Gość: Jelizawieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 20:12 wiadomosci.onet.pl/swiat/rzad-usa-wzywa-polske-do-restytucji-mienia-zydowsk,1,4212617,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karrambello Re: Złote żniwa 16.03.11, 20:42 Gdyby chodziło o polskie mienie w Izraelu - inaczej byście śpiewali. Z drugiej jednak strony domaganie się zwrotu mienia po tylu latach jest krzywdzące dla pokoleń Polaków, które osiedliły się na tych majątkach. Moim zdaniem sprawa "nieco" przedawniona. Jak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Jak wszystkim to wszystkim, albo nikomu. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.03.11, 21:28 Cóż, rząd zwraca majątki kościołowi, właścicielom prywatnym to czemu nie Żydom, którzy też byli obywatelami RP. Jak wszystkim to wszystkim, albo nikomu. Sprawa nie jest prosta. Jestem za ew. zwrotem w naturze, tam gdzie to nie koliduje z rozsądkiem. Płacenie odszkodowań to już raczej niekoniecznie, chyba że w jakiejś symbolicznej wysokości i na raty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: benny Re: Jak wszystkim to wszystkim, albo nikomu. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 10:07 do olo: rząd nic nie zwraca prywatnym właścicielom, chyba że przegra sprawę w sądzie i musi coś spadkobiercom oddać. I nie ma tu nic do rzeczy narodowość spadkobiercy. 10 lat temu, pewien pan, żyd, z New Yorku usłyszał, jak papież w Wadowicach powiedział, do kogo należała kamienica w której jego rodzice wynajmowali mieszkanie. Ponieważ miał to samo nazwisko, wystąpił o oddanie kamienicy i została mu ona oddana, potem odkupiła ją od niego kuria krakowska. Natomiast żądania organizacji hollokaustu z USA są takie, że jak cokolwiek , kiedykolwiek należało do wyznawcy religii mojżeszowej, to znaczy że należało do całego plemienia i trzeba to im oddać. Mimo, że nie ma żadnych spadkobierców. Zapytajmy teraz, co prawo mówi o w sytuacji, gdy nieruchomość zostaje bez spadkobierców. Czy jeżeli zmarłym był katolik to należy do Watykanu? Czy jeżeli właściciel był prawosławnym to do cerkwi moskiewskiej?. Czy jeżeli mahometaninem to do kalifatu Arabii Saudyjskiej? To czemu nieruchomość pozostawiona bez spadkobierców przez żyda ma należeć do jakiejś organizacji żydów amerykańskich?. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wyzysk Re: Jak wszystkim to wszystkim, albo nikomu. IP: *.tktelekom.pl 18.03.11, 12:34 Kościół nie został zabity ani nie uciekł za granicę.Obywatele Polski, pochodzenia żydowskiego, zostali wymordowani przez Niemców całymi rodzinami. W posiadłościach nie został nikt, takie własności nie miały również spatkobierców.Majątki więc przejęło państwo.Domy zamordowanych obywateli,zostały zasiedlone przez innych obywateli polskich.Czy tak trudno to zrozumiec?Była wojna,którą wypowiedział Adolf Hitler(brat Żydów).Jeżeli właściciele posiadłości,zostali zamordowani i spadkobiercy również to jakim prawem obywatele amerykańscy wyciągają ręce po spadek? Czy USA już tak ma sę żle,że chce pieniadze od Polaków?Wojna nie była z mojej winy( mam trzydzieści lat)niby to dlaczego nadal ma mnie niszczyc przeszłośc,w której nie brałam udziału.Kategorycznie sprzeciwiam się takim zakusom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaziuk66 Re: Złote żniwa IP: *.tktelekom.pl 16.03.11, 22:11 Jakoś dziwnie zamilkli Ci co na tym forum wychwalali system który doprowadził to takiej niesprawiedliwości. Co kochani proponujecie tym którym mienie zostało zagrabione przez system stworzony przez waszych idoli. Jakieś propozycje zadośćuczynienia a może uważacie,że to była dziejowa sprawiedliwość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jelizawieta Re: Złote żniwa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.11, 08:24 wiadomosci.onet.pl/kraj/polska-zaplaci-slony-rachunek-rzad-akceptuje-grabi,1,4212734,wiadomosc.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juzek Re: Złote żniwa IP: 80.50.60.* 17.03.11, 09:56 Cytat z kolegi z innego działu tego forum: "Wzywam rząd USA aby oddał ziemię skradzioną Indianom, zaś rząd Izraela by oddał ziemię zrabowaną Palestyńczykom. Tel-Aviv dodatkowo niech odda nielegalnie wybudowaną broń jądrową, bo ze skradzionej z niemieckiego statku rudy uranowej, zaś wspólnie niech wypłacą odszkodowania zarówno zgładzonym autochtonom amerykańskim, jak i wymordowanej ludności palestyńskiej. Kiedy moim żądaniom stanie się zadość obiecuję, że z najwyższą uwagą i troską pochylę się nad żądaniami judeo-jankeskiego rządu US&A i jego zbrojnego ramienia na Bliskim Wschodzie, Izraela!" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ela Re: Złote żniwa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.11, 10:12 żarty można wypisywać, ale jak Polacy dalej będą odmóżdżani przez tvn i G.no Wyb to za dwa lata nastąpi rozbiór Polski. Głosujcie dalej na PO i SLD i popierajcie obecnego prezydenta. Już mam pierwszą damę z podwójnymi korzeniami: pochodzi z rodziny żydowskiej i ubeckiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prl Re: Złote żniwa IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 10:28 mercurius.myslpolska.pl/2010/12/stalinowski-rodowod-pierwszej-damy/ Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Złote żniwa 17.03.11, 13:27 Ciekawe sa kulisy o tym jak TV Bialoruska przygotowywala program z udzialem klamcow Grossow. wpolityce.pl/view/8631/ks__Tadeusz_Isakowicz_Zaleski_Gross_krzyczal_za_mna_na_korytarzu__ze___uwaga____pojde_do_piekla.html .. ..a tutaj owa audycja www.tvp.pl/publicystyka/tematyka-spoleczna/mam-inne-zdanie/wideo/15032011/4149455 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prl Re: Złote żniwa IP: *.adsl.inetia.pl 17.03.11, 17:18 Oto jeden tylko przykład, gdzie Polska oddała przedwojenne mienie żydowskie… Żydom… Szpital żydowski w Warszawie, który nie został zburzony przez Niemców w czasie okupacji Warszawy jak i po wojnie komuniści nie dali rady go zdewastować … ba nawet wyremontowali i szpital wspaniale działał z pożytkiem dla mieszkańców Warszawy… Niestety… gmina żydowska z Warszawy przejęła mienie żydowskie i stał się cud!... Żydzi… dobrze działający szpital… po przejęciu… wyburzyli!... Personel lekarski jak i pielęgniarki zwolnili… a zatrudnili firmę, która sprawnie dzień i noc rozburzała wyremontowany szpital!... Komu wolno, temu wolno… ten może wyburzać… oszukiwać i kraść w żywe oczy!!!... A Ty Polaku?... płać 65 mld dolarów!... I oddawaj mienie żydowskie... a oni już wiedzą jak burzyć… i co jest potrzebne w miejscach, gdzie leczyli się chorzy i nie tylko… Supermarkety… kina i inne ważne sklepy dla bogacenia się bogatych rodzin żydowskich pochodzących z USA!... „Wyburzymy naszej babci domek cały Domek cały, domek cały I kalosze, i bambosze, i sandały Jeszcze dziś, jeszcze dziś, jeszcze dziś” Poniżej skandaliczny film ukazujący działanie gmin żydowskich… Cz.1: www.youtube.com/user/jszemper#p/u/2/7Dc984wPLYQ cz.2: www.youtube.com/user/jszemper#p/u/1/xPoF0nnsFY4 cz.3: www.youtube.com/user/jszemper#p/u/0/E5Fxn_NLFtI Trzeba odżydzić Polskę... nie ma innego wyjścia... od trzeciego pokolenia... odsunąć od władzy państwowej... Na zasadzie mniejszości narodowej przyznać dwa mandaty w sejmie, a resztę wywalić na zbity pysk... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rasista Re: Złote żniwa IP: *.tktelekom.pl 18.03.11, 13:24 Czy ja jestem jasnowidzem?Wiedziałam,że tak będzie i tego bardzo się bałam, przed nimi przestrzegałam,mówili mi,że jestem "rasista"Oni są wredni im nie wolno zaufac,nie wolno ulegac, nie wolno dac się przekupic.Oni są bezwzględni, dla nich nie ważny jest człowiek NAJWAŻNIEJSZE SĄ PIENIĄDZE.Gross nas ośmiesza,żeby wzbudzic w nas poczucie odpowiedzialności i wydoic pieniądze-odszkodowanie.Nienasyceni,pazerni.Było minęło nie naszą winą jest wojna, nie my jesteśmy winni wojnie.Wojna niszczyła ich i nas.Nie zaglosuję na kogos kto ma ich wygląd. Odpowiedz Link Zgłoś