Dodaj do ulubionych

Gdzie taki stanik?

05.06.09, 14:26
Może Wy wiecie, gdzie mogę znaleźć stanik o takim kroju?
images50.fotosik.pl/138/2f726aabf334f766.jpg
Czy jest w ogóle do dostania gdziekolwiek? Pozdrawiam :)
Obserwuj wątek
    • agusiazabrze Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:28
      sprawdz w ofercie gorseni, chyba oni cos takiego mają
    • inez69 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:30
      Prosze bardzo:
      gorsenia.pl/index.php?option=com_content&task=view&id=47&Itemid=62
      • ktos333.1 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:32
        Bardzo Wam dziękuję!!!!!!!!!! A czy nie wiecie, czy Gorsenia ma może jednak
        mniejsze rozmiary niż na stronie? Boję się, że biustonosz będzie o wiele za duży
        - niby powinien się trochę zmniejszyć bo będę go obszywać materiałem i
        koralikami, ale nie wiem czy na pewno coś takiego da się nosić "aby aby".
        • mujer_bonita Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:34
          ktos333.1 napisała:
          > - niby powinien się trochę zmniejszyć bo będę go obszywać materiałem i
          > koralikami,

Eeee... niby jak się zmniejszy?

I jaki w zasadzie rozmiar nosisz?
        • inez69 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:34
          A jakie masz wymiary i rozmiar stanika?
          Ten stanik to model do zadań specjalnych, bo z pewnościa większego
          biustu nie uniesie tak jak trzeba, ale może go ładnie wymodelować.
          Jedna z forumek kiedyś go kupiła i byla zadowolona.
          • ktos333.1 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:44
            Użyłam złego słowa - nie zmniejszy, a "zejdzie" się, usztywni, "zbierze". Tak
            zachowuje się biustonosz jeśli jest obszyty. Noszę rozmiar 60E, najmniejszy
            tamtejszy rozmiar to 70C, mierzyłam przed chwilą inny biustonosz 70C i był za
            szeroki w obwodzie i "na styk" w misce, więc brałabym pewnie 70D, skoro miska i
            tak się trochę zejdzie. Z kolei nie wiem, czy nie straci on całego swojego
            kształtu. chcę go właśnie jako biustonosz "do zadań specjalnych", konkretnie do
            tańca, więc przydałoby się, aby trzymał mi biust jak należy. Ale mojego rozmiaru
            brak. Sama nie wiem co robić...
            • wolffie Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 15:01
              ktos333.1 napisała:

> chcę go właśnie jako biustonosz "do zadań specjalnych", konkretnie
              > do tańca, więc przydałoby się, aby trzymał mi biust jak należy.

Hmm, myślę, że jednym z zadań specjalnych do jakich stworzono ten biustonosz nie
              jest akurat taniec, w którym 'biust ma trzymać jak należy' ale bardzo dużo
              zależy tu też od biustu (i właściwie dobranego rozmiaru).
              Widziałam (na zdjęciach męża) profesjonalne baletnice na spektaklu gdzie
              elementem kostiumu scenicznego był skąpy biustonosz (ale mniej skąpy niż ten) i
              jakaś połowa tancerek miała pod nim cielisty, gładki, zwykły stanik - niestety
              cudów nie ma.
              Pytanie do której połowy należysz i jak bardzo energetyczny taniec masz w planach?
    • agafka88 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:42
      a ja proponuję najpierw wizytę w rozmiarowym, żeby ustalic, czy w ogóle
      zmieścisz się w rozmiarówkę tego stanika. Zmierz się dokładnie wg. instrukcji z
      pierwszego posta:
      maheda.gu.ma/
      • ktos333.1 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:45
        Swój rozmiar mam już dawno zmierzony, z tym, że ten stanik nie musi być na mnie
        idealny, bo nie służy do codziennego noszenia.
        • kk345 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:56
          > Swój rozmiar mam już dawno zmierzony, z tym, że ten stanik nie
          musi być na mnie
          > idealny, bo nie służy do codziennego noszenia.

Akurat do tańca/aerobicujogi powinien być idealniejszy i bardziej
          dopasowany, niz te codzienne, bo inaczej będziesz w trakcie tanca
          biust podtrzymywać:-) Ten koktailowy raczej nie spełni tego zadania,
          bo to taki ozdobna nakładka na biust pod mocno wyciętą sukienkę...
    • joankb Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 14:56
      Na ebayu są pod nazwą U SHAPED DEEP PLUNGE, w trochę szerszej rozmiarówce.
      30-tek nie ma oczywiście, ale 32-ki są przyzwoicie ścisłe i D jest na pewno.
      • ktos333.1 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 15:02
        Bardzo dziękuję, spróbuję szczęścia tam.
        Macie rację, że powinien być dopasowany, ale fascynuje mnie np. strój ze zdjęcia
        w moim pierwszym poście, który wszystko pięknie trzyma i jest wycięty... Może
        jednak się da? :)
        • klymenystra Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 15:08
          Mi sie nie podoba przy tancu az tak wycieta gora. Ale to moje zdanie. Nie uwazam
          jednak, zeby to byl dobry kroj ze wzgledow praktycznych. Przeciez robisz shimmy,
          wyginasz, pochylasz... Nie bardzo wierze, ze to cos utrzyma biust zadowalajaco.
          • ktos333.1 Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 15:40
            Niby u innych trzyma, choć ja też nie jestem co do tego pewna ;) No nic, jakby
            co to już wiem gdzie szukać. Dziękuję Wam za pomoc!
            • turzyca Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 17:42
              > Niby u innych trzyma, choć ja też nie jestem co do tego pewna ;

Ja tam bym go zaryzykowala. Ale mi sie biust trzyma sam, wiec po prostu
              potraktowalabym taki stanik jako klasyczny zakrywacz. I mozliwe ze przykleilabym
              go tasma do ciala, zeby nie przezyc na scenie niespodzianki.
              A pani na zdjeciu ma biust dosc maly, wiec pewnie to wlasnie jest tylko zakrywacz.
              • pierwszalitera Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 19:20
                turzyca napisała:

> > Niby u innych trzyma, choć ja też nie jestem co do tego pewna ;
                >
                > Ja tam bym go zaryzykowala. Ale mi sie biust trzyma sam, wiec po prostu
                > potraktowalabym taki stanik jako klasyczny zakrywacz. I mozliwe ze przykleilaby
                > m
                > go tasma do ciala, zeby nie przezyc na scenie niespodzianki.

Albo obwód zawiązać na kokardkę. ;-) Nawet przy samodzielnie trzymającym się biuście za szeroki obwód jest tragedią. Przy tańcu brzucha podnosi się przecież czasem ręce do góry nad głowę i wtedy całość za luźnego stanika przesuwa się też pięknie w górę. A tu ani jak ściągnąć w dół, bo profesjonalna tancerka orientalna nie dotyka przecież ciała. ;-) I chociażby na końcu robi się przecież dużą pozę i utrzymuje przez chwilę, z odkrytym od dołu biustem wyglądałoby to na pewno fajnie. ;-) Najgorszą rzeczą jest, jak zmajstrujesz sobie piękny strój poświęcając wiele godzin na wyszywanie pajetkami i koralikami, a potem okazuje się, że w ruchu nie zdaje egzaminu. Ja bym wzięła raczej gładki, rozmiarowo dobrany plunge. Ja traktuję też stanik jako stabilizator do krótkich topów, które też lubią podjeżdżać. Zawija się końce pod odpowiednio ciasny obwód i trzyma cały trening. :-)
                • turzyca Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 19:32
                  > Albo obwód zawiązać na kokardkę. ;-) Nawet przy samodzielnie trzymającym się bi
                  > uście za szeroki obwód jest tragedią.

Jak juz przerabiac to po calosci czyli z cieciem lub podszywaniem obwodu. :)

Aczkolwiek powyzsze sa rozwazaniami czysto teoretycznymi, bo tez jestem
                  zwolenniczka dobrze dobranego stanika i ogolnie nieco mniej golych strojow.
                  • pierwszalitera Malutki offtop :-) 05.06.09, 19:50
                    turzyca napisała:

> Aczkolwiek powyzsze sa rozwazaniami czysto teoretycznymi, bo tez jestem
                    > zwolenniczka dobrze dobranego stanika i ogolnie nieco mniej golych strojow.

Jeżeli jesteśmy już przy strojach do tańca brzucha, to ja też preferuję coś innego. Chociażby z tego powodu, że nie wyglądam specjalnie orientalnie, a raczej blado i blond, nie lubię strojów w stylu faraońsko-rozebranym, tyko szyję sobie raczej takie szmatkowo-cygańskie ciuszki i góry też raczej wiązane topy, które czasem pokazują więcej, a jak chcę mniej, to przypnę dodatkowo jakieś gałgankowe kwiatki i stroiki. To oryginalniej niż te sztywne, turecko-egipskie biustonosze bazarowe, które nie dosyć, że źle dobrane, to jeszcze kosztują majątek.

• drzazga1 Re: Malutki offtop :-) 07.06.09, 00:20
                      Gdzies przeczytalam, ze profesjonalne tancerki, tzn. takie, ktore
                      wystepuja publicznie, zawsze maja stroje szyte na miare.
                      Po obejrzeniu paru gotowych "stanikow do tanca brzucha":/ wierze w
                      to.
                      Zaden z tych wyrobow pseudostanikowych nie bylby w stanie chocby
                      utrzymac sie na biuscie w czasie energicznego shimmy, tak na oko to
                      one moze nadawalyby sie jako ozdoba nalozona na biust, ktory
                      prawidlowo ostanikowany mialby rozmiar 70B - 75A. A taki rozmiar to
                      raczej rzadkosc.

Co do zdjecia podlinkowanego przez autorke watka - zastanawialam
                      sie, czy taki fason stanika mialby szanse sprawdzic sie na
                      jakichkolwiek piersiach i wyszlo mi, ze byc moze, jesli:
                      - biust bylby maly i jednoczesnie tzw. szerokofiszbinowy (czyli
                      przylegalby do klatki piersiowej duza w stosunku do swej objetosci
                      powierzchnia, a niewiele wystawalby w przod

- ten stanik mialby obwod z bardzo mocnej, a jednoczesnie lekko
                      elastycznej tkaniny (obwod musialby byc bardzo scisly, wiec w ogole
                      nieelastyczna odpada, bo wrzynalaby sie brzydko w skore)
                      - miski musza miec idealnie dobrana srednice i glebokosc do danych
                      piersi

Nawet mimo spelnienia powyzszych warunkow istnieja duze szanse, ze
                      po ilus ruchach piersi wysuna sie z misek, nawet w przypadku malej
                      asymetrii kawalek wiekszej piersi wyjdzie srodkiem i tak zostanie
                      bolesnie przycisnieta fiszbina do konca pokazu...

Jeszcze jedno: trzeba brac pod uwage, ze stanik po obszyciu
                      koralikami, kamykami zrobi sie znacznie ciezszy, czyli rozpedzony
                      ruchami tancerki bedzie mobilniejszy.
                      • pierwszalitera Re: Malutki offtop :-) 07.06.09, 00:45
                        Apropos majstrowania staników do tańca, w niemieckim poradniku znalazłam wskazówkę, by znaleźć usztywniany stanik, który pasuje dobrze miseczkowo, może być nawet jakiś 85C. ;-) Następnie odciąć stary obwód w całości i przyszyć zupełnie nowy w odpowiedniej długości. W pasmanteriach można dostać gumę, którą da się do tego wykorzystać. A potem całość obszyć lekko elastyczną tkaniną, by uzyskać kolorystyczną całość. Można też wyciąć mostek i też go skrócić, dopasować ramiączka własnego wyboru, by zrobić całkiem indywidualne dopasowanie. Tak sobie myślę, że to wcale niezły sposób, bo można potrenować na zupełnie tanich stanikach, a przerabianie pasującego plunga wydaje mi się lekką rozrzutnością.
                        W każdym razie spróbuję, gdy będę miała trochę czasu. :-)
                        Parę obrazków do tego pod "Tops & bras" na stronie: www.nadyas-naehtipps.de/indexe.htm
      • sbarazzina Re: Gdzie taki stanik? 05.06.09, 20:09
        Joankb, a wiesz coś więcej na ten temat? Masz może taki? Pasowałby
        mi pod sukienkę, ale jaki ew rozmiar ma szansę pasować...
        • sbarazzina Re: Gdzie taki stanik? 07.06.09, 22:52
          Na ebayu znalazłam największy rozmiar 32DD. I teraz sie zastanawiam,
          wziąć? Ma to sens, czy nie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka