Dodaj do ulubionych

I co teraz?

22.03.09, 08:20
Piszę na tym forum po raz pierwszy, chociaż czasami poczytywałam. Zniechęcona
stanem moich biustonoszy postanowiłam udać się do sklepu Milla we Wrocławiu,
gdzie pani obmierzyła mnie i zaproponowała kilka staników w rozmiarze 32F.
Nabyłam cudo z utwardzanymi miseczkami firmy Masquerade, do tego śliczne
majteczki do kompletu, jestem bardzo zadowolona. Mam do was w związku z tym
pytanie- pani w sklepie powiedziała, że angielska rozmiarówka nie ma
przełożenia na polską i w związku z tym nadal nie wiem, jaki rozmiar noszę,
gdybym chciała kupić inny, np. polski stanik. Czyli zmierzyć się od nowa wg
waszych wskazówek?
Mam jeszcze jedno pytanie- czy taki dobrany profesjonalnie biustonosz ma prawo
w ciągu kilku pierwszych dni uwierać, odciskać na skórze? Nie jestem pewna,
czy dobrze go zakładam, może to dlatego? Dodam, że zkkupu dokonałam dopiero
wczoraj i mówię o wrażeniach z kilku godzin noszenia.
Czekam na mnóstwo dobrych rad:)
Obserwuj wątek
    • wera9954 Re: I co teraz? 22.03.09, 08:58
      Będzie się odciskał na skórze, ale nie będą to głębokie, bolące ślady. Co do
      uwierania - mnie nigdy żaden stanik nie uwierał.
      • beba2 Re: I co teraz? 22.03.09, 09:41
        Ja mam Masquerade Isis, lekko usztywniana balkonetka. Noszę go od dwóch tygodni,
        ale pomimo kilku prań, nadal ramiączka się wbijają. Myślę, ze to z tego powodu,
        że są nierozciągliwe od miejsca połączenia z miseczką aż do kilku cm za górą
        ramienia. Chętnie bym go podciągnęła, zeby leżał idealnie, ale kiedy to zrobię
        odcina ramiona. Skutecznie mnie to zniechęciło do kupowania takich modeli.
        Ja z kolei mam taką przypadłość, ze 90 % rzeczy, które mam na sobie w tym
        biustonosze gryzie, drapie, uwiera. I tylko niewielka część dopasowuje się do
        mnie. Ja się dopasować nie umiem, choć bardzo z tym walczyłam. Wrażliwość skóry
        nie do przejścia... koronki, łączenia w wewnętrznej części miseczek, brrr.
        Przeważnie czuję się jak nastolatka, która zakłada pierwszy kiepski biustonosz,
        a ja mam trzy razy naście lat ;) kilka niby super dobranych rozmiarowo i
        wyglądowo staników, a i tak musze czasem odpocząć i założyć ukochanego
        stareńkiego Selmarka, którego nie czuję po załozeniu, a który jest w źle
        dobranym rozmiarze.
        Szukam ideału.
        • wera9954 Re: I co teraz? 22.03.09, 09:45
          Podobno Kalyani Natural Charm jest bardzo wygodny. Ale nie wiem, nie miałam i w
          ogóle nie jestem zbyt wrażliwa na szorstkie materiały. Aragon tylko mnie drapał,
          ale przestał :)
    • wariamiktoria Re: I co teraz? 22.03.09, 09:39
      Przypuszczam, że pani w Mili doradziła jak zakładać stanik, jak wygarniać itd.
      Dla uzupełnienia warto zajrzeć tutaj:
      stanikomania.blox.pl/2009/02/Jak-zalozyc-stanik.html
      Ja akurat jestem za wygarnianiem ale przy tym absolutnie nie łap za samą pierś
      lecz przesuń z pleców. Możesz zobaczyc jak również tutaj:
      bialelaki.pl/effuniak/ i tam na filmikach Effuniak pokazuje na co zwrócić
      uwagę.
      Uwierać dobrze założony nie powinien choć zawsze mogła już Cię dopaść migracja i
      okaże się za mały, odciskać się na skórze jak najbardziej: nawet poduszka
      odciska się na twarzy - ale nie może być za ciasny. Jeśli spokojnie oddychasz to
      nie ma problemu, włóż dwa palce pod obwód i przesuń jeśli robisz to nawet z
      lekkimi oporami to jest ok. Ale najpierw sprawdź czy dobrze założyłaś stanik:
      nie za nisko, wyreguluj ramiączka, wygarnij i wtedy zobacz jak się w nim czujesz.
      Miłego noszenia :)
      • wariamiktoria Re: I co teraz? 22.03.09, 09:44
        A 32F pewnie szybko Ci zmigruje także poczekaj z zakupami kolejnych staników.
        Przy szukaniu następnych zmierz się jeszcze raz a potem zerknij na tabelki i
        sprawdź gdzie Ci pasuje.
    • agastrusia polskie G 22.03.09, 09:50
      Można samej sobie przeliczyć miseczki ;-)
      poza tym jest kalkulator, który pokazuje różne numeracje stanikowe - EU pasuje
      do polskiej - miłej zabawy ;-)
      www.atlastravel.nazwa.pl/mariska/
    • asiabudyn11 Re: I co teraz? 22.03.09, 11:19
      agatan32 napisała:
      Zniechęcona
      > stanem moich biustonoszy postanowiłam udać się do sklepu Milla we Wrocławiu,
      > gdzie pani obmierzyła mnie i zaproponowała kilka staników w rozmiarze 32F.

> majteczki do kompletu, jestem bardzo zadowolona. Mam do was w związku z tym
      > pytanie- pani w sklepie powiedziała, że angielska rozmiarówka nie ma
      > przełożenia na polską i w związku z tym nadal nie wiem, jaki rozmiar noszę,
      > gdybym chciała kupić inny, np. polski stanik. Czyli zmierzyć się od nowa wg
      > waszych wskazówek?
      możesz po prostu skorzystać z tabel porównawczych.
      Np tej ze stanikomanii:
      spreadsheets.google.com/pub?key=pxpi6szJEGjb8-r-aEKk9Hw&gid=1
      Z tej tabelki wychodzi, że w polskiej rozmiarówce jesteś między 70G a 70H. z
      tym, że ja się kompletnie nie znam na Masquarade i nie wiem czy model Twojego
      stanika jest akurat typowy (czy nie jest np. rozciągliwy) sprawdż to w wątku
      Masquarade-oto najnowszy z nich:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=32203&w=87159259
      Ale pamiętaj o tym, że także polski producent może mieć swoją odrębną
      rozmiarówkę i wtedy swój rozmiar ustalaj w oparciu o tabele tego producenta.

A tak zupełnie na marginesie to znajomość swojego "angielskiego" rozmiaru wg,
      mnie w praktyce jest znacznie bardziej praktyczne niż polskiego (który często
      trudno jest dostać).
      Ale rozumiem, że jest potrzeba znajomości polskiego odpowiednika angielskiego
      rozmiaru, chocby takiego mniej więcej
    • st-efa Re: I co teraz? 22.03.09, 11:50
      Ekspertem nie jestem, ale moja rada jest taka, żeby po prostu nosić
      staniczek i obserwować co tak naprawdę Ci przeszkadza i przy
      ewentualnych następnych zakupach starać się wyeliminować te rzeczy.
      Może po jakimś czasie się do siebie dopasujecie, a jak nie to trzeba
      szukać dalej stanika idealnego - może innego kroju, innego modelu,
      innego producenta. Ja pierwszy stanik po jednym dniu noszenia miałam
      ochote wyrzucić przez okno i nigdy więcej go nie oglądać a teraz
      jest to mój ulubiony, chociaż nadal nie jest ideałem.
    • agatan32 Re: I co teraz? 22.03.09, 16:19
      Dziękuję za wszystkie informacje i linki. Zaciekawiło mnie, dlaczego mój 32F
      będzie szybko migrował?
      • kk345 Re: I co teraz? 22.03.09, 16:40
        To nie kwestia samego rozmiaru 32F, tylko ogólnie dobrze dobranego stanika:
        jeśli będziesz miała trochę miejsca w miseczkach i będziesz pracowicie wygarniać
        piersi z pleców i spod pach, to szybko wrócą na swoje właściwe miejsce. A to
        oznacza najczęściej powiększenie obwodu w biuście, a czasem także zmniejszenie
        obwodu pod biustem. Tak więc nie rób na początek dużych zakupów, poczekaj na
        ustabilizowanie się rozmiaru...
        • wariamiktoria Re: I co teraz? 22.03.09, 17:15
          Dokładnie, mi po pierwszym dobraniu zmigrował błyskawicznie, dlatego właśnie to
          podejrzewam skoro stanik był dopasowany w Mili. Tam przypuszczam że się znają i
          dopasowały prawidłowo więc powinien dobrze leżeć a nie już być za ciasny. Ale
          nie ma bata aby ciało nie poszło na miejsce a wtedy błyskawicznie potrzeba
          zmiany rozmiaru. I często jest tak, że gdy zwiększy nam się obwód w biuście cały
          stanik łącznie z obwodem wydaje nam się za ciasny. Ja zawsze ostrzegam, że na
          początek niewiele staników bo potem tylko nam żal, że takie piękne są a nie
          możemy ich nosić bo już za małe.
      • agastrusia Re: I co teraz? 22.03.09, 17:24
        Wszystko zależy od tego jak bardzo źle były dobrane twoje wcześniejsze
        biustonosze i jak bardzo masz rozjechany biust. Ja osobiście nie doświadczyłam
        migracji.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka