smieszekleszek 16.09.17, 19:26 Bohater czy bandyta? Jutro uroczystość poświęcenia muralu-:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
genia50 Re: Mural Dekutowskiego 16.09.17, 19:34 Najważniejsza jest msza, ona uświęci nawet bandytę... W Polsce dawniej była różnorodność religijna, a teraz tylko msze katolickie. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Mural Dekutowskiego 16.09.17, 23:08 Chciałam tylko dopowiedzieć, że chodziło mi o to w poprzednim wpisie, że teraz jak robią pogrzeb, to tylko katolicki, nawet gdy kiedyś ktoś wyznawał inną wiarę lub nie wierzył. P.S.A swoją drogą mimo chwały i uroczystości po latach ludzie w czasie wojny i w czasach tuż po niej mieli smutne życie i nie chciałabym aby sie to powtórzyło, więc niepokoi mnie ten pociąg do walki rozbudzany przez niektórych szerzących nienawiść i podziały. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Mural Dekutowskiego 16.09.17, 23:14 Witaj, Geniu, mam czasami wrażenie, że sama się gnębisz. Czyżbyś kiedyś zagubiła wiarę i ciągle masz wyrzuty sumienia, że odeszłaś od Boga? Jestem szczerym człowiekiem i tak odbieram Twoje wpisy, dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
retinger Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 06:03 Brawo za ten wpis. Jest z pewnością tak jak napisałaś ale czy do Geni to trafi? Pozdrawiam w niedzielny poranek. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 06:25 Witaj, Retingerze, dziękuję i pozdrawiam, życzę udanej niedzieli:-) Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 07:51 No, tak! Towarzystwo wzajemnej adoracji, a może założycie sobie KMUD?😉 Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Worek pokutny 17.09.17, 11:52 Podejrzewam, że Genia już szuka worka pokutnego... ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:03 Jak można mieć wyrzuty sumienia, że się nie chodzi do Kościoła , gdy się straciło wiarę?Pomyśl. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:13 Pan Bóg nigdy nie traci wiary w ludzi, dopóki żyjesz, masz czas na nawrócenie. Droga do Boga prowadzi przez drugiego człowieka, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:36 Dość długo wysłuchiwałam nauk i się stosowałam, ale już dawno zaczęłam dostrzegać, że ci którzy mnie pouczają i powinni świecić przykładem, sami się do głoszonych nauk nie stosują. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:45 Widzę, że Cię, Geniu , rozszyfrowałam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:56 Teraz wystarczy tylko złożyć donos i czekać na nagrodę...w Niebie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
a.sdf.gh.kl Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 18:18 A co tu jest do rozszyfrowania? Straciła wiarę w ludzi którzy wyznają wiarę i nie stosują się do zasad religii i kościoła do którego przynależą. Przecież to takie ludzkie. Odpowiedz Link Zgłoś
palacz67 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 18:27 Użyłam skrótu myślowego, pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 18:45 Nie prościej najpierw pomyśleć, później użyć skrótu...a nie odwrotnie 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 14:22 To spostrzeżenie w młodości było powodem do dalszych przemyśleń, więc sprawa nie jest "do odkręcenia"... Odpowiedz Link Zgłoś
e-zybi Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:51 Myślę, że jest wiele dróg do Boga, a może bardziej kierować się miłością? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
jk471 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 05:57 Myślę, że jak zwykle coś Ci się w łepetynie pokręciło. W Polsce są różne wyznania i każde może robić i robi swoje msze i nikt im tego nie zabrania. Poświęcając mural upamiętniający katolickiego bohatera to jaka msza ma być jeśli nie katolicka. Ocknij się! Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Musi być 17.09.17, 12:07 A musi być msza? ;-) PS Przecież Dekutowski zabijał... :-( Odpowiedz Link Zgłoś
genia50 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 13:24 Są różne wyznania , a nawet niewierzący, ale wszystkich sie podciąga pod katolicyzm, nawet na państwowych imprezach, nawet w służbach i na uroczystościach państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
jk471 Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 05:50 Majora Hieronima Dekutowskiego zamordowali komunistyczni bandyci zwerbowani przez sowieckich zbrodniarzy za to, że ten bohaterski żołnierz najpierw walczył z niemieckim okupantem a później sowieckim. Trzeba być kompletnym durniem albo łajdakiem by zadać na forum takie pytanie, jest też możliwe, że jedno i drugie. W zeszłym tygodniu przejeżdżałem przez Tarnobrzeg i widziałem mural. Bardzo mi się podoba całość a szczególnie napis: AMNESTIA TO JEST DLA ZŁODZIEI, A MY TO JESTEŚMY WOJSKO POLSKIE! Więcej o mjr Dekutowskim: www.nowastrategia.org.pl/amnestia-jest-dla-zlodziei-jestesmy-wojsko-polskie/ Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 11:47 Trudno wyczuć czy Pan(i) jest mieszkańcem Tarnobrzega czy tylko przejeżdżasz ul. Sikorskiego i Wyspiańskiego a może to konfabulacja? < Re: Kawalerze co ty na to? Dodam co s od siebie na temat radnego Uziela. Znam go tylko z widzenia i ze słyszenia ale ostatnio mi podpadł. Chodzę zwykle do Dominikanów na mszę o 18. Siadam w korytarzu klasztornym kilkanaście minut wcześniej by się skupić i pomodlić. Ostatnio naprzeciw mnie siedział ów radny i gadał głośno z dr Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 A gdzie Wojsko Polskie i AK? 17.09.17, 12:02 Może i masz rację, ale zupełnie rozumiem, dlaczego przestajemy pamiętać o Żołnierzach Września i Armii Krajowej, całą uwagę poświęcamy zaś jakimś drobnym półbanydyckim nieskoordynowanym oddziałkom? :-(( Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 06:54 Pytania można zadawać nie koniecznie będąc "łajdakiem". A czy ty czasem jesteś kobietą a czasem mężczyzną ? A może ty mieszkasz blisko muralu, jeśli tak, to weź różaniec i módl się przy nim codziennie. Przysłowia ludowe są mądrością narodów: "Modli się pod figura z trzyma diabła za skórą" Hi,hi. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Wojsko Polskie? 17.09.17, 11:44 Warto pamiętać, że owszem, Dekutowski był w wielu ugrupowaniach bojowych, podobno nawet współpracował z UPA (sotnia Daniliw), ale Wojsku Polskim nigdy nie był! :-( Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki15 Re: Wojsko Polskie? 17.09.17, 13:19 Ładnie pojechałeś wypierdku. "Zapora" był cichociemnym ale w Wojsku Polskim nigdy nie był? W to nawet genia nie uwierzy ale jeśli chodzi o tę damulkę to mogę się mylić. Wpis o wpółpracy z UPA wyssałeś jak zwykle z brudnego palucha. Odpowiedz Link Zgłoś
wislocki12 Flaga na maszt 17.09.17, 12:15 Podobno nawet już samochody poświęcają. ;-)) "Uroczystość poświęcenia samochodu ratowniczo-gaśniczego W niedzielę 30 kwietnia 2017 r. w Sośniach odbyła się uroczystość poświęcenia i nadania imienia samochodu ratowniczo-gaśniczego dla jednostki OSP w Sośniach. Oficjalna część uroczystości rozpoczęła się na placu przed remizą OSP w Sośniach. Przy zgromadzonych mieszkańcach, gościach zaproszonych i oczywiście druhach, nastąpiło złożenie meldunku gotowości do rozpoczęcia uroczystości z okazji poświęcenia samochodu pożarniczego. Następnie przy granym hymnie państwowym została wciągnięta flaga na maszt." www.sosnie.pl/aktualnosci/sosnie/499-uroczystosc-poswiecenia-samochodu-ratowniczo-gasniczego Odpowiedz Link Zgłoś
smieszekleszek Re: Mural Dekutowskiego 17.09.17, 16:51 Uf!!! Było głośno i uroczyście :-) Odpowiedz Link Zgłoś