Dodaj do ulubionych

WĄTEK RATUNKOWY - 5

• tremadok Re: Za mała miska? 18.06.09, 09:15
      Mam pytanie, bo samej mi to trudno ustalić. Po kilku dniach noszenia białej
      Polly 32HH (moje 79/110) obwód nawet na najciaśniejszej haftce z przodu zaczął
      mi jakby opadać (z tyłu leży tak, jak go zapinam - nie przemieszcza się), i
      zaczynają mi lekko bułkować piersi (gumka przy koronce zaczyna dzielić piersi
      przy maksymalnym wyproście). Czy to jest efekt za małej miski, czy też również
      za szerokiego obwodu? Dodam, że jak podciągam przód stanika za fiszbiny w
      miejscu blisko mostka do góry, to w obu miskach odstaje koronka i wtedy stanik
      wydaje się być luźny od góry w miskach.
      Nie mam jeszcze doświadczenia w ocenianiu, co nie gra w danym zachowaniu
      stanika, więc proszę o pomoc.
    • anuula12 Jaki to model? 18.06.09, 18:25
      Przeklejam z wątku producenckiego, mam nadzieję, że pomożecie :)

Zwracam się do Was, dziewczyny, z malutkim pytaniem:
      otóż niedawno kupiłam śliczny stanik Dalii na przecenie w La Vantil (tylko
      29,90!), jednak nie mam pojęcia, co to za model, a chciałabym jakoś ustosunkować
      swoje wrażenia...
      Biustonosz typu soft, na fiszbinach ofc, bodajże balkonetka, ale głowy nie dam,
      kolor - śliczny koralowy, haftowany w rdzawe, brązowe i beżowe kwiaty, górna
      część nieco bardziej przezroczysta...
      Pomożecie?
      • grenlandia33 Re: Jaki to model? 18.06.09, 22:16
        MOze Flavia??

www.dalia.pl/index.php?str=trendy
        • anuula12 Re: Jaki to model? 19.06.09, 18:45
          Niestety nie :(ale dzięki..
          Jest dość podobny - trochę jaśniejszy, no i haftowane róże ma duże, na samej
          górze...Jakieś inne pomysły? :)
          Zależy mi na nazwie, bo mogłabym wtedy się odnieść do innych biustonoszy -
          jakofiszbinowe itd.
          • anuula12 Re: Jaki to model? 19.06.09, 18:48
            Aaa...i zapomniałabym: miseczki są szyte z 2 części, bez pionowego szwa, jest
            tylko jeden poprzeczny O_o
            • anuula12 Re: Jaki to model? 19.06.09, 23:05
              nie wiem czy to pomoże, ale na metce (papierowej) zamiast nazwy było coś
              takiego: 43/1 5

Pls help!
    • boziaj Smoothing balkonik soft a usztywniany multiway 20.06.09, 19:14
      Fantasie
      czy wielkość misek jest porównywalna?
      zadałam pytanie w producenckim, ale tam cisza, a ja pilnie muszę się
      zdecydowac
    • 2tea Obwód pod biustem - pytanie 23.06.09, 09:21
      Jestem bardziej z LMB niż LB, gdyż mój rozmiar to 65D. Ale
      zastanawia mnie dlaczego dziewczyny z LB tak bardzo zaniżacie
      obwody? Często można przeczytać, że przy obwodzie ciasno zmierzonym
      wynoszącym np. 76 czy 78 bierzecie stanik z obwodem 65??? Nie chcę
      się czepiać tylko tak pytam... bo mnie to interesuje. Moje wymiary
      to 64/84 i nie wyobrażam sobie chodzenia w staniku 55 (gdyby takie
      były). Najlepiej mi pasuje 65, w 60 też mogę chodzić, ale
      zostawiają zbyt mocne ślady na ciele.
      • derenka Re: Obwód pod biustem - pytanie 23.06.09, 09:25
        2tea napisała:

> Jestem bardziej z LMB niż LB, gdyż mój rozmiar to 65D. Ale
        > zastanawia mnie dlaczego dziewczyny z LB tak bardzo zaniżacie
        > obwody? Często można przeczytać, że przy obwodzie ciasno zmierzonym
        > wynoszącym np. 76 czy 78 bierzecie stanik z obwodem 65??? Nie chcę
        > się czepiać tylko tak pytam... bo mnie to interesuje. Moje wymiary
        > to 64/84 i nie wyobrażam sobie chodzenia w staniku 55 (gdyby takie
        > były). Najlepiej mi pasuje 65, w 60 też mogę chodzić, ale
        > zostawiają zbyt mocne ślady na ciele.

Już odpowiadam :) bo właśnei miałam 78 teraz mam 76 pod i noszę obwody 65.Po
        prostu źle czuję się w 70.Mierzyłam kilka i jest kolosalna różnica.Czuję
        wtedy,że stanik nie trzyma tak dobrze jak powinien.W standardowych biorę więc
        65, bo choć na początku się "wpijają" w ciało, ale po jakimś czasie się trochę
        rozciągają i jest ok.Chyba,że mowa o mega ściśliwcach to wtedy biorę 70.Pozdrawiam!!
      • jul-kaa Re: Obwód pod biustem - pytanie 23.06.09, 09:33
        Ja zanizam nawet 15-20cm dlatego, że moj obwod to w duzej czesci tkanka
        tluszczowa, a nie kosci. Nosze obwody 80 (i niektore sa dosc luzne) przy scisle
        mierzonym ok. 96. Obwod 85 dosc szybko staje sie za luzny i zaczyna podjezdzac.
        Moja kolezanka zas, ktora jest dosc szczupla, nosi obwod 75 przy scisle
        mierzonym ok. 79 i zanizyc sie tego nie da, bo taka jest szerokosc jej klatki
        piersiowej pokrytej w zasadzie wylacznie skora :)
        • 2tea Dzięki za odpowiedzi 23.06.09, 10:46
          Moja ciekawość została zaspokojona ;)
    • wera9954 Stanik zapinany z przodu, rozmiar z okolic 32F 23.06.09, 12:59
      Potrzebny dla mamy. Najlepiej miękki na fiszbinach, z miękkiego
      materiału, najlepiej bawełny. Znalazłam jeden, który by się nadawał,
      ale rozmiarówka fatalna :(
      • wera9954 Nie ma takich staników? :( n/t 24.06.09, 16:12

• nickela 78/98 23.06.09, 15:21
      Prawdę mówiąc nie jestem przekonana co do swoich rozmiarów, bo "w zwisie"
      dochodzę do setki, a te 78 mam naprawdę ciasno.

Ponieważ niedawno natknęłam się na LB, zgodnie z tym co do tej pory zdążyłam tu
      przeczytać, zdecydowałam się na zakup odpowiednio dobranego biustonosza.
      Najpierw kupiłam Elle Macpherson 34E, jednak miski okazały się być namiotami.
      Pod biustem chyba było dobrze, chociaż w tej chwili nie jestem już niczego
      pewna. Potem wylądowałam w sklepie stacjonarnym, gdzie przymierzałam głównie
      Cleo (Charlie, Robin) i chyba Regency Panache. Zgodnie z sugestiami ekspedientek
      przymierzałam 70, a nawet 65 pod biustem. W biuście coś około F. Niestety
      dokładnie nie pamiętam. W każdym bądź razie wszystko było OK. Nie stać mnie na
      zakupy w tak drogich specjalistycznych sklepach, więc nie chciałam specjalnie
      zawracać im głowy sobą.
      Po tej wizycie zamówiłam w necie dwa kolejne biustonosze. Ponieważ LB sugeruje
      żeby najpierw kupować miękkie biustonosze, zdecydowałam się na Freyę
      Matildę(32F) i Fantasie Rimini (30FF). Freya okazała się strasznie ciasna pod
      biustem, więc konieczna jest przedłużka. Miseczka wypełniła się w drugim dniu,
      chociaż koronka cały czas się marszczy. I strasznie ciśnie mnie fiszbina między
      piersiami. No i w ogóle jakoś tak nie bardzo mi leży. O żadnych jabłuszkach, czy
      koszyczkach, nie ma mowy.

Mam już swoje lata, odchowałam i wykarmiłam dwoje dzieci, mimo to,
      przynajmniej kiedy stoję, mój biust jest naprawdę w nienajgorszej kondycji.
      Dopiero kiedy się kładę, ginie mi gdzieś pod pachami. Pozostałych 2 staników
      nawet nie ruszam bo mają ogromne michy i nawet szkoda mi zerwać metek. Wiem już
      z całą pewnością, że pasują mi tylko balkonetki, niestety nie wiem jakie
      rozmiary zamawiać. Do sklepu już nie pójdę przymierzać bo jest mi niezręcznie
      chodzić tam tylko po to. Proszę o pomoc.

Taki tekst umieściłam na stronie głównej. Ponieważ skierowano mnie do wątku
      ratunkowego, właśnie tutaj odpowiem na Wasze odpowiedzi, dotyczące mojego problemu.

Przede wszystkim dziękuję za odzew i pomoc w poruszaniu się na LB. Chyba
      rzeczywiście zrobię sobie zdjęcia. Nie wiem tylko czy uda mi się przenieść je do
      komputera. No i nie wiem jeszcze jak umieścić je w galerii. Chyba trzeba komuś
      wysłać...

jul-kaa i kocio-kocio - każda z nas postępuje inaczej, niekoniecznie mając złe
      intencje. Każdy ma prawo wejść do sklepu i pooglądać, czy przymierzyć
      interesujący go produkt. W większości sklepów nie ma z tym problemu. W sklepach
      ekskluzywnych, gdzie rzeczywiście ekspedientki starają się traktować każdą
      klientkę indywidualnie, nieelegancko jest tłumaczyć się problemami finansowymi,
      w przypadku kiedy już dobierzemy odpowiedni towar. Ja przynajmniej mam z tym
      problem.

thorrey - nigdzie nie napisałam, że nie pasują mi balkonetki. Napisałam, że
      przymierzalam je w sklepie i wszystko było jak należy. Oprócz ceny ;)
      Wprawdzie nie znam jeszcze wielu modeli biustonoszy z wyższej półki,(te
      balknetki to też był wybór ekspedientek, nie mój), ale muszę przyznać, że chyba
      trafiony.
      Piszesz, że Freya i FF, które kupiłam, powinny mieć mniej więcej takie same
      miski. Też tak myślałam, dlatego wybrałam takie rozmiary. Zapewniam Cię, że
      różnica jest ogromna, ku mojemu zdziwieniu. Dotyczy to tez Elle. Wygarniam
      wszystko co mogę - z pleców i pod pachami, ale i tak niewiele tego wszystkiego
      ;) Sadzę, że to jednak za duży rozmiar na mnie, a Freya może ma mniejsze
      miseczki. Albo trafiłam na dwa szczególnie, dziwnym trafem, duże egzemplarze.

derenka - zupełnie nie wiem na czym to polega. Masz troszeczkę większą różnicę
      między wymiarami. No i - być może - jest to kwestia modelu biustonosza, kształtu
      piersi i budowy anatomicznej. Być może masz więcej do wygarnięcia, a mój
      tłuszczyk nie chce zmienić swojej pozycji ;)

Wszystkie biustonosze kupowałam na Allegro. Faktycznie, gdybym wiedziała
      wcześniej,wydałabym te pieniądze na jedną porządną balkonetkę. A tak ,dalej nie
      mam w czym chodzić.

• anuula12 PILNE! uparta mama, nieuświadomiona ;/ 24.06.09, 10:18
      Błagam dziewczyny, pomóżcie.
      Moja mama (nosi 75c;/) ma stanik ciasny w obwodzie,uff, i wszystko byłoby cacy,
      gdyby nie to, że mostek jej odstaje na dobrych kilka centymetrów!
      To jej mówię, że to dlatego, że ma za małą miseczkę. A ona mi na to, że nie,
      tylko że MA BLISKO OSADZONE PIERSI I TO DLATEGO! I ŻE ZAWSZE TAK MIAŁA, MA I
      BEDZIE MIAŁA.
      Ja już wysiadam. Jak jej wytłumaczyć, że to nie jest wina jej biustu???
      Wszystkie "tradycyjne" argumenty już poszły. Grochem o ściane.
      • 2tea Re: PILNE! uparta mama, nieuświadomiona ;/ 24.06.09, 10:32
        Może kupić lub dać do przmierzenia stanik z większą miską.
        • anuula12 Re: PILNE! uparta mama, nieuświadomiona ;/ 24.06.09, 11:48
          Chciałam ją zaciągnąć do sklepu, ale się nie dała...
          Jakby się to udało, to wierzę, że by się przekonała..
          • myszanka_88 Re: PILNE! uparta mama, nieuświadomiona ;/ 24.06.09, 16:03
            Może daj jej spokój na jakiś miesiąc, a potem znowu na spokojnie zaproponuj
            wizytę w sklepie? Z moją mamą było podobnie - najpierw prychała lekceważąco, że
            w obwodzie 65 się udusi, ale po paru tygodniach na moją propozycję zakupów
            zgodziła się jak gdyby nigdy nic. Ma już jeden dobry stanik i dwa do
            zaakceptowania (nie podjeżdżają i nie sa push-upami), przygotowuję ją
            psychicznie na wymianę reszty :). Nawet sama ostatnio stwierdziła, że przydałoby
            się coś nowego.

I jeszcze jedna rada: jeśli mama da się porządnie wymierzyć, to może zamówisz
            jej effuniaka? Rozmiar pewnie będzie ,,normalny" i atak literkofobii nie nastąpi :).
            • sowaowa przedłuzka i miska sie zmarszczyła 29.06.09, 23:41
              Poratujcie radą. Na spotkaniu w Gdyni doświadczone forumki dobrały
              na moje skromne 75/95 stanik TangoII 28GG. Zacięłam sie i
              wytrzymałam w nim dwa dni, dłużej nie moglam, bo rzebra mnie
              rozbolały :). Kupiłam przedłużkę. Wersji o 1 cm dłuższej jest lepiej
              bo: a) moge oddychać, b) nie tnie mnie pod pachami, c) fiszbiny nie
              są rozciągniete na 3/4 obwodu. Niby super, zbiera z pleców nadal
              świetnie, ale miski sie leciutko marszczą na górze. Jak wysunę ręce
              trochę do przodu (sięgnę po coś, oprę łokcie na stole) to miski
              odstają. Jestem niska -156cm - i skróciłam już maxymalnie
              ramiączka. Jak radzicie: przeszyć ramiączka by były krótsze, czy
              kupić mniejszy rozmiar - jaki?
              • urkye Re: przedłuzka i miska sie zmarszczyła 30.06.09, 12:11
                28 na 75 (ściśle?) pod biustem? O mamo, to ja się nie dziwię, że Ciebie
                maltretuje:P Proponuję kupić stanik o większym obwodzie, wypróbuj 30 albo nawet
                ścisłe 32-proporcje stanika są o wiele lepsze, miski nie odcinają rąk no i można
                w nich oddychać bez przedłużek;)
                Wypróbuj 30FF/G-imo będzie o wiele wygodniej:)
                • sowaowa Re: przedłuzka i miska sie zmarszczyła 02.07.09, 09:47
                  No i się zastosowałam do twojej rady poniekąd. Kupiłam plunga 32DD z
                  M&S. Jest miękki, nierozciągliwy i najciaśniej zapięty jest ok. I
                  teraz to już sama nie wiem jaki mam rozmiar. Leży toto na mnie
                  nieźle- obwód się nie przesuwa, piersi ładnie wysunięte do przodu.
                  Mnimalnie bułkuje nad górną krawędzią przy pełnym wyproście, ale
                  większa miska raczej miałaby luzy. Nie do końca zbiera z pleców
                  (zbierać to nawet zbiera , ale nie trzyma zbyt długo), za to
                  świetnie spod pach. Mam wrażenie że 30E byłby idealny. Ale , z Tanga
                  II mierzyłam z forumkami wszystkie rozmiary zaczynając od E i
                  wmiedzy 32 a 28. W obwodach wszystkie miały za małe miski, a za duży
                  obwód. 28GG po dodaniu przedłużki zapięty tak, że obwód jest dłuższy
                  o 1 cm i po skróceniu ramiączek o 1 cm wiecej niż pozwala oryginalna
                  budowa (przeszyłam) leży dobrze. Tylko że od 28GG do 32DD?????Aż
                  takie są różnice między modelami, firmami, krojami? Bo jak
                  przyłożyłam je do siebie na stole to...miski są praktycznie takie
                  same, fiszbiny mają tak samo szerokie, a obwód Tanga po przedłużeniu
                  o 1cm jest równy najciaśniej zapiętemu M&S. No i terat jut nie mam
                  pojecia jaki mam rozmiar.
                  • ava.adore Re: przedłuzka i miska sie zmarszczyła 04.07.09, 17:39
                    Też mi się ta 60-ką na 75 pod biustem średnio widzi.

A poza tym: miałam w swoich rękach jedno Tango II w tym rozmiarze, miałam również wówczas Avocado 70E i Tango miało zdecydowanie ciaśniejszy obwód (rozciągało się do 71 cm, pamiętam do dzisiaj), zdecydowanie głębsze miski i zdecydowanie szersze fiszbiny. Może wysłałabyś foty na Balkonetkę albo do galerii. Nabiustnie i tego porównania z M&S? Bo aż zaczynam podejrzewać źle wszytą metkę...
                    • sowaowa Re: przedłuzka i miska sie zmarszczyła 06.07.09, 10:29
                      Obfoce się i wyślę jak tylko rozgryzę jak sie wysyła :). Też mi ta
                      źle wszyta metka przyszła na myśl(w M&S). Tango przy przedłużeniu o
                      1cm i skróceniu o tyle samo ramiączek prawie idealne. A te gładkie
                      wreszcie plecy ...urzekające ;)
    • wkroplideszczu Pomóżcie mi znaleźć strój :( 30.06.09, 22:12
      Hej, piszę tutaj bo w Was jedyna nadzieja.
      Potrzebuję stroju na wakacje - z wąskimi fiszbinami i niezabudowanego. Na
      wymiary 71-96(101w zwisie). Noszę 32G, bo 30GG i 30H są zbyt zabudowane dla mnie
      (mam wysoko osadzony biust) i za drogie. Ale największy problem jest w tym, że
      cena stanika (góry od kostiumu) z przesyłką nie może przekraczać 100zł a
      najlepiej jakby kosztował do 80zł.

Kupiłam z wyprzedaży Panache Quayside 32G ale fiszbiny na plecach, zabudowany
      strasznie i na dodatek bułkuje - leży beznadziejnie, jutro zamierzam wysłać
      zdjecia do galerii. Na ebayu jak pytałam o top Bohemia to odpisano mi że nie
      wysyłają do Polski. Skończyły mi się pomysły.

Błagam, pomóżcie, bo inaczej będę skazana na bylejaki strój z targu :|
    • velika pękło mi zapięcie od kostiumu 03.07.09, 15:06
      i w związku z tym pytam- co z tym fantem zrobić? Da się gdzieś kupić takie
      gotowe zapięcia plastikowe? Czy w pasmanterii dostanę?
      • mam_to_w_nosie Re: pękło mi zapięcie od kostiumu 03.07.09, 15:23
        Powiedziałabym, że wyjścia są co najmniej trzy ;)

1) Idź do pasmanterii i po prostu zapytaj, może są takie zapięcia, a jeśli
        nie takie to może są inne, może pani/pan Ci coś doradzi.

2) Idź do krawcowej i poproś, żeby to naprawiła, wtedy problem zapięcia
        będzie należał do niej, nie do Ciebie.

3) Przyszyj sobie zwykłą haftkę/haftki, wielka filozofia to nie jest, jak
        ładnie przyszyjesz to będzie wyglądać OK. To jest coś co ja bym zrobiła
        po wizycie w pasmanterii, gdyby się okazało, że takich zapięć nie ma :)
      • urkye Re: pękło mi zapięcie od kostiumu 03.07.09, 17:10
        Veliko, takie zapięcia powinny być w każdej pasmanterii:)
    • kittekk Nacięcie na siatce obwodu :( 03.07.09, 20:26
      Dziś z Dopasowanej doszedł długo oczekiwany cleo harry. Ponosiłam go trochę,
      żeby zobaczyć czy jest ok i już miała zdejmować metki, gdy zobaczyłam na siatce
      obwodu to:
      picasaweb.google.com/lh/photo/8pF7mu_5kp-qHZHRlx8XnQ?authkey=Gv1sRgCPHz0efzsLrc0QE&feat=directlink
      picasaweb.google.com/lh/photo/8ncVA_zsjr8lCkvR6Phi3w?authkey=Gv1sRgCPHz0efzsLrc0QE&feat=directlink
      Czy to może być fabryczne i nadaje się do reklamacji czy nie za bardzo? Nie
      wiem, co mam z tym zrobić, bo znajduje się w takim miejscu, że ani to zacerować
      ani nic :(
      • urkye Re: Nacięcie na siatce obwodu :( 04.07.09, 12:18
        Nie musisz reklamować-wystarczy, że napiszesz do sklepu, że dostałaś wadliwy
        egzemplarz-powinni wymienić na dobry. Najlepiej napisz wcześniej maila do
        właścicielki, dołącz zdjęcia i spytaj co ona proponuje w tej sytuacji zrobić :)
    • asiabudyn11 jaką przesyłka w Polsce odpowiada nierejestrowanej 05.07.09, 19:30
      Sorry, że w tym wątku, ale nie wiem jaki jest do tego typu pytań właściwy a czas
      mnie nagli.
      Otóż będę najprawdopodobniej musiała odesłać stanik do sklepu w UK. Przyszedł do
      mnie paczką nierejestrowaną i ze względów oszczędnościowych chcialabym taką samą
      przesłać do nich. I tu moje pytanie: jaka przesyłka w Polsce odpowiada tej
      nierejestrowanej? Jak się ona na poczcie nazywa? Może ktoś orientacyjnie wie ile
      kosztuje?
      Ktoś mi pomorze?
      • bebe.lapin Re: jaką przesyłka w Polsce odpowiada nierejestro 05.07.09, 20:28
        po prostu zwykly list, ekonomiczny lub priorytet (polecam ten drugi). sprawdz
        jednak, jaka jest roznica cen miedzy zwyklym a poleconym, jesli nie jest duza,
        to bezpieczniej bedzie poleconym, priorytetem.
        • asiabudyn11 dziękuję za pomoc 06.07.09, 12:20
          :-)
    • anna75e panache illusion jakie? 05.07.09, 22:45
      Zwracam się z prośbą do dziewczyn, które mają tankini Illusion
      Panache. Noszę 30G w stanikach Freya, porcelankę Panache 32FF. Teraz
      mam problem co do rozmiaru tankini. Wiem, że obwód i tak będzie
      za luźny (tak miałam w tankini Quayside i miska G wydawała mi się
      też za duża). Wiadomo, że i tak nie ma obwodów 28, ale co zrobić z
      rozmiarem miski? Jaki rozmiar: 30F, 30FF?
    • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.07.09, 12:32
      Wklejam swojego posta z wątku rozmiarowego, bo może powinien trafić właśnie tu.
      Wymiary 100/124, doradzony rozmiar to 85(38)H i staniki oscylujące w tych
      granicach postanowiłam zamówić. Jakież było moje zdziwienie... Proszę o
      konstruktywną krytykę, bo nie wiem, czego mam szukać teraz?

Zamówiłam Panache Verona - H jest chyba dobre, bo nie wiem czy fiszbiny mają być
      w połowie pach? I wbijać się w nie? Krzywdy nie robią i mam wrażenie, że pierś
      jest w nich letko trójkątna (w bluzce jabłuszka, tylko na dotyk czuję), ale może
      to efekt dotychczasowego noszenia fiszbin w połowie piersi? I czy miseczka
      czasem nie jest za duża, jeśli trochę mi się marszczy na styku z ramiączkiem? Bo
      może to zniknie, jak się wepchną z powrotem bułki podpachowe (są, owszem) i
      poczekać?

Drugi Curvy Kate Criss Cross zamówiłam HH (zwątpiłam i popatrzyłam w tabelkę
      producenta, moja wina) i tutaj chciałam szalenie serdecznie podziękować forum za
      skuteczny lobbing, bo pierwszy raz kupiłam sobie ZA DUŻY STANIK!!! :)))) Moje
      piersi pływały, wszędzie dookoła był luz na 5 cm i poczułam się jak
      małobiuściasta, co od ręki zlikwidowało 1/3 moich kompleksów ;) Najzwyczajniej w
      świecie Was kocham! Zamówiłam sobie Portię z miską G, bo CC było naprawdę
      masakrycznie za duże.

Ogólnie mam wrażenie, że mój biust nie ma najgorzej z jędrnością i wypełnieniem,
      jak na spory rozmiar i fakt, że przez ostatnie kilka lat przytyłam jakieś 10
      kilo (może zasługa ścisłego obwodu), ale chyba musi wrócić z pleców i spod pach,
      stąd zostawiam sobie
      Panache 38H, mimo wątpliwości czy nie za duże - ale może ono ma za szerokie
      fiszbiny dla mnie, skoro są pod pachami? Pod jedną pachą wprawdzie wypełnienie
      jest, większą piersią, pod drugą bardziej płasko. Sama już nie wiem, jestem
      rozdarta.
      • wera9954 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.07.09, 12:46
        Fiszbiny powinny celować w środek pachy, chyba że pierś kończy się
        znacznie wcześniej. Wbijać się nie powinny. Jeśli się wbijają, to
        wina stanika, lepiej poszukać czegoś wygodniejszego.
        Kształt piersi to też kwestia stanika. Jeśli Twoim zdaniem wygląda
        dobrze, jest w porządku.
        Zmarchę przy ramiączku mam w staniku o 2 rozmiary miseczki za
        małym :D
        • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.07.09, 13:26
          A to dobrze, że powinny być w połowie pachy, całe szczęście! Poszukam oczywiście
          czegoś odpowiedniejszego, to mój pierwszy "dobrany" stanik (bo może jednak
          niedobrany ;) )

No właśnie, ta zmarcha mnie zastanawia, bo w większym bym jednak pływała
          (wszystko wygarnięte jakżem umiała, a koronka na piersi leży luźno, mało
          naciągnięta) - a opuścić ramiączek już więcej "sienieda", moim zdaniem są
          dziwnie krótkie, z drugiej zaś strony, gdyby nie ta zmarcha, to opuszczać bym
          nie potrzebowała, bo nie cisną wcale i się nie wrzynają w ramię. Mam nieodparte
          wrażenie, że miska w górnych rejonach ciut za luźna jednak i może jak
          rozciągnięta skóra biustu ściągnie się z powrotem, to się te rejony wypełnią?
          • wera9954 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 06.07.09, 13:56
            Możliwe, że faktyczniejestb to spowodowane zadużością. W moim
            przypadku nie miało to nic wspólnego z rozmiarem - stanik
            niekompatybilny był i tyle.
            • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 07.07.09, 09:10
              Na razie to dla mnie niekompatybilne są ramiączka ;) Bo sam stanik nosi mi się
              coraz lepiej. No nic, jak przyjdą inne modele, to skonfrontuję zmarchę z
              rzeczywistością. Dziękuję za porady ;)
    • besame.mucho Kto ma racię (przeklejone - asiaa82) 06.07.09, 22:13
      Jestem dość nowo uświadomiona w kwestii dobrego rozmiaru biustonosza
      i trochę się gubię. Moze Wy mi powiecie w co wierzyć i co się
      zgadza :)
      Według tabeli na forum wyszło mi ze mam 70E. Posżłam ostatnio do
      gorseciarki na Smolną i wg niej mam 70F. Kazała nosić stanik przez
      trzy tygodnie ten sam, żeby biust się wymodelował. Moim zdaniem był
      trochę za mały w miseczce bo robią mi się małe "bułki" ale
      powiedziała mi ze to taki model.
      Dziś przypadkowo trafiłam na Mazowiecką gdzie młoda Pani powiedziała
      mi że mam 65H. Czyli totalnie inaczej.
      Jak mam sprawdzić kto ma rację? Bo chciałabym zainwestować w nowe
      porządne staniki dobrze dopasowane a nie chce wydać kasy na marne.
      Czy znacie te miejsca o których piszę, czy któreś jest bardziej
      wiarygodne? A moze powinnam iść jeszcze gdzie indziej?
      Gubię się już i potrzebuje Waszej porady :(
      • besame.mucho Re: Kto ma racię (przeklejone - besame.mucho) 06.07.09, 22:14
        Jeśli chodzi o różnicę między 70E a 70F - bardzo możliwe, że na
        forum dziewczyny poleciły Ci rozmiar brytyjski, a na Smolnej
        dostałaś stanik jakiejś firmy kontynentalnej. To różne rozmiarówki i
        kontynentalne 70F odpowiada właśnie mniej więcej brytyjskiemu 70E.
        Zmniejszając obwód należy zwiększyć miseczkę. Widocznie pani, która
        mierzyła Cię na Mazowieckiej uznała, że 70 jest dla Ciebie zbyt
        luźnym obwodem i lepiej będzie przymierzyć 65. W polskiej
        rozmiarówce 65H jest na taki sam obwód w biuście jak 70F. Czyli
        wszystko się zgadza :).
        Chyba, że to 65H jest jakiejś brytyjskiej firmy - jeżeli tak, to po
        prostu oznacza, że Twoje wymiary nie do końca pokrywają się z
        wymiarami podawanymi w tabelkach (tak zdarza się dosyć często, mamy
        różną budowę, różną szerokość pleców, jędrność piersi, itd - tabele
        nie uwzględniają tego wszystkiego, stąd pewne rozbieżności) i
        powinnaś nosić większe miseczki niż mówiłyby tabelki :).
        Swoją drogą zajrzyj tutaj:
        stanikowamapa.prv.pl/
        na tej mapie są zaznaczone warszawskie sklepy i przy każdym jest
        notatka czy sklep tylko jest nieźle zaopatrzony, czy też pracują w
        nim doświadczone brafitterki i warto tam pójść, żeby dobrać
        odpowiedni rozmiar.
      • besame.mucho Re: Kto ma racię (przeklejone - turzyca) 06.07.09, 22:15
        Oczywiscie, ze znamy. stanikowamapa.prv.pl/ - tu sa
        wszystkie. :) Nie ma ani gorseciarki z Chmielnej ani sklepu z
        Mazowieckiej. Nie bez przyczyny. Po prostu te dwa sklepy nie
        zasluguja na zaufanie.

Chcesz dokladnej analizy, kto co powiedzial i dlaczego, czy oddasz
        sie w rece jednej z naszych zaufanych ekpedientek?

PS Ja w centrum polecam Abrakadabre.
    • mata811 panache lingerie inferno - za duży!! 07.07.09, 12:12
      kupiłam 30 FF i jednak mógłby być 30 F, miseczki są zabudowane prawie do samej szyi!
      • kk345 Re: panache lingerie inferno - za duży!! 07.07.09, 22:12
        Inferno niestety to znany wielkomiskowiec...
    • melmire Freya Bamboo Island 07.07.09, 16:18
      Wiedziona doswiadczeniem zamowilam dwa rozmiary, 30G i 32FF.
      Ale nie jestem pewna czy to o rozmiar chodzi, czy o fason, czy tez ubzduralam
      sobie cos.
      I tak : fiszbiny siegaja szeeeeeroko, nie w srodek pachy tylko tak bardziej w
      lopatke.
      Obwod w 30G jest scisly, ramiaczka regulowane.
      Ale mam wraznie ze poniewaz stanik jest krojony po skosie, to piersi mi lekko
      bulkuja do srodka. To chyba nie kwestia rozmiaru, tylko kroju (albo nadzwyczaj
      rozwinietej wyobrazni).
      Dawno juz nie wglebialam sie w madrosci Lobby, ale czy aby nie lepsze sa staniki
      szyte z 3 czesci? Bamboo jest szyty z dwoch ...
      co robic, zwrocic, wymienic, a jak wymienic to na co? w gre wchodzi Freya Soda i
      Vodka Chaser, albo Fantasie Seattle (kupilam na figleaves i tylko to maja
      jeszcze w 30 G - oczywiscie moge zwrocic wszystko i nowy kostium kupic gdzie
      indziej!)
      • kizombalover Re: Freya Bamboo Island 07.07.09, 22:06
        Z mojego doświadczenia (bardzo ograniczonego) wynika, że kostiumy ładnie leżą
        te, które są cięte jak balkonetki (typu Arabelka Frei lub Cally Fantasie). Mam
        kostium Fantasie właśnie tak krojony, i leży lepiej, niż niejeden stanik.
        Pamiętaj tylko, żeby kostiumu za bardzo nie zaniżać - u mnie wystarczyło 32E
        zamiast 30FF.
    • anuula12 za szerokie fisziny, dziura w mostku, nietrafiony? 08.07.09, 11:11
      Dziewczyny, wczoraj kupiłam CK Portię 28g (70pod mam ciasno, a baardzo ciasno
      68). Jak przymierzyłam - cudo. Po kilku godzinach jestem zrozpaczona:
      - chyba przesadziłam z zaniżaniem, dziura w mostku, dopasuje się, czy za wąski?
      - fiszbiny kończą się tak z 1-1,5cm za piersią. Chyba są za szerokie..bardzo
      źle? To mnie martwi najbardziej...

I teraz tak: Przesadziłam z rozmiarem, czy tak "ma być" i będzie dobrze? To mój
      pierwszy brytyjczyk, w dodatku z tak mocno zaniżonym obwodem, mam mętlik w głowie ;(
      • besame.mucho Re: za szerokie fisziny, dziura w mostku, nietraf 08.07.09, 11:23
        Jeśli chodzi o obwód - ma być na tyle ciasny, aby dobrze
        podtrzymywał, ale nie na tyle ciasny, żeby powodował dyskomfort. W
        staniku przede wszystkim powinno być Ci wygodnie! Jeżeli stanik
        wierci Ci dziurę w mostku, to dokup przedłużkę i noś go z nią, nie
        ma co się katować.
        Fiszbiny - widocznie potrzebujesz modeli z węższymi fiszbinami. To
        przede wszystkim kwestia komfortu, wygodniej kiedy drut kończy się
        tuż za piersią, a nie celuje gdzieś w plecy. Ale wiele z nas jest
        bardzo wąskofiszbinowych, producenci tego nie uwzględniają więc
        nosimy staniki z nieco za szerokimi fiszbinami i nic nam się złego
        nie dzieje, także bez paniki :).
    • besame.mucho UWAGA - KONIEC WĄTKU! 08.07.09, 11:28
      Wątek przekroczył 500 postów, zamykamy go.
      Z kolejnymi pytaniami zapraszam do Wątku ratunkowego nr 6
    • jerzynamalina bardzo prosze o pomoc :) 13.07.09, 13:19
      Witam, ja właściwie chciałam się spytać o konkretny model stanika, który chciałabym sobie kupić (przez interent heh) ale nie bardzo wiem jaki rozmiar wybrać. Chodzi o isis Masquerade. Mam shanghai 32F, ale z kolei Panache Superba Rosa mam 32 FF?! No i teraz nie wiem jaki powinnam wybrać ten isis? (aha moje wymiary to 82/100).
      • jerzynamalina Re: bardzo prosze o pomoc :) 13.07.09, 13:26
        zapomniałam dodać, nie wiem jaki mam rozmiar na Panache Lily Plunge Bra albo isis !? ajj bo potrzebuję jakiegoś białego stanika (jasnego) obu mi i wygląd i krój pasuje (i oba sa teraz w przecenie heh) ale nie wiem jaki wybrać rozmiar i w ogóle który z nich. Choć w sumie ten Lily chyba lepszy byłby na lato...
    • aaneczka80 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 15.07.09, 11:24
      Dzień dobry,
      Właśnie otrzymałam mój nowy Panache Lilly 30FF (plunge bra)i coś mi chyba
      bułkuje u góry. Poza tym nie jestem pewna fiszbin, bo kończą się prawie na końcu
      pachy, tak jakby celowały za 2/3 pachy. Moje wymiary to 77/97cm. Kiedyś kupiłam
      Freyę 32 FF i miska była przy duża ale nosiłam, bo to był pierwszy zakup i nie
      byłam go pewna. A ostatnio trochę schudłam i próbuję z węższym obwodem. Pomóżcie
      dziewczyny, bo nie wiem, czy powinnam wymieniać i na co na 65G?
      • olga0s Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 20.07.09, 13:13
        Może uda mi się Tobie choć trochę pomóc:)
        Tzn. tak, z twoich wymiarów wynika, że powinnaś nosić 70F,a nie 65FF(no bo w tym
        rozmiarze kupiłaś biustonosz).Ja przy twoich wymiarach udusiłabym się w 65cm!
        Sama mam 74/92, czyli 65F w brytyjskiej rozmiarówce,ale czasem kupuję 70F, tylko
        bardziej ścisły. Jeśli prawidłowo się zmierzyłaś, czyli bardzo mocno na wydechu
        obwód pod biustem i luźno obwód w biuście,to twój rozmiar jest taki jak
        napisałam na początku. Być może,że to kwestia producenta,ale twoja propozycja
        65G,wydaje mi się, że jest niewłaściwa ze względu na obwód. Wspomniałaś,że
        schudłaś,ale mam nadzieję,że wymiary które podałaś,to są te obecne!:)
        Ja na twoim miejscu szukałabym rozmiaru 70F/32F. Krój twojego Panache bardzo
        eksponuje biust i to lekkie nabrzmienie może występować (oby sutki nie
        wychodziły!),a ja uważam to za bardzo kobiece :)A fiszbiny...to sprawa
        osobista,bo każdy ma inną odległość między piersiami i tu ciężko dogodzić.Dla
        mnie optimum to 15-16cm rozstaw jednej fiszbiny, a w tym staniku jaki masz rozstaw?
    • pingwin_pikpok Re: za ciasny obwód :/ 27.07.09, 14:48
      W sklepie dobrane przez Panią 60F Cleo George ale po 2 godzinach w domu uznałam
      że obwód jednak bardzo zdecydowanie za ciasny a miseczki jednak minimalnie
      odstają u góry (koronka), nawet po wygarnięciu. Niestety nie było innego na
      wymianę... Przymierzona przed chwilą maskaradka "Polka" 70DD (własność mamy)
      leży dobrze - zapięta na najciaśniejszą haftkę....I bądź tu człowieku mądry...
    • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 30.07.09, 16:11
      Jak podawałam wymiary w rozmiarowym, to miałam 100 pod biustem, mierzone ściśle.
      Po 3 tygodniach zmierzyłam się ściśle powoli i jak się zaprę nogą, to mam 95.
      Czy to błąd pomiarowy, czy rzeczywista rzeczywistość, że migracja (orzeszku)?Bo
      obwody staników minimalnie luźniejsze owszem, ale kładę to na karb rozciągnięcia
      staników (Panache Verona mogę się zapiąć po 3 tyg. na najluźniejszą haftkę, a
      ledwo się dopięłam na początku), bo w miskach ciaśniej nie jest i wszystkie
      fałdki oraz bułeczki na swoim miejscu. Jak te staniory tak się rozciągają, to ja
      kupuję tylko czarne Tango, bo ono rozciągnęło się dosłownie o milimetr po 2
      tyg., a akurat tu nie miałabym nic naprzeciwko lekkiemu "naddaniu się" obwodu.

Tak, wiem, to już było razy tysionc pińcet dwa dziewieńcet, tak sobie na głos
      wypowiadam myśli ;)

A druga sprawa - nabyłam stanik Naturally Close 38H, nowy, z metkami, którym
      mogę się obwinąć jeszcze raz dookoła (inne staniki też mam w tym rozmiarze), a w
      miskę upakować 2 piersi naraz. Ja mam wrażenie, że to rozmiar najmarniej 42H,
      jeśli nie HH - czy ktoś kupił jeszcze aż tak nieodpowiadający wymiarom stanik?
      • ewelina_1 Re: WĄTEK RATUNKOWY - 5 -> do ko_kartka 31.07.09, 01:20
        W temacie rozmiarowym, to najprawdopodobniej jest to migracja (miski
        rzeczywiście są bez zmian? wygarniasz ręką od pleców?).
        Może też to być efekt dokładniejszego tzn. ściślejszego pomiaru, o czym się sama
        przekonałam. Namierzyłam u siebie 72 pod. Powtarzane mierzenie za jakiś czas
        dawało wynik podobny. Do czasu, gdy trafiłam do sklepu polecanego przez lobby i
        na zawodową bra-fitterkę, która po krótkiej rozmowie ze mną nie uwierzyła w moje
        mierzenie i stwierdziła że jestem zbyt szczupła na 72cm "pod". Jak mnie
        zmierzyła to wyszło jej prawie 10cm mniej! Szok! Osobiście uważam, że miała
        rozciągniętą miarę. ;) Być może więc u Ciebie bra-fitterka wyciągnie 85.

W temacie rozciągających się obwodów: nie wiem jakie modele masz. Minimalnie
        luźniejsze mogą być. Ale nie mam aż takiego doświadczenia, by stwierdzić, czy
        rzeczywiście tak szybko się rozciągają, bo u mnie nawet mocno rozciągliwe
        Kostary nie rozciągneły się aż tak bardzo.
        Może więc to też być nałożenie się minimalnego rozciągnięcia + migracja.

W ostatniej sprawie niestety nie pomogę.
        • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 31.07.09, 09:02
          Dziękuję i odpowiedziałam też już tam ;)
          • ko_kartka Re: WĄTEK RATUNKOWY - 6 31.07.09, 09:10
            Zeżarło mi pół odpowiedzi, asz no!

Wygarniam kilka razy dziennie, bo na migracji średnio mi zależy, ale a
            zniknięciu bułek podpachowych owszem. Tak sobie myślę, że możliwe, że obwody się
            rozciągnęły minimalnie swoją drogą, ale o ile w Veronie mogły się rozciągnąć
            same, to czarne Tango jest ciężko rozciągliwe, czyż nie? A że piersi mam
            plastyczne, do ubicia łatwe, to w miskach różnicy rozmiarowej nie ma - tam,
            gdzie luzy były, tam są. Ale mam też wrażenie, że lepiej się układają w
            stanikach same z siebie, ładniejszy kształt przyjmują - to może to oznaka migracji?
    • nathd 85F czy 85FF? 21.08.09, 20:40
      Mam pytanie na szybko- mam ostanikowaną mamę w rozmiarze 80G (Belle Fantasie,
      Loving Moments), ma ona też CK Portie i Pollyanne 75H (nosi z przedłużkami),
      pytanie brzmi - czy 85F czy 85FF będzie na nią dobre? (Mam na oku Panache, jutro
      kończy się aukcja - są oba rozmiary). Co poradzicie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka