25.08.08, 10:22
Wątek poświęcony stanikom firmy FREYA - zapraszam do opisywania
konkretnych modeli, wymiany doświadczeń z ich użytkowania, uwag na
temat rozmiarówki itp.
Dla porządku W TYTULE wypowiedzi podajemy zawsze NAZWE MODELU - bez
względu na to, czy opisujemy model, który już nosimy, czy pytamy o
jakiś, który dopiero planujemy kupić.

Staniki i kostiumy kąpielowe Freya dostępne są m.in. w sklepach:
Avocado, Bellissima, Bravissimo, Brastop, Figleaves

Linki do poprzednich wątków:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=38510602&s=0
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=75254815
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78611996
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=81098124&a=81098124
Stary wątek przekroczył 500 postów - prosimy o NIE PISANIE W STARYCH
WĄTKACH, gdyż powoduje to problemy techniczne.
Obserwuj wątek
    • ava.adore CASSIE - miski i obwód 25.08.08, 10:26
      Dziewczyny, wiem, że to nowość, ale jakby któraś już miała, dajcie, proszę, znać. Mam problem, bo w 28G mieszczę się tylko z wielkomiseczkowców, na który Cassie mi za bardzo nie wygląda, ale mogę się mylić. Z kolei 30-tki dobre są tylko w ekstremalnych ściśliwach... ;) Chcę wiedzieć, czy lepiej celować w 28G czy w 30G, bo z tego stanika nie zamierzam zrezygnować bez walki :)
      • boochmenka Re: CASSIE - miski i obwód 26.08.08, 17:07
        Nie mam dla Ciebie dobrych wiadomości - Cassie nie jest ani ściśliwcem ani
        wielkomiseczkowcem.
        • ava.adore Re: CASSIE - miski i obwód 26.08.08, 20:49
          Dzięki za info, co prawda już zamówiłam (czemu 28G zawsze znika z Listków w takim tempie, że trzeba zamawiać w pośpiechu, nie mogąc spokojnie poczekać na recenzje? ;/), ale przynajmniej nie będę się nastawiać na cuda niewidy.
      • anetek_b Re: CASSIE - miski i obwód 28.08.08, 11:26
        ava.adore napisała:

> Dziewczyny, wiem, że to nowość, ale jakby któraś już miała, dajcie, proszę, znać.
        > Mam problem, bo w 28G mieszczę się tylko z wielkomiseczkowców, na który
        > Cassie mi za bardzo nie wygląda, ale mogę się mylić.

No niestety, ani z niej ściśliwiec, ani wielkomiseczkowiec. Mam porównanie z Antoinette (Freyową) i Arabellą, i moim zdaniem plasuje się pośrodku, zarówno pod względem miseczek, jak i rozciągliwości (najściślejsza i z najmniejszymi miskami jest Antośka, potem Cassie, potem Arabella).

> z tego stanika nie zamierzam zrezygnować bez walki :)

Bba, śliczny jest. A kolorki na żywo jeszcze ładniejsze niż na zdjęciu
        • villanden Re: CASSIE - kolory 28.08.08, 20:32
          Ja tez zamowilam Cassie i teraz czekam z niecierpliwoscia. Wiem, ze
          niedlugo sie sama przekonam, ale skoro Wy go juz macie/widzialyscie,
          to moze pomozecie okreslic do ktorego zdjecia Cassie najbardziej
          jest podobna?
          To tego listkowego
          www.figleaves.com/uk/product.asp?product_id=FRA-AA2421&mci=&size=28g&colour=&image=r608515-p608648-front

czy tego w intimo?
          www.intimo4you.com/_,k49/Biustonosz_Cassie,t834.html
          • anetek_b Re: CASSIE - kolory 29.08.08, 00:20
            Bardziej do tego z listków, tylko kolory ciut żywsze są, ale odcienie właściwe. Na zdjęciu z Intimo zieleń jest zbyt trawiasta, a i fuksja za mocna. W każdym razie tak to na moim monitorze wygląda :)
            • esmaya Re: CASSIE - kolory 29.08.08, 14:20
              zakochałam się jak tylko zobaczyłam w intimo i ostatnio miałam okazję obejrzeć
              na żywo/bez przymierzania/ i według mnie kolory są bardziej podobne do tych na
              zdjęciach z intimo, tylko nie tak intensywne. zdjęcie na listkach jest za
              szare/bardziej khaki niż zieleń/
              troszkę się rozczarowałam liczyłam na taką piękną ciemną zieleń, a ona taka
              bardziej zgniła;)

mam zamiar przymierzyć przy najbliższej okazji to może moja miłość powróci
              • dunajka Re: CASSIE - kolory 05.09.08, 09:13
                Wg mnie, jest dokładnie taka jak na zdjęciu tutaj
                www.karoline.pl/index.php?p5536,biustonosz-cassie-2421-freya
                Przynajmniej w moim monitorze (o tym trzeba zawsze pamiętać).
                • anetek_b Re: CASSIE - kolory 05.09.08, 09:24
                  Mój monitor jednak ciut kłamie, ale zgadzam się, to jest mniej więcej to, o co
                  chodzi (powiedział Anetek patrząc w dekolt ;-))
                  • villanden Re: CASSIE 06.09.08, 14:02
                    Wreszcie dotarla :-)
                    Moja Cassie ma bardzo ladny ciemnozielony kolor i fuksjowe dodatki-
                    zdjecie w Figleaves jest stanowczo zbyt rozjasnione i zielen za
                    bardzo wpada w khaki, wiec lepiej sugerowac sie tym w karoline (choc
                    z moimi ustawieniami monitora rzeczywista zielen Cassie jest troche
                    ciemniejsza niz ta na zdjeciu)
                    Ksztaltem Cassie przypomina mi Polyanne (mam karmelowa 30G), z tym
                    ze jest odrobine bardziej rozciagliwa.
                    Jedyny minus to szerokie na cale 2cm ramiaczka.
                    • samo_zloto Re: CASSIE 06.09.08, 14:06
                      czyli mozna przyjąć, że rozmiarowo standardowa?
                      • villanden Re: CASSIE 07.09.08, 19:13
                        Moim zdaniem miseczki jak najbardziej standardowe, obwod z tendencja
                        do rozciagliwosci - ale nie tak ekstremalnie jak w przypadku np.
                        Arabelli. Ja kupilam ten sam rozmiar co Pollyanny i Fantasie
                        smoothing i jestem zadowolona.
                        • momori Re: CASSIE 08.09.08, 22:06
                          no ja nie wiem, w pollyannie 75 nie mogłam oddychać, a cassie mam 70 i spokojnie
                          żyję.
                          Jakby ktoś był ciekawy to mam 32FF, mogę pomierzyć na czyjeś życzenie ; p
                          dodam, ze jest duuuużo ładniejsza niż na jakichkolwiek zdjęciach i że jestem w
                          niej zakochana O.O
                          na razie mam ja ok 2 tygonie, trochę się rozciągnęła ale tylko na tyle, ze
                          fiszbiny zostawiają różowy ślad zamiast czerwonego. w żadnej innej kwestii się
                          nie mogę wypowiedzieć jako, ze nie mam porównania :]
      • liliac Re: CASSIE - miski i obwód 13.10.08, 16:11
        Włąśnie kupiłam 70GG (mam 82/103). Obwód mam w sam raz- na razie na ostatnią
        haftkę, ale podobno się rozciąga, miseczki mogłyby być ciut większe- minimalnie
        bułkuje- ale naprawdę minimalnie, a 70H nie produkują, więc nie mogę porównać, a
        nie mogłam się powstrzymać :) Biust pięknie wypycha do przodu, ramiączka dość
        szerokie, ale raczej zgrabne. Może nie do głębszych dekoltów, ale poza tym
        śliczny. Żywe kolory, piękne kontrasty, ładny hafcik:) Mój najładniejszy stanik :)
    • wybrednafranca przenosze z poprzedniego watku 25.08.08, 11:09
      Moj post napisany niedlugo przed zamknieciem ostatniego tematu:
      Witam, mam okazje wziac nastepujace staniki (max 2) z ponizszej listy
      Freya Retro - 70F (Full Cup oraz Plunge)
      Panache Tango II - 65G
      Niestety nie mam mozliwosci pomiaru, dlatego tez pytam tutaj. Brac cos czy olac calosc, bo miski niestardardowe/Freye sie strasznie rozciagna/Panache bedzie za maly? (no, niby pozostaje jeszcze przedluzka...) Wymiary to 75/97, raczej waskofiszbinowiec. Pozdrawiam
      • wybrednafranca Re: przenosze z poprzedniego watku 27.08.08, 14:50
        Hmm, czyzby nikt nie mierzyl tych rozmiarow?
      • limonka_01 Re: przenosze z poprzedniego watku 30.08.08, 09:59
        Plunge Freya Retro ma małe miski i 70F może być na Ciebie za małe,
        natomiast Panache Tango II ma obwód raczej ścisły i w 65G może być
        Ci nieco ciasno. Możesz ewentualnie ratować się przedłużką.
        Full-cupa Freyi Retro nie mierzyłam, ale podobno obwód standardowy.
        • wybrednafranca Re: przenosze z poprzedniego watku 02.09.08, 17:41
          Dzieki wielkie za odpowiedz, Tango akurat juz do mnie leci, potem napisze w
          odpowiednim watku, zeby juz tutaj nie robil "na trzeciego".
    • monika_i Arabella wyprana w pralce 25.08.08, 23:54
      Moja mama kochana chciała dobrze i wrzuciła zarówno Madison jak i Arabelke do
      pralki na 50 stopni. Madison zniosła kąpiel bardzo dobrze,natomiast arabella,
      cóż, kapryśna była i się skurczyła bardzo. Dodatkowo fiszbiny wydają się węższe
      i obwód też, po dwóch dniach noszenia nadal ścisly!
      A wy macie jakieś doswiadczenia z pralkami?
      • the_mariska Re: Arabella wyprana w pralce 26.08.08, 18:44
        To na serio tak działa? :) Nawet nie wiesz, jak bardzo marzę o tym, żeby moja
        Arabella się skurczyła, bo noszę ją z obwodem za luźnym o przynajmniej 2 oczka.
        (Wiem, nie powinnam jej nosić. No ale co poradzę, że strasznie ją uwielbiam? ;))
        Bałabym się zaryzykować wrzucając ją do pralki, w końcu delikatne toto
        strasznie. Chociaż bardziej już się chyba nie rozciągnie... ?
      • iksantia Re: Arabella wyprana w pralce 26.08.08, 19:29
        No co Ty? Ja od zawsze piorę staniki w pralce, no może jak są nowe, to najpierw
        w takim woreczku, ale później luzem, na 40 stopni. Arabelkę 32F mam pół roku, to
        prań trochę przeszła, i nic jej nie jest, ani się nie rozciągnęła - moglaby w
        miskach;) ani nie skurczyła - mogłaby w obwodzie:). Ale trochę mnie zmartwiłaś,
        bo kupiłam teraz nutmeg 30G i jeszcze nie prałam.. a jest idealna.
      • chocochoco Re: Arabella wyprana w pralce 26.08.08, 23:09
        Ja zawsze piorę staniki w pralce (m.in. dwie Arabelle) i nic się z nimi nie
        dzieje, na 30 lub 40 stopni. Jestem za leniwa, żeby prac ręcznie :-)))
      • marcelowypotwor Re: Arabella wyprana w pralce 15.09.08, 17:14
        moja arabelke jak narazie raz wypralam w pralce na 40st i nie zauwazylam zmiany
        rozmiaru ani zadnych uszkodzen
        nie zmusilabym sie za nic do prania recznego, ledwo pralke wlaczyc mi sie chce:P
    • likasia rozmiar Lottie (ewentualnie Charlie) -pomóżcie 26.08.08, 17:11
      Mam 76/102 i zachorowałam na któryś z tych modeli. No i drugi dzień czytam
      forum. Wyszło mi, że są te dwa modele rodzeństwem (czyli są jeśli chodzi o
      wielkość miseczek, rozciągliwość itp takie same?). wyszło mi, że są
      wielkomiseczkowe i rozciągliwe. Czy jeśli mam normalnie 32G (Freya Rio 32FF) to
      mam szukać 30G? Bo tak mi wyszło z czytania. Aha, i powinny być dobre jak mam
      wysoko osadzony, niepełny u góry biust?
      • sanna-ho Re: rozmiar Lottie (ewentualnie Charlie) -pomóżci 26.08.08, 23:23
        Mam Lottie - rozmiar idealnie ten, który mi wychodził z tabelki (30G).
        Ładnie zbiera spod pach i świetnie kształtuje piersi, na początku też miałam
        trochę luzu w górnej części miseczek, ale szybko się to zmieniło ;)
        Rzeczywiście, dość rozciągliwa - ale nie tak bardzo jak np. Arabelka.
        Po 2 tyg. noszenia zapinałam się na najciaśniejszą haftkę, a teraz jest luźnawa
        (mam 70 cm pod, a Lottie mam 65), ale podtrzymuje nienajgorzej.
        Nie powiedziałabym też, że jest wielkomiseczkowa - teraz (mam 98 w) już mi
        bułkuje (miseczka G jest na 96,5 - w moim zdaniem Lottie świetnie trzyma ten
        rozmiar).

Charlie nie mierzyłam, ale widziałam "na żywo" - znacznie mniej ładna, niż na
        zdjęciach, niestety:(
        • likasia czy będzie dobra? 28.08.08, 17:34
          Lottie 32FF? Próbować, czy rezygnować z zakupu? Z obwodem 30 nie ma nic w
          zbliżonym rozmiarze.
          • sanna-ho Re: czy będzie dobra? 29.08.08, 02:06
            Obawiam się, że będzie na styk albo wręcz za mała w miskach, a obwód szybko się
            rozciągnie... Lepiej wziąć Lottie ciaśniejszą (30), nawet z przedłużką na
            początku, bo - jak pisałam - rozciąga się dosyć szybko.
            A jeśli 32 - to chyba z założeniem, że podszyjesz.

Jeśli dopiero zaczynasz migrację, to 32 FF (na 99 cm w biuście - a Lottie raczej
            trzyma rozmiar misek) to chyba nienajlepszy pomysł - bo nie będziesz mieć
            miejsca w miseczkach.

Słowem: ja na Twoim miejscu chyba bym odpuściła, albo szukała 30 H/HH.
            • likasia żegnam się z Lottie 29.08.08, 17:49
              Chyba niestety masz rację :(. Obawiam się, że Lottie nie produkują w rozmiarze
              30H. Nie wiem, skąd się tego dowiedzieć. Zresztą i tak jest tylko w brastopie,
              największe, które by mi pasowały z obwodem to 30E i 32FF. To sobie tylko do niej
              powzdycham...Ale dzięki, że otworzyłaś mi oczy bo ja wprawdzie to niby
              wiedziałam, ale liczyłam, że może..., że jakoś... I wisiałyby mi buły. A tego
              nie chcę, nawet za cenę Lottie.
    • 50e Re: FREYA - 5 26.08.08, 21:51
      Od dzisiaj jestem posiadaczką Rio 75/dd kupionego w Peachfieldzie.
      Pani Maria jest fantastyczna. To mój pierwszy dobry stanik. Na razie
      okropnie uwiera mnie pod pachami i wbija mi się to metalowe kółko od
      ramiączka oraz ciśnie we wszystkich innych miejscach, ale mam
      nadzieję, że ułoży się. Czy te wysoko zabudowane pachy przystosują
      się do mnie lub ja do nich? Stanik nie jest zbyt urodziwy, ale
      świetnie zbiera to, co przez lata było źle odziane (czyli wtłoczone
      do małych misek). Czytałam posty dotyczące Rio, ale mimo to, bardzo
      proszę odpowiedzcie, czy i po jakim czasie będe tworzyła z moim
      stanikiem zgrany duet. Pozdrawiam radośnie

• likasia Re: Rio 26.08.08, 23:05
        Zgrany- to nie wiem. Natomiast moje Rio ma 2 tygodnie, pisałam o moich z nim
        kłopotach. Nie żeby kłopoty się skończyły, ale dzisiaj jest pierwszy dzień,
        kiedy nie walczy z moim ciałem (no, odrobinkę drapią mnie fiszbiny w mostek). A
        najpierw mnie cisnął w obwodzie, później chciał zrobić dziurę w mostku i pod
        pachami. Nie wiem dlaczego nie wszystko naraz, tylko tak jakoś po kolei.Ale te 2
        tygodnie ciężkie były. Liczę na to, że teraz będzie już tylko lepiej. Aha, do
        zabudowanych pach też się przyzwyczaiłam, w dodatku w miarę prędko. Mam
        nadzieję, że pójdzie Ci szybciej przystosowanie się. Pozdrawiam.
      • kryklu Re: FREYA - 5 27.08.08, 10:14
        > Od dzisiaj jestem posiadaczką Rio 75/dd kupionego w Peachfieldzie.
        > Pani Maria jest fantastyczna.

:)))))

> okropnie uwiera mnie pod pachami i wbija mi się to metalowe kółko
        od ramiączka

Uwieranie pod pachami powinno ustąpić - ciało się przystosuje. Ja
        tak miałam na początku (ok. miesiąca), teraz już nawet nowe staniki
        mnie nie uwierają, unikam tylko klasycznych full cupów (fc Belle
        wręcz zranił mnie pod pachami).
        Jeśli metalowy kwadracik nie przestanie Cię drażnić, po prostu go
        wypruj, jak Ci się zechce, możesz przyszyć w tym miejscu jakieś
        kokardki lub tp.

Nie spiesz się z następnymi zakupami. No ewentualnie drugi na
        zmianę. Po 1-2 miesiącach noszenia WYŁĄCZNIE prawidłowego stanika
        masz szansę na migrację, efekt: konieczność większej miseczki i ew.
        mniejszego obwodu. Ja w ciągu ostatniego roku zmieniłam się biustowo
        tak: 32F -> 30FF -> 30G/GG.

Pozdrawiam
        • 50e Re: FREYA - 5 27.08.08, 20:39
          Podziękowania dla likasi i kryklu za słowa otuchy i porady. Dzisiaj
          było okropnie, zgniatany mostek przetrwałam z podłożonymi wacikami,
          a resztę gniotów "na żywca". Nic to, każdy dzień przybliża mnie do
          upragnionego efektu. Pozdrawiam
      • evaherzigova Freya RIO 18.10.08, 16:05
        Również dobrałam Rio stacjonarnie. Potwierdzam wcześniejsze opinie że to wielkomiseczkowiec. Na dodatek jest to stanik z golfem. Wychyla się z każdej mojej bluzki, no może oprócz golfów ;)
        Urodziwy to on nie jest, ale po założeniu obcisłego topu wydaje się być najpiękniejszym stanikiem świata ze względu na kształt, który czyni. To najwygodniejszy stanik jaki miałam do tej pory. Nie wierci dziury w mostku, tak jak robiła to swego czasu arrabella. Troszeczkę czuję go w okolicy pach, ale tak jest w moim przypadku z większością staników. Jedynie Aragon maskaradkowy nie próbował upiłować mi ręki.
        Czasem też drapnie mnie sprzączka od ramiączka.
        Zauważyłam jednak, że wszelkie niedogodności znikają przy wyprostowanej postawie. Traktuję więc ten biustonosz jako pewną formę "pajączka" ;)
        Ogólnie jednak żaden z moich dotychczasowych staników nie był tak wygodny jak właśnie Rio. Na dodatek ta wygoda idzie w parze z solidnym podtrzymaniem. Shock Absorbery mogą się schować!
        • czarnaa_iness Re: Freya RIO 26.10.08, 20:22
          Z Rio mam podobne doświadczenia: podczas gdy standardowo noszę 30G, Rio (beżowe i fuksja) dobre jest 30FF, i to z lekkim luzem w miseczce. Jest na mnie dość mocno zabudowane, zatem dobre do małych dekoltów. I, rzecz jasna, golfów:) Kształt, który nadaje mojemu biustowi też podziwiam. Potwierdzam ogólną wyjątkową wygodę z jednym minusem - mi niestety wierci dziurę w mostku:( Do tego stopnia, że zostawia mi sine wgłębienia, dosłownie dziury w skórze. Btw, mostek ma chyba najwyższy z moich staników. Za to z pachami nie mam problemu nawet przy maksymalnie skróconych ramiączkach (za to z freyi eva mnie obciera mocno i ma najwyższe boczki pod pachami). Sprzączki metalowe też toleruję. Aha, a co do podtrzymania - ja swoje beżowe rio kupiłam do jazdy konnej - póki co sprawdziło się nieźle:)
    • nelly.86 Re: FREYA - 5 26.08.08, 23:43
      Witajcie, dzisiaj dotarła do mnie zamówiona Arabelka, przy wymiarach 85/106-107 zakupiłam rozmiar 34G, ale mam wrażenie, że miseczki są za duże (moim zdaniem widać to ewidentnie). I tu moje pytanie: czy w takim razie powinnam zamówić rozmiar 34G (czy 34GG??), czy to nie jest takie proste i muszę jeszcze pokombinować z obwodem?
      • nelly.86 Re: FREYA - 5 26.08.08, 23:58
        oczywiście pomyliłam się przy sugerowanym rozmiarze - chodziło mi o 34F lub 34FF
        • ewajan-2 arabella 27.08.08, 22:52
          Ja przy podobnym obwodzie pod biustem- 83/84 noszę arabellę 32 pod
          b.Kupiłam też 34, ale jest na mnie za luźna i to mocno, wtedy też
          nie układa się miska i wcale jej nie noszę.
          • nelly.86 Re: arabella 28.08.08, 00:19
            A jak z miseczką przy tym mniejszym obwodzie? Tzn, ta co zawsze, czy też
            zmieniona (ze względu na zmieniony obwód), a jeśli tak to jak (w którą stronę).
            Dziękuję za odpowiedź:)
            • jaagna Re: arabella 28.08.08, 08:14
              Rozmiar Arabelki obliczam w ten sposób, że odejmuję jeden rozmiar w obwodzie i jeden rozmiar miseczki. Czyli standardowo noszę 32GG, a Arabelkę 30H.
              • nelly.86 Re: arabella 28.08.08, 11:34
                Z rozmiaru jaki napisałaś wynika, że owszem obwód o jeden rozmiar mniejszy, ale
                miseczka o literkę większa. Zastanawiam się, czy pomyliłaś literki i masz
                arabelkę 30G? (tak by wynikało z instrukcji wcześniej)
                Przepraszam za może głupkowate dopytywanie się...
                • jaagna Re: arabella 28.08.08, 22:01
                  Przepraszam, ze odpowiadm dopiero teraz.
                  Nie, nie pomyliłam się w obliczeniach :-) Noszę standardowe 32GG, a Arabelkę 30H (H jak Halina). Arabelka 30G miałaby miseczki o 2 rozmiary za małe.
                  Otóż miseczka w rozmiarze 32GG jest (mniej więcej) taka sama, jak w rozmiarze 30HH - przestudiuj tę tabelkę dla brytyjczyków czyli jest przeznaczona dla osób mających ok. 104 cm w biuście
                • samo_zloto Re: arabella 28.08.08, 22:12
                  Żeby uściślić, napiszę, że miseczka o literkę mniejsza, nie oznacza np.
                  32gg--->30g, ale odpowiednik miski z rozmiaru 32gg to 30hh, czyli miseczka o
                  literkę mniejsza to 30h. tak łopatologicznie wytlumaczone. :)
                  • ewajan-2 Re: arabella 28.08.08, 22:18
                    Ja też noszę arabellę o jedną miseczkę większą przy zmniejszonym
                    obwodzie - normalnie 34HH ,a arabella 32J.
                    • nelly.86 Re: arabella 28.08.08, 23:23
                      ...dwie noce spędzone na Lobby później i po przeczytaniu Waszych odpowiedzi myślę, że nareszcie skumałam!!:D
                      Naprawdę, dziękuję! Znaczy się - standardowo mam 34G, więc odpowiednik z obwodem mniejszym to 32H, a miseczkę mniejszy to 32GG, kurczę rozumiem:)) Jesteście złote;* Lecę zamawiać!
                      Tylko że... jestem w pancerniku:| On robi stożkowaty biust? Bo ta arabelka, którą teraz mam też szpiczasta jakoś...
                      • aksanti Re: arabella 23.11.08, 13:58
                        Mam arabelkę we właściwym rozmiarze-28E (małobiuściasta raczej
                        jestem: 66/84-85), wg mojego doświadczenia właściwie dobrana
                        arabelka nadaje b ładny kształt:)
      • rumpa Proszę o pomoc z rozmiarem arabelli 04.10.08, 18:58
        Zachorowałam na nią i tyle.
        Na razie mam Matilde Frei, sprzedano mi ją jako 30G, na metce jest
        32G i wydaje mi się że jest błąd.
        Oprócz tego mam jeszcze Pour Moi? Provence i St Tropez oraz Fantasie
        Mariette - wszystko 30G - bardzo ścisłe ale też nowiutkie - po parę
        razy noszone, raz dwa razy prane.
        Moje wymiary to 72/96.
        Bardzo proszę o jakieś uwagi, bo rozmiarówka kończy się na 28G :( i
        chyba miska będzie za mała...
    • hexai Tutti Frutti - wielkość misek? /Pilne/ 26.08.08, 23:55
      Nie mogę znaleźć informacji, więc proszę o pomoc. Czy Tutti Frutti
      ma standardowe miseczki, czy to wielkomiseczkowiec? Na moje 72/99
      wcisnę się w 30G, czy szukać czegoś większego?
      • kryklu Re: Tutti Frutti - wielkość misek? /Pilne/ 27.08.08, 09:47
        Miseczki standardowe, moim zdaniem. Może być za mały. A szkoda, bo
        teraz to już archiwalny rarytas z cudnie ścisłym obwodem...
        • hexai Re: Tutti Frutti - wielkość misek? /Pilne/ 27.08.08, 11:00
          Wiekie dzięki za odpowiedź - uratowałaś moją kieszeń przed
          nietrafionym zakupem. Qrcze, a tak mi się spodobał :(
    • toska84 RIO 30FF-proszę o pomoc 27.08.08, 10:41
      Już pisałam, że bardzo chce biustonosz Freya Rio jakiś czas temu-jak dotąd nie udało mi się go zakupić;/ Na wymiary 73/93, z zapasem na migrację, doradzono mi rozmiar 30F. Taki też mierzyłam na zlocie i owszem było trochę luzu, ale niewiele. Nastawiłam się już na ten rozmiar, ale teraz się waham. Zakupiona przeze mnie CK Emily 30FF(wiem, że ma mniejszą miskę) z pewnym luzem, po dwóch dniach noszenia jest na styk i boję się, że z Rio 30F mogłoby być podobnie;/a jednak chciałabym go trochę ponosić i się nacieszyć, jak już uda mi się go upolować;).

Napiszcie proszę na jakie wymiary nosicie RIO 30F i 30FF. Pomóżcie.
      • 50e Re: RIO 30FF-proszę o pomoc 27.08.08, 20:49
        Jestem absolutnie początkująca. Mogę powiedzieć tyle, że przy moich
        80/96, pani Maria Z PEachfielda dobrała mi Rio 34dd (leży świetnie).
        Polyanna ma mniejsze miski, więc dobra była e. Obwód dlatego
        większy, bo taki chciałam.
    • fiabei Arabella 27.08.08, 14:23
      Arabella Coral konkretnie - sugerowałam się tym, ze rozciagliwiec i
      wielkomiseczkowiec i faktycznie 32J nosze normalnie, a Arabella 30J jest ok -
      wkurza tylko to przeszycie u góry miski wkurza - troszkę bułkuje... pewnie
      zauważalne dla mnie tlyko, ale jednak ;)
    • maria252 Pollyanna dla babci. 27.08.08, 20:12
      Kupiłam mojej Babci freyę phoebe 34gg i leży bardzo dobrze.
      Chciałabym jej kupić na ebay pollyannę 36G. Czy ma szansę być ona
      dobra.
      proszę o szybką informację
      • boziaj IMO ma chociaz 27.08.08, 20:44
        phoebe raczej z tych scislych
        jaki kolor polly?
        • maria252 Re: IMO ma chociaz 27.08.08, 20:55
          Biała
          • boziaj Re: IMO ma chociaz 27.08.08, 21:06
            o, to biała najbardziej rozciagliwa z polly
            bedzie sporo luzniejsza od phoebe 34
            • maria252 Re: IMO ma chociaz 27.08.08, 22:19
              Dzięki za info a co z miską bo brafity przeliczyło mi że miski są
              identyczne czyli że 34gg odpowiada właśnie polyannie w tym
              rozmiarze.
              • boziaj Re: IMO ma chociaz 27.08.08, 22:33
                miskowo powinna byc ok
    • kasienka_28 Pollyanna 28.08.08, 12:56
      Dziewczyny bardzo chciałabym zakupić pierwszy uświadomiony stanik. Moje wymiary
      78/93. I teraz pytanie o rozmiar Polly: 34D czy 34DD? Pomóżcie!! Muszę do jutra
      zamówienie złożyć.
      Z góry dziękuję
      • kwiatek04 Re: Pollyanna 28.08.08, 13:57
        Ja bym sprobowala 70(32)E :)
      • luincir Pollyanna czarna dla 67/87 07.09.08, 11:04
        Jaki wybrać rozmiar? 60F, 60FF, 65E, 65DD? Czytam, że to ściśliwiec i lekko
        małomiseczkowiec - a elektroniczny bra-fitter mówi mi, że gdybym miała jeden
        centymetr więcej w biuście,powinnam nosić biustonosz o cały rozmiar większy.
        Zazwyczaj najlepiej się czuję w 60F, ale jeśli miska w Polly jest odrobinkę
        mniejsza niż standardowa, to może powinnam wziąć 60FF? I jak jest z obwodem? W
        retro plunge obwód 60 nie jest za ciasny, mogę się zapiąć nawet na
        najciaśniejsza haftkę i oddycham - a to podobno również ściśliwiec? Czy w
        czarnej Polly obwód jest ścisły, ale normalny, a tylko w karmelowej ścisły ponad
        miarę?
        Wiem, że najlepiej byłoby po prostu poprzymierzać, ale chwilowo nie mam możliwości.
        • emalia1231 Re: Pollyanna czarna dla 67/87 07.09.08, 20:25
          jezeli moge ci cos doradzic ze swojej strony to na pewno bierz 60-tkę.. i
          zaryzykowalabym te 60F w ktorym piszesz ze czujesz sie najlepiej mając jakies
          doswiadczenie (ewentualnie wymienic- zdarza sie:)
          jezeli chodzi o tabelke to ja na przyklad nigdy się nią nie sugeruję bo
          dobieranie stanika w moim przypadku trwaloby miesiącami;)
          wszystko zalezy od piersi, ich ksztaltu i położenia- dla mnie dla przykladu w
          zyciu nie wchodzilaby w gre mniejsza miseczka w arabelce (duzomiseczkowiec;)
          • luincir Re: Pollyanna czarna dla 67/87 11.09.08, 15:00
            Wielkie dzięki :) Myślę, że pójdę za Twoją radą.
    • the.munsters Rio z Bravissimo 28.08.08, 13:47
      W Londynie nie mogłam znaleźc, za to w Oxfordzie przez przypadek trafiłam na
      Bravissimo. :) Chciałam kupic Rosy Posy, ale nie mieli, więc wybrałam sobie Rio,
      ale w kolorze fuksji. Na stanie nie mieli akuart 30GG, więc się przestraszyłam,
      że nie będzie pasowac, ale dostałam w końcu do przymierzenia trzy rozmiary rio w
      kolorze fuksji: 30H, 30G i 30FF i beżowe 30GG. I jak się okazało, 30G to akurat
      najlepszy rozmiar. :)))) Dzięki temu, że rio jest aż takim dużomiseczkowcem mam
      teraz piękny, idealnie leżący stanik i w dodatku nieopancerzony. Tylko aż mi
      smutno, że nie mam Bravissimo na codzień, bo jednak trudniej mi dopasowac stanik
      przez internet, a, nie ukrywajmy, jednak w polskich sklepach stacjonarnych
      brytyjczyki najczęściej są droższe. :(

W każdym razie, puenta z tego taka, że kocham moje Rio w kolorze fuksji. I
      kocham mój biust w nim. :D:D:D
    • lenuuusia Re: LOTTIE 29.08.08, 14:51
      który krój jest podobny do Lottie? pytanie w imieniu mamy:) ostatnio kupiłam jej lottie i uwielbia ten krój, chce kupić coś co podobnie się układa itd:) konkretnie chodzi o rozmiar 65GG, z góry dzięki:)
      • ptysiowa_7 Re: LOTTIE 29.08.08, 14:59
        Charlie jest siostrą Lottie.
    • bell9 ELEANOR-jaki rozmiar-specjalistki pomóżcie!!!! 29.08.08, 15:42
      naczytałam się o niej i jak zwykle mam mętlik w głowie.Że rozciągliwa - wszędzie się powtarza, więc przyjmuję to za prawdę.Ale jak rozmiarowo miski? I czy zbiera piersi do środka? Na tym mi zależy najbardziej.Moje wymiary to 78/103, w tej chwili mam na sobie Fantasie Cally 32G-trzyma bardzo dobrze,prawa miska mogłaby być ciut większa -ale to nie razi ani nie wadzi(niestety ten nie zbiera).Czy Eleonor brać 30G czy 30GG?(wpis skopiowany z wątku FREYA-4)
      • ciri1971 Re: ELEANOR-jaki rozmiar-specjalistki pomóżcie!!! 29.08.08, 18:27
        Ja przy 78/99 mam Eleanor 30G- tak jak Arabellę, wg mnie są
        identyczne. Przy Twoich wymiarach- myślę, że 30GG.
        • bell9 Re:do ciri1971 30.08.08, 00:12
          a czy ona (Eleanor)zbiera piersi do środka? i czy te kwiatki mocno prześwitują przez jasną/białą bluzkę?
          • ciri1971 Re:do ciri1971 30.08.08, 16:00
            Kwiatki przeswitują, ten fiolet jest dość intensywny- w oliwkowej
            Eleanor, białą tylko widziałam u kogoś, ale czerwień też była
            konkretna, z białymi bluzkami może być problem, jeśli nie lubisz
            takiego efektu. A z tym zbieraniem to może też zależeć od biustu- u
            mnie zbiera, absolutnie nic nie rozstawia na boki, daje taki efekt
            jak inne Freje- jesli masz Arabelkę, to będzie wyglądać tak samo.
    • esmaya PILNE mitzy 29.08.08, 16:49
      czy przy wymiarach 77/98 rozmiar 32ff będzie dobre?
      • arwena-g Re: PILNE mitzy 29.08.08, 18:07
        Mam prawie identyczne rozmiary 78/96-98 i Freyę Mitzy czerwoną w rozmiarze 32E.
        Jest idealnie na styk. Jak się dobrze wyprostuję to trochę bułkuje, ale myślę,
        że 32F mogłaby być za duża. Mam piersi trochę niepełne u góry.Mnie pasuje
        rozmiar o numer mniejszy niż tabelkowy. Sądzę, że 32FF będzie na ciebie za
        duża.Chyba że 32FF to twój standardowy rozmiar i większość staników masz w tym
        rozmiarze.
        • esmaya Re: PILNE mitzy 29.08.08, 18:15
          tabelkowo to mam właśnie 32ff, przymierzałam Pollyannę w tym rozmiarze i była
          idealna. jak dotąd mam tylko Arabellę brązową 32f, jest w sam raz.
          • arwena-g Re: PILNE mitzy 29.08.08, 20:04
            Więc jest szansa że 32FF będzie dobre. Ale tylko czerwona ma ścisły obwód, inne
            kolory są rozciągliwe. Ja czerwona noszę na środkowej haftce.
            • esmaya mitzy 30.08.08, 09:21
              dzięki za pomoc:) zaryzykowałam i kupiłam. jak przyjdzie paczka to podzielę się
              wrażeniami.
              pozdrawiam
            • chocochoco Re: PILNE mitzy 30.08.08, 23:02
              Jeżeli chodzi o Mitzy to wiele zależny od koloru, ja mam czerwoną, ma dobry
              obwód, idealne miski, piersi wyglądają jak cudne jabłuszka, idąc za tym tropem
              kupiłam czekoladową, ale miała za małe miski i obwód jeździł mi po plecach, tak
              samo było z pistacjową, na brzoskwiniową już się nie zdecydowałam. Czerwona
              Mitzy od ponad roku jest moim number one, chociaż w międzyczasie przymierzyłam
              chyba ze 20 innych staników.
      • limonka_01 Re: PILNE mitzy 30.08.08, 10:03
        esmaya napisała:

> czy przy wymiarach 77/98 rozmiar 32ff będzie dobre?

Powinno być dobre. Mitzy miski ma raczej małe. Na 77/100 rozmiar 70G
        mi bułkuje. Mam czekoladową.
        • esmaya dotarła:) 04.09.08, 19:17
          na razie tylko przymierzyłam, ale jestem bardzo zadowolona:)
          nie pamiętam czy pisałam, ale to jest mitzy pistacjowa. pasuje i jest prześliczna!
          obwód ok, miski są w sam raz, co bardzo mnie cieszy, bo arabella zaczęła robić
          się przyciasna
          /niestety nie w obwodzie;)/
          jak ponoszę jakiś czas to podzielę się dalszymi spostrzeżeniami
          • esmaya mitzy 09.11.08, 21:06
            dalsze spostrzeżenia:
            nadal śliczny;)
            fiszbiny nie dla mnie, na mostku za szeroko i za wysoko, kanały na fiszbiny
            prawie 2cm dłuższe od fiszbin, więc się przesuwały. podszyłam na mostku i
            przesunęłam całkiem w stronę pachy, ale mostek dalej mi uciskały i jeszcze w bok
            piersi się wbijały(piersi dość daleko z boku mi się zaczynają)-tu ma chyba
            zastosowanie szczególna teoria fiszbinowa.
            obwód rozciągliwy porównywalnie z arabellą chyba, próbowałam podszyć, ale raczej
            marnie mi to wyszło;)
            generalnie najbardziej te fiszbiny mi przeszkadzają, planuję wyciągnąć i śliczny
            stanik będzie do spania:]
    • limonka_01 ANTOINETTE cielista 30.08.08, 10:27
      Przymierzałam się do niej, od kiedy pojawiła się w zapowiedziach.
      Jaka jest Antoinette, to chyba wiadomo: wygodny, dobrze zbierający
      stanik, który prawie na każdej kobiecie dobrze leży. Miska
      standardowa, obwód też. Na moje 77/100 rozmiar 32G jest OK.
      Natomiast kolor jest rewelacyjny. Żaden brudny beż, jak w Rio czy
      Millie. Jest to prawdziwy cielisty kolor o ciepłym odcieniu, który
      znakomicie pasuje do skóry. Z tego powodu jest świetny pod białe i
      przejrzyste bluzki. Dzięki niemu uwierzyłam, że rzeczywiście beżowy
      stanik można nosić pod białą bluzkę i nie będzie prześwitywał
      brudnobeżowym kolorkiem. Ponadto jest całkiem bezpieczny, tzn. nie
      ma żadnych przezroczystości, jak np. ostrygowa Arabelka.
      Dodatkowa zaleta, to rozmiary - do 28H i 30J.
      • yaga7 Re: ANTOINETTE cielista - jestem na nie 27.10.08, 16:07
        Kupiłam dla mojej mamy - chciała cielisty stanik, więc po poczytaniu forum
        zdecydowałam się między innymi na ten model.
        No i klapa.
        Zarówno na mnie, jak i na mamie (mamy dość podobne wymiary) leży po prostu źle.
        Robi jakieś takie dziobo-worki, do tego brzeg miski nieładnie wchodzi w biust.
        Może taki jest efekt, jeżeli szerokofiszbinowiec założy wąskofiszbinowca.
        Na pewno nie polecę już mamie żadnych balkoników - Fantasie Mariette leżała
        bardzo, bardzo podobnie.
    • kas.iwo Re: Rio vs. Pollyanna 31.08.08, 00:54
      no dobra, sprawa wygląda tak. poczytałam trochę Wasze wypowiedzi i
      mam problem. nie wiem który model wybrać. mój ostatni zakup to
      staniki Panache Tango II. wychodzi na to, że mam rozmiar 70H. na
      początku wszystko było super. mogłam skakać, biegać i piersi
      zostawały na swoim ? po prostu nie mogę sie schylić bo zaraz piersi
      wyłażą... :(

chce wkońcu kupić dobry stanik. który będzie lepszy? Pollyanna jest
      ładniejsza i wydaje się wyższa ale Rio chyba lepiej by trzymał
      biust... sama nie wiem;/ pomóżcie...
    • sanna-ho Pollyanna karmelowa 31.08.08, 00:55
      jaki rozmiar zamówić?
      Dla kumpeli, potrzebuje bardzo ścisłego 30 E albo normalnie rozciagliwego 28 FF

No i nie wiem, jak z Polly - rozciągliwa?
      Mało- czy wielkomiseczkowa?
      • k_j_z Re: Pollyanna karmelowa 31.08.08, 04:55
        ja mam karmelową 30E.
        jest bardziej scisliwa niz czarna.
        kupiłam w bellalusso - czarna na miejscu, karmelową mieli mi dosłac za tydzień.
        Do głowy mi nie przyszło ze będzie bardziej scisliwa
    • mixaiza Arabella - pomocy, jaki rozmiar? 31.08.08, 06:20
      Dziewczyny ustaliły, że mam 65F. Moje wymiary 74/90.
      Póki co chodzę w 70D i się meczę. Chcę kupić w końcu super stanik.
      Czy arabella 65F będzie dobra?
      Ma ktoś takie wymiary i poleci mi coś konkretnego?
      dzięki :)
      • jaagna Re: Arabella - pomocy, jaki rozmiar? 31.08.08, 08:11
        Arabelka w rozmiarze 65F będzie za szeroka i o zbyt obszernych miskach. Ale ten model to znany rozciagliwiec i wielkomiseczkowiec (nietypowy model), więc trzeba to uwzględnić. Jeśli naprawdę chcesz Arabelkę, to polecałabym rozmiar 60FF (czyli o 1 rozmiar w obwodzie i w miseczce mniejszą).
      • przyjaciolka288 Re: Arabella - pomocy, jaki rozmiar? 04.09.08, 12:55
        Ja tez proszę o pomoc, bo już całkiem zgłupiałam. Wiem, że
        wielkomiseczkowiec i rozciągliwiec. Idąc tym tropem czy 28F bedzie
        dobre przy moich wymiarach (czy przesadziłam)? Kurczę, był kiedyś
        taki wątek, gdzie dziewczyny wpisywały swoje wymiary i listę dobrych
        staników (modele). Możeby taki znów założyć? Przecież tak byłoby nam
        łatwiej - szczególnie jak trzeba się zdecydować na ofertę
        internetową. Wiadomo - każdy biust jest indywidualnością w swoim
        rodzaju, ale mimo to, zwiększyłyby się szanse na to, że nie będzie
        trzeba odsyłać. Co myślicie?
        • mixaiza Re: Arabella - pomocy, jaki rozmiar? 11.09.08, 20:08
          Byłam w sklepie z Freyą :)
          Okazało się, że nie mam 65F a 65 E (wymiary 74/90).
          Nie kupiłam Arabelki bo mi nie pasowała.
          Kupiłam Polyannę i jestem zachwycona :)
    • mackkenzie jaki rozmiar Rio? 31.08.08, 10:11
      Chciałabym jakiś czarny stanik (niekoniecznie całkowicie) i wstępny wybór padł na Rio

do tej pory mam jeden dobry biustonosz - Saskię 30G

i tu moje pytanie jaki rozmiar Rio - słyszałam , że to wielkomiseczkowiec i nie dam sobie ręki uciąć ale chyba też rozciągliwy, czyli mam brać :
      a) 30FF (mój obwód, mniejsza miska)
      b) 28H (mniejszy obwód, moja miska)
      c) 28G (mniejszy obwód, mniejsza miska)

głowiąc się tak nad tymi rozmiarami w każdym modelu muszę przyznać, że w czasach ciemnoty stanikowej było o wiele łatwiej po prostu 75/d i już....( to oczywiście tak żartem)
      • samo_zloto Re: jaki rozmiar Rio? 31.08.08, 10:34
        Rio to wielkomiseczkowiecz i raczej ściśliwiec (ale nie aż tak bardzo), więc
        jeśli Twój rozmiar to 30G, to proponuję 30ff.
    • magda_552 Czy Rio i Millie to ten sam rozmiar co arabella? 02.09.08, 08:29
      Mam Arabelkę 75G i to w końcu prawie idealny stanik- prawie bo wolę
      wyżej zabudowane boczki. Czy kupując Rio i Millie celować też w 75G?
      Czy może w Rio lepiej 75FF? Naczytałam się że to okrutny
      wielkomiseczkowiec. A ta moja czarna Arabelka jakby miała odrobinkę
      mniejsze miski to by nie zaszkodziło.
      • kwiatek04 Re: Czy Rio i Millie to ten sam rozmiar co arabel 02.09.08, 11:48
        Jesli masz arabelke 75G to ja bym tobie sugerowala rio 80F. Dlaczego?
        Masz wymiary 88/110, czyli twoj normalny rozmiar wypada 80FF.
        Arabelka to rozciagliwiec dlatego wzialas 75 w obwodzie i na dodatek
        wielkomiseczkowiec, czyli trzeba wziac miseczke miejsza niz normalnie, czyli w
        twoim przypadku G :)
        Rio natomiast to scisliwiec, wiec bierzesz swoj regularny rozmiar, czyli 80, ale
        wielkomiseczkowiec, czyli dla ciebie powinno byc odpowiednie F :)
        Na Millie sie niestety nie znam ;)
        • magda_552 Re: Czy Rio i Millie to ten sam rozmiar co arabel 02.09.08, 12:53
          A widzisz! tego nie wiedziałam. Ale na pewno Cię posłucham jak
          księdza bo masz podobne wymiary. Dzięki
          Tę arabelkę to utrafiłam bo sciągnęłam rozmiar z jednej z forumek o
          bardzo podobnych wymiarach
    • catsumi Zsuwające się ramiączka w Rio 02.09.08, 13:50
      Czy wy też macie ten problem zsuwających się ramiączek w Rio? Lubię
      ten stanik ale strasznie mnie to denerwuje i tak w efekcie tego leży
      w szufladzie albo chodzę w nim tylko po domu. Przez to, że ramiączka
      są gładkie nawet jak je podciągnę to po jakimś czasie zsuwają się w
      dół. Może coś na nie naszyć? Tzn myślałam żeby zanieść do krawcowej
      bo ja niestety jeżeli chodzi o takie sprawy jestem zupełnie zielona
      i wątpię żeby się to ładnie prezentowało ;)
      • myszencja6 JESZCZE RAZ ARABELKA 02.09.08, 16:00
        tak o niej śniłam, że w końcu kupiłam. Noszę 75F (powinnam w zasadzie 70G), więc Arabelkę kupiłam 65G (chyba powinnam większą miskę ale nie było). W każdy razie zawiodłam się. Biust mi się rozłazi na boki. Miska wcale nie jest jakos bardzo za mała, może minimalnie się bułkuje na górze. Obwód ok. Nie podoba mi się jak założę bluzkę, buuu:-(( Mam Panache Tango II w rozm 75F i wygląda zdecydowanie lepiej.Biust jest zgarnięty do przodu, prosto się trzyma. Nie wiem czy większa miska w Arabelce coś by dała, bo krój i układ ramiączka-miska będzie taki sam.
        Czy to znaczy że jestem panachowcem a nie freyowcem? Czy może spróbować z innym modelem Freyi?
        • sq9oj Re: JESZCZE RAZ ARABELKA 05.09.08, 08:24
          Możesz próbowac z innymi :)
          Ja w arabelce też wygladałam nie tak.
          Sprobuj Pollyanny i Antoinette.
          Imho lepiej zbierają
      • chrumpsowa Re: Zsuwające się ramiączka w Rio 04.09.08, 20:51
        Zaczely mi sie zsuwac gdy biust mi urosl. Wczesniej lezal idealnie.
    • magdoska1 phoebe a dolly 03.09.08, 08:21
      witam, proszę o pomoc - mam dolly 32e - obwód niby na ostatnią haftkę ale miski
      leżą idealnie (piekne jabuszka robi) i moge kupić phoebe nude 32dd - czytałam że
      dużomiseczkowiec - czy myślicie że bedzie dobre czy lepsze byłoby 32e?
      73/92
    • kura17 rozmiary Rio, Arabelli i Pollyanny 04.09.08, 20:06
      udalo mi sie dobrac rozmiarowo dwa staniki:
      rio czerwone, rozmiar 32G
      arabelle nutmeg, rozmiar 30H

pasowalo jeszcze na mnie panache fiesta aqua, rozm. 32H, ale fiszbiny byly za
      szerokie

poluje na pollyanne biala...
      jaki rozmiar doradzilyby specjalistki?

moje wymiary to 79/107-109, ale do tej pory wyliczone rozmiary (32HH i
      odpowiedniki dla rozciagliwcow) sie nie sprawdzily, byly za duze... pollyanne
      32HH mierzylam i miala za duze miski (zdjecia sa w galerii, w dziale "pomoc dla
      ...")
      cally 30J oraz fiesta 30J - duzo za duze w misce, obwod ok
      tango 30jj - bardzo duzo za duze w misce ;) obwod ok
      wszystkie te powyzsze byly kupione za jednym razem, gdy jeszcze nie wiedzialam,
      ze te rozmiary za duze...
      • kwiatek04 Re: rozmiary Rio, Arabelli i Pollyanny 05.09.08, 08:33
        Rio - wielkomiseczkowiec masz w rozmiarze 32G, a Polyanna - malomiseczkowiec
        32HH za duza. Wedlug mnie sprobuj 32H :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka