Dodaj do ulubionych

Silvercrest czy Janome it 1100

12.12.12, 12:33
Pytanie do praktyków co wybrać: Silvercrest z Lidla czy tez Janome it 1100?
Cena podobna, wiecej funkcji ma Silvercrest, ale co z jakością ? Jakie stopki do Silvercrest są w zestawie ? Jakie stopki pasują? Zależy mi na overloku, w zestawie do Janome it 1100 na Allegro widziałam w zestawie dodatkową stopkę do overloka.
Proszę bardzo o wskazówki, osobiście skłaniam się do Janome ze względu na serwis, ale ten Silvercrest cały czas mi krąży po głowie ;) tym bardziej ze Silvercrest pojawił się znowu w ofercie Lidla.

Piau
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: Silvercrest czy Janome it 1100 12.12.12, 21:40
      Owerlok to osobna maszyna!

Nie dajcie sobie dziewczyny mącić w głowach, że jakakolwiek stopka czy ścieg owerlokowy w maszynie zastąpią owerlok! To tylko imitacja, nieudana zresztą.

Ten model Janome to typ kompletnie nieudany - nie dość, że nie ma płynnej regulacji szerokości ściegu, to jako chyba jedyna z maszyn na rynku nie ma też możliwości płynnej regulacji jego długości! To dla mnie jest curiosum kompletne! Dziwie się, że wypuścili taki szmelc!

Chyba chcą zapchać dziurę asortymentową - tanią maszynę, na którą ktoś poleci dla marki, a zawiedzie się na niej totalnie...

Ania
      • autumna Re: Silvercrest czy Janome it 1100 14.12.12, 07:44
        > acji szerokości ściegu, to jako chyba jedyna z maszyn na rynku nie ma też możli
        > wości płynnej regulacji jego długości!

Toyoty też tak mają. Ustawione na sztywno "programy szycia" - np. do wyboru są 3 zygzaki i trzy ściegi proste, o narzuconym przez producenta rozmiarze. Nadziałam się tak kiedyś, bo nie przyszło mi do głowy, że nowa maszyna może mieć mniej możliwości od starego łucznika. Należy się z daleka trzymać od takich maszyn, bo nawet jeśli kupujesz do prostego szycia typu drobne poprawki czy podwijanie zasłon, prędzej czy później zajdzie potrzeba ustawienia np. gęstego zygzaka - a tu ni ma.
      • piau Re: Silvercrest czy Janome it 1100 17.12.12, 16:13
        Hm, możecie polecić jakąś inną droższą maszynę?
        Za dużo mam wątpliwości i stwierdziłam ze nawet do okazjonalnego szycia chciałabym mieć coś solidnego.
        Co sądzicie o modelach oczko wyżej Janome, np. 920, Elna explore 220 lub 240?

Pozdrawiam
        • czeremcha4 Re: Silvercrest czy Janome it 1100 18.12.12, 09:40
          Cena nie równa się jakość.

Silver Crest absolutnie zaspokoiłby twoje wymagania. A okazjonalna szwaczka jest tak samo niebezpieczna dla maszyny, jak okazjonalny kierowca dla samochodu. Chodzi mi tu o możliwość uszkodzenia przez złą obsługę. Więc możesz sobie uszkodzić droższą albo tańszą maszynę.

Ania
          • piau Re: Silvercrest czy Janome it 1100 19.12.12, 11:57
            Szyłam i nic jeszcze nie zepsułam, skąd to przewidywanie że będę niebezpieczna dla swojej maszyny? :) Bo szyję rzadko? Argument jest słaby, z tego względu to lepiej nic sobie nie kupować.. no może oprócz Silvercrest'a. Trochę jedziesz po wszystkich amatorkach.
            • czeremcha4 Re: Silvercrest czy Janome it 1100 19.12.12, 19:51
              Nie pisałam o tobie i nie jechałam po amatorkach. Sama nią jestem w podstawowym sensie;-)

A nie mam racji - tak poza tym? Że droższe nie musi znaczyć bardziej solidne?

Ania
              • czeremcha4 Re: Silvercrest czy Janome it 1100 19.12.12, 20:24
                Poza tym - na tyle długo siedzę w szyciu w świecie realnym i internetowym, że mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że 99 % skarg na maszyny - rzekomo psujące się "same" albo źle szyjące - okazują się być z winy szyjących...

Ania
            • ziczac Re: Silvercrest czy Janome it 1100 20.12.12, 21:28
              Mnie się też nie udało nigdy popsuć maszyny, a szyłam i na taniej, i na drogiej, i na zabytkowej, i takiej bardzo nowoczesnej... Niektórym po prostu trudno zrozumieć, że ktoś może mieć inne potrzeby i możliwości, niż my sami. Ale nie trzeba się tym przejmować.

Generalnie rozsądną zasadą jest kupienie maszyny najlepszej, na jaką możesz sobie pozwolić, choćby dlatego, że za rok Twoje potrzeby się mogą zmienić, a maszyny pewnie nie wymienisz tak szybko. Dodatkowo warto zwrócić uwagę na dostępność serwisu, no i możliwość pogadania z kimś ze sklepu (dobre sklepy odpowiedzą na Twoje pytania długo po zakupie i będą to kompetentne odpowiedzi). Z tych trzech, które podałaś, ja bym wybrała Elnę 240. W przeciwieństwie do Elny 220 ma automat do dziurek (chcesz to, naprawdę ;) ), no i ma nawlekacz, a Janome chyba nie (to jest bajer, ale bardzo oszczędza czas). Upewnij się tylko, czy ta maszyna ma wyłączany dolny transport i w jaki sposób jest to realizowane. Powinna mieć obniżane ząbki transportera. Sporo tanich maszyn ma tylko nakładaną na wierzch plastikową płytkę i takie rozwiązanie to samo zło ;)

Jeślibyś się zdecydowała pooszczędzać trochę dłużej, na pewno warto rozważyć zakup maszyny z chwytaczem rotacyjnym, ale jeśli to jest absolutna granica, to myślę, że Elna 240 powinna Ci dobrze służyć.

Na wszelki wypadek przejrzyj jeszcze opinie w sieci, ja nie szyłam na tej maszynie, więc oceniam tylko na podstawie informacji producenta. Mam maszynę Janome i overlocka Elny i na żadną z tych firm nie zarzekam.
    • czeremcha4 Re: Silvercrest czy Janome it 1100 12.12.12, 21:43
      Aha - do Silver Cresta pasują wszystkie stopki typu matic.

Ania
    • ladyjm Re: Silvercrest czy Janome it 1100 14.12.12, 16:20
      Ostatnio miałam okazję wypróbować szycie na Silvercrest i jest naprawdę OK :)

i dobrze Czeremcha pisze - overlock to osobna maszyna! Dobry overlock kosztuje ze 2000zł wzwyż, można go ustawić, że od razy przycina szwy i robi inne cuda. Szyje sie na nim zazwyczaj 3-4 szpulkami nici! Taka stopka overlokowa do maszyny daje efekt podobny do ściegu overlocka ale szczerze z ręką na sercu 1 raz w życiu z niej korzystałam, wolę szyć zwykłym zygzakiem.
    • haftowniczek Re: Silvercrest czy Janome it 1100 21.12.12, 07:57
      Zdecydowanie Janome
    • eule-lilaanaa Re: Silvercrest czy Janome it 1100 17.01.13, 21:12
      tu moja recenzja silver crest, mam nadzieje że pomoże w wyborze, ja jestem z niej zadowolona, wcześniej miałam stare łuczniki annaonopiuk.blogspot.com/2013/01/silver-crest-maszyna-z-lidla-czyli-moja.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka