Dodaj do ulubionych

Pytanie od wezyra!

IP: *.play-internet.pl 06.01.13, 11:17
Bardzo proszę was w kontekscie tego co się dzieje aktualnie w naszym kraju o pomoc w zrozumieniu tematu !
Otóż niejaki p.G brał łapówki no i dostał co mu się należało !
I tu moje pytanie-czy ksiądz chodzący po kolędzie który bierze koperty -to już nie jest łapówka i w taktownie wyjaśniony sposób przyjęcie korzyści w podziękowaniu za posługę
Przecież nigdzie tego nie zgłasza że dostał i ile!
Pytam bo sąsiad mnie obarczył dziś takim tematem i zgłupialem!
Dzięki za konstruktywne odpowiedzi!
Obserwuj wątek
    • Gość: katolik Re: Pytanie od wezyra! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.01.13, 11:35
      Polska to jest taki dziwny kraj, że księżom można dawać, nawet bez koperty.
      • Gość: katolikowi Re: Pytanie od wezyra! IP: *.tsm.tarnobrzeg.pl 06.01.13, 13:35
        Dając kopertę z ofiarą na kościół robisz to dobrowolnie. Nie dając ordynatorowi lub nawet pielęgniarce na sali pooperacyjnej ryzykujesz, że będziesz miał opiekę darmową czyli żadną. Byłem kilka lat temu na operacji w szpitalu w jednym z okolicznych miast i uwierzyłem, że NFZ za mnie płaci to ja nie muszę. Pielęgniarki nie dodały mi środka przeciwbólowego do kroplówki i przez 4 godziny cierpiałem katusze. Dopiero po zmianie pielęgniarek pojawiła się młoda dziewczyna, która wstrzyknęła coś do kroplówki i po 10 minutach bóle ustały. Teraz wiem, że najpierw idzie się na prywatną wizytę do ordynatora a przed operacją trzeba "poprosić" pielęgniarki o opiekę po zabiegu. W kościele zaś jeśli nie rzucisz na tacę lub nie dasz koperty to co ci ksiądz zrobi, nasika na wycieraczkę? Zaręczam, że nie.
        • Gość: e_ko Re: Pytanie od wezyra! IP: *.flash-net.pl 06.01.13, 14:54
          Taki temat w święto! Mamy tutaj do czynienia z kolejnym brutalnym atakiem na Kościół!
          • lechowski51 Re: Pytanie od wezyra! 06.01.13, 15:43
            Złodziej Garlicki zgarniał za swoje "usługi" świadczone w zakładzie utrzymywanym przez wszystkich podatnikow ogromne sumy.Wspolnoty katolickie utrzymują kościoły,sierocińce,hospicja itd z dobrowolnych datkow wiernych.A datki te to klika lub kilkadziesiat złotych.Idąc do kościoła nikt nie sprawdza czy dałeś na ofiarę.Natomiast zabiegi wykonywane przez złodzieja Garlickiego były uzależnione od tego ile dałeś.
            • Gość: WOŚP Re: Pytanie od wezyra! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 06.01.13, 23:15
              Dlatego popieram WOŚP Jerzego Owsiaka!
              • lechowski51 Re: Pytanie od wezyra! 07.01.13, 16:57
                Robta wiec co chceta i mordujcie razem z Owsiakiem staruszki ktore tylko niepotrzebnie obciążają fundusze NFZ.
                • Gość: PopieramWOŚP Re: Pytanie od wezyra! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 07.01.13, 20:40
                  Mam nadzieję "być zamordowanym" w wybranym przeze mnie momencie, czyli mieć prawo do godnej śmierci na własne życzenie!
                  I co ma do tego NFZ? NFZu nie popieram! Ciebie też! Nigdy. Nie myśl za mnie, myśl za siebie!
                  • historiopatolog Re: Pytanie od wezyra! 07.01.13, 21:03
                    Z tematyki spraw poruszanych na forum, z używanego słownictwa i argumentacji wniosek że mili państwo mają nie wąsko pojebane w główkach. Tak trzymać. Jak nie jest mądrze niech choć będzie wesoło.
                  • lechowski51 Re: Pytanie od wezyra! 07.01.13, 21:07
                    Znow o mnie a nie o meritum!Prawdopodobnie inaczej nie umiesz,choć musze cie pochwalic bo przestałeś mnożyć pytania.
                    Zamorduja Cie wbrew Twojej woli,bo uznają,że cierpisz,bo nie mozesz już fakować i lajkować na fejsie a wiec Twoje życie straciło sens,bo przestałeś być fajnopolakiem.W fajnej postepowej Polsce,będą mogli żyć tylko szczęsliwi,zdrowi i zadowoleni z rzadow PO,ktora bedzie rzadzic 125 lat.
                    • ja-tarzan Re: Pytanie od wezyra! 07.01.13, 23:24

- "A co może im wpaść do głowy? Ano, że Owsiak zbiera kasę, by ci babcie zamordować!"

- "Jak kazdy lewak,wpierw stawisz teze a pozniej sam z nia sie rozprawiasz. "
                      ...
                      - "Robta wiec co chceta i mordujcie razem z Owsiakiem staruszki ktore tylko niepotrzebnie obciążają fundusze NFZ. "

... aż chciałoby się powiedzieć "a nie mówiłem?" ;)
                    • Gość: fajnoPolak Re: Pytanie od wezyra! IP: *.rzeszow.hypnet.pl 08.01.13, 00:27
                      Szanowny lechowski51
                      Pochwała jakby niezasłużona. Służę pytaniem: A jakie było meritum? Czy w ogóle jakieś było? Dlatego wolę o Tobie, bo takie idywiduum rzadko można spotkać.
                      No tak, pytań może było zbyt wiele, ale odpowiedzi w ogóle nie było!
                      Muszę Cię rozczarować, z facebooka w ogóle nie korzystam i nie zamierzam. Widzisz, jaki jestem przebiegły? Coś Ci się chyba pomyliło, ale ten typ tak ma!
                      Fajno Polakiem (Polak należy pisać z dużej litery) nigdy nie byłem, ale w związku z tym moje życie w najmniejszym nawet stopniu nie straciło sensu!
    • Gość: polonista Re: Pytanie od wezyra! IP: 80.50.63.* 08.01.13, 14:33
      Tego nikt nie ogarnie łapówka w postaci koperty dla kleru jest tym czymś jak poranna kawa lub śniadanie tutaj nie ma mocnych ! pasterze w czarnych sukienkach tak omamili ludzi że najwyższy sąd zbaranieje bo się boi przez to że zaraz dzieciaka lub wnuka trzeba dać do chrztu - jak potem wygląda wobec sąsiadów jest krytykowany więc co robi daje do chrztu czy ślubu nakładając sobie kaganiec wypłaty co łaska jakieś pięć stów za posługę i to w dzisiejszej naszej Polsce jest ok !
      To teraz przeliczcie chirurg zarobił w niecałe trzy miechy 17-tyś a ksiądz za wszystkie datki komunie ,pogrzeby,chrzty,wypominki,etc zarobi jakieś 27-tyś przez prawie trzy miechy ,płaci tak jak wszyscy podatek-nie !ma tylko ryczałt a reszta to nie łapówy?
      • mar1mar1 Re: Pytanie od wezyra! 08.01.13, 18:12
        Łohohooo, to ten ksiądz pewnie był chirurgiem i polonistą równocześnie!
        • historiopatolog Re: Pytanie od wezyra! 08.01.13, 19:21
          A ja nie mam problemu z klerem. Nie chodzę do kościoła, nie uczestniczę w żadnych kościelnych uroczystosciach, nie byłem ochrzczony, nie byłem u pierwszej komuni, nie mam ślubu kościelnego, umrę bez obecności księdza i nie zamierzam zapraszać kapłana na swój pogrzeb, mam juz zleconą kremację a z prochami niech sobie zrobia co chcą; w końcu to jakis kilogram szarego pyłu ktory należy do wszechświata bez względu na to co z tym pyłem sie stanie. Oczywiście wierzę w boga.
          • ja-tarzan Re: Pytanie od wezyra! 08.01.13, 19:59
            >>Oczywiście wierzę w boga.

Drogi Historiopatologu,

Wg moich adwersarzy w tego typu dyskusji, takie zdanie w świetle wczesniejszych jest z gruntu nieprawdziwe.
            Bo dowodem Twojej wiary w Boga nie jest oświadczenie, szanowanie ludzi, przestrzeganie Dekalogu, czy czytanie Biblii.

Dowodem na Twoje lewactwo jest fakt, że do kościoła nie chodzisz, ignorujesz ustanowione przez hierarchów doktryny i krytykowanie czegokolwiek z kościołem związanego.

Jeśli jeszcze napiszesz tu, że masz jakieś wątpliwości wobec boskości Rydzyka, to już jesteś ugotowany.
            ;)

jesli
    • Gość: wezyr Re: Pytanie od wezyra! IP: *.play-internet.pl 08.01.13, 20:55
      Ech co by nie napisać większość robi z tego wątek polityczny
      Co do reszty wypowiedzi nic już nie wiem bo nikt nie udzielił mi odpowiedzi
      No ale dzięki że ktoś chciał chociaż skreślić parę słów!
      Wydaje mi się iż temat poruszony w wątku jest jasny a tu niestety albo ja zawaliłem pisząc niezrozumiale albo ktoś unosi się ponad swoją wizję człowieka stąpającego po tej ziemi!
      Jeszcze raz dzięki!
      • ja-tarzan Re: Pytanie od wezyra! 08.01.13, 21:17
        > Co do reszty wypowiedzi nic już nie wiem bo nikt nie udzielił mi odpowiedzi

No nie, jakaś odpowiedź była.

Dodałbym, że moim zdaniem absolutnie znamion łapówki koperta nie wyczerpuje. Jedynym wspólnym elementem jest koperta.

Bo:

a) zapraszać / wpuszczać księdza nie musisz, a do szpitala w pewnych sytuacjach zmuszony jesteś iść.
        b) nawet jak wpuścisz, czy zaprosisz nie musisz dawać pieniędzy. A brak datku nie powoduje zmiany Twej sytuacji - inaczej niż w przypadku "obejścia" kolejki do operacji, czy lepszego traktowania w ramach "lekarskiej łapówki"
        c) tak naprawdę w ogóle nie czujesz potrzeby "przekonywania" księdza "łapówką", by cokolwiek dla Twej korzyści zrobił ... no chyba, że mieć na myśli rozmowę, czy wspólna modlitwę ... no ale to znów - na upartego - łatwiej do zapłaty za usługę, niż do łapówki łatwiej porównać.
        d) kwestia zgłaszania wysokości datku nie ma znaczenia, wszak w wielu przypadkach rozliczeń fiskusowych nie musi podawać się wysokości "pojedynczej transakcji"
        • Gość: wezyr Re: Pytanie od wezyra! IP: *.play-internet.pl 08.01.13, 21:27
          No w sumie! masz trochę racji
    • Gość: żak Re: Pytanie od wezyra! IP: 80.50.63.* 11.01.13, 15:08
      u mnie był wczoraj i dostał psikusa bo cukierków nie miałem

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka