Dodaj do ulubionych

Gotowe wykroje

15.03.12, 10:09
Jak sobie poradzić bez kalki technicznej, która nie jest do zdobycia? Wracam do szycia po kilku(nasto?)letniej przerwie, zmotywowana dość ubogą ofertą sklepów. Lubię korzystać z gotowych wykrojów i zaczęłam od poszukiwań kalki technicznej no i odkryłam, że raczej w sklepie nie kupię ....
Oferta zaopatrzenia biurowego odpada z uwagi na ilość, po co mi setka arkuszy.
Macie ten problem? Może jakaś podpowiedź?
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: Gotowe wykroje 15.03.12, 11:09
      Do odrysowywania wykrojów z arkuszy np. Burdy?

Biały papier, którego używa się w sklepach spożywczych, tzw. półpergamin - arkusze A0, lekko prześwitujący - zupełnie wystarczająco, by przerysować linie leżącego pod spodem arkusza. Używam od lat. Lepszy od kalki, bo nie taki kruchy. No i tańszy.

Do kupienia w sklepach papierniczych.

Ania
      • marysiowamama Re: Gotowe wykroje 15.03.12, 13:52
        Ja też mam taki półpergamin, kupiony na Allegro za kilka zł za całą rolkę
    • kreatywneszycie.pl Re: Gotowe wykroje 15.03.12, 14:32
      ja mam kalke, nieuzywana, kupilam sadzilam ze bede uzywac a lezy, jesli chcesz moge odstapic za grosze, wyslac poleconym.
    • elfetka Re: Gotowe wykroje 18.03.12, 19:30
      Kalkę bez problemu kupisz w sklepach dla plastyków/kreślarskim. Sprzedawane albo na arkusze albo na rolki szerokości do 70 cm :)
      • ka_thy Re: Gotowe wykroje 18.03.12, 19:58
        Moim zdaniem kalka jest niewygodna do wykrojów - jest za sztywna i za twarda. Lepszy jest półpergamin lub podobny papier półprzeźroczysty. Również do kupienia w sklepach dla plastyków lub hurtowni papieru.
    • balbi1 Re: Gotowe wykroje 19.03.12, 09:02
      Zwykła przezroczysta folia też świetnie się sprawdza. Ważne ,aby nie była zbyt wiotka. Worek rozcinam z boku i na dole, rysuję długopisem.
    • qisobar Re: Gotowe wykroje 26.03.12, 23:22
      moja mama miała kiedys takie radełko do wykrojów

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka