lechowski51 31.07.15, 21:57 wybuchu Powstania warszawskiego.Uczcijmy ten dzień,jak każdy z nas potrafi.... www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=QRZWs__iKoY Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wislocki12 Daj Ci, Panie Boże, zdrowie, bo... 31.07.15, 22:30 Naród naprawdę męski nie walczy nigdy do ostatniej kropli krwi. "Na tym polega prawdziwy patriotyzm, patriotyzm obdarzony instynktem życia, nakazującym cierpliwość, ostrożność, powściągliwość, subtelność taktyczną w dążeniu do celu zasadniczego. My natomiast tak bardzo tęsknimy do wielkości, do walki…" Stefan Kisielewski o Powstaniu Warszawskim, Tygodnik Powszechny , 24 .09.1945. Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Jutro rocznica 31.07.15, 23:30 wiadomosci.onet.pl/warszawa/inaczej-spojrzysz-na-warszawe-wyjatkowe-kolaze-zdjec-wspolczesnych-i-z-powstania/q41zfr Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Nieporozumienie! 01.08.15, 00:08 Takie kolaże zdjęć można stworzyć z dowolnych zdjęć - kiedykolwiek i gdziekolwiek sfotografowanych przez kogokolwiek. I nic nie powiedzą ponad to, że wojna jest okrutna, a świat podlega zmianom, niestety... I nawet ofiara 200 tys. zabitych nic tu nie zmieni! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Nieporozumienie! 01.08.15, 00:12 Za kilka dekad w Warszawie, na tych samych ulicach, znów krew się poleje.... Odpowiedz Link Zgłoś
polak1706 Re: Nieporozumienie! 01.08.15, 00:13 a NIEPOROZUMIENIE jest na tym forum odkąd pojawiłaś się. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Nieporozumienie! 01.08.15, 00:19 Po obowiązkowym logowaniu. forum kilku sfrusruwanych idiotów Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Nieporozumienie! 01.08.15, 00:21 sfrustruwanych, ponieważ mogą być uwagi mądrali forumowych Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Nieporozumienie! 01.08.15, 06:34 Witam, smutno mi się zrobiło, Lechowski, Polaku, dziękuję i pozdrawiam srerdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Jutro rocznica 01.08.15, 06:50 www.sppw1944.org/index.html?http://www.sppw1944.org/books/piesni.html Dostałam w ubiegłym roku od siostry segregator- śpiewnik, była w Warszawie podczas rocznicy PW, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 01.08.15, 16:46 wisłocki skopiował; Naród naprawdę męski nie walczy nigdy do ostatniej kropli krwi. "Na tym polega prawdziwy patriotyzm, patriotyzm obdarzony instynktem życia, nakazującym cierpliwość, ostrożność, powściągliwość, subtelność taktyczną w dążeniu do celu zasadniczego. My natomiast tak bardzo tęsknimy do wielkości, do walki…" Kisiel ma rację,problem w tym,że powstańcy warszawscy a też ich dowódcy,nie byli w stanie przewidzieć,że niemieckie bestie skaża miasto na zagładę i wymordują z premedytacją 70 tys niewinnych cywili z Woli.A tacy jak ty,im więcej będą zohydzać Powstanie Warszawskie,tym większe rzesze młodych Polaków,będa ten dzień upamiętniać. A to,że łze elity III RP pamiętają o kilkunastu Żydach którzy zginęli w czasie ruchawki w warszawskim getcie a nie pamiętają o największych zrywie powstańczym w czasie II wojny światowej,swiadczy tylko o tym,że mamy elity rodem z kołchozu i UB www.facebook.com/269462189904991/photos/a.269467813237762.1073741827.269462189904991/439953099522565/?type=1&theater Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Wystarczyła odrobina wyobraźni 01.08.15, 20:48 A wystarczyła odrobina wyobraźni... :-(( PS. Liczba cywilnych ofiar powstania osiągnęła 200 tys., czyli miasta wielkości Rzeszowa! :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Wystarczyła odrobina wyobraźni 01.08.15, 21:14 Jak zwykle bredzisz!.Zginęło wraz z żołnierzami powstania od 150-200 tys ludzi.Na samej Woli niemieccy zbrodniarze wymordowali 70 tys cywili.Nikt o zdrowych zmysłach,nie mógł przewidzieć tego,że niepokorną stolicę Słowian,niemieccy nadludzie,jeszcze przed wybuchem wojny planowali zmniejszyć do 160 tys ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 1570 vs 200 tys. 01.08.15, 22:08 "W raporcie z dnia 5 października 1944, sporządzonym dla Reichsführera-SS Heinricha Himmlera, SS-Obergrupenführer Erich von dem Bach-Zelewski informował, że w okresie od 1 sierpnia do 5 października 1944 roku Niemcy stracili w Warszawie 1570 poległych (w tym 73 oficerów, 1453 podoficerów i szeregowych oraz 44 „obcokrajowców”)." 1570 vs 200 tys. I to ma być ów majstersztyk operacyjny Chruściela, że o Okulickim i paru innych nie wspomnę? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: 1570 vs 200 tys. 02.08.15, 15:19 Mnie szkoda tych dzieci i mlodziezy,( ich rodzicow i bliskich),bo zgineli niepotrzebnie juz pod sam koniec wojny,Zawsze jak nadchodzi rocznica,to jest mi smutno i nie moge zrozumiec takich hucznych obchodow. Odpowiedz Link Zgłoś
edekzgredek99 Re: Wystarczyła odrobina wyobraźni 02.08.15, 13:23 Mozna bylo przewidziec lechowski i nalezalo przewidziec. Jak zachowywali sie Niemcy od poczatku wojny? Jak aniolki? Chyba nie. Przestan w koncu bredzic i idz pedalowac. Powstanie od poczatku nie mialo szans. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Wystarczyła odrobina wyobraźni 02.08.15, 14:36 Pedalować to mało, lepsze jest macanie kur, a jak nie posiada kur, lub niema dostępu ten porypany "filozof", niech jedzie na swoje ścieżki rowerowe i łapie komary. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 01.08.15, 21:12 >>A to,że łze elity III RP pamiętają o kilkunastu Żydach którzy zginęli w czasie ruchawki w warszawskim getcie a nie pamiętają o największych zrywie powstańczym w czasie II wojny światowej,swiadczy tylko o tym,że mamy elity rodem z kołchozu i UB Jeśli faktycznie było tak, że stacja telewizyjna czci powstanie w Getcie, a zapomina o Powstaniu Warszawskim (w co nie wierzę tak nawiasem mówiąc) to nie jest powód, by pisać o tym pierwszym z takim lekceważeniem. Przecież walka słabych,,umęczonych terrorem (znacznie gorszym niż za murem), kiepsko uzbrojonych z wypasionymi, wyszkolonymi i dobrze wyposażonymi żołnierzami, pancerniakami, ssmanami chyba ZASŁUGUJE NA LEPSZE OKREŚLENIE NIŻ RUCHAWKA. Lechowski, ruchawką, czyli zamieszkami nazywasz taką tragedię? ... a niby obruszasz się, gdy o powstaniu czytamy jako o awanturze... Może jednak warto porozmawiać o katolicyzmie, kanonie kultury i wychowania, czy ... antysemityzmie? W S T Y D !!! W ROCZNICĘ POWSTANIA ... oplujmy Żydów, pogwiżdżmy na polityków, może jakimś lewactwem chlapnijmy... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 01.08.15, 22:45 W porównaniu z Powstaniem Warszawskim zryw w getcie był tylko symboliczna ruchawką.Dziwne,że Ateistyczna Dewotka wisłocki,beznadziejną walkę kilkuset Żydów nie uważa za szaleństwo?! Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Jutro rocznica 01.08.15, 23:12 Ci co wydali rozkaz o wybuchu powstania, powinni zawisnąć na szubienicy: wiadomosci.onet.pl/mysmy-nie-walczyli-i-nie-gineli-dla-siebie-wywiad-z-powstancem-warszawskim-janem/11ry0f Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 215 tys. 01.08.15, 23:29 Bardzo Cię przepraszam, ale zasadniczo powstanie w getcie dość słabo mnie interesuje. Żydzi w getcie nie mieli po prostu żadnego sensownego wyjścia, niestety! A Powstanie Warszawskie za cenę tysięcy ofiar, miało uratować dorobek II RP, która wprawdzie zrzekła się oficjalnie schedy, co jednak nie znaczy, że z niej zrezygnowała... I stąd 200 tys. ofiar powstania i 15 tys. wyklętych, że o ich ofiarach nie wspomnę! ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 02.08.15, 14:38 >>W porównaniu z Powstaniem Warszawskim zryw w getcie był tylko symboliczna ruchawką. jakoś nigdy nie przyszło mi do głowy deprecjonowanie jakichkolwiek zrywów ze względu na liczby. Ofiara to ofiara. Twój problem jak instrumentalnie traktujesz życie ludzkie. Twoje sumienie ... masz takowe, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 02.08.15, 16:03 Twój problem,ze uprawiasz ohydną demagogię! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 02.08.15, 19:08 >>Twój problem,ze uprawiasz ohydną demagogię! Jeśli za ohydną demagogię uważasz STAWANIE W OBRONIE OFIAR POWSTANIA W GETCIE, TO ... ja odpuszczam ;) Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 02.08.15, 19:21 Demagogią jest to,że instrumentalnie traktuję życie ludzkie.Żydzi też poprzez holokaust instrumentalne traktują ludzkie życie?.Czyżby miliony innych narodów nie zginęły w obozach Gułagu czy w obozach niemieckich rzeźników?.Dlaczego więc synonim zbrodni ludobójstwa został zawłaszczony przez Żydów? Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Jutro rocznica 02.08.15, 20:15 .Dlaczego więc synonim zbrodni ludobójstwa został zawłaszczony przez Żydów?Masz chamie odpowiedź<pl.wikipedia.org/wiki/Holocaust - 13 godz. temu - Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 02.08.15, 21:23 >>Demagogią jest to,że instrumentalnie traktuję życie ludzkie. Więc czemu tyle energii i słów poświęcasz udowadnianiu, że trywializowanie zrywu Żydów w Getcie jest uprawnione? czy nie liczba ofiar naprawdę stanowi o tym, czy nazywac to powstaniem, czy ruchawką? >>Żydzi też poprzez holokaust instrumentalne traktują ludzkie życie?.Czyżby miliony innych narodów nie zginęły w obozach Gułagu czy w obozach niemieckich rzeźników?.Dlaczego więc synonim zbrodni ludobójstwa został zawłaszczony przez Żydów? Powtórzę twój własny apel, by pisac na temat. Co ma kontrowersyjne postepowanie niektórych Żydów do tego, co ty sam czynisz? Z tego powodu twoje sumienie jest uciszone i możesz umniejszać ich ofiarę? .. jeśli zechcesz napisać coś o kolejnych winach Żydów, czy manipulowaniu daj sobie spokój. To nasze słowa stanowią o tym, jakimi jesteśmy ludźmi... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 02.08.15, 21:27 Pytam jeszcze raz.Żydzi też instrumentalnie traktują ludzkie życie?.I nie piernicz,że jest to "postępowanie niektórych Żydów"!.Bo holokaust dla każdego Żyda znaczy wyjątkowe ludobójstwo,dotyczące Wyłącznie Żydów. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Wczoraj rocznica 02.08.15, 22:29 Nie bardzo jestem w stanie pojąć, na jakiej zasadzie konfrontujesz holocaust z Powstaniem Warszawskim? Czyżbyś miał uznawać, że wykorzystanie własnych rodaków w charakterze kozłów ofiarnych porównywalne jest z mordem zaplanowanym przez jeden naród na drugim narodzie? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 03.08.15, 07:11 >>Pytam jeszcze raz.Żydzi też instrumentalnie traktują ludzkie życie?.I nie piernicz,że jest to "postępowanie niektórych Żydów"!.Bo holokaust dla każdego Żyda znaczy wyjątkowe ludobójstwo,dotyczące Wyłącznie Żydów. Tak, zawłaszczyli to słowo. Ludzie kojarzą je jedynie z ludobójstwem Żydów. Możesz pisać na temat? Czy po prostu głupio ci, że tak zabrnąłeś? Nadal będziesz pisać o holocauście, może jeszcze o "polskich obozach", a potem o 45 latach komuny, bo ... pisanie o własnych błędach boli? SAM ŻĄDASZ PISANIA NA TEMAT, POTEM SAM OD TEGO TEMATU UCIEKASZ. ... czemu? Kwestia wieku, kondycji, czy strategii? Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 03.08.15, 07:35 Piszę na temat.Bo to Ty demagogicznie zarzuciłeś mi instrumantalne traktowanie ludzkiego życia.To właśnie dzięki takim jak Ty,którzy relatywizują historię i ludzkie czyny,cały świat wie o ruchawce w getcie warszawskim a prawie nic o największym zrywie powstańczym w II wojnie światowej czyli Powstaniu Warszawskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 03.08.15, 12:29 To nie ma sensu. Piszesz coś, potem się z tego wycofujesz zarzucając manipulację ... Chcesz pisania na temat, ale sam od niego odbiegasz. matrix ... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 03.08.15, 12:31 >>To właśnie dzięki takim jak Ty,którzy relatywizują historię i ludzkie czyny,cały świat wie o ruchawce w getcie warszawskim a prawie nic o największym zrywie powstańczym w II wojnie światowej czyli Powstaniu Warszawskim. Nigdy nie wspominałem na tym forum o powstaniu w getcie warszawskim ... politykierstwo ... i brak odwagi i odpowiedzialności za własne słowa. Jak możesz dupsko sobie własnymi słowami wycierać... Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 03.08.15, 18:15 Piszesz dupku i porównujesz ruchawkę w getcie do Powstania Warszawskiego/powyżej!/.A lepszego specjalisty od relatywizmu,bezproduktywnego sofizmu i bicia piany od ciebie,nie ma na tym forum Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 03.08.15, 19:14 >>Piszesz dupku i porównujesz ruchawkę w getcie do Powstania Warszawskiego/powyżej Łżesz jakm pies, stary zakłamany ubeku. Ja niczego nie porównuję, jedynie protestuję przeciwko nazywaniu powstańczego zrywu ruchawką, nawet jeśli byl mniej spektakularny niż Powstanie Warszawskie i zorganizowany przez Żydów. Łżesz, manipulujesz, a jak nie masz wyjścia to nawet własnych słów sie wypierasz, jak za starych dobrych czasów w departamencie, ty ubecka łajzo. Odpowiedz Link Zgłoś
lechowski51 Re: Jutro rocznica 03.08.15, 19:44 Możesz użyć jeszcze więcej inwektyw.To nie zmieni faktu,że dla ciebie ruchawka w getcie,jest tym samym co Powstanie Warszawskie.Przecież ty dupku nie traktujesz "instrumentalnie" ludzkiego życia! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Dupek" 03.08.15, 20:23 Masz rację, w odróżnieniu od Ciebie, "nie traktuję "instrumentalnie" ludzkiego życia!" ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Jutro rocznica 04.08.15, 07:54 >>Możesz użyć jeszcze więcej inwektyw. Głupi jesteś, czy to tylko gra? Używam ich TYLKO I WYŁĄĆZNIE WTEDY, GDY MNIE OBRAŻASZ. >>To nie zmieni faktu,że dla ciebie ruchawka w getcie,jest tym samym co Powstanie Warszawskie. TY ŁASNYCH SŁÓW POTRAFISZ SIĘ WYPRZEĆ, WIĘC CZYMŻE JEST KŁAMSTWO W TYM STYLU? >>Przecież ty dupku nie traktujesz "instrumentalnie" ludzkiego życia! Ktoś płakał o inwektywy? Instrumentalnie, to ty stary sklerotyczny ubeku traktujesz ludzi, ich życiorysy i nawet SWOJE WŁASNE SŁOWA. Honor powinien coś znaczyć, ale trzeba go mieć ... lata pracy w resorcie jednak go potrafią wyjałowić. Nie wmówisz mi, że napisałem coś, czego nie napisałem. Nie przekonasz ani mnie, ani innych, że nie napisałeś czegoś co napisałeś. Psycholem jesteś ... dupku.. P.S. Zwróć uwagę ubecka gnido, że rozmawiałem z tobą grzecznie ... dopóki nie odezwąła się twoja ubecka natura i sowieckie sobacze wychowanie. nie potrafisz wytrzymać, by nie napisać czegoś obelżywego. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Jutro rocznica 03.08.15, 19:44 Sluchaj taran. Tego idiotę, zakłamanego katabasa nikt nie jest w stanie przekonać, szkoda czasu. Najlepiej byłoby, gdyby jego wpisy pomijać tak, jakby ich nie było w ogóle.Dla potwierdzenia mojej tezy wklejam wiersz znanego wieszcza:pl.wikisource.org/wiki/Golono,_strzyżono Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 "Bicie piany" 03.08.15, 20:27 Czyżbyś chciał mnie obrazić, nazywając "specjalistą od relatywizmu i bezproduktywnego sofizmu"? To raczej komplement! :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Powstanie wywołali głupcy? 06.08.15, 00:57 Szokujące słowa wielkich Polaków! Powstanie wywołali głupcy? Pięciu wielkich tak uważało. Nie wszyscy wiedzą, że wśród krytyków Powstania Warszawskiego był np. noblista Czesław Miłosz. Na krytykę pozwalali sobie też uchodzący za autorytety historycy, prawnicy, czy generałowie (jak choćby zasłużony dla Polski gen. Władysław Anders). Używali dosadnego języka pod adresem dowódców powstania z 1944 roku. Mówili o zbrodniczym szafowaniu życiem dziesiątek tysięcy ludzi. Nazywali dowódców głupcami, których krótkowzroczność, źle pojmowany honor i duże ambicje przyniosły narodowi wielką tragedię. Zobaczcie, kto i w jakich słowach wyrażał się negatywnie m.in. o dowódcy Armii Krajowej Tadeuszu Borze-Komorowskim, Leopoldzie Okulickim czy Antonim Chruścielu." Czytaj więcej: www.fakt.pl/wydarzenia/powstanie-warszawskie-bylo-bledem-uwazali-anders-wieczorkiewicz-i-,artykuly,478693.html Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Powstanie wywołali głupcy? 06.08.15, 19:54 >>Szokujące słowa wielkich Polaków! Szokujące? Absolutnie, zawsze, każda decyzja ma swoich zwolenników, jak i przeciwników. NIc w tym szokującego. Problem powstania w tamtym okresie, w tamtej sytuacji, poczuciu zagrożenia sowiecką okupacją, a z w drugiej strony wierze w możliwość "dogadania się" i rozwiązania sporu w wolnych wyborach, pragnenie wielu ludzi, by szkopom dokopać i jednocześnie przyspieszyć wyzwolenie Polski, by arenie międzynarodowej pokazać zaangażowanie podziemia w walkę z hitlerowcami i mieć argument w negocjacjach ze Stalinem... itd itp Oczywiście z perspektywy czasu łatwiej określić co było bądź nie było opłacalne, czy było po prostu błędem, nawet ówczesne elity polityczne na uchodźstwie dość mocno się spierały o kształt polityki. Natomiast nie ma sensu szarganie pamięci, nazywanie kogokolwiek głupcem. Nie ma na żadnym piedestale postaci bez najmniejszej kontrowersji. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Rzeczy trzeba nazywać po imieniu! 07.08.15, 00:08 Ja tylko przytoczyłem opinie, z satysfakcją, zresztą. Sam przecież przyznałeś niedawno, że chodziło o manifestację... na 215 tys. dusz... :-(( PS. Rzeczy trzeba nazywać po imieniu! Odpowiedz Link Zgłoś
ja-tarzan Re: Rzeczy trzeba nazywać po imieniu! 07.08.15, 16:01 >>Ja tylko przytoczyłem opinie, z satysfakcją, zresztą. I ja się do tej opinii odniosłem. Nie do Ciebie. Satysfakcja? Czemu? Młody jesteś, to skłonny do akceptowania skrajnych opcji, każdy taki jest w tym wieku, ale nie porzucaj lektury.;) Zadbaj o różnorodność w podejściu do problemu i wyciągnij średnią ;) >>Krotko. Chwala powstancom , smutek i zal nad pomordowanymi warszawiakami i szubienica dla organizatorow i prowodyrow powstania. Posmiertnie - osadzic, ukarac i powiesic. To samo zrobiłbyś ze swoimi rodakami, którzy podjęli decyzję o powstaniu w Getcie? Znasz bilans strat po obu stronach? ... żeby dyskutować o poprawności tej decyzji (bo była kontrowersyjna) należy używać okreslonych argumentów, no i trochę temat znać. Ja się tego nie podejmuję, zbyt płytka jest moja wiedza, dlatego nawet zakąłdając błąd decyzyjny ufam tym historykom, którzy jednak óczesną sytuację oceniają jako bez wyjścia. Żadna decyzja nie byłaby dobra, wybrano tę - opartą na wielkich nadziejach - która niestety przyniosła mnóstwo ofiar. Pamiętać też należy o codzienności terroru nazistowskiego, ludzie po prostu mieli dość, trzeba brać pod uwagę nadciągających Sowietów, bo nie byli to po prostu wyzwoliciele, istnieją tony materiałów dowodzących ich zbrodniczych czynów, dlatego AK i poakowskie formacje prowadziły głównie akcje obronne... Apeluję do dzieciarni, która już by chętnie stawiała szubienice ... znając temat z internetowej publicystyki, bardzo łatwo wydawać wyroki (łącznie z kara śmierci) siedząc przed kompem i dojąc Colę ... podbijając lajki, a między nimi wydając wyrok na dowódców Powstania. ;) ... że tak pół żartem, pół serio zakończę. Pozdrawiam i życzę miłej lektury :) Odpowiedz Link Zgłoś
gladysek Re: Powstanie wywołali głupcy? 07.08.15, 11:37 Krotko. Chwala powstancom , smutek i zal nad pomordowanymi warszawiakami i szubienica dla organizatorow i prowodyrow powstania. Posmiertnie - osadzic, ukarac i powiesic. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zyleta Re: Powstanie wywołali głupcy? 07.08.15, 11:53 Tak, tak zgadzam się z Tobą Gładyek w tej konwencji. Odpowiedz Link Zgłoś