Dodaj do ulubionych

Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi

10.07.09, 17:35
Nie znalazłam nigdzie odpowiednika swojego problemu, no to pytam w osobnym
wątku. Otóż.

Noszę 38H (od tygodnia, ale problem jest wcześniejszy). Zakładam
dobrze/niedobrze pasujące miski, podciągam ramiączka i voila! na wysokości
pachy, z boku piersi, ale tak z przodu (powiedzmy obrazowo, że tam, gdzie
przechodzi ramiączko i zaczyna się popiersie właściwe) pojawia mi się
wgłębienie, dosyć spore, osobisty kanionik Koloradko, rowik Marysiański itp.
Warunkiem jest umieszczenie biustu w staniku wysoko, czyli generalnie na
przynależnym mu obszarze, czyli przy podciągniętych dość mocno ramiączkach. W
stanie sote opada, gdzieś tam do poziomu łokcia (no, ze trzy palce przed). I
tu pojawia się moje pytanie: czy to normalne? Czy ktoś tak ma? Czy to się
zniweluje z czasem przy dobranym staniku?

Bo mam taką teorię, że z racji noszenia staników o za małych miskach i
ramiączkach, z których po miesiącu można by wykonać proce dla kilku
gimnazjalistów - to właśnie skóra mnie się rozciągnęła jak babci reformy i
teraz możliwa by była ewentualna kompresja do właściwego kształtu (przy
dobrych stanikach). A może to od spania na brzuchu i rozwlekania lub/oraz
przyduszania biustu po całym łóżku?

Bo ta kreska niebezpiecznie przypomina bułkę podpaszną nad górną krawędzią i
mnie irytuje.
Obserwuj wątek
    • selvermane Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 10.07.09, 21:47
      U mnie pokrewny chyba problem (bo nie całkiem u góry, a lekko z boku piersi, ale
      właśnie tuż pod wszyciem ramiączka) pojawia się w *niektórych* modelach.
      Przykładowo - Harmony balconette (nawet nieco za duża, kupiona na zapas) -
      "załamanie" jest. Harmony fullcup, pasujący na styk w kierunku nieco za małego -
      nie ma. Skórę w tym miejscu mam chyba rozciągnięta dość chyba podobnie jak to,
      co opisujesz u siebie...

Może po prostu musisz znaleźć "swój" model stanika, który Ci całość ułoży
      odpowiednio.
    • mika_p Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 10.07.09, 22:01
      Hm...
      Przyjmijmy, że biust idealny jest wypukłością łagodnie wznoszącą się z
      bezbiuścia ku górze (w sensie do przodu), coś jakby półkula przylepiona przy
      krawędzi prostopadłościanu - nie ma załamań, bok prostopadłoscianku gładko
      rpzechodzi w półkulę..
      A ty masz coś takiego, jakby tę półkulę włożono w luźniejszy worek i
      przyczepiono końcem worka na gładko, po czym podniesiono?
      Jeśli tak, to ja też tak mam. W 70G po dwójce dzieci, uświadomienie po
      kilkunastu miesiącach od zakonczenia laktacji2.
      Z tym, że u mnie to wygląda nie jak kanion, tylko raczej V-dolina.
      • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 13.07.09, 08:56
        Dokładnie, idealnie to opisałaś! Obrazowo rzecz ujmując, ja też mam V-dolinę,
        chciałam opisać wgłębienie ;)
    • kk345 Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 10.07.09, 22:09
      Tak na logikę: jeśli lekko zwisający kształt wydłużonej kropli podniesiemy tylko
      od dołu, to nie ma bata, załamie się na górze:-)) Mniej, lub bardziej, zależnie
      od wielkości piersi, ale się załamie.
      Wydaje mi się, że to normalne zachowanie mniej jędrnych, kroplowatych piersi -
      mówię to patrząc w lustro. Przy moim niezbyt już jędrnym 32G taki efekt pojawia
      mi się w Maskaradkach, bo najmocniej podnoszą mi biust do góry.
    • maheda Ja tak miałam przez pierwszych kilka miesięcy 11.07.09, 08:15
      Teraz już tego nie mam - skóra się napięła.
      Miałam skórę i biust naprawdę bardzo, ale to bardzo zniszczone. To
      załamanie jest typowe właśnie dla mocno zniszczonych piersi, ale na
      szczęście odpowiednia pielęgnacja biustu albo w sporym stopniu
      wygładza, albo wręcz całkowicie niweluje ten "kanion". :-)
      • selvermane Re: Ja tak miałam przez pierwszych kilka miesięcy 11.07.09, 10:04
        O, a podrzucisz kilka drobnych sugestii (czym? jak, żeby nie zniszczyć sobie
        bardziej?) albo link do wątku/www z sensownymi radami?

Mnie to moje denerwuje głównie ze względu na ryzyko lekkich obtarć :/
    • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 13.07.09, 08:52
      O, dzięki Wam, dobre kobiety! Jak to dobrze, że to nie tylko u mnie tak jest ;)
      Noszę właśnie balkonik (w za małym full-cupie też mi się tak robi). Kształt
      biustu mam kroplowaty, w dodatku dolna część jest dosyć wypełniona i nie
      narzekam na kształt, natomiast w miejscu przyczepienia biustu jest luźna skóra i
      wypłaszczenie. I jak biust w staniku wraca na swoje miejsce, to się w tym
      miejscu "dopełnia", tak? Logiczne w sumie.

Mahedo, a w jaki sposób pielęgnowałaś biust? Masaże?
      • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 13.07.09, 13:59
        W Tango II plunge dołeczek też jest, ale mniejszy. Tylko boję się, że zamiast
        się skompresować, to się zrobi w tym miejscu zmarszczka na stałe, już ją widzę ;(
      • wolffie Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 15.07.09, 01:02
        wydaje mi się, że maheda poleca spanie w staniku. Tu jest link:
        forum.gazeta.pl/forum/w,32203,69140526,94262527.html?v=2&f=32203&w=69140526&a=94262527&wv.x=0
        • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 15.07.09, 09:58
          Dzięki, czytałam o tym. Spróbuję może na jesień, żeby się teraz nie gotować ;)
    • szarsz Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 13.07.09, 18:40
      Ja tak miałam w Antośce i w Effuniaku. Po prostu one bardzo mocno
      unoszą biust... Ale teraz właśnie siedzę w effuniaku i widzę, że
      mocno się naprostowała, zostały małe fałdki po obu stronach.
      • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 14.07.09, 09:07
        Czyli jest nadzieja ;) Generalnie, jak sprawdziłam, najgorzej wygląda to w
        balkonikach, w plandżach lepiej się układa pierś - ale to moja pierś oczywista.
        • kk345 Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 14.07.09, 23:43
          Masz rację, balkoniki podnoszą piersi do góry, a plandże raczej zbierają z boku,
          więc nie podnoszą tak bardzo, pierś ma możliwość przesunąć się lekko do środka
          dekoltu.
          • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 15.07.09, 09:56
            A tak z ciekawości - jak to by było w halfcupach i fullcupach? Też podnoszą tak
            mocno, jak balkoniki, czy raczej zbierają z boków, jak plandże? Czy podnoszą i
            zbierają? ;) Trzeba by wypróbować, żeby powalczyć z tą kreseczką.
            • kk345 Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 15.07.09, 18:32
              Halfcup ma szansę na wałeczek, choćby ja w antośce mam malutki, jeśli dobrze
              podciągnę ramiączka. Fulcup - tu raczej nie ma tematu, bo miska zakrywa pierś
              wysoko, nie ma miejsca na wałeczek poziomy.
              • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 16.07.09, 09:40
                Muszę spróbować fullcupa, bo mam wrażenie, że mój wałeczek się tak łatwo nie
                podda ;) To wynik chyba nie tylko obwisania dużych piersi wraz z grawitacją,
                tylko też noszenia za małych miseczek - ja obwodu nie zmieniłam wraz z
                przejściem na prawidłowy rozmiar, tylko miseczkę sobie teraz dobieram właściwą.
                A w sumie, to się nie znam ;) Tak tylko kombinuję ;)

A czy to możliwe, że po dwóch tygodniach noszenia dobrej miski piersi już się
                lekko kompresują i ciut unoszą? Bo zauważyłam, że większa pierś ma brodawkę
                wyżej niż kiedyś, a mniejsza (1/3 rozmiaru) nadal zezuje w podłogę - kiedyś były
                zgodne w zezowaniu. Mam nadzieję, że się nie rozminą za bardzo, bo te wałeczki
                to będzie przy nich pikuś...
    • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 03.09.09, 14:33
      Dla potomności zapiszę obserwacje: halfcup daje wałeczek i niestety - fullcup
      też do generuje, na podciągniętych na max ramiączkach.

Ale generalnie balkoniki chyba wygrywają konkurencję.
      • myszka.xww Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 03.09.09, 15:40
        mnie w kazdym waleczkuje. 70K-75K. Skora sie naciagla i
        sie "zalamuje".
        Jest na to rada. Ja, po poczatkowej irytacji podzielnoscia biustu,
        doszlam do etapu "moj ci roweczek, nikomu nie oddam".
        Znaczy - jest rowek - biust u gory. Nie ma rowka - zle, wisi. :)
        • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 09:01
          > Znaczy - jest rowek - biust u gory. Nie ma rowka - zle, wisi. :)

Tyż prowda! ;) Rowek bym zniesła, byle wałeczki podpachowe się przeniosły do
          biustu właściwego :D
          • myszka.xww Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 09:55
            Poniewac jestesmy ekologiczne (czyt. naturalne, a nie z plastiku) to
            waleczki jakies tam beda. Wszak zycie to nie photoshop? :]
            Masuj, masuj, co ma zejsc, to zejdzie. :]
            • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 10:38
              Nie, no, nie jestem fundamentalistką, wałeczki jakieś muszą być przy tej ilości
              ociepliny tłuszczykowej ;) Ale te konkretne to od za małych misek ewidentnie i
              widać je nawet bez stanika, kiedy nie ma rowka ;) Więc mam nadzieję, że jednak
              zejdą niżej.
          • kasiadj07 Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 10:03
            A ja zauważyłam u siebie, że bardziej widoczne jest to w modelach
            rozstawiających biust na boki. W tych, gdzie piersi są zebrane do
            środka, boczki się jakby wygładzają. Rowek mam, a jakże, ale
            wałeczek, jestem przekonana, zrobił mi się od staników za mocno
            zabudowanych pod pachą. Stare były mniej zabudowane i krawędź
            celowała w rowek(buł nie miałam), nowe celują dokładnie w środek
            pachy naciskając skórę i tworząc wałeczek nad rowkiem:) Noszę
            dobrane staniki ponad rok i nijak nie mogę się wałeczka pozbyć, nie
            pomaga masowanie, wygarnianie itp.
            Takie moje przemyślenia:)
            • turzyca Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 10:33
              A zjawisko wystepuje niezaleznie od kroju i modelu? A moze warto wyprobowac
              rozmiary sasiednie?
              • kasiadj07 Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 11:09
                U mnie niestety w każdym wysoko zabudowanym pod pachami staniku.
                Nadzieją są polskie marki, które zwykle mają niżej zabudowane
                boczki, ale jeszcze nie trafiłam na taki, który by mi pasował
                rozmiarowo (75H/HH brytyjskie). Wałeczek jest u mnie zdecydowanie
                mniejszy np. w Effuniaku, który zbiera biust do środka i skóra pod
                pachą się wygładza, ale niestety ten stanik dyskwalifikują inne
                niedogodności (o czym w odpowiednim wątku). Dodam, że wałeczek ten
                robi się na brzegu pachy z przodu, co niektóre nadmiernie zagorzałe
                forumki uznają za znienawidzone buły, a to tylko taki sobie fałdek
                skórny:)
            • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 10:48
              O matko, nie strasz ;) Nie chcę, żeby wałeczki się powiększały! ;) Myślałam, że
              zabudowane pod pachą staniki mają temu przeciwdziałać...?

Ja osobiście nie zauważyłam efektu wypychania skóry nad obwód czy ten pod pachą
              przez zabudowanie - może to za ciasny obwód? Raczej wręcz przeciwnie, wysoki
              obwód poprawia mi wizualnie plecy i podpasze i wałeczki od wąskich (niskich)
              obwodów wygładziły się już zauważalnie po 2 m-cach w zabudowanych stanikach.
              M.in. dlatego też staję się powoli zwolenniczką rozmiarów G+, bardziej
              upancernionych na obwodzie - no, przynajmniej w moich okolicach rozmiarowych.
              • kasiadj07 Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 11:20
                Szeroki obwód super, wysoko zabudowane miski pod pachą, odcinające
                ręce już nie:) U mnie właśnie ta wrzynająca się krawędź powoduje
                wałeczek nad piersią, bo naciąga skórę spod pachy w kierunku piersi.
                Nie jest to widoczne z boku stanika, tylko jakby od środka miseczki,
                jak się pod nią zajrzy:) A jeśli chodzi o G+ - zamiast 70J noszę
                75H podszyte (na 79 ścisło pod biustem), przy większych rozmiarach
                misek zabudowanie jest już dla mnie tak duże, że nie mogę ruszać
                rękami.
                • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 23:11
                  Przyszedł dziś kolejny fullcup i po przeanalizowaniu sprawy stwierdzam, co
                  następuje - fullcup właśnie mi ten wałeczek oddziela od reszty. Nie dla mnie ten
                  fason, pomijając rakietowanie.
                  • madziaost Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 05.09.09, 21:35
                    Ja tez tak miałam po przejściu na staniki w dobrym rozmiarze. U mnie to były
                    lata zaniedbań stanikowych (tfu, te wszystkie za małe feliny) i trójka dzieci.
                    Pierwszym moim stanikiem uświadomionym był tadam! harmony full cup. Załatwił
                    sprawę skutecznie w kilka miesięcy. W porównaniu z czasem, przez który
                    dopracowywałam sobie owo załamanie/kreskę/V-dolinę, to raczej niewiele.

Życzę cierpliwości:)
                    Magda
                    • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 20.09.09, 22:30
                      Może się jeszcze na fullcupa Harmony skuszę, bo dużo dobrego o nim wyczytałam,
                      na razie balkonetka potwierdziła niepochlebne opinie o sobie ;)

Przywracasz mi nadzieję ;)
      • dwa_przecinki Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 04.09.09, 13:53
        pozwolę sobie dopowiedzieć trochę, dla tych mniej obdarzonych przez naturę
        ja mam to coś, chociaż za dużo ocieplinki ani biustu nie mam, niemniej karmienie
        z mega laktacją zrobiło swoje... i powiem Ci, że w halfcupach mam lekkie
        zagłębienie między piersią a bułcią przed pachą, ale skóra się nie załamuje.
        Wybrane balkonetki też sobie radzą.
        W fullcupach natomiast załamanie jest tak głębokie, że aż boli :/
        Noszę nawrócony rozmiar od ponad 1,5 roku. Jędrność się zwiększyła, piersi
        podniosły, a przewężenie jak miałam tak mam nadal
        • ko_kartka Re: Poziomy dołek, wałeczek u góry piersi 20.09.09, 22:35
          A bułcia? Trochę się wchłonęła? ;) Bo nie wiem, jak w mniejszych biustach, ale w
          większym, czyli moim, buła przez to przewężenie sprawia dużo bardziej fatalne
          wrażenie w staniku niż saute. No i może bardziej w halfcupach to widać, bo
          jednak tłuszczyku sporo więcej w tej piersi niż w mniejszych, a tłuszczyk
          plastyczny i układa się w kombinacje z naturą niezgodne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka