12.09.13, 18:41
Dziewczyny jestem poczatkujaca szyjaca dzis mąz sprawil mi maszyne łucznika Maria 418 podpowiedzcie mi czy to dobry wybor?
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: maszyna 12.09.13, 21:31
      Na pewno do nauki ci wystarczy - i jeszcze długo nie będziesz potrzebowała bardziej wymyślnego sprzętu :-)

Ania
      • wenuska34 Re: maszyna 12.09.13, 21:51
        na pewno i chyba już coś popsułam
        igła mi sie blokuje w bębenku i nie chce wyjść i nie wyciąga drugiej nitki chyba źle bębenek założyłam
        i pokrętło tez ciężko chodzi
        • czeremcha4 Re: maszyna 13.09.13, 09:18
          Prawdopodobnie zrobiłaś błąd, który robi 90 % początkujących szyjących - więc głowa do góry!

Ten błąd to zakładanie górnej nici z opuszczoną stopką maszyny. Stopka musi być podniesiona od początku do końca nawlekania - podniesienie jej rozluźnia naprężacz nici i nitka może prawidłowo ułożyć się w mechanizmie maszyny.

Jeśli stopka nie jest podniesiona - nitka nie napręża się prawidłowo, jest za luźna i wplątuje się byle gdzie - robi pętle pod materiałem, wplątuje się w bębenek itp.

Jeśli dalej nie możesz wyjąć igły - nie wyciągaj jej na siłę pokrętłem, a wykręć ją po prostu tak, jakbyś ją wymieniała. Potem ostrożnie wyjmij ją z mechanizmu. Powyciągaj wszystkie nitki, wyjmij bębenek - sprawdź, czy tam też nic nie utknęło. Załóż bębenek prawidłowo /wkładając wcześniej szpuleczkę - też wg instrukcji/ i spróbuj jeszcze raz.

Zaczynając szyć - nie szyj od samego początku materiału. Zwłaszcza pierwsze próby zaczynaj co najmniej pół cm od brzegu materiału. Przytrzymuj za stopką obie nitki zaczynając szycie.

Troszkę tych zasad jest, ale szybko wchodzą w krew.

Ania
          • wenuska34 Re: maszyna 13.09.13, 12:31
            dziekuje bardzo za podpowiedzi
          • fimka_974 Re: maszyna 14.09.13, 11:03
            Cale szczescie, mnie nawet nie wychodzi z opuszczona, moze mam za grube palce ? ;-) Ale to bezcenna uwaga, trafilam tu w poszukiwaniu pewnego wzoru a znalazlam to, dzieki ! :-)
          • linn_linn Re: maszyna 14.09.13, 14:02
            Znaczy to, ze 90% zaczynajacych szyc nie zaglada do instrukcji maszyny? Rozmumiem, ze mozna isc na intuicje przy drugiej, trzeciej czy piatej, ale przy pierwszej trzeba jednak troche poczytac.
            • czeremcha4 Re: maszyna 14.09.13, 14:34
              Uwaga o podniesieniu stopki nie zawsze jest zaznaczona jako ważny "punkt programu". Ot, po prostu - "jak założyć górną nitkę? Podnieś stopkę, przeprowadź nitkę tu i tam." I większość skupia się na kolejności przeprowadzania nitki, a stopkę opuszcza przed nawleczeniem igły, bo to niewygodne...

Owszem, niewygodne. I owszem, można stopkę do tej czynności opuścić - ale trzeba ją potem podnieść, nitkę przeprowadzić do tyłu pod stopką i pociągnąć parę centymetrów, żeby wskoczyła do naprężacza. To pociągnięcie jest wtedy najważniejszą czynnością. Dopiero potem podłożyć materiał, opuścić stopkę i szyć.

Ania
              • smutas13 Re: maszyna 14.09.13, 21:26
                Nie wszystkie cenne rady, zawarte są w instrukcji. Praktyka, czasem podpowiada pewne, dobre nawyki, bardzo przydatne podczas szycia.

Czeremcha, potrafi nimi się dzielić. I chwała jej za to :-)
                • linn_linn Re: maszyna 15.09.13, 08:25
                  Jasne, ze tak: ja jestem fanka Czeremchy i wielu blogerow zajmujacych sie szyciem. Instrukcja maszyna to jednak podstawa: zanim zapytasz na forum moze zdazyc napytac sobie biedy / i masznie tez /. O oszczednosci czasu nie wspomne.

"18
                  NAWLEKANIE NITKI GÓRNEJ
                  Prawidłowe nawleczenie maszyny jest jednym z najważniejszych warunków jej prawidłowego funkcjonowania czyli szycia. Niewłaściwa kolejność nawleczenia czy też błędne prowadzenie nitki może powodować zrywanie nitki, przepuszczanie ściegów, marszczenie materiału.
                  UWAGA: różne modele maszyn (zwłaszcza starsze) mają różne systemy prowadzenia nitki
                  Dlatego bardzo dokładnie należy zapoznać się z instrukcją nawlekania tejże maszyny i ści
                  le jej przestrzegać.
                  1. Ustaw igłę w najwyższym położeniu, obracając kołem zamachowym do siebie oraz
                  podnieś stopkę.
                  2. Umieść szpulę z nicią na stojaku, tak aby nitka odwijała się od tyłu - tak, jak
                  pokazano na rysunku.
                  3. Przeprowadź nitkę przez prowadnik (1) wprowadzając nitkę od prawej strony.
                  4. Dalej prowadź nitkę w dół i przeprowadź przez talerzyki naprężacza nici górnej (2)
                  5. Podciągnij nitkę do góry nad talerzykami (2) mocno ją napinając tak aby naskoczyła
                  sprężynka naprężacza.
                  6. Przełóż nitkę od prawej strony o lewej przez oczko podciągacza nici (3)
                  7. Następnie prowadź nitkę w dół w kierunku igły i przewlecz przez dolny prowadnik nici (4) oraz przez kolejny prowadnik na wysokości igły (5).
                  8. Nawlecz oczko igły przeciągając nić od przodu do tyłu (6) i przeciągnij pod stopką na długość ok. 10 cm..." itd. plus kilka rysunkow.
                  Gdyby w miedzyczasie nalezalo opuscic stopke, to producent napisalby to jasno: opusc stopke.
                  www.lucznik.info/public/files/pdf/Olga_418_manual.pdf

W moim pierwszym pokrowcu na maszyne umiescilam nawet specjalna kieszen na instrukcje: ciagle do niej zagladalam.

• czeremcha4 Re: maszyna 15.09.13, 10:03
                    Aaa, to fajną instrukcję maszyny masz! Z reguły widuje się znacznie oszczędniejsze ;-)

Nawet piszą o kręceniu kołem maszyny do siebie - ale nie napisali, że to jedyny dopuszczalny kierunek :-) Kręcić kołem od siebie nie można.

Dziękuję za ciepłe słowa...

Ania
              • emi_lka0 Re: maszyna 27.09.15, 10:49
                witam, ja też mam ów maszynę i podczas zakładania nici górnej nie wskakuje mi do tego nieszczęsnego naprężacza ciągnę i nic.i nie mam w maszynie prowadnika nici przy igle.proszę o pomoc
    • juddytta Re: maszyna 07.10.13, 11:47
      Moja pierwsz maszyna to właśnie łucznik,myślęz e dobry wybór :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka