmiarze 34(75)FF z brytyjczyków, a przy
          bardziej rociągliwych modelach (np. Arabellka) nawet możesz pokusić się o
          przymiarkę rozmiaru 32(70)GG
          W europejskiej rozmiarówce wypada to mniej więcej 75J lub 70L - jeśli wogóle to
          do sprawdzenia w Melissie i Avocado.
          No i oczywiście już wkrótce na pewno w Effuniakach :)
    • vissenah Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 17.09.08, 12:46
      Witam, moje rozmiary to 80/96, nosze rozmiar stanika 80B lub 80C w
      zależności od firmy w sumie jest ok tylko nie zmosze ciągle
      spadających ramiączek, czy rozmiar stanikó jest ok, czy mogę coś
      zmienić?
      pozdrawiam vissenah
      • effka454 80/96 vissenah 17.09.08, 23:42
        Posłużę się tu klasycznym przykladem przytaczanym na forum:
        czy jak kupujesz majtki, to wybierasz modele, które mają tyle samo w stanie
        spoczynku cm co Twoje biodra? Raczej nie. Wybierasz takie, które dopiero po
        naciągnięciu osiągają obwód równy Twoim biodrom, bo inaczej takie majtki po
        prostu by spadły, albo musiłabyś nosić je na szelkach. Niestety staniki mają
        takie szelki - to ramiączka, które pomagają nam oszukiwać same siebie, że
        wszystko jest w porządku.
        Jeśli teraz zapniesz swój stanik tyłem na przód (czyli z miseczkami na plecach)
        i nie założysz ramiączek, to jeśli się poruszysz/podskoczysz/wykonasz skłon -
        twój stanik zostaje na swoim miejscu, bo mój tak :)
        Przede wszystkim wybierz ciaśniejsze obwody. Nie wiem jak ciasno zmierzyłaś się
        pod biustem (czy tak, że aż miarka trzeszczała?). Na początek warto spróbować
        obwodów 75 europejskich czyli 34 brytyjskie.
        Obliczamy do tego miseczkę: 96 - 75 = 21cm różnicy, co daje nam w rozmiarówce
        europejskiej rozmiar 75E lub F, a w brytyjczykach 34DD.
        Gdyby jednak obwód 75 okazal się za luźny to warto przymierzyć 70G lub H
        europejskie, ewentualnie 32F brytyjskie.
        Pozdr
        • vissenah Re: 80/96 vissenah 18.09.08, 22:28
          Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź:), popróbuję pozdrawiam
    • kachna.marychna 80/103 17.09.08, 14:31
      Od dawna śledzę forum. Zaczęłam też eksperymentować ze stanikami.
      Miałam okazję przymierzać:
      -75 G polka-mogłaby być ciaśniejsza, miski małe-czteropierś mi się robi
      -75 G Harmony, fiżbiny kończyły się w okolicach łopatki(ale to zrozumiałe przy
      tym staniku-niemniej okazji do przymierzenia przepuścić nie zamierzam żadnej)
      -75GG Rigby&Peller ale nie pamiętam jaki, full-cup, Obwód ok miska mała.
      Wynika z tego,że miseczka H albo HH?
      Dodam,że moje piersi do jędrnych nie należą, są dość długi-góra pusta a dół
      pełniejszy-taki wypełniony wodą balonik.
      Powiedzcie mi czy poprawnie stawiam na rozmiar 75H, 70HH. A może lepiej 75HH i
      70I, żeby zostawić miejsce na migrację?
      • effka454 Re: 80/103 18.09.08, 19:13
        Tak sobie myślę, że być może masz tak naprawdę trochę więcej cm w biuście. Bo po
        pierwsze: pomiar w za małym staniku zaniża nam prawidłowy obwód - piersi są
        ściśnięte (zwróć uwagę, że często przy wpisach w tym wątku pomiar w staniku i
        pomiar bez różni się o kilka cm na korzyść tego ostatniego). A po drugie: przy
        większych piersiach, ktore nie są zbyt jędrne i nie sterczą "na baczność" (swoją
        drogą, ja jeszcze takich nie widzialam) trudno znaleźć ten właściwy punkt pomiaru.
        Z moich obliczeń też wypada 75(34)G lub 70(32)H.
        Najlepiej pomierzyć po prostu kolejne sąsiednie wymiary, czyli sprawdzić zarówno
        75GG i 75H oraz 70HH i 70J (w brytyjczykach nie ma literki I).
        • kachna.marychna Re: 80/103 21.09.08, 11:46
          Dzięki, bedę próbawała. Na szczęście w Łodzi wreszcie jest gdzie:)
    • pokasia Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 17.09.08, 16:34
      Dziewczyny, help! Jestem mamą karmiącą i rozpaczliwie szukam stanika do
      karmienia. Moje wymiary to 79/105.
      Anita 5068 do karmienia w rozmiarze 70 H jest mi za mała(większych nie mają).
      Cóż więc mi pozostaje? Zwykłe staniki i rozpinanie się do karmienia.
      Nosze więc:
      Freya Margo 70 J idealna.
      Freya Arabella 75 G za mała w misce, w obwodzie za duża.
      Panache Sienna 70 HH- dobra po karmieniu, przed karmieniem trochę bułkuje.
      No, ale do czego zmierzam.Ostatnio kupiłam w Melissie dwa modele do karmienia,
      konsultowałam się z nimi w sprawie rozmiaru, proponowali 70 J i oba staniki są
      za małe!
      W związku z tym moje pytanie: na jaki rozmiar powinnam wymienić te biustonosze?
      I jaki w ogóle rozmiar powinnam nosić, bo na razie z moich obserwacji wynika, że
      każdy model wypada inaczej :(
      Z góry dzięki za pomoc.
      • effka454 79/105 pokasia - KARMNIK 18.09.08, 19:20
        Niestety nie poradzę, bo nie jestem w temacie.
        Ale może zajrzyj do wątku o kamnikach
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=31314238&s=5
        I zdaje się, ze w robótkach recznych ktos opisywal sposób przerobienia zwykłego
        brytyjczyka na karmnik, poszukaj
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=76158462Pozdrawiam
    • seledynowa1100 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 17.09.08, 16:48
      Mam 78 centymetrów ciasno mierzone pod biustem i 94 w biuście... Wcześniej
      nosiłam 75 A/B, jednak po bokach tworzyły mi się "bułki". Jaki powinnam nosić
      rozmiar? Z góry dziękuję:)
      • effka454 78/94 seledynowa1100 18.09.08, 19:28
        Jeśli stanik z obwodem 75 po zapięciu z miseczkami na plecach i bez założonych
        ramiączek trzyma się dobrze na ciele i nie opada to zostań przy tym obwodzie,
        tylko miseczki zmień na D (jeśli za duze to oczywiście C, a jesli nadal będzie
        bułkował, czyli miseczki za male, to w brytyjczykach na DD, a w kontynentalnych
        na E).
        Natomiast jeśli 75 okaze się za luźne, to weź obwod 70 z miseczkami E w
        brytyjczykach lub G w rozmiarówce kontynentalnej (i analogicznie jeśli za duże
        to DD - brytyjskie, F-kontynentalne, a jesli za male miseczki to F -brytyjskie i
        H - kontynentalne)
    • brzoskwinka_me 78/107 17.09.08, 19:32
      Cześć dziewczyny, zatem takie mam wymiary:
      - obwód pod biustem ścisło bez powietrza i stanika 78 cm
      - obwód biustu luźno bez stanika 107 cm
      - obwód biustu w staniku 105 cm

Obecnie nosze stanik 80 D, w nim fiszbiny odstają od klatki piersiowej, zaś górna część biustu wypływa trochę z miseczek (tzw. bułki u góry), obwód stanika na plecach nie spoczywa poziomo, tylko jest podciągnięty trochę do góry.

Proszę o podanie rozmiaru w wersji brytyjskiej oraz polskiej.
      Dziękuję Wam z góry :-)
      • effka454 Re: 78/107 brzoskwinka_me 18.09.08, 19:33
        O obwodach 80 zapomnij, nawet 75 będzie raczej dla Ciebie za luźne.
        Spróbuj przymierzyć coś w rozmiarze 70(32)H z brytyjczyków.
        W rozmiarówce polskiej/europejskiej to wypada 70M, czyli... ;)
        Pozdrawiam
    • bib24 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 17.09.08, 19:32
      Potrzebuje pomocy z ustaleniem rozmiaru dla osoby z rodziny. Pani ta
      ma baardzo obwisły biust, co strasznie utrudnia pobranie pomiaru,
      ponieważ obwód w biuście mierzony u niej znajduje się gdzieś 10 cm
      poniżej miejsca gdzie powinien być, więc żebra są już tam dużo
      węższe niż w miejscu w którym teoretycznie powinien być robiony
      pomiar. Typ piersi to "uszy spaniela". Z pomiarów wychodzi 75/92.

Obwód nie wchodzi w grę mniejszy niż 70. Mierzone 70dd, którymi
      dysponuję wygląda na za małe o (i tu nie wiem) może 2 rozmiary.

Jak sądzicie w co celować?
      • effka454 75/92 - bib24 znajoma 18.09.08, 19:55
        A co wychodzi jeśli spróbujesz zmierzyć znajomą w staniku (najlepiej takim, w
        którym najlepiej się czuje), może wtedy wyjdzie bardziej "wyznacznikowy" wynik.
        W tej chwili rzeczywiście z tabelek wypada 70DD.
        A może gdzieś w pobliżu jest bieliźniak (nawet z triumphami), gdzie udałoby się
        przymierzyć jakiś staniczek w rozmiarze 75E i 75F w rozmiarówce kontynentalnej i
        sprawdzić jak ukladaja się miseczki.
        Wtedy adekwatnie przeliczyć na niższy obwód i miseczkę brytyjską, czyli 75E to
        okolo 70(32)E brytyjskie, a 75F daje rejony 70(32)F brytyjskie.
        Pozdrawiam
    • siwkaaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 17.09.08, 23:42
      Witam:)

moje wymiary to: 76/92.
      biustonosze kupuje w rozmiarze 80c, jednak biustonosz (po
      opuszczeniu ramiaczek) zsuwa mi sie w dol ( a to chyba
      nieparwidlowe;)). Dodatkowo zawsze przy zakupie stanika mam problem
      z miseczkami, gdyz miseczki wbija mi sie z boku w piersi, wiec
      zawsze wydaje mi sie ze musze miec wieksza miseczke, a panie
      sprzedajace radza brac wiekszy obwod. jednak przy rozmiarze 80 c
      nadal mam wrazneie ze boki miseczek uciskaja piersi.

z gory dziekuje za odpowiedz

pozdrawiam
      Ewelina :)
      • bib24 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA? - 30 18.09.08, 14:10
        W zaleznosci od ksztaltu piersi, tj czy mas zpuste u góry (w
        ksztalcie kropli) czy pelne:
        70dd lub 70 e
        ale raczej 65e lub 65f.
        Mniejszy rozmiar jak masz piersi puse od góry.
        Docelowo 65, ale jak sie boisz zacznij od 70.
      • effka454 76/92 siwkaaa 18.09.08, 19:44
        Stanowczo obwod 80 to nie jest dobry pomysl, nawet 75 to jeszcze za duzo.
        Na początek spróbuj przymierzyć coś w rozmiarze 70F z rozmiarowek europejskich
        (triumph, felina, kostar itp.), co w brytyjczykach daje 32(70)DD.
        Natomiast, jeśli stwierdzisz, że w jakimś modelu masz jeszcze za luźny obwód, to
        spróbuj wtedy przymierzyć ten sam model ale o obwodzie 65, czyli 65H -
        europejskie, 30(65)F - brytyjskie.
        Pozdrawiam
    • h.zieba 79/99 Rio Freya 30FF ? 18.09.08, 10:27
      Witam ponownie,
      Jesli zamowiona Rio Freya jest za duza w miseczce i niezbyt ciasna
      pod biustem to myslicie ze mogę sprobowac wymienic na 30FF ???
      • effka454 Re: 79/99 Rio Freya 30FF ? 18.09.08, 19:58
        Najlepiej spytaj w wątku producenta:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83793025

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka