Dodaj do ulubionych

Liceum po nowemu

10.02.12, 19:15
Powiem szczerze, ze gdy pierwszy raz zobaczyłam, w jaki sposób została opisana ta reforma przez Dziennik Gazetę Prawną, to stwierdziłam, że to jedna z reform, która próbuje zrobić z nas idiotów skupionych tylko na swojej dziedzinie i na niczym innym. Jednak, gdy coraz częściej przeglądam artykuły poświęcone na ten temat - wcale ta reforma nie jest głupim pomysłem! Jakby nie patrzeć, to jest pewien sposób rozwijania swoich zainteresowań. Rozszerzenie danych przedmiotów ułatwi wybór przedmiotów, które będzie się chciało pisać na maturze, a nie jak w poprzednich latach, gdy poświęcało się wolny czas na dodatkowe zajęcia dopełniające. Sądzę, że ta reforma to bardzo udany pomysł i z powodzeniem może zaowocować w przyszłości ;)
Obserwuj wątek
    • ewatomaszewicz Re: Liceum po nowemu 10.02.12, 23:15
      Bo Gazeta Prawna (i reszta mediów, które za nią powtórzyły "straszne" wieści o reformie) niepotrzebnie szuka sensacji i sieje panikę - a to najgorsze, co można zrobić w tej sytuacji. Jasne, że reforma nie jest idealna, że, jak na mój gust, została wprowadzona zbyt szybko, że tradycyjnie już szwankuje system informacji, ale robienie wokół tego sensacji naprawdę nic nie pomoże.

Uczniowie i ich rodzice nie potrzebują sensacji, potrzebują rzetelnych informacji. Aby ktoś im krok po kroku wytłumaczył, jak to dokładnie będzie wyglądać, rozwiał wątpliwości, odpowiedział na pytania. Straszenie nikomu nie pomoże.
    • jakw Re: Liceum po nowemu 11.02.12, 01:37
      betinka1996 napisała:

>Rozszerzenie danych przedmiotów u
      > łatwi wybór przedmiotów, które będzie się chciało pisać na maturze,
      Ułatwi naukę, ale wyboru to niekoniecznie. Patrząc po dostępnej ofercie liceów - na profile , dość sztywne, trzeba się decydować 3 lata przed maturą. Przy czym ciężko znaleźć profile typu mat-geo-fiz czy mat-fiz-chem - więc w momencie startu do liceum 15-16-latek powinien właściwie wiedzieć na jakie studia chce iść. Bo po profilu mat-geo na politechnice może nie dać rady ze względu na brak fizyki w liceum.
    • pabloluzak Re: Liceum po nowemu 11.02.12, 11:13
      wszystko, jak to bywa wyjdzie w praniu. Edukacji potrzeba reformy, ale czy na tym etapie wiemy jakiej? Jak miałaby wyglądać?
    • cyggnus Re: Liceum po nowemu 13.02.12, 10:36
      sy.Świetnie, tylko moim zdaniem brakuje odpowiedzi na dość istotne pytanie: skoro maturę bedzie można zdawac tylko z przedmiotów, które się weźmie na rozszerzeniu (poza przedmiotami obowiązkowymi, tzn. polski, matematyka, język obcy), to co w sytuacji, gdy uczeń będzie chciał jednak zdawać maturę z innego przedmiotu, bo np. nie wiedział trzy lata wczesniej, że jakas uczelnia chce akurat tego przedmiotu, ewentualnie gdy zechce rozszerzyć sobie możliwość wyboru kierunków studiów? Czy będzie istniała matura podstawowa i rozszerzona czy tylko rozszerzona, skoro nikt nie będzie realizował podstawy z danego przedmiotu (bo to będzie na poziomie gimnazjum)? To bym najpierw chciał wiedzieć zanim moje dziecko za rok będzie musiało podjąć decyzję o wyborze szkoły i profilu klasy. A wciąż nie wiem.
      • gdabski Re: Liceum po nowemu 15.02.12, 19:26
        Dobre pytanie, też bym chciał zobaczyć odpowiedź... Wydaje mi się, że nie zlikwidują możliwości zdawania dodatkowych przedmiotów i poprawiania wyników matury w kolejnych sesjach po jej zdaniu, więc logiczne by było, że nie będzie też uniemożliwione zdawanie w pierwszym podejściu matury rozszerzonej z przedmiotu, który nie jest w danej klasie nauczany w zakresie rozszerzonym. Może jeszcze ktoś wyjaśni.
        Na pewno natomiast przedmioty nieobowiązkowe będą występować tylko na poziomie rozszerzonym.

/Gdabski
    • nika_j Re: Liceum po nowemu 15.02.12, 10:32
      Czy reforma ułatwi wybór przedmiotów na maturze? O, tak. Jesli ograniczenie możliwości wyboru przedmiotów maturalnych do tych wybranych na rozszerzeniu uważasz za "ułatwienie wyboru", to oczywiście. Reforma równiez zabroni uczyc dziecko na poziomie rozszerzonym języka obcego, jesli nie miało go od podstawówki, mimo ze opanowało go n apoziomie wystarczającym np. poprzez pobyt za granicą, korepetycje, szkołę językową czy po porstu świetnego nauczyciela w gimnazjum. To tez ułatwia wybór, prawda?
      Reforma promuje idiotów, którzy chca przejść przez liceum najmniejszym kosztem intelektualnym. Dla całej reszty, która chce zdobyć w liceum nieco szersze horyzonty, reforma jest ogłupiająca po prostu. I tyle mam do powiedzenia w kwestii reformy.
      • fun88 Re: Liceum po nowemu 15.02.12, 19:14
        nika_j napisała:

Z jakiegoś powodu ta reforma bardzo ci doskwiera. Czy i tym razem "jak nie wiadomo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze?"

> Reforma promuje idiotów, którzy chca przejść przez liceum najmniejszym kosztem
        > intelektualnym. Dla całej reszty, która chce zdobyć w liceum nieco szersze hory
        > zonty, reforma jest ogłupiająca po prostu.
        Pisząc takie głupoty pokazujesz, ze nie wiesz, na czym reforma polega. I tyle.
        • nika_j Re: Liceum po nowemu 18.02.12, 17:54
          > Z jakiegoś powodu ta reforma bardzo ci doskwiera. Czy i tym razem "jak nie wiad
          > omo, o co chodzi, to chodzi o pieniądze?"
          Doskwiera mi, bo jestem rodzicem dziecka w wieku gimnazjalnym. A skoro Ty nie masz pojęcia, na czym polega ta reforma i dlaczego nie podoba mi się ograniczanie mojego dziecka, to widac Ty masz w tym jakiś interes. Jakiś ekspert się odezwał, który dostał kasę za tę "reformę"?
          • fun88 Re: Liceum po nowemu 19.02.12, 15:43
            Nie wiem, czy zauważyłaś, dziecko, że od czasów twojej szkoły świat poszedł daleko naprzód. Np. jest internet. Zainteresowane dziecko lub jego rodzic znajdzie całą wiedzę w internecie. Wpisujesz w google np. "Piłsudski" i masz "2,010,000 wyników (0,14 s)". A reforma załatwia jedno: dziecko, które słyszało o Piłsudskim raz w podstawówce, drugi raz w gimnazjum, nie będzie musiało tego słuchać po raz trzeci w liceum, jeśli nie będzie chciało. Jeśli będzie chciało, to oprócz internetu, może udać się do biblioteki lub księgarni i korzystać do woli. I to zdecydowanie wydaje mi się słuszne. I nie pisz głupot, że dziecko nie będzie miało prawa czegoś tam się uczyć. Nie ma już indeksu ksiąg zakazanych.
    • kwadrygaszatana Liceum po nowemu 18.02.12, 11:42
      żegnaj ogólna, klasyczna edukacjo! witajcie zawodówki!
      • fun88 Re: Liceum po nowemu 18.02.12, 12:56
        kwadrygaszatana napisała:

> żegnaj ogólna, klasyczna edukacjo! witajcie zawodówki!
        Ty chyba jesteś po ogólnej, czyli żadnej. Skoro takie głupoty piszesz.
        • nika_j Re: Liceum po nowemu 18.02.12, 18:02
          fun88, ty weź przeczytaj dokładnie rozporządzenie, zapoznaj się z ramówkami, spróbuj dowiedzieć się, jak będą wyglądały matury przyszłych maturzystów w 2015 roku, zanim zaczniesz wygłaszać podobne "merytoryczne" uwagi.
    • dawidek2222 Liceum po nowemu 19.02.12, 10:26
      A co jak ja wybiorę rozszerzoną biologię i chemię? Co wtedy z geografią i fizyką? A gdy mój kolega z klasy wybierze właśnie geografie i fizyke? To jaki wtedy będzie plan lekcji dla naszej klasy? Nie umiem sobie tego wyobrazić
      • fun88 Re: Liceum po nowemu 19.02.12, 15:16
        To kłopot dyrekcji. Najprawdopodobniej wszystkie zajęcia z rozszerzeniami będą odbywały się na początkowych i ostatnich lekcjach i nie będziesz tam chodził z klasą ale w grupie międzyklasowej osób, które wybrały te zajęcia.
        • cyggnus Re: Liceum po nowemu 04.03.12, 20:53
          Najprawdopodobniej po prostu nie będziecie mogli sobie wybierac dowolnych rozszerzeń i jesli ktoś wybierze daną klasę w I klasie, to po prostu będą tam określone rozszerzenia dla całej klasy. Jak w obecnych profilach klas. I tak się skończy ta reforma. Tylko nieliczne szkoły zdecydują się na rozszerzenia w grupach międzyklasowych. Wybór dowolnych rozszerzeń utraudnia tez fakt, że w praktycy i tak rozszerzenia trzeba będzie zacząć już w I klasie, żeby nie przekroczyć limitu godzin w kolejnych. Więc i tak de facto profil, a tym samym rozszerzenia wybierzesz już idąc do I klasy. Inne rozwiązania to pobożne życzenia.
          Jeśli wybierzesz biologię i chemię, to z fizyką i geografią kończysz w I klasie. Pozostaje ci poczytać sobie National Geographic i Świat Wiedzy do poduszki.
    • bethbronx.nnh Liceum po nowemu 21.02.12, 17:30
      hipergenialnyabsurd
      rajwiecejniebodlanieuczacychsielawirantow
    • nauczyciel333 Języki - bałagan 22.02.12, 02:21
      To moze jeszcze ZANIM giganci z MENu się zorientują, rposty nauczyciel napisze:
      kto w gimnazjum miał język wprowadzony od gimnazjum, CZYLi na świadectwiwe ma wpisany poziom III.0 NIE BĘDZIE mógł zgodnie z przpisami miec w szkole ponadgimanzjalnej tego samego języka ROZSZERZONEGO.

Aby miec rozszerzony jezyk musi miec wpisane po gimanzjum poziom III.1.

Bedziecie mówić biegle w jezyku, ale poziom na swiadectwie III.0. zamyka wszystko.

Hahaha pani minister. Za rok to zmienicie, tylko jeszcze o tym nie wiecie. I dołozycie godzin na języtki obce.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka