Dodaj do ulubionych

List do Posła :))

07.06.02, 13:00
Oto wierszyk jaki ukazał się w biuletynie "Z Ławy Poselskiej" wydawanym przez
Bronisława Dutkę:

"Do Posła"
Ty wiesz dobrze czego nam trzeba,
I żeby do okien nie zaglądała nam bieda,
Ty wstajesz bardzo wcześnie rano,
I pędzisz ustanawiać nam prawo,
Ty broniąc naszej godności,
W Sejmie mówisz o wolności,
Gdy patrzysz na polskiej flagi kolory,
Widzisz w swej partii pozytywne walory,
Gdy hymnu nuty słuchasz,
Do serc naszych pukasz,
Każdy kto Cię dobrz zna,
Powie, że nie widzi w Tobie zła,
Bronisław Dutka imię masz,
I zawsze będziesz nasz.
Obserwuj wątek
    • yhwh Re: List do Posła :)) 07.06.02, 13:06
      No jakoś trzeba się dowartościowywać, dlatego w tym samym numerze mamy jeszcze
      anonimowy list, oto jego fragmenty:

"Uważam, że czasopismo to stanowi niezwykle pożyteczną lekturę dla wszystkich.
      Umiejętnie wprowadzacie nas w świat nurtujących nas problemów, a co
      najważniejsze pozwalacie redagować wspólnie z Wami gazetę.
      Cieszy mnie, że wybrany przeze mnie Poseł rozpoczął działalność na tak szerokim
      gruncie. Ucieszył mnie również fakt, że Pan Poseł udziela się w sejmie. Mam
      nadzieję, że i ja kiedyś odwiedzę jego biuro poselskie...
      Składam wyrazy uznania za trud i poświęcenie Pana Posła...

Pospisano: Czytelniczka

Bardzo proszę o komentarze, bo jak dla mnie te listy po prostu śmierdzą, jeżeli
      wiecie o czym mówię...
      • Gość: peteen Re: List do Posła :)) IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 07.06.02, 15:39
        łubu dubu, łubu dubu, niech żyje nam...
        to jest ohydne !!! znam to również z żywca, gdzie czerwony poseł bułka wydaje
        swoje pismo i też podrabia listy od czytelników, gloryfikujące siebie
        no i był jeszcze anioł - cieć z alternatywy 4, on też ładnie pisał o sobie !
        pzdr
    • Gość: noname Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.06.02, 14:41
      yhwh napisał(a):

> Oto wierszyk jaki ukazał się w biuletynie "Z Ławy Poselskiej" wydawanym przez
      > Bronisława Dutkę:
      >
      > "Do Posła"
      > Ty wiesz dobrze czego ci trzeba,
      > I żeby do okien nie zaglądała ci bieda,
      > Ty wstajesz bardzo wcześnie rano,
      > I pędzisz ustanawiać sobie prawo,
      > Ty broniąc własnej pseudogodności,
      > W Sejmie bełkoczesz o wolności,
      > Gdy patrzysz na polskiej flagi kolory,
      > Widzisz w swej partii pazernych sfory,
      > Gdy hymnu nuty słuchasz,
      > Do kieszeni naszych pukasz,
      > Każdy kto Cię dobrze zna,
      > Powie, że się tobą brzydzi nawet pchła,
      > Bronek-to imię matka ci dała ,
      > I zawsze będzie z ciebie zakała.

• yhwh Re: List do Posła :)) 08.06.02, 19:56
        Riposta bardzo trafna i bardzo sympatyczna
        Może Pan Poseł Bronisław i ten wierszyk wydrukuje w swoim periodyku????
        • faciu Re: List do Posła :)) 09.06.02, 01:49
          Bronek Dutka - poseł PSL dawny wójt gminy.... śmierdzi komuną na
          odległość... .... pochodzenie PRL - arbuz...
          • raduli Re: List do Posła :)) 10.06.02, 12:27
            żal mi autora tego wiersza , nie jest łatwo pisac takie rzeczy jesli nie ma sie
            przyłożononej do głowy lufy pistoletu.
            Dawniej łatwiej sie im pisało, teraz gdy jest "wolnosc" taki ludowy poeta musi
            sie niezle natrudzic aby poseł sie na niego nie obraził .Brak motywacji wiec
            brak poziomu.
            wszystko zchodzi na psy ( nie obrażajac psów)
            • Gość: noname Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 10.06.02, 18:29
              sądząc po "jakości" wiersza to pisał go osobiście pan poseł, a tak wogóle to
              według mnie jest to plagiat wiersza nieznanego północno-koreańskiego autora
              poświęconego Kim Ir Senowi
              • raduli Re: List do Posła :)) 11.06.02, 13:58
                nie może byc plagiat bo brakuje w nim lufy pistoletu , może to byc jedynie
                nędzna imitacja tamtego ......kogos
    • szczepek1 Re: List do Posła :)) 11.06.02, 22:20
      Zadanie domowe przygotowane przez Marka Graftan – ucznia I klasy Gimnazjum.

TEMAT: Co poeta chciał powiedzieć w wierszu „Do Posła”

We wstępie swojego wypracowania chciałam zauważyć, iż
      sam tytuł wiersza – „Do Posła” wskazuje, że będzie to oda lub fraszka. Jednakże
      dalsza analiza wyraźnie – co postaram się udowodnić – wskazuje, że jest to
      zakamuflowane, obraźliwe postponowanie Naszego I Ewentualnie Ukochanego Kolegi
      (w skr. NIEUK) posła Bronisława Dutki.
      Analizując treść wiersza i ewentualne podteksty zajmę
      się kolejnymi wersami:
      1. – „Ty wiesz dobrze czego nam trzeba”: w tym wersie autor pragnie
      przekazać czytelnikowi obrazoburczą informację, że podmiot domyślny (poseł B.
      D.) wie co trzeba każdemu z nas, a praktycznie za pewnik można przyjąć, że tak
      nie jest. W ten sposób przypisuje panu B. D. niemal boskie atrybuty. Dla
      głębszego zrozumienia tej tezy na pewno pan poseł nie wie, że na przykład mnie
      potrzeba nieustających kontaktów z pewną śliczną i mądrą dziewczyną, a mojemu
      sąsiadowi niezbędny jest nowy procesor do komputera. No chyba, że trywializując
      temat potrzeb chodziło o pieniądze, gdyż tych akurat trzeba wszystkim i to
      akurat poseł może wiedzieć,
      2. – „ I żeby do okien nie zaglądała nam bieda”: tu prawdopodobnie ukryta
      jest cicha krytyka obecnego starosty powiatu limanowskiego niejakiego Biedy,
      aczkolwiek nie udowodniono by starosta Bieda zaglądał komuś do okien. Poeta
      chce w ten sposób dyskretnie zaznaczyć, że obecny starosta ( w końcu przeciwnik
      polityczny posła B.D.) stosuje nieuczciwe metody walki politycznej, zbliżone
      nieco do „afery watergate” – polegające na podglądaniu, a może nawet i na
      podsłuchiwaniu,
      3. – „Ty wstajesz bardzo wcześnie rano”: zauważalne jest pokreślenie
      BARDZO. Normalny człowiek (nie po wczorajszej imprezie kiedy to wstaje się w
      południe) wstaje: a/ rano; b/ wcześnie rano, natomiast poseł B.D.
      wstaje „bardzo wcześnie”, a więc około 3-4.00. To może świadczyć o bezsenności
      lub też wynika z konieczności brania leków o określonych godzinach. W każdym
      razie wstawanie bardzo wcześnie rano niechybnie odbija się na kondycji
      psychofizycznej posła, co może mieć wpływ na jego skuteczność w sprawowaniu
      władzy,
      4. – „ I pędzisz ustanawiać nam prawo”: po pierwsze: prawo ustanawia 460
      posłów, a jednostka ( w tym przypadku poseł B.D.) ma do powiedzenia tyle co żyd
      w czasie okupacji, po drugie: „pędzisz” wskazywałoby, że poseł biega – co
      raczej przy jego budowie fizycznej skończyłoby się zawałem serca. Natomiast
      przyjmując, że poseł „pędzi” samochodem wskazywałoby, że notorycznie łamie
      prawo ruchu drogowego nadużywając posiadany immunitet. Każdy normalny obywatel
      nie może po Warszawie pędzić bo złapałaby go drogówka. Należy mieć nadzieję, że
      wynikiem tego „pędzenia” nie będzie jakaś tragedia na drodze. W tym miejscu
      należy zaznaczyć, że pan poseł B.D. łamiąc prawo ruchu drogowego „pędzi”
      ustanawiać prawo, co jest zaprzeczeniem samym w sobie. No chyba, że zwrócimy
      uwagę na „nam”, gdyż „nam” znaczy że nie sobie,
      5. – „Ty broniąc naszej godności w Sejmie mówisz o wolności”: to zdanie
      jest bardzo ciekawe, gdyż niewiadomo jak mówienie o wolności (którą
      niewątpliwie mamy - mimo ględzenia pana posła) wpływa na obronę godności. Poza
      tym autor nie precyzuje w jaki sposób została zaatakowana jego (czy jak
      chce „nasza godność”) by jej rozpaczliwie bronić. Zakładając, że ktokolwiek
      naruszyłby moją godność mówiąc np. :”że jestem skorumpowanym członkiem mafii
      pruszkowskiej, a kobieta którą kocham to w ogóle jest brzydka i głupia”, to
      raczej mówienie o wolności raczej nie obroniłoby mojej godności. Skuteczniejsze
      byłoby tradycyjne „danie w pysk”,
      6. – „ Gdy patrzysz na polskiej flagi kolory widzisz w swej partii
      pozytywne walory”: tu poeta prawdopodobnie pragnie zasugerować, że pan poseł ma
      zwidy, gdyż patrząc nawet intensywnie na kolory: biały i czerwony trudno
      dostrzec „walory” jakiejkolwiek partii. Może dyskretnie autor chce
      zasygnalizować, iż poseł bierze środki halucynogenne. Chyba, że rozpatrywać
      inaczej słowo „walory” – wiadomo, iż w slangu niektórych grup
      młodzieżowych „walory” określają pewne zewnętrzne cechy kobiet: kobieta, która
      ma tzw. „walory” posiada – duży biust, - długie nogi, - itp. (w zależności od
      upodobań indywidualnych określającego). W tym miejscu należałoby szerzej
      zastanowić się jakie „walory” może mieć partia (wiemy z tekstu, że pozytywne”
      aczkolwiek trudno byłoby się spotkać z negatywnymi walorami)? Walorami partii
      jest na pewno duże poparcie społeczne (PSL ma ok. 10%), wpływy polityczne w
      rządzie (tu faktycznie jest nieźle) oraz majątek (tu też jest nieźle biorąc pod
      uwagę spadek po ZSL i PRL),
      7. – „Gdy hymnu nuty słuchasz do serc naszych pukasz”: aż prosi się
      wzięcie pod uwagę interpretacji hymnu w wykonaniu szansonistki Górniak. Tylko
      dlaczego poseł słucha jednej nuty hymnu, a jeżeli już to której? Natomiast nie
      jest wyjaśnione w jaki sposób poseł słuchający jednej nuty hymnu puka do
      naszych serc. Poza tym nic nie wiadomo w jaki sposób puka: - czy lekko: puk,
      puk, puk, - czy mocniej: bum, bum, bum, - czy też (metodą kompanii
      antyterrorystycznej) łup! trach! trach!? Ten fragment wiersza jest najbardziej
      niezrozumiały i zbliżony do poezji abstrakcyjnej lub dadaistycznej,
      8. – „Każdy kto cię dobrze zna powie, że nie widzi w tobie zła”:
      pomijając, że obiektywnie rzecz biorąc skoro poseł (patrz wyżej): - uważa się
      za boga, - postponuje starostę, - cierpi na bezsenność, - łamie przepisy ruchu
      drogowego, - nie wie o czym mówi, - ma zwidy, - udaje kardiologa – w dalszym
      ciągu nie ma w sobie zła to znaczy, że autor go po prostu kocha. Biorąc pod
      uwagę bezkrytycyzm poety w stosunku do osoby posła można z dużym
      prawdopodobieństwem założyć, że autorem wiersza jest sam poseł. Szczególnie,
      że najlepiej człowiek zna się sam i do siebie podchodzi bezkrytycznie
      (pomijając osoby zakompleksione),
      9. – „Bronisław Dutka imię masz i zawsze będziesz nasz”: abstrahując od
      punktu 8 ciekawe jest imię posła – BronisławDutka, mimo szczegółowego
      przeszukania licznych kalendarzy (w tym muzułmańskich) nie znalazłem takowego
      imienia. Więc niestety nazwisko posła pozostaje mi nieznane. Natomiast poeta
      twierdzi, że poseł „zawsze będzie nasz”, czyli infantylnie nie uwzględnia
      obecnego standardu polskiej sceny politycznej polegającego na zmienianiu
      partii, poglądów oraz upodobań. Ciekawe czy w przypadku gdy poseł o tajemniczym
      imieniu Bronisławdutka przystąpiłby do mniejszości niemieckiej to też byłby
      nasz?

Na koniec chciałbym zwrócić uwagę, że posługiwanie się poety pseudonimem „
      Karolina Kolawa” świadczy o skromności posła, o przepraszam, autora.

MARK GRAFTAN

• faciu Re: List do Posła :)) 11.06.02, 23:06
        Noż genialna analiza...!!!!!!!!!
        • Gość: otho Re: List do Posła :)) IP: 217.97.141.* 12.06.02, 07:49
          Celująco.
          • raduli Re: List do Posła :)) 12.06.02, 15:31
            fakt
      • Gość: noname Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 20:07
        r e w e l a c j a ! ! !
        • faciu Re: List do Posła :)) 12.06.02, 21:20
          Szczepek1 - więcej krytycznych analiz na forum !!!!
          A tak a propos pana Dutki.. oj tęsknią za nim w Urzedzie Gminy Limanowa
          tęsknią... nikt tak nie potrafił zadbać o interesy urzędasów jak nasz
          miłościwie przed wyborami do sejmu nam panujący na stolcu gminnym w Limanowej
          Bronek Wielki.....
          :))
          • szczepek1 Re: List do Posła :)) 12.06.02, 21:59
            no tak wogóle to dzięki ale wiersz zamieszczony w szmatławcu mnie dosłownie
            rozwalił i nie mogłem się powstrzymać, a i jeszcze chciałbym pocieszyć
            mieszkańców Limanowej; poseł b.d. nie pochodzi z tego miasta (jakby pochodził
            to naturalnym odruchem kazdego po przeczytaniu wiersza powinna być emigracja
            oraz nie przyznawanie się do korzeni limanowskich)
            • faciu Re: List do Posła :)) 12.06.02, 22:34
              A poza tym był wójtem gminy a nie burmistrzem miasta (chociaż przez pewien czas
              był UM i G Limanowa....)
              A pochodzi.. no właśnie skąd - Laskowa ????
              Bedzie sie z pewnością szczycił, ze planowana zapora która powstanie w Młynnym
              to jego zasługa...
            • faciu Re: List do Posła :)) 12.06.02, 22:39
              A co do obciachowych posłów i ewentualnej emigracji mieszkańców wstydzących się
              swoich posłów - osłów, to wydaje mi się że z wielu miast i wsi polskich mogła
              by ruszyć któraś z kolei Wielka Emigracja...
              Jedynym wyjściem jest zmiana ordynacji wyborczej...
              • Gość: noname Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 12.06.02, 23:21
                biorąc pod uwagę jakość naszych posłów to powinnismy wszyscy wypierdolic do
                Australii
                • yhwh Re: List do Posła :)) 23.06.02, 13:51
                  No wlasnie, ja tez chce dp Australii. Ponoć tam wsio jest odwrotnie niz u nas -
                  a to akurat by mi pasowalo!
                  • faciu Re: List do Posła :)) 25.06.02, 09:09
                    Niejaki gość z Limanowej planuje wyjazd do Nowej Zelandii - co wy na to ??
                    :))
                    • yhwh Re: List do Posła :)) 25.06.02, 16:54
                      jade z nim!
                      • Gość: ttrraa Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 14.10.02, 18:05
                        weż mnie ze sobą
                        prosze !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
      • karabinier Re: List do Posła :)) 15.06.02, 12:25
        buahahahahahahahahahahaha!!!!
    • Gość: grizmo Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.06.02, 21:07
      ciekawe
    • Gość: bikol Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.07.02, 09:59
      norma...poselsko-buraczana norma
    • Gość: morituri de saluta Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.07.02, 00:09
      może założyć fanclub niejakiego DUTKI?
    • Gość: JaSemNetoperek Re: List do Posła :)) IP: *.abu.pl 08.08.02, 14:12
      Macie Jakies inne przyklady???
    • Gość: Nehebrecky Re: List do Posła :)) IP: 2.4.STABLE* / 212.182.117.* 08.08.02, 15:33
      To było interesujące, parę ciekawych komentarzy, kilka głupawych, ale wątek
      inetresujący.
    • Gość: micha Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 29.08.02, 22:39
      kurcze stare ale jare. Lubie poezję i już
    • Gość: Nehebrecky Re: List do Posła :)) IP: 212.182.117.* 05.09.02, 16:08
      Co tam nowego u posła Dudki, wydał jakiś nowy biuletyn???
      • Gość: leon amator Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 05.09.02, 18:35
        podobno tekst piosenki "Baśka miała piękny biust..." jest właśnie autorstwa
        B.Dutki
    • Gość: Śli(czny)maczek Re: List do Posła :)) IP: 212.182.117.* 01.10.02, 15:56
      dobre :))
    • Gość: noname Re: List do Posła :)) IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 13.10.02, 20:17
      czyżby nie ukazywały się juz biuletyny z fajowskimi wierszykami?
    • Gość: :) Re: List do Posła :)) IP: 62.29.232.* 20.11.02, 18:08
      :):)
    • yhwh Poseł w sieci !!! :))) 04.07.03, 18:39
      www.bronislawdutka.pl/
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka