Dodaj do ulubionych

kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ?

28.04.10, 22:51
był taki temat proponuję go wznowić
Obserwuj wątek
    • Gość: monika Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.10, 23:01
      napisz do lechowskiego, płodny, on ci nad podziw, wiele ci wyjaśni, zanudzi,
      omami, zatruje...
      • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 28.04.10, 23:15
        nie interesuje mnie bełkot lechowskiego.
        • Gość: perdę_ltd Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.adsl.inetia.pl 28.04.10, 23:32
          i mnie też
          • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 08:43
            Propozycja-pogadajcie sobie sp1962-Monika-perdę.Ja nie mam czasu,bo
            od nowa czytam Biblię.Pozdrawiam
            • Gość: perdę_ltd Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.adsl.inetia.pl 29.04.10, 17:01
              A nie lepiej przeczytać instrukcję obsługi nowego samochodu znajoma?
              • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 17:13
                Nie lubię czytać instrukcji obsługi,wolę ciekawsze książki( samochód
                stary)
        • Gość: warto było! Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.10, 12:13
          >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>..sp1962 napisał:
          > nie interesuje mnie bełkot lechowskiego.<<<<<<<<<<<<<

Oj to się Ci dostanie manto, niezadługo. Zdaje się, że od znajomej już
          wam się obydwu oberwało? Ale warto było!
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 30.04.10, 21:26
      ksiądz roman j. 51-letni proboszcz parafii w małej k.ropczyc oraz
      były dyrektor karolickiego radia "via"został zatrzymany pod zarzutem
      molestowania seksualnego 3 dziewczynek i obcowania płciowego z jedną
      znich więcej w "suprer nowościach"
      • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 01.05.10, 10:35
        "Nie wydaje mi się, by ten fantastycznie cudowny wszechświat, ta ogromna przestrzeń istniejąca przez tyle czasu oraz różne gatunki zwierząt, wszystkie te rozmaite planety i atomy z wszystkimi ich ruchami i tak dalej, aby ten cały skomplikowany świat był jedynie sceną stworzoną po to, by Bóg mógł obserwować ludzi walczących o dobro i zło, a taki właśnie jest pogląd religijny. Ta scena jest zbyt duża na ten dramat."-Richard Feynman.

• Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 02.05.10, 11:09
          Wiedza o początkach cywilizacji wskazuje nam,że ludzie mają w zwyczaju wymyślać sobie bogów,boginie,duchy i potwory.Zabobon był obecny w każdym zamieszkałym zakątku kuli ziemskiej.To po prostu nieodłączna część naszej natury.
          Religie rozwijały się w warunkach wzajemnej izolacji(z przyczyn geograficznych) i dlatego różnią się od siebie.Mimo to,można w nich znaleźć wspólne schematy. To efekt tego, że religie opierają się na podobnych mechanizmach socjologicznych i psychologicznych.W prawie każdej religii znaleźć można:
          - wiarę w życiu po życiu;
          - wiarę w bajki czyli rozbudowaną mitologię(w tym mit o stworzeniu świata), personifikację sił natury;
          - wiarę w istnienie potężnych istot, których nie widać;
          - układy z bogami: coś za coś, czyli wiara w możliwość wynegocjonowania sobie pomocy u bogów (np. w zamian za ofiarę);
          - rytuały,modlitwy,świątynie,ofiary,magiczne przedmioty,magiczne gesty,magiczne słowa,magiczna numerologia...
          - kastę funkcjonariuszy religijnych: szamanów,kapłanów, mnichów, księży, pastorów, popów, imamów, rabinów itp.
          - wpływ na systemy prawne, na obyczajowość, na dzieła sztuki, na archtekturę itp.

Każda religia jest dobra, a im głupsza, tym lepsza."
          • Gość: Ja Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.238.199.* 02.05.10, 13:24
            "Każda religia jest dobra, a im głupsza, tym lepsza."

i... każda religia sieje ferment w naszym życiu. Dzieli nas, wymusza, żąda itd
            • Gość: katolik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.124.* 02.05.10, 13:52
              No to zyj jak bydle. Zastosuj prawo buszu, a moze glupi leb ci utna.
              A ja Ci mowie, "bez Boga ani do proga".
              Tepisz ksiezy, bo wyznajesz zasade, uderz w pasterza a owce sie
              rozleca - to jest Twoj cel.
              Ksiadz, taki sam czlowiek jak Ty, jak traci rozum to postepuje
              nieetycznie. Zastanow sie jak Ty zyjesz, czy nic Ci zarzucic nie
              mozna. Slowo Boze mowi: "jak jestes bez grzechu pierwszy rzuc
              kamieniem" - acha, nie potrafisz, zastanawiasz sie, no to
              pocieszajace, nie calkiem jestes bydleciem.
              • Gość: Bekalosz Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 02.05.10, 19:14
                WIARY NIE DAMY TOBIE PRZYSIĘGAMY O JEZU CHRYSTE NASZ KRÓLU!
                • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.05.10, 19:54
                  "Na wsi"
                  śp.ks. Jan Twardowski

"...tu Pan Bóg jest jak Pan Bóg pewny i prawdziwy
                  tylko dla filozofów garbaty i krzywy"
                • gnac Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 02.05.10, 19:58
                  Należałoby się zapytać Zydów czy zechcą się z Tobą dzielić królem.
                  Na krzyżu nad głową Jezusa jest tabliczka INRI.To znaczy Iesus Nazarenus
                  Rex Iudaerum-Jezus Nazarejczyk Król Zydowski.
              • Gość: zeus Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 02.05.10, 23:35
                Szanuj bliźniego swego,jak siebie samego.
                Oj,"katoliku"-nieładnie.Natychmiast szoruj do spowiedzi,żeby Ci bozia wybaczyła.W przeciwnym razie w następnym wcieleniu staniesz sie owym bydlęciem,jeśli jeszcze nim nie jesteś,ale o tym nie wiesz.
                Uważaj,sam sobie ubliżasz pozwalając księżom prowadzić się jak na postronku ku chwale mamony.
              • Gość: Ja Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.238.199.* 03.05.10, 07:33
                "No to zyj jak bydle. Zastosuj prawo buszu, a moze glupi leb ci utna."
                I to jest właśnie ten wasz katolicyzm. Kto nie jest z nami jest przeciwko nam.

"A ja Ci mowie, "bez Boga ani do proga"."
                I tu masz rację. Bóg i wiara w niego, religia to tylko przykrywka. Chodzi o
                kasę, władzę, dostatnie życie kosztem innych - naiwnych

"Ty zyjesz, czy nic Ci zarzucic nie
                > mozna. Slowo Boze mowi: "jak jestes bez grzechu pierwszy rzuc
                > kamieniem- acha, nie potrafisz, zastanawiasz sie, no to
                > pocieszajace, nie calkiem jestes bydleciem."
                Powiedz mi gdzie jest twoje okno. Jak ci przywalę kamieniem w szybę to to będzie
                mój największy grzech w przeciwieństwie do tych zboczeńców w sutannach,
                bydlętach spragnionych sexu.
                • Gość: Bekalosz Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 03.05.10, 15:00
                  Im wiecej wyzwisk,inwektyw i klątw, tym jasne się staje że znakowi
                  temu )KRZYŻOWI) sprzeciwiać sie będą
                  • Gość: Ninek Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.122.* 03.05.10, 21:18
                    Gość: znajoma 29.04.10, 08:43
                    Propozycja-pogadajcie sobie sp1962-Monika-perdę.Ja nie mam czasu,bo
                    od nowa czytam Biblię.Pozdrawiam

Gość: perdę_ltd 29.04.10, 17:01
                    A nie lepiej przeczytać instrukcję obsługi nowego samochodu znajoma?

Gość: znajoma 29.04.10, 17:13
                    Nie lubię czytać instrukcji obsługi,wolę ciekawsze książki( samochód
                    stary)

Samochód start, a biblia to ku..wa nowa?
                    • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.05.10, 22:07
                      Mam dwie Biblie.Jedna z 1975 roku,pisana małym drukiem.Tę Biblię
                      dała mi mamusia,gdy wyjeżdżałam do dalekiego miasta w innym kraju i
                      z nią spędzałam Święta Bożego Narodzenia i Nowy Rok.Zastąpiła mi
                      kościół na pół roku. Druga to:
                      PISMO ŚWIĘTE
                      STAREGO I NOWEGO
                      TESTAMENTU
                      BIBLIA TYSIĄCLECIA
                      WYDAWNICTWO PALLOTTINUM
                      POZNAŃ 2003(z rycinami i przypisami)Tę niebieską mam 7 lat.
                      Czytam na głos,córka przygotowuje się do Bierzmowania,chcę ją
                      zachęcić do samodzielnego czytania.Biblię już czytałam w młodosci
                      oraz fragmenty dzieciom.Polecam.Wiesz ,jakie jest dzisiaj święto
                      kościelne.Niech słowa tej pięknej pieśni będą dla Ciebie
                      refleksją.Pozdrawiam

Dobra Matko i Królowo

1. Dobra Matko i Królowo z Jasnej Góry,
                      Z wdzięcznym sercem dziś ku Tobie wznoszę głos,
                      Nie potrafię podziękować za Twe serce,
                      Którym wspierasz każdy czyn mój, każdy gest.

Ref. Jesteś tuż obok mnie, jesteś ze mną,
                      W rannej mgle, w słońcu dnia i w noc ciemną.
                      Wspierasz mnie, chronisz mnie
                      w swych ramionach,
                      Jesteś tuż obok mnie, w każdy dzień.

2. Gdy mi ciężko, Ty wyciągasz do mnie ręce,
                      gdy mi smutno, Ty oddalasz to, co złe,
                      Twą obecność czuję zawsze, czuję wszędzie,
                      Z Tobą, Matko, tak radosne serce me.

3. Choćby chmury przysłoniły Cię, Maryjo,
                      i zginęła gdzieś za nimi Twoja twarz,
                      wiem, że Serce Twe i oczy zawsze żyją,
                      wiem, że jesteś przy mnie blisko, wiem, że trwasz.
                      • Gość: mati Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 03.05.10, 23:07
                        Ło matkoooo!!! Znajoma, siusiu, paciorek i lulu-pa.
                      • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.rzeszow.vectranet.pl 04.05.10, 09:52
                        Znajoma to taki swoisty folklor katolicki.Życiowe mądrości czerpie z Biblii - w sumie Biblia to jeden wielki horror stworzony przez cytuję "naprutych winem" i "najaranych" różnej maści osobników tzw. bajkopisarzy.Znajoma,przerzuć się na bardziej współczesne horrory(skoro juz gustujesz w tego rodzaju literaturze), poszerzysz trochę horyzonty myślowe,wyjdź ze strefy cienia stworzonego przez rycerzy czarnej strony mocy.Otwórz się na świat realny,nie ograniczaj do studiowania Biblii,bo miesza Ci w głowie.Fanatyzm religijny jest niebezpieczny,więc uważaj na siebie.
                        • Gość: Gnac Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.cable.ziggo.nl 04.05.10, 13:31
                          Żydowski profesor Benny Shanon z uniwersytetu w Jerozolimie, twierdzi, że Izraelici wcale nie spotkali się z bogiem, i że Mojżesz nie dostał na górze Synaj żadnych 10 przykazań.
                          Uważa, że to wszystko było efektem mocno halucynogennej Ruty, która jest również odpowiedzialna za takie zjawiska jak głosy, huki, grzmoty, o czym biblia wspomina niejednokrotnie.
                          • Gość: zadziwiona Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 80.51.159.* 04.05.10, 18:10
                            Człowieku skąd ty pochodzisz, Kto Ciebie urodził ? ,bo
                            wyglądasz ,że mieszkałeś 100 lat za murzynami.- takie niestworzone
                            rzeczy wypisujesz. Pukij się w łepetyne i to ze 100 razy bo raz to
                            za mało, może do mózgownicy napłynie ci trochę mądrości i
                            przestaniesz takie bzdury wypisywać. Ciekawe czy masz rodzinę,
                            dzieci i jak się na Twoją teorię zapatrują, bo dla mnie jesteś
                            bardzo złym człowiekiem i nie wyglądasz Na POLAKA, bo Polska to Kraj
                            katolicki. Współczuję Ci a za razem wstyd mi za Ciebie, jeśli
                            jest naprawdę POLAKIEM.Pozdrawiam.
                  • Gość: Bekalosz Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 04.05.10, 16:51
                    "Mała wiedza oddala od Boga, duża przybliża"! Zgadnijcie koteczki
                    kto to powiedział?
                    • lechowski51 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 04.05.10, 17:49
                      Nie szkoda Ci dla tych wiejskich filozofow bekalosz czasu?
                      • Gość: Ninek Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.122.* 04.05.10, 19:15
                        Zadziwniona, weź ty się babo lecz.
                        Ojciec imperator ze świńskiego radia Cie we łbie namieszał.
                        Kościół to jedna wielka ściema, a każda wiara to utopia.
                        Cisną człowieka strasznie, nakładają obowiązki, włażą z butami w
                        każdą dziedzinę życia, nawet do sypialni.

Mówisz że Polska to kraj katolicki, popieściło Cię?
                        Ja jestem Polakiem i nie jestem katolikiem.

POLSKA NIE JEST KRAJEM WYZNANIOWYM, wbij sobie to do łba.
                        • Gość: Ola Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.122.* 04.05.10, 19:18
                          Zadziwiona, twierdzisz ze jedynie wiara katolicja jest sluszna, ze
                          kazda inna wiara jest falszywa? Jesli tak, to pomysl co mysla
                          innowiercy. Jesli nie, to nie jestes katolikiem, bo prawdziwy katolik
                          ma obowiazek nawracania WSZYSTKICH niewierzacych w wąsatego boga.
                          • Gość: katolik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.124.* 04.05.10, 21:15
                            Nie bede Cie nawracal, bo wydaje mi sie ze na tym etapie Twojej
                            wiedzy szkoda czasu, ale chce Cie przekonywac przykladem, dlatego
                            chce skomentowac swoja wypowiedz, bo widze ze zostala zle odebrana.
                            Nie zamierzalem Cie obrazic, bo gdybym chcial to zrobic to bym
                            nazwal Cie np. bydlakiem, i to byloby rzeczywiscie obrazliwe. Ja
                            napisale: "No to zyj jak bydle. Stosuj prawo buszu, a moze glupi leb
                            Ci utna"/tu rzeczywiscie troche przesadzilem, przepraszam.

• Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.10, 22:14
                              Do katolików "zróbmy rząd i chodźmy stąd"Trochę czuję się
                              winna,niepotrzebnie tu "wlazłam".Tak to bywa ,jak się nie słucha
                              mądrych ludzi.
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 04.05.10, 23:20
      za pół roku wybory samorządowe, przyjrzyjcie się jak obecni
      samorządowcy sypią kasą wielebnych. prasa lokalna i tzw. "brukowa" o
      tym informuje. wielebni dostają niezliczone sumy na odnawianie
      skrzydeł aniołowi, ale przeciętny kowalski, który płacił składki zus
      30 lat lub więcej na operacje zaćmy,stawu biodrowego poczeka bóg wie
      ile a może, i nie doczeka. oto polska właśnie. włodarze najświętrzej
      rzeczypospolitej dają kasę w łapy wielebnych. według mojej mózgownicy
      zabydki świadczą o narodzie jego tożsamości itp. i to noród powinien
      je utrzymywać, konserwować itp. więc niech naród przez swoją
      administrację prowadzi prace konserwatorskie , wielebny może
      podpowiedzięć czy dany aniął taką miał buzię, czy inną
      • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 09.05.10, 22:48
        duchowny po pijanemu doprowadził do kraksy drogowej koło malewic
        woj.padlaskie jego ofiary to 7 osób rannych i jedna śmiertelna.
        księdza sprawcę wypuszczono na wolność po wpłaceniu 50 tys. zł
        poręczenia
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 05.05.10, 00:12
      nie bez powodu wznowiłem ten temat... mój wielki szacunek dla ludzi
      wszelkich wyznań: rzymsko-katolickich, prawosławnych,ewangelickich,
      świadków jehowych itp. za największą głupotę uważam publiczne modły
      władz wszystkich szczebli, którzy budują w ten sposób swoją pozycję
      polityczną wykorzystując rocznicę śmierci jana pawła 2, ostatnio dni
      żałoby norodowej itp. ociemniając naród swoim patriotyzmem, wiarą
      jedynie słuszną, za 6 miesięcy wybory samorządowe.wcześniej
      prezydenckie... wypada stanąć i rozliczyć się z dokonań...
      • Gość: Bekalosz Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 05.05.10, 16:03
        Dobry "mały" czlowieku sp1962, Co ma WIARA do rozliczania polityków.
        Podaj przyklad gdzie we władzach Państwowych bądź samorzadowych
        zasiadają księża lub zakonnicy.Daj sobie spokój z czytaniem "NIE"
        i "Faktow i Mitów", wróć do Elementarza może być Falskiego!
        • Gość: zeus Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 05.05.10, 19:05
          Prawdziwą i największą tragedią Polaków i Polski nie tyle są przegrane powstania, rozbiory, Katyń, niemieckie obozy zagłady,okres władzy ludowej czy tragedia smoleńska. Prawdziwą tragedią jest wielowiekowa okupacja watykańska naszej ojczyzny i jej destrukcyjny wpływ na Polskę i Polaków.Pasożyt watykański opanował i ukrzyżował wszystkie instytucje państwa, doszczętnie zniewolił Polskę i Polaków, doprowadził do tego, że patriotą jest tylko katolik, każdy inny jest wrogiem i obcym.
          A co do Biblii - takich bzdur,a jednocześnie takich potworności nie znajdzie się dziś nawet w najokropniejszym horrorze.
        • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 05.05.10, 22:18
          bekalosz.. czytaj tekst ze zrozumieniem, tabą kierują emocje i nie
          dziwota te typy tak mają. elementarz mariana falskiego jest w mojej
          bibloteczce domowej , oprócz "nie" , "faktów i mitów" czytam
          np "nowiny" piszą tam "ksiądz podejrzany o molestowanie dzieci "
          i dalej" piszą na 3 miesiące aresztował sąd księdza romana j."
          wydanie "nowin" 30.04.-3.05. nieraz z litości kupuję " gościa
          niedzielnego" czytam onet.pl dzisiaj sporo piszą o ustawie w sprawie
          in vitro ,
          • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 06.05.10, 20:25
            "Nasz dziennik" informuje,że dokonano ekshumacji szczątków ks.Jerzego Popiełuszki po to,by pobrać cząstki kości,które staną się niedługo relikwiami. Zgroza! Wyciągnąć zwłoki z grobu i dzielić je na kawałki,jak tort urodzinowy. Kościól katolicki od dawna dostarcza wiernym ekstremalnych doznań. Duchowni są w stanie wszystko uzasadnić i wmówić wiernym,iż taka jest wola Boga.Zresztą, dzięki tej woli zniknęło z Dekalogu II przykazanie,które zabrania modlenia się i oddawania czci boskiej podobiznom,wizerunkom,obrazkom,pomnikom i innym przedmiotom."
            • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 06.05.10, 23:37
              przypomniała mi się scena z filmu "krzyżacy" pewien człowieczek ma
              handel obwożny z relikwiami śmiętymi oferuje między innymi pióro ze
              skrzydła gabriela archanioła
    • Gość: @ Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.10, 23:52
      Zauważyłam powtarzającą się regułę , że wszyscy katolicy wyzywają i ubliżają tym , którzy myślą inaczej od nich lub wyznają inną religię.
      Jest to przykład jakimi są chrześcijanami .
      Nauczcie się tak jak umiecie pacierz , oceniać innych wyznawców lub ateistów po uczynkach . Jakimi są dla bliźnich , dobrzy czy źli ?
      A to czy będzie zbawiony , zostawcie Panu Bogu .
      Nie sądź , a nie będziesz sądzony !
      Nie wyzywaj , a nie będziesz wyzwany !
      Po prostu - traktuj każdego tak , jak chciałbyś być traktowany przez innych !
      Przecież to takie proste !!!
      • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 10.05.10, 22:59
        gość portalu napisał kilka mądrych zdań, chwała mu za to....
      • Gość: nikita Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.acanac.net 10.05.10, 23:03
        Katolik nie jest chrzescijaninem, to tylko i wylacznie czlonek kosciola
        zwanego kjatolickim albo powszechnym.

Chrzescijanami dzisiejszych czasow sa Swiadkowie Jehowy.
        • Gość: zenek Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.krak.tke.pl 10.05.10, 23:21
          Nikita, no to jestesmy w domu, wreszcie odkryles twarz.
          • Gość: waszeć mość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.10, 18:08
            Kontrowersyjny amerykański psycholog Paul Cameron, słynący ze swoich
            homofobicznych wypowiedzi, gościł na antenie Radia Maryja. Mówił, że z
            amerykańskich badań wynika, że 30 proc. katolickiego duchowieństwa wykazuje
            skłonności homoseksualne - czytamy na blogu glosrydzyka.blox.pl. - Nie sądzę,
            żeby to było powszechne - prostował o. Rydzyk.
            - Wiele danych wskazuje na to, że mniej więcej 30 proc. katolickiego
            duchowieństwa wykazuje skłonności homoseksualne. Było takie badanie prowadzone
            przez Johna Jay'a w Stanach Zjednoczonych, które badało wiele diecezji właśnie
            pod tym kątem. 4,3 proc. księży było oskarżonych o pedofilię i wiemy też, że 81
            proc. z tych ofiar to byli chłopcy - mówił Paul Cameron w Radiu Maryja.

Chwilę po tej wypowiedzi, do radia zadzwonił o. Rydzyk, który chciał sprostować
            te informacje. - Nie sądzę, żeby to było powszechne, może to być gdzieś w jakiś
            środowiskach - mówił dyrektor Radia Maryja.
            • Gość: zenek Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.124.* 11.05.10, 21:41
              A co Ty robisz ze zla sensacje? Ja jak mam do czynienia z nieprawosciami, smuce
              sie bo zdaje sobie sprawe z konsekwencji.
              Co Ty myslisz ze jak bedzie sie walilo to Ty bedziesz w tym czasie w samolocie.
              Niebo na ziemi zalezy od nas, wiec probuj go tworzyc. Jest takie powiedzenie:
              nie smiej sie bratku z cudzego przypadku, bo dzis moje, a jutro twoje.
              • Gość: sid Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 12.05.10, 14:47
                Czy ktoś z Was potrafi odpowiedzieć na pytanie - Do kogo należy majątek Kościoła? Czy jest własnością państwa nazywającego się Rzeczpospolitą Polską czy do państwa nazywanego Watykanem? Konstytucja RP mówi o rozdziale Kościoła i państwa,ale gołym okiem widać,jak dalece Kościół zawłaszcza państwo. W takim razie czy te świątynie,zakony,seminaria itp.dotowane z budżetu państwa są prawnie własnością Polski czy Watykanu? Co chwilę się słyszy,że państwo oddaje kościołowi majątek i niepokoi mnie,że za jakiś czas do państwa zwanego RP niewiele bedzie należało.
        • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.10, 22:43
          Do Nikity-dziękuję Ci za to ,że przestałeś tak natarczywie atakować
          katolików.Zauważyłam to.Przepraszam za ten"kamień"Czasem ponoszą
          mnie emocje.Mogłeś to źle odebrać.Na pewno nigdy nie życzyłam Ci
          niczego złego.Po prostu padły niewłaściwe słowa.Jesteśmy tylko
          ludźmi.Masz rację ,kapłani są od interpretowania Pisma
          Świętego.Pozdrawiam
    • Gość: Krzyżak Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 09:29
      Z Bogiem przeciwko kościołowi....
      • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 14.05.10, 09:56
        W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy mogli to dowodami obalić?-F.Nietzsche
        • Gość: kjatolik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 10:56
          A ja wierze w Pana Boga i wiem ze Kosciol to jego dom, wiec naleze
          do tego Kosciola. Szczyce sie tym ze jestem katolikiem i nie wstydze
          sie demostrowac swojej wiary.
          • Gość: bolek Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 14.05.10, 11:38
            Możesz sobie wierzyć nawet w Muminki, mnie nic do tego.Ale jak byś stawiał Muminkom świątynie,pomniki itp itd.za moje pieniadze z podatków i jakbyś w imieniu Muminków żądał świadectwa wiary w Muminki,bo w przeciwnym razie nic Ci się w tym kraju nie należy i w ogóle groziłoby Ci coś za to,że nie wierzysz w Muminki - no to wesoło by nie było.
            • Gość: ja Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.116.* 14.05.10, 12:05
              "Kto nie szanuje swojej przeszłości nie ma prawa do przyszłości" - to są słowa
              Marszałka Polski Józefa Piłsudskiego.
              Wiara w Boga jest naszym chlubnym dziedzictwem i to my ochrzczeni w Imię Trójcy
              Świętej jesteśmy Kościołem i korzystamy z kościołów. Wyrwałeś się z Muminkami.
              Może są jakieś okoliczności co Cię usprawiedliwiają (wiek, brak rzetelnej wiedzy
              .....).
              • Gość: katolik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 14:39
                Bolus, to ja Ci odpowiem. Wez sobie rocznik statystyczny i popatrz
                jaka czesc naszego spoleczenstwa wierzy w Boga, jaka chodzi do
                kosciola, jaka czesc do Niego sie przyznaje, i jaka czesc stanelaby
                na barykadach w obronie wiary i kosciola. I Ty mi pleciesz ze za
                Twoje zyje.
                Jestem tolencyjny i akceptuje Twoja innosc, ale prosze, nie wchoc z
                buciorami na moje pole. Zyj i daj innym zyc.
                A tak w gwoli scislosci, to Ty czuj sie tu raczej jak petent.
                • Gość: waszeć mość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 16:05
                  W Kościele nigdy nie było Demokracji, czy Księża pytają się ludu
                  jak, co...Nie, uważają się za wybrańców BOGA do kierowania owieczkami. W
                  historii chrześcijaństwa czytamy że jeden z pierwszych
                  Papieży, pracował w stajni. Do dnia dzisiejszego nic się nie zmieniło, oprócz
                  koni, a i że ciut stajnie przerobiono. Ranga stylu życia KLERU jest jak za
                  monarchów, dziś to oni przebrali się za
                  KRÓLÓW, MAGNATÓW w imię Chrystusa.
                  Straszą ludzi grzechami, piekłem i kilka razy w roku golą z kasy.
                  Z roku na rok przybywa reklam i salonów do strzyżenia.
                  Wiara już w Średniowieczu została wypaczona. Za
                  popełnione zbrodnie, ludobójstwa tak samo jak SS,
                  powinna być zabroniona. Niestety,kler został u władzy
                  do dziś. To wy wierni którzy wychwalacie KLER nad
                  BOGA jesteście winni, to dzięki wam w Kościół toczy rak.
                  Jak postąpiłby Chrystus, czyż nie wiecie że pycha to grzech.
                  Kler nie zrujnował straganów przy Świątyniach!
                  Co dziś dzieje się w ŁAGIEWNIKACH,sklepik na sklepiku przy Świątyni SANKTUARIUM
                  MIŁOSIERDZIA BOŻEGO(SUPER SALOON FRYZJERSKI). Ostatnio rozpoczął działalność
                  HOTEL.Pasterze dbają o swoją owczarnie żeby równo owieczki golić z groszy .
                  I co ma wspólnego wiara w Boga z pazernością kleru! NIC..
                  Pycha i obłuda = KLER.
    • Gość: Andrzej Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.10, 16:28
      Postawiłem na remis.
      • Gość: katolik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.krak.tke.pl 14.05.10, 19:20
        A co Cie obchodzi moja kieszen? A moze ja chce aby, jak to mowisz,
        mnie oszukiwano, co Ci do tego?. Mi sie podoba ksiadz z dobytkiem
        inwentarza, czasem boleje, ale mam swiadomosc ze ksieza pochodza z
        naszych rodzin i moze trudno im daleko odleciec od nawykow i moze
        zlych wzorcow. Wiedz jednak ze w kazdej regule sa odstepstwa i
        ksieza tez czasem bladza. Modle sie za nich i za Ciebie tez.
        • lechowski51 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 14.05.10, 19:48
          Zostawcie ich samych!.Przeciez im jest potrzebny do ich pseudo filozoficznego
          belkotu o Bogu przeciwnik czyli katolik.Niech tocza piane nienawisci i sie
          zagryzaja w samotnosci.
          • Gość: waszeć mość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.10, 21:12
            Do mędrca Lechowski51.Odpowiedz mi pan skoro nasze korzenie to wiara katolicka i
            99,9% Polaków to katolicy skąd mamy takie bezrobocie, przemysł padł ,fabryki
            huty stocznie itp.skoro wszyscy jesteśmy wierzącymi, wszyscy mówią tylko prawdę
            (Dziwisz)to kto kradnie , kto niszczy nasze państwo i co mi pan panie jaśnie
            wielebny odpowie. Skąd się wzięła taka bieda ,skoro pielęgnujemy te nasze
            katolickie korzenie to może jest samo przez się odpowiedzią.Powinniśmy mieć raj
            na ziemi i wieczne zbawienie.
            • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 14.05.10, 21:55
              Przyjmując,że 96% naszego społeczeństwa (waszeć mość nawet pisze o 99%)to zdeklarowani katolicy dający świadectwo wierze,uczestniczący w obrzędach,przestrzegający Dekalogu, to trudno zrozumieć,jak to się dzieje,że w naszej ojczyźnie tak źle się dzieje.Kto poniewiera tak naszą Ojczyzną? Te 4% ateistów,agnostyków i innowierców sprawia,że tak szerzy się zło? Te 4% ma taką moc,że Polska staje się krajem paskudnym dla własnych obywateli? Katolicy - nie bójcie się zacząć myśleć własnymi szarymi komórkami, przestańcie mamić się sloganem,że "Bóg tak chciał,czy Bóg z sobie wiadomym celem nas tak doświadcza".To nie od Boga,to od nas zależy kim jesteśmy i kim będziemy. Na razie jesteśmy zapyziałym,zaściankowym krajem skaczących sobie do oczu obywateli.I, niestety,coś w tym jest,że 96% tych obywateli wierzy w Boga,postać tak daleko absurdalną,że wierząc bezmyślnie,klepiąc bezmyślnie paciorki robią sobie i innym piekiełko na ziemi wierząc w grzechów odpuszczenie. Co za obłuda!!!
          • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 14.05.10, 21:50
            lechowski51 odpowiedz:
            1.dlaczego mamy taki wysyp ksieży pedofilów ?
            2.dlaczego papież jp2 tak ukrywał afery pedofilskie księży, a obecny
            papież zbiera to żniwo ?
            • Gość: perdę_ltd Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.adsl.inetia.pl 15.05.10, 00:19
              lechowski czy raczej lechowskie nie mogą odpowiadać, bo podcinaliby gałąź na
              której biedacy siedzą a poza tym, nie mogą samodzielnie myśleć
    • Gość: Bekalosz Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 15.05.10, 14:00
      Niewiem co Wam odpowie Lechowski, ja Wam dam w/g oficera
      politycznego wymijąjącą odpowiedź."całujcie nas w d...". Bo na inną
      odpowiedź nie zasługujecie!
      • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.10, 14:04
        Bekalosz"nie daj się,ludzie niech swoje myślą,nie daj się,diabłem do
        piekła wyślą..."Pozdrowienia ze wsi.
        • Gość: zeus Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 15.05.10, 21:47
          W aspekcie moralności - najbardziej niemoralny jest ,wymyślony przez człowieka, Bóg.
          • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 15.05.10, 23:23
            Człowiek - jedyna znana nauce forma inteligentnego życia, która w razie potrzeby potrafi udawać durnia.(to taka mała dygresja)
            • Gość: waszeć mość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.10, 21:19
              W kościele jest zakaz myślenia, wszystko co powie gość w habicie,jest prawe,
              czy wy już przestaliście mieć własne zdanie, czy ślepo wierzycie...
              Centralne sterowanie znane w Komunie, już go nie ma !! dzięki kościołowi nie dla
              was, wy byliście tylko narzędziem w rękach kleru, ale po co?
              Aby mógł odzyskać majątki i władzę, tak, tak,władzę centralną.
              Sposób w jaki decyzja została podjęta świadczy tylko o tym, że baranki potrzebne
              są ale nie do myślenia, nie do demokracji...
              Tak wygląda demokracja stosowana przez Dziwisza,król rządzi i basta.
              Nie dajcie kolejny raz się zniewolić.Ten protest to znak, że jeszcze jest
              wolność.To próba przebicia się rozsądku przez trans-histerię.
              To krzyk prawdy wśród panującej pychy i obłudy.
              Amen........
      • Gość: perdę_ltd Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.adsl.inetia.pl 17.05.10, 01:05
        i takie jest przesłanie Twoich oficerów politycznych w sukienkach bekalosz, nic
        dodać nic ująć
        • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 08:39
          Do Pordę.Wiesz ,my katolicy ,modliliśmy się o pogodę w kościele
          wczoraj słowami..."Wejrzyj na to ludzkie plemię,użycz pogody na
          ziemię..."Wam chyba też zależy na słoneczku.Nie rozdrażniajcie
          Stwórcy,bo rolnikom wymokną zasiewy.Już mają wodę w polach.Jutro są
          urodziny mojego "duchowego przewodnika".Perduś,nadal mam zaległości
          z pewnych "lektur obowiązkowych"Pozdrawiam Cię słowami piosenki:
          "Słoneczko nasze rozchmurz buzię ,bo nie do twarzy Ci w tej
          chmurze ,Słoneczko nasze rozchmurz się ,maszerować z Tobą będzie
          lżej..."
          TAKIE JEST MOJE PRZESŁANIE DO CIEBIE
          • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 08:41
            Do Perdę-oczywiście.Sory.
          • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 17.05.10, 11:34
            Znajoma. Twoja dziecięca wprost naiwność jest rozbrajająca. Naiwność mnie rozbraja,ale z kolei poraża lepkość myślenia.
            • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 13:32
              Do Rei- masz wybór,zawsze możesz ominąć moją wypowiedź i czytać
              tylko ciekawych ludzi.Pozdrawiam
              • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 17.05.10, 15:05
                Nie gniewaj się.Po prostu mnie intrygujesz tą naiwnością dziecka.I nie mam zamiaru omijać Twoich wypowiedzi,one tchną taką ufnością dziecka,że trudno ich nie polubić.

Gdzieś w każdym z nas jest dziecka ślad...

A przechodząc do tematu wątku zacytuję R.Dawkinsa:- Nadprzyrodzony stwórca nie istnieje,a wiara w niego jest urojeniem zdefiniowanym, jako uporczywe obstawanie przy błędnym poglądzie nawet wobec zaprzeczających mu silnych dowodów.
                • Gość: Bekalosz Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 17.05.10, 15:13
                  A moze odwrotnie "niewiara w istnienie Boga mimo silnych dowodów
                  jest delikatnie mowiąc niepoważna"
                  • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 17.05.10, 19:16
                    Bekalosz. O jakich silnych dowodach istnienia Boga myślisz? Bo jeśli tym silnym dowodem są brednie biblijne,to gratuluję przenikliwości.Znajoma pisała,że modlili się w kościele,żeby przestało padać... i pada nadal.Bozia nieposłuszna? Oczywiście,zaraz możecie dopasować jakąś idiotyczną teorię do tego faktu w stylu "za coś nas doświadcza"... itp. itd.
                    "Jeżeli jedna osoba ma jakieś urojenia, nazywamy to szaleństwem. Jeżeli wiele osób cierpi na to samo urojenie, nazywamy to religią."
                    • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 19:38
                      Rea,nie bluźnij przeciwko Bogu!
                      • Gość: waszeć mość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.05.10, 19:50
                        "Jeżeli przy udziale i na oczach Kościoła oraz jego religii dochodzi do
                        zdziczenia i totalnego zwyrodnienia ludzkich instynktów, które
                        pozwalają dojść granic potwornych zbrodni, nie mających odniesienia w
                        dziejach ludzkości, to coś podobnego jest o wiele większym złem,
                        aniżeli zło, które powinno się potępić i oskarżyć... Jeżeli w obliczu
                        okrucieństw II wojny światowej jakikolwiek Kościół lub religia
                        zadowala się wykonaniem swojego "posłannictwa" bierną interwencją,
                        całkowicie i świadomie pozbawioną wszelkiej skuteczności, należy
                        stwierdzić, że taki Kościół ze swoją religią jest najbardziej
                        zakłamany i odpychający..."
                        To tylko cytat z książki pt;Pius XII stronnik Hitlera.
                      • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 24.05.10, 09:22
                        "W obliczu ogromu zła na świecie, bluźnierstwem jest posądzać Boga o istnienie" - F.Nietzsche
                        • Gość: dada Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.05.10, 09:51
                          Jakaś Ty mondra! Jakaż to myśll głęboka!!
    • Gość: gość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.122.* 17.05.10, 21:32
      NUDZI MNIE TEN TEMAT ZMIERZAJĄCY DO NIKĄD. DAJCIE SPOKÓJ proszę
      • Gość: Andrzef Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 21:38
        Kto nienawidzi-juz przegrał...
        J.PII
        • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 21:52
          Dobrze(było do Gościa).
      • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.10, 21:50
        Dobrze.
        • Gość: ? Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 18.05.10, 15:26
          Amen.
          • Gość: dedektyw Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.10, 17:06
            Widzicie sami jaki lewak !

Takie tematy jak ten w nieskończoczoność ciongnie z lubością
            niezwykle chorobliwą i manią psychosomatyczno a wartościowe wontki
            (przykładowo: Nuż na Wyspianskiego) tnie i cenzóruje z widoczno
            ochoto i wprawo diaboliczno.

Słowem: Taki lewak !
            • sp1962 Re: Ależ ten Xulu to lewak 18.05.10, 22:25
              wyrażaj się jaśniej, ten temat ciągle żywy jak codzienny pacież z tą
              różnicą,że pacież to klepanie prawie na śpiąco bzdur, a na tym forum
              wiele mądrych przemyślanych rozważań
            • Gość: perdę_ltd Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.adsl.inetia.pl 18.05.10, 23:08
              brawo dada
              • Gość: dedektyw Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.10, 08:33
                Tenże lewak (a mam tu na myśli niejakiego Xulu) stosuje stare ,
                typowo lewackie metody jako to głoszenie na gardło całe(ten lewak
                Xulu to robi) hasełek o wolności , tolerancii , szacunku dla
                poglonduw innych i tym podobne pierdóły majonce na celu słabe,
                głópie duszyczki omamić, ogłópić i urzytecznych idiotuw uczynić z
                niech (co sie lewakowi temu - muwie o Xulu - udaje czensto bo
                idiotuw na tem bożem świecie jak wiecie nie brakło i nie zbraknie.)

Oczywistym oczywiście że ta "wolność słowa", "tolerancja", "szacunek
                dla poglonduw jenszych" jest wtedy gdy głosi sie typowe lewackie
                miazmaty typu opluwanie Kościoła i Kapłanuw jego menczennikuw,
                ośmieszanie ludziuw bronioncych wartości tradycyjnych i Prawd starych
                , rozbijanie solidarności społecznej, rozbijanie rodzin,
                propagowanie ludobujstwa (i vitro, mordowanie nienarodzonych etc),
                propagowanie nienawiści wobec biźniego swego, wpendzanie ludziuw w
                rozpacz i beznadzeje itp, itd. Słowem lewaka tego gatki o "wolności"
                majo na celu zrobienie tego co np. we Francji w 1794,W Rosji w 1917,
                we Chiszpani w 1936, w kambodży (4 milionuw trupuw) , w tej Afryce z
                tymi Hutu i tutsi (w rok kijami zatłuczono ponad milon)
                Krew, trupy, rozpacz, łzy, luckie nieszczenścia - to krenci lewakuw
                (
                UWAGA: tego sie nie da wytłumaczyć w kategoriach logicznych i
                racjonalnych!!!Tu mistycyzmu potrza
                Bo lewaki to sługi Zła i Złego który jeich tak tym światłem co
                niesie oślepia)

Ta "Wolność słowa i tolerancja tego lewaka Xulu konczy się gdy
                zaczynamy pżedstawiać Prawde. Gdy sie muwi o poglondach kture tempi
                Xulu(lewak) "tolerancia natechmmiast sie konczy. I wolność słowa sie
                konczy natychmmiast!!! Wtedy lewak ten oskarża natechmmiast
                o "ksenofobie, czarnosecinność, nietolerancje, faszyzma i
                antysemityzm ... i cenzuruje, tnie , ten Xulu, i wycina wontki
                wartościowe (typu Nuż na Wyspiańskiego a ten swuj lewacki chłam ten
                lewak Xulu propagóje w nieskonczoność bo go Zły napendza...

Taki ten lewak je ( a myślę tu o niejakim Xulu)
                Aż sie nie chce wieżyć, co ?
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 19.05.10, 23:43
      nasz rejon ogarneła klęska powodzi...potrzebna pomoc proponuje
      pomagać bezpośrednio ludziom, nie szukać pośredników typu caritas
      itp. które zaraz będą podawać nr kont. nr sms, księża bedą zbierać
      tace i budować swoje miłosierdzie pomocy bliżnim, ludzie niektórzy
      stracili wszystko
      • Gość: dedektyw Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 06:57
        O, widzicie, widzicie ?
        Luckie nieszczęńście, woda cały dobytek, cały życia dorobek bednym
        ludziom. A temu co najważniejsze lewakowi?
        Widzicie co mu najważniejsze. Polewaczyć!~
        To dla niego najważniejsze. Nienawiść posiać, złość, gnieww i
        pogarde. To dla lewaka najważniejsze. Nienawiść siać. I dzielić!

A to ci lewaczysko!!!

O kontach gada... a zauważcie czy lewak ten ma jakiś program pomocy
        biednym , słabym, przez los pokrzywdzonycm.

Nieeee. On tylko dzielić, niszczyć, skłócać.

Oto idee lewaków w praktyce... .,
        • Gość: dedektyw Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 07:04
          W tej słusznej złości na lewaka onego zapomniałem zapodać:

www.sandomierz.caritas.pl/diecezja/index.php?option=com_content&task=view&id=31&Itemid=34

Bo tym ludziom w tragedii potrzebny jest otucha, chleb, pitna woda,
          koce a nie lewackie mondżenie się i jontżenie...
        • Gość: człowiek Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 07:11
          Do Dedektywa-daj spokój ,w tym przypadku Sp 1962 ma rację.Nie jątrz
          i nie siej niezgody.Jak masz wolny czas,to podejdź do Górnika lub 10-
          ki i zapytaj ,czego ludziom potrzeba(ponoć tam mieli nocować)Zwróć
          uwagę ,czy są tam rodziny z dziećmi.
          • Gość: d Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.10, 08:32
            edektywNie mam czasu. Ponadto lepiej zrobią to specjaliści z
            Caritasu.
            Bo na Owsiaka... on chyba z Komorowskim. I na tego Grzegorza
            napieralskiego terż chyba nie bo on z Alicją Tysisionc do koryta
            chco...A w Caritasie po cichu, bez fanfar i rozgłosu (nie wie lewica
            co czyni prawica) niosą żmudną pomoc.

A wienc wyśle im datek . Skoro ja nie moge niech moje piniondze
            nioso bliźnimpomoc, otuche i pocieche.
            My ludzie Kościoła, ludzie wiary, czerpiemy siłe z pomocy bliźniemu.
            Naszym celem solidarność społeczna, miłość i pomoc szczególnie
            słabym, pokrzywdzonym prze zlos, chorym
            A to nasz idol:
            www.youtube.com/watch?v=ggs4lVFY8G8
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 20.05.10, 23:02
      Episkopat przypomniał, że osoby popierające metodę zapłodnienia
      "in vitro" nie mogą przystępować do komunii świętej. Co o ty
      sądzicie ? Mnie brzydzą takie nauki kościoła.
      • gnac Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 20.05.10, 23:58
        Chrzest oznacza wyzwolenie od grzechu i od kusiciela, czyli diabła. Dzieci poczęte metodą in vitro rodzą się bez grzechu pierworodnego i nie potrzebują chrztu.Kościół walczy o kasę.
        • Gość: dada Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:34
          Co to znaczy, że papież jest nieomylny? Znaczy to, że cieszy się
          darem właściwego rozumienia i wyjaśniania prawd wiary, ponieważ jest
          następcą św. Piotra. To właśnie do św. Piotra powiedział Chrystus
          Pan: Ty jesteś Piotr-Opoka, i na tej Opoce zbuduję Mój Kościół, a
          bramy piekielne go nie przemogą (Mt 16,18). A zatem, skoro Kościół
          Chrystusowy zbudowany jest na Piotrze, to również na jego
          następcach. Z tego wynika, że tylko ten należy do Kościoła
          Chrystusowego, kto wierzy w to, czego naucza Następca Piotra, czyli
          papież. Wszystkie inne "kościoły" nie są kościołami Jezusa
          Chrystusa, tylko wymysłem ludzkim. Gdyby więc mylił się papież, to
          również myliłby się wraz z nim cały Kościół katolicki, któremu on
          przewodzi. Do tego Pan Bóg nigdy nie dopuści. Pan Jezus zapewnił św.
          Piotra: Ja prosiłem za tobą, aby nie ustała wiara twoja, a ty
          nawróciwszy się, utwierdzaj twoich braci (Łk 22, 32). Tak więc
          Piotr, w osobach swoich następców, ma utwierdzać w wierze swoich
          braci aż do skończenia świata"
          www.piotrskarga.pl/ps,426,16,663,1,PM,przymierze.html
          Myślicie że tak jest jak pisze powyżej. Myślicie że to Ojciec
          Święty po zasięgnięciu opinii Ojców Kościoła typu Św. Tomasz z
          Akwinu czy np. Św. Augustyn i natchniony Duchem Świętym roztrzyga co
          DOBRE a CO ZŁE .

Tak myślicie zapewne Bracia Chrześcijanie !
          Nie wstydźcie się przyznać. Ja też tak myślałem.

Do dzisiaj tak myślałem.

Jakże się myliłem. Jakże mylicie się Wy , o Bracia w Chrystusie!

O tym co dobre a co złe roztrzygają dziś dwa lewaki z
          Tarnobrzega!!!

(A może nawet i jeden ale za to w dwóch osobach)

Te dwa zaplute nienawiścią , zaflukane jadem zawiści zaplugawione
          karły biorą się za roztrzyganie NAJWAŻNIEJSZYCH PRAW WARY!

I jak to sprawnie tym dwóm juchom to idzie! Jedni całymi latami w
          klasztorach czy eremach próbują nierzadko właściwie zrozumieć jeden
          wyraz Przekazu Pana a te dwa lewaki...
          Ot , przeczytają Gazetę Wyborczą albo i notkę na Onet.pl i.... na
          świat cały soją głupotę głoszą jakby ich nakręconą sprężynką
          umocowaną w d... .

Takie to lewaki dwa tu głoszą natchnione idee swe!!!
          • Gość: ziutek Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 08:46
            Na marginesie komunikatu KEP o niemożności przystępowania do
            Komunii osób popierających in vitro, wróciło do mnie pytanie,
            dlaczego nasz Święty Kościół nie przypomina nam na co dzień o takich
            podstawowych rzeczach.

Przecież już ekumeniczny Sobór Trydencki jasną dał wykładnię mówiąc:

"Kan. 8. Jeśliby ktoś twierdził, że ochrzczeni są wolni od
            przestrzegania wszystkich przepisów świętego Kościoła, pisanych bądź
            ustnie podanych, tak że nie są zobowiązani do ich zachowania, o ile
            nie zechcą dobrowolnie im się poddać - niech będzie wyłączony ze
            społeczności wiernych."

A wielu z nas wydaje się, że możemy się na coś zgadzać, albo nie, że
            musimy wyrabiać sobie jakieś opinie, że możemy sobie wybierać z
            całego Magisterium to z czym nam wygodnie itd.

Wybór oczywiście pozostaje: czy chcę być w Kościele, czy nie.
            Większość, jeśli nie wszystkie, pozostałe "dylematy moralne" to
            ściema jest.
            • Gość: dedektyw Liberalizm a demokracja czyli ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 09:00
              To liberalizm nadaje każdemu człowiekowi prawo do posiadania
              własnego zdania niezależnie od tego, czy jest ów owo ciężkie
              przecież zadanie udźwignąć. Liberalizm potrafi być sprzeczny z
              demokracją. Jedyny ich związek to skutek długotrwałego działania
              demokracji, która powoduje erozję wspólnoty i wspólnych praw i zasad
              publicznych a tym samym przygotowuje grunt pod religię wolnościowo-
              jednostkową, a ta z kolei pod megatotalitaryzm, czyli stan
              absolutnego osamotnienia ludzi pozbawionych oparcia w naturalnych
              wspólnotach ludzkich i zdanych na łaskę i niełaskę instytucji
              dominujących w ich życiu, a przede wszystkim mediów.
              • gnac Re: Liberalizm a demokracja czyli ten Xulu to lew 21.05.10, 12:54
                Liberalizm demokratyczny to demokratyzacja systemu politycznego,konkurencyjność partii politycznych,bezpłatna oświata,równouprawnienie,wolność jednostki,rozdział kościoła od państwa,zapewnienie udziału w życiu społecznym,mocny system opieki społecznej.
                • Gość: franc Re: Liberalizm a demokracja czyli ten Xulu to lew IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.10, 16:32
                  Lew ? Chyba lew lewacki
                • sp1962 Re: Liberalizm a demokracja czyli ten Xulu to lew 25.05.10, 21:34
                  mam pytanie dlaczego np.urząd miasta tarnobrzega nie podał nr konta
                  bankowego na które można wpłacać pieniądze dla powodzian tylko
                  caritas ja np. nie chcę z firmami kościoła mieć nic wspólnego mam
                  zaufanie do instytucji państwowych i na pewno te objęte są wszelkimi
                  kontrolami i każda złotówka trafi tam gdzie powinna.
                  • Gość: dada Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.10, 22:29
                    wpłacaj na Owsiaka
                    • sp1962 Re: Ależ ten Xulu to lewak 26.05.10, 11:57
                      dada...owszem i wpłacam na WOŚP Jurka Owsiaka. WOŚP wielokrotnie
                      była kontrolowana, OWSIAK publicznie przekazywał dokumenty.
                    • Gość: znajoma Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 13:24
                      Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie i życzę udanej
                      niedzieli.Ciepłe słowa kieruję szczególnie do tych osób ,które teraz
                      przebywają poza swoimi zalanymi domami.Jeśli komuś z Was mogłabym
                      pomóc,to dajcie namiary(telefon,mail,ewentualnie adres,pod jakim
                      można się z Wami skontaktować).Wkrótce będą wakacje i mogę wówczas
                      poświęcić więcej czasu na pomoc.Mam trochę pomysłów w głowie,może
                      chociaż niektóre uda mi się zrealizować.
          • Gość: ecik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 12:15
            wielonickowiec dada pisze:
            > I jak to sprawnie tym dwóm juchom to idzie! Jedni całymi latami w
            > klasztorach czy eremach próbują nierzadko właściwie zrozumieć jeden
            > wyraz Przekazu Pana a te dwa lewaki...

I tu widzisz dada różnicę ale nie potrafisz jej zinterpretować. Gdybyś użył
            rozumu który dał Ci Pan, to byś wiedział, że Ci studiujący latami nad jednym
            słowem to mierne jednostki z gatunku homo vaticanus nie stosujące zaleceń Pana.

I tak to oto jakiś fanatyk sekciarski dada zagonił się w kozi róg.
            Sprzeczność na sprzeczności dada. I jeszcze się toto "wymondrza"...poucza...i
            macha tą katolicką "prężynką"....komunista jeden
    • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 26.05.10, 00:15
      W historii Polacy dobrowolnie lub z przymusu podlegali różnym formom zniewolenia. Dzisiaj zniewoleni są doktryną katolicką i pospolicie praktykują wiarę na pokaz, której motorem jest materialny interes polskiego Kościoła.
      W Rzeczpospolitej Ludowej katolik miał pełną swobodę wyznania i praktyk religijnych pod warunkiem, że ich nie łączył z polityką państwa. Nad drzwiami jego mieszkania wisiał krzyż,chodził do kościoła,chrzcił się,brał komunię,spowiadał się,brał ślub kościelny,zapraszał księdza po kolędzie,stawiał ołtarz na ulicy w Boże Ciało,chodził na pasterkę w Boże Narodzenie i święcił jaja na Wielkanoc. Wtedy jeszcze jego wiara wypływała z prawdziwego przekonania i miała charakter osobisty, a nie jak dzisiaj, z obowiązkowego wychowania narodowego.
      Niestety, polski Kościól, wykorzystując przemiany polityczne, dorwał się do władzy, wyhodował sobie podwładnych na każdym szczeblu władzy i objął kontrolą każdego obywatela od poczęcia aż do śmierci, przenosząc tym samym polskie społeczeństwo z państwa socjalistycznego do państwa katolickiego opartego na zasadach solidaryzmu narodowego o którym już w latach czterdziestych ubiegłego wieku myślały skrajnie nacjonalistyczne organizacje.
      Wiara każdego obywatela w kontekście państwa powinna mieć charakter osobisty, a nie narodowy. Niestety, ta zasada neutralności światopoglądowej nie jest przestrzegana w naszym kraju, gdzie religia stała się narzędziem propagandy ideologicznej. Dzieciom wpaja się jedyną i słuszną religię katolicką i z tego też powodu statystycznie mamy ponad 95% katolików, nie z przekonania, a z wychowania.
      Po latach osiemdziesiątych krzyże wieszano wszędzie w proteście przeciwko komunizmowi i jeśli ktoś próbował protestować, to natychmiast słyszał jeden argument: komuch! Na tym fenomenie psychologii społecznej powstała dzisiejsza katolicka demokracja i polski Kościół doszedł do władzy. Wiara katolicka to nasze dzisiejsze ego, kolejna narodowa patologia po okresie komunizmu. Wczoraj więc Rzeczpospolita Ludowa, a dziś Rzeczpospolita Kościelna. Mówiąc inaczej, żadnej rzeczywistej ewolucji, jedynie wymiana doktryn i symboli oraz sekretarzy na księży. A przecież kilkadziesiąt kilometrów od Wadowic kończy się katolicyzm i zaczyna uniwersalizm, któremu przewodzi prawo i nauka, a nie doktryna i religia. Pod wpływem emocji kulturowych dobrowolnie więc staliśmy się niewolnikami kolejnej ideologii, która zamyka nas przed światem w kulturowym rezerwacie, gdzie bigoteria podyktowana narodowym nakazem zatarła autentyczną treść wiary. Dla przeciętnego Polaka wolność zaczęła się pod krzyżem i pod nim spoczęła na zawsze. Lecz Polska nie powstała pod krzyżem, tylko krzyż powstał nad Polską i spod tego krzyża Polska musi powstać.
      Jeszcze żaden naród nie sprowadził do groteski zwierzchnika Kościoła katolickiego, jak uczynili to rodacy JPII (najbardziej upolitycznionego papieża), którzy ogłosili go największym z największych Polaków, postawili mu tysiące pomników i nadali mu w pogański sposób rolę narodowego bożka, jednocześnie ignorując całkowicie jego nauki i mijając się z sensem samej wiary katolickiej. Watykan nieprzypadkowo wybrał na papieża Polaka. Jego rolą było odzyskanie wpływów w wyzwalającej się Europie Wschodniej, a następnie rozciągnięcie ich na starą Europę, gdzie te wpływy Kościól katolicki dawno stracił. Niestety, misja papieża Polaka powiodła się jedynie w jego rodzinnym kraju. Reszta Europy, tej starej i nowej, odrzuciła wizję życia z doktryną katolicką.
      W dzisiejszej Rzeczpospolitej Kościelnej niekatolik nie ma większych szans, jest jedynie tolerowany i to nie wszędzie i nie zawsze. Jest więc naturalne, że znaczna część społeczeństwa, a szczególnie młode pokolenie, które szybko miesza się z tłumem Europy, chce dzisiaj wyjść z tego kulturowego rezerwatu, gdyż zaczyna rozumieć, że podlega pewnej narzuconej i obowiązkowej doktrynie, że żyje w państwie wyznaniowym.

• sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 26.05.10, 10:36
        rea...nic dodać, nic ująć amen.
      • lechowski51 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 26.05.10, 10:56
        Jak kopiujesz pacanie to daj odnosnik.Zreszta co od lewaka wymagac uczciwosci!
        forum.nowiny24.pl/Molestowanie-seksualne-nieletnich-dziewczat-Ksiadz-Roman-J-czesciowo-przyznal-sie-do-zarzutow-t31754.html
        • Gość: ecik Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 12:03
          I znowu lechowskie odniosły się jak zwykle do meritum. Jeszcze jeden dowód na
          to, że wpływy sekty KK na państwo należy zwalczać w imię uczciwości lechowskie.
          Jeśli piszecie o Tej uczciwości a nie Waszej i tego waszego pokrętnego
          przypupasa dady.
          • lechowski51 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 26.05.10, 12:11
            Ecik pozrasz mnie swoim intelektem!
            • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 26.05.10, 14:17
              No widzisz, Lechowski, odnalazłeś ten tekst... Dlaczego go w takim razie wcześniej nie skopiowałeś? Czy dlatego,że jest niewygodny dla katolików? Dlatego,że mówi prawdę o katolicyzmie?. Należy ludziom uzmysławiać jakim procesom są poddawani i jakie zagrożenia niosą te procesy, żebyśmy pewnego dnia nie obudzili się w Afganistanie Europy, bo wbrew pozorom każda religia może wypaczyć osobowość człowieka.
              • Gość: dada Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:08
                Eciku Ty chorobo !
                Popatrz, no !
                Popatrz no tylko Eciku! Popatrz no, ino, gdzie Ty ze tym
                swoim ...hi,hi,hi machabeuszem z tego... no... tego Toronto trafisz
                Tam Ci Ecik boczki przysmaży, oj przysmaży Cię Ecik boczki hi, hi
                No, ale bacz i na dobre strony: na węglu i jenszym... hi,
                hi ...opale oszczędzisz...
                • Gość: dada Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.10, 15:11
                  Aj, Ecik zabył ja. O tam Ecik aTy trafisz:
                  www.youtube.com/watch?v=J47EyUcPkmM&feature=player_embedded#!
                  • Gość: perdę_ltd Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.adsl.inetia.pl 27.05.10, 02:04
                    czy nie czas już dada abyś zaczął się podpierać oprócz YouTube i czarną
                    książeczką także złotymi myślami swoich pasterzy? Mielibyśmy początek nowej
                    polskiej rewolucji kulturalnej i przewodniczącego dadę na piedestale. Niech żyje
                    nowy komunizm, czarny.
                • Gość: ecik Re: Ależ ten Xulu to lewak IP: *.adsl.inetia.pl 26.05.10, 15:30
                  dada, Ty nieodrodny synu KK !!!
                  Ty nie przestrzegać przykazania o poszanowaniu bliźniego swego. Ty ewidentnie
                  liczyć na instytucję spowiedzi wprowadzoną przez KK, by w imię osiągnięcia
                  swoich celów mieć w "prężynce" przykazania.
                  O...nieszczęsny...Pan dla takich przygotował piekło...ale nie takie jak na Twoim
                  bagiennym YouTube.
                  Dada, czy Ty to jesteś w stanie ogarnąć?
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 27.05.10, 23:07
      katachlizm powodzi, ot pan bóg w swej dobroci
      • Gość: dada Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 17:29
        oglądajcie to lewaki, oglądajcie...
        Oglądajcie dokładnie do końca
        Niewiele wprawdzie z tego zrozumiecie...ale oglądajcie, koniecznie
        oglądajcie.
        OGLĄDAJCIE DO CHOLERY!
        Nie przełączać .
        OGLĄDAĆ DO JASNEJ CIASNEJ!!!

BO TO OWOCE WŁAŚNIE WASZEJ DZIAŁALNOŚCI
        Zobaczcie co gotujecie , lewaki, ludziom...
        I jaki świat stworzyliście zakichani wolnomyśliciele, libertyni,
        racjonaliści, godni naśladowcy doktora Mengele...
        Ten świat jest taki dzięki WAM, LEWAKI !

I nie mówcie lewaki tego forum że to nie wy!

TO WY!!!

NUŻE LEWAKI!!! OGLĄDAJCIE SWOJE DZIEŁO!
        i SIĘ RADUJCIE ŻE KSIĘŻA PRZEGRYWAJĄ!!!
        rADUJ SIĘ XULU
        rADUJ SIĘ ECIK
        RADUJ SIE REA
        raduj się sp1962
        radujcie się wszyscy!

wszak klechy przegrywają!!!

a wy lewaki tryumfujecie

www.youtube.com/watch?v=NpOFcqrqBa0&feature=player_embedded#!

TRYUMFUJCIE!!!
        • Gość: znajoma Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.10, 19:18
          Dziękuję Ci Dada.Pozdrawiam.
        • Gość: lewak Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: 83.1.119.* 28.05.10, 20:04
          Wiesz Dada, Ty to masz jakieś problemy psychiczne. Twoje wypowiedzi to jeden wielki bełkot. Żyjesz urojeniami i masz bardzo porąbany móżdżek. Twoja Bozia nie dba za bardzo o Twoją równowagę psychiczną. Módl się do niej o zdrowie,bo o rozum to już za późno, oj za późno.

Nie będziesz szanował imienia wroga swego nadaremno.
          • Gość: waszeć mość Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.05.10, 21:02
            Módl cie się katolicy za papieża PIUSA XII.
            Jak instrumentalnie traktował papież Pius XII posłannictwo Kościoła
            świadczy o tym wypowiedź Hitlera do najbliższych współpracowników z
            października 1940r.: "Polakom nie będzie wolno podnieść się na wyższy
            poziom, ponieważ staliby się natychmiast komunistami. Dlatego jest
            rzeczą zupełnie właściwą, ażeby Polska zachowała swój katolicyzm.
            Księża powinni trzymać Polaków w głupocie i ciemnocie, co zupełnie
            odpowiada naszym interesom". Przyszłość pokazała, że Hitler nie mylił
            się..

30 września 1939 Pius XII przyjął na audiencji przedstawicieli Polonii włoskiej,
            proszących chociaż o moralne wsparcie Polski. Papież odpowiedział im w języku
            niemieckim: "Nie mówię wam, żebyście osuszyli łzy. Polska nie chce umierać. I
            tak jak kwiaty waszej ziemi, które oczekują pod grubą warstwą śniegu delikatnego
            powiewu wiosennego, tak samo wy powinniście czekać godziny niebieskiego
            pocieszenia." Aż tyle miał do powiedzenia polskiej delegacji Pius XII.
            • lechowski51 Re: Ależ ten Xulu to lewak ! 28.05.10, 21:17
              Znow pacanie z Racjonalisty wziales te wypowiedzi?.Nie widzisz ze to
              manipulacja?.Chcesz to Ci zacytuje co o czerwonych okupantach z Armii Czerwonej
              odpowiedzialnej za gwalty,smierc tysiecy polskich jencow i wywozki na Syberie
              mowili Kwasniewski,Jaruzelski,Oleksy,Miller i inni Twoi idole.
              • Gość: ecik Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.adsl.inetia.pl 28.05.10, 21:37
                wytłumaczcie mi lechowskie51 gdzie jest ta w/w manipulacja
                • Gość: lechujski15 Komunikat IP: 89.231.253.* 28.05.10, 21:54
                  Wszyscy, którzy nie mają poglądów zbliżonych do moich to pacany i
                  komuchy stojący tam gdzie kiedyś ZOMO.

Ja jestem moralny, mądry, piękny i mam rację !!!

• Gość: gegangen Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: 89.231.253.* 28.05.10, 21:48
                Przypominam wszystkim czytająceym ten topik o niechlubnej
                przeszłości szpicla PRLowskiego TW Pajaca lechowskiego51, który tak
                zamuiłował się w donoszeniu, że donosi nawet do moderatorów tego
                forum ....
              • Gość: gegangen Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: 89.231.253.* 28.05.10, 21:49
                Przypominam wszystkim czytająceym ten topik o niechlubnej
                przeszłości szpicla PRLowskiego TW Pajaca lechowskiego51, który tak
                zamiłował się w donoszeniu, że donosi nawet do moderatorów tego
                forum ....
                • Gość: waszeć mość Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.05.10, 15:46
                  Do p.Lechowskiego51 ja nie jestem pacanem w odróżnieniu do pana. Posługuję się
                  własnym rozumem w odróżnieniu do pana. Pan jako jedyny autorytet wypisuje tu
                  tylko prawdę a dla mnie ta prawda to indoktrynacja. Ja nie kopiuję Racjonalisty
                  po prostu mam książkę pt.Pius XII stronnik Hitlera. Panu mogę dać parę złotych
                  na tą książkę.
                  A teraz drodzy parafianie módl cie się za generała Jezuitów Ledóchowskiego nie
                  mylić z Lechowskim :
                  Tuż przed marszem na Wschód, generał jezuitów, Ledóchowski
                  Włodzimierz, hrabia (1866-1942) prowadził rozmowy o współpracy
                  zakonu jezuitów z hitlerowskim wywiadem, które służyły przygotowaniom
                  do wojny przeciwko ZSRR. O tym "czarnym papieżu" pisał wysoki oficer
                  gestapo, Wilhelm Hoettl (Walter Hagen): "Już w roku 1940 grupa
                  uczestników niemieckiego wywiadu podjęła pierwszą próbę, mającą na
                  celu skłonienie Watykanu do pośrednictwa pomiędzy Niemcami a
                  mocarstwami zachodnimi.. Pełnym zrozumienia rzecznikiem tych planów
                  był generał zakonu jezuitów, hrabia Włodzimierz Halka von
                  Ledóchowski."

Prymas Polski, kardynał August Hlond (1881-1948) był jednym z
                  pierwszych, którzy uciekli z kraju po napaści Hitlera . 14
                  września 1939 przekroczył granicę polsko-rumuńską, a następnie po
                  trzech dniach wyjechał do Rzymu. Jego dezercję usprawiedliwia się
                  rzekomym zamiarem przedstawienia Piusowi XII tragedii ludności
                  polskiej. Papież nie był jednak zadowolony z wyjazdu Hlonda. Ppłk
                  Marian Romejko, polski attache wojskowy przy Kwirynale, nie kryjąc
                  zdziwienia zachowaniem Hlonda, pisał w swoich wspomnieniach:.
                  "Zazwyczaj, w najgorszych nawet sytuacjach wojennych, duszpasterze i
                  lekarze pozostawali przy chorych na duchu i ciele..." W czerwcu 1940
                  r. przybył do Lourdes. W lutym roku 1944 aresztowany przez gestapo
                  został wywieziony do Paryża. Hitlerowcy proponowali mu współpracę,
                  którą rzekomo odrzucił. Ale w Paryżu zachowanie Hlonda było odbierane
                  dwuznacznie. Prasa francuska ujawniła fakty świadczące o jego
                  kontaktach z gestapo. Miał otrzymywać spore subwencje za
                  pośrednictwem księdza Filipiaka, wypłacane przez gruppenführera SS,
                  Fischera.
                  Amen.....
                  • Gość: znajoma Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 18:32
                    Descartes
                    "Namiętnosci duszy"-
                    dla "wiejskich filozofów"-do przemyślenia
                    ArtykułCLXXXVIII
                    "Kto nie doznaje wcale litości"

"Niedostępni dla litości są jedynie ci,którzy mając usposobienie
                    złośliwe i zawistne nienawidzą z natury wszystkich ludzi albo są tak
                    brutalni i do tego stopnia zaślepieni przez szczęście lub
                    zrozpaczeni wskutek nieszczęść,że uważają,iż żadne zło nie może już
                    ich spotkać".

ArtykułCLXXXII
                    "O zawiści"
                    To,co pospolicie nazywa sie zawiścią,jest występkiem polegającym na
                    przewrotności natury i powodujacym,że pewnym jednostkom sprawia
                    przykrość widok dobra u innych ludzi..."

ArtykułCLXXXIV
                    "Dlaczego zawistni mają zwykle cerę ołowianą".
                    Zresztą żaden występek tak nie szkodzi szczęśliwości ludzkiej jak
                    zawiść.Ci bowiem,którzy są nią dotknięci,nie tylko dręczą sami
                    siebie,ale także mącą jak tylko mogą,zadowolenie drugich..."

Pozdrawiam ze wsi spokojnej i wesołej-znajoma.
                    • Gość: waszeć mość Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.05.10, 21:16
                      Dla "znajoma" i ty też masz coś do przemyślenia:
                      Po dojściu Hitlera do władzy, Watykan był pierwszym, który zawarł
                      międzynarodową umowę z Niemcami, podpisując 20 lipca 1933 r.,
                      konkordat. Katolicki historyk d'Arcon krótko scharakteryzował to
                      wydarzenie: "Watykan był pierwszym państwem, które przez zawarcie
                      układu z Hitlerem legalizowało jego podpis." Natomiast o znaczeniu
                      konkordatu dla Hitlera pisał niemiecki abp Groeber: "Konkordat był ze
                      stanowiska polityki zagranicznej i wewnętrznej pierwszym poważnym
                      układem międzynarodowym zawartym z nową Rzeszą, co zostało uznane za
                      moralny sukces partii hitlerowskiej."
                      28 marca 1933 zebrani w Fuldzie u grobu św. Bonifacego biskupi
                      niemieccy, apelowali do wiernych, aby okazali "szacunek, posłuszeństwo i
                      wierność prawnie ustanowionej władzy." Tego samego dnia Hitler oświadczył, że
                      papiestwo to "niezachwiany fundament moralności.
                      Dlatego obowiązkiem naszym jest utrzymywanie i rozwijanie przyjaznych
                      stosunków ze Stolicą Apostolską."
                  • Gość: znajoma Re: Ależ ten Xulu to lewak ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.10, 21:50
                    Do Waszeć Mościa- nigdy Cię nie "atakowałam"(tak mi się przynajmniej
                    wydaje).Zdziwiły mnie jednak Twoje słowa "Panu mogę dać parę złotych
                    na tę książkę".Szczerze mówiąc nie spodziewałam się tego po Tobie.Ja
                    nie mam zawiści w sercu do nikogo na tym forum.Czasem napiszę coś
                    głupiego i zazwyczaj przepraszam.Wstawiłam cytaty ,bo akurat
                    czytałam tę książkę( nie planowałam tego wcześniej)Napisałam je
                    tylko "do przemyślenia".Czasem wszyscy mamy zawiść w sercu.Dlatego
                    każdy musi się "kontrolować".Powiem tylko,że nie jestem
                    rasistką ,ale "boję" się Niemców.Mieszkałam z Niemcami w Świnoujściu
                    w jednym pensjonacie.Pamiętam taką sytuację jak weszłam do windy ,w
                    której był już Niemiec.Zrobiłam w tył zwrot i wyszłam z niej..Facet
                    mieszkał na tym samym piętrze sam.Był w takim wieku ,że na pewno
                    przeżyl wojnę.Było to silniejsze ode mnie.Widziałam w nim
                    hitlerowca.Pamiętam też jak wchodziliśmy na statek ,by popłynąć do
                    Niemiec.Pomimo tego że byłam z dziećmi przy samym
                    trapie,wpuszczający powiedział"najpierw Niemcy".Turyści niemieccy
                    dosłownie po moich dzieciach przepychali się na statek.Mieli w
                    reklamówkach obrazki z Polski z widokami morza ,którymi uderzali po
                    głowach moje małe dzieci.Przytuliłam córki do siebie,abe je uchronić
                    od uderzenia .Było tam mało miejsca i wąskie przejście.Byłam
                    wściekła.Gdyby nie to ,że dzieci bardzo chciały popłynąć
                    statkiem,zrezygnowałabym z tego rejsu,bilety były tanie.To takie
                    małe odejście od tematu.Pozdrawiam Cię-znajoma.
                    • Gość: rea Konkordat... IP: 83.1.119.* 31.05.10, 09:45
                      Polska jest krajem wyznaniowym. Kościół narzuca rozwiązania polskiemu systemowi prawnemu i oświatowemu oraz wykorzystuje swoją pozycję do uzyskiwania konkretnych korzyści materialnych. Tematem debaty publicznej powinno się stać pytanie: Czy rola Kościoła w Polsce utrzymuje się w granicach wyznaczonych przez Konkordat? Przypomnę - Konkordat sprowadziła na Polskę wielebna ówczesna premier Hanna Suchocka, która siedzi sobie teraz na ciepłej posadce ambasadora w Watykanie. Konkordat został wprowadzony cichaczem,kuchennymi drzwiami i zawiera zapisy niekorzystne dla Polski, a korzystne dla Watykanu.
                      Przypomnę jeszcze,że lekcje religii nie miały być opłacane z budżetu,miał je finansować Kościół,niestety Kościół wymusił na państwie nie tylko zwiększenie godzin religii,pensje katechetów z budżetu,ale i katecheci z czasem zaczęli korzystać z zapisów Karty Nauczyciela.
                      Najwyższy czas zrewidować zapisy Konkordatu.
                      • Gość: m2 Re: Konkordat... IP: 83.1.124.* 31.05.10, 17:06
                        mam wątpliwości aby rądzący się ośmielili to zrobić
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 02.06.10, 00:29
      epidemia pedofili jaka nęka kościół katolicki, stawia przed pobożnym
      katolikiem szereg fundamentylnych pytań, budzi wiele wewnętrznych
      rozterek oraz wątpliwości, kiedy na światło dziennne wychodzi coraz
      więcej spraw o molestowanie nieletnich ze strony księży, zastanawiać
      się wypada, jak wobec tej sytuacji mają sięwszelkie udzielone
      sakramęty i nabożeństwa odprawione przez tych kapłanów, czy można
      uznać je po chrześcijańsku za spełnione, prawdziwe ?jaka jest ich
      wartość chrześcijańska? co na to prawo kanonicze? przecież to
      wygląda tak ,jakby notoryczny złodziej mówił i nawoływał, aby nie
      kraść! jak dotąd żaden episkopat ani sam papież nie zajął w tej
      sprawie stanowiska, katolik idący do spowiedzi nie ma żadnej
      pewności, przed kim naprawdę się spowiada, dziwnym doprawdy jest ten
      kościół katolicki, dziwni są jego hierarchowie i sam biskup rzymu.
      zagmatwana i pokrętna jest historia kościoła, który od wieków nie
      potrafi wyjść do człowieka z jasnym i uczciwm przesłaniem....
      z "fakty i mity" nr 22(534) 28.V-3VI 2010R.
      • Gość: rea Majowa schizofrenia... IP: 83.1.119.* 02.06.10, 10:18
        Skończyło się majowe szaleństwo komunijne. Dzieci z drugiej klasy muszą przez to przejść obowiązkowo, niewiele rozumiejąc, o co chodzi. Przez cały rok szkolny zamiast uczyć się czegoś pożytecznego, są faszerowane opowieściami, regułkami i naukami, które nijak nie przystają do rzeczywistosci. Zmusza się dziewięcioletnie dzieci do spowiedzi. Z czego? Ale grzechy muszą być wyznane - więc katecheci sporządzają ściągawki, bo - jak wiadomo - od małego maluchy muszą się nauczyć pokory i posłuszeństwa wobec kleru, który to wspaniałomyślnie rozgrzesza wszelkie przewinienia.
        Najgorsze jest to,że ten obyczaj trzeba zaliczyć obowiązkowo, bo jest on czymś w rodzaju choroby zakaźniej wieku dziecięcego. W wielu przypadkach niewierzący rodzice, zdając sobie sprawę z tego, z jaką obstrukcją spotka się ich pociecha, gdy nie zaliczy komunii, dla dobra dziecka decydują się na to wydarzenie.
        Cały ten obłęd pozbawiony jest jakiejkolwiek refleksji - bo przecież kościelne dogmaty są nie do podważenia - a dla kleru nieważna jest treść, lecz forma. Indoktrynacja od poczęcia jest swoistym glejtem dla kleru i zapewnieniem sobie posłuszeństwa. Wierzę jednak,że nadejdzie taki czas, kiedy to Polska stanie się normalnym krajem, w którym - zamiast świątynnych kolosów - będą budowane przedszkola,żłobki i szpitale, zamiast przeznaczania miliardów z budżetu na cele religijne - rząd będzie mógł kupować sobie nowoczesne i bezpieczne samoloty i poprawiać standart życia społeczeństwu.
        • lechowski51 Re: Majowa schizofrenia... 02.06.10, 11:05
          Na ilu forach bedziesz wklejal te bzdury?
          • Gość: znajoma Re: Majowa schizofrenia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 11:21
            Miałam coś napisać ale liczyłam ,że pan to "załatwi"i nie myliłam
            się.Znam się na ludziach!Pozdrawiam.
        • sp1962 Re: Majowa schizofrenia... 02.06.10, 18:48
          żalosne to ale prawdziwe, niektóre dzieci nie wytrzymują napięcia i
          wymiotują, tym samym dają odpowiedż o co chodzi
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 02.06.10, 18:54
      jutro święto nasze państwowe i kościółkowe tym bardziej ,w
      Republice Czech normalny dzień pracy o co tu chodzi przecież my od
      Czechów przyjeliśmy chrzest proszę o odpowiedz Państwa na tym forum
      Szczęść Boże!!!
      • Gość: znajoma Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.10, 22:40
        O dobry Jezu pragnę już spać
        Nic mi się złego nie może stać
        Mam na obronę znak krzyża świętego
        W imię Ojca i Syna i Ducha Świętego.

O dobry Jezu pragnę już spać
        Aby nazajutrz szczęśliwie wstać
        Aby u Ciebie przez dobre czyny
        Uprosić zdrowia dla całej rodziny.

Daj Boże!
        • Gość: waszeć mość Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.06.10, 08:12
          Módlmy się za ks.Roman:
          Prokuratura wszczęła śledztwo w sprawie wpisów internautów na forach pod
          tekstami o proboszczu podropczyckiej parafii, który jest podejrzany o
          molestowanie seksualne dwóch dziewczynek i współżycie z trzecią
          Prokuratura Rejonowa w Ropczycach dostała z policji wydruki około 20 z kilkuset
          komentarzy, które pojawiły się pod publikacjami w sprawie ks. Romana J.,
          proboszcza parafii w Małej koło Ropczyc. Duchowny, zapalony motocyklista, został
          aresztowany 29 kwietnia.

Komentarze, które mają śledczy, zostały wstępnie zakwalifikowane jako groźby
          karalne wobec pokrzywdzonych dziewczynek.

Wśród licznych wpisów na forach były m.in. takie: "Nie wiem, czy zdajecie sobie
          sprawę, jak straszną rzecz zrobiłyście. A czy zdajecie sobie sprawę, że jak ks.
          Roman dostanie karę to go wsadzą do więzienia dla pedofilii do celi z
          prawdziwymi zboczeńcami!!! Ruszcie trochę wyobraźnią, co go tam może
          spotkać!!!!! Najgorszemu wrogowi tego nie życzę. Błagam, zastanówcie się 100
          razy, co chcecie w sądzie powiedzieć, czy warto...."

Inny wpis: "Czas Małej już się skończył i szkoda. Zniszczono człowieka, dzięki
          któremu się rozwijaliście i mieliście nadzieję na lepsze życie. Tak już ta nasza
          polska mentalność: jak ktoś wysunie głowę ponad lokalny sznureczek, trza go o tę
          główkę ukrócić".

- Przyjęliśmy, że takie komentarze noszą cechy gróźb, są zmuszaniem
          pokrzywdzonych dziewczynek do wycofania złożonych przez nich zeznań. Na nasze
          polecenie policja dotrze do autorów komentarzy. Ich nazwiska ustali na podstawie
          adresów IP komputerów. Internauci będą przesłuchiwani. Nie wykluczamy, że
          przedstawimy im zarzuty - mówi "Gazecie" Zygmunt Zięba, wiceszef ropczyckiej
          prokuratury.

Główne śledztwo, w którym postawiono zarzuty proboszczowi parafii w Małej,
          zostało właśnie przeniesione z Ropczyc do Prokuratury Okręgowej w Rzeszowie. Jej
          wiceszef Jan Łyszczek tłumaczy: - Waga sprawy o tym zdecydowała i szerokie
          zainteresowanie opinii publicznej. Śledztwo już zostało przydzielone nowemu
          prokuratorowi.
          Amen........
          • Gość: wstrętny komuch Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.10, 10:49
            tak się w Polsce niszczy ludzi
            Ot, wolność, ot demokracja
            Ot wolność słowa
            Zauważcei że wszysstko w porządku dopóki straszy się ks. Rydzyka...
            A byle NnetaK. , a byle gó...ara może zniszczyć...każdego

A mówią że komuna była obłudna
    • Gość: lechujski15 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.mielec.mm.pl 03.06.10, 12:30
      Jestem podobny do Wodza i to jest fakt. Muszę przeboleć, że niektóre
      pacany z zazdrości zieją nienawiścią na tym forum i opluwają Wodza,
      mnie i pozostałych prawdziwych patriotów. Ja się tym nie przejmuję
      bo przewyższam ich intelektem a i nowa postawa miłości nie jest mi
      obca, chociaż postawa miłości dotyczy tylko prawdziwych patriotów a
      nie tego całego lewackiego tałatajstwa.

Cały JA człowiek moralny, mądry, majacy piękne poglądy i rację.
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 04.06.10, 23:14
      w niedzielę wielki spęd na placu Marszałka w stolicy mimo zerwanych
      mostów, zatopionch dróg. Kolejna katecheza wygłoszona przez jaśnie
      panujący Kościół Watykański.
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 11.06.10, 00:59
      przeniesiono bp a.dzięge do kamienia pomorskiego , czy kto wie z
      jakiej przyczyny,
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 24.07.10, 22:10
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 24.07.10, 23:14
      państwo polskie wyprzedziło konkordat, a mianowicie w umowie jaką
      jest konkordat ojczyzna nasza Polska zobowiązuje sie utrzymywać z
      kasy wszystkich swych obywateli trzy wyższe uczelnie katolickie tym
      czsem utrzymuje już sześć wyższych uczelni katolickich.
      • Gość: mori Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.182.64.193.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.10, 01:00
        ludzie coraz czesciej nie chodza do kosciola przez ksiezy o ktorych sie
        duzo slyszy o ich prywatnym zyciu. Kiedys byl taki jeden w tarnobrzegu w
        sw. barbarze chyba ...niezle ziółko...pamieta go ktos...
      • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 30.08.10, 20:48
        art.25 Konstytucji mówi o bezstronności światopoglądowej państwa i
        równouprawnieniu wyznań , każda uroczystość państwowa poprzedzona
        jest mszą jednego wyznania wiadomo jakiego. konkordat zakłada
        finansowanie dwóch wyższych uczelni KUL,PAT w Krakowie w 2006 r.
        uchwalono złożoną przea PO ustawę o dotowaniu kolejnych 3 uczelni
        WST-F I Kraków ,oraz PWT w Warszawie i Wrocławiu, natomiast
        zgłoszony w tym samym czasie projekt ustawy o finansowaniu
        Prawosławnego Seminarium Duchownego do tej pory czeka na uchwalenie.
    • Gość: gośka w. Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.10, 03:43
      Lechowski i nieznajoma to para która ma wyłączność na rację.Oni najwięcej mówią o swojej uczciwości i niemoralności innych. Oboje bez żadnych argumentów,oskarżają tych co mają odmienne niż oni poglądy.
      Właśnie tacy ludzie zniechęcają do wypowiadania się na tym forum, gdyż ubliżają myślącym inaczej.
      Ale tak już jest,że najwięcej mówią ci co mają najmniej do powiedzenia i klepią to samo w kółko,do znudzenia.
      • Gość: mori Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.146.40.51.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.10, 08:40
        Potrafia tylko pouczac na tych kazaniach, ze sierpien miesiac trzezwosci
        a potem sie ich widzi pijacych piwko w restauracjach. to jest po prostu
        smieszne . po co gadaja na czystosci sexie przedmalzenskim jak sami nie
        sa swieci i maja na bokach dzieci. !!! a niech maja, tylko niech nie
        robia z normalnych ludzi jakis niewiadomo jakich grzesznikow. Sami
        siebie usprawiedliwiaja, ze celibat to teraz oznacza ze nie moga tylko
        brac slubu, a kobiety na boku.... czemu nie.
        • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 25.08.10, 10:42
          Kościół to ludzie, więc niech ludzie w formie podatku zadeklarują, który kościół popierają i finansują.Dziś płacimy na Kościół wielokrotnie. Raz z kasy państwa, która jest zasilana przecież z naszych podatków, drugi raz korzystając z usług Kościoła(opłacamy każdą czynność kapłana). Po raz trzeci, składając się na budowy kościołów. Kolejny raz, płacąc odszkodowania za majątki kościelne z naszych podatków. I tu zachodzi pytanie - ile z tych majątków Kościół kupił z własnych pieniędzy? Najczęściej bywało tak, że państwo dawało gratis działkę pod budowę, ludzie składali się na budowę świątyni i oczywiście plebanii, po czym z chwilą poświęcenia wszystko stawało się majątkiem Kościoła. Ale niezupełnie w pojęciu takim, że Kościół to wierni. Kościół powinien zrozumieć, że państwa, którego dług publiczny wynosi wg ostatnich danych ok.600 mld złotych, nie stać na to, aby spełniać jego wszelkie zachcianki.
          Lechowski często powołuje się na moralność wynikającą z Dekalogu, więc jak się ma ta moralność w obliczu zachłanności Kościoła? Czy moralne jest okradanie biednego społeczeństwa bez żadnych skrupułów w imię hipotetycznej istoty? Dlaczego, jeśli Bóg jest wszechmocny, nie sypnie on mamoną hierarchom, aby nieśli oni ewangelię swoim owieczkom bez ich strzyżenia?
          • Gość: mori Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.147.181.173.nat.umts.dynamic.eranet.pl 25.08.10, 12:40
            zgadzam się z przedmówcą o L. kosciol potepia ludzi ktorzy jakos
            zbladzili, potrafia prawic kazania, na spowiedzi uswiadamiaja cie co
            zle zrobiles, potrafia prawic kazania chciaz sami nie sa swieci. A
            pamieta ktos slynnego G.M z św. barbary..... ten to byl dopiero,
            ciekawe co teraZ Z nim....
          • Gość: kaziuk66 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.tktelekom.pl 25.08.10, 13:04
            Zalecam modlitwe bo chyba jesteście na sciezce nie mając celu.Nie dostrzegacie ,ze partie polityczne popierajace mordowanie nienarodzonych dzieci są finansowane z podatków katolików.To nie jest skandalem? To jest nowoczesne.Czyżby? . Poprawne politycznie.Nieprawdaż? Modlitwa zdecydowanie, modlitwa.Miłego dnia i zatrzymania sie na chwile,spojrzenia wstecz.Rachunek sumienia jak najbardziej odpoczywając po lipą
            • Gość: = + + + Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.120.* 25.08.10, 20:54
              Jak tylko Rząd zapowiada podniesienie podatkow lub zabranie czegoś
              obywatelom, momentalnie uruchamiają się przeciwnicy Kościoła
              sugerując ze to Kościół okrada obywateli. Brawo. Popieram Kaziuka i
              dodaję,że potrzebny jeszcze POST i JAŁMUŻNA. Pos by zlogi zmuzgu
              znikały a jałmuzna bo tylu powodzian w naszym rejonie jest w
              potrzebie. W ostateczności można pomóc przy sprzątaniu.
              • Gość: kartofel Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.10, 21:13
                W Polsce dla starszych ludzi, a już szczególnie w małych miasteczkach jedyna
                rozrywka jest pójście do kościoła. Gdyby zrobiono badania i spytano starszych
                ludzi kiedy byli w kinie, kiedy byli w kawiarni na kawie z koleżanką, kiedy byli
                w teatrze, kiedy były na pizzy, kiedy były na wczasach, czy były za granicą, a
                kiedy byli w kościele 90 % odpowiedzi była negatywna ale kościół miałby 100 %
                frekwencji. Za granicą starsi ludzie mają tyle rozrywek i zajęć że nie mają
                czasu na chodzenie do kościoła, a jak idą to raz na rok i kościoły w
                szczególności katolickie stoją puste. Radio co ma ryja bazuje natomiast na
                ludziach lekko upośledzonych którymi można manipulować i to oni tworzą bojówki
                Kaczyńskiego. Oni wierzą że Kaczyński i Rydzyk ich szanuje, a oni patrzą na nich
                jak na dostarczycieli kasy i głosów do urn wyborczych, a gdyby chociaż jeden
                poszedł do Kaczyńskiego po pomoc to dostał by kopa w d..pę. Dlatego w Polsce
                trudno jest tych ludzi przekonać że Kościół to pasożyt na zdrowym ciele, który
                blokuje wszelką modernizację , ponieważ wie że im ludzie lepiej wykształceni,
                znający świat tym bardziej zdają sobie sprawę że klechy to nieroby , które nic
                nie produkują , nie budują, nie dają nic co było by pożyteczne dla ludzi.
                Państwo płaci na seminaria duchowne które uczą przyszłych nierobów żyjących na
                koszt innych, natomiast studia które kształcą inżynierów, lekarzy,
                prawników,często są płatne, a to te szkoły kształcą nam ludzie niezbędnych dla
                naszego życia i rozwoju, a nie seminaria, gdzie zboczenia szerzą się w
                zastraszającym tępie.Dlatego najwyższa pora oderwać kościół od budżetu i od
                wszelkiej kasy państwowej tz.naszej.Wprowadzić w pierwszej kolejności podatek
                kościelny , przestać odprawiać msze na każdej uroczystości państwowej bo to już
                przekracza wszystkie normy, nawet zlot harcerski został okraszony mszą. Na
                obchody Solidarności na msze Śniadek chciał milion zł. od Tuska to już szczyt
                wszystkiego.

• Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 25.08.10, 21:31
                +++ Koniecznie, koniecznie zadbaj o swoje złogi mózgowe, żeby Twój muzg stał się mózgiem. A więc módl się, pość i nawet leż krzyżem...

I bacznie obserwuj, jak religijne brednie przestają być przewodnią siłą narodu polskiego.
            • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 25.08.10, 21:44
              Do Kaziuka. Przyznaję Ci rację. Partie nie powinny być dotowane z budżetu, tak samo i Kościół. Ale modlitwa nic tu nie pomoże. To leży w gestii sejmu i wybranych przez nas posłów, a nie Boga. Po prostu trzeba zmienić ustawy, ale nasi wybrańcy nie mają ochoty podcinać gałęzi na której siedzą.
    • Gość: racja Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 26.08.10, 09:25
      nie chce mi sie z Wami gadać..

nie słyszę dzwonów z kościelnej wieży, język mój nie zna smaku opłatka, usta nie znają modlitw pacierzy,nie jestem owcą z bożego stadka-Bulbulators
      a dodam jeszcze dobry kawałek; SKA-P - Crimen Sollicitationis (PL)
      • Gość: nie rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.10, 10:44
        W 1972 roku policja, brytyjskie władze oraz irlandzki Kościół zatuszowały udział
        katolickiego księdza Jamesa Chesneya w zamachu w Claudy w Irlandii Północnej, w
        wyniku którego zginęło dziewięć osób - ujawnił policyjny rzecznik praw
        obywatelskich Al Hutchinson w swoim raporcie, który omawia BBC.
        Okazuje się, że brytyjskie władze już kilka miesięcy po zamachu wiedziały, że
        katolicki ksiądz był odpowiedzialnym za zamach z lipca 1972 roku. Al Hutchinson
        w swoim raporcie ujawnił, że niedługo po zamachu doszło do spotkania Williama
        Whitelawa, odpowiedzialnego w rządzie brytyjskim za Irlandię Północną, z
        kardynałem Williamem Conwayem, prymasem Irlandii. Wkrótce po spotkaniu ksiądz
        Chesney został wywieziony za granicę.
        Dla rozmodlonych bezmózgowców typu L51,rea i wszystkim faryzeuszom którzy są
        pierwsi podczas komunii niby świętej akysz..
        • Gość: Andrzej Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.10, 15:21

Ręce umyli, kpią ze wszystkiego,
          I sianem tylko się wykręcają.
          Krzyż ich nie sprawa, więc mętnie bredzą,
          Bo co innego na głowie mają.

Kasa i władza, majątki ziemia.
          Dla nich się liczy. To rzeczy sedno!
          A sprawa krzyża całkiem im wisi,
          i co z nim będzie, im wszystko jedno!.

Drogę wskazują, szlak wytyczają,
          wszystkich dokoła - wciąż pouczają.
          A w oczach wielkie, jak dęby belki!
          to wciąż szczekają czarne kundelki...
        • Gość: rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 83.1.119.* 26.08.10, 22:09
          nie rea - chyba nie bardzo zrozumiałeś(-łaś) moje wpisy, skoro mnie wrzucasz do jednego worka z L51, który jest moim antagonistą w poglądach. Czytaj ze zrozumieniem.

Przykłady ingerencji KK w prawodawstwo:
          - pozaustawowe wprowadzenie do szkół lekcji religii;
          - ustanowienie, że ocena z tego przedmiotu brana jest pod uwagę przy obliczaniu średniej ocen;
          - ograniczenie nauczania w szkole nauki o człowieku i prokreacji;
          - wprowadzenie restrykcyjnej ustawy antyaborcyjnej pomimo sprzeciwu społecznego i 1,5 miliona podpisów pod żądaniem przeprowadzenia referendum w tej sprawie;
          - wprowadzenie utrudnień w dostępie do sądów w sprawach rozwodowych poprzez przeniesienie tych spraw z sądów rejonowych do sądów okręgowych;
          - ustanowienie Komisji Majątkowej - ustawa narusza między innymi konstytucyjną zasadę dwuinstancyjności, wyłącza transakcję spod kompetencji sądów, obraża zasady równości wobec prawa innych podmiotów. Poza tym nie został w tej ustawie przewidziany obowiązek zwrotu nakładów na rzecz skarbu państwa lub samorządów, jakie ponosiły przez lata na utrzymanie spornych nieruchomości;
          - ustawowa dotacja 40 milionów zł na budowę Świątyni Opatrzności Bożej w Warszawie (kasę tę ściągnięto z dotacji na rzecz Funduszu Ubezpieczeń Społecznych);
          - zapisanie w ustawie finansowanie z budżetu państwa katolickich wyższych uczelni nie przewidzianych w konkordacie.

Najwyższy czas odstawić KK od państwowego koryta. Ja i wielu innych nie ma ochoty łożyć na szamanów, aby mogli swobodnie ogłupiać religijnymi bredniami społeczeństwo.
          • Gość: kaziuk66 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.tktelekom.pl 26.08.10, 22:50
            Rea - żale ,pretensje itp. to prosze do Ustawodawy bo to przeciez nie Kościół uchwalał zmiany prawa.Owszem, zabierał głos w powyzszych sprawch ale dlaczego ma nie wyrazać sojej opini w sprawach w które dotykaja członków tego Kościoła.Demokracja ,wolnosc słowa chyba nie polega na tym,ze jedni moga zabierac głos a inni maja siedziec cicho.Nieprawdaż?
            • Gość: Tarzan Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: 80.48.174.* 27.08.10, 09:30
              PO pierwsze Kaziuku nie miej pretensji, że z podatków katolików finansuje się
              partię popierające aborcję, bo to, że ktoś w jakiś statystykach deklaruje się
              jako katolik nie jest jednoznaczne z tym, że całkowicie odrzuca aborcję.
              Kościół katolicki korzysta, bierze pełnymi garściami z pieniędzy wszystkich,
              popatrz na ulgi podatkowe, czy działalność komisji majątkowej.

Kościół prawa nie ustala, ale angażując się w politykę wpływa na polityków,
              którzy chcą zrobić Kościołowi dobrze...w ramach wdzięczności, ze strachu itd.

Jeśli używasz demokracji, jako argumentu, to ja to rozumiem i chętnie
              zaakceptuję...ale nie wybiórczo.
              Skoro księża mają mieć takie sama prawa jak ja, niechaj mają takie same obowiązki.

Zaprzeczysz, że są grupą uprzywilejowaną podatkowo? Nie tylko w zakresie swej
              działalności charytatywnej, bo wtedy jest to logiczne.

Zbyt wielu (nie wszyscy) trafiają do tego "zawodu" dla kasy. Popytaj tu i ówdzie
              i pomyśl, czemu taki, czy inny ksiądz jest w stanie bezdusznie wystawiać cennik
              usług, np. 800 złotych za odprawienie modłów podczas pogrzebu, czy słynne
              gregorianki modlące się za 900 złotych?

Ludzie z wiary uczynili największy biznes tego świata.

PS. Wierzę w najwyższego, ale instytucję kościelną mam w dupie. Wielu uważa to
              za sprzeczność ;)

• Gość: nie rea Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.08.10, 13:36
                do "rea" przepraszam że Cię wrzuciłem do worka razem z L51, nie zrozumiałem do
                końca twą intencję.Pozdrowionka wielokrotne dla Ciebie.
                • Gość: Andrzej Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.10, 13:58

O, co Wy się tu sprzeczacie,
                  zapisano w konkordacie.
                  A czy z księdzem,
                  czy bez księdza,
                  - grozi nam totalna nędza...
              • Gość: nikita Re: polski ksiadz = wiara IP: *.acanac.net 27.08.10, 20:21
                Wielu z piszacych tutaj ma racje. Ale co z tego wynika . Ano nic. Od
                dziesiecioleci wiecie ze kosciol to oszust i zlodziej, wiecie ze
                kaczynski to awanturnik i mowiac delikatnie idiota, wiecie ze kazda
                wladza jaka wam sprezentowala demokracja wystawila was do wiatru,
                jestescie narodem dziadow, bez przyszlosci, emerytur i nadziei. I co
                z tego ze to wszystko wiecie. Czy zostal zrobiony choc jeden malenki
                kroczek w kierunku by to zmienic. Nie zostal i problemem nie jest to
                ze jest zle i to w kazdej dziedzinie zycia spolecznego ale to ze nie
                ma zadnych szans na zmiane.Dlatego, bedziecie dalej narzekac dajac
                jednoczesnie na tace , chodzic na wybory i wybierac mniejsze zlo,
                bedziecie szukac chleba w swiecie, beda was poniewierac i oszukiwac a
                wam pozostanie narzekanie i wyklinanie na doktorow i pielegniarki bo
                to akurat wychodzi wam najlepiej. Moze przydalaby sie jakas dzuma
                albo cholera zeby troche potrzasnac tym sparcialym polskim narodem
                .Jeszcze pare lat i wsazystko zawali sie z wielkim hukiem. Nie macie
                nic swojego. Wszystko sprzedane. Przejadacie resztki pieniedzy jakie
                wam zostaly z grabiezy majatku narodowego. Pozyczacie gory pieniedzy
                zyjac z dnia na dzien. No dobrze ale to sie skonczy i co dalej. Oj
                glupi ten polski narod, glupi. Dobrze ze macie lechowskiego na forum,
                radio maryja i kaczynskiego bo ta droga choc humor macie darmo.
                • Gość: kaziuk66 Re: polski ksiadz = wiara IP: *.tktelekom.pl 27.08.10, 21:55
                  Jak przyjdzie dzuma albo cholera to bedzie trwoga i wszyscy poleca wówczas do Boga.Najlepiej to było widac w USA po 11 wrzesnia.Prawie nikt nie bedzie wówczas narzekał na księzy,Kościół,wiare katolicka tylko będą szukali pomocy modląc się "Pod Twoja obrone uciekamy sie" Twoja pogarda dla moich rodaków mnie przeraża.Niektórzy piszą tu,że jesteś Zydem.Jeśli to prawda tym bardziej mi smutno bo do tego Twojego narodu czuję dużą sympatie a za niektóre działania wrecz podziwiam i jestem pełen uznania.Nigdy bym nie napisał o Twoich rodakach w stylu którego Ty dałes tu przykład pisząc o moich.
                  • Gość: nikita Re: polski ksiadz = wiara IP: *.acanac.net 27.08.10, 22:17
                    Przeraza cie powiadasz, to ze nazywam rzeczy po imieniu czy to
                    jakich zwiazkow zdaniowych uzywam. Zlodziej to zlodziej i nie jest
                    wazne czy to polak , rusin, ksiadz czy zyd.

Napisz co takiego podziwiasz w narodzie polskim tylko prosze bez
                    ideologicznych dyrdymalow, czy katolickiej mowy na okraglo.

Kaziuk, skoncz z tym idiotyzmem o krolowej nieba, maria byla kobieta
                    jak kazda inna, zyla dawala d..y jozefowi, rodzila dzieci, potem sie
                    zestarzala i zwyczajnie zmarla. Nigdy nie zostala wzieta do nieba. To
                    jeden z soborow wymyslil ta bzdure, delegowal jej imie do nieba i
                    uczynil krolowa nieba. polacy jako narod o wybitnej religijnej
                    hipokryzji uczynil z niej krolowa polski, i swietuje jej tysiac imion
                    jak to w czasach wczesnego poganstwa bywalo. A moze sie myle ?

Nie ma zadnego znaczenia co o mnie myslisz, za kogo mnie uwazasz. nie
                    napisales ani jednego sensownego zdania, slinisz sie jak lechowski a
                    to o zydach a to o narodzie i takie tam duperele. Widzisz kaziuk zeby
                    napisac cos z sensem albo usosunkowac sie chocby do najwiekszego
                    idiotyzmu trzeba myslec, a ty nie myslisz , powielasz jedynie mysli
                    lechowskiego...ale czy mozna powielac samego siebie. Widac mozna.
                    • Gość: kaziuk66 Re: polski ksiadz = wiara IP: *.tktelekom.pl 27.08.10, 22:32
                      Spokojnej nocy nikita bo chyba jutro masz umówiona wizyte u lekarza do którego jak piszesz w innym watku chodziśz na umówione godzine gdzie nikt sie nie denerwuje, nie skarzy na ból,nie narzeka na lekarza spóźniajacego sie. My nad Wisła to jednak ciemnogród zasciankowość wręcz średnowiecze.Tylko dlaczego Cie to tak uwiera,denerwuje, przecież żyjesz w swiecie gdzie wszystko jest poukładane mozna by rzec - biblijny Eden
                      • Gość: kniaż dupydaj Re: polski ksiadz = wiara IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.10, 23:44
                        Były prymas Belgii Godfried Danneels zabiegał, by przypadek belgijskiego
                        biskupa-pedofila nie ujrzał światła dziennego, usiłując osobiście przekonać
                        ofiarę do milczenia - ujawniła dziś belgijska prasa.To kolejna odsłona skandalu
                        z tuszowaniem pedofilii w belgijskim Kościele katolickim .

Flamandzkojęzyczne dzienniki "De Standaard" oraz "Het Nieuwsblad" publikują
                        zapis rozmowy, jaką kardynał Daneels przeprowadził 8 kwietnia br. z dawną ofiarą
                        i jednocześnie krewnym ówczesnego biskupa Brugii Rogera Vangheluwe. Biskup jest
                        obecny na początku rozmowy, podczas której prymas kilkakrotnie namawia ofiarę
                        (40-letniego mężczyznę o nieujawnionej przez media tożsamości) do spokoju,
                        umiarkowania, zadowolenia się przeprosinami i wybaczenia.

Prosi także, by nie ujawniać skandalu przynajmniej do planowanego po roku
                        odejścia biskupa na emeryturę, by go nie "dyskredytować" w oczach opinii publicznej.

"Może lepiej byłoby poczekać do przyszłego roku - mówi kardynał. - Można także,
                        jak już ci mówiłem, poprosić o wybaczenie i wybaczyć". W rozmowie podkreśla
                        różnicę między "karą publiczną" a "karą prywatną" wobec biskupa. "Chcesz więc,
                        by sprawa została ujawniona?" - pyta Danneels. "Zostawiam tę decyzję
                        kardynałowi" - odpowiada mężczyzna.

Rozmowę zarejestrował bez wiedzy kardynała, a teraz ujawnił sam poszkodowany.
                        Każdy ksiądz i biskup powinien być wykastrowany .
                        Baby przestały by latać za świętym ciałem.
                        Odbyty ministrantów miałyby spokój.
                        • Gość: Tarzan Krytyka księdza = krytyka wiary Kaziuku? IP: 80.48.174.* 29.08.10, 11:55
                          Kaziuku,

Czy krytyka księży, czy nawet całego Kościoła jako instytucji wyklucza wiarę w Boga?

Dlaczego ludzi krytycznie wypowiadających się o klerze (przypominam, że są to po
                          prostu ludzie, zdarza się, że nieuczciwi, zboczeni lub głupi, jak w każdej innej
                          grupie społecznej, czy zawodowej, to nie są Święci)oskarżasz niemal o totalny
                          brak wiary?

Napisałeś:

<Najlepiej to było widac w USA po 11 wrzesnia.Prawie nikt nie bedzie <wówczas
                          narzekał na księzy,Kościół,wiare katolicka tylko będą szukali <pomocy modląc się
                          "Pod Twoja obrone uciekamy sie"

Cichnąca krytyka mogła być wynikiem "królowania" w mediach innych tematów, wtedy
                          ważniejszych, ale co najważniejsze porównaj tę swoją wypowiedź z tematyką tego
                          wątku i wypowiedziami.
                          Krytykuje się księży? Tak.
                          Krytykuje się Kościół? Tak.
                          Krytykuje się tu wiarę? Nie.
                          Jeśli nie jesteś dewotem, dla którego wiara w Boga, to uwielbienie i ślepe,
                          bezmyślne i bezkrytyczne traktowanie ludzi związanych z Kościołem, to rozumiem
                          Twe wypowiedzi.

• Gość: Andrzej Re: Krytyka księdza = krytyka wiary Kaziuku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 14:03

Nie w tym pierwsza chwała Panu,
                            Że mu dzwonią z Watykanu,
                            Że w Piotrowej bazylice
                            Pyszną ma stolicę.

I nie temu Pan odwdzięczy,
                            Co nad swiętą księgą ślęczy,
                            I nie temu się pokaże
                            Matka Boska w tęczy.

Ale temu, który w trwodze
                            Widzi ciemność na swej drodze,
                            Temu wskaże srebrną gwiazdę,
                            Temu poda wodze.

Bo dopiero niebo pęka,
                            Kiedy wielki grzesznik klęka;
                            Wtedy radość wśród aniołów,
                            Wtedy Pańska ręka.

• Gość: znajoma Re: Krytyka księdza = krytyka wiary Kaziuku? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.10, 14:28
                              Spisałam słowa tego wiersza, bo jestem zachwycona.Pozdrawiam i życzę
                              miłej niedzieli.D:)
                              • Gość: berecik moherowy Re: Krytyka księdza = krytyka wiary Kaziuku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.10, 09:22
                                Krytyka kościoła to krytyka wiary?
                                na transformacji ustrojowej najwięcej skorzystał KRK

- otrzymał nieograniczony dostęp do wszystkich instytucji państwowych(wszędzie
                                kapelan na państwowym etacie lub ,,kropidło" odpłatne) ;
                                - ,,odzyskał" niezliczone majątki (obiekty i ziemię) po przeliczeniu do ceny
                                rynkowej za przysłowiowy bezcen jak żadna inna instytucja i grupa społeczna;
                                - wlazł cwanymi zabiegami do szkół za darmochę;
                                - stosuje bardzo ekspansywny i brutalny atak by pozyskać jak największe pola
                                wpływów, co oczywiście ma dać wszelkiego rodzaju profity materialne;
                                - i jeszcze wyciąga łapę do Owieczek i Skarbu Państwa po co się da i kiedy się
                                da, a drzwi katakumb się nie domykają od ilości zgromadzonych w różny sposób
                                bezcennych rzeczy .
                                Jak to ma się z wiąrą w p.B
                                • sp1962 Re: Krytyka księdza = krytyka wiary Kaziuku? 31.08.10, 09:49
                                  ja bym dodał: uczelnie katolickie w odróżnieniu od świeckich
                                  błyskawicznie "produkują doktorów, dr habilitowanych. Habilitację
                                  uzuskuje się tam w większości wieku 40 lat. Te kadry mogą niebawem
                                  zdominować mniejsze uczelnie świeckie, co widać wykładają przedmioty
                                  świeckie i trudno sobie wyobrazić żeby to się nie łączyło z
                                  propagowaniem ideologii jednej religji.
                                  • Gość: Bolek Re: Krytyka księdza = krytyka wiary Kaziuku? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.08.10, 10:05
                                    No zamieniliśmy socjalizm , na watykanizm. Solidarność nas oszukała, obiecywali
                                    wolne, demokratyczne, nowoczesne państwo, a zrobili nam pół demokratyczne
                                    państwo watykańskie. Komuna rządziła 40 lat i upadła, może watykanizm upadnie
                                    wcześniej . To od rodziców zależy czy chcą aby ich dziecko chodziło na zacofana
                                    religie , czy zamiast zacofania i ciemnoty uczyła się rzeczy przydatnych do
                                    życia i dającym im póżniej dobry start do dorosłego życia. KLECHOM TRZEBA
                                    POWIEDZIEĆ GROMKIE NIE !!! USTRZEŻEMY WIELE DZIECI PRZED PEDOFILIĄ , SZCZEGÓLNIE
                                    W MAŁYCH MIASTECZKACH . Tylko że nasi ala politycy boją się sukienkowych i nie
                                    ma odważnego który by ukrócił im przyssanie się do kasy.Dlatego przez najbliższe
                                    20 lat nic się nie zmieni.
    • sp1962 Re: kto zwycięży ksiądz czy wiara w boga ? 01.09.10, 22:36
      bp. sławoj leszek głódż uczestnik rocznicy solidarności w swym
      kazaniu mówił: o masie upadłościowej choć raz powiedział prawdę w
      oczy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka