Dodaj do ulubionych

Miliony na nową maturę

17.03.05, 09:01
Więcej jak 50% nie ma prawa zdać matury.

teoretycznie zamiar jest logiczny:
po co mlody czlowiek, zdajacy egzaminy
w maju, ma je powtarzac na uczelni
pare tygodni pozniej, przeciez zakres
jest ten sam.

Popieram zatem rozwiazanie z matura
jako wejsciowka na studia i ciesze sie, ze

1. Uczniowie zdaja mature
w innej szkole (innym budynku)
niz w tej, w ktorej sie ucza
2. Uczniowie zdaja mature
pod kontrola innych nauczycieli,
niz ci, ktorzy ich wiele lat
uczyli we wlasnej szkole
3. Matura zdawana jest anonimowo;
uczen ma tylko numer identyfikacyjny
i nauczyciel nie wie jakiego
ucznia i z jakiej szkoly ocenia.

Takich absolwentow z dobrymi maturami
chetnie przyjme na moja uczelnie.

W przeciwnym wypadku obiektywizm matury
jest zagrozony. A to oznacza, ze
problem selekcji przenosi sie
na pierwszy semestr studiow
- tu przykrecam srube a dziekanaty
nie maja prawa do zadnych warunkowych
wpisow na nastepny semestr i po co
te rozczarowania i cala wedrowka ludow,
ktora potem sie odbywa?

Ilu ludzi zdaje z sukcesem egzamin
na studia? Polowa? No to na maturze
nie moze byc wiecej.
Obserwuj wątek
    • Gość: t-chair Re: Miliony na nową maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 09:36
      czy w waszej szkole przewidziano środki na zapłatę za dodatkowe godziny dla
      nauczycieli pracujących przy ustnej maturze?
      • Gość: Beta Re: Miliony na nową maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 13:59
        Oczywiście,że nie.Ustne egzaminowanie jest w ramach najdłuższego 40 godzinnego
        tygodnia pracy.w którym wszystko musi się zmieścić-podobno w pezyszłym roku
        również sprawdzanie prac pisemnych pójdzie w ramach 40 godzinnego tygodnia pracy
        • Gość: ofiara nowej m. Re: Miliony na nową maturę IP: *.tkdami.pl 18.03.05, 15:16
          Ja siedzę 12 dni po 9 -10 godzin zegarowych. 6 dni w swojej szkole 6 w obcej(z
          sobotami)Oczywiście w ramach 40 godz tygodnia pracy. Miałam 3 klasy maturzystów
          wiec cały rok miałam 4 nadgodziny gratis by można było mi płacic etet od 15
          kwietna. Więc: etet odpracowany (zostało mi 10 godz dydakt wtyg) plus 9x 6
          zegarowych pytania. Czy to zgodne zprawem pracy? luzacko maja peowcy, wuefmeni i
          uczacy przedmiotów z których nie ma ustnej, dodam ze dyrakcja dodatek
          motywacyjny dzieli równiwniutko.
          Zwiazki zawodowe akceptuja takie działania. Czyli wszystko jest ok. jakie mam
          szanse w sądzie pracy?
      • Gość: xymenas Re: Miliony na nową maturę IP: *.rzeszow.mm.pl 20.03.05, 08:42
        w rzeszowie obiecano 2% dodatku motywacyjnego do końca roku za pracę w
        komisjach przy maturze ustnej. nie wiem, jak jest gdzie indziej, chętnie się
        dowiem.
    • Gość: Bacz Szkoły powinny być płatne i prywatne IP: *.pl / 193.24.200.* 17.03.05, 09:42
      Szkoły powinny być płatne i najlepiej prywatne
      bo to taniej wychodzi. Pomoc na wykształcenie
      dzieci powinni dostawać tylko ubodzy i tylko
      do poziomu zawodówki.

Każde rozwiązanie z większą pomocą jest
      marnotrawne, niesprawiedliwe i demoralizujące,
      Najuboższych w większości nie stać na
      kształcenie swoich dzieci w liceach lub
      technikach a w podatkach musieli by
      płacić na bogatszych od siebie.
      Biedni nie mogą być wyzyskiwani przez bogatych
      jak w średniowieczu.

• Gość: lovanek Re: Szkoły powinny być płatne i prywatne IP: *.veranet.pl 17.03.05, 22:38
        ty chyba też odbrałeś tę gorszą edukację dla biedniejszych...przynajmniej jeśli
        chodzi o błędy...
    • Gość: gosc portalu Re: Miliony na nową maturę IP: *.chello.pl 17.03.05, 11:04
      nowa matura to duza kupa, tylko pogratulowac ministerstwu ze tak sprytnie uda im
      sie roztwonic az o 3 zera na koncu pieniazkow w tym roku! genialnie! a
      skanowanie prac to juz najmadrzejsza i najpotrzebniejsza sprawa! nic dziwnego ze
      w szkolach nie ma na gwozdzie zeby naprawic zniszczone krzesla i lawki skoro
      tyle pieniazkow idzie na drukowanie smieci, ksiazeczek itp <bravo> gratulacje
      dla MENiS
    • Gość: Fizyk Bzdury o kosztach!!! IP: 213.241.34.* 17.03.05, 11:09
      >Dla porównania: stara matura w skali całego kraju kosztowała najwyżej kilkaset
      tysięcy. Pieniądze były potrzebne głównie na powielenie arkuszy egzaminacyjnych
      i dowiezienie ich do szkół.<
      Bzdura!Nikt nie liczy kosztów ukrytych w kosztach funkcjonowania szkół!A była
      tylko rytuałem z ktorego nic nie wynikało.

>Ministerstwo Edukacji szacuje, że zorganizowanie nowej matury pochłonie blisko
      63,5 miliona złotych! - Matura na nowych zasadach jest egzaminem zewnętrznym,
      koszty jej przeprowadzenia musiały wzrosnąć - mówi wiceminister edukacji
      Zdzisław Hensel.<
      Zewnetrzna matura jest źle przygotowana merytorycznie i organizacyjnie(za co
      ktos powinien ponieść odpowiedzialność!), ale jest potrzebna, chocby do
      wymuszenia efektywniejszej pracy szkół i nauczycieli i mozliwości porównania
      jej wyników.Nawet 100 milionów to skali budżetu oswiaty(30 mld) bardzo
      niewiele.Wiecej MENiS marnuje na zbędna sprawodawczość i różne imprezy oraz
      akcje propagandowe.
    • Gość: tomek Re: Miliony na nową maturę IP: *.udn.pl 17.03.05, 13:15
      pierwszy raz słysze ze mature zdaje sie w innej szkole niz sie uczy!!!!
    • Gość: remikane Re: Miliony na nową maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 14:21
      Właśnie przeczytałem informację o biedzie w jakiej żyją dzieci. Jeżeli Państwo
      nic nie zrobi to część tych dzieciaków nie zda ani stare ani nowej matury, bo
      będą myśleć o zapewnieniu podstawowej egzystencji!!!

wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=2278
      Trybuna: Armia głodnych ludzi

2005-03-17 07:01

W Polsce w biedzie żyje 23 mln osób, a 5 mln męczy się w skrajnym ubóstwie. To
      dane Głównego Urzędu Statystycznego, które opierają się na ustawowej granicy
      ubóstwa. Wynosi ona 1226 zł miesięcznie na czteroosobową rodzinę. Wypada 10 zł
      dziennie na głowę. Takie dochody ma ok. 7,7 mln Polaków. Pięciomilionowa armia
      żyjąca poniżej tej granicy nie ma nawet 10 zł - alarmuje "Trybuna".

dalej

- Problem w narastającej nierówności społecznej. Są ludzie, którym świetnie się
      powodzi i ci, którym nie starcza na chleb. Oczywiście, taki podział był zawsze,
      ale pogłębił się w okresie transformacji. Dziś te dysproporcje są już zbyt
      duże. A wciąż rosną - mówi prof. Maria Jarosz, socjolog. Z jej badań wynika, że
      na jednego bogatego w Polsce przypada już 300 biednych!

W niektórych rejonach wskaźnik bezrobocia sięga nawet 90 proc. Najbardziej
      przez ubóstwo poszkodowane są dzieci. Zdarzają się przypadki omdleń z głodu
      podczas lekcji, czy zjadania resztek śniadań przyniesionych przez innych
      uczniów. Niektóre dzieci przyznają, że jedynym ich powodem chodzenia do szkoły
      jest talerz gorącej zupy, którą tam dostają. Małgorzata Śledziewska z Polskiej
      Akcji Humanitarnej podaje, że w roku szkolnym 2004/2005 liczba szkół objętych
      dożywianiem wzrosła z 67 do 125, zaś liczba dożywianych dzieci z 2,1 tys. do
      4,8 tys.

Biedę dobrze zna też Polski Komitet Pomocy Społecznej. - Pomagamy rocznie ponad
      320 tys. osób. Nie wszystkie z nich głodują, ale na pewno nie dojadają - mówi
      dyrektorka PKPS Ewa Kuruliszwili. Z jej obserwacji wynika, że bieda nie
      ogranicza się już tylko do wsi i małych miasteczek. Głodni chodzą mieszkańcy
      Krakowa, Warszawy, Olsztyna i wielu innych miast.

- Problem głodu nie zniknie, póki nie uporamy się z rosnącym bezrobociem.
      Często zdarza się, że w rodzinie pracy nie ma nikt. Najbardziej niepokojące
      jest jednak to, że bezrobocie i bieda przechodzi z pokolenia na pokolenie.
      Jeśli ktoś urodzi się w ubogiej rodzinie i w nieodpowiednim miejscu, np. na
      ścianie wschodniej, nie ma szans na normalne życie - podsumowuje prof. Jarosz.
      (PAP
    • Gość: jotte53 Re: Miliony na nową maturę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 16:27
      Ja mam prośbę do "wyborczej" niech pisze artykuły zrozumiałym językiem a nie
      bełkotem co znaczy tekst:"MENiS twierdzi, zę o pieniądzach na matury samorządy
      zaczęły myśleć..." mnie się głupio wydaje "nowe" matury wymyślił MENiS a
      pieniądze Fenicjanie:))
    • Gość: M Re: Miliony na nową maturę IP: *.elk.mm.pl 17.03.05, 16:52
      Dlaczego nikt nie mówi o marnotrawstwie (straszliwym), jakim jest wydrukowanie
      DLA WSZYSTKICH maturzystów arkuszy na część rozszerzoną? Przecież wiadomo,że
      nie wszyscy będą i są w stanie zdać maturę na tym poziomie,ale nasz Menis
      pozwolił,że to maturzysta dopiero na maturze będzie decydował, jaki poziom
      zdaje.Dopiero za rok ta bzdura nie będzie obowiązywać.Policzcie, ile to jest
      pieniędzy w błoto?
    • Gość: maturzystka Re: Miliony na nową maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.03.05, 17:39
      "Ta matura musi się udać - zaznacza wiceminister Hensel" - życzę ministrowi
      powodzenia, bo dowiadujemy sie o maturze coraz ciekawszych rzeczy i jest z nią
      więcej zamieszania niż pożytku. Tak naprawdę to nikt nie wie, jak to ma
      wszystko wyglądać. Poza tym mature pisze się we własnej szkole, a nauczyciele
      sprawdzający przy ustnej to nasi nauczyciele, z zewnątrz jest tylko jedna
      osoba, która bardziej kontroluje egzamin niż sprawdza wiedzę. Zgadzam się, że
      teraz przynajmniej poziom będzie wyrównany, ale moim zdaniem matura i egzaminy
      na studia to co innego. Jest sporo osób, które wcale na studia się nie
      wybierają. I co z nimi - matury też mają nie mieć zdanej?
      • Gość: jotte53 Re: Miliony na nową maturę IP: *.internetdsl.tpnet.pl 17.03.05, 21:45
        ona się musi udać bo ona jest przed 19 06 no chiba żeby mafia od MENiS
        porządziła do jesieni (kto na jesieni będzie jeszcze pamiętał nieudaną maturę:)
    • Gość: pajacyk Ile za to obiadów? IP: *.udn.pl 20.03.05, 13:51
      Jeśli jeden obiad to koszt 2,5 -3 zł to ile dzieci by się wyżwyło za to? BO
      jedno dziecko mogło by jeść ponad 20 mln dni obiad codziennie!!! Napewno na
      kilka lat koszt nowej matury nakarmił by niedożywione dzieciaki
    • Gość: merowing Re: Miliony na nową maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:08
      ja proponuję ,żeby zanim ktoś obejmie taki czy inny urząd musiał zdać egzamin
      fachowy z zakresu wiedzy potrzebnej na stanowisku które będzie piastował i żeby
      te testy oceniała niezawisła i niezależna komisja ,a wyniki były publikowane w
      prasie egzamin odbywałby się na sali pod nadzorem losowo wybranych obywateli.
      No to wtedy może coś drgnie w naszym państwie bo jak nie to czarno to widzę , a
      ponoć jestem optymistą bo mój kolega nie widzi tego wogóle.
      Odnośnie do pozostałych komentarzy nie od dziś wiadomo ,że niedouczonym
      motłochem łatwiej sie rządzi. Patrz historia szkolnictwa pod nadzorem jezuitów
      Polska miała się tylko wtedy dobrze kiedy u steru był silny i niezależny władca,
      nie nadajemy sie do demokracji ,to co się dzieje teraz to "złota wolnośc
      szlachecka", machanie szabelką itp niestety coraz bardziej aktualne jest
      powiedzenie,że polak jest tak samo głupi przed szkodą jak i po . smutne
    • Gość: merowing Re: Miliony na nową maturę IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.05, 09:22
      wszystko pięknie tylko jak zobaczyłem kryteria oceniania to włos mi sie zjerzył
      na głowie.Przedmiotu sćisłe ok tam nie ma co kombinować , albo wiesz albo
      nie ,choć ten formalizm to mi pachnie "PROCESEM" Kawki, ale polski zero
      możliwości własnej oceny ,własnego punktu widzenia jak niewłaściwie napiszesz
      słowo klucz to jesteś w plecy kilka punktów, możesz napisać zupełnie przeciętną
      prace i dostać komplet punktów za słowa kluczowe, sorki , ale w ten sposób to
      my tworzymy armię przeciętniaków (którymi łatwiej sterować), to gorzej niż za
      komuny. Ja sie wcale nie dziwię ,że uniwerki nie chcą do końca zaakceptować tej
      formy egzaminu wstępnego.
      odnośnie samej matury polecam artykuł w ostatnim newsweek-u

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka