Dodaj do ulubionych

budowa domu w Tarnobrzegu

09.11.09, 15:14
Zakupilam dzialke budowlana w Tarnobrzegu. W przyszlym roku chce
rozpoczac budowe. Gdzie sie najpierw udac co zalatwiac. Jaki jest
przyblizony czas na zgode na budowe.
Jakie firmy polecacie z okolicy? Lepiej brać do każdej pracy inną
ekipę czy raczej trzymać się jednej?
Proszę o opinie i porady tych którzy są w trakcie budowy bądź
wybudowali się już.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: miś Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 15:22
      jeśli masz czas na użeranie sie z kilkoma firmami na różnych etapach i jesteś
      gotowa nie zabić słysząc tłumaczenia typu "to nie my - to poprzednik popsuł",
      jeśli chcesz budować nieco taniej i masz kogoś zaufanego kto będzie tego
      bałaganu pilnował , jeśli nie zależy Ci na czasie (teraz malo która firma
      dotrzymuje umówionych terminów, przez co sypią się kolejne ustalenia z kolejnymi
      wykonawcami)- to budować bardziej "gospodarczo".

jeśli dysponujesz większymi zasobami finansowymi, chcesz mieć zrobione porządnie
      "pod klucz" i w terminie - wybierz jedną, porządną firmę.

coś za coś.
    • Gość: budowlaniec Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: 80.48.174.* 09.11.09, 18:25
      znajdź biuro projektów, które wykona projekt zagospodarowania
      terenu, możesz u nich kupic projekt domu lub jak masz juz wybrany to
      oni go wrysują. Wykonaja również wszystkie projekty przyłączy: wod-
      kan, gaz, prąd. No i szukaj porządnego, jednego wykonawcy ,
      przynajmniej na stan surowy zamknięty. Instalacje i wykończenie
      wnętrz możesz zlecać innym wylonawcom.
      • marta-budownicza Re: budowa domu w Tarnobrzegu 09.11.09, 20:14
        O takim rozwiązaniu myślimy- stan surowy jedna firma, wykończeniówka
        inni "specjaliści". Tylko kogo możecie polecić do prac- fundamenty,
        mury, dach?
        Projekt mamy wybrany, kwestia zakupu.
        • Gość: małgosia Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.09, 20:33
          ja moge Ci z czystym sumieniem polecic firme Stanbud z Krawców,
          robili nam od zara łacznie z instalacjami,juz mieszkamy od roku i jest super
          • marta-budownicza Re: budowa domu w Tarnobrzegu 09.11.09, 20:49
            Małgosiu, a gdzie masz wybudowany dom? Poproszę jakiś namiar na tą
            firmę.
        • Gość: michał Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.02.14, 09:35
          604 716 725 - bardzo dobry gość wszystko pod klucz,terminowy
    • Gość: małgosia Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 09:05
      dom postawiony Jastkowicach
      a tel 505094073
      pozdrawiam
      • Gość: krafal Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.cdma.centertel.pl 08.04.10, 17:27
        budowa domu.POLECAM STANBUD Z KRAWCÓW TANIO I SOLIDNIE.FIRMA ZROBIŁA MI
        KOSZTORYS .NAJTANIEJ W OKOLICY I SUPER FACHOWCY!!!!!
        • moniko81 Re: budowa domu w Tarnobrzegu 15.04.10, 21:19
          Witam,
          czy firma robiła Wam wszystko łącznie z instalacjami i dachem? Mam
          wątpliwości czy będzie nas stać aby ta firma wykonała nam wszystko i
          zastanawiam się czy duża różnica cenowa wychodzi między budową
          systemem gospodarczym a budową w pełni prowadzoną przez poleconą
          firmę? Będę bardzo wdzięczna za wszelkie informacje.
    • 4vardtramp Re: budowa domu w Tarnobrzegu 10.11.09, 09:46
      Zaglądnąłem do tego wątku pełen obaw, że odpowiedzi mogą być
      formułowane na poziomie większości uczestników tego forum. A tu
      patrzcie państwo, jak do tej pory sami normalni ludzie. Nikt nie
      miesza NM i JD z błotem, nikt nie wulgaryzuje ani nie odwołuje się
      do wartości. A temat dotyczy Tarnobrzega, osoba zabierająca głos
      jest finansowo niezależna, ale hipotetycznie być może będzie w
      przyszłości np. wyprowadzać psa chodnikiem koło bloku i pies sam
      wejdzie do windy i ..., albo kopcić z kominka albo podrzucać
      śmieci... Ale póki co obrońcy wartości śpią i oby tak zostało.
      • Gość: miś Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 14:45
        wzruszyła mnie Twoja opowieść.

pewnie szkoda Ci, że nie masz po kim pojechać.
    • Gość: rex Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 09:57
      problem jest jeszcze taki, że pomimo światowego kryzysu firmy
      budowlane w okolicy maja duzo do roboty. Te solidne są juz obłozone
      robotami na rok do przodu, więc trzeba uważać. Roboty nie maja tylko
      niesolidne firmy.
      • greensarmata Re: budowa domu w Tarnobrzegu 10.11.09, 10:41
        A co sądzicie o takiej technologii?
        otodom.pl/dom-tarnobrzeg-120m2-132000-pln-id1474362.html.
        Czy w dzisiejszych czasach, gdzie niebuduje sie kolosów na kilka pokoleń,warto
        postawic na takie rozwiazanie. ??
        • greensarmata Re: budowa domu w Tarnobrzegu 10.11.09, 10:44
          Linka nie chce działac, wiec wklejam opis.

ZIELONE DOMY - energooszczędny system kanadyjski
          www.zielonedomy.com.pl

Szanowni Państwo,

zapraszamy do budowy z nami ekologicznych i energooszczędnych domów z drewna w
          technologii szkieletowej zwanej norweską bądź kanadyjską. Mamy ponad 12-letnie
          doświadczenie. Wypracowaliśmy wysokie standardy jakości, do której przywiązujemy
          szczególne znaczenie. Promujemy systemy i technologie energooszczędne.
          Zapewniamy osobisty nadzór nad budową i bieżące informacje z postępów prac. Nasi
          eksperci pomogą Państwu zrealizować marzenia o własnym domu.

OFERTA:

•budujemy domy całoroczne, letniskowe, z bali

•oraz domy w wersji energooszczędnej i pasywnej

•wykonujemy piwnice i fundamenty

•domy mogą mieć elewację drewnianą, TYNKOWĄ!, klinkierową

• współpracujemy z doświadczonymi biurami projektowymi

• mamy łącznie 2000 projektów do wyboru

•budujemy domy z indywidualnych projektów Klientów !

•na życzenie Klienta modyfikujemy projekty!

•nasze domy budujemy w stanie surowym zamkniętym do własnego wykończenia oraz w
          stanie deweloperskim

•oferujemy pompy ciepła, panele słoneczne i inne instalacje energooszczędne

•mamy konkurencyjne ceny i terminy !

Zapraszamy na naszą stronę internetową oraz do odwiedzania naszej ekspozycji w
          Miszewie pod Gdańskiem gdzie mogą Państwo porozmawiać z ekspertami, zobaczyć na
          żywo dom, poznać technologię oraz jakość wykonania. Ze względu na duże
          zainteresowanie prosimy umawiać się telefonicznie na indywidualne spotkanie.
          Nasi Klienci mogą liczyć na bardzo dobry kontakt.
    • Gość: ala Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.11.09, 13:42
      nam tez firma Stanbud stawiała dom i jesteśmy z mężem bardzo zadowoleni z firmy
    • Gość: małgosia Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 14:10
      tu masz cały link do firmy

www.galeria-biznesu.pl/firma/173543/stanbud_stanislaw_saja
      • Gość: małgosia Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.11.09, 14:11
        ps.Ala u Ciebie instalacje tez oni robili
    • marta-budownicza Re: budowa domu w Tarnobrzegu 10.11.09, 19:07
      Dziękuję za wypowiedzi.
      Z firmą Stanbud na pewno się skontaktujemy, z Małgosią :) pewnie też.
      Musimy też uporządkować działkę przed budową- resztki drzewek
      owocowych itp. no i nawieść trochę ziemi.
      Kogoś jeszcze możecie polecić?
      Jak długo czeka się na pozwolenie?
      Czy wszystkie prace związane z adaptacją działki pod projekt zlecić
      firmie architektonicznej? Proszę o podzielenie się swoim
      doświadczeniem.
    • Gość: Gardan Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: 77.79.252.* 10.11.09, 22:03
      Witam
      Taka czy inna firma z polecenia to dobrze ale pamiętaj, że każda firma bez
      wyjątku w każdej chwili może Ci powiedzieć, że "coś tam im wypadło i mają na
      chwilkę pójść na inną robotę i wrócą za kilka dni, które oczywiście przeciągną
      się do kilku tyg." Ja dam Ci dwie moim zdaniem najważniejsze rady. 1. Wynajmij
      porządnego kierownika budowy - jakiegoś inżyniera z dużym stażem. Nawet jeśli
      powie Ci cenę 10 tyś za doglądanie budowy to zapłać. Warto. Masz pewność, że
      później nie będziesz musiała niczego przerabiać za dużą kasę. Przy okazji
      doradzi Ci co i jak zrobić lepiej w domu. Ja miałem takiego dziadka, który
      przepracował 40 lat na budowach. Wziął straszne pieniądze ale fakt. Teraz nie
      mamy absolutnie żadnych problemów z domem.
      2. Upieraj się przy wyborze wykonawcy żebyście podpisali umowę. Przy obojętnie
      jakiej robocie. Tyle za to tyle za to. W takim terminie i z takich materiałów.
      Kara tyle i tyle za niewykonanie i za źle zrobioną usługę. Każdy wykonawca
      będzie się bał jak ognia takiej umowy bo przyjdzie mu poprawiać jak zrobi
      fuszere i to za swoją kase. A jak się nie wyrobi na czas to będzie płacić kary.
      Taki układ jest najlepszy ale i najdroższy. Mi wykonawca powiedział cene 15%
      wyższą niż bez umowy. Ale warto było. Potem nie było wyproś i tłumaczeń, że
      poprzednik zrobił coś nie tak.
      Co do ekipy to najlepiej wybrać jedną od wszystkiego ale jest to jednocześnie
      najdroższy wybór bo są podwykonawcy i podwykonawcy podwykonawców. To kosztuje.
      Ale jak masz czas to możesz się sama tym zająć. Jest to duużo tańsze. Przy
      okazji poznasz wszystkie uroki budowy domu. :) Stracisz kupę nerwów, benzyny i
      rachunki za telefon będą olbrzymie. :) Ale i tak się opłaca.

Na pozwolenie na budowę czeka się różnie. Od kilku tyg do kilku lat. Zależy czy
      musisz mieć tzw. WZ-tke, czy się wszyscy zgodzą naokoło, czy działka jest ujęta
      w planie zagospodarowania itd itp.

Powodzenia
      • Gość: Bob Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: 83.1.121.* 11.11.09, 13:50
        Cena 10 tys za KB jest wzięta z kosmosu i jeśli tyle zapłaciłeś to mocno KB
        Ciebie naciął. Realne ceny w Tbg za KB to około 1 500 zł i w tej cenie jest
        przynajmniej kilku bardzo dobrych fachowców (budowa domu w 2-3 lata).

Co do tego czy budować z jedną firmą czy kilkoma: jeśli nie masz kompletnie
        pojęcia o budowie - poleć to jednej firmie. Zapłacisz najwięcej ale masz spokój
        podczas budowy i nie masz pewności czy dom został wybudowany zgodnie ze sztuką
        budowlaną.
        Jeśli zaś umiesz przeczytać projekt budowlany, masz jako takie pojęcie o
        technice i chęć - warto budować systemem gospodarczym z angażowaniem kilku
        firm/ekip.
        Wyjdzie taniej - a z własnym wkładem pracy o wiele taniej - masz pewność, że
        wszystkiego pilnujesz na każdym etapie, radość z budowy, zakwasy, potłuczone
        palce i podobne atrakcje :)

Nieocenionym źródłem wiedzy przy budowie domu jest osoba, która zna się na
        budowie, ktoś z doświadczeniem - poszukaj wśród znajomych, rodziny.
        Polecam także lekturę forum muratora - forum.muratordom.pl/
        • Gość: Gardan Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: 77.79.252.* 12.11.09, 21:33
          Budowałem dom obok Krakowa :). Inne ceny :)
    • Gość: uhi Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.09, 22:45
      powodzenia:)
    • Gość: d Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.smsiarkowiec.pl 20.11.09, 13:51
      ddddddd
    • Gość: robert Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: 80.48.174.* 20.11.09, 19:45
      www.walski.budownictwo.tylko on pod klucz.
      • Gość: zenek Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.09, 12:56
        z walskim to zes dojebal,
        P O R A Z K A I TYLE
    • Gość: ';' Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.range86-156.btcentralplus.com 21.11.09, 16:15
      Czy ktos moze orientuje sie w cenach dzialek w okolicy Tarnobrzega.
      Zastanawiam sie bardzo powaznie nad budowa domu, niedawno twardo
      trzymalem sie ze kupie mieszkanie, no ale kazdy moze zmienic zdanie.
      Zastanawiam sie teraz jakie sa ceny dzialek budowlanych i w ktorym
      regionie najlepiej sie budowac. Nie chcialbym aby porady na ten
      temat przeobrazily sie w klotne typu - "dzialki w tym rejonie sa
      ch..we", "nie bo w tym sa do dupy" itp.Jesli ktos bedzie mial
      chwilke czasu to i orientuje sie w temacie to bede wdzieczny za
      podanie cen.
      Jeszcze dodam ze jak na razie interesuja mnie dzialki na Dzikowie,
      Miechocinie, moze w Sobowie
      Do marta-budownicza - ile ty zaplacilas za swoja dzialke, w jakim
      regionie ja kupilas i jakie sa jest wymiary. Jesli mozesz to podziel
      sie wiedza
      pozdrawiam
      • marta-budownicza Re: budowa domu w Tarnobrzegu 23.11.09, 16:15
        działka na dzikowie 10 arów, prawie kwadrat, cena prawie 8.000pln/ar
        działek na dzikowie nie pozostało wiele, dowiaduj się
        słyszałam o cenach nawet 10.000/ar
        sobów, furmany o wiele taniej, ale za to dalej od miasta- ceny od
        2500/ar
        zakrzów-ceny jak na dzikowie
        życzę powodzenia w poszukiwaniach- a swoją drogą mam do sprzedania
        mieszkanie 51m2-POLECAM :)
        • Gość: MAMA Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.10, 21:08
          za ile to mieszkanie????
      • Gość: mat Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.02.14, 15:56
        Działka, około 12 arów, w pobliżu skrzyżowania ul.kruczej i ul Jaśminowej , za działką domki, cena za całość 100tyś
    • Gość: fsfsfsf Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.smsiarkowiec.pl 26.11.09, 13:08
      • greensarmata Re: budowa domu w Tarnobrzegu 26.11.09, 13:44
        Orientuje się ktoś jakie są ceny działek w Sandomierzu?,podobnie co w TBG?.
    • rys.iek Re: budowa domu w Tarnobrzegu 16.01.10, 09:32
      Jeżeli masz już załatwione dokumenty to polecam budowę z firmą WZT
      lub podobną w tym systemie Subsydiów Europejskich pytaj
      subsydia@wp.pl
      Potraktuj to jako b. Pilne formalności tylko do marca 2010
      Co do ilości firm to jak najmniejsza ilość mniej problemów z
      poprawkami po poprzedniej ale też nie jedna, bo ukryją wszystkie
      usterki
      Najlepiej Pierwsza fundamenty i mury, Druga dach i Trzecia
      wykończenia z instalacjami i podstawowa zasada ekipy następne
      odbierają robotę poprzedniej w zakresie ich interesującym przed
      zapłaceniem poprzedniej.
      • Gość: veto Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.pppoe.sistbg.net 16.01.10, 09:44
        najlepij nie buduj! wybudować łatwo , ale utrzymanie to krzywa
        narastająca !
    • Gość: xnn Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.tktelekom.pl 11.04.10, 11:06
      pawelrutyna.pl - polecam
    • Gość: kaska ostrzegam przed firmą DOMI z Tarnobrzega IP: *.free.aero2.net.pl 15.02.14, 11:44
      Witam, przestrzegam przed firmą DOMI z Tarnobrzega!!! Partacze, bezczelni wręcz chamscy... uważajcie na umowy!!! Okresy realizacji przerażająco długie!!! Szkoda zdrowia!!!!!!!!!!!!!
    • Gość: W.K. Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.szybszyinternet.pl 16.02.14, 10:10
      Proponuję samemu pochodzić za pozwoleniami, przyłączami, bo można to sobie spokojnie pouzgadniać skoro masz zamiar budować w przyszłym roku, a budować dwoma firmami. Jedną zatrudnić do budowy w stanie surowym z zadaszeniem, a drugą do wykończeniówki, hydrauliki itd. Budowałem w ten sposób domek i nie miałem większych kłopotów z firmami, gdyż nawet jeżeli pierwsza coś popsuje /oczywiście drobne niedoróbki/, to druga poprawi, a nie ma stresów z grupkami "fachowców", bo dewiza co tanie to drogie się tu w 100% sprawdza.
      Bardzo ważne jest wybranie kierownika budowy, który wszystkiego powinien doglądać, dlatego to jest ważniejsze niż firma, która buduje. U nas niestety tak się utarło, że kierownik budowy to osoba "fikcyjna" do podpisania papierków. W moim przypadku, to kierownik budowy odegrał u mnie większość fachowej roboty. Sprawdzał fachowców na każdym etapie budowy - fundament, mury, więźba dachowa, dach..., a budowlańcy wszystko z nim uzgadniali i nic nie zrobili według własnego "widzi mi się", bo wiedzieli, że On mnie reprezentuje, a był fachowcem, a nie laikiem jakim jestem ja w temacie budownictwa.
      Polecam firmę Walski Budownictwo. Korzystałem z tej firmy i jestem zadowolony. Można rozmawiać z kilkoma firmami, poprosić o kosztorys budowy - to nic nie kosztuje i wtedy zdecydować.
      Życzę powodzenia.
      • Gość: monter Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 16.02.14, 22:13
        W moim przypadku, to kierownik budowy odegrał u mnie większość fachowej roboty. Sprawdzał fachowców na każdym etapie budowy - fundament, mury, więźba dachowa, dach..., a budowlańcy wszystko z nim uzgadniali i nic nie zrobili według własnego "widzi mi się", bo wiedzieli, że On mnie reprezentuje, a był fachowcem, a nie laikiem jakim jestem ja w temacie budownictwa.
        Polecam firmę Walski Budownictwo. Korzystałem z tej firmy i jestem zadowolony.

Czy to znaczy że Twój kierownik musiał mocno pilnować wykonawcy? Wykonawca nie ma robić według "widzi mi się", tylko na podstawie projektu. Czy wykonawca chciał coś robić niezgodnie z projektem i kierownik musiał ich prostować?
        • Gość: szukam działki Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 17.02.14, 02:02
          Też szukam małej działki do 10 a i widzę, że ceny są mocno zróżnocowane, szczególnie po powodzi. Interesują mnie tylko 3 najbliższe dzielnice do ok 3 km od centrum. Najtaniej jest na Dzikowie i Mokrzyszowie. Jednak to tereny zalewowe, tam wybór jest największy, bo to też rozległy obszar. Najdrożej jest na Miechocinie o 50%,. jest najmniejszy i na górce. Tam jest już gęsta zabudowa i wybór bardzo ogrniczony. W okolicach jeziora nawet ponad 20 tys za ar. Wszędzie niewiele jest małych działek.
          W dalszych dzielnicach jest już sporo taniej (nie licząc kosztów i czasu dojazdu). Wyjątkiem są niezalewowe Ocice. Miasto sprzedawało tam działki po 10 tys za ar a także domy za ponad 400 tys. Podobno było sporo chętnych ale to chyba propoaganda, bo za tyle można się wybudować znacznie bliżej miasta.
          • Gość: gosc z mexico Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.02.14, 14:04
            Mokrzyszow zalewowy?
            No, chyba ze myslisz o terenach miedzy Mokrzyszowka a Trzesniowka.
            • Gość: kkki Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: 93.154.177.* 18.02.14, 00:09
              Miechocin wyskoczył mocno go góry bo zbiegło się to nie tylko z powodzią ale także z planowaną lokalizacją Tesco i uruchomieniem Jeziora. Teraz likwidują baraki i tam też coś ma być. Mają niezłe żniwa, ceny tam są kosmiczne jak na biedę w Tbg. A jak jeszcze zrobią market to będzie jeszcze drożej...
          • Gość: kaka Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.14, 00:39
            myślę że w Mokrzyszowie to będzie dużo taniej bo tam jest duzo działek do sprzedania
          • Gość: kaka Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.14, 00:41
            Myślę że w Mokrzyszowie to będzie dużo taniej bo tam jest duzo działek do sprzedania
        • Gość: W.K. Re: budowa domu w Tarnobrzegu IP: *.szybszyinternet.pl 17.02.14, 19:31
          Do montera - kierownik pilnował, czyli sprawdzał, czy firma buduje zgodnie z projektem. Ja się na tym nie znam, jak napisałem powyżej i dlatego laikowi można by było "kit" wstawić, a fachowcowi niestety nie. Tyle wyjaśnienia w kwestii kierownika budowy
    • boris9 Re: budowa domu w Tarnobrzegu 18.02.14, 01:35
      Masz racje bedzie dobrze a tu masz link : cia.media.pl/full_job_full_wyzysk_agencja_pracy_tymczasowej_nie_placi_pracownikom

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka