Dodaj do ulubionych

JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37

• puma78op.pl Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 01.04.09, 19:55
      CZESC CHCIALABYM WIEDZIEC JAKI POWINNAM NOSC ROZMIAR STANIKA WYMIARY
      TO 92/112.DZIEKUJE ZA ODPOWIEDZ.
      • madzioreck 92/112 puma78op.pl 03.04.09, 23:09
        Najpierw wyłączamy CapsLock ;)
        Rozmiar brytyjski, jakiego powinnaś szukać to okolice brytyjskiego 36FF, 36G
        (czyli 80FF, 80G). Okolice, ponieważ co model i producent to inaczej to wygląda.
        W większości staniki są rozciągliwe w obwodzie, i dlatego trzeba najczęściej
        zaniżyć znacznie obwód, choć pewnie w niektórych modelach może pasować np. 38F.
        Przede wszystkim mierząc stanik, trzeba go prawidłowo założyć, to bardzo ważne:
        stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
        oraz wiedzieć, jak właściwie powinien leżeć dobrze dobrany biustonosz:
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html
        Jeśli będziesz kierować się tymi zasadami, to nie będziesz musiała przejmowac
        się, ze podany tu rozmiar nie pasuje, tylko weźmiesz większy/ mniejszy
        obwód/miseczkę i będziesz mogła określić, czy dobrze leży, nie przesuwa się, nie
        robi bułek.
        Powodzenia w poszukiwaniu stanika idealnego :)
    • oshima 77/94,5 01.04.09, 20:08
      nosiłam przeróżne rozmiary, jak sie okazuje- niestety źle dobrane, dziś to wiem,
      bo pół dnia spędziłam na Stanikomanii i Lobby :)
      Teraz podejrzewam, że będzie to 70 F...?
      • roza_am Re: 77/94,5 - oshima 03.04.09, 14:48
        W brytyjskiej rozmiarówce wychodzi ci rozmiar 70(32)E lub F, a w polskiej 70G. To popularne rozmiary, znajdziesz w nich sporo staników. Także polskiej produkcji - coraz więcej firm szyje biustonosze w Twoim rozmiarze.
        Część dziewczyn w Twoim rozmiarze przechodzi z czasem na obwód 65. Jest to sprawa indywidualna, piszę o tym, żebyś się nie zdziwiła, gdyby jednak obwód 70 okazał się w pewnym momencie za luźny. Gdyby tak się stało pamiętaj wówczas o przeliczeniu wielkości miseczki. Zacznij jednak od obwodu 70 (brytyjskie 32).

Najważniejsze, abyś wiedziała jak powinien leżeć prawidłowo dobrany stanik. Będziesz mogła wtedy samodzielnie dobierać staniki bez względu na rozmiarówkę danej firmy czy zmienne potrzeby Twojego ciała. Najwięcej informacji na ten temat znajdziesz na Stanikomanii w dziale "Wiedza". Polecam też artykuły publikowane na portalu Pinezka www.pinezka.pl/content/view/3050/203/
        Powodzenia w stanikowych zakupach!
        • oshima Re: 77/94,5 - oshima 04.04.09, 12:23
          Bardzo dziękuję za pomoc :-)
    • krysanna 77/95 karmienie 01.04.09, 21:35
      Czy mogę prosić o odpowiedź na mój post kilka linijek powyżej?
      Dodam jeszcze, że właśnie przyszedł Rio 70E (używany). Trochę odstaje
      wykończenie w górnej części i nie zapinam się na pierwsz haftki, tylko
      ostatnie, ale może przy używanym staniku tak jest? Czy powinnam jednak spróbować
      65 pod biustem? W sumie w tym Rio jest nieźle, myślę o przerobieniu go na karmnik.
      Proszę o odpowiedź. Rozwiejcie moje wątpliwości.
      • madzioreck 77/95 krysanna 03.04.09, 23:17
        Odpowiedź jest już kilka postów wyżej :)
        Powiem tak: jeśli kupiłaś to Rio w przyzwoitej cenie i na tej najciaśniejszej
        haftce trzyma on poziom, tył nie podjeżdża do góry, to zostaw go sobie, choć
        pewnie nie zaszkodzi przymierzyć 65FF na przykład. Pamiętaj jednak, ze używany
        stanik może być już trochę rozciągnięty w obwodzie, i 65 może jednak być za ciasne.
        Jak bardzo odstaje i w którym miejscu? Może miseczka jest ciut za luźna? Jeśli
        to niedużo, to można zostawić, bo pierwszy stanik ma to do siebie, ze szybko z
        niego wyskakujemy na skutek migracji :) Wpisz "migracja" w wyszukiwarkę i poczytaj.
        Jeśli masz wątpliwości, możesz zrobić sobie fotki i posłać je do naszej Galerii
        - jak to zrobić:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=91687524&a=91687524
    • rosaliaa Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 03.04.09, 09:48
      proszę o pomoc w doborze rozmiaru..
      kiedyś nosiłam stanik w rozmiarze 75C i długo długo tak było, potem przerzuciłam
      się na 75 D ale staniki nie za dobrze leżały, w przymierzalniach miałam tylko
      problem :D
      biust mi się zmieniał - 2 ciąże i 2 x 10miesięcy karmienia.
      karmiłam do marca zeszłego roku.
      noszę teraz 80E, ale pod biustem mogłoby być ciaśniej, a miseczki też odstają
      moje aktualne rozmiary
      pod biustem 78 cm
      w biuście (w staniku) 98 cm
      bez stanika 86 cm

z góry dziękuję
      • madzioreck rosaliaa 03.04.09, 23:30
        Rozumiem, że tu jakaś pomyłka wyszła i w biuście jest w staniku 98 a bez stanika
        96? (podałaś 86)? Proszę o korektę rozmiarów, bo moze jednak w staniku jest 88 a
        bez 86?
        • madzioreck 78/98 rosaliaa 03.04.09, 23:45
          Ok, już doczytałam niżej, jako odpowiedź na inny post.
          Proponuję celować w brytyjski rozmiar 32F, czyli 70F. Biustonosze są w
          większości rozciągliwe, i 80 ma prawo być za duże, bo to więcej, niż masz pod
          biustem.
          Jeśli przeliczymy to na rozmiar kontynentalny, czyli m.in. polski to mamy 70H. W
          bardzo rozciągliwych stanikach odpowiednie może być tez np. 30FF, czyli 65FF,
          polskie 65I.
          Zakładając stanik, należałoby zastosować zasady z poradnika:
          Jeśli tylko nałożymy stanik niedbale, może wydawać się dobry/za duży w
          miseczkach, a po dokładnym wygarnięciu ciała spod pach będzie naprawdę za mały.
          Przede wszystkim dobierając biustonosz, zwracaj uwagę na to, jak leży, bo w
          różnych modelach możesz potrzebować różnych rozmiarów.
          Powodzenia w poszukiwaniu stanika idealnego!
    • margotka28 94 biust, 78 pod biustem 03.04.09, 09:50
      Wcześniej miałam więcej w biuście i pod biustem, później zaczęłam
      się odchudzać. Przed odchudzaniem nosiłam rozmiar 75 F i wydaje mi
      się, że dobrze mi leżał. Teraz są zbyt luźne pod biustem i na
      biuście trochę odstają.
      • rosaliaa 98 biust, 78 pod biustem 03.04.09, 09:52
        ha ha
        bez stanika 96 cm :D
      • margotka28 Re: 94 biust, 78 pod biustem 04.04.09, 14:29
        rozumiem, że nie zostałam zauważona :-(
        • madzioreck 78/94 margotka28 05.04.09, 20:56
          Margotko, to przypadek - ktos wpisał swoje pytanie jako odpowiedź na Twój post.
          A więc tak: przy Twoich wymiarach powinnaś szukać stanika w okolicach
          brytyjskiego 32E, czyli 70E. Oprócz dobrego rozmiaru ważne jest, jak zakładamy
          stanik i jak powinien on leżeć:
          Powodzenia :)
    • gosik8 76/88 03.04.09, 12:01
      witam,
      obecnie noszę rozmiar 75B, ale biust nie wygląda imponująco...
      proszę o pomoc, no i to 75 jest dość luźne...
      • madzioreck 76/88 gosik8 04.04.09, 12:52
        No nawet zdecydowanie za luźny. Powinnaś raczej poszukać w brytyjskiej
        rozmiarówce rozmiaru 32C lub 32D (czyli 70C lub 70D), a nawet , biorąc pod
        uwagę, że większość staników uszyta jest z rozciągliwych materiałów, raczej
        powinnaś poprzymierzać 30DD lub 30E (30 to obwód 65). W rozmiarówce
        kontynentalnej będą to odpowiednio 70D lub 65F. Przymierzając stanik, zastosuj
        zasady podane w pierwszym poście - dobrze wygarnij ciało spod pach do miseczek i
        sprawdź, czy obwód nie jest za luźny. Nie może podjeżdżać na plecach do góry
        przy poruszaniu się. Jeśli 70 będzie za luźne, to śmiało sięgaj po obwód 65 z
        przeliczoną miseczką, jak podałam. Zobacz, jak powinien i jak nie powinien leżeć
        dobrze dobrany biustonosz:
        Powodzenia :)
    • szaksa72 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 03.04.09, 16:53
      Pod biustem ciasno 90cm. w biuście 116 cm. (luźno)
      ''Najlepszy'' biustonosz to 85g ,ale po przeczytaniu instrukcji wychodzi mi że obwód jest za duży ( na plecach idzie biustonosz do góry) i po zebraniu piersi spod pach biust mi się z lekka "wylewa"
      • madzioreck 90/116 szaksa72 04.04.09, 12:59
        Obwód 85 będzie w większości za luźny, proponuję szukać czegoś w rozmiarze
        brytyjskim 36GG lub 36H (36 to obwód 80), przede wszystkim jednak przy doborze
        stanika kieruj się tym, jak on leży; producenci niespecjalnie trzymają się
        własnych tabel, i w jednym staniku np. miseczka w 36GG może być za duża, a w
        innym w 36H może być za mała.
        Jak powinien leżeć biustonosz?
        www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/fc9801d6e836a44a.html poczytaj tutaj. Jeśli
        po wygarnięciu spod pach nic nie wylewa się z miseczek, a obwód nie podchodzi do
        góry nawet po skokach, schylaniach, podnoszeniu rąk - jest OK.
        Udanych zakupów :)
      • szaksa72 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 07.04.09, 13:09
        może ktoś się zainteresuje
    • ala_photo Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 03.04.09, 17:58
      Chciałabym się dowiedzieć jaki mam prawidłowy rozmair stanika. Obecnie noszę 80d. Moje wymiary to 81 i 104. Proszę o podanie moich prawidłowych wymiarów w numeracji polskiej i angielskiej. dziękuje
      ala
      • madzioreck 81/104 ala_photo 04.04.09, 13:56
        Rozmiar, jaki powinnaś nosić to okolice brytyjskiego 32GG, czyli 70GG, a w
        "naszej" - 70K lub 70L (takie rozmiary szyje np. Melissa). Musimy zaniżać
        obwody, bo są bardzo rozciągliwe, a ścisły obwód to podstawa podtrzymania
        biustu. Obwód właśnie, a nie ramiączka.
        Bardzo ważne jest poznanie zasad, jak dobrze założyć stanik i jak wyglądamy w
        dobrze dobranym staniku:
    • ineczka33 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 03.04.09, 19:57
      Z kalkulatora wychodzi 70C. Wymiary pod-76, w biuście-87. Noszę od 3
      dni balkonetkę 70C. Pod biustem dobra, odpowiednio ciasna, lecz
      miseczka trochę za mała po wygarnięciu bułeczek spod pach.

Mierzyłam też w Triumphie 70 D i tez był za mały (ciągle miseczka).
      To co z tym kalkulatorem? ;)
      • madzioreck 76/87 ineczka33 04.04.09, 14:06
        Ineczko, rozmiar z kalkulatora czy podany tu przeze mnie jest tylko "okolicą
        rozmiarową", punktem wyjścia, że np. nie 80D, a 70G. Należy mieć do tego dystans
        i przede wszystkim przymierzać stanik i patrzeć, czy jest faktycznie dobry, a
        nie upierać się przy wyliczonym. Producenci nie trzymają się dokładnie własnych
        tabel, a i każda z nas jest inna, i dwie dziewczyny o tych samych wymiarach mogą
        potrzebować różnych rozmiarów. Np. przy tym samym obwodzie w biuście jedna
        dziewczyna ma mniejsze same piersi, a szersze plecy, i już mamy różnicę jednego
        rozmiaru miseczki.
        Twój rozmiar z tabelki to brytyjskie 32C lu b 32D, ale jeśli jakiś stanik w tym
        rozmiarze ma za małą miseczkę, to mierzysz 32DD. Jeśli obwód w 32c jest luźny, a
        miseczka dobra, to bierzesz 30dd.
        Także mierzenie przede wszystkim, stanikologia to nie nauka ścisła :)
    • naughty-angel 65-66/87 04.04.09, 12:28
      Witam!
      Nie chciałam nikomu zawracać zowu głowy, ale dziewczyny doradziły mi
      jednak konsultację;) fakt- sama sobie chyba nie poradzę...
      W zeszłym roku już prosiłam o pomoc, tylko pytanie, czy schudłam,
      czy też w tamtym czasie źle się zmierzyłam.
      Tym razem zrobiłam to tak:
      -pod biustem na wydechu, ściśle jak się dało-jakieś 65,5 cm
      - w biuście nie ściskałam w ogóle, przyłożyłam tylko miarkę- 87cm

Trudno mi powiedzieć cokolwiek o staniku, który posiadam, bo
      ewidentnie jest źle dobrany. 70 cm pod biustem sprawia, że jak
      podniosę stanik za ramiączka, pierś wychodzi dołem. Fiszbina w
      miseczce D nie obejmuje mi piersi w środku, kończy się jeszcze na
      piersi, przez co odstaje od klatki piersiowej. Bardzo proszę o pomoc!
      Pozdrawiam- Magdalena
      • naughty-angel Re: 65-66/87 04.04.09, 12:30
        A! I jeszcze zapomniałam- karmię piersią już rok, ale już nie tak
        dużo, jak na początku, więc chyba obwód w biuście mi się bardzo nie
        zmieni z dnia na dzień;)
      • madzioreck 65-66/87 naughty-angel 04.04.09, 14:36
        Witam, nie zawracasz głowy :) 70D do wyrzucenia :)
        Powinnaś celować w brytyjskie 28F , czyli 60F, w naszej rozmiarówce to będzie
        60G/H. Niestety węższe obwody na razie nie występują.
        Nasze ciało się zmienia, dlatego raz dobrany rozmiar nie oznacza, że już zawsze
        będziesz go nosić, trzeba się obserwować na bieżąco.
        Fiszbiny nie mogą uciskać piersi! Poczytaj piersiówkę oraz instrukcję zakładania
        stanika, to pomoże ocenić, czy biustonosz rzeczywiście pasuje:
        Pozdrawiam i życzę stanika idealnego :)
        • naughty-angel Re: 65-66/87 naughty-angel 04.04.09, 16:59
          Bardzo dziękuję za tak szybką odpowiedź!
          Rozjaśniłaś mi co nieco w głowie, teraz chyba muszę po prostu
          mierzyć, mierzyć mierzyć;)

jeszcze raz dzięuję i pozdrawiam;)
          • rosaliaa Re: 65-66/87 naughty-angel 04.04.09, 19:17
            jeszcze raz ponawiam swoją prośbę o pomoc
            mam naprawdę duży problem, staniki dobrane według kalkulatora, nijak odpowiadają
            potrzebom moich piersi :D
            z góry dziękuję ...

jeszcze raz wymiary

pod biustem 78 cm
            w biuście (w staniku) 98 cm
            bez stanika 96 cm

• roza_am Rosaliaa 04.04.09, 19:27
              Tutaj masz odpowiedź madzioreck:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=92476266&a=93666632
              • rosaliaa Re: Rosaliaa 04.04.09, 21:39
                :D
                dziękuję

ps. tym H to jestem z lekka przerażona
    • rillia 82/ 90-92 04.04.09, 22:05
      Witam! Dziewczyny pomóżcie mi dobrać odpowiedni biustonosz. Jestem karmiąca,
      laktacja się ustabilizowała i nie zmienia mi się kształt piersi. Udało mi się
      zrzucić ostatnie kilogramy po ciążach, zmniejszył mi sie obwód klatki piersiowej
      mam wrażenie, że 80-tki są dla mnie za luźne.
      Większość moich biustonoszy to niedobitki ciążowo-karmieniowo-pociążowe. Tak
      wiec nic nie mogę o nich powiedzieć:/
      Mierzyłam się kilka razy. Pod biustem wychodzi mi 81-82, w biuście bez
      biustonosza 90 a w 92.
      Z góry bardzo dziękuję.
    • elenae 84/101-karmiąca 05.04.09, 17:28
      Witam, jestem matka karmiącą od dwóch miesięcy, z piersiami sięgającymi prawie
      do pasa i z potwornymi rozstępami. Niestety staniki które mam są albo za ciasne
      pod biustem i nie unoszą biustu(np 40/90, lub 80 D czy D90) albo są wielkie, jak
      namiot, a piersi w nich leżą sobie jak tylko chcą i wyglądają okropnie(110E,
      jedyna zaleta, że nie uciska mnie pod biustem, ale z tyłu mam prawie zapięcie na
      szyi) Problem polega jeszcze na tym, że lewa pierś jest trochę mniejsza od
      prawej. Nie wiem jaki powinnam wybrać właściwy stanik - z fiszbinami czy nie?
      wiem tylko, że w jednym który mam i który się odpina do karmienia, to są szwy,
      które mnie bardzo drapią i przez to potwornie swędzą mnie piersi. Dodam jeszcze
      tyle, że nie cierpię, jak mnie coś uciska pod biustem, czuję wtedy bardzo duży
      dyskomfort. Dobrać właściwy stanik to dramat. Wystarczy, że mam po ciąży fatalny
      brzuch, nie chcę mieć jeszcze paskudnych piersi, skoro już mają rozstępy, to
      niech jakoś wyglądają w staniku. Bardzo proszę o pomoc i sugestię jaki rozmiar,
      rodzaj, a nawet firmę powinnam kupić. Dziękuję
      • anna-pia Re: 84/101-karmiąca - elenae 07.04.09, 13:26
        celuj w 75F lub 75FF (zalezy, czy mierzyłaś się przed karmieniem (wtedy 75F),
        czy po (wtedy 75FF)

80D jest za ciasne, ale nie pod biustem, tylko w misce, nie katuj się, to jest
        na 99 cm w biuście

raczej kup stanik przyluźny w miskach niż przymały, jeszcze trochę i dziecko
        będzie jeść więcej, więc biust może urosnąć (może i do 75G/GG)

jakbyś miała jeszcze pytania - polecam ten wątek
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=83756747
        a jak coś na pilnie - pisz do mnie na gazetowego
    • irena.earl 73/98/101 (75/100/103) - 30G? 05.04.09, 20:18
      Już kiedyś wpisywałam sie w rozmiarowym, ale od tego czasu wymiary mi się trochę
      zmieniły. Teraz, w zalezności od dnia cyklu, mam:
      min: 73/98, w zwisie 101,
      max: 75/100, w zwisie 103.
      Biust mam dość wysoko osadzony, w kształcie raczej piramidek lub stożków niż
      jabłuszek, szeroko rozstawiony na boki, ale za to jędrny i zwarty, co widać po
      wymiarach w zwisie.

Po warszawskim zlocie okazało się, że nie mam dobrze dobranych staników. Solidne
      wygarnięcie z pleców ujawniło ukryte dotąd buły.

Masquerade Polka 30G - leży tak sobie, odpowiednio ścisła, ale boleśnie
      odpiłowuje ręce, miska chyba trochę za duża, u góry zostaje w niej puste miejsce.

Fantasie Cally 32F - za szeroki, rozciągliwy obwód, za mała o rozmiar miska.
      Gdyby to było 32FF, odelastyczniłaym obwód i po krzyku.

Fantasie Belle 30FF - obwód ok, miska zbyt mała, o rozmiar czy dwa.

Comexim Lily 70G - obwód, początkowo ścisły, zdążył się rozciągnąć, miska trochę
      za mała (kiedy ją odpancerniłam, zrobiła się o pół rozmiaru większa). Pamiętam,
      że na zlocie pasował mi Comexim Agnes 70H, ale to było w tej części cyklu, kiedy
      mam nieco pełniejszy biust.

Panache inferno 30FF - kupiłam pod suknię ślubną. Załamuje się pod miskami (w
      każdym rozmiarze tak było), ale poza tym robi niezły dekolt.

Pamiętam, że na zlocie dobrze leżała CK Portia 30G. Fiszbiny Panache, (prócz
      Maskaradek, z których większość miała zbyt małe miski), kłuły mnie w plecy.
      Mierzyłam też Freye: Arabelle, Rio i Tigerlily- znacznie lepsze fiszbiny, wiec
      chybam wąskofiszbinowa. Na nieszczęście za nic nie pamiętam, jakie były rozmiary
      Rio i Arabelki, które mi pasowały - i tu prośba do was - jaki przy moim szeroko
      opisanym biuście mógłby być dobry rozmiar tych modeli?

Jaki powinnam nosić rozmiar innych staników? Zwykle jestem podtabelkowa - wg
      tabeli rozmiarów brytyjskich wypada mi 30GG-H, natomiast w rzeczywistości 30G ma
      zwykle nieco za duże miski. Dziękuję za wszystkie sugestie.
      • kasica_k Re: irena.earl 07.04.09, 00:45
        Jeśli w przeciętnym staniku pasuje Ci 30G, to w Rio spróbuj miseczkę mniejszą
        (30FF). Polka i jej krewniaczki na wielu osobach tak leżą, że zostaje pustka u
        góry - kwestia kroju, miseczki są "długie" i często u góry zostają pustawe.
        Trudno z całą pewnością powiedzieć, jaki rozmiar Arabelki będzie dobry - ja bym
        się obawiała z Twoimi wymiarami schodzić poniżej G, no ale wszystko jest
        możliwe. Infernem się nie sugeruj, ono jest "dziwne" :) To załamywanie się u
        dołu występuje prawie zawsze, ten stanik ta ma.
        • irena.earl Re: irena.earl 07.04.09, 00:55
          Dziękuję za odpowiedź. Poszłam po rozum do głowy i przejrzałam jeszcze raz listę
          zlotowych staników. Z moich okolic rozmiarowych było tylko jedno Rio Nude -
          dokładnie 30FF. Arabelka była chyba 30G, ale tego nie jestem już taka pewna.
          Dziękuje za pocieszenie z Polką i Inferno. O Inferno wiedziałam, że się
          załamuje, ale czego się nie robi dla takiego dekoltu, za to Polka zmienia
          właścicielkę, bo robi mi bardzo bolesne otarcia pod pachami.
    • agnia4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 05.04.09, 21:49
      Witam!
      pomocy, już zgłupiałam.moje wymiary to 83 pod biustem i 103 w biuście ,zmierzone
      porządnie tak jak w instrukcji.pomózcie !to co nosiłam do tej pory jest do
      niczego.szukam coś do dekoltu i nacodzień,a nie mam nowych piersi tylko 39
      letnie.pozdrawiam
      • majo.lika Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 05.04.09, 22:25
        Spróbuj może 34FF, na początek polecam Freye, dobrze kształtują biust według
        mnie, ja też mam piersi w tym wieku:) i Polyanna robi cuda:))

Tańsze będą Antoinette, teraz na brastopie ok 20 funtów, one mają konstukcję
        opartą na polyannie.
        Co do dekoltów, o jakich myślałaś? okrągłe? w serek?
        • agnia4 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 08.04.09, 18:15
          dziękuję kochana,taki rozmiar wyszedł mi z kalkulatora,ale doszłam do wniosku,że
          to bzdura.A dekolty noszę w serek, bo tak się optycznie wyszczuplam.pozdrawiam
          agnia4
      • kasica_k agnia4 06.04.09, 23:59
        Z brytyjskich marek zaczęłabym od przymierzenia rozmiarów 34FF i 32GG, co "na
        polski" tłumaczy się jako 75I i 70K :)

W czasie przymiarek trzeba pamiętać o wygarnięciu całego biustu do miseczek i
        starannym założeniu stanika
        (stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html ).

Zwracam też uwagę na fakt, że w ten sposób udzielona porada nie jest wyrocznią.
        Właściwy rozmiar dobiera się dopiero przymierzając staniki - ale jedno można w
        Twoim przypadku stwierdzić z dość dużą pewnością - obwody 80 (angielskie 36)
        będą na Ciebie za luźne. Celuj w 70, najwyżej 75, i do tego dobierz miseczkę na
        tyle dużą, by zmieściła się w niej cała pierś i fiszbiny przylegały do klatki
        piersiowej, nie uciskając piersi, tak jak napisałam w tejnotce :)
        • agnia4 Re: agnia4 08.04.09, 18:18
          dziękuję ci bardzo,a jaki model polecisz do dekoltów w serek.
          pozdrawiam agnia4
    • male-nam 73/99 - dla karmiącej 05.04.09, 22:43
      Już raz pomogłyście mi dobrać odpowiedni rozmiar, kupiłam 70 H z Melissy. Na początku nie mogłam się przystosować, bo cisnął niemiłosiernie, ale kiedy raz założyłam stary stanik, to różnica była niesamowita i doszłam do wniosku, że tylko to 70H nadaje się obecnie do noszenia. Jedyna wada jest taka, że marszczy się nieco pod biustem - albo tak uszyty model, albo może miseczka nieco za duża była?

Obecne wymiary to 73 / 99, laktacja ustabilizowana. Potrzebuję czegoś nowego też z Melissy, np. 1021 albo 1102. Waham się tylko, czy to powinno być 65J czy K. A może jakąś inną firmę mi polecicie? W tym rozmiarze niczego więcej dla karmiących nie znalazłam.

• anna-pia Re: 73/99 - dla karmiącej male-nam 07.04.09, 01:48
        male-nam napisała:

> Już raz pomogłyście mi dobrać odpowiedni rozmiar, kupiłam 70 H z Melissy. Na po
        > czątku nie mogłam się przystosować, bo cisnął niemiłosiernie, ale kiedy raz zał
        > ożyłam stary stanik, to różnica była niesamowita i doszłam do wniosku, że tylko
        > to 70H nadaje się obecnie do noszenia. Jedyna wada jest taka, że marszczy się
        > nieco pod biustem - albo tak uszyty model, albo może miseczka nieco za duża był
        > a?

Melissa tak ma, niestety - krój niedopracowany.

> Obecne wymiary to 73 / 99, laktacja ustabilizowana. Potrzebuję czegoś nowego te
        > ż z Melissy, np. 1021 albo 1102. Waham się tylko, czy to powinno być 65J czy K.
        > A może jakąś inną firmę mi polecicie? W tym rozmiarze niczego więcej dla karmi
        > ących nie znalazłam.
        >

W tym zakresie rozmiarowym niestety, tylko Melissa dla karmiących, chyba że sama
        przerobisz (jest u góry przyszpilony wątek "robótki ręczne" i drugi "do
        karmienia" - polecam, przeróbka fajna rzecz). No i koniecznie artykuł Kasicy
        stanikomania.blox.pl/2009/01/Zbuduj-sobie-karmnik.html
        Co do rozmiaru - musisz zmierzyć, przy zmianie 70H>65J jest przeskok o 1 literę
        (miseczkę), przy przejściu 70h>65K - o dwie miseczki, ja zmieniam o 2 miseczki,
        ale Tobie może pasować zmiana o jedną, jak wielu innym dziewczynom; nie ma rady,
        trzeba zmierzyć.
    • balbinka73 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 05.04.09, 23:23
      80/108 i od jakiego biustonosza zacząć ?
      • malgos_76 73,5/84,5 06.04.09, 01:16
        73.5/84.5

wasze forum pierwszy raz przeczytalam kiedy jeszcze bylam w
        Australii wiec odwiedzilam tamtejsze sklepy i poprzymierzalam sporo
        stanikow i najlepszy byl 10B to jest br-32B czyli eur-70B, niestety
        to jest najmniejszy obwod tam dostepny :( (zwiedzilam wszystkie
        mozliwe sklepy)
        Mam dwa staniki 10B i one sa a wlasciwie byly idealne bo niestety
        zdazyly sie juz (po roku) rozciagnac. Kiedy je kupilam obwod mnie
        mocno sciskal ale dalo sie chodzic i oddychac, oczywiscie nic sie
        nie zsuwal :) biust idealnie dopasowany do miski.
        Teraz chce sobie tutaj w PL kupic stanik i podejrzewam jednak ze
        powinnam nosic 65 w obwodzie (a moze 60?)? Tylko jaka w tym wypadku
        miseczka, chyba max C bo DD to za duze by bylo raczej :).
        • kasica_k Re: malgos_76 07.04.09, 00:18
          Przy obwodzie 65 na Twoje 84,5 w biuście jak najbardziej może pasować miseczka D z marek brytyjskich. C też nie jest niemożliwe - tu wiele zależy od marki i modelu, bo w tych rejonach rozmiarowych liczą się subtelne różnice. Tak czy owak, zaczęłabym od 65(30) pod biustem i miseczki D właśnie :) Pamiętaj, że literka nie oznacza wielkości piersi - objętość miseczki zależy od obwodu pod biustem (miseczki D i wyżej nie noszą tylko osoby z dużymi piersiami :)).

Pamiętaj o starannym wygarnięciu piersi do miseczek! (Jak założyć stanik: stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html )
      • kasica_k Re: balbinka73 07.04.09, 00:07
        Z brytyjskich marek zaczęłabym od przymierzenia rozmiarów 34G i 32H, co w markach polskich i innych kontynentalnych tłumaczy się na 75J i 70L (trudno dostępne). Jesteś blisko górnej granicy rozmiarów, więc może się okazać, że zamiast G właściwsze będzie GG, a zamiast H - HH.

W czasie przymiarek trzeba pamiętać o wygarnięciu całego biustu do miseczek i starannym założeniu stanika
        (stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html ).

Zwracam też uwagę na fakt, że w ten sposób udzielona porada nie jest wyrocznią. Właściwy rozmiar dobiera się dopiero przymierzając staniki - ale jedno można w Twoim przypadku stwierdzić z dość dużą pewnością - obwody 80 (angielskie 36) będą na Ciebie za luźne. Celuj w 70, najwyżej 75, i do tego dobierz miseczkę na tyle dużą, by zmieściła się w niej cała pierś i fiszbiny przylegały do klatki
        piersiowej.

To oczywiście pod warunkiem, że zmierzyłaś się zgodnie z intstrukcją. Bo jeśli 80 pod biustem zostało zmierzone na luźno, to trzeba jeszcze bardziej pójść w dół z rozmiarem pod biustem, i, co za tym idzie, w górę z miseczką.

A od jakiego biustonosza zacząć? W tym wątku przeczytasz o modelach polecanych na początek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=78247941&s=0
    • lidia.kaltenberg JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA 07.04.09, 11:43
      Witam!
      jestem mama dwojki maluchow i juz od prawe dwoch lat bez przerwy karmie piersia.
      Moj starszy synek ma 23 miesiace a coreczka 9 miesiecy stad to nieustanne
      karmienie. Moje piersia sa wiec juz bardzo zmeczone i potrzebuja ratunku!Prosze
      o pomoc w wyborze stanika.oto moje wymiary: pod biustem na wydechu 75 a w
      biuscie ok96. Rozmiar ktory teraz nosze to 75 D i pod biustem jest luzny a miska
      niby dobra ale pod pacha sa faldki i biust wychodzi od spodu przy kazdym ruchu
      typu zmiana bluzki...mycie okna...Mam juz unormowana laktacje wiec piersi sie
      raczej nie zmieniaja po i przed karmieniem( karmie juz tylko 2 razy dziennie).
      Prosze o pomoc:)
      Pozdrawiam wszystkie forumowiczki
      • anna-pia Re: lidia.kaltenberg 75/96 07.04.09, 13:23
        celuj w 70F ze ściśliwych, 65G z bardziej rozciągliwych
        IMO kiedy skończysz karmić, biust nie powinien się zmniejszyć, bo jednocześnie
        ci zmigruje, więc szykuj się na 70FF/65GG - na razie kup maks. 2 staniki
    • kasica_k KOŃCZYMY WĄTEK! 07.04.09, 13:08
      Prosimy o dopisywanie się do nowo założonego wątku:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=93787309
      Ten już przekroczył 500 postów i pisanie w nim powoduje problemy techniczne.
    • justynas1121 Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 07.04.09, 15:39
      wiam. mam problem z doborem stanika, kupuje i kupuje ale jeszcze w zadnym nie
      czułam sie naprawde komfortowo. jestem po ciąży, karmiłam 9 miesięcy, obecnie od
      3 nie karmie ale wydaje mi sie ze rozmair mojego biustu sie od tago czasu nie
      zmienił, poza tym, ze piersi stały się bardziej obdisłe... przed ciążą nosiłam
      miseczkę C 75 a teraz próbuje szukac d 75 ale jak do tej pory cięzko bylo
      spotkac taki rozmiar w zwyklym sklepie, gdzie nie musze wydawac wiekszej kwoty
      na bieliznę. moje rozmiary to: pod biustem 73 cm, w staniku 97cm. poprosze o oba
      rozmairy. dziekuje i pozdrawiam
      • queenofspades Re: JAKI POWINNAM NOSIĆ ROZMIAR STANIKA - 37 07.04.09, 19:21
        Żadne 75D. Jak możesz nosić obwód 75, kiedy sama masz pod biustem o 2 cm mniej? Stanik musiałby być naprawdę wyjątkowo ściśliwy, żeby nie odstawał. 75 nie daje Ci szans na podtrzymanie biustu, bo przecież stanik trzyma się właśnie na obwodzie - stąd musi on być ścisły.

Jeśli dobrze się zmierzyłaś (pod biustem na wydechu i bardzo ciasno, w biuście luźnawo i w najgrubszym miejscu), to powinnaś zaczynać poszukiwania od brytyjskiego 70F/70FF, co w polskiej rozmiarówce daje 70H. W zasadzie, to przy 73 cm pod biustem najlepsze byłyby obwody 65 i wtedy powinnaś szukać brytyjskiego 65G/65GG albo polskiego... 65J/65K. Na początek poszukaj ścisłych 70-tek, łatwiej będzie Ci je dostać w sklepie niż 65-tki. Poszukaj na Lobby wątku o sklepach stacjonarnych - może jest jakiś w Twoim mieście?

Jeśli wydanie 100-200 zł w sklepie stacjonarnym przekracza Twój budżet (mój niestety, owszem :(), to rozejrzyj się po Giełdzie Lobby Biuściastych. Fakt, to jest kupowanie "na oko" i raczej nie można stanika odesłać jak nie pasuje, ale ceny oscylują w okolicach połowy tego, co dałabyś w zwykłym bieliźniaku.
    • chrumka_marchewka 82/110 14.04.09, 20:04
      No to zwracam się do Was z prośbą o pomoc po raz drugi. Od pierwszego razu
      trochę się pozmieniało
      (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=82194935&a=82929490). Wtedy
      kupiłam Freya Cassie w rozmiarze 34 G. Obecnie jestem od 3 miesięcy szczęśliwą
      mamą, karmię piersią cały czas. Szukałam odpowiedniego karmnika - wybór padł na
      Freya Dotty w rozmiarze 70 H. Na początku był dość ciasny w obwodzie, ale z się
      rozciągnął i jest w sam raz. Miseczki w porządku zwłaszcza jeśli mam cyce pełne
      mleka (no może nie oba na raz, bo te czasy się skończyły ;) ) Cassie ma obecnie
      za duży obwód i za małe miski (klasyczne buły).

Przymierzam się do kupienia następnego (mam też kompletny niewypał - Emily Iris)
      karmnika. I tu pytanie numer 1:
      Czy Emily Frei w takim samym rozmiarze co Dotty (70 H) będzie równie dobry?

Pytania dalsze dotyczą już nie-karmników. W jakim rozmiarze powinnam kupić:
      - Pollyanna Freya
      - Antoinette Freya
      - Panache Tango II?

Przeczesałam niby Forum ale jestem trochę skołowana i ciężko podjąć decyzję. A
      do tego mały żarłok żyć nie daje ;)
      • kk345 ten wątek jest zamknięty 14.04.09, 21:26
        Ten wątek jest już zamknięty, wklej swoje pytanie do nowego, tutaj:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=93787309
        I gratulacje z powodu ssaczka;-)))
    • justluka 73/100 29.05.09, 13:13
      obecnie nosze 75G i jest to mój pierwszy po ciąży stanik. Czuje, że jest za
      luźny w obwodzie, a biust to tak ledwo, ledwo...Karmie 5 miesięcy więc zakładam,
      że już się wszystko uregulowało :)
      Przed ciążą nosiłam 70F i było całkiem w porządku choć ramiączka trochę mi
      ścigały. Dziękuję za odpowiedz.
      • kk345 Ten wątek jest zamknięty 29.05.09, 20:16
        Ten wątek był już za długi i został zamknięty. Wklej swoje pytanie tutaj:
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=94991250&a=94991250
        to aktualny wątek i na pewno któraś z dziewczyn pomoże Ci ustalić prawidłowy
        rozmiar.

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka