Dodaj do ulubionych

Pies na wsi

16.04.23, 18:12
Pies na wsi jest nie tylko pupilem go głaskania i przytulania. Przede wszystkim ma obowiązki – musi pilnować posesji, wywęszyć każde niebezpieczeństwo. Niestety często zapominamy mu za tę ciężką pracę podziękować. Mieszkańcy wsi wciąż często trzymają swoje psy w zbyt małych budach, na krótkim, grubym łańcuchu. Zapominają o sprzątaniu w budzie i oczyszczeniu terenu wokół niej. Psie miski są zwykle brudne. Z psem rzadko kto chodzi na spacery. Wielu właścicieli wypuszcza po prostu psy, by pobiegały sobie samopas. Stada psów biegają więc za samochodami i rowerzystami, obszczekują każdego, kto przechodzi drogą, giną pod kołami samochodów. Niekiedy są to psy duże, groźne. Bywa, że terroryzują okolicznych mieszkańców. Niestety, to bardzo nieodpowiedzialne zachowanie, a polska wieś to wciąż smutne miejsce do mieszkania dla psa. Ciekawe jak jest w okolicach Tarnobrzegu ? Jaki pies na wieś .Najlepiej w tej roli sprawdzają się więc wyhodowane do tego celu rasy, między innymi Border Collie, Kelpi, Australian Cattle Dog, czy Owczarek Australijski. W polskich gospodarstwach często spotykamy również berneńskie psy pasterskie oraz owczarki, w tym na przykład niemieckie i podhalańskie. www.google.com/url?sa=t&source=web&rct=j&url=http://bogactwowsi.pl/a/925010436af6caf0b7a5bfe7c3ca5059&ved=2ahUKEwjxs8vO467-AhUCp4sKHe5TD7YQFnoECA8QAQ&usg=AOvVaw24FXvGumrwom6PTP_eVVcy
Obserwuj wątek
    • e-zybi Re: Pies na wsi 16.04.23, 19:35
      Na wsi nie mieszkam, budy nie mam, psa tym bardziej...z tego co słyszałem to na wieś najlepszy jest mieszaniec, niż jakiś tam rasowiec. Schroniska pełne są psów różnej maści...
      Takiego z chęcią bym poznał, pies na baby... img23.demotywatoryfb.pl//uploads/201901/1546422122_jOSM3F.mp4
    • taniarada Re: Pies na wsi 16.04.23, 20:03
      Mój miał na działce takiego rasy Dingo .Zostawiał furtkę otwartą szedł na obchód bo był gospodarzem tych ogrodów .Nikt nie miał prawa wejść ,on nie szczekał .Wpuścił ,ale już nie wypuścił .Gdy przyjeżdżałem po dwóch ,trzech miesiącach z zagranicy to od rzeki mnie wyczuwał i piszczał .Coś takiego .
    • zolza670 Re: Pies na wsi 16.04.23, 20:27
      Żartowniś czy prowokator?...pies na wsi pupilem do głaskania?...nie żartuj...prawda jest taka że pies na wsi ma przechlapane...na wsi nie szanuje się zwierząt niestety 😠
      • taniarada Re: Pies na wsi 16.04.23, 21:04
        Tak myślałem ,że się odezwiesz .Czytałem twoje posty tu miseczka dla pieseczka .Byłem pod wrażeniem .Zresztą razem mieliśmy lecieć do Egiptu 😊 Wracając do tematu to na wsi nazywają je Burki i te Burki mają pilnować dobytku .Forum fajne ,czasami się odezwę .Dobrej nocy wszystkim .
        • smieszekleszek Re: Pies na wsi 16.04.23, 23:03
          Mój piesek jest był i jest traktowany jako członek rodziny a u sąsiada wygląda to tak:
        • zolza670 Re: Pies na wsi 17.04.23, 06:35
          Czyli prowokator...miło ze doceniasz...ale odzywać się nie musisz 🙂
    • e-zybi Re: Pies na wsi 17.04.23, 18:47
      Ten co szczeka i ujada nic nie wnosi, bo to tylko taniarada 😉
      • alux Re: Pies na wsi 21.04.23, 13:54
        Pies na wsi jak najbardziej jest potrzebny. W bloku i mieszkaniu - tu są różne zdania i różne sytuacje.
        Dla osób samotnych mały piesek jest OK, ale olbrzymy wg mnie już nie bardzo.
        Pies w mieszkaniu w bloku musi być cichy, a właściciel niech dba o sąsiadów i porządek po pupilu w otoczeniu.
        • zolza670 Re: Pies na wsi 23.04.23, 06:52
          Czy to na wsi...czy to w mieście...o psa trzeba dbać...posiadanie psa nie jest obowiązkowe i jeśli się już decydujemy to naszym obowiązkiem jest zapewnić mu opiekę i godne warunki życia...to samo się tyczy innych pupili w naszych domach i zwierząt gospodarskich...niestety w życiu wielu o tym zapomina ☹️
          • taniarada Re: Pies na wsi 23.04.23, 11:11
            Żeby była jasność .Pomijamy złe traktowanie .Pies jest po to by pilnował porządku w dzień i w nocy .By nikt obcy się nie szwendał po obejściu .Czym więcej hałaśliwy tym lepiej .Amen .
            • e-zybi Re: Pies na wsi 23.04.23, 14:18
              I tabliczka na bramie: „ UWAGA! PIES I TEŚCIOWA CHODZĄ PO PODWÓRKU LUZEM, PIES DOBIEGA DO FURTKI SZYBCIEJ”
        • taniarada Re: Pies na wsi 24.04.23, 03:20
          alux napisał:

> Pies na wsi jak najbardziej jest potrzebny. W bloku i mieszkaniu - tu są różne
          > zdania i różne sytuacje.
          > Dla osób samotnych mały piesek jest OK, ale olbrzymy wg mnie już nie bardzo.
          > Pies w mieszkaniu w bloku musi być cichy, a właściciel niech dba o sąsiadów i p
          > orządek po pupilu w otoczeniu.
          >
          W Niemczech nauczają od małego by nie szczekał .Sporo mieszkałem z racji swojej pracy po różnych miejscowościach i wioskach i nie słyszałem szczekania psa .Ludzie uczynni ,małe bajtle się kłaniają .Piesek powinien być miły ,ale dla właściciela .A dla obcego już nie .
    • taniarada Re: Pies na wsi 01.05.23, 04:56
      Staffordshire Bull Terrier – jedna z ras psów należąca do grupy terierów
      Usposobienie: Inteligentny, Niezawodny, Śmiały, Czuły, Lojalny, Nieustraszony, Odważny. Takiego czegoś ciągle szukasz w życiu .......
      • zolza670 Re: Pies na wsi 01.05.23, 21:12
        Ale urodą nie grzeszy niestety ☹️
      • bento67 Re: Pies na wsi 01.05.23, 21:59
        Śpi obok mnie dobranoc
        • taniarada Re: Pies na wsi 02.05.23, 04:40
          bento67 napisała:

> Śpi obok mnie dobranoc
          >
          Ciekawe czy chrapie w trakcie snu .Bo to jedyna wada tych psów .Zamiast psa bo Ci brakuje jeszcze do emerytury .To kamerka internetowa z podglądem na główną bramę .Nie jest to duży koszt .A czasami się przyda 😁
      • e-zybi Re: Pies na wsi 02.05.23, 04:03
        Ma też i wady: absorbujący, w młodym wieku przejawia skłonności do niszczenia, w chwilach podniecenia bywa mało delikatny...cecha niepożądana, na co kobiety zwracają uwagę ;-)
        • zolza670 Re: Pies na wsi 02.05.23, 06:38
          I bardziej pasuje do mięśniaka z małą główką i jeszcze mniejszym rozumkiem 😉
          • anita234 Re: Pies na wsi 16.05.23, 12:34
            A co z kotkami?
            • taniarada Re: Pies na wsi 02.06.23, 08:37
              Suzany Herculano-Houzel z Uniwersytetu Vanderbilt w USA wykazały, że psy są mądrzejsze od kotów. Naukowcy obliczyli, że kora mózgowa typowego kota zawiera ok. 250 mln neuronów, a psa ok. 429 mln. Ciekawe ile mają właściciele ?
              • e-zybi Re: Pies na wsi 02.06.23, 08:55
                Nie wiesz, czy pytasz? Moja jakieś 16 miliardów neuronów, a Twoja?
                • taniarada Re: Pies na wsi 07.06.23, 06:45
                  Nie wiem pytam się ciebie .Bo mam wątpliwości czy ci te miliardy nie wypaliła nienawiść .
                  • e-zybi Re: Pies na wsi 07.06.23, 06:58
                    O jakiej nienawiści piszesz? Osobiście każdego traktuję jak brata bo empatii mi nie brakuje. Mam też zasady, którymi się kieruję w życiu. Danusia dobrze je zna. Nigdy nie daję drugiej szansy, jeżeli ktoś zachowuje się chamsko w stosunku do mnie to ma przes*ane, przypomnij sobie jak zacząłeś konwersację ze mną. Jestem wymagającym partnerem w rozmowie, oceń więc sam czy sprostasz.
              • zolza670 Re: Pies na wsi 11.06.23, 16:03
                No i fajnie. A ja lubię i psy i koty i dla mnie to nie jest ważne. Jedne i drugie są urocze i przekochane.
                • smieszekleszek Re: Pies na wsi 11.06.23, 21:08
                  A ja mam zmartwienie, bo mój Burek jak przeczytał ustawę "Lex Tusk" przestał szczekać a potem przeskoczył ogrodzenie i nie wrócił, hi, hi...
                  • smieszekleszek Re: Pies na wsi 13.06.23, 22:01
                    I nadal nie wraca, hi, hi...
                    • e-zybi Re: Pies na wsi 14.06.23, 00:14
                      To masz pecha, widać wie o Twojej przeszłości agenturalnej i obawia się, że jak przyjdą po Ciebie jemu też się dostanie za ostrzeganie 😉
                      • taniarada Re: Pies na wsi 14.06.23, 03:49
                        e-zybi napisał:

> To masz pecha, widać wie o Twojej przeszłości agenturalnej i obawia się, że jak
                        > przyjdą po Ciebie jemu też się dostanie za ostrzeganie 😉
                        >
                        Wszystko wiesz ludziach ,kto z kim śpi i szczeka Ludzie piszą listy i maile .Dużo się można dowiedzieć .Pies to podstawa na wsi .Ten wie najwięcej o ludziach .
                        • taniarada Re: Pies na wsi 14.06.23, 04:41
                          Ta nienawiść cię kiedyś zabije .A życie jest piękne .
                          • e-zybi Re: Pies na wsi 14.06.23, 05:20
                            Życie jest piękne dla tych co mają poczucie humoru i żyć potrafią, choć nie wszyscy. Cieszy mnie, że do tej pierwszej grupy należę 😉
                            • smieszekleszek Re: Pies na wsi 14.07.23, 18:04
                              No wreszcie odetchnąłem, bo mój buras wrócił wychudzony, brudny i taki sponiewierany, że w ogóle na nikogo nie szczeka...
                          • zolza670 Re: Pies na wsi 15.07.23, 06:37
                            Przedziwny z Ciebie człowiek...wszystkie swoje wady i słabości przerzucasz na innych...tak jak Danuśka kreujesz się na ideała chodzącego a prawda jest zupełnie inna 😠
                            • taniarada Re: Pies na wsi 15.07.23, 06:55
                              zolza670 napisała:

> Przedziwny z Ciebie człowiek...wszystkie swoje wady i słabości przerzucasz na i
                              > nnych...tak jak Danuśka kreujesz się na ideała chodzącego a prawda jest zupełni
                              > e inna 😠
                              Niestety Danusia jest ideałem .Muchy nie skrzwdzi .A śmieszek to spoko gość .Musimy się kiedyś wódki napić .
                              • zolza670 Re: Pies na wsi 15.07.23, 11:56
                                Palnąłeś Boguś jak gołąb na parapet 🙂
                              • kochamzapachfrezji Re: Pies na wsi 15.07.23, 23:03
                                Prosiłam Cię, byś nie rozmawiał o mnie na forach.

Skoro tego nie potrafisz, to:
                                Usunięcie konta zostało zainicjowane.

Konto zostanie usunięte po 7 dniach.
                                Więcej: konto.gazeta.pl/konto/0,49513,22241218.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka