Dodaj do ulubionych

Polak wszechczasow

21.05.12, 17:33
Nikita moze zaglosowac na swojego a tarzan tez moze sobie wybrac pomiedzy rotmistrzem Pileckim a Kazimierzem Wielkim
polakwszechczasow.pl/
Obserwuj wątek
    • Gość: szczegół Re: Polak wszechczasow IP: *.smsiarkowiec.pl 21.05.12, 19:48
      wszech czasów; uzasadnienie Rady Języka Polskiego: [...] w języku polskim nie ma wyrazu wszechczasy (choć są w nim wyrazy wszechświat i wszechmoc, a słowniki notują jeszcze kilkanaście innych analogicznych zrostów) ani wszechczas. Było niegdyś wyrażenie wsze czasy, które do dziś pozostało tylko w skostniałych połączeniach: po wsze czasy (tzn. 'na zawsze') i ktoś (np. sportowiec, polityk, poeta itp.) wszech czasów, tzn. uznawany za najlepszego w swojej dziedzinie. Dlatego zmiana pisowni z obowiązującej: wszech czasów na nową wszechczasów nie ma uzasadnienia."
      • lechowski51 Re: Polak wszechczasow 21.05.12, 21:00
        Skoro tak ustanowila Rada....to bede sie stosowal.
        • Gość: Ika Re: Polak wszechczasow IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.12, 21:12
          Lechosiu jeżeli chodzi o bandytów to ''Łupaszka" Można go śmiało do tej grupy zaliczyć.
          I konkurencji raczej mieć nie będzie.
        • Gość: Tarzan Re: Polak wszechczasow IP: *.flash-net.pl 21.05.12, 22:24
          > Skoro tak ustanowila Rada....to bede sie stosowal.

To może zastosuj się do ustalonej pisowni w języku polskim?

Bo wiesz... "bede", a "będę" robi różnicę ;)

Polak, szczególnie dumny ze narodowości, spuścizny wieszczów ... ją widzi ... tzn te różnicę, nie roznice.

• Gość: Tarzan Re: Polak wszechczasow IP: *.flash-net.pl 21.05.12, 22:30
            A głosować nie będę, bo na poważnie wybór byłby zbyt trudny, a tak ... zbyt trywialny, loteryjny ;)

No musisz zewrzeć szeregi, by Kaczyńskiego wywindować chociaż powyżej Anny Jantar. ;)

Kiedy ktoś doda Dodę?
            • Gość: nikita Re: Polak wszechczasow IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 22.05.12, 01:22
              Proponuje Nikodema Dyzme, postac wprawdzie fikcyjna ale oskonale odzwierciedla intelektualne mozliwosci przecietnego Polaka.
            • Gość: łautor Re: Polak wszechczasow IP: *.vm.okeanos.grnet.gr 22.05.12, 03:31
              ta un pisze z łotykanu a tam ni ma polskowych znaków
              • Gość: wicek Re: Polak wszechczasow IP: *.smsiarkowiec.pl 22.05.12, 06:31
                A słynny Lechowski ze stalinowsko-lewackiego rocznika 51 to pies ? Ja głosuję na Lechosia, który jak nikt inny potrafi kota obracać ogonem !
                • Gość: kris Re: Polak wszechczasow IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 22.05.12, 17:03
                  Dla mnie - Wielce Czcigodny Poseł Prawa i Sprawiedliwości Jan Tomaszewski.
                  • lechowski51 Re: Polak wszechczasow 23.05.12, 22:24
                    Tomaszewski moim zdaniem byl najwybitniejszym polskim bramkarzem a Polakiem?.Zaglosowalem sobie na Dmowskiego bo mi duchowo i intelektualnie najblizszy.
                    • lechowski53 Re: Polak wszechczasow 24.05.12, 09:26
                      Jaka szkoda, Mój Starszy Bracie, że nie jest to głosowanie na Ziemianina Wszechczasów. Wówczas pokazałbyś wszystkim lewakom dlaczego już w dzieciństwie prosiłeś by mówić do ciebie "mój ty mały Adolfku"
                      • lechowski51 Re: Polak wszechczasow 24.05.12, 17:21
                        Na kursach WUML-u uczyli towarzysza ze Lenin to wielki czlowiek a Dmowski to faszysta.Nauczyli Cie rowniez ze niepodleglosc odzyskalismy dzieki R.Luksemburg i dzielnym towarzyszom z IV Miedzynarodowki?!
                        • Gość: kris Re: Polak wszechczasow IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 24.05.12, 18:57
                          Lechowski, uczęszczałeś na WUML ? Gratulacje. Nie dało się załapać na WSNS przy KC PZPR?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka