Dodaj do ulubionych

Nauki kognitywne

IP: 158.75.11.* 25.11.02, 17:32
Jeżeli jakieś 'zbłąkane dusze' interesują się tą dziedziną, zapraszam do
pogrzebania w Forach prywatnych. Jestem ciekaw, czy taki twór jak Forum
Kognitywistyki ma szansę zafunkcjonować.
pzdrv
Obserwuj wątek
    • jotembi Re: Nauki kognitywne 05.12.02, 19:46
      hmmmm.... po pierwsze z całej duszy nie znoszę słowa "zafunkcjonować", bolesna
      nowomowa

a po drugie: ja pewno taka niedouczona babina jestem, ale chętnie bym się
      dowiedziała, które nauki są nie-kognitywne...? to by mi pomogło odróżnić te
      kognitywne...

tak się fatalnie składa, że znam łacinę
      • yoric Nauki kognitywne 05.12.02, 22:12
        Cóż, język się zmienia i nic na to nie poradzimy...

Słówko, o którym mowa osobiście całkiem mi się podoba, jako twórczy neologizm,
        ale oczywiście możemy mieć różne zdania. A co do nauk kognitywnych - jest to
        przyjęte w Polsce tłumaczenie 'cognitive sciences', terminu, który nie jest po
        prostu 'przymiotnikiem i rzeczownikiem', tylko funkcjonuje :) poniekąd jako
        nazwa własna. Najlepiej chyba zajrzeć na Forum:

www2.gazeta.pl/forum/790620,30353,790602.html?f=10387
        pzdrv
        • jotembi Re: Nauki kognitywne 06.12.02, 02:19
          dzięki za wyjaśnienie, skoro to zbitka pojęciowa to może być nawet lekko bez
          sensu hehe
          na zdrowy chłopski to one wszystkie takie mniej lub bardziej "kognitywne",
          pójdę sobie popatrzeć na przykłady...
    • jotembi Re: Nauki kognitywne 06.12.02, 02:28
      byłam obejrzałam nie zwyciężyłam
      taka erudytka to ja nie jestem
      a poza tym jeśli mam coś takiego tłumaczyć, to się cieszę, że terminologia
      praktycznie angielska, wystarczy parę końcówek pozmieniać... ale jeśli czytam
      polski tekst, to nadmiar neologizmów trochę mnie męczy ;)

ale oczywiście z drugiej strony bardzo mi zaimponował ten chiński pokój i
      wasza o nim dyskusja... więc to lekuchne naśmiewanie się powyżej możesz
      potraktować jako krypto-wyrazy szacunku
      • yoric Re: Nauki kognitywne 06.12.02, 13:58
        Hmm,
        nie wiem, czy jest czym imponować - po prostu poglądy oczytanego laika. Gdyby
        wypowiedzieli się praktycy AI, dopiero byłoby przed czym (kim) zdjąć czapki z
        głów!
        A co do neologizmów - tu się zgadzam. Jestem zwolennikiem
        przekładu 'polskiego'. Np. 'językoznawstwo' zamiast 'lingwistyki', 'nabywanie'
        zamiast 'akwizycji' (języka przez dzieci!). I 'nauki poznawcze' brzmią
        wystarczająco dobrze jak dla mnie - cóż, kiedy 'kognitywistyka' się utarła!
        pzdrv
        • jotembi Re: Nauki kognitywne 06.12.02, 20:23
          właśnie skończyłam tłumaczyć tekst dotyczący głównie rozmaitych wywodów
          niejakiego Deleuze'a. brrrrrrrr

oczytana jestem jak jasna cholera (hehe), ale mimo naprawdę niezłej znajomości
          języka ojczystego oraz paru innych nie jestem w stanie przebrnąć (czy wręcz
          zrozumieć o zgrozo) niektórych tekstów. i wychodzi na to, że kognitywistyka
          dla mnie za mądra... szkoda właściwie, bo nazwa (choć obca) to jednak
          smakowicie brzmi

a tak zupełnie na marginesie - wracając do mojego pierwszego wpisu w tym
          wątku - wydawało mi się naiwnej, że wszystkie nauki mają walor poznawczy...
          więc dlaczego akurat te nazywa się "poznawczymi"?
          pytanie serio, yorick, nie nabijam się!
          • Gość: Yorick Re: Nauki kognitywne IP: *.torun.dialup.inetia.pl 07.12.02, 19:52
            Wszystkie nauki

to jakaś tam forma gromadzenia wiedzy. A 'nauki poznawcze' to 'wiedza o
            wiedzy': dotyczą ludzkiego poznania, czyli nabywania wiedzy i przetwarzania jej
            na poziomie zupełnie elementarnym. Ich specyfiką jest to, że wymagają z zasady
            ścisłej współpracy wszystkich adekwatnych dyscyplin (antropologii, teorii
            ewolucyjnych, neurologii, zoologii (zdolności pozn. zwierząt), psychologii
            pozn. i rozwojowej, filozofii, językoznawstwa, sztucznej inteligencji, itd.
            itp.) - żeby do czegoś dojść.
            pzdrv
            • jotembi Re: Nauki kognitywne 07.12.02, 20:37
              aha
              thx za odpowiedź, teraz już rozumiem
              chociaż nadal uważam, że nienajlepsza ta nazwa, coś mi tu nie
              pasuje... "poznawczy" to nie to samo, co "o poznaniu"
              ale rozumiem, że trudno to było inaczej określić (w dowolnym języku zresztą)

na kognitywne forum zaglądam i się dziwuję, mądre tam takie piszecie... raczej
              się nie odważę odezwać, dla mnie za mądre. a poza tym całe (zawodowe) życie
              wojuję o prostotę wypowiedzi, ale pewno w tej branży jest to niemożliwe

a swoją drogą fajna branża te nauki poznawcze, odpowiada mi ta konkretna
              mieszanka dziedzin

no i dzięki wielkie za cierpliwość, yorick, to musi być strasznie męczące tak
              wyjaśniać wszystko jak dziecku jakiejś starszej i czepliwej paniusi hehe
              • yoric Re: Nauki kognitywne 21.12.02, 18:27
                Wyciagam do góry - może ktoś jednak zajrzy
                pzdrv

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka