Dodaj do ulubionych

Przepisujmy się na Machów

03.01.15, 09:22
Proponuję w ramach protestu wobec lekarskiej kliki, która zamknęła przed pacjentami swoje gabinety byśmy wszyscy od poniedziałku składali deklaracje w przychodni w Machowie.
Obserwuj wątek
    • 4vardtramp Re: Przepisujmy się na Machów 03.01.15, 11:02
      No lekarze kochani dlaczego czuję się niezręcznie przychodząc po skierowanie na badania okresowe? Tworzycie fałszywą atmosferę krzywdy nawet przy skierowaniu na badania krwi . Powszechnie wiadomo, że im mniej rodzinny wystawi skierowań, tym więcej mu w kieszeni zostaje. A chory w końcu sam sobie zapłaci (drugi raz).
      Lekarz prześpi dyżur na pogotowiu - 2000 zł za dobę! Niejeden pasek "zarobionego po pachy" doktora
      opiewa na kwoty powyżej 50 tys. miesięcznie!
      Średni personel niejednokrotnie o wiele sprawniejszy (bo ma praktykę) dostaje 10 razy mniej. Przychodzi taki bufon otolaryngolog z gumą do żucia w ustach na dyżur i plama! Nawet wykresu EKG rozczytać nie potrafi! A zastrzyk? Książę od tego ma pielęgniarki. Może i dobrze bo sam by igłę zgiął i zemdlał.
      Czy wywalczycie coś czy nie, dla pacjentów rzeczywistość 2015 będzie taka sama - Nadal Czarna Dupa.
      W mojej ocenie degrengoladę rozpoczął skokiem na kasę zezowaty minister w rządzie Millera - Łapiński. To on zniszczył dobrze działające Kasy Chorych i wprowadził ideę NFZ. Obecnie z powodu wykonania planu ratowania życia(?) od dwóch miesięcy sale operacyjne stoją puste a chorzy na tak modne w kręgach rządowych nowotwory czekają z operacjami na nowy rok! Dantejskie sceny w onkologicznych przychodniach to nie mit! To urzędowo wprowadzony cywilny holocaust!
    • exkol Re: Przepisujmy się na Machów 03.01.15, 13:54
      To co napisałeś jest tak głupie, że za komentarz polecam Tobie i podobnym obejrzenie rysunku Andrzeja Mleczki: www.granice.pl/ksiazka,obywatelu--nie-pieprz-bez-sensu-rysunkowa-lista-przebojow,285448

Były pacjent przychodni w Machowie.

• jk471 Re: Przepisujmy się na Machów 03.01.15, 17:54
      W cieniu zawirowań z lekarzami przemknął jakoś fakt, że teraz do dermatologa i okulisty znowu trzeba mieć skierowanie. To w wielu przypadkach będzie oznaczać, że lekarze rodzinni zamiast kierować do w/w specjalistów będą sami leczyć. Dermatolog to rozumiem, ale okulista? Ilu jest lekarzy rodzinnych znających się na okulistyce? Ten sprytny ruch kabaretowego ministra Arłukowicza sprawi, że kolejki do specjalistów się statystycznie skrócą.
      • ja-tarzan Re: Przepisujmy się na Machów 03.01.15, 22:06
        "W cieniu zawirowań z lekarzami przemknął jakoś fakt, że teraz do dermatologa i okulisty znowu trzeba mieć skierowanie. To w wielu przypadkach będzie oznaczać, że lekarze rodzinni zamiast kierować do w/w specjalistów będą sami leczyć."

Kij ma dwa końce.

1. Lekarze pierwszego kontaktu są zmuszeni do przyjmowania pacjentów tylko po to, by wypisac skierowanie.

2. Mogą jednak odciążyć specjalistów w przypadkach nie wymagających interwencji specjalisty, tak, by do dermatologa nie latać z każdym przypadkiem wysypki, a i zadrę w oku przez dekady byle felczer wyciągał, że o jakichś pospolitych niepodrażnianych, które wielu samodzielnie "leczy" choć nakrapiając oczy "sztucznymi łzami" po 15 godzinach gry na komputerze ;)
        • exkol Re: Przepisujmy się na Machów 04.01.15, 08:49
          Nie zgadzam się z opinią ja-tarzan pkt 2. Przed laty powiedziałem lekarzowi 1 kontaktu, że mam zaczerwienioną skórę na głowie i mnie w tym miejscu swędzi. Lekarz wypróbował kilka maści i sprayów ale nie pomogło i w końcu skierował mnie do dermatologa. Dermatolog kategorycznie kazał odstawić dotychczasowe leki i stwierdził, że w początkowej fazie wystarczyłby szampon leczniczy. Tak się znają lekarza rodzinni na dermatologii. Jeśli chodzi o okulistę to chodzę co pół roku na mierzenie ciśnienia w gałkach ocznych a przy okazji pani doktor sprawdza też inne parametry. Przez ostatnie lata nie widziałem pacjentów z zadrą w oku lub potrzebujących "sztucznych łez". Są to w większości pacjenci z jaskrą, zaćmą, choć bywają też matki z małymi dziećmi, którym też lekarz rodzinny nie pomoże. Uważam więc, że skierowania do dermatologa i okulisty to jest kolejny idiotyczny pomysł władzy.
          • ja-tarzan Re: Przepisujmy się na Machów 04.01.15, 14:14
            >Nie zgadzam się z opinią ja-tarzan pkt 2.

Pisałem o przypadkach skrajnych, gdy hipohondrycy lub osoby zbytnio panikujące udają się do specjalistów z byle bzdurą. Przypadłością, która absolutnie nie wymaga tak specjalistycznej wiedzy.
            Nie jestem zwolennikiem eksperymentowania na etapie pierwszego kontaktu.
            Zakładam, że lekarz rodzinny z odpowiednią wiedzą będzie wiedział kiedy bezwzględnie należy do specjalisty skierować.

Kwestię korzystania z porad specjalisty bez skierowań i z obowiązkowymi skierowaniami przerabiałem w swoim życiu, żadne z rozwiązań nie jest idealne.
            Kwestia które lepsze lub mniej uciążliwe ...

>Są to w większości pacjenci z jaskrą, zaćmą, choć bywają też matki z małymi dziećmi, którym też lekarz rodzinny nie pomoże.

Oczywiście i dlatego kieruje do specjalisty, tak jak w przypadku onkologicznych przypadłości, jest takim pierwszym "kontaktem".
            Potem przecież, nikt leczony na jaskrę, czy zaćmę na kolejne wizyty skierowania nie będzie potrzebował.

Tak rozumiem te zmiany, choć jestem nadal sceptyczny.
    • bolo73r Re: Przepisujmy się na Machów 04.01.15, 00:41
      Chyba cię pogięło z przepisywaniem się do Machowa, żebyś szybciej z Machowa nie uciekał jak ci przyjdzie się zarejstrować do doktor Ewy K. z kolejki tylko 4 osoby i to cza być tam już o 6 rano a zapisu na termin to trzeba odczekać swoje około 30 dni.Lepiej się zastanów co robisz i co proponujesz innym.
      • retinger Re: Przepisujmy się na Machów 04.01.15, 08:33
        Popieram bolo73r. Byłem pacjentem przychodni Machów przez prawie 40 lat, nawet kilka lat po przejściu na emeryturę. Mimo, że byłem zadowolony z leczenia przez Panią doktor Ewę Krzewską to w końcu miałem dość tej przychodni. Nie wiem jak jest teraz ale jeszcze 2 lata temu Pani doktor była jedynym lekarzem rodzinnym i kolejki były coraz dłuższe. Dojazd fatalny. Jak się nie może jechać swoim autem to trzeba jechać czymś do Nagnajowa a po wizycie wrócić do Nagnajowa i czekać na przystanku w potwornym hałasie, zimnie lub upale. Nigdy nie wiadomo kiedy coś pojedzie i zabierze. Czarę goryczy przelało jak ok. 3 lata temu w styczniu mając temperaturę ponad 38 stopni zadzwoniłem się zarejestrować i usłyszałem, że najbliższy termin za 2 tygodnie albo mam przyjechać rychło rano i próbować się zarejestrować. Nie skorzystałem i poszedłem do Transmedu i podjąłem starania o zarejestrowania się na Targową. Nie jest łatwo bo do Pani doktor, którą mi polecili znajomi, musiałem czekać ponad rok ale się udało. Teraz idę do przychodni rano, rejestrują na konkretną godzinę w tym samym dniu. Ze skierowaniami do specjalistów, szpitala, sanatorium, na badania - zero problemów. Jakbym miał wrócić do Machowa, choć wysoko oceniam panią dr Krzewską to byłbym b. nieszczęśliwy.
    • womeen2 Re: Przepisujmy się na Machów 04.01.15, 14:16
      BYłam pacjentką przychodni nr3 nA SIENKIEWICZA.
      W budynku na parterze są chyba 3przychodnie (nasze zdrowie,transmed?Familia).W sumie 9 lekarzy rodzinnych.Tlłumy pacjentów o kazdej porze dnia,zdenerwoowane matki z dziecmi i symulujacy emeryci:)
      .Do niektorych w sezonie chorobowym naprawde trzeba wstac wczesnie rano.Wkurzał mnie od lat zapchany parking,to ze kazdy szybko tam jezdzi i lamią przepisy.
      Jeden arogancki lekarz robil mi zawsze łąskę za byle morfologię,wszystko chaotycznie,w 2 minuty,bez łądu skłądu .Zmieniłam na innego tym samym budynku i jestem bardzo zadowolona,milo,z usmiechem odpowiada na kazde moje nawet najglpsze pytanie,daje duzo skierowan.Mimo zabiegania lekarza ,jest wszsytko punktualnie,dokładnie,mam wyznaczoną godzinę,nie musze się wykłocać kto był za kim:)
      lekarz zawsze zagada milo do kolejki,panie rejstratorki do rany przyłóz .Nie wiedzialam przez XX lat ze kobiety w rejstracji mogą byc mlode,miłe i zyczliwe! :))) Anie jakięs przygłuche 50 letnie babki z hosem w kartach.

Ja się ciesze z tego ze jest skierowanie do Okulisty i do Dermatologa.
      W tych dziedzinach lekarz rodzinny nie moze zaszkodzić,a odciazy to kolejki do specjalistow.Jesli pacjent jest juz pacjentem okulistycnzym,czy dermatologicznym to dostanie przeciez to skierowanie od ręki.
      I tak przecięz szlo się zawsze do lekarza rodzinnego po skierowanie do LAryngologa,alergologa (mi dawal od ręki).

Nie wiem czy maja zteraz zamkniete ale za nic,nie zmienię na zaden machów:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka