Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 4

14.11.08, 12:04
Kupiłaś stanik i nie pasuje?
Napisz o tym, może razem coś poradzimy.
Podaj swoje wymiary oraz rozmiar i model stanika.

LinkI do poprzednich WĄTKÓW RATUNKOWYCH:

1) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74890482&s=0
2) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=83561236&s=0
3) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82152342
Obserwuj wątek
    • naturalna26 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 13:33
      Witam
      Kupiłam wczoraj stanik, w sklepie. Pani pomierzyła mnie i wybrała mi jeden z
      tych unikalnych, niestandardowych rozmiarów.
      Z mojej rozmiarówki najtańszy kosztował 170 zł. Kupiłam więc go.
      I nie mogę nawet powietrza do końca nabrać. Tzn nabiorę, ale kiedy wypycham
      żebra sprawia mi to wysiłek. Mam cały czas wrażenie, że stanik ten jest za
      ciasny w obwodzie. Jestem załamana, ponieważ wczoraj wychodząc ze sklepu
      pytałam czy w razie potrzeby mogłabym go odnieść jeśli jednak będzie za
      ciasny, na co Pani zrobiła problem.
      Natomiast Pani która mnie obsługiwała, doradzała, stanowczo twierdzi, że
      stanik ma być taki ciasny, a ja muszę się do tego przyzwyczaić ponieważ to
      właśnie ciasny obwód trzyma pierś.
      Ale czy to ma aż tak wyglądać, że dzisiaj chodząc w nim od rana cały czas
      myślę o nim i o tym że mi ciasno?
      Nie wyobrażam sobie np. iść na solarium i po solarium ubrać ten stanik- to
      byłaby istna katastrofa!
      Nie wiem co mam robić, proszę pomóżcie, doradźcie mi, czy to ma tak wyglądać,
      czy to jest normalne, czy te "nowoczesne" jeśli chodzi o rozmiary staniki mają
      być takie ciasne?
      Poza tym załamałam się po raz drugi, kiedy dzisiaj zobaczyłam takie piękne
      (też wielorozmiarowe) staniki po 85 zł na internecie... a tam najtańszy
      150-180 zł... i w górę... a wybór kiepski.
      Co powinnam zrobić? Bardzo proszę o wasze rady...

Rozmiary stanika:
      uk 28FF
      eu 75 FF
      fr 60FF

Mój obwód, który sama sobie mierzyłam pod biustem:
      70-71 cm

Pozdrawiam
      • agastrusia Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 13:45
        naturalna26 napisała:

> Rozmiary stanika:
        > uk 28FF
        > eu 75 FF
        > fr 60FF

Ten europejski nie jest przypadkiem 60?

> Mój obwód, który sama sobie mierzyłam pod biustem:
        > 70-71 cm
        >
        > Pozdrawiam

No i jeszcze przydałby się obwód w biuście ;-) i model tej Frei
        • naturalna26 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 14:21
          Kiedy mierzę obwód w biustonoszu (jeśli dobrze mierzę) wychodzi mi 90 cm...
          • naturalna26 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 14:26
            Już psychicznie nie wytrzymuję..
            • naturalna26 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 14:43
              Model:
              aa3510bk
              • roza_am Rio 14.11.08, 15:03
                Czyli model z natury dużomiseczkowy (tzn. należy kupować rozmiar miseczki o
                oczko mniejszy niż normalnie).
                W zależności od koloru jest umiarkowanie lub bardzo ściśliwy. Jaki masz kolor?

I zwykle kosztuje nieco taniej - rozumiem Twoją frustrację z tego powodu.
                • roza_am Re: Rio 14.11.08, 15:04
                  Pewnie to bk oznacza czarny (BlacK).
          • agastrusia Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 15:13
            Hmmm dziwne - z kalkulatora jak wół wychodzi 60 FF/65 E więc to Rio powinno być
            raczej za duże w miseczkach. Ja już niżej ktoś pisał powinnaś wziąć go z
            odpowiednio mniejszą miseczką 65DD/60F.
            Napisz coś jeszcze o miseczkach czy dobrze leżą, czy może odstają. Bo może
            wystarczy tylko przedłużka ;-). Jeśli masz możliwość możesz też zrobić foty i
            wrzucić do galerii wtedy będzie znacznie łatwiej cokolwiek ocenić.

A swoją szosą nie rozumiem dlaczego nie możesz zwrócić towaru, który ci do końca
            nie odpowiada :/
            • roza_am Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 15:34
              Ale już dla 91 cm w biuście wychodzi o miseczkę więcej. Czyli w zasadzie w
              granicach błędu w pomiarze. Poza tym przecież odchylenia +/- jedna miseczka od
              bra-fittera są nadal normą.

Nie ma w tabeli obwodów czarnego rio 60-tki, ale wg innych kolorów/rozmiarów
              faktycznie może być na styk.

Inna rzecz to wąskofiszbinowość Rio, jeśli nie jesteś z nim kompatybilna, to
              nawet dobry obwód może wydawać się za ciasny, z powodu ucisku fiszbin. Ale tę
              kwestię można rozstrzygnąć jedynie poprzez Galerię.
              • agastrusia Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 16:53
                roza_am napisała:

> Ale już dla 91 cm w biuście wychodzi o miseczkę więcej. Czyli w zasadzie w
                > granicach błędu w pomiarze. Poza tym przecież odchylenia +/- jedna miseczka od
                > bra-fittera są nadal normą.

No tak. Ja sama rozmiar mam niższy niż to wychodzi z kalkulatora ;-)

Więc dobrze byłoby gdyby autorka wątku napisała coś więcej na temat swojego biustu.
                >
                > Nie ma w tabeli obwodów czarnego rio 60-tki, ale wg innych kolorów/rozmiarów
                > faktycznie może być na styk.
                >
                > Inna rzecz to wąskofiszbinowość Rio [...]

Czy jest wąskofiszbinowy to raczej wątpie ;-) - przynajmniej moje ;-P

> nawet dobry obwód może wydawać się za ciasny, z powodu ucisku fiszbin. Ale tę
                > kwestię można rozstrzygnąć jedynie poprzez Galerię.
      • martulka_s Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 14.11.08, 16:37
        Mnie się wydaje, że przedłużka powinna rozwiązać problem do czasu rozciągnięcia
        się troszkę obwodu. Ja kiedy kupiłam Rio ze 3 miesiące po odkryciu dobrego
        rozmiaru, miałam wrażenie, że dostanę zawału serca od tego ścisku ; ) Przy 69cm
        pod biustem i sporej ilości ocieplacza. (czyli mogłam się ścisnąć porządnie ; ))
        Tym niemniej, jeśli cena cię uwiera, idź i chociaż spróbuj zwrócić ten
        biustonosz. Pani ekspedientka, nawet, jeśli jest niezbyt miła, może pójść ci na
        rękę. A już z całą pewnością nie ma się czego bać i dokładać sobie nerwów. : )
      • wera9954 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.11.08, 14:15
        Jeszcze jedno co do Curvy Kate - te staniki mają szerokie fiszbiny. Jeśli
        freyowe fiszbiny były OK, te z Curvy Kate na pewno będą za szerokie (a miska
        prawdopodobnie za płytka).
        • wera9954 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 15.11.08, 14:25
          Jeżeli jednak fiszbiny w Rio są za wąskie, śmiało kup biustonosz Curvy Kate :)
    • ellen.cherry Re: za szerokie fiszbiny w Rio 14.11.08, 17:37
      W koncu cos mniej wiecej na mnie pasuje :) Kupilam Rio 65GG, w wyborze pomagala pani Marysia z Peachfield. A teraz problemy:
      1. Fiszbiny sa troche za szerokie - drut celuje raczej w tylna krawedz pachy niz w jej srodek. Boje sie, ze jak sprobuje zwezic je recznie, to miseczki zrobia sie za duze (i tak sa lekko luzne, jesli nie jestem maksymalnie wyprostowana, bo kupowalam stanik tuz przed miesiaczka).
      Jesli Freya jest zbyt szerokofiszbinowa to co mi zostaje?

2. Wiekszosc stanikow poszerza mnie optycznie, bo nie zbiera piersi z bokow. W Rio w miare ok, ale bez rewelacji, w Pollyannie zupelnie nie ok, okragle buly rozepchniete na boki, a Panache to juz masakra! Mialam wrazenie ze Tango pokrywa co najmniej polowe mojego tulowia, zaczyna sie na brzuchu i konczy pod szyja :) no i oczywiscie nie zbiera nic a nic.

3. Co powinnam teraz testowac, zeby zblizyc sie do idealu?
      • maith Re: za szerokie fiszbiny w Rio 14.11.08, 18:18
        W GG-plusach Freya już nie jest wąskofiszbinowa. Niektóre Panache są w tej
        części rozmiarówki węższe niż Freye. Na pewno Panache Sienna. Dość fajny model,
        bo jabłuszkujący i zbierający piersi w granicach sylwetki.

Jeśli masz problem pokrywania za dużej części tułowia, to zajrzyj koniecznie na LMB
        malobiusciaste.prv.pl
        bo tam ten problem jest dość poważnie przewałkowany.
        • naturalna26 Re: za szerokie fiszbiny w Rio 14.11.08, 23:49
          Moje kochane!
          Dzięki evolet odnalazłam ten wątek...
          Nie mogłam go odnaleźć od popołudnia, ach te początki...

Więc, kolor staniczka był czarny.
          Miseczki wydawałoby się że były bardzo dobrze dopasowane.
          Ekspedientka nawet dziś mnie o tym zapewniała- ja na oko też uważam, że były ok.

Staniczek oddałam. Być może ucisk bym zniosła... ale jak zobaczyłam taką piękną
          brązową Emilkę z niebieskimi kwiatkami za 85 to skromny Rio za 100 zł więcej
          wydał mi się nie tym czego bym chciała.
          No i ten stały ucisk i wrażenie sińców na żebrach...

Powiedziałam o tym Pani ekspedientce. Powiedziała mi, że wie co czuję, ponieważ
          ona jakieś kilka miesięcy temu postanowiła chodzić w staniku mniejszym o 5 cm
          niż jej idealny rozmiar i przeżywała prawdziwe katurgi przez 2 tygodnie...

I stąd rodzi się moje pytanie. Dlaczego?
          Dodam, że ta Pani miała raczej małe piersi...
          Nie rozumiem jednak, jeśli ktoś ma właściwie dobrany rozmiar obwodu, co uzyskuje
          "zmniejszając" go na siłę?
          Pani mówiła również, że zostawały jej dość głębokie pasy po zdjęciu tego
          stanika... po co to wszystko?

<zapomniałam zapytać o to jej, niestety>
          • evolet Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 00:08
            To jest jeden z problemów, które się przewijają przez Lobby. Nie chodzi nam o
            zaniżanie obwodu na siłę. Chodzi nam o noszenie takiego, który będzie trzymał
            biust, żeby ten nie wisiał na ramiączkach. Porównanie jak z plecakiem - porządne
            plecaki mają pas do zapięcia na biodrach, po to, żeby ciężar nie spoczywał na
            ramionach. Kwestia jest taka, że większość z nas nosiła za luźne obwody i
            zupełnie niewłaściwe miseczki, a w dodatku staniki raczej wątpliwej jakości -
            rozciągliwe. Już zamiana stanika polskiej produkcji na brytyjczyka, nawet w tym
            samym rozmiarze, robi różnicę, bo materiał się tak nie rozciąga. Kiedyś staniki
            były szyte z płótna, które się nie rozciągało. Teraz szyje się z koronek, tiuli
            itp. A rozmiarówka nadal obowiązuje ta sama - czyli dla osoby, która ma 72cm pod
            biustem nadal poleca się stanik z obwodem 70cm.
            Dodatkowo dochodzi problem ściśliwości danej osoby:) Upraszczając: im ktoś ma
            mniej pod biustem tym jest mniej ściśliwy = tym mniej powinien zaniżać obwód. Bo
            ściskanie żeber nie ma sensu.
            Natomiast sławna migracja to efekt uboczny noszenia dobrze dobranych staników.
            My tu nie powiększamy sobie piersi poprzez ściskanie się w biuście:) To wychodzi
            później w praniu, bo się okazuje, że przy za małych miskach biust, który się w
            nich nie mieścił, uciekł i rozlał się np. pod pachy [w końcu biust to w dużym
            stopniu tkanka tłuszczowa]. A luźny obwód go nie zatrzymał. Albo w przypadku
            mniejszych/średnich biustów: uciekał dołem, pod fiszbinami. Nie wiem, czy miałaś
            kiedykolwiek taką sytuację, że stanik z przodu podjeżdżał Ci do góry, albo że
            chociaż mogłaś go sama podciągnąć. To jest takie rozwałkowywanie biustu.
            Nie wiem, jakie wymiary i jaki rozmiar nosi/nosiła ta Pani. Może miała dobrze
            dobrany stanik i nie potrzebowała jeszcze bardziej zaniżać? Istnieje też
            przypadek, gdzie obwód ciśnie, bo miska jest za mała - biust się do niej nie
            mieści, więc nadal sobie próbuje uciekać pod obwód, a ten uwiera.
            Jeszcze raz powtórzę: nie zaniżamy dla samego zaniżania:)
            • evolet Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 00:14
              Może jeszcze dodam: ja mam 65cm pod biustem [no, naprawdę ciasno mierzone] i
              noszę staniki o obwodzie 60, a parę z obwodem 65 też mam. Obecnie jestem
              małościśliwa, na żebrach już nie mam tłuszczyku. Jak zaczynałam na lobby, miałam
              pod biustem 72-73cm i zaczęłam od staników w obwodzie 65 [a wcześniej nosiłam
              75...] - wtedy część z nich była naprawdę ciasna, część mogłaby być ciaśniejsza,
              ale łatwiej mi było zapiąć ciasną 65 jak miałam 8cm więcej pod biustem, niż
              teraz ciasną 60 jak mam 5cm więcej pod biustem.
              • naturalna26 Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 00:34
                Evolet bardzo Ci dziękuję za tak przejrzyste i jasne wtajemniczenie.
                No to teraz już wiem :)
                Jeśli chodzi o uciekanie piersi- nie raz spotkałam się z tym problemem i to
                chyba w każdą stronę... w górę jak i w dół.
                Najgorsze jest to, że nadal tkwię w jednym z takich staników, jednak teraz już
                jestem uświadomiona.
                W związku z brakiem brązowo-niebieskiej Emilki, postanowiłam kupić czarno-różową
                Portię... 60 FF ?
                Może i ja przyzwyczaję się do "nieco ciaśniejszego" stanika?
                Może nie będzie tak ciasna 60-ka Portia jak Rio?
                Nie chcę też kupić zbyt luźnego stanika... Nie chcę również już wymieniać.
                Chcę już chodzić w nowych, dopasowanych i nie zdejmować nigdy!!

Przez te stare staniki tak sobie cycki zepsułam... rozstępy i "opadnięte" to się
                zrobiło... Da się to jeszcze naprawić? :(
                Ujędrnić je jakoś? ...
                • naturalna26 Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 00:49
                  I jeszcze najbardziej nurtujące mnie pytanie.
                  Chciałam do kompletu wziąć również szorty...
                  Jednak nie wiem jak rozmiar S-M ma się do cyfr: 8 10 18...
                  Co ja bym bez was zrobiła i bez Ciebie evolet...
                  • naturalna26 Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 00:57
                    Czy to co znalazłam jest poprawne?
                    brytyjski rozmiar 8, czyli polski 36-38
                    Bryt. 12- Pol. 42-44
                    Bryt. 16- Pol 44
                    • kuraiko Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 01:00
                      z tego co się orientuję, to 8 = 36, 10 = 38, 12 = 40 itd...

aha nie pękaj dziewczyno, ja najpierw nie miałam kasy na stanik, a
                      teraz mam, a i tak za mało. a np nie potrafię się zdecydować na
                      pewne staniki, bo najpierw się napalę, że fajne, a potem przeczytam
                      coś co mnie od nich odstrasza (jak z Adore Daisy albo z tą Portią
                      Curvy Kate :/)
                • evolet Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 12:27
                  To w sumie może faktycznie lepiej kupić 60FF a jeśli Ci będzie za ciasno to
                  przedłużkę. Nie wiem, na ile CK się rozciągają, chyba bardziej niż Rio. Ja mam
                  je dopiero od niedawna. Co do majtek - ja mam majtki Portii 12 na 98cm w
                  biodrach, ale np. z Panache czy Masquerade wiem, że bym brała 10, bo 12 noszą
                  dziewczyny mające 102cm w biodrach. Gdzieś jest wątek o majtkach nawet:)
          • agastrusia Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 14:28
            Nie wiem co zyskuje osoba zaniżając obwód "na siłę" ale w dużej mierze jest to
            kwestia bardzo indywidualna.
            Ja mam 82 cm pod biustem i noszę 70 ;-), a co się tyczy Rio to mam wrażenie, że
            mogłoby być ciaśniejsze i nie żebym się katowała - mogę swobodnie oddychać i nie
            odczuwam bólu ;-P - ale ja mam sporo tłuszczyku ;-)
            Nie chodzi tu bynajmniej o takie ściskanie się jak kiedyś robiono to gorsetem (i
            niekiedy dzisiaj). Po prostu bierze się poprawkę na rozciągliwość materiału i
            naszą własną ściśliwość i to wsio ;-P
          • mefistofelia Re: za szerokie fiszbiny w Rio 15.11.08, 23:57
            ja, majac tez 70cm pod biustem, z 60tek nosze tylko arabelke, ktora ze wzgledu
            na swoja rozciagliwosc praktycznie jest 65tka.
            w 60tce rio bym sie prawdopodobnie nie dopiela (z tego modelu nawet 65tka mnie
            sciskala). tym bardziej sie dziwie, ze ekspedientka namowila cie do az tak
            scislego obwodu. do tego wiedzac, ze jestes na samym poczatku stanikowej przygody.

pierwsze biustonosze o obwodzie 65 musialam zdejmowac po kilku godzinach bo mnie
            niesamowicie cisnely. po 1,5 tyg sie przyzwyczailam i bylo juz wygodnie. ale
            uczulam na to, ze czasem zebra potrzebuja troche czasu na przyzwyczajenie sie do
            ciasniejszego obwodu.
            ciasny stanik to cos jak nowe buty. niektorym od razu wygodnie, a niektorych
            musi z poczatku troche pogniesc i poobcierac by zaczelo byc wygodnie
    • pitupitu10 ap77 - przeklejone 15.11.08, 13:09
      Hej!
      Juz troche sie wdrozylam w temat, poczytalam tutaj i zakupilam Tango plunge no
      i kurcze boli:( Wymienilam nawet rozmiar z FF na G, chodze, przyzwyczaiajm sie
      i jest tylko ciut lepiej.
      Dlaczego te staniki sa takie niewygodne? Chyba dobrze dobranej bielizny nie
      powinno sie czuc? To niezdrowo, zeby uciskala? jeszcze nam sie to na zdrowiu
      odbije???

Czy w tym modelu (Tango plunge) fiszbina moze zachodzic na ..jakby to opisac
      hmmm jest POD pacha posrodku, czyli rowno na boku, nie na plecach, ale tez nie
      na rowno z koncem piersi. Mi sie wydaje, ze siega troche za daleko i nie
      zbiera tak bardzo, troche sie na boki rozlewa cialko, a moze to prawidlowe
      jest( nie boli akurat w tym miejscu)
      Bede wdzieczna za wskazowki.
      Normalnego tango z wysokim fiszbinami przy mostku, nie moglam zniesc :(
      • pitupitu10 Re: ap77 - przeklejone 15.11.08, 13:11
        Jeśli stanik obciera i jest niewygodny, to jest niedobrany. Po pierwsze: jakie
        masz wymiary? Jaki rozmiar nosisz?
      • tfu.tfu Re: ap77 - przeklejone 15.11.08, 13:49
        a może spróbuj freye? mnie wszystkie panasze (poza maskaradkami) uwieraja,
        gniotą i ogólnie mi z nimi nie po drosze (a szkoda, bo piękne) i może spróbuj
        cos, co ma fiszbiny wpisane w obwód?
      • kasica_k Re: ap77 - przeklejone 15.11.08, 15:37
        > Czy w tym modelu (Tango plunge) fiszbina moze zachodzic na ..jakby to opisac
        > hmmm jest POD pacha posrodku, czyli rowno na boku, nie na plecach, ale tez nie
        > na rowno z koncem piersi. Mi sie wydaje, ze siega troche za daleko i nie
        > zbiera tak bardzo, troche sie na boki rozlewa cialko, a moze to prawidlowe
        > jest( nie boli akurat w tym miejscu)

Możliwe, że nosisz za dużą miseczkę (i być może do tego za ciasny obwód).
        Fiszbina powinna łukiem dokładnie obejmować pierś, bez sięgania dalej. Możliwe
        też, że Tango nie jest modelem dla Ciebie. Możesz albo spróbować Tango w innym
        rozmiarze, albo któregoś ze staników określanych tu jako "wąskofiszbinowe".
    • plecionka Mostek 15.11.08, 14:36
      Wredne forum, wcielo mi posta i musze pisac jeszcze raz:(
      Po zmierzeniu kilkunastu stanikow stwierdzam, ze w kazdym wystepuje nastepujacy problem: fiszbina na mostku albo wchodzi na wieksza piers, albo wyglada, ze na nia wlezie podczas noszenia. Powinnam sie tym przejmowac? A moze powinnam to zignorowac i jesli tylko stanik nie bulkuje, kupic go? Ten wlazacy mostek nie uwiera mnie, ale sam fak, ze nie lezy tak jakbym chciala bardzo mnie denerwuje:(
      • plecionka Re: Mostek 16.11.08, 18:29
        Juz sama znalazlam czego szukalam:P
        Wklejam, bo moze komus jeszcze sie przyda, a watek ratunkowy dosc czesto jest na gorze w odrozneniu od watkow specjalistycznych: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=74455372&a=74455372
    • whiteanney 77/104 16.11.08, 17:29
      dziewczyny,
      kuzynka poprosila meni o masqueradki na rozmair 77/104, ale nie ma
      jej ze mna w uk,wiec nie ma jak przymierzyc stanikow.
      powiedzcie, jaki najlepiej rozmiar jej wyslac?!

dziekuje
      • martulka_s Re: 77/104 16.11.08, 20:37
        W 32G raczej się nie zmieści przy tych wymiarach w biuście : / Pozostaje 34FF/G
        ale będzie sporo za luźne pod biustem. Niestety produkują je tylko do miseczki G.
    • mlekowtubce za ciasny obwód 17.11.08, 00:13
      Zamówiłam tango plunge z bravissimo. Miska idealna, niestety ledwo
      się dopięłam i nie mogę oddychać. Wymienić na szerszy obwód
      przeliczając miskę czy liczyć na to, że się rozciągnie? (czytałam,
      że to rociągliwiec)
      Dodam jeszcze, że zamówiłam ten stanik w zamian innego zgubionego na
      poczcie i nie bardzo już mam siłę i ochotę chodzić na pocztę.
      I jeszcze jedno pytanie: kiedy zamawiałam normalnie przez
      bravissimo, to razem ze stanikiem przychodził od razu formularz
      wymiany, tym razem go nie było. czy to znaczy, że jeśli paczka była
      wysłana jako "odszkodowanie" to nie można jej wymienić?
      • tfu.tfu Re: za ciasny obwód 17.11.08, 01:00
        wyślij zapytanie do bravissimo, wtedy Ci na 100% udzielą wyczerpującej
        odpowiedzi. jeśli sie nie da wymienić, może spróbuj z przedłużką? wiele forumek
        tak robi :)
      • agafka88 Re: za ciasny obwód 17.11.08, 01:14
        a jaki był to stanik? Bo jak arabelka, to ja bym kupiła przedłuzkę, poczekała
        tydzień 2 i będzie ok. Ewentualnie jak to jest jakieś Kalyani, to też bym zostawiła
      • madzioreck Re: za ciasny obwód 17.11.08, 18:40
        Ja bym kupiła przedłużkę :)
    • my.bestia Nic nie pasuje - pomozcie!! 17.11.08, 21:40
      Moje wymiary to 88/114, jak poradzono kupuję staniki w rozmiarze 36G i tak:
      Panache Inferno za ciasny obwod, z przedluzka miseczki same spadaja.
      M&S Bridal Multiway ogromniaste miseczki splaszczaja piersi od gory i zjezdzaja
      nawet z zalozonymi ramiaczkami.
      Panache Venus Thong - utonelam w miseczkach
      Gossard Superboost - konce fiszbin wyszly na plecach
      Panache Tango II - akurat zamowilam 38GG (za wczesnieszymi sugestiami) -
      oczywiscie utonelam w calym staniku...
      Freya Arabella - 34H - kacze dzioby i ciut za ciasny obwod
      I juz nei wiem z co celowac.. raczej potrzebuje waskofiszbinowca, ale rowniez
      "wąskorozstawowca". Aby miseczki byly blisko siebie. CZy mozecie cos doradzic?
      Potrzebuje biustonosz na koniec grudnia do sukni slubnej i na drugi dzien :(
      • maith Re: Nic nie pasuje - pomozcie!! 18.11.08, 00:01
        My.bestia, spróbujmy wyeliminować oczywiste błędy.
        Staro poradziła Ci 36GG (czyli 80GG)
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79602582&a=79777009
        To zupełnie nie to samo co 38GG
        38 to polskie 85, które wyraźnie Ci odradzono.

Czy wiesz, że ta sama literka wyliczona od obwodu rozmiar większego daje Ci aż o
        dwa rozmiary większe miseczki?
        Dlatego 38GG jest na 120 w biuście. A jeśli to Tango II to na jeszcze więcej, bo
        to dużomiskowiec.

Czyli historię z Tangiem mamy wyjaśnioną,
        Gossard Superboost to sławny szerokofiszbinowiec,
        Panache Inferno mimo że z zewnątrz wygląda jak 2 deski klozetowe, to jest
        małomiskowcem, czyli w 36G mógł być po prostu za mały, a większych nie produkują.
        Arabella zwykle jest rozciągliwym dużomiskowcem, ale np. Arabella nutmeg moim
        zdaniem ma klasyczne miseczki, na pewno nie duże.

Co mogę Ci doradzić:
        Tango II w ogóle sobie odpuść, nawet w dobrym rozmiarze, bo ma szerokie fiszbiny.

Moim zdaniem warto się przyjrzeć:
        -ściśliwym dużomiskowcom wśród Freyi, w rozmiarze 36G (bo Freya do G jest
        wąskofiszbinowa)
        -z Panache wąskie fiszbiny ma na pewno Sienna i nie robi dziobów, tylko ładne
        jabłuszka (niestety nie ma jej w wersji białej)

Hmm... jest jeszcze jedno rozwiązanie. Jak Ci się uda, to będzie doskonałe.
        Musisz szybko zmiękczyć serce Effuniak i Sekretariatu Effuniak. One mogą wszystko.
    • zuzia757 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 18.11.08, 14:18
      Ja mam takie pytanko. Wczoraj kupiłam Pollyanne z dobraną przez Panią Marysię,
      ale zastanawia mnie jedna rzecz. Przy pachach robi mi się coś jak mała bułka.
      Stanik mam dobrze dobrany, obwód i miseczki leżą idealnie. Wszystko się trzyma,
      nic nie uwiera, piersi ładnie zebrane. Nawet gdy nosiłam mój stary stanik to nie
      robiły mi się bułki pod pachami. Teraz natomiast tak. Jednak nie są to jakieś
      wielkie buły. Wydaje mi sie, że może to przez to, że ten stanik jest zabudowany
      przy pachach i może dla tego mi się odciska. Bo te bułki nie są spowodowane tym,
      że piersi mi się w miseczkach nie mieszczą. Co o tym myslicie? Jest się czym
      martwić?
      • agafka88 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 18.11.08, 14:31
        Nie martwić się, tylko te bułki masować do miseczki i powinny po pewnym czasie
        się zintegrować:)
        • zuzia757 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 18.11.08, 14:54
          To dobrze:) będę masować. Dzięki za pomoc.
          • zuzia757 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 19.11.08, 20:27
            agrafko kochana:) pojawił sie jeszcze problem. W tej nowej polly zaczeły mi się
            w mostek fiszbiny wbijać:( na początku wszystko było ok. Ogólnie jak stoje
            prosto to jest dobrze, ale jak się nachylam czy siadam to trochę uwiera:/
            Ogólnie stanik bardzo wygodny, nawet te bułki , o których pisałam już znikają.
            Tylko teraz te fiszbiny...Ja nie wiem już sama. Czy to przez moją budowę czy
            przez stanik. Może ma za wysoko fiszbiny? Myślisz, że pomoże jeśli je trochę
            odegnę? Czy może sam się ułoży? Mam nadzieję, że da się to jakoś rozwiązać bo to
            mój pierwszy dobry stanik i ogólnie to jest na prawdę super.
            A tak w ogóle to wpadłam w stanikowe szalenstwo i ciągle planuję nowe zakupy:)
            tylko kasy jakoś brak.
            • zuzia757 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 19.11.08, 20:28
              przepraszam "agafko" a nie "agrafko" to z wrażenia:)
    • baba06 Re: wklejam tu może ktoś doradzi 19.11.08, 21:11
      bo muszę szybko kupić, a czuję się rozmiarowo zagubiona
      proszę o radę jaki rozmiar wziąć

www.woods-online.co.uk/cgi-bin/trolleyed_public.cgi?action=showprod_BE109&url=http://www.woods-online.co.uk/trolleyed/536/
      moje wymiary 72/90, noszę 30F/Pollyanna/
      • baba06 Re: aktywny link 19.11.08, 21:12
        www.woods-online.co.uk/cgi-bin/trolleyed_public.cgi?action=showprod_BE109&url=http://www.woods-online.co.uk/trolleyed/536/
    • paola_preziosa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 21.11.08, 16:28
      napisalam jeszcze w starym watku.. przeklejam i czekam.. :) pomozcie!

wyedukowana teoretycznie czytajac forum,
      obmierzylam sie i zakupilam pierwszy stanik. moje wymiary : 71/89..
      nabylam arabelle frei kolor "noir" rozmiar 30E bo strasznie mi sie
      podoba wizualnie.. zalozylam. super! urwalam metki.. i..
      po paru godzinach juz nie jest tak super :( tzn obwod moge zapiac
      tez na najciasniejsza haftke - ale zdaje sobie sprawe ze przy 71 pod
      biustem moglam celowac w jeszcze mniejszy obwod ale troche sie
      balam, wczesniej nosilam niesmiertelne 75B.. miseczki na dole leza
      super i ogolnie wygladam i czuje sie lepiej niz w starych
      stanikach.. problemem jest gora miseczek, ta haftowana gorna czesc..
      odstaje idiotycznie, marszczy sie i "falbankuje". co to moze
      znaczyc? michy za duze czy moze obwod? bo jak je naciagne troszke to
      leza dobrze.. a moze jestem "szerokofiszbinowa" i arabella mi nie
      lezy po prostu..? czy takie objawy bylyby typowe..?
      nie wiem, moze arabella jest "duzomiseczkowa" a moze moge jeszcze
      liczyc ze sie moj biust ulozy jako ze to pierwszy dobry stanik..?
      tego stanika juz nie odesle ale przynajmniej na nastepne zakupy
      chcialabym wskazowek.. RATUJCIE!!!
      z gory dziekuje:)
      • plecionka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 21.11.08, 20:11
        Z tego co mi wiadomo to Abella jest duzomieczkowa i rozciagliwa, wiec najprawdopodobniej jest rzeczywiscie na Ciebie za duza. Nie mam pojecia czy miseczki sie wypelnia, moze akurat zajdzie u Ciebie migracja i bedzie ok. A obwod mozna podszyc, poszukaj w watku "robotki reczne". Zawsze tez mozesz ja sprzedac, to popularny model i powinna sie znalezc chetna:) I jeszcze rada na przyszlosc, zanim cos kupisz dobrze jest poczytac opinie forumek o danym modelu w watku producenckim albo zadac tam wlasne pytanie. Wiem, ze to zmudne i czasochlonne, ale pozwala zminimalizowac prawdopodobienstwo zakupu zlego rozmiaru (pewnosci nigdy miec nie mozna, kazdy biust jest inny:)).
      • kryklu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 21.11.08, 22:52
        Rozmiar dobrałaś tabelkowo idealnie. Możesz się go trzymać w
        przypadku staników o standardowych miskach i ścisłych obwodach.
        W przypadku rozciągliwców celuj raczej w 28FF lub 28F
        (dużomiseczkowce, np. Rio).
        To prawda, Arabelle mają duże miski, ale akurat najnowsza wersja -
        noir ma opinię regularnej miseczkowo. Podszyj obwód, może skróć
        ramiączka i noś czekając na migrację :)
      • paola_preziosa Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 22.11.08, 09:23
        dzieki dziewczyny! no wlasnie wiem ze arabelka jest duzomiseczkowa..
        juz na innym watku spytam o inne staniki ktore mi sie podobaja...
        szczerze mowiac to arabelka poza tym gniecie mnie w mostek ale moze
        to kwestia przyzwyczajenia... moj TZ i tak mimo luzow w miskach
        stwierdzil ze "ooo fajna taka przezroczysta" i "oo i robi ci wieksze
        cycuszki" co jest prawda:))) ttylko te pomarszczone miseczki mnie
        wkurzaja iec na przyszlosc przemysle lepiej rozmiar :))
        dzieki jeszcze raz!
        • tfu.tfu Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 22.11.08, 10:29
          może masz taki kształt piersi: pełne na dole, płaskie na górze? ja tak własnie
          mam i super dobrze dobrana arabelka tez ma u mnie luzy na górze (ściągnęłam
          ramiączka i jest lepiej, ale we wszystkich stanikach mi generalnie na górze coś
          odstaje ;))
          masuj :) prawdopodobnie niedługo wypełni się :)i zaczniesz szukać większej ;)
          pozdrawiam serdecznie
    • naturalna26 I dostałam Portię. I znowu załamana :( 21.11.08, 19:48
      Przeklejam wątek, ponieważ zależy mi na czasie, nie mam w czym chodzić i muszę
      szybko wymienić za mały stanik...

Dla przypomnienia:

Obwód pod stanikiem: 77
      Obwód w piersiach (w staniku): 90

Byłam w sklepie z brytyjską rozmiarówką, Pani oszacowała mnie na 90FF.
      Przymierzałam stanik Freya Rio, miseczki zdawały się być idealne, jednak obwód
      był zbyt ciasny.
      Jednak z powodu mojego kryzysu finansowego wróciłam do domu i zamówiłam przez
      internet Curvy Kate Portia 90 FF- połowa ceny.
      Dziś przyszedł. Trochę za ciasny obwód i miseczki również za małe (ten sam
      rozmiar miseczek Freya Rio był dopasowany)...

Proszę, pomóżcie mi odnaleźć mój prawidłowy rozmiar :(
      I jaki stanik full-cup poleciłybyście mi na początek?

Dziewczyny, pomóżcie!!

PS. W CK Portia zniechęciły mnie "wgłębienia" w miejscu tasiemek, które trochę
      zaburzały kształt piersi. Być może dlatego, że ogólnie miseczki były za małe...
      Też macie takie lekkie wgłębienie na długości tasiemki w Portii?
      • plecionka Re: I dostałam Portię. I znowu załamana :( 21.11.08, 20:14
        Naprawde na 77 pod biustem dostalas 90tke? I do tego jest ona ciasnawa? Moglabys to jeszcze raz sprawdzic? Moze chodzilo ci o 70tke?
      • naturalna26 Re: I dostałam Portię. I znowu załamana :( 21.11.08, 20:19
        Boże ale się śmieję sama z siebie.. no pewnie że 60 zamiast 90...
        60 FF (dobrała mi Pani) i był trochę za ciasny pod biustem (we CK Portia i w F.
        Rio), natomiast mierzony rozmiar metrem pod biustem mam 77, a w biuście 90...
        • naturalna26 Re: I dostałam Portię. I znowu załamana :( 22.11.08, 01:52
          help :(
          Nie uważacie, że jeśli w Porti 60ff miseczka była za mała i obwód też był za
          mały powinnam zamówić 65ff? Nie mogę chyba miseczek zaniżac (mimo że zawyżam
          obwód) bo już jako ff są za małe!
          Odpiszcie mi proszę...
          • agafka88 Re: I dostałam Portię. I znowu załamana :( 22.11.08, 02:16
            Naturalna, odpisałam Ci w wątku rozmiarowym
    • eponak Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 21.11.08, 20:08
      Zamówiłam stanik firmy Curvy Kate. Obwód leży świetnie (sprawdziłam to nawet zakładając miseczkami do tyłu), ale przy górnej tasiemce mam trochkę luzu, odstaje mi tak ok 1 cm, góra dwa gdy się przygarbię.Czy powinnam zmienić stanik na mniejszy czy też liczyć na migrację i zostawić go? Jest to mój pierwszy stanik, lepiej dopasowany niż poprzednie, a w razie wymiany miałabym problem, bo bym musiała zejść z miseczki G na E (nie ma już innych rozmiarów).

Myślałam jeszcze nad tym, żeby tą tasiemeczkę delikatnie podszyć cienką nitką i w razie gdyby nastąpił cud - migracja, to po prostu odpruć.

Bardzo proszę o pomoc, nie jest łatwo zorientować się w tym wszystkim w tak młodym wieku i w tak wielkiej ilości tematów :( Pozdrawiam!
      • madzioreck Eponak 21.11.08, 21:59
        Domyślam się, ze wzięłaś 70G, tak? Przesadziłaś trochę z tą miseczką. Powinnaś
        raczej celować w 70F. Migracja migracją, ale bardzo za duża miseczka też nie
        powinna być. Stanik możesz po prostu odesłać, a najpierw zrobić sobie zdjęcia i
        wysłać do Galerii, tam dziewczyny obejrzą i doradzą co robić, ale wydaje mi się,
        że miseczka stanowczo za duża. Tu przeczytasz, co i jak z Galerią:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=79525208
        • eponak Re: Eponak 21.11.08, 23:31
          Tak, wzięłam taki rozmiar. Wcześniej jednak próbowałam w sklepie przymierzyć coś
          z tego rozmiaru i pasowało, a F nawet mi trochę się wbijało i nie nosiło
          wygodnie. Podciągnęłam ramiączka i muszę przyznać, że jest jakaś poprawa, a jak
          się porządnie wyprostuję to praktycznie nic nie widać. Niestety stanika już nie
          wymienię na F, więc chyba przeboleję i podszyję go trochę :/

Przynajmniej mam niezłą nauczkę, wybiorę się do jakiegoś porządnie zaopatrzonego
          sklep i zobaczę na własne oczy wszystko to co widziałam tylko na zdjęciach ;)
          Każda firma ma jednak swoją własną rozmiarówkę, więc trzeba mieć większe
          doświadczenie, żeby kupować :(

Zdjęcie jak będę w stanie to zrobię i dam do Galerii, bo to jest takie dość
          dziwny luz w miseczce: od strony pach górna wstążeczka ładnie przylega, ale przy
          samym mostku robi się takie "wybrzuszenie". Pewnie to kwestia dość szerokiego
          rozstawu piersi: znowu efekt dorastania w za dużym staniku :/

Madzioreck, dzięki za odpowiedź! :)
    • dorotaifilip Re: Scarlett Panache zbyt duża? 26.11.08, 18:10
      Mam Panache Scarlett 32H, które mi zjeżdża z biustu.

Gdy mam założone, to czuję w trakcie dnia, że mi fiszbiny zjeżdżają
      po żebrach i biust zwisa. Poprawianie wystarcza na krótko.
      Miski pod pachy sięgają wysoko, ale to wolę, bo pracuję nad
      wałeczkami podpachowymi. Gdy zbyt poluzują się ramiączka (są na
      pewno zbyt długie) to pojawia się to zwisanie z przodu misek.

Moje wymiary to 79/106-109. Biust chyba wysoko osadzony, u góry
      pusto - kształt kropli z zadartym noskiem. We wszystkich miskach,
      nawet tych za małych mam z tego powodu luzy u góry, zwłaszcza przy
      garbieniu się. Przy wyprostowanej postawie to znika, albo w za
      małych miskach pojawiają się buły.

Obwód na pewno jest za szeroki, bo zapinam się na ostatnią linię
      haftek i czuję, że mogłabym mocniej.
      Za duża ta Scarlett w obwodzie i w miskach? Czy tylko w obwodzie?

Prosze o pomoc, bo chciałabym jakiegoś Panasza kupić, bo mają węższe
      fiszbiny od frejowych i fajnie pod pachę sięgają, tylko w jaki
      rozmiar celować?
      Freje 32H mają jeszcze szersze fiszbiny, ale są płytsze i mają
      regulację ramiączek na całej długości i w nich nie mam takiego
      efektu.

Przy okazji - wyrosłam z mojego fuksjowego Rio Freya 32GG. Z misek
      albo wychodzą wałki pod pachami, albo bułka nad górną krawędzią. W
      jaki rozmiar celować? 32H?

pozdrawiam - dorota
      • dorotaifilip Re: zjeżdżanie miski z biustu w dół 30.11.08, 12:18
        Proszę o pomoc!
        Czy jeśli mi stanik podjeżdża na plechach minimalnie w górę a miski
        zjeżdżają z biustu w dół i jest wolna przestrzeń między fiszbinami a
        biustem to:
        a. za duży obwód
        b. za duże miski
        c. za duży obwód i miski.
        Tak mam w Panche Scarlett, które według mnie jest duożomiseczkowe i
        rozciągliwe i ma bardzo długie fiszbiny. tak mi się robi w 32H przy
        wymiarach 79/107.
        dorota
        • kryklu Re: zjeżdżanie miski z biustu w dół 30.11.08, 18:15
          Za duży obwód! I ewentualnie za długie ramiączka. Luzy w miskach w
          czasie garbienia się to normalny objaw. Nie garb się :)
          A obwód możesz podszyć.
          • dorotaifilip Re:kryklu 01.12.08, 10:09
            Dzięki ci dobra kobieto za odpowiedź! Bo ja tu już sobie od
            jakiegoś "ogłupienia czytaniem forum" wygrażałam. Takiego "zmniejsz
            obwód, zwiększ miski".
            Czyli jeśli biust (maleńki według mnie ;) ) układa się w
            ogrooomniastej misce tak, że brodawka celuje w środe tych szwów to
            znaczy że z miską ok, tylko ten obwód za szeroki.
            Czyli znowu wyrastam z biustonoszy i nie mam co nosić :(
            Albo wreszcie nauczę się szyć, bo lubię tę moją Scarlett.
            Dzięki jeszcze raz.
            pozdrawiam - dorota
      • kryklu Re: Scarlett Panache zbyt duża? 30.11.08, 18:17
        > Przy okazji - wyrosłam z mojego fuksjowego Rio Freya 32GG. Z misek
        > albo wychodzą wałki pod pachami, albo bułka nad górną krawędzią. W
        > jaki rozmiar celować? 32H?

Na to wygląda :)
    • kuraiko mostek wysoki i fiszbiny się boleśnie wbijają ;( 29.11.08, 20:25
      chodzi o nowego M&S (fullcup?). wczoraj miałam go pierwszy raz na
      sobie przez kilka godzin i w końcu musiałam zdjąć, tak się wgniatały
      fiszbiny na mostku. ból przy dotyku czuję do tej pory, a minęło
      prawie 24 godziny, do tego są małe ślady...
      to jest ten stanik
      i17.ebayimg.com/04/i/001/0b/06/f867_1_sbl.JPG
      wysłałam foty z opisem do galerii (na pocztę mauzonki)
      co do fiszbin, to przylegają wszędzie z wyjątkiem boków mostka,
      próbowałam je zgiąć tak, aby były bardziej do wewnątrz w tym
      miejscu, ale to mało dało. co do końców fiszbin, to mój facet
      próbował je odgiąć na zewnątrz, ale nie dał rady, chyba musiałabym
      użyć obcęgów :/ miałam już taki problem, ale nie pamiętam w którym
      staniku. chyba to była Gaia i nie minęło po kilku założeniach :/
      • malgos_j Re: mostek wysoki i fiszbiny się boleśnie wbijają 01.12.08, 11:36
        Mam kilka staniczków w których dosyć długo odczuwałam fiszbiny na mostku, ale
        znalazłam sposób żeby nie cierpieć, zanim się ułożą, trzeba włożyć pod nie wacik
        kosmetyczny, czasem dwa, najdalej po miesiącu dopasowały się, czasem pomaga też
        przepięcie na ściślejszą haftkę, jeśli można.
        • psuj-ka Re: mostek wysoki i fiszbiny się boleśnie wbijają 01.12.08, 11:43
          malgos_j napisała:

> Mam kilka staniczków w których dosyć długo odczuwałam fiszbiny na mostku, ale
          > znalazłam sposób żeby nie cierpieć, zanim się ułożą, trzeba włożyć pod nie waci
          > k
          > kosmetyczny, czasem dwa, najdalej po miesiącu dopasowały się,

zgadzam się :) mnie Frillys Clarissa robiła dziurę w mostku, ale wacik pomógł i teraz już się lepiej układa :) próbowałam ją wygiąć, ale zawsze wracała do poprzedniej formy, natomiast wacik rozwiązał sprawę.
        • kuraiko Re: mostek wysoki i fiszbiny się boleśnie wbijają 01.12.08, 21:07
          dzięki :) spróbuję z wacikiem. swoją drogą zastanawiam się, czy to
          jest wina konstrukcji staników, czy indywidualnej budowy...
          • psuj-ka Re: mostek wysoki i fiszbiny się boleśnie wbijają 01.12.08, 21:43
            kuraiko napisała:

> dzięki :) spróbuję z wacikiem. swoją drogą zastanawiam się, czy to
            > jest wina konstrukcji staników, czy indywidualnej budowy...

obawiam się niestety, że indywidalnej budowy, mi wszystkie staniki z wysokim mostkiem robią masakrę :(
    • nomina Tnąca fiszbina 30.11.08, 15:23
      Wybaczcie, jeśli to już było, ale nie mam możliwości przejrzenia wszystkich postów.

Kupiłam Panache Siennę. I pojawił się mój stały problem. Mam rozszerzone żebra i
      na odcinku ok. 2 cm, tam gdzie jest ta wypukłość żebra, fiszbina tnie mnie tak,
      że po 3 dniach bólu w tym miejscu zrobił się obrzęk podchodzący krwią -
      odstawiłam stanik, bo ani krwiak, ani zapowiadająca się rana specjalnie mnie nie
      rajcują. W innych uciśniętych miejscach żebra zrobiły się tylko takie puchnące
      odciski, przypominające trochę zbliznowacenia.
      Obwód jest ok, luźniejszy byłby za luźny. No i moje pytanie: czym podszyć (?)
      ten kawałek. Taśmy silikonowej nie uświadczyłam, zresztą podszyć się nie da, bo
      pęknie, a podklejenie oznacza odklejanie przy każdym praniu. Podklejanie żebra
      plastrem z opatrunkiem nic nie dało, zresztą to trochę bez sensu na dłuższą metę.

Druga kwestia: końcówki fiszbin wbijające się pod pachami. Powiedzcie, proszę,
      jakim cudem odginacie w Siennie końcówki, skoro one są z jakiegoś plastiku i
      zamiast odgiać po prostu się łamią? (Tyle, że po odłamaniu wrzynają się trochę
      mniej :).
      • nomina Chlip :( 01.12.08, 20:14
        Chlip, chlip :(, nikt nie wie, w jaki sposób chałupniczo rozwiązać problem
        tnącego żebro kawałka fiszbiny? Przecież nie zrezygnuję z takiego fajnego
        stanika z powodu 2 cm plastiku... Te dwa centymetry muszę jakoś ujarzmić...
        • jaagna nomina, opisz problem! 01.12.08, 20:38
          opisz problem. Może uda sie pomóc.
          ktory kawałek fiszbiny cie gryzie i w jaki sposób.
          • nomina Re: nomina, opisz problem! 01.12.08, 21:09
            No opisałam w poście wyżej :).

Dodam jeszcze, że to ten kawałek, gdzie pionowe cięcie z kroju balkonetkowego
            "styka się" z fiszbiną - i tak po mniej więcej cm w każdą stronę fiszbiny. Obwód
            jest w porządku, mogłabym nawet zapiąć się na następną haftkę. A od strony
            żebra: jak masz ten "szczyt" krzywizny żebra, to tam mam ten wystający,
            nadwrażliwy kawałek, który jest normalnie cięty przez fiszbinę, do obrzęku
            włącznie :(.
    • anatosia27 schudłam, teraz biustonosz jest za mały 01.12.08, 20:00
      Hej,
      niedawno dowiedziałam się jaki mam prawdziwy rozmiar - 75F. Z tej radości
      wyrzuciłam wszystkie wcześniejsze biustonosze i zakupiłam 2 nowe.
      Kosztowały...dużo. Teraz minęły 2 miesiące, a ja schudłam (byłam na diecie) i
      teraz mam 75E. Niestety cycki zmalały pierwsze...teraz czekam na obwód.
      W każdym razie mam pytanie: czy biustonosz można zmniejszyć? Czy istnieją jakieś
      zakłady gorseciarskie czy krawcowe, które to potrafią?
      Co ja mam zrobić?
      • anatosia27 Re: schudłam, teraz biustonosz jest za DUŻY 01.12.08, 20:16

Oczywiście chodziło o to, że teraz jest za duży. Na górze miseczki, pod
        ramiączkiem robi się kuku.

anatosia27 napisała:

> Hej,
        > niedawno dowiedziałam się jaki mam prawdziwy rozmiar - 75F. Z tej radości
        > wyrzuciłam wszystkie wcześniejsze biustonosze i zakupiłam 2 nowe.
        > Kosztowały...dużo. Teraz minęły 2 miesiące, a ja schudłam (byłam na diecie) i
        > teraz mam 75E. Niestety cycki zmalały pierwsze...teraz czekam na obwód.
        > W każdym razie mam pytanie: czy biustonosz można zmniejszyć? Czy istnieją jakie
        > ś
        > zakłady gorseciarskie czy krawcowe, które to potrafią?
        > Co ja mam zrobić?
        • jaagna Re: schudłam, teraz biustonosz jest za DUŻY 01.12.08, 20:42
          Jeśli to Twój pierwszy stanik, to mimo diety zawsze mozesz liczyc na migrację ;-) Masz jakiś tłuszczyk podpachowy? Wkładaj go do miseczki! Jeśli miska jest niewiele za duza, to moze pomóc podciaganie ramiaczek (tylko nie za mocno!).
    • k.mat Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 02.12.08, 11:09
      Witam!
      Napisałam już w wątku o karmikach ale może tu uzyskam Waszą pomoc :)
      Odebrałam zamówienie z Melissy. W tym model 1030, z którym mam
      problem. Już wcześniej miałam karmik Melissy 70L i jest ok.
      Zamówione również modele 1335 i 1031 są ok ale w 1030 odstają mi
      bardzo fiszbiny od mostka. Obwód jest dobry ciasny bardzo nawet,
      wydaje mi się, że miseczki są za duże tylko te zewnętrzne. Trzymacz
      przylega do piersi. Boję się czy mniejszy rozmiar nie będzie za
      mały. Dodam, że moje wymiary to obecnie: 74/102. Może Wy mi
      poradzicie co zrobić?
    • stanikomaniaczka 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 18:22
      Witam, mam ogromy problem, a mianowicie:
      Mam sukienkę na 100dniówkę z odkrytymi plecami. Dekolt na plecach jest bardzo
      duży i mój biust również do małych nie należy. Co za tym idzie muszę mieć
      biustonosz. Niestety u siebie w mieście nic nie znalazłam, pomożecie?
      • plecha1 Re: 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 18:35
        Nosisz stanik w takim samym rozmiarze jak ja. U mnie ten biust wizualnie duży
        nie jest. Z czego masz uszytą sukienkę? Jak sztywny materiał i raczej jędrny
        biust, to sukienka może go w ryzach utrzymać. Jeszcze nie spotkałam w naszym
        rozmiarze np. stanika zapinanego na brzuchu. Triumph nawet ma taki z wymienianym
        tyłem stanika na silikonową taśmę, ale choćbyś chciała 70 włożyć, to i tak
        miseczka do C.
        • stanikomaniaczka Re: 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 18:43
          sukienka jest z satyny, ale biustu nie utrzyma, bez czegoś podtrzymującego się
          nie obejdzie...
          • jaagna Re: 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 21:19
            A moze taka specjalna przedłużka pozwalająca zapiąć stanik nisko z przodu, na brzuchu?
            tinyurl.com/56g9u5
          • jaagna Re: 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 21:23
            Wpadły mi jeszcze do głowy plastry podtrzymujące biust (60F może dadzą rdę podtrzymać?)
            tinyurl.com/5zzp7u
            Albo takie coś (tylko mnie nie zabij, bo to paskudztwo, ale może na studniówkę może być?)
            tinyurl.com/6884jq
      • agafka88 Re: 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 21:22
        Gorset panache special ocasions ma dość duże wycięcie na plecach. Jutro moge
        podesłać zdjęcia. A ta przedłużka o której pisała jaagna, to IMO dobry pomysł
      • zazulla Re: 60F i sukienka z odkrytymi plecami pomocy 02.12.08, 22:12
        60F to maly biust, taki wynalazek powinien spokojnie sobie poradzic:
        cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=270310254093
        Na ktorejs aukcji widzialam filmik jak to sie zaklada.

Masz mozliwosc wstawienia zdjecia sukienki?
    • yo_anka Prośba o pomoc w zakupach w UK bo nie chcą wysłać 02.12.08, 23:26
      do Polski :(
      Czy któraś z forumek mieszkających/przebywających w UK mogłaby zakupić dla mnie stanik na eBay i przesłać do Polski, bo pytałam i odmówili wysyłki poza UK :(((

Oczywistość pokryje wszystkie koszty (około 23Ł + przesyłki)
      Nie wiem czy to właściwy miejsce na tego typu prośbę ale to wątek rozpaczliwy, a jam jest w rozpaczy....

Czekam na info na pocztę gazetową
      • turzyca Re: Prośba o pomoc w zakupach w UK bo nie chcą wy 03.12.08, 03:32
        Jak sie nikt nie odezwie w sensownym czasie, to masz moje oficjalne pozwolenie
        na robienie balaganu i zalozenie oddzielnego watku. Tylko daj znac, jak bedzie
        do skasowania. Aukcje nie trwaja wiecznie, wiec sprawa jest dosc pilna. :)
        • yo_anka Re: Prośba o pomoc w zakupach w UK bo nie chcą wy 13.12.08, 15:52
          Dzięki Turzyco za oficjale pozwolenie :)
          Ale udało się jakoś bez tego.
          Wprawdzie w tym wątku było to mało widoczne, bo nikt nie odpisał nawet na
          gazetowego, ale nie chciałam zaśmiecać forum nowym wątkiem, tym bardziej ze toż
          to prywata.
          (Mam blokadę, bo raz na początku wyskoczyłam z jakimś durnym przykładem
          arogancji rozmiarowej w nieoświeconych i zostałam słusznie przywołana do prządku
          i wskazano mi gdzie jest miejsce na tego typu wpisy i od tego czasu zawsze
          próbuję się wciąć w jakiś istniejący wątek :))

A co do zakończeni sprawy.
          Korespondowałam ze sprzedawca ze dwa razy i upierał się jak osioł, ze nie i nie.
          co było o tyle dziwne bo np. przy innej aukcji podał ze wysyła do Polski inny
          stanik i to za 3Ł tylko.
          Pisze mu o tym, ze obserwuję dwie aukcje z dwoma stanikami, w kótych jedna ma
          podaną możliwość wysyłki do Polski a druga nie więc prosze go o podanie
          zbiorczych kosztów a on znowu swoje, ze nie i już nie wysyła po za UK (chyba
          dlatego że dostał negata od kogoś z Hiszpanii ze zawyża koszty wysyłki)
          Wiec się wkułam , z Lobby nikt nie pisał, nie chciałam zawracać głowy znajomym z
          Anglii, z którymi kontakt się ostatnio bardzo poluźnił i postanowiłam wszystko
          na jedną kartę i oka kupiłam w opcji kup teraz , wpłaciłam od razu.
          Fakture wysłał o dziwo nie zawyżona (4,5 za dwa staniki) i poinformował o wsyłce.
          Teraz czekam.....

A jak się doczekam to dam znać.
    • brafitteria Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 03.12.08, 13:14
      Potrzebuje pomocy: kupiłam gabrielle od fantasie w rozmiarze 75 g (moje wymiary 84/109 a w momencie zakupu 87/107 )i wszystko byłoby w porządku, gdyby nie obwód - górna część obwodu wydaje się szersza, lużniejsza i generalnie powoduje dyskomfort. Dodam jeszcze,że fiszbiny odstają lekko od mostka. Da się coś ztym zrobić?
      • klymenystra Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 03.12.08, 14:11
        Nie wiem, jak jest z miskami w Gabrielle, ale na 109 w biuscie potrzebujesz
        raczej GG. Fiszbiny z przodu moga nie przylegac wlasnie przez zamalosc miski.
        • turzyca Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 03.12.08, 14:18
          Klymenystra ma racje. Za male miseczki objawiaja sie wlasnie odstawaniem fiszbin.
      • arwena-g Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 03.12.08, 14:43
        Dziewczyny mogą mieć racje - miski mogą być za małe, ale myślę też że obwód jest
        za luźny. Ja w swojej Gabrielle zwężałam obwód - odprułam zapięcia, ciachnęłam z
        każdej strony po ok. 2 cm i zapięcia przyszyłam. Ten model jest szeroki w
        obwodzie.Teraz zapinam się na środkową haftkę, a górna część obwodu też jest u
        mnie luźniejsza od dolnej. Gabrielle tak ma. Spróbuj może spiąć czymś
        (agrafką?) obwód ciaśniej (niech Ci ktoś pomoże) i wtedy zobacz czy fiszbiny
        odstają nadal i czy nie robią się bułki.Dowiesz się czy to obwód, czy miski, czy
        może jedno i drugie.
    • wera9954 Zbyt zabudowane biustonosze :( 03.12.08, 21:48
      W tej chwili mam na sobie Emilkę Curvy Kate, która mi cały biust zasłania :( Z
      innymi stanikami nie jest lepiej, nawet za mała Eleanor jest baaaardzo
      zabudowana ;( I co ja mam robić? Zwłaszcza, że noszę biustonosze z miseczką
      powyżej G? Może są jakieś niskozabudowane ściśliwce 30G? W takim rozmiarze mogą
      jeszcze istnieć, na 28H nie mam co liczyć :(
      • turzyca Re: Zbyt zabudowane biustonosze :( 04.12.08, 03:37
        To samo co ja patrzac na 70... ;)
        Machac hantelkami, pisac listy do producentow, rozwazac, jak uslac Effuniakowi
        zycie rozami, zastanawiac sie, czy ktoras znajoma nie ma tyle talentu by
        przerobic fullcupa na halfcupa (watek robotki reczne...)
        Sieganie po scisliwce tez nie jest glupie. ;)
        • wera9954 Re: Zbyt zabudowane biustonosze :( 04.12.08, 16:38
          Gdybym to umiała, moja biała meliska już dawno byłaby half-cupem :) W dodatku
          przezroczystym :) Co do pisania listów, to może kiedyś spróbuję ;) Co prawda nie
          jestem naprawdę dobra z angielskiego, ale jest przecież wątek tłumaczeniowy ;)
    • lenuuusia Wonderbra Ornamental Plunge 04.12.08, 18:18
      nie moge znalezc wątku producenckiego a może ktos bedzie w stanie pomóc:) http://www.littlewoodsdirect.com/rf/lxd//navigation/mainsearchthumbs.do?Nty=1&Ntx=mode%20matchallpartial&Ntk=catalog_no_partial&N=95+101&Nu=this_product&Ntt=II902&cm_mmc=shopzilla-_-Women-_-II90216-_-ornamental%20push-up%20bra&Np=1 chodzi mi o ten stanik wonderbra, konkretnie to nie wiem który rozmiar wziąć z plunge mam freye retro 30 G i pasuje (hmm troche luźna w obwodzie jest;)) ale miska ok:) czy ten model wonderbra moze byc dobry na mnie w tym rozmiarze>? ma ktoś z nim doświadczenia?:)
      • samo_zloto Re: Wonderbra Ornamental Plunge 04.12.08, 18:21
        Jedyna rzecz, którą mogę zrobić, to podać link do wątku Wonderbra na LMB.
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=50580&w=81952438
      • nurrgula Re: Wonderbra Ornamental Plunge 07.12.08, 11:57
        Kupiłam niedawno ten staniczek w rozmiarze 36G (tak tak, wiem, za luźny w obwodzie, no ale GG nie robią...)no i niestety... niedobry. Moim zdaniem jest mało rozciągliwy ( w rozmiarze 36 ma od 35cm do 46cm w obwodzie przy zapięciu na 1 haftkę), średniofiszbinowy z tendencją do wąskich jednak, no i niestety małomiseczkowy. A szkoda, bo piękny jest, plandżowaty do bólu i bardzo wygodny. Proponuje brać michę o co najmniej rozmiar większą. Ja noszę 32HH/34GG, przy 36 powinnam miec FF, ale wzięłam G i się nie zmieściłam. Acha, do odsprzedania go mam...
    • arribeth Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 05.12.08, 18:36
      Witam
      Przyszedł dziś do mnie pocztą stanik Mileny Persia w rozmiarze 85 G (zamawiałam
      wg ichniego kalkulatora wersję "ścisłą"). Moje wymiary to 92/111. No i nie
      pasuje:( Fiszbiny bardzo ładnie obejmują całą pierś, przylegają na mostku,
      celują mniej więcej w środek pachy, obwód siedzi w miejscu, ale moje sfatygowane
      ciążą i karmieniem piersi wyglądają w nich jak wymionka podane na tacy. Po
      prostu materiału jest jakby za dużo i biust nie wypełnia miseczek w całości.
      I teraz nie wiem czy czekać aż się buły zmigrują czy wymienić stanik na inny
      rozmiar a jeśli tak to na jaki? Liczę na pomoc oświeconych biuściastych:)
      PS. W bluzce nie wygląda to tragicznie, ale mężowi się nie odważę w nowym
      nabytku pokazać.
      • mauzonka arribeth 05.12.08, 19:19
        Może jednak pokaż się mężowi - niech oceni:) Jakoś trudno mi sobie wyobrazić efekt "wymionek na tacy" (czyżby nowy efekt do dodania do katalogu złych efektów?:)

Zawsze może wsyłać zdjęcia do zamkniętej galerii, dziewczyny obejrzą je i skomentują w wątku na forum.
        • arribeth Re: arribeth 05.12.08, 19:49
          Ok, zaryzykuję jak tylko wróci:)
          Doszłam do wniosku że rozstaw fiszbinów jest dobry, tylko miseczki za głębokie.
          Napisałam do Mileny maila z pytaniem o głębokość/szerokość mniejszych misek,
          zobaczymy co mi odpiszą. W każdym razie stanik i tak do wymiany, bo wizualnie
          też nic specjalnego.

Efekt "wymionek na tacy" - to trzeba zobaczyć, bo nie wiem czy potrafię opisać.
          W każdym razie moje miękkie, lekko obwisłe piersi leżą sobie wygodnie na dolnej
          części miski, a góra się zapada, bo nie mam czym jej wypełnić:(
      • luizka_85 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 4 22.12.08, 14:28
        Przypomniało mi się, jak ja kiedyś zamówiłam na allegro Freyę Jeanie
        28FF i też wydawało mi się, że biust nie wypełnia mi miseczki,
        sprzedałam ja nawet koleżance. Teraz po kilku miesiącach ją
        przymierzyłam i jest za mała. Migracja swoją drogą, ale ja wtedy nie
        umiałam dobrze założyć stanika! Upewnij się, czy dobrze układasz
        biust w misce, czy podnosisz go do góry, żeby sterczał a nie
        obwisał, czy zbierasz wałeczki z boku (nawet z tyłu pach) i
        wmasowujesz je do miski? Jeśli po maksymalnym zebraniu miska nadal
        nie jest wypełniona, to może spróbuj wymienić na mniejszą albo na
        inny model(ja do mileny nie jestem przekonana).
    • mar_tutka Debenhams Gorgeous 07.12.08, 19:30
      Witam. Jestem tu gościnnie z LMB, ale jako że zabrałam się za ostanikowanie mamy
      przyszłam po poradę do was :)
      Kupiłam stanik Debenhams Gorgeous 70F. Taki rozmiar wyszedł mi z tabelki i z
      wątku rozmiarowego. Mama ma wymiary 74/95. Ale okazało się, że stanik jest za
      duży. Dużo za duży. Mam wrażenie, że coś jest nie tak z metką, bo stanik jest
      gigantyczny. Ma z tyłu zapięcie na 3 haftki. Możliwe żeby już w miseczce F były
      3 haftki?
      Proszę bardzo o pomoc, bo moja mama mocno powątpiewająca w moje stanikowe
      doniesienia po kolejnej nieudanej próbie nie będzie już pewnie chciała próbować.
      Kolejny zakup musi być trafniejszy :)
      • klymenystra Re: Debenhams Gorgeous 09.12.08, 22:09
        Na 95 w biuscie jest polskie F, brytyjskie E. I do tego moglas trafic na
        wielkomiskowca przy okazji. Celuj w cos regularnego, 70E. Jakies Tango czy inna
        Polyanna.
        • kuraiko Re: Debenhams Gorgeous 10.12.08, 23:39
          nie no, nie przesadzajmy. 70F jest już od 96cm w biuście, więc
          różnica 1cm to nie aż taka wieeeelka różnica (skoro dziewczyny mają
          takie wahania np podczas okresu). ja stawiam na wielkomiskowy model
          albo źle wszytą metkę
          • klymenystra Re: Debenhams Gorgeous 14.12.08, 12:29
            Tak, tylko ze te dziewczyny, ktorym sie zmienia rozmiar podczas okresu, maja
            czesto staniki w sasiednich rozmiarach. Jak mialam w biuscie 96, to wszystkie FF
            mi bulkowaly. Przy 95 - wcale :)
      • m_oments Re: Debenhams Gorgeous 11.12.08, 12:33
        obstawiłabym inny model, próbowalabym kupic 2 sasiadujące rozmiary
        32E i 32F, lub z mniejszym obwodem 30FF;
        95 w biuście jest na pograniczu rozmiarow, plus miseczki sa rozne w
        róznych modelach, moze byc duzo powodów, oczywiscie zle wszyta metka
        także;

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka