selza Re: 71/88---proszę o pomoc 23.01.09, 15:48 To mój obecny rozmiar.Ostatni stanik to firma GAIA i rozmiar 70E,teraz jestem w ciąży biust rosnie i mam problem :/ czy wybrać 70F czy jak????Pomóżcie proszę bo piersi już wylewają mi się ze stanika a w sklepie to totalna porażka z doborem... Odpowiedz Link
maheda Re: 71/88 - selza - ciąża 23.01.09, 21:55 Spróbuj raczej staników w rozmiarze europejskim około 65G, ewentualnie w rozmiarze brytyjskim około 30E-30F (brytyjskie 65E-65F). Odpowiedz Link
selza Re: 71/88 - selza - ciąża 24.01.09, 12:06 Dziękuję za odpowiedź :)) wybieram się na poszukiwania... Odpowiedz Link
domi_pik Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 23.01.09, 17:49 witam! moje wymiary to: pod biustem: 74, w biuscie: 94, ostatnio noszę 75C, jak przymierzam jest wszytsko ok, ale jak trochę pochodze to miseczki zaczynaja odstawac. z góry dziękuję za odpowiedź. Odpowiedz Link
maheda Re: 74/94 - domi_pik 23.01.09, 22:00 No tak, bo powinnaś nosić staniki z obwodem 70 albo 65, a nie 75tki :-) Z rozmiaru europejskiego (w tym polskiego) próbuj kupić rozmiar około 70G, a lepiej ok. 65H. Miseczki brytyjskie odpowiadające wielkością tym rozmiarom nie "straszą" tak literkami, bo ich określenia rozmiaru to około 32F (bryt. 70F) albo 30FF (bryt. 65FF). Odpowiedz Link
tuskazet 72/91 w 75B ;) 23.01.09, 18:38 O pomoc proszę i ja ;) Wymiary jak w temacie: 72 pod biustem i 91 w biuście pakowane z uporem maniaka w 75 B za luźne w obwodzie i za małe w miskach ... Odpowiedz Link
maheda Re: 72/91 - tuskazet 23.01.09, 22:02 No pięknie :D Celuj raczej w staniki szyte wg rozmiarówki europejskiej z okolic 65G-65H, a wg rozmiarówki brytyjskiej - z okolic 30F (brytyjskie 65F). Odpowiedz Link
tuskazet Re: 72/91 - tuskazet 23.01.09, 22:32 maheda napisała: > No pięknie :D Dziękuję :) No wiecie, takie wrażenie że średniej wielkości biust na średniej postury kobietce to MUSI być 75 B, i dopóki nie zaczęłam zaraz po przyjściu do domu marzyć o zdjęciu tego ustrojstwa wydawało mi się ze jest ok ... Odpowiedz Link
kaz_ania1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 23.01.09, 21:18 79/99 Witam, od zawsze noszę 75 D i chyba czas to zmienić! Wyczytałam w którymś wątku, że teraz mój rozmiar to 70 FF. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru angielskiego. Pozdrawiam Odpowiedz Link
maheda Re: 79/99 - kaz_ania1 23.01.09, 22:06 70FF to jest rozmiar brytyjski właśnie (32FF). Możliwe, że lepszy będzie rozmiar brytyjski 70F (32F), musisz to sprawdzić nabiustnie. Wg rozmiarówki europejskiej (w tym polskiej) szukaj staników w rozmiarze około 70G-70H. Odpowiedz Link
ewejka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 23.01.09, 22:14 88/96 Zawsze nosiłam 80B ale fiszbiny zaczęły mi się trochę wrzynać pod pachami. Dziś z ciekawości mierzyłam 75D - obwód był dobry, ale do miseczki nie miałam co włożyć. 75C leżał podobnie jak 80B czyli fiszbiny nie obejmowały całej piersi. Jestem w kropce -_-' Odpowiedz Link
maheda Re: 88/96 - ewejka 23.01.09, 22:55 Spróbuj do tego 75D wygarnąć wszystko porządnie spod pach. Jeśli 75C jest za małe, to nie jest możliwe, żeby w rozmiarze 75D tego samego modelu hulał Ci wiatr... Odpowiedz Link
ewejka Re: 88/96 - ewejka 24.01.09, 09:25 zanim poszłam mierzyć czytałam trochę lobby :) W każdym razie 75D miał dobry rozstaw fiszbin, ale już u góry było hm pusto. Nawet po zgarnięciu dokładnie wszystkiego spod pach. Może to jest kwestia modelu? Był miękki i pełny. I jeszcze jedno pytanie - jak to się przekłada na rozmiar brytyjski? Odpowiedz Link
luincir Re: 88/96 - ewejka 24.01.09, 20:16 Wcinam się, choć ekspertką nie jestem, ale może mierzony model był z natury wąskofiszbinowy, a Ty potrzebujesz szerokich fiszbin (z płytszą miseczką)? Chociaż teoretycznie 75D jest odpowiednikiem 80B - ja bym jeszcze pomierzyła inne modele i dla porównania też 75C z szerszymi fiszbinami. Może niech wypowiedzą się bardziej doświadczone forumki, ale może być też tak, że biust jeszcze przemigruje i wypełni górę miseczki - jeśli będzie w niej na to miejsce (rzecz jasna, nie chodzi o stanik z miską za dużą o cały rozmiar, w której biust sobie lata, tylko o niewielkie luzy górą) :) Zawsze istnieje też opcja, że mierzony model nie był z Tobą kompatybilny, był niestandardowy, albo źle uszyty. Na pewno nie rezygnowałabym po jednym modelu. Można spytać, co to było konkretnie? Odpowiedz Link
ewejka Re: 88/96 - ewejka 28.01.09, 12:56 Nie jestem w stanie odpowiedzieć jaki to był model, bo kompletnie się nie znam, a do sklepu trafiłam przypadkiem ^^' Oczywiście nie zniechęcę się tak od razu, myślałam po prostu, że to jednak nie jest mój rozmiar. Ponawiam pytanie jak to się przekłada na rozmiarówkę brytyjską? Serdecz\nie dziękuję za odpowiedz :) Odpowiedz Link
semele2 Re: 88/96 - ewejka 30.01.09, 14:42 Na brytyjskie to będą okolice 34(75)DD. P.S. Przepraszam, ale czy jesteś tą samą Ewejką, co ta pani tutaj: forum.mirriel.net/memberlist.php?mode=viewprofile&u=287 ? Odpowiedz Link
semele2 Re: 88/96 - ewejka 30.01.09, 15:14 A nie mówiłam, że w końcu tu trafisz? :P Ha, stanikowa mafia działa! Odpowiedz Link
ewejka Re: 88/96 - ewejka 30.01.09, 21:31 Ja bym raczej powiedziała, że sfrustrowałam się tym, że mnie stanik uwiera. Ale jak chcecie :P Odpowiedz Link
mariposad 88/113 24.01.09, 15:22 Teraz najlepiej leży stanik Queentex 80C, jestem w 22 tygodniu ciąży. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 88/113 - mariposad 25.01.09, 22:37 A jak leży na Tobie obwód 80 kiedy założysz sam obwód, bez miseczek (miseczkami na plecy, albo miseczkami w dół)? Jest dobry, ani nie ciśnie, ani się nie przesuwa? Jak tak, to obwód bym zostawiła taki, tylko miseczkę powiększyła. I to znacznie :). Czyli celowałabym w brytyjskie 80G (pamiętając, o dokładnym wygarnianiu całych piersi do miseczek). Pamiętaj, że w czasie ciąży szczególnie ważne jest dbanie o biust, trzeba się pilnować, żeby go nie męczyć ugniataniem za małymi miseczkami. Odpowiedz Link
kasia_234 81/104 24.01.09, 15:38 Witam Obecnie jestem w 37 tygodniu ciąży i przymierzam się do zakupu karmnika, a nawet kilku. Ale nie wiem, jaki rozmiar wybrać. Mój obwód pod biustem to 81-82 cm, w biuście 104 luźno mierzone. Przed zajściem w ciążę moje wymiary były następujące: 71/93, nosiłam wówczas 65FF (najczęściej). Noszę zamiennie kilka staników, najlepiej na dzień dzisiejszy pasuje mi białe rio 32F, chociaż wydaje mi się, że niedługo miseczki będą za małe. Do tego mam czarne tango 65GG z przedłuzką, które mimo to ma dość ciasny jak dla mnie obwód, miseczki wydają się być na styk; Fantasie 32GG (nie wiem jaki to model)w której z kolei mam jeszcze luz w miskach, oraz M&S 32G, który jest luźny w obwodzie. Tak to mniej więcej wygląda, i teraz ponawiam moje pytanie o rozmiar, w jaki powinnam celować. Zamierzam kupić zarówno karmniki z melissy, karmniki angielskich firm, a także zwykłe staniki (np. tango czy rio :) i przerobić je na karmniki. Mam nadzieję, że coś z tego będzie mi odpowiadać, i nie będę musiała długo szukać :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 81/104 - kasia_234 25.01.09, 22:39 Jeśli wymiary Ci się specjalnie nie zmienią, to kupowałabym karmniki w brytyjskim rozmiarze 32G i 32GG. Aha, z tego co mówią forumowe ekspertki od karmników (pokłony dla Anny-pii), to najlepiej mieć je w kilku rozmiarach, żeby móc założyć pasujący stanik i na biust wypełniony pokarmem i na niewypełniony, a różnice mogą być spore. Odpowiedz Link
maggietka Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 24.01.09, 17:45 jeszcze raz ja-w watku ratunkowym cisza-kupilam pollyanne-obwod ok nawet bardzo przyciasnawy ale jestem na diecie wiec ten obwod chce zostawic.Miseczki...no wlasnie i tu problem-zgodnie z zaleceniem wybralam 32FF-miseczki od dolu bardzo dobrze leza. od wysokosci brodawek jesli ramiaczka podciagniete by ladnie unosily piers robia sie pionowe zmarchy w kierunku ramiaczek, jesli ramiaczka poluznione to od gory luzy kompletne na dwa palce-jeszcze raz potwierdzam swoje wymiary 80/98,5 Juz sama nie wiem na jaki rozmiar wymienic, moze ten model nie dla mnie choc czytalam ze jest dobry na poczatek... Odpowiedz Link
besame.mucho 80/98,5 - maggietka 25.01.09, 22:42 Zmarchy w takim kroju Freyi to częsta sprawa. Te staniki po prostu tak są szyte i u wielu osób się te zmarchy pojawiają. Staniki dobre na początek nie są dobre dla każdego - przede wszystkim Polyanna jest, jak wszystkie Freye do miseczki G, wąskofiszbinowa. Może Tobie bardziej odpowiadałyby szerokie fiszbiny? Spróbuj przymierzyć też inne modele w tym rozmiarze (najlepiej różnych firm) i porównaj. Polecam coś Panache - oni mają szerokie fiszbiny i będziesz mogła zobaczyć, czy bardziej pasują Ci wąskie jak w Polyannie czy szerokie jak w Panaszkach. Odpowiedz Link
maczek27 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 24.01.09, 22:18 Witam :) Od miesiąca jestem szczęśliwą mamą małej Martynki i mam problem z doborem stanika po ciąży. Karmię piersią i już zdążyłam zgubić kilka kilogramów, a co za tym idzie pozmieniały się też pewne wymiary. Teraz mam pod biustem 79 cm, a w biuście 103. W czasie ciąży nosiłam rozmiar 90C, który teraz jest na mnie zbyt duży szczególnie pod biustem (stanik w ogóle się nie trzyma pod biustem i ciągle go poprawiam, bo podjeżdża do góry), miseczki są ciut za duże, ale w sumie nie przeszkadza mi to zbytnio ze względu na podrażnione brodawki. Proszę o pomoc w odpowiednim dobraniu rozmiaru biustonosza. Dziękuję i Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
besame.mucho 79/103 - maczek27 25.01.09, 22:45 Ojej, koniecznie musisz sobie odpuścić takie szerokie obwody. Odpowiednie podtrzymanie biustu w czasie ciąży i karmienia jest bardzo ważne, a taki obwód nie zapewnia Ci go. Na Twoim miejscu przymierzyłabym brytyjskie 70GG (i rozmiary okoliczne - sama nigdy nie karmiłam, ale forumowe ekspertki w tej dziedzinie mówią, że w czasie karmienia dobrze jest mieć kilka staników w okolicznych rozmiarach, żeby biust miał dobre podtrzymanie i kiedy jest wypełniony pokarmem i kiedy nie jest, a różnice w rozmiarze mogą być spore). Odpowiedz Link
leolo22 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 24.01.09, 22:34 Hello, jam nowa:D Moje wrazenia po pierwszych zakupach po przeczytaniu lobby:D Moje wymiary 65/85 czyli wedlug tabelek 60F, ale nic z tego....Bo zamowilam Panache Porcelain 60F i okazal sie byc sporo za maly, wymienilam na 60FF i ma ciut za male miski, lekko bulkuje. Potem kupilam Panache Harmony 60G i jestem zadowolona, ladnie lezy. Potem Freya Pollyanna 28G i jest za duze(ladnie przylegaja fiszbiny ale miseczki sie marszcza strasznie i odeslalam) Jakbym sie nie mierzyla to moj obwod nie wyjdzie dalej niz 87 (chyba ze cierpi na comiesieczna "opuchlizne:D ) W sumie to juz wiem zeby raczej kupowac FF albo G, zaleznie od modelu stanika, ale.... o so chodzi z tymi tabelkami? Czy komus tez obliczylo zle rozmiar? Odpowiedz Link
fajnytyglys 80/96 25.01.09, 15:30 Hej:) Pomóżcie także i mnie ;)po wczorajszym mierzeniu wyszło mi 80 cm pod biustem i 96 cm w biuście, do tej pory nosiłam standardowe :P 75B, jednak teraz widzę że obwód jest za sporo za szeroki..Według bra-fiitera wyszło mi 70H :O pomóżcie :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 80/96 - fajnytyglys 25.01.09, 22:51 Ja bym przymierzyła brytyjskie 75DD w ciasnych modelach, a 70F w rozciągliwych. Jeśli wolisz polskie firmy, to 75E albo 70H :). Odpowiedz Link
besame.mucho 65/85 - leolo22 25.01.09, 22:49 Tabelki to tylko punkt wyjścia. Na rozmiar biustu składa się o wiele więcej parametrów niż obwód w biuście i obwód pod biustem (wyobraź sobie dziewczynę z wąskimi plecami i z szerokimi - mogą mieć ten sam obwód w biuście, ale u jednej na plecy będzie przypadało więcej procent obwodu niż u drugiej, a w rezultacie mniej na sam biust). Liczy się też szerokość podstawy biustu, jędrność piersi, i tak dalej i tak dalej. Cała masa rzeczy. Dlatego tabelka ma być tylko ułatwieniem - mówi Ci od czego warto zacząć, żeby nie błądzić po omacku wśród setek rozmiarów. Ale nie musisz pasować do niej idealnie, odstępstwa od tabelki są zupełnie normalne i bardzo częste. Odpowiedz Link
agn22 75/97 25.01.09, 15:47 Witam! Karmię piersią 2 miesięcznego ssaka. Proszę o pomoc w doborze rozmiaru i podpowiedź dot. firmy produkującej karmniki. Myślałam o Melissie, czy to dobry pomysł? Pozdrawiam :) Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 75/97 - agn22 25.01.09, 22:54 Ja mogę pomóc w doborze rozmiaru, ale nigdy nie karmiłam, więc nie doradzę przy wyborze firmy :). Jeśli o rozmiar chodzi, to spróbowałabym brytyjskiego 70FF albo polskiego 70H. Warto pomierzyć też kilka okolicznych rozmiarów, bo forumowe ekspertki w tej dziedzinie mówią, że w czasie karmienia dobrze jest mieć kilka staników w okolicznych rozmiarach, żeby biust miał dobre podtrzymanie i kiedy jest wypełniony pokarmem i kiedy nie jest, a różnice w rozmiarze mogą być spore :). Odpowiedz Link
nehringa89 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 25.01.09, 16:35 obwód pod biustem: 72cm obwód w biuście: 96cm do tej pory nosiłam rozmiar 75D, bo niestety w Lublinie innych nie mogę znaleźć. Taki biustonosz jest na mnie stanowczo za szeroki. Po kilku praniach jest tak szeroki, że aż zachodzi mi na łopatki. Co do miseczki to niestety jest na mnie za mała. Odpowiedz Link
besame.mucho 72/96 - nehringa89 25.01.09, 22:55 Jeśli w 75D miseczka jest trochę za mała, to przymierzyłabym brytyjskie 65G, a jeśli jest dużo za mała - 65GG. Odpowiedz Link
lidka_0 80/103 25.01.09, 21:03 Witam serdecznie, chciałabym skorzystać z pomocy doświadczonych forumowiczek i ustalić właściwy rozmiar stanika. Raczej nie posiadam odpowiednich, dotychczas poszukiwałam 70F (ale były kłopoty więc z regóły kończyło się na rozmiarze 75E, przy czym stanik taki nie jest odpowiednio ciasny pod biustem i bywa, że miseczki nie zakrywają w pełni biustu. Kiedy zmierzyłam się według zamieszczonych tu wskazówek ścisło pod biustem wychodzi 80, a w biuście, w miare lużno mierzone bez stanika 103. Chciałabym zapytać czy znajde dla siebie odpowiedni model w sklepie Heiko przy Grochowskiej, jestem z Warszawy i chciałabym niedługo dokonać pierwszego właściwego zakupu stanika pozdrawiam Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 80/103 - lidka_0 25.01.09, 22:57 Jeśli jesteś z Warszawy, to polecam Peachfield peachfield.pl/stacjonarny.html są tam kompetentne ekspedientki, które na pewno pomogą Ci dobrać odpowiedni rozmiar. Ja bym celowała w brytyjskie 70GG, ale ktoś, kto będzie mógł Cię zmierzyć i ocenić na żywo na pewno doradzi lepiej. Odpowiedz Link
nallah Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 25.01.09, 22:20 Moje wymiary to: 75,5 cm pod biustem 94 cm w biuście Obecnie noszę 80E, ale obwód jest za duży (75E? nie takich to przecież nie ma...). I wydaje mi się też, że miseczka jest za płytka. Niby piersi mi nie wypadają, ale jednak mieszczą się tylko do połowy... Mam nadzieję, że mi pomożecie :) Pozdrowienia Odpowiedz Link
martvica Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 25.01.09, 22:36 Spróbuj polskie 70F-G, tak na początek :) Odpowiedz Link
gard-enia 77/97 26.01.09, 12:14 obecnie mam stanik 75E. Miseczka ewidentnie za mała a obwód troche za duży. Dodam, że karmie a laktacja już ustabilizowana. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 77/97 26.01.09, 12:20 Jeśli miseczka o wiele za mała, to ja bym polecała brytyjskie 70FF, albo polskie 70I. Odpowiedz Link
anna-pia Re: 77/97 26.01.09, 23:58 Ewentualnie brtyjskie 70G, polskie 70J - zmierz się _przed_ karmienieniem, miseczka powinna być dobrana na biust wypełniony mlekiem Odpowiedz Link
anett-ls Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 70/93 26.01.09, 14:22 Witam, prosze o pomoc w doborze dobrego biustonosza!!! Moje wymiary: pod biustem 70-73(mierząc ściśle na wydechu -70) , w biuscie 90-93 (zależy w jakim biustonoszu pobieram wymiar, bez biustonsza 90), obecnie nosze 75D, jednak mam ogromne problemy z tym rozmiarem, z kazdym biustonoszem który kupię to po powrocie do domu okazuję się, ze znów wszystko wychodzi górą, robi się podwójna pierś, przy niewielkim nawet ruchu, schudłam znacząco i moje pierści nie są już tak jędrne i podejrzewam dlatego nie są stabilne i wychodzą do góry, a moze żle dobieram biustonosz?? Prosze o podanie rozmiaru polskiego i firmy lub modelu, który dobrze zbierze i uniesie piersi, nie będą spłaszczone, biustonosza niezbyt mocno zabudowanego, tak zeby tez można było załozyć do dekoldu. Wiem moje wymagania są pewno nierealne, ale prosze o pomoc. Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/93 - anett-ls 26.01.09, 15:18 W dobrze dobranym biustonoszu biust nie wypływa górą, nawet jeśli nie jest jędrny :). Czy na pewno dobrze zmierzyłaś się w biuście? 75D teoretycznie powinno pasować na osobę mającą 94 cm w biuście, a Ty masz 93 i jest za małe. No, ale prawdę mówiąc niewiele z nas idealnie pasuje do tabelkowych wymiarów, więc nie można aż tak bardzo się nimi przejmować. Twój biust nie jest dobrze podtrzymany przede wszystkim dlatego, że nosisz za luźny obwód. Przy takich wymiarach powinnaś nosić obwód 65, a nie 75 :). A odpowiednio przeliczając miseczkę - rozmiar 65FF- G (brytyjski) albo 65I-J (polski). Twoje wymagania nie są nierealne, tylko zupełnie normalne! Niestety nie jesteśmy w stanie poradzić Ci odpowiedniego modelu wirtualnie, bo to jak na Tobie leży musisz ocenić sama (każda kobieta jest inaczej zbudowana, dlatego model, który jednej będzie biust podnosił i zaokrąglał, innej może go spłaszczyć albo zrobić z niego "kacze dzioby"). Poczytaj na forum opinie o różnych biustnoszach, pooglądaj jaki podoba Ci się najbardziej i spróbuj go zamowić i przymierzyć (albo - jeśli jesteś z miasta w którym są profesjonalne sklepy - wybierz się na przymiarki). Odpowiedz Link
anett-ls Re: 70/93 - anett-ls 26.01.09, 16:28 Nie bardzo rozumiem dlaczego 75D powinien pasować, a jednak 65I - powinna nosić. Tzn, że 75D był błędnie dobrany, miseczka za mała?? Odpowiedz Link
besame.mucho Re: 70/93 - anett-ls 26.01.09, 16:42 75D powinien pasować wg tabelki, ale w rzeczywistości ma za małe miseczki. Więc gdyby obwód był dobry, to poleciłabym Ci 75E. Ale obwód nie jest dobry, więc trzeba go zwęzić. Odpowiednikiem 75E przy obwodzie 65 jest w rozmiarówce brytyjskiej 65FF-G, a w rozmiarówce polskiej 65I-J. Nazwy miseczek "rosną" wraz z tym, jak cyferki przy obwodzie maleją. Odpowiedz Link
anett-ls Re: 70/93 - anett-ls 28.01.09, 16:34 Udało mi sie nabyć biustonosz we wskazanym przez panią rozmiarze, ogromnie dziękuje, strzał w dziesiątke / jak wspomnę ile mierzyłąm biustonoszy, a tutuaj przez zamówienie przez internet w ciemno i lezy idealnie:) Odpowiedz Link
wikto.ria 97/112 26.01.09, 21:07 Jaki rozmiar stanika powinnam wybrać jeżeli pod biustem mam 97 cm i w biuście 112 cm? Do tej pory nosiłam staniki 95D lub 90D. Mam wrażenie, że staniki, które mam nie podtrzymują dobrze piersi i nie uwydatniają ich, natomiast miseczka wydaje mi sie dobra, ale mogę się mylić. Interesuje mnie rozmiarówka europejska. Odpowiedz Link
anna-pia Re: 97/112 - wikto.ria 27.01.09, 00:02 90 to trochę za duży obwód, na początek spróbuj obwodu 85, miseczka H, a w bardziej rozciągliwych modelach 80J (rozmiarówka kontynentalna); w brytyjskich to będzie odpowiednio 85F i 80G Odpowiedz Link
skumbrie.w.tomacie Pod biustem 78, biust 95 26.01.09, 21:10 jaki powinnam nosić rozmiar? zwykle kupuje 75DD lub 75E Odpowiedz Link
anna-pia Re: Pod biustem 78, biust 95 27.01.09, 00:02 obwód 70, miseczka brytyjska FF, kontynentalna H Odpowiedz Link
skumbrie.w.tomacie Dzięki mam jeszcze jedno pytanie 27.01.09, 09:53 Czyli w Polsce powinnam się zaopatrywać w 70H? Kurcze jestem w szoku, nie uwierze jak nie przymierze ;) Odpowiedz Link
nalle 75/90 26.01.09, 22:02 jest mi calkiem wygodnie w 65E ale ostatnio kupilam Freye Tigerlilly w tym rozmiarze i fiszbiny bardzo sie odciskaja, dodatkowo biust z profilu wydaje sie byc stozkowaty ;-) zastanawiam sie czy to wina ciecia miseczek czy moze rozmiar by cos zmienil? po ciazy, karmieniu i kilku miesiacach kolejnej ciazy (ktorej niestety juz nie ma) biust jest dosyc wiotki i w polozeniu -1 ;-) chcialabym wiec cos co dobrze podnosi i trzyma Odpowiedz Link
anna-pia Re: 75/90 27.01.09, 00:04 Tigerlily jest z miękkiego, delikatnego materiału, jak Myrtle i Ioa; poszukaj czegoś takiego jak Rio, Katie... (poczytaj wątek producenta) i może spróbuj 65F Odpowiedz Link
oto.jest.kasia 93/114 26.01.09, 23:15 93 mierzone dość ścisło, 114 bez stanika do tej pory staniki kupowałam w stacjonarnych sklepach mojej małej mieścinki, rozmiar 85C zawsze plunge, bo w takim kroju czuję się dobrze :) moim problemem są wiecznie spadające stanikowe ramiączka, nieważne czy one będą luźno leżeć na ramionach, czy wręcz wbijać sie w nie, to i tak mi pospadają ;/ nie wiem czy to ja jestem taka dziwna, czy po prostu to jest wynik złego rozmiaru stanika potrzebuję stanika gładkiego, pod białe koszulowe bluzki i jakiegoś na fitness - to przede wszystkim :) Odpowiedz Link
anna-pia Re: 93/114 27.01.09, 00:10 jeśli 85, to raczej H (kontynentalne, brytyjskie FF), ale doradziłabym ci raczej spróbowanie obwodu 80, miseczka GG brytyjska, kontynentalna J/K spadanie ramiączek może być skutkiem posiadania pięknych, spadzistych, wąskich ramion - mi też spadają :) po prostu trzeba poszukać modeli, które mają wszyte ramiączka bliżej szyi co do codziennych staników - popatrz tu www.bravissimo.com/products/lingerie/everyday-essentials i tu melissa.com.pl/kolekcja/wyswietl.php?pokaz=biustonosz staniki sportowe mają swój wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=28227467 miłej lektury :) Odpowiedz Link
elizabarbara Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 27.01.09, 10:11 Witaj, podczytuje Wasze forum, ale dopiero teraz zdecydowalam sie prosic o porade. Mam wrazenie ze nosze zly rozmiar stanika (85 C ). Dokonalam dzis rano wszelkich pomiarów wedle instrukcji na forum i wyszlo mi ze pod biustem mam 85 cm a w biuscie, bez biustonosza 108. Dodam, iz mam szerokie plecy, a biust nie jest tak wizualnie wielki, na jaki wskazywalby obwod. Prosze o pomoc w doborze biustonosza. Nadmienie, iz jutro udaje sie do UK, wiec bede miala okazje sobie cos kupic nowego ps. prosze rowniez o pomoc w doborze biustonosza dla mojej mamy. Jej rozmiar to 79/96 dziekuje z gory i czekam z niecierpliwoscia na porady i wskazowki Odpowiedz Link
maheda Re: 85/108 - elizabarbara 30.01.09, 13:52 Spróbuj celować w staniki o rozmiarze około europejskiego 80G-80H, względnie brytyjskiego 36FF (bryt. 80FF). Od razu uprzedzam, że to nie jest wcale duży biust :) Miseczki FF wyglądają proporcjonalnie tak: stanikomania.blox.pl/2007/06/Biust-tygodnia-odcinek-drugi.html Odpowiedz Link
maheda Re: 79/96 - elizabarbara - mama 30.01.09, 13:54 Twoja Mama niech się spróbuje przekonać do staników w rozmiarach albo brytyjskim z okolic 34DD (bryt. 75DD, europejskie 75E), albo w stanikach z luźniejszym obwodem - do staników z okolic brytyjskiego 32E-32F (brytyjskie 70E-70F, co odpowiada europejskiemu 70F-70G). Odpowiedz Link
stotka90 69/96 27.01.09, 12:57 postanowilam uswiadomic kolezanke i zrobic jej niespodziankowy prezent, kupujac w koncu dobry biustonosz. kazalam jej sie w tym celu zmierzyć. pod biustem (scisniete na chama) 69cm, w biuscie 96cm bez stanika (w staniku 91cm). do tej pory nosila... 75B. :| czy coś z curvy kate moglybyscie mi polecic jako pierwszy stanik (zalezy mi na tym, zeby było tanie, bo nie mam za wiele pieniedzy)? ja sama jestem malobiusciasta, wiec nie mam w tym rozeznania, co by jej mogło pasować. Odpowiedz Link
maheda Re: 69/96 - stotka90 - koleżanka 30.01.09, 13:56 Oj, jeśli na chama, to możliwe, że zaczęłabym jednak od 65tek... chociaż CK są często rozciągliwe - poczytaj wątek producencki. W stanikach tej marki celuj albo w rozmiar z okolic 30G (bryt. 65G), albo 28GG (bryt. 60GG). Powodzenia :) Odpowiedz Link
magik_30 71/97 27.01.09, 13:52 wymiarki podane w temacie 71 pod biustem w biuście 97. "normalnie" nosze 75D jak sie uda kupic to E ostatnio baaardzo zdesperowana kupilam 80C. Najlepszy (niestety nie wieczny) mam BRA o rozmiarze 75D firmy Alles miseczki małe (reszta biustu chowa sie boczkami) ale w miare elastyczne więc góra sie nie bułkuje. po przeczytaniu stanikomanii kupilam Eleanor Freya 30G Olive + przedłużka ale nie dam rady w nim długo chodzić bo wpija sie w mostek niesamowicie - chyba jednak źle dobrałam poradzicie coś w kwestii rozmiaru i ewentualnie co z tą Eleanor moge zrobic? mam ochotę na zakupy w brastop ale bez Waszej pomocy nie wiem na co patrzeć ;) Odpowiedz Link
maheda Re: 71/97 - magik_30 30.01.09, 14:04 Zdecydowanie albo za mała miseczka, albo model niekompatybilny z Tobą. Eleanor możesz sprzedać i próbować celować w inny rozmiar stanika. Na przykład w 30GG (brytyjskie 65GG). Być może okaże się, że to jest rozmiar dla Ciebie? Zapnij sobie tę swoją Eleanor, bez przedłużki, pod biustem, ale tak, żeby miseczki były skierowane nie na biust, ale w kierunku brzucha, w dół. Czy nadal uważasz, że ten obwód jest okropnie i niesamowicie ciasny? Odpowiedz Link
magik_30 Re: 71/97 - magik_30 03.02.09, 14:52 dzieki za odpowiedź chyba wybiore się do stacjonarnego bra-fitterskiego sklepu, magik Odpowiedz Link
lcfkaaa 85/104 27.01.09, 16:52 witam mierzylam sie pdo biustem (scisle - 85cm) i w biuscie (na wys. sutkow, tak? - w staniku kolo 100cm, bez - ok. 104cm). Teraz nosze stanik 75C ale mam wrazenie, ze jest dla mnie za duzy (miseczka; jest tez problem z ramiaczkami - ile razy bym ich nie regulowala, one i tak wracaja na swoje miejsce, czyli sa na maxa rozciagniete... kiedy leze na boku, biust wypada mi czesto z miseczek...); na sobie natomaist mam stanik bodajze 80B (nie jestem pewna, rozmiar się starł) i lezy wg mnie lepiej niz ten z miseczka C. Prosilabym o podanie takze rozmiarow polskich marek i niemieckich.. Z gory dziekuje za odpowiedz. :) Odpowiedz Link
maheda Re: 85/104 - lcfkaaa 30.01.09, 14:09 No tak, nie ma się co dziwić, że ze stanika w rozmiarze 75C wypadają Ci piersi - staniki w tym rozmiarze przewidziane są dla osób, których obwód w biuście wynosi jakieś 91-92 cm, a Ty masz zdecydowanie więcej :) Miseczki są zwyczajnie za małe. Jeśli dobre są staniki z obwodem 75, to tego się trzymajmy... Żeby obliczyć miseczkę w rozmiarówce europejskiej (w tym polskiej), odejmujesz swój obwód w biuście bez stanika oraz ... rozmiar stanika. Czyli: 104-75 = 29 cm. Takiej różnicy obwodów odpowiada europejska/polska miseczka I (jak Iwona). Czyli wg rozmiarówek europejskich/polskich/niemieckich powinnaś celować w rozmiar około 75I, względnie 75H. Na razie mało jeszcze firm produkuje takie rozmiary, ale spokojnie, nie od razu Rzym zbudowano ;-) W stanikach brytyjskich za to, których rozmiarówka różni się trochę od europejskiej, celuj w staniki o rozmiarze około 34F-34FF (brytyjskie 75F-75FF). Odpowiedz Link
ola160307 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 35 27.01.09, 17:54 moj rozmiar:80,94.interesuje mnie rozmiar polski i niemiecki. Odpowiedz Link
maheda Re: 80/94 - ola160307 30.01.09, 14:10 Rozmiarówka polska i niemiecka to jedna i ta sama rozmiarówka europejska :) Celuj w niej w rozmiary albo z okolic 75D/75E, albo z okolic 70F/70G. Odpowiedz Link