Dodaj do ulubionych

brak regulaminu

11.06.11, 11:48
czy szkoła może nie mieć regulaminu??W szkole poprosiłam o regulamin i statut szkoły,dostałam do ręki tylko to drugie,sekretarka poinformowała mnie że regulaminu szkoła nie posiada.Chciałam skserowac statut ale mi odmówiono,czy słusznie???Z góry dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • amancjuszka Re: brak regulaminu 13.06.11, 10:20
      Statut szkoły powinien byc nawet na stronie www, do ciaglego wgladu dla rodzicow. POwinni Ci dac ksero, co do regulaminu to jako takiego nie ma, w statucie ejst umieszczone jakie sa obowiazki ucznia.
    • scher Re: brak regulaminu 13.06.11, 20:44
      basiex2 napisała:

> czy szkoła może nie mieć regulaminu??

Tak, może mieć tylko statut.

> Chciałam skserować statut ale mi odmówiono,czy słusznie?

Niesłusznie. Po pierwsze aktualny statut szkoły powinien "wisieć" w Biuletynie Informacji Publicznej, jednak wiele szkół i przedszkoli wbrew ustawowemu obowiązkowi nie posiada BIP-ów albo nie zamieszcza tam wszystkich wymaganych prawem informacji.

Po drugie mamy ustawę o dostępie do informacji publicznej.

Art. 10.
      1. Informacja publiczna, która nie została udostępniona w Biuletynie Informacji Publicznej, jest udostępniana na wniosek.

2. Informacja publiczna, która może być niezwłocznie udostępniona, jest udostępniana w formie ustnej lub pisemnej bez pisemnego wniosku.

Art. 12.
      1. Informacje publiczne udostępniane w sposób, o którym mowa w art. 10 i 11, są oznaczane danymi określającymi podmiot udostępniający informację, danymi określającymi tożsamość osoby, która wytworzyła informację lub odpowiada za treść informacji, danymi określającymi tożsamość osoby, która udostępniła informację, oraz datą udostępnienia.

2. Podmiot udostępniający informację publiczną jest obowiązany zapewnić możliwość:
      1) kopiowania informacji publicznej albo jej wydruk lub
      2) przesłania informacji publicznej albo przeniesienia jej na odpowiedni, powszechnie stosowany nośnik informacji.

Teoretycznie zgodnie z art. 15 ustawy szkoła ma prawo obciążyć cię kosztami (ale tylko dodatkowymi), jakie poniosła w związku z udostępnieniem informacji. Kosztami tymi nie jest czas pracy pracownika.

W praktyce sądy coraz częściej orzekają, że koszty kserowania obywatelowi informacji w dzisiejszych czasach są normalnymi kosztami funkcjonowania administracji (krócej: płacimy to w podatkach). Poza tym jest luka w prawie i dyrektor szkoły nie ma podstawy prawnej, aby wydać postanowienie o wysokości tych kosztów. A skoro nie ma postanowienia, to mogą cię tylko prosić o zapłacenie jakiejś kwoty, wyegzekwować już jej nie mogą. Tak więc de facto informacja publiczna w formie kserokopii jest bezpłatna.

Jak chcesz aktualny statut szkoły, piszesz wniosek. Wtedy się nie wykręcą. We wniosku napisz, że prosisz o przesłanie statutu szkoły wraz ze wszystkimi załącznikami w formie kserokopii przesłanej na adres domowy. Maksymalnie 14 dni i będziesz mieć.

Rozumiem jednak, że w statucie chciałaś coś pilnie sprawdzić, bo jest jakiś problem. Napisz, jaki to problem, może będę w stanie pomóc.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka