madziurka77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 25.03.09, 13:10 Witam. Nie mam pojęcia jaki powinnam nosić rozmiar stanika.Zmierzyłam się wg. wskazówek i oto moje wyniki: pod biustem 97cm w biuście 121-123cm(pierwszy w staniku drugi pomiar bez).Z góry dziekuję za pomoc w określeniu mojego rozmiaru :-) Odpowiedz Link
effka454 97/123 madziurka77 26.03.09, 21:32 Zacznij przymiarki od rozmiaru 90(40)FF/G brytyjskiego, ale prawdopodobnie 85(38)GG/H może być lepsze. Odpowiedz Link
fabryka.lodow.napatyku 82/106 25.03.09, 14:05 Bardzo prosze o dobranie stanika w rozm UK Obecnie nosze 38E,(85F), chyba jest troche za luzny w obwodzie i za male miseczki i drugi 38DD Odpowiedz Link
madzioreck 82/106 fabryka.lodow.napatyku 26.03.09, 19:15 Nawet na pewno :) Standardowy rozmiar brytyjski, od którego powinnaś zacząć poszukiwania, to 34G, a w przypadku staników znanych z rozciągliwych obwodów - 32H. Jest to jednak rozmiar wyjściowy, ponieważ tak jak w przypadku ubrań, tak i w stanikach rozmiar rozmiarowi nierówny. Polecam lekturę piersiówki, dla upewnienia się, jak powinien leżeć prawidłowo dobrany biustonosz: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html i życzę udanych zakupów :) Odpowiedz Link
fabryka.lodow.napatyku Re: 82/106 fabryka.lodow.napatyku 26.03.09, 20:33 Dziekuje bardzo! Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 82/106 26.03.09, 19:17 Skoro mając pod biustem 82 cm nosisz obwód 85, nic dziwnego ze jest za luźny ;-) Zmierzyłaś się pod biustem ciasno na wydechu? Ja przed zmianą wymiarów miałam pod biustem ciasno mierzone 84 cm i nosiłam obwód 75(34). Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarach 34(75)G i 34(75)GG. Sądząc po Twoim obwodzie w biuście jesteś na granicy tych rozmiarów. I weź pod uwagę możliwość migracji :D Odpowiedz Link
camilcia 69/89(92) 25.03.09, 16:12 tak się zastanawiam, patrzę na wymiary innych i porównuję z rozmiarami stanika no i nie wiem pod biustem mam 69 - 28 polly karmelowa jest ok, zeta też przyjemnie ciasne, ale nie tak żeby nie można było oddychać, nie chcę więc zwiększać pod biustem, tak mi wygodnie piersi mam po wykarmieniu 2 dzieciaczków, ściąganiu intensywnym mleka i noszeniu źle podtrzymujących staników - raczej wiszące, nie wypełnione od góry, wydaje mi się też, że sięgają tak pod pachę trochę lewa pierś większa niż prawa, nie jakoś bardzo, powiedzmy pół rozmiaru pytanie dotyczy miseczki, obwód biustu to ok 89 w polly, metodą effuniak 92 polly dobierałam w peachfield, mam FF, zetę kupilam F bo arabelka i eleanorka FF byla widocznie pustawa w miskach, a zeta podobna ;P zeta wygodna super, przepiękna itp itd ale myślę jaka ta miska powinna być jest nie bardzo wypełniona od góry, to pewnie wynika z kształtu biustu, ale czy tylko? moze w kazdym będzie tak pusto od góry, a uważać na dół? czy to oznacza, że na początek powinnam kupować stanik np z miską widocznie za dużą, żeby było miejsce na ciałko z bułeczki? pierwsza polly 28F bardzo szybko bułkowała, ale to kwestia poprawnego wygarnięcia raczej niż migracji błyskawicznej effuniaczki mam 70E, w 65 się dopięłam ale ziewnąć już bym nie dała rady ;) wiem, że przymierzać przymierzać przymierzać, ale akurat nie mieszkam w pobliżu żadnej przymierzalni ;) a nie chciałabym nosić za małego, skoro już się przesiadłam na porządne staniki Odpowiedz Link
madzioreck 69/89(92) camilcia 26.03.09, 19:23 Z tabeli wychodzi rozmiar 28FF/G. Nie wiem, od jak dawna nosisz lepiej dobrane rozmiary staników, ale ja jestem za tym, aby na początku kupować miseczki "rozwojowe" i porządnie, codziennie wygarniać do miseczek ciało spod pach: po założeniu stanika odginamy lewą ręką lewą fiszbinę od strony pachy, wsuwamy prawą dłoń pod odsuniętą fiszbinę i sięgamy daleko, aż na plecy i wygarniamy do miseczki. Analogicznie z prawej strony. Z odrobiną luzu, na tyle, żeby nie było go widać spod ubrania. Bo jeśli miseczka jest naprawdę za duża, to nie podtrzymuje porządnie biustu. I pamiętaj, aby zawsze dobierać biustonosz tak, aby miseczka pasowała na większą pierś, nie uśredniamy rozmiaru! Odpowiedz Link
jedyna_mala_krolewna Re: 76/92 25.03.09, 16:30 Witam Proszę o pomoc w dobraniu stanika... noszę teraz rozmiar 75B i zawsze mi się wydawało że jest ok ;) proszę o odpowiedź Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 76/92 26.03.09, 19:24 Hej, ja obecnie mam pod biustem ciasno zmierzone 75 cm i noszę staniki o obwodzie 65 (brytyjskie 30). Spróbuj przymierzyć staniki w rozmiarze 30FF, być może jakieś dużomiseczkowe 30F. Ale dla obwodu 30 miseczka F jest do 91,5 cm, więc nawet minimalna migracja może sprawić, że 30F szybciutko stanie się za małe w miskach. Wiec 30FF. Bez mierzenia nabiustnie ani rusz :-) Powodzenia. Odpowiedz Link
madzioreck 76/92 jedyna_mala_krolewna 26.03.09, 19:29 No nie jest raczej OK... Powinnaś celować w brytyjski rozmiar 32DD, czyli 70DD, a z polskiej rozmiarówki odpowiada to 70E lub 70F.Jeśli stanik jest rozciągliwy, to nawet brytyjskie 30F, czyli 28F lub kontynentalne 65G/H. Proponuję lekturę piersiówki: www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html poczytaj ją i zobacz, jak powinien leżeć prawidłowo dobrany biustonosz. Rozmiar tu wyliczony to rozmiar wyjściowy, co oznacza że w zależności od modelu/producenta możesz potrzebować np. 70D, bo miseczka jest np. większa niż standardowo. Równie ważne jest, jak zakładamy stanik, bo to wbrew pozorom nie jest takie oczywiste:stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html powodzenia :) Odpowiedz Link
nalehe Hej oczywiście pytanie o rozmiar 25.03.09, 19:41 Zmierzyłam się pod biustem wychodzi 98 w biuście-w staniku - 129 bez stanika nie ma sensu mierzyć bo biust jest b. ciężki i obwieszony. Do tej pory używałam stanika Visuelle 95F (największa miseczka jaką mają) Ten model wydawał mi się odpowiedni ale ostatnio troche poczytałam i juz nie jestem pewna - wydaje mi się że miseczka jest za mała (fiszbinę mam po włożeniu biustu do stanika praktycznie na piersi i właśnie wyczytałam że to nie prawidłowo)- choć kształt biustu w tym staniku zawsze mi odpowiadał. Zaczynam szukać ... i bardzo prosze o fachowa pomoc Odpowiedz Link
nunia01 98/129 nalehe 27.03.09, 15:27 Rozumiem, że to Triumph Visuelle 95 F było dotychczas Twoim ulubionym stanikiem? Triumph to rozmiarówka kontynentalna, więc miseczka F dla obwodu 95 odpowiada 118 cm obwodu w biuście. Prawdopodobnie mieściłaś się ze względu na za luźny obwód, który pozwalał biustowi się pod niego schować i wyemigrować pod pachę, albo jeszcze dalej. Powinnaś spróbować obwodu 90 - najlepiej na początek zapnij sam obwód bez zakładania miseczek, żeby sprawdzić czy obwód jest odpowiednio ciasny. Zgodnie z tabelami powinnaś spróbować rozmiaru 40HH (90HH) z rozmiarówki brytyjskiej, w rozmiarówce kontynentalnej wychodzi Ci (nie wiem czy istniejące) 90N. Może się okazać, że jesteś bardziej 'ściśliwa' niż wynika to z prostej matematyki lub Twój biust nie wypełni miseczek. Podane rozmiary to jedynie punkt wyjścia do mierzenia i sprawdzania co jest naprawdę dla Ciebie najlepsze. Przy zakładaniu stanika pamiętaj o wygarnięciu biustu do miseczki. W pierwszej chwili możesz stwierdzić, że miseczki są zbyt duże, jednak dopiero po prawidłowym założeniu stanika (np. zgodnie z instrukcją stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html) możesz ocenić czy musisz sięgać po inny rozmiar miseczek. Powodzenia! Odpowiedz Link
nalehe Re: 98/129 nalehe 28.03.09, 16:03 Dzięki no to do boju zobaczymy jak mi pójdzie ... dzięki za pomoc - początek poszukiwań najgorszy Odpowiedz Link
helenka88 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 25.03.09, 21:12 pod biustem 74 (bez zaniżania) w biuście 90 bez stanika to poczatek 6 miesiąca ciąży do tej pory piersi powiekszyly mi sie o rozmiar obecnie chodze w stanikach 70C jednak mam wrazenie ze piersi mi z miseczek wyplyna Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 74 / 90 - helenka - ciąża :-) 26.03.09, 19:32 Pod koniec ciąży obwód pod biustem może Ci się trochę zwiększyć, bo dziecko rosnąc wypycha Twoje organy wewnętrzne do góry. Tak więc możesz pozostać przy obwodzie 70. Ja mając obecnie ciasno mierzone pod biustem 75 cm noszę obwód 65, i na twoim miejscu wzięłabym stanik o obwodzie 65 + przedłużka na wszelki wypadek. Miseczka przyTwoim obecnym obwodzie biustu to 32(70)E, 30(65)FF. Jeśli planujesz karmić piersią, to zajrzyj tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 Odpowiedz Link
katharsis77 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 25.03.09, 21:18 80/108 to moje wymiary. do tej pory nosiłam 75d lub dd, po dwóch ssakach i nadprogramowych kilogramach wszystkie staniki mam za małe, nawet te co miałam do karmienia (75e).albo pierś "wylewa" się pod fiszbiną albo górą.wolę jak piersi są oddzielone troszkę a nie ściśnięte razem. obecnie czytam co się da żeby wybrać dobry rozmiar i model. doczytałam się że przy moich wymiarach powinnam mieć 75gg albo 70h. znalazłam tyle różnych informacji, że już mam pustkę w głowie całkowitą. mogę kupić przez internet bo w sklepach to ciężko znaleźć dobry rozmiar. pomóżcie, please. Odpowiedz Link
madzioreck 80/108 katharsis77 26.03.09, 19:38 Raczej bym celowała w brytyjskie 70H, odpowiada to polskiemu rozmiarowi 70L/70M. Nic dziwnego, że piersi wypływają, którędy mogą... Zanim kupisz biustonosz, poczytaj, jak prawidłowo zakładać stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia! Odpowiedz Link
katharsis77 Re: 80/108 katharsis77 26.03.09, 19:47 wielkie dzięki, czytałam już ten instruktaż a według obliczeń mi wyszło 75gg, zmieszczę się w obwód 70?od jakiego modelu zacząć - podoba mi się ariza, arabella i harmony. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 80/108 katharsis77 27.03.09, 21:34 Gdzieś był wątek "Modele dobre na początek" jak wpiszesz w wyszukiwarkę to wyskoczy. Jeśli chodzi o Arabellę - na pewno będzie lepszy obwód 70, ja taki brałam przy 82 pod biustem, a i tak się rozciągnął. Odpowiedz Link
agatka_kocha_szczecin Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 25.03.09, 22:24 Witam! Proszę o diagnozę: pod biustem - 74cm, w biuście - 90cm (wymiary bez żadnego odejmowania). Obecnie noszę 70D. Jest w miarę OK, piersi nie wiszą, ale komfort zależy od elastyczności biustonosza - im mniej elastyczny tym pewniej się czuję. Generalnie chcę się upewnić czy mam dobrze dobrany rozmiar, czy powinnam coś zmienić. Z góry serdecznie dziękuję! Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna 74/90 - agatka_kocha_szczecin 26.03.09, 20:58 Nic dziwnego, że w mniej elastycznych czujesz się pewniej, staniki o obwodzie 70 rozciągają się nawet do 90 cm. Przy swoich 74 powinnaś sięgnąć po stanik o obwodzie 65 cm. Czy jeśli wygarniesz wszystko do miseczki, nie robi się ona za mała? Jeśli wielkościowo jest dobra, wybieraj staniki w rozmiarze brytyjskim 30(65)E, a w rozmiarze kontynentalnym 65F. Dziewczyny z podobnymi wymiarami oraz przydatne informacje znajdziesz na małym forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Odpowiedz Link
agatka_kocha_szczecin Re: 74/90 - agatka_kocha_szczecin 27.03.09, 12:15 Dziękuję serdecznie! Odpowiedz Link
joanna_87 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 26.03.09, 00:28 witam, moje wymiary to 87/113, do tej pory nosilam rozmiar 85D, wiem ze miseczka jest za mała ale niestety nie wiem jaka powinna byc...;/ w przeciągu roku urósł mi biust, nie mam niestety żadnego odpowiedniego... po prostu nie wiem jak go dobrać, przyznam się ze tez patrzyłam na cene, bo nie stać mnie na nic super drogiego... tym bardziej jesli nie jestem pewna rozmiaru... prosze o pomoc i pozdrawiam Odpowiedz Link
madzioreck 87/113 joanna_87 26.03.09, 19:45 Brytyjski rozmiar, od którego powinnaś zacząć mierzenie to 36G lub 36GG (36 to obwód 80), w polskiej rozmiarówce to będzie 80K (np. polska firma Melissa produkuje staniki w takich rozmiarach - w spisie treści jest spis producentów i adres sklepu - poczytaj). Jeśli będziesz chciała kupić konkretny stanik, proponuję poczyatać opinie o nim w wątku prodcenta, oraz w wątkach o rozciągliwcach i ściśliwcach, ponieważ w przypadku staników znanych z dużej rozciągliwości możesz potrzebować rozmiaru 75H lub 75HH (brytyjski, czyli 34H/34HH). Poczytaj również, jak prawidłowo zakładać stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Odpowiedz Link
lea_pl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 26.03.09, 15:15 witam trafiłam tu czytając forum karmienie piersią. Od porodu mam problem z dobraniem stanika. Przed ciążą nosiłam rozmiar 75B i byłam zadowolona, teraz jeszcze karmię piersią, ale to już 14 miesiąc i laktacja jest unormowana i karmienia nie tak częste. Kupiłam 3 nowe biustonosze w rozmiarze 80 C, ale w każdym źle się czuje tzn. gdy założe wygląda ładnie, ale szybko wyłażą mi bułki z góry, tak jakby biustonosz był za mały, może tak jest, albo mają zły krój.Moje wymiary to 80 pod biustem i 95 w biuście, jaki powinnam nosić rozmiar i jaki najlepiej krój. Z góry dziekuje za pomoc Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna 80/95 - lea_pl 26.03.09, 21:09 Leo, obwód 80 jest dla Ciebie stanowczo zbyt duży. Staniki są szyte z rozciągliwych materiałów - stąd potrzeba zaniżenia ich obwodu. Lepiej powinnaś czuć się w obwodzie 75, a może nawet 70, zależy czy Twoje 80 cm było zmierzone tak, że miarka prawie trzeszczała. Proponowałabym obwód 70, bo pewnie będziesz jeszcze chudnąć, więc posłuży na troche dłużej. Jeśli faktycznie się na niego zdecydujesz, wybieraj staniki w rozmiarze brytyjskim 32(70)F, lub kontynentalne 70G. Krój to już bardzo indywidualna kwestia, zacznij od stanika miękkiego - w nim łatwiej ocenisz dopasowanie. W tym wątku możesz poczytać o modelach dobrych na początek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941 Odpowiedz Link
dimma 75/87 mama karmiąca, laktacja ustabilizowana 26.03.09, 17:24 bardzo prosze o naszą (kontynentalną) numerację.. dodam, ze moim problemem jest fakt, ze zdarzaja mi sie 14 godzinne wyjazdy, z ktorych wracam z GIGA biustem...(nie mierzylam sie w takim stanie jeszcze), jaki stanik zakladac na te okazję, by uniwersalnie pasowal? Noszę tez wkładki laktacyjne. Dziekuje za pomoc! Odpowiedz Link
dimma 75/87 mama karmiąca, laktacja ustabilizowana 26.03.09, 17:31 Witam, i proszę o zwymiarowanie:) dodam, ze czasem mam przerwe w karmieniu 14h i wtedy biust mi sie powieksza do kosmicznych rozmiarow...uzywam tez wkladek laktacyjnych. Bardzo prosze o kontynentalna numeracje. Dziekuję! Odpowiedz Link
dziwna_dziewczyna Re: 75/87 dimma 26.03.09, 21:25 Przy Twoich wymiarach powinnaś sięgnąć po stanik w rozmiarze 65F. Na Twój powiększający się biust nie ma innej rady niż kupić stanik lekko za duży w miseczkach, tak, by się wypełniał po tych 14 godzinach. Jeśli będziesz go prawidłowo zakładać i wygarniać biust do miseczek, po jakimś czasie pewnie wypełni się na stałe. Jeśli zdecydowałabyś się jednak na rozmiarówkę brytyjską, wybieraj staniki w rozmiarze 30(65) DD. Na małym forum znajdziesz więcej rad i wskazówek forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=50580 Odpowiedz Link
wetka9 105/87,5cm 26.03.09, 22:50 Jestem już przez Was zmierzona,teraz proszęo werdykt dla mojej mamy :-D.Pozdrawiamserdecznie (mama też) ;-) Odpowiedz Link
madzioreck 105/87,5cm wetka9 29.03.09, 10:23 Werdykt dla mamy to brytyjskie 80E lub 80F, a w przypadku staników rozciągliwych nawet 75FF/75G. To oczywiście rozmiar wyjściowy, bo w zależności od modelu, producenta - można potrzebować mniejszego/większego obwodu/miseczki, jak przy ciuchach, raz kupuję portki 42, a raz 46... Poinstruuj mamę dokładnie, jak należy prawidłowo zakładać stanik i jak wygarniać dokładnie piersi do miseczek :) stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Pozdrawiam i powodzenia w ostanikowaniu mamy :) Odpowiedz Link
wetka9 Re: 105/87,5cm wetka9 29.03.09, 21:13 Dziękuję w imieniu mamy :-) oczywiście podrzucę instrukcje. Pozdrawiam,Wetka9 Odpowiedz Link
martita_35 Re: ROZMIAR - POMOCY!!!! 27.03.09, 09:44 Bardzo proszę o pomoc w ustaleniu rozmaru. Mam w biuście w staniku 98cm, bez 100 cm. Pod biustem 81 cm, lewą pierś trochę większą, ok.1,5 cm (na moje oko) :) Nosiłam do tej pory 85 B ale już od dawna zauważyłam, że coś jest nie tak, albo spadają mi ramiączka, albo tył "wyjeżdża" do góry, mam raczej ciężkie piersi, jak próbowałam mierzyć różne rozmary, to jeszcze gorzej, albo trafiłam na paskudne sklepy, bo nic nie pasowało.... bardzo prosiłabym także o nasze, polskie rozmiary, jeśli znajdę tutaj jakąś dobrą duszę, która zechce mi pomóc ?? ; ) DZIĘKUJĘ Odpowiedz Link
martita_35 Re: jeszcze raz - POMOCY!!!! 27.03.09, 10:49 Ups.. zrobiłam literówkę - noszę 80B i jestem b.szczupła, tzn. po lekturze obowiązkowej tutaj doszłam do wniosku, że u mnie to jednak obwód "opiera" się raczej na żebrach. Odpowiedz Link
madzioreck 81/100 martita 27.03.09, 23:43 Tu są same dobre dusze :) 80B to nie jest Twój rozmiar... Jeśli zmierzyłaś się prawidłowo, tzn bardzo ściśle pod biustem i luźno w biuście, to powinnaś celować w rozmiar brytyjski 34E lub 34F (34 to nasz obwód 70), w rozmiarówce kontynentalnej to będzie rozmiar 75G, który ma w swojej ofercie wiele polskich firm - np. Gaia, Gorsenia, Milena, Melissa. Z tym ze przy stanikach bardzo rozciągliwych, powinnaś wziąć obwód 70 i przeliczyć odpowiednio miseczkę - czyli mamy polskie 70J. U mnie przy 82 pod Gaia z obwodem 75 latała po karku. Czy czytałaś już również, jak zakładać stanik prawidłowo? stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Poczytaj, bo to nie takie proste, jak się wydaje :) Powodzenia :) Odpowiedz Link
martita_35 Re: 81/100 martita 28.03.09, 09:11 Bardzo dziękuję dobra Duszyczko :) już nie mogę się doczekać jak się "zadekuję" w przymierzalni na dłużej ... pozdrawiam : ) Odpowiedz Link
myff 74/(94)97 27.03.09, 12:36 Dzień dobry, dzień dobry:) Ciocia myffka wraca..i ma strasznego zgryza..bo..wypróbowałam już ze trzy różne staniki w tym samym rozmiarze, 70F ale..miska jest ciut za duża..a obwód mógłby być jednak ciaśniejszy(bo od razu zapinam się na ostatnią haftkę i mogę oddychać i jeszcze pociągnąć obwód do tyłu)bo dopiero jak ściągnę maksymalnie obwód i dość krótko ramiączka to miska przylega. Na razie wypróbowałam dwie freye- rio i drugą, której nazwy nie znam ale wygląda jak LOLA tyle, że jest niebieska w czerwone kwiaty-są za duże, za luźne a "wąskie fiszbiny" to kończą mi się chyba na plecach. trzecim przypadkiem jest fantasie belle. Do tego w we wszystkich trzech przypadkach obwód w samym biuście zmniejsza się z 97 do 94cm...to chyba nie jest dobrze? Proszę o radę co z tym zrobić, szukać dalej, tylko czego właściwie czy ścierpieć:) Odpowiedz Link
madzioreck Re: 74/(94)97 myff 27.03.09, 23:47 Hm, no nic dziwnego, ze obwód 70 jest za luźny - poprzednio podałaś nam wymiary pod biustem 82 cm. Przy 74 cm pod - mierzonych ciasno - polecałabym raczej 65 z przliczoną miseczką czyli 65G, a przy baaardzo scisłych modelach ewentualnie 70F (mówimy o rozmiarach brytyjskich). Odpowiedz Link
ichtys Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 27.03.09, 14:32 70\92,mama karmiąca od 4 miesięcy W jakim rozmiarze pwoinnam kupić stanik? Jakoś gubię sie w rozmiarach... Odpowiedz Link
ankh_morkpork Re: 70 / 92 ichtys - mama karmiąca :-) 28.03.09, 08:54 Cześć, zaglądałaś do wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 ? A tutaj stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html ? Jeśli nie, to polecam :-) Jeśli chodzi o rozmiar stanika, to spróbuj przymierzyć taki o obwodzie 28(60). Ja mam pod biustem ciasno mierzone 75 i noszę 65-ki. Co do miseczki, to jesteś na granicy G i GG. Tak więc rozmiar brytyjski to 28G / 28GG. Jeśli chodzi o firmy polskie, to karmniki robi firma Melissa - ma ona swoją własną specyficzną rozmiarówkę. Informacje o niej znajdziesz w wątku o karmnikach i tam możesz pytać o wszystko co chcesz wiedzieć o stanikach do karmienia - miłej lektury :-) Odpowiedz Link
malyb-aczek 94/105 27.03.09, 17:30 Prosze o opinie na temat rozmiaru stanika jaki powinnam nosic. Obecnie karmie piersia - 7miesieczna corke - karmienie jest juz ustabilizowane. Stanik obecny 80C, po dokladnym prawidlowym zalozeniu - miseczka za mala Odpowiedz Link
pilka87 66/80 27.03.09, 18:46 Bardzo proszę o określenie mojego obecnego rozmiaru. Karmię piersią 11. miesiąc, po ciąży mocno schudłam, a nosze obecnie stanik ciążowy 75E, który w obwodzie wisi straszliwie (wiadomo..) a i miska wielgachna, ale to chyba głównie przez ten obwód. Dziękuję bardzo! Odpowiedz Link
kulki Re: 66/80 27.03.09, 22:20 Wypróbuj na początek rozmiar brytyjski 28DD (polski odpowiednik to 60E). 75E z całą pewnością jest i za luźny, i za duży w miseczce. Jeżeli masz możliwość odwiedź jakiś sklep stacjonarny - dobre sklepy w swojej okolicy znajdziesz w tym wątku: dobre sklepy stacjonarne Zapraszamy też na nasze forum Lobby Małobiusciastych :) Odpowiedz Link
madzioreck 94/105 malyb-aczek 31.03.09, 15:18 Powinnaś zacząć od zmierzenia brytyjskiego 85D lub 85DD, a z polskiej rozmiarówki - 85E. Stanik dobieraj tak, aby z miseczek nie wyskakiwały bułeczki i aby nic i Ci nie uciskalo, gdy piersi sa pelniejsze Tu znajdziesz informacje o stanikach do karmienia forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 a tu porzucam instrukcje zakladania stanika prawidlowo stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.htmlPowodzenia! Odpowiedz Link
i-w-ona 90/112 27.03.09, 18:52 To rozmiary mojej mamy, która postanowiła się prawidłowo ostanikować: pod biustem 90 cm (na wydechu, ale nie jakoś bardzo ciasno) i 112 cm w biuście. Z tym, że 112 mierzone w staniku rozmiar 85 C, który, delikatnie mówiąc, nie eksponował biustu. Dodam jeszcze, że od kiedy pamiętam, mama nosiła beznadziejne biustonosze, więc jej biust jest w kiepskim stanie i sporo go "wyemigrowało". Oczywiście miseczka jest we wspomnianym wyżej biustonoszu kilkukrotnie za mała, obwód sporo za luźny (również rozciągnięty od nowości). Jakiego rozmiaru powinnam dla niej szukać? Odpowiedz Link
madzioreck 90/112i-w-ona - mama 29.03.09, 10:33 Wiesz co, jak dla mnie, powinnaś zmierzyć mamę jeszcze raz... Pomiaru pod biustem należy dokonać ciasno, tak, aby ciaśniej się nie dało. A to dlatego, że stanik się rozciąga, a miarka krawiecka nie. Pomiar w biuście w staniku 85C raczej może nie być miarodajny, ponieważ przy tak masakrycznie za małej miseczce podejrzewam, że piersi wypływają i górą, i dołem, i pod pachy. Zmierz mamę bez stanika: każ jej się pochylić - tułów równolegle do podłogi, mierzymy luźno, bez ściskania, i podaj nam ten pomiar. W chwili obecnej trudno mi podać Ci jakieś okolice rozmiarowe, z tych wymiarów 90/112 wychodzi nam brytyjskie 80G, kontynentalny rozmiar to okolice 80J/K, ale proszę, zmierz mamę jeszcze raz. Odpowiedz Link
musowoc 95/115 27.03.09, 19:20 witam, jestem nowa wiec chetnie poslucham rad:-)); wlasnie zamowilam biutonosz annity dla karmiach, model 5062, rozmiar 95E, bo tak wskazywala tabela na stronie anity www.anita.com/products- calculator.htm?ovs_site=pl&ovs_lang=pl teraz po tym co przeczytalam u Was nie jestem pewna czy dobrze wybralam; ogolnie moj biust wyglada okropnie, strasznie obwisl, po karmieniu I dziecka i teraz znow karmie, ale wiem, ze wiele zlego zrobily tu zle dobrane biustonosze; przed ciaza nosilam 85 E i najwygodniej bylo mi w triumphie amourette 300 W. pozdrawiam, m Odpowiedz Link
niinka 76/96 28.03.09, 12:16 zmierzyłam jeszcze w zwisie i wychodzi mi ok 99cm.Kupiłam sobie 70F Gorteksu i strasznie ale to strasznie uwiera mnie koło pachy, zbiera co prawda bułeczki ale przy każdym ruchu czuje nieprzyjemny ucisk.Czy to oznacza że za mała miseczka? Dodam jeszcze ze mam delikatny luz w miseczce od góry. Odpowiedz Link
roza_am Re: 76/96 28.03.09, 18:45 Sprawdź, czy poprawnie zakładasz ten stanik. Instrukcję zakładania stanika znajdziesz tutaj: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Czy po porządnym wygarnięciu i ułożeniu biustu w miseczce nadal jest luz, czy jednak tworzą się bułeczki? Prawdopodobnie okaże się, ze stanik jest za mały w miskach. Przy Twoich wymiarach powinnaś celować w 70(34)F w rozmiarówce brytyjskiej. W stanikach polskich lub niemieckich (tutaj zalicza się m.in. Gorteks) potrzebujesz rozmiaru w okolicach 70H. Odpowiedz Link
julilija Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA??? 28.03.09, 14:21 oto jest właśnie pytanie??jestem w trakcie karmienia dziecka piersią i dzisiaj obliczyłam moje wymiary 90/100 w związku z tym mam pytanie jaki rozmiar kupic??? Odpowiedz Link
julilija dodam jeszcze ,że karmie piersią 28.03.09, 16:31 7-mies. córeczke i mam laktacje unormowaną. Odpowiedz Link
madzioreck 90/10 julilija - karmienie 03.04.09, 21:32 Z rozmiarówki brytyjskiej polecałabym szukać rozmiaru 80D lub 80DD (czyli 36D lub 36DD), polskiej około 80E. Jeśli szukasz stanika konkretnie do karmienia, to poczytaj ten wątek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747 Powodzenia :) Odpowiedz Link
stefanya13 88/121 28.03.09, 21:09 Ponownie proszę o pomoc w ustaleniu prawidłowego rozmiaru tym razem dla mojej siostry. Wymiary powyżej. Według tabeli wyszło mi 36HH/80HH ale po pierwsze zmierzyłam na niej stanik Panache Tango II, w niezdefiniowanym rozmiarze (kupiony jako 60JJ, bardziej podpada mi pod 65JJ, ma wielgachną miskę i wymiary 58-62 w spoczynku, 68-72 naciągnięty, głębokość miski 38 cm!). Moje Tango 65HH ma miskę głęboką na 34 cm. Pierwsze pytanie: o ile centymetrów w głębokości miski zmienia się rozmiar stanika, bo chciałabym określić rozmiar i odsprzedać ten stanik. Miska w tym staniku okazała się idealna na moją siostrę, ale ona ma pod biustem 88 cm, więc poradźcie jak dobrać jej tę miskę z właściwym obwodem. Odpowiedz Link
madzioreck 88/121 stefanya13 31.03.09, 15:38 Dobrze wyliczyłaś rozmiar siostry - brytyjski. Nie wiem tylko, w jakim celu mierzyłaś na siostrze rozmiar 60JJ, bo wg tabeli jest on na 104 w biuście, więc i przeliczanie nie ma większego sensu: 60JJ --> 80E... Chyba, że coś źle zrozumiałam. Radzę mierzyć na siostrze staniki z jej okolic rozmiarowych - ponieważ kilka rozmiarów obwodu w różnicy oznacza inny rozstaw ramiączek, fiszbin, i całkiem inne układanie się biustonosza. Odpowiedz Link
stefanya13 Re: 88/121 stefanya13 01.04.09, 22:10 Zmierzyłam na niej po prostu to co miałam w domu a nie byłoby rozciągniętym a jednocześnie przymałym namiotem. Stanik zresztą zdiagnozowałam w końcu jako jednak 65JJ, czyli po przeliczeniu miska wyjdzie podobnie jak wyliczona tabelkowo. Czytałam gdzieś opinię, że przy biuście blisko osadzonym lepiej wziąść mniejszy obwód z przedłużką właśnie ze względu na rozstaw fiszbin, bo lepiej wtedy leży. Tak czy inaczej bardzo dziękuję za pomoc. Mam nadzieję, że coś dobierzemy. Odpowiedz Link
zoofka 81 / 98 / 101 28.03.09, 21:34 pod biustem / w biuście / w zwisie piersi szeroko rozstawione, lekko obwiśnięte ;) zaczynam 9 miesiąc ciaży Noszę 70E firmy Alles (model Havana) Miseczki są za małe (to już wiem) robią mi się górne buły. Za to w obwodzie zapinam się na ostatnią haftkę (mimo że to model 70!). Allesy są chyba bardzo rozciągliwe. Jaki biustonosz na ostatni miesiac ciąży? Czy karmnik powinnam kupywać już teraz i większy, czy poczekać aż urodzę i zacznę karmić? Chciałabym poprosić o podpowiedzenie w jaką rozmiarówkę polską i brytyjską powinnam celować dzięki! Odpowiedz Link
katarzynaszkudlarek 75 cm obw. pod biustem i 86 cm w biuście 28.03.09, 22:06 Witam, mam 75 cm w obwodzie, 86 cm w biuście. Noszę rozmiar 75 B lub 75 C, C leży lepiej niz B. Bardzo proszę o pomoc w doborze rozmiaru. Odpowiedz Link
madzioreck 75/86 katarzynaszkudlarek 29.03.09, 10:41 Witamy również :) Czy pomiaru pod biustem dokonałaś ciasno, na wydechu? Jeśli tak, to powinnaś poprzymierzać staniki w okolicach brytyjskiego 70C(32C) lub nawet 65DD, bo staniki bywają bardzo rozciągliwe. W polskiej rozmiarówce odpowiednio będą to: 70C i 65E lub 65F. Warto poczytać, jak prawidłowo zakładać stanik, ponieważ miseczki tylko "nałożone" na biust wydają się często za duze lub dobre, a w rzeczywistości mogą okazać się za małe, dlatego polecam lekturę tej instrukcji : stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html Powodzenia :) Odpowiedz Link
zagatka.kr 77/104 29.03.09, 07:50 Witam! :) Mam problem - wzięłam się na poważnie za ostanikowanie mojej mamy, jest już obmierzona, namówiona, przekonana. Teraz mam zamawiać (planuję polować na okazje na ebayu). Wymiary 77 (mój pomiar) lub 79 (Jej pomiar ;) ) na 104 "w". Wychodzi mi z kalkulatora 32GG. I niby wszystko pięknie, tylko mama zapowiedziała stanowczo, że nie będzie chodzić w staniku ani ciutkę za dużym, ma być od razu na styk i koniec (nie udało mi się Jej przekonać, że zaraz będzie za mały). Do tego wiem, że w pracy nie może być nadmiernie obciskana, bo po prostu nie da rady - ale tu może po prostu wystarczy wybrać nie ściśliwca. Trochę się też zastanawiam nad taką sprawą - na obwód "w" wpłynęły też np. wałeczki na plecach (dobrze, że tu nie czyta...) i wiadomo, że one się w miskach od razu nie znajdą... Czy faktycznie zamawiać 32GG? Niestety muszę zamawiać w ciemno. Pomóżcie, proszę. Odpowiedz Link
madzioreck Re: 77/104 29.03.09, 11:12 Obliczyłaś dobry rozmiar, 32GG. Natomiast po pierwsze - stanik w ogóle nie może obciskać nadmiernie, bo on nie ma nas udusić, ma być na tyle ścisły w obwodzie, aby podtrzymywał biust i nie przesuwał się na plecach do góry w trakcie noszenia. Warto w czasie mierzenia poruszać się - podnieść ręce, schylić się, a nawet poskakać - jeśli obwód będzie nadal na swoim miejscu, znaczy się, jest OK. Druga sprawa - nikt nie zagwarantuje, że raz obliczony tabelkowy rozmiar, będzie pasował w każdym modelu stanika. Przykład: ja mam biustonosze następujące: 32J, 34H, 36HH, 34HH... Jak z ubraniami: 40 w jednym ciuchu nie musi równać się 40 w innym. Jeśli zdecydujecie się na jakiś model, to spróbuj poczytać o nim w tych wątkach: dużo- i małomiseczkowce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=73825506&a=73825506 rozciągliwce i ściśliwce: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=64219281&a=64219281 lub zapytać o konkretny model w wątkach producentów - znajdziesz w spisie treści na górze forum. I koniecznie nauka prawidłowego zakładania stanika i wygarniania: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html. Jeśli mama upiera się przy miseczce na styk, to trudno, nie trzeba koniecznie kupować z luzem, ale raczej za długo w nim nie pochodzi, zresztą pierwszy stanik tak czy inaczej nigdy nie służy za długo :) Odpowiedz Link
zagatka.kr Re: 77/104 29.03.09, 11:54 Dziękuję za odpowiedź. Teraz żałuję, że nie napisałam, że ja jestem nawrócona od roku i całkiem dobrze odnajduję się w temacie. Problem jest taki, że nie mam doświadczenia w jakim stopniu wyliczony rozmiar misek może być za duży przez te wałeczki na plecach (a ma być na styk - nie chcę Jej zniechęcać "namiotami" - ciągle tak mówi o takich "większych" literkach...). Sama lubię się mocno obciskać obwodem, ale wiem, że i to może Ją zniechęcić - niektórzy nie polecają takiego zaniżania obwodów u mam na samym początku. Także jeśli ktoś jeszcze mógłby nam poradzić... 32 czy lepiej 34 na początek? I czy na pewno taka miska mimo tych wałeczków? Odpowiedz Link
zagatka.kr Re: 77/104 29.03.09, 11:56 Albo jeszcze ewentualnie byłabym wdzięczna za podpowiedzi, jakie rozmiary zamówić na początek do mierzenia - na razie myślałam tylko o 32G i 32GG - może jednak obwód 34 jeszcze? Odpowiedz Link
zagatka.kr Re: 77/104 29.03.09, 12:05 Przepraszam, że tak zamęczam pytaniami... Staniki mama może mierzyć tylko jak przyjeżdża, chcę się dobrze przygotować do następnego Jej przyjazdu. Boję się, że jeśli nic dobrego nie trafię, to zrezygnuje i znowu kupi triumfy... :/ Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link
buka86 Re: 77/104 29.03.09, 12:29 32G to raczej bedzie za bardzo na styk ;) Ja na swoje 79/102 czyli 23cm różnicy nosze 32G a u Twojej Mamy jest 27cm... Raczej GG albo nawet H... A 34 raczej bedzie jeździć po plecach więc to chyba bez sensu... Odpowiedz Link
civi1 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 29.03.09, 12:43 Kochane dziewczyny. Zwracam się do Was z prośbą. DO tej pory nosiłam staniki albo 75 i( chyba najlepszy, choć niestety fiszbiny były źle wymodelowane do niego i bardzo odstawały z przodu od piersi i kuły pod pachami,a le to był jedyny dostępny model, który pani zgodziła się ściągnąć. i zagroziła, zę jak ściągnie muszę kupić bo"kto jej taki kupi" - zdesperowana przed ślubem kupiłam, bo inaczej chyba zostały by mi 2 wiadra i łańcuch jak ktoś skomentował:(), albo 80 h( za luźny po kilku założeniach, nawet na najmniejszych zapięciach), niestety i jeden i drugi bardzo ciężko dostępny na moim zadupiu.Teraz jestem po porodzie już nie karmie, ale mój biust zaszalał i tak mu zostało. Mam pod biustem 81-82 cm a w biuście 108. pokazuje mi w tabelach 75 k lub l . Ratunku takich rozmiarów ja w życiu nie widziałam,a mam dość podjeżdżających staników, wyskakujących piersi, buł pod pachami. przy maleńkim dziecku nie mam możliwości jechać 120 km do poznania by tam szukać staników:(. a z netu boje się kupować na oko:( Moja praca łączy się z kontaktami z ludźmi a ja nosze workowate bluzki by ukryć to co powinno być moim atutem. Zaczynam myśleć o operacji ale nie stać mnie na nią :( Odpowiedz Link
madzioreck 81/108 civi1 31.03.09, 15:53 Pierwsza sprawa - Twój rozmiar z tabeli to 75G lub 75GG lub w przypadku staników znanych z tego, że obwód bardzo się rozciąga, np. Arabella formy Freya, nawet 70H/HH (rozmiary brytyjskie) lub polskie 75K, takie rozmiary szyją polskie firmy, np. Melissa; to nie jest jakiś bardzo duży biust i nawet nie myśl o operacji :) U mnie polski rozmiar to jakieś 70R, i to też nie jest tak powalający rozmiar, aby operować, uwierz mi :) Druga sprawa: przez internet nie kupujesz "na oko" i nie ma się czego bać, bo stanik zawsze masz prawo zwrócić lub wymienić na inny, jeśli nie pasuje. Poza tym, zawsze przed zakupem mozesz poczytać o danym modelu lub zapytać o niego w wątkach producentów (spis znajdziesz na górze forum w spisie treści, podobnie jak sklepy internetowe i stacjonarne) oraz w wątkach "rozciągliwce i ściśliwce" i "dużo- i małomiseczkowce" - również w spisie treści na górze forum. Trzecia sprawa - nie ma gwarancji, że od razu trafisz na właściwy rozmiar i fason, ponieważ dwa staniki nawet jednego producenta, oznaczone tym samym rozmiarem, bywają inne. Tak jak z ubraniami, 42 w jednym modelu spodni nie musi równać się 42 w innym. Nic na to nie poradzisz, my tu wszystkie w większości dopasowywałyśmy staniki metoda prób i błędów, ale warto :) Powodzenia! Odpowiedz Link