Dodaj do ulubionych

Stanik ślubny

22.05.09, 19:03
Watek poświęcony stanikom ślubnym ;)

Stary się zarchiwizował, a nowe jakoś tak porozrzucane.

Zarchiwizowany poprzedni_wątek_ślubny_ze_spisu
I inne, nowsze:
ślubny_G+?
porady
ślubny_do_odkrytych_pleców

Modele staników najczęściej nadające się na ślubne:

Porcelain_Strapless_Panache
Masquerade_Hestia
Ava_Fantasie
Evie_Panache
Confetti_Panache
Special_Occasions_Panache

Gorsety i body:
Hestia_Masquerade
Porcelain_Panache
Confetti_Basque_Panache
Confetti_Thong_Body_Panache
Elomi_Occasions_Underwired_Basque
Elomi_Occasions_Bustier

Dodatkowo: wątek_o_gorsetach
wątek_o_stanikach_bez_ramiączek

i na koniec wielokrotnie opisywane na forum faveo_dla_masochistek ;)
a może jednak któraś się zdecyduje, kupi i opowie nam o wrażeniach ;)
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:08
      Po przymierzeniu kilkudziesieciu stanikow, na swoj slub za miesiac zakladam
      biala Antoinette Freya. Po prostu najlepiej lezy pod ta wlasnie slubna sukienka
      no i na moim biuscie. Zatem moj wybor jest dosc Klasyczny. Sukienka nie jest na
      "naramkach"

Z opisywanych przez ciebie przymierzalam j Masquerade Hestia (odpadla bo nie ma
      w GG ani w H a 32G bylo za male), Confetti przegralo z Antoska!
      • ansil Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:16
        no tak, ale ona ma czarne brzegi.. przy odpowiednio zabudowanej sukience może to
        nie ma znaczenia..
        sporo sukienek ślubnych jest jednak mocno wydekoltowana, lub bez ramiączek wcale
        i w grę wchodzą tylko straplessy.

ja jeszcze swojego modelu nie znalazłam, jak na razie wygląda na to, że będę
        musiała <alert herezyjny> zwężyć porcelankę i może nawet przyciąć <koniec
        alertu>, ale jeszcze desperacko szukam ;)
        • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:17
          hmm czarne brzegi??? Czy mozliwe ze zmienil sie model Kupilam w Bravissimo pare
          tyg temu i jest to bialy stanik
          • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:19
            zamowilam tez w Nude ( Cielisty) i zobaczymy czy bialy czy ten Nude bardziej
            pasowac bedzie. Suknia jest miedzy bezem a slonecznym kolorem
            • roza_am Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:36
              Princess, jesteś pewna, że o tej Antoinette mówisz?
              • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:40
                no mam nadzieje rozo ze to to samo bo ten cielisty wlasnie w Bravissimo
                zamowilam i gorzej jak bedzie inny!
                A ten co mam ma taki numer modelu AA3935
                • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:41
                  dodam ze tak mi sie spodobal, ze czerwony tez kupilam ale juz w Clara Olivia bo
                  nigdzie wiecej nie bylo w moim rozmiarze
                • roza_am Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:50
                  Wg kodu to właśnie ten (wersja G+). Tylko, że jesteś chyba pierwszą osobą, która
                  znalazła cały biały - stąd nasze zaskoczenie.
                  • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:55
                    32GG
                    jeszcze sa numery takie RN 103367 CA00455 cokolwiek to znaczy
                  • kura17 Re: Glos na Antoinette Freya 26.05.09, 10:03
                    Roza, ja tez widzialam caly bialy w bravissimo w cambridge, we wrzesniu zeszlego
                    roku :)
        • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 22.05.09, 19:23
          ansil napisała:
          >a jeszcze swojego modelu nie znalazłam, jak na razie wygląda na to, >że będę
          musiała <alert herezyjny> zwężyć porcelankę i może nawet przyciąć <koniec
          alertu>, ale jeszcze desperacko szukam ;)

lol.. spoko, z mojej strony nie bedzie inkwizycji aahahaha ha...
          tez przemknela mi mysl o zakup 34 czy 36G Hestii i zmniejszaniu obwodu u
          krawcowej na ta okazje, ale dalam sobie spokoj bo nie bedzie czasu przed
          slubem... i bedzie Antoinette!
          • marciasek Re: Glos na Antoinette Freya 26.05.09, 12:43
            Nie wiem jaką masz karnację, ja mam dość jasną i antoinette w kolorze "barely
            there" kupiona w clara-olivia odcieniem zupełnie wtapia mi się w skórę. Jest
            idealna i śliczna, taka pudrowa - to najładniejszy odcień wśród beżowych
            staników, z jakimi miałam do czynienia. Tak więc polecam, polecam :) Ja tam nie
            lubię białych staników, zwłaszcza gdy prześwitują spod białych (jasnych) ubrań -
            zdecydowanie wolę dobrze dobrane do odcienia skóry biustonosze bezowe, które
            znikają pod ubraniem. A z okazji zamążpójścia przyjmij serdeczne gratulacje i
            życzenia szczęśliwego, udanego wspólnego życia :)
            • princesswhitewolf Re: Glos na Antoinette Freya 26.05.09, 13:32
              dziekuje marciaskowi, bardzo mi milo i rowniez zycze serdecznie wszystkiego naj...
    • ansil Re: Stanik ślubny 25.05.09, 22:50
      dziewczyny, kupila moze moze tą evie panache?
      www.bravissimo.com/products/lingerie/strapless-bras/panache/strapless-bras/pnk1-details.aspx?colour=Ivory
      zastanawiam sie, czy rózni sie od special occasions. bo jesli tak to moze jest
      nadzieja..
    • abigail83 Re: Stanik ślubny 26.05.09, 10:31
      Moim slubnym stanikiem (juz za 3 tygodnie :) bedzie Masquerade
      Casablanca :) Dekolt byl dostosowywany do stanika, nie odwrotnie, od
      pierwszych przymiarek i na koniec zostanie wszyty w sukienke. Przy
      okazji - gdyby ktoras forumka z Wawy miala zgryz z suknia slubna,
      mam znakomite krawcowe-projektantki, ktore rozumieja takie wymiary
      jak moje/nasze (mam biust 32G, ale halo, mam tez talie) i u ktorych
      suknia cala z jedwabiu kosztuje taniej niz najtansze modele w
      salonach typu Madonna. Zreszta dalam im namiary na Peachfield i
      wysylaja tam swoje klientki :)
    • limonka_01 up - n/t 27.05.09, 22:04
    • hipciorra Ślubna balkonetka 03.01.10, 00:11
      A ja się za mąż wybieram pod koniec maja, natomiast już w poniedziałek – do krawcowej na zdjęcie miary i mnóstwo, mnóstwo gadania o sukience. Na pewno będzie to fason a la rozważna i romantyczna, z niezbyt głębokim, ale szerokim dekoltem, nieco eksponującym moje mało rozważne, za to bardzo romantyczne 32G i kryjący rozległe rejony podpiersia ;-) I tak się od paru dni zastanawiam... Jaki stanik? Mam Aragona, mój biust bardzo się z nim lubi i w nim też zamierzam występować podczas przymiarek i, najchętniej, także na ślubie, ale...

1) Dół chciałabym mieć do kompletu, tyle że do Aragona są tylko stringi, a ja za nimi nie przepadam - no, chyba że jest już 30 stopni w cieniu, wtedy im mniej materiału, tym lepiej. Na ślubie wolałabym jednak mieć na sobie figi, a najchętniej szorty, bo w nich jest mi najwygodniej.

2) Boję się trochę (a jestem z tych, które lubią mieć co najmniej dwa plany awaryjne, uwzględniające wszystko, z końcem świata włącznie), że ta niebieska tasiemka będzie prześwitywać przez materiał - ślub będzie cywilny, biel mogę spokojnie skreślić, bo jej nie lubię, nie wiem jednak, czy zdobędziemy z krawcową coś w wymarzonym zgaszonym różu i czy nie będzie trzeba się jednak zdecydować na ecru :-/

Psiapsióła podeśle mi Hestię do dłuższego mierzenia, bo nie jestem pewna, czy się w rozmiar zmieszczę - co prawda zwykle noszę 32G (Freya, M&S), ale Aragona i Siennę mam już 34FF, bo z 32G i 34F wypływałam wszechstronnie. Zastanawiam się również nad białą lub - już niedługo dostępną - beżową Arizą (tu mnie jednak martwi stopień zabudowania - pewnie większy niż w Aragonie?), Isis (tu z kolei moje wątpliwości budzą zdobienia - nie odznaczają się aby? - i rozciągliwość obwodu, o której na LB tu i ówdzie czytałam) i Orion (ale to niestety plunge i do dekoltu pewnie nie będzie krojem pasować). Straplessom nie ufam, bo mam wrażenie, że nawet z materiałowymi ramiączkami trzymają gorzej niż niestraplessowy stanik, a chciałabym, żeby to moje 32G było tego dnia okiełznane i zadowolone z życia. Marzy mi się zwykła jasna balkonetka, w miarę możności tak niska jak Aragon. Poradzicie coś, Szanowne Biuściaste? Mam jeszcze trochę czasu na ewentualne przetrząsanie ebaya i sklepów internetowych, odsyłanie i wymiany. W razie czego mogę też przypuścić szturm na Millę, ale z uwagi na mnogość wydatków po cichu liczę, że a nuż uda mi się załapać się na ponoworoczne wyprzedaże ;-)
      • agugabi Re: Ślubna balkonetka 03.01.10, 00:28
        Jeśli jesteś z Wrocka lub okolic, to zapraszam do mnie na ew.
        przymiarki :) Do maja jeszcze kupa czasu, a ja miałabym dla Ciebie na
        pewno trochę modeli do zaoferowania, które nadawałyby się pod ślubną
        suknię.
        • hipciorra Re: Ślubna balkonetka 17.07.10, 17:42
          Skończyło się na tym, że miałam do wyboru dwie miękkie balkonetki 32G: Veronę w wersji ivory i bladoróżowego M&S Ceriso (http://www.marksandspencer.com/Ceriso-Non-Padded-Underwired-Sheer-Embroidered/dp/B0035IAW7A?_encoding=UTF8&categoryNodeID=42967030&node=43237030&mnSBrand=core&ref=sr_1_20&qid=1279381090&sr=1-20&rh=n%3A43237030&page=2).

Wygrał M&S, ponieważ okazało się, że szorty do Verony są z dość mało elastycznej koronki. Było mi w nich niezbyt wygodnie, a na ściągnięcie rozmiar większych z Anglii zabrakło mi czasu :-) M&S jest przewygodny i prześliczny! Kolor i wzór nie przebijały, a że krawcowa wszyła mi sprytne szlufki do trzymania ramiączek pod sukienką, przez cały ślub i wesele nic ani drgnęło, a biust prezentował się kapitalnie. Ba, nawet lepiej niż w Veronie, którą zresztą bardzo lubię i namiętnie teraz wykorzystuję pod białe bluzki ;-)
    • fantazzja Re: Stanik ślubny- głębokie dekolty 15.07.10, 09:07
      Dzień dobry :)
      Poszukuję stanika odpowiedniego do mojej sukni ślubnej (firma Gala, model Maia-jest w moich zdjęciach na Fotoforum). Suknia ma spory dekolt i głębokie wcięcie na plecach. Jaki stanik do niej polecacie? Mój rozmiar to 70 E. Dzięki za pomoc :)
      • beniutka_bo Re: Stanik ślubny- głębokie dekolty 15.07.10, 10:49
        Przydałby się link bezpośredni :)
        Radą na głęboki dekolt na plecach może być obniżacz zapięcia.
        A co do dekoltu z przodu- ja mogę zaproponować stanik Claudia firmy Dalia (krój
        k15 push up, rozm 65H)- mam,wygląda nieźle,można przepiąć ramiączka.
        • fantazzja Re: Stanik ślubny- głębokie dekolty 15.07.10, 11:14
          beniutka_bo napisała:

> Przydałby się link bezpośredni :)
          Proszę :)
          fotoforum.gazeta.pl/zdjecie/2278625,2,7,maia.html
          Na mnie jednak ten dekolt wygląda trochę inaczej, jest bardziej wyraźny ;)
          A czy te obniżacze naprawdę się sprawdzają? Nigdy ich nie stosowałam, ale jakoś nie jestem do nich przekonana. Ale może warto spróbować ;)
          • beniutka_bo Re: Stanik ślubny- głębokie dekolty 15.07.10, 11:32
            Piękna suknia:D Jedna z ładniejszych moim zdaniem, a ostatnio też w temacie jestem.
            Nigdy nie próbowałam takiego cuda, ale przy staniku okolice 70E (czyli z tyłu
            pewnie na 2 haftki) powinien dać radę, koszt niewielki, możesz sprawdzić, z 7zł
            pewnie.
    • beniutka_bo Dalia Claudia push-up k-15 15.07.10, 11:37
      Dostałam go niedawno, kremowy kolor,mi się bardzo podoba. Hafty ma miseczkach
      dwukolorowe (krem+ ciemniejszy), wykonane starannie. Możliwość przepięcia
      ramiączek, mostek dość niski (wiadomo-wyższy,niż w Effuniaku)kształt ładny, w
      rozm. 65H zapięcie na dwie haftki. Rozmiar tabelkowy.
      Jedyny szkopuł,to brak zdjęć różnych kolorów tego samego modelu na stronie
      producenta, kupowałam nieco w ciemno.
      • fantazzja Re: Dalia Claudia push-up k-15 17.07.10, 14:20
        Oba staniki (Dalia i Effuniak) są fajne, ale bije się, że te pilski i koronka
        będę mi wystawać :(
    • xxxtabxxx Effuniak :) 15.07.10, 18:48
      Ja na swoim ślubie miałam białego plisowanego effuniaka. Przed ślubem
      myślałam, że się załamię brakiem stanika. Z effuniaków mam rozmiar
      80HH, więc z innych firm niemożliwością jest dostać coś ładnego (i
      białego niezabudowanego) w rozsądnej cenie. Tutaj dodatkowo byłam
      załamana faktem, że wymyśliłam sobie sukienkę z tzw. dekoltem
      amerykańskim, czyli dość głębokim i z ramiączkiem zapinanym na szyi.
      Historia jednak skończyła się szczęśliwie. Kupiłam tego effuniaka, do
      tego trochę gumy ramiączkowej, zapięcia i zaniosłam stanik do
      krawcowej, która odpruła mi ramiączka i przyszyła jedno, odczepiane,
      regulowane na całej długości. Stanik nie wystawał ani trochę, a po
      ślubie koleżanki pytały jak to zrobiłam, bo myślały, że stanika pod
      sukienką nie miałam, a biust był ładnie uniesiony. Gdyby ktoś chciał
      zobaczyć efekt pod sukienką (zdjęć samego stanika nie mam, bo po
      ślubie przyszyłam ramiączka z powrotem) to proszę o maila na
      gazetowego to podeślę fotkę :)
      • inez69 Re: Effuniak :) 12.12.10, 23:48
        Napisałam meila w sprawie zdjęć.
        • haneczka_p stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 08:15
          witam,
          znalazłam kilka wątków, w których mam nadzieję, ktoś mi pomoże:)

jestem przed przymiarką sukienki na ślub (ale nie będzie to stricte suknia ślubna) na którą muszę mieć stanik...pomyślałam o modelu Carmelita z Gai www.gaia.com.pl/gaia-biustonosz-carmelita-276-bia.html , czy ktoś może ją próbował podczas "okazji specjalnych"? będę musiała odpiąć ramiączka i są 2 patenty pod tę suknię: albo wszywa się stanik w suknię albo są specjalne szlufki, przez które przeciąga się stanik.
          jeżeli wybiorę opcję nr 1 to wtedy pewnie już nie założę tego stanika, zatem cenowo Gaia by mi odpowiadała. Przymierzałam ją na żywo i jak chwilę pochodziłam było ok, ale wiadomo, że chwila to nie to samo co cały dzień+kawałek nocy...czy ktoś może się wypowiedzieć o tym staniku? Dodam tylko, że jest to model push up, co akurat w tym wypadku jest dobre, ponieważ mój biust jest (niestety) z tych co bliżej mu niż dalej do grawitacji.
          • anka-ania Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 10:04
            Ten stanik ma bardzo ograniczoną rozmiarówkę. Jesteś pewna, że wiesz, jaki jest twój prawidłowy rozmiar? Dla pewności pomierz się według tej instrukcji i wpisz swoje wymiary w odpowiedzi na zalinkowany post. Doświadczone forumki podpowiedzą ci, jaki rozmiar powinnaś nosić.
          • i-w-ona Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 10:16
            Dokładnie, zweryfikuj rozmiar. W złym rozmiarze nic nie sprawdzi się dobrze. Effuniak na pewno byłby lepszy, Gaję kojarzę z dawnych czasów i nikomu nie polecałabym jej wyrobów.

Gdybyś się jednak uparła na ten model, to mam ten właśnie stanik w rozmiarze 75D do sprzedania. Nówka niechodzona, leży u mnie już dłuugo. Mogę Ci wysłać za grosze.
            • haneczka_p Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 10:31
              generalnie mam 3 staniki z Gai - wszystkie są ok, aczkolwiek żadnego nie noszę bez ramiączek. Zazwyczaj noszę 70 e z Gai, ale jak przymierzałam Carmelitę, to dobra była chyba właśnie 75d (nie pamiętam teraz dokładnie, ale mierzyłam różne warianty), w każdym razie jak się ostatecznie zdecyduję na ten model (i rozmiar, ale to muszę jeszcze raz przymierzyć w sklepie) to najwyżej się uśmiechnę o ten stanik (jak rozumiem jest biały i jest push upem)?

a jeżeli chodzi o Effuniak, to czy "nadający się" byłby któryś z tych dwóch?
              www.ewa-michalak.pl/product-pol-87-Mleczny-Strapless.html
              www.ewa-michalak.pl/product-pol-91-Strapless-Toffi.html
              czy od razu możecie powiedzieć gdzie w Warszawie są dostępne te staniki w sklepie stacjonarnym?
              Jak nie, to zrobiłabym sobie wycieczkę do Łodzi (każdy powód jest dobry:)
              • haneczka_p Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 10:33
                jeżeli chodzi o sklepy z Waw widzę, że są 2:)
              • anka-ania Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 11:23
                haneczka_p napisała:

> generalnie mam 3 staniki z Gai - wszystkie są ok, aczkolwiek żadnego nie noszę
                > bez ramiączek. Zazwyczaj noszę 70 e z Gai, ale jak przymierzałam Carmelitę, to
                > dobra była chyba właśnie 75d

Przy jakich wymiarach nosisz to 70E/75D? Nie myśl, że pytam, bo uparłam się, aby dowieść, że na pewno nosisz zły rozmiar. ;) Po prostu przy straplessach (czyli stanikach bez ramiączek) bardzo ważne jest prawidłowe dopasowanie, które łatwe nie jest. Inaczej całą noc, zamiast bawić się, będziesz go podciągała na właściwe miejsce.

> a jeżeli chodzi o Effuniak, to czy "nadający się" byłby któryś z tych dwóch?

Oba spełniają swoje zadanie, jeśli są dobrze dopasowane.
                • haneczka_p Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 08.05.11, 19:10
                  Znalazlam centymetr w domu i tak:
                  pod biustem 75
                  w biuscie 93
                  • anka-ania Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 08.05.11, 20:16
                    Kalkulator Gai co prawda sugeruje na twoje wymiary 75D, ale ten rozmiar ma szansę pasować tylko wtedy, gdy obwód biustonosza nie jest zbyt rozciągliwy. Jak to sprawdzić? Przede wszystkim załóż stanik prawidłowo . Potem, jakkolwiek śmiesznie by to nie wyglądało, poskacz w nim, porób skłony, jednym słowem poruszaj się dość intensywnie. Jeśli obwód pozostanie na swoim miejscu, a piersi nie wyjdą z miseczek górą ani dołem, to stanik ma szansę się sprawdzić. Inaczej powinnaś wziąć 70E (albo i mniej), które niestety nie jest produkowane, albo poszukać innego modelu.
                    I tu bardzo gorąco namawiam cię do odwiedzenia sklepu z bra-fittingiem. Już sama znalazłaś adresy sklepów, więc udaj się do jednego z nich. Nawet jeśli nie uda ci się dopasować effuniaka, to będziesz miała okazję pod okiem brafitterki pomierzyć modele innych firm.
                    • haneczka_p Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 08.05.11, 20:30
                      wiem, wiem;) zawsze robie tak w stanikach, zeby sie nic nie wylalo;)
                      i jutro wybiore sie do dopasowanej, bo akurat znajduje sie 3 kroki od pracy i zamierzam przymierzyc wszystkie modele bez ramiaczek. mam nadzieje, ze uda mi sie wybrac wlasciwy stanik. jedyny minus to taki, ze nie ma tam Gai, wiec nie bede miec porownania z tamta bardotka, ale nie mozna miec wszystkiego
                      • anka-ania Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 08.05.11, 20:46
                        Dopasowana to dobry wybór. :) I szczerze mówiąc, żadna strata, że nie ma tam Gai, bo wątpię, żeby pasowała. ;)
              • i-w-ona Re: stanik pod sukienkę ślubną - prośba o opinię 07.05.11, 13:40
                Moja Gaia jest bielutka, ale bez push-upa. Zwykły strapless usztywniany bez wkładek.

Oba straplessy Effuniak by się nadały, o ile byłyby w dobrze dobranym rozmiarze. Krój mają identyczny, różnią się tylko kolorem. Mam mleczny 70E (już za duży i też do sprzedania) i dla mnie to rewelacja.

W Warszawie na pewno w Dopasowanej są Effuniaki. Więcej nie wiem, bo nie mieszkam w stolicy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka