Dodaj do ulubionych

kolor a wielkość stanika

18.04.09, 12:49
Ostatnio zniechęciłam się trochę do kupowania staników w necie. Mimo najszczerszych chęci i matematycznych obliczeń przysyłane staniki były prawie dobre i niestety musiałam je odsyłać (zostawiać do sprzedaży na allegro). Traciłam pieniądze (koszty wysyłki, odsyłki, różnice kursowe) i czas (wizyta na mojej poczcie to minimum pół godziny).

Generalnie przestawiłam się na kupowanie stacjonarne (mieszkam w Warszawie a więc mogę sobie na to pozwolić). Ceny owszem kilka razy wyższe niż na ebayu, ale tylko trochę wyższe niż w sklepach netowych. A jak popatrzę sobie na stosik staników , które zostają po mnie w przymierzalni (za małe miski, za duży obwód, źle leży) i policzę sobie te 7 czy 10 zł , które musiałabym zapłacić za odsyłkę każdego z nich - zaraz czuję , że zrobiłam dobry interes.

Ale wybór w naszych sklepach jeszcze nie jest astronomiczny - często nie ma pełnej rozmiarówki każdego modelu, nie mówiąc o wersjach kolorystycznych.
I wymyśliłam sobie, że mogłabym kupić w necie taki sam stanik jak mam kupiony stacjonarnie tylko w innym kolorze, co radykalnie zmniejszyłoby ryzyko.

I tu mam do Was pytanie - czy miałyście do czynienia modelami w tym samym rozmiarze , ale w innych kolorach ?
jak często była różnica w wielkości ?
jakich modeli dotyczyła ?
Obserwuj wątek
    • chess_queen Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 13:04
      O ile dobrze pamiętam to między Dalią Flavią jest duża różnica - czerwona rozciąga się o wiele bardziej niż fioletowa. Z innymi przykładami (jeszcze) się nie spotkałam.
    • agus2412 Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 13:19
      Ja mam dwa charnosy 65FF - czekoladowy i cielisty - różnica 4 cm w głębokości
      miseczki.
      • agus2412 Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 13:23
        Nie dodałam, że obydwa to taki sam model, czyli chyba powinny być jednakowe :-/
    • puellapuellae Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 13:24
      Zgadzam sie. Oszczednosc kupowania w internecie jest czesto bardzo watpliwa. Ja
      jestem dobrze ostanikowana od roku, wiec juz od pewnego czasu nie kupuje
      stanikow w ciemno, tylko obliczam, ktory mialby najwieksza szanse byc dobry,
      czytam lobby, porownuje a i tak czesto odsylam. Nawet nie chce wiedziec, ile
      przez ten caly czas stracilam pieniedzy na wysylkach z UK i odsylaniu stanikow
      tamze. Dlatego nieraz pojscie do sklapu stacjonarnego i wydanie 160 zl na stanik
      wychodzi mnie taniej, tym bardziej, ze daje mi jeszcze w dodatku wiedze o tym,
      na jakie modele stanikow w zadnym wypadku nie powinanm sie czaic. W ten sposob
      uniknelam zamowienia kilku modeli, ktore mialam ochote kupic przez internet.
      Ale jest jedna metoda oszczedzenia przy zamawianiu przez net. Wiele sklepow
      ogeruje darmowa wysylke powyzej 50 funtow, wiec mozna zamowic dwa, trzy
      sasiadujace rozmiary i zwiekszyc tym samym mozliwosc udanego zakupu a
      niepasujace odeslac, co jest juz mniejsza strata pieniedzy niz zamawienie
      pojedynczych stanikow i placenie za wysylke kazdego z osobna.

A co do zmiennosci stanika w zaleznosci od kolorow-mam dwa Fantasie Gabrielle
      balkoniki, oba 32E i jeden z nich jest od poczatku ciut ciasniejszy od drugiego.
      Miarka mowi mi, ze jest ok 2,5 cm wezszy w obwodzie, mimo, ze uszyty z
      materialow o takim samym skladzie i identycznie wykonczony. Podobno Pollyanny
      tez sa roznie scisle w zaleznosci od koloru.
    • kasiamat00 Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 13:26
      Przypadek szczególny - Freya Mitzy, gdzie czerwona była bardzo ciasna, a
      pozostałe kolory rozciągliwe. Jak ostatnio mierzyłam w Avocado fioletowe Creole
      to też było dużo ciaśniejsze niż kupione ze dwa lata temu białe (ale Avocado w
      ogóle zaczęło mieć ciaśniejsze obwody ostatnio, więc może to tylko to). Fantasie
      Gabrielle czerwone i jasnoróżowe mają regulację długości ramiączek w inną stronę
      (jedno do przodu, drugie do tyłu). Swego czasu Kasica zrobiła w galerii
      porównanie różnych kolorów Freyi Retro plunge pod względem długości obwodu i
      ramiączek, poszukaj, wyniki nie były optymistyczne :/
    • jolka-pol-ka Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 13:40
      jedynie Freyę Rio mam w tym samym rozmiarze, ale w innym kolorze.
      Różnica ok. 1/2 miski :(
      • boziaj Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 14:30
        a jakie kolory?
        • jolka-pol-ka Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 19:23
          biały mały, nude większy
          • boziaj Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 19:34
            to mam te same obserwacje
            jeszcze dodam, ze czarny taki sam jak nude
            • miss.et Re: kolor a wielkość stanika 19.04.09, 19:06
              Miałam też dwie sztuki Rio, beżowe i różowe. Różowy ciut większy i ściśliwszy
              niż nudziarz.
      • end.of.world11 rio i Lilly 19.04.09, 22:29
        Rio dla porównania:
        czarne i czerwone mniejsze od białego

ten sam problem pojawia się u Lilly Panache:
        chciałam upolować czarne Lilly a jako, że w sklepach jest już raczej niedostępne to mierzyłam białe. Białe było ciut duże, czarne trochę bułkuje na większej piersi.
    • bebe.lapin Ariza 18.04.09, 13:49
      też się różni. Czerwona jest zabójczo ściśliwa, błękitna wypada normalnie. Nie
      wiem, jaki jest stosunek miseczek.
      • amishak Ariza 18.04.09, 20:40
        Moja błękitna Ariza jest dużo bardziej ściśliwa niż np. czerwono-czarna Sienna, więc nie powiedziałabym, że ma normalnie ściśliwy obwód. ;)
    • po.rzeczka Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 14:56
      U mnie czarna Portia z błękitną wstążką sporo ciaśniejsza niż zielona i ma ciut
      mniejsze miseczki.
      Moja Arabelka sorbet ma szersze fiszbiny niż ta jaskrawo różowa.
      Tango czekoladowe minimalnie mniejsze miski niż water blue.
      Ale obawiam się,że to żadne reguły i ryzyko jest spore.
      • magdalaena1977 Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 15:07
        po.rzeczka napisała:

> U mnie czarna Portia z błękitną wstążką sporo ciaśniejsza niż zielona i ma ciut
        > mniejsze miseczki.
        To fatalnie, bo ja właśnie kupiłam turkusową Portię i mam ochotę na czarną.

W ogóle te wypowiedzi są strasznie przygnębiające :-(((((
    • kotwtrampkach Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 15:54
      o rany! ale przydatny byłby wątek, gdyby go jakoś usystematyzować ;-)
    • ederlezi1981 tango II plunge- czarne vs czerwone 30GG 18.04.09, 18:59
      mam czarne i czerwone, obydwa 30GG.
      Czarne ma paskudnie ścisły obwód, czerwone tylko ścisły. mam też wrażenie, że czane ma minimalnie mniejsze miseczki.
    • joanna.knm Re: kolor a wielkość stanika 18.04.09, 19:59
      Ja wprawdzie z LMB, ale pewne obserwacje zapewne się powtórzą - kolor we Freyi
      Pollyannie zmieniał sporo. Karmelowa była na bardziej szeroką, a mało wystającą
      pierś, a biała i czarna - na takie w kształcie stożków. Przynajmniej 60D. W
      efekcie 60DD karmelowa jest jakby mniejsza niż 60D czarna i biała (choć
      objętościowo to te wszystkie 60D chyba są takie same, tylko na inny kształt biustu).
    • kasica_k Fantasie Allure moulded 18.04.09, 20:21
      Brązowa ma dużo mniejsze miseczki od czerwonej, o ok. rozmiar.
      Przynajmniej ta, która kupiłam na Brastopie. Odesłałam z
      wielkim żalem :(
      • yaga7 Re: Fantasie Allure moulded 19.04.09, 21:55
        Za to czerwona i czarna są takie same. Przynajmniej te, co mam.
    • slotna Re: kolor a wielkość stanika 19.04.09, 18:06
      Nie wiem na ile to prawda, ale Angela z Bella Lusso mowila mi, ze maszyny na ktorych wykrawane, szyte etc. sa biustonosze maja jakiestam zmechanizowane ustawienia i regulowane sa co jakis czas (powiedzmy co tysiac stanikow), co rowniez wplywa na roznice miedzy teoretycznie takimi samymi okazami. Ze niby bedzie roznica (pytanie - jaka?) jesli zestawi sie staniki z poczatku i konca "tasmy". Tak mi sie przypomnialo, slyszalam to z rok temu chyba, albo lepiej. Czy ktoras z was moze potwierdzic/ obalic te teorie? :)

--
      Rzeczy, które próbują wyglądać jak rzeczy, częściej wyglądają bardziej jak rzeczy, niż same rzeczy.
    • quleczka a antoska i arabelka? 19.04.09, 19:19
      ze zlotu katowickiego pamietam, ze sa roznice miedzy antoska w roznych kolorach

na pewno jest tez mowa, ze nie wszystkie kolory arableki sa tak duzomiseczkowe
      jak sie ogolnie przyjelo

wie ktos jak to jest dokladnie?

p.s. zgadzam sie, ze warto by te informacje jakos usystematyzowac - moze
      przeniesc pozniej do nowego arkusza w tabeli z obwodami?
      • kasienka.b Re: a antoska i arabelka? 19.04.09, 22:49
        Antośkę posiadam w kolorze black/peach oraz heather i obie moim zdaniem wypadają
        tak samo :)
        • magdalaena1977 Re: a antoska i arabelka? 21.04.09, 13:42
          NARESZCIE !
          coś się zgadza !

ale widać, że co do zasady staniki w tym samym rozmiarze a innych kolorach nie
          są takie same :-(
    • grenlandia33 Aragon oyster a champagne 19.04.09, 20:14
      Oyster ma typowo Maskaradkowo zanizona miske a champagne co najmniej
      normalna.
      Przekonalam sie o tym na wlasnej skorze majac oyster i zamawiajac
      champagne dla mamy w jej typowym rozmiarze -miseczka byla o wiele za
      duza i trzeba bylo wziac rozmiar mniejsza.Pani z Intimo potwierdzila
      moja obserwacje.
      • grenlandia33 Re: Aragon oyster a champagne-errata 19.04.09, 20:43
        grenlandia33 napisała:

>Przekonalam sie o tym na wlasnej skorze majac oyster i zamawiajac
        > champagne dla mamy w jej typowym rozmiarze -

mialo byc w rozmiarze o miseczke wiekszym oczywiscie.

Przepraszam
        • hermenegilda_k Re: Aragon teal a champagne 19.04.09, 22:27
          turkusowy ma wieksza o jakies 3/4 rozmiaru miskę niż champagne
          zwariowac mozna :)
    • rysia_zdzisia Panache Harmony 19.04.09, 20:52
      Mierzyłam Harmony 28HH w kolorze niebieskim w sklepie stacjonarnym i okazało
      się, że miska jest trochę za duża a obwód do najściślejszych nie należał, a
      ponieważ 28H nie było więc w ciemno zamówiłam 28H czarne i białe na
      dopasowanej...i jak przyszły to szok...z tego szoku, aż oddychać nie mogłam taki
      czarny był ciasny (biały był lepszy ale pierwszy tydzień nosiłam z przedłużką),
      a co do misek: czarny wydawał się dobry, a biały ma jakby miski o rozmiar za małe :(
      • kozunia91 Re: Panache Harmony 19.04.09, 22:02
        o tak to prawda ! ja mierzyłam burgund Harmony i miałam 75 G obwod scisły jak
        cholera,miski super dobre...niebieskie-obwod w miare dobry a miski? bułkuja i
        to ostro wiec radze uwazac :) przynajmniej z harmony
        • olivka_01 Re: Panache Harmony i St.tropez pour moi? 21.04.09, 13:56
          Ja mam Panache Harmony w kolorze czarnym i białym (oba 28f). Czarny faktycznie
          ma bardzo ścisły obwód ( zakładam, że się rozejdzie)a miseczki, raczej
          standarowe. Natomiast biały od samego początku zapina się na drugą haftkę,
          miseczki jakby trochę większe niż w czarnym odpowiedniku.
          Podobnie w St.tropez (rozm. 30e) Pour moi? - model w bieli i różu jeszcze dziś
          jest ścisły ( a mam go od kilku miesięcy) natomiast model w czerni ma znacznie
          luźniejszy obwód i nieco większe miseczki.
          Nie wiem czym to uzasadnić, ale producent powinien zwracać na takie rzeczy uwagę...
          • rysia_zdzisia Re: Panache Harmony i St.tropez pour moi? 21.04.09, 17:20
            U Ciebie białe Harmony ma miski większe niż czarne- czyli odwrotnie niż u mnie,
            w białym są duuuuuuuużo mniejsze niż w czarnym. I jaki wniosek?? Miski są takie
            jak im się uszyją- szkoda, że nie potrafią trzymać rozmiaru :\
    • azymut17 Arabella black vs chocolate 19.04.09, 22:54
      Obydwie Arabelki w rozmiarze 28 F:
      czarna (ta nowa, nie noir) ma bardziej ścisły obwód i większe miseczki od wersji
      czekoladowej. Co do obwodu, to można polemizować, bo kupiłam czekoladową pół
      roku wcześniej i mogła się rozciągnąć, ale różnica w miseczkach, ok. pół
      rozmiaru, jest niezaprzeczalna.
      • justkowa Re: Arabella black vs chocolate 20.04.09, 15:10
        a jak jest z purple haze? bo mierzyłam 28g i była idealna. teraz
        zamówiłam purple w tym samym rozmiarze i trochę mnie wystraszyłaś :(

a jeśłi chodzi o rio to też mogę dorzucić swoje 3 grosze:
        czarne - mniej ściśliwe, mniejsze miski niż fuksja (minimalnie)
        fuksja - ściśliwe
        czerwone - najbardziej ściśliwe, mniejsze miski niż czarne
    • tfu.tfu shannon nude i czarny 20.04.09, 10:55
      nude jest ciut luźniejszy, ale miski chyba porównywalne.
    • wwwwiedzma CK Emily szara i czarna, CK Portia kremowa iczarna 20.04.09, 22:07
      Z różnic w rozmiarach przekonałam się, że:
      CK Emily szara 30 GG nie jest równa czarnej w tym rozmiarze. Z czarnej musiałam
      zakupić 28 H, a więc mniejszy obwód i mniejszą miskę.
      CK Portia kremowa z brązową wstążeczką 28 HH, a z czarnej z różową wstążką
      pasuje na mnie 30 GG (choć ostatnio mam luzy w obwodzie, za to bułki hoho i w
      efekcie już w niej nie chodzę, pójdzie na sprzedaż chyba)
      • antyka rio 21.04.09, 14:15
        rio biale - duzomiseczkowe - dosc rozciagliwe
        rio czarne - duzomiseczkowe - dosc rozciagliwe
        rio czerwone - normalne, miseczka mniejsza (z GG na G) - mniej
        rozciagliwe

pollyanna biala - dosc scisla
        pollyanna karmelowa - bardziej rozciagliwa
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka