Dodaj do ulubionych

czeremcha4 :)

01.11.13, 20:55
Aniu, jeśli pozwolisz, bo widzę żeś spec nieziemski :) Podpowiedz mi proszę, bowiem chciałam uszyć córci taki śmieszny zestawik, niby legginsy i do nich bluzeczkę z takiej jakby gumowatetej dzianiny. Ona jest bardzo elastyczna, rozciągliwa choć nie gumowana. Nie umiem jej opisać, taka lejąca się i zwiewna... I teraz nie mam pojęcia jaki ścieg do niej wybrać, overlock nie bardzo szyje toto, bo po zszyciu jest ten szew taki rozlazły jakby, zwyczajny szew popęka jak naciągnie i teraz pewnie zygzak, ale jak dobrac własciwy? Lepszy będzie o dłuższym skoku czy właśnie ten krutszy? Powiem szczerze, co bym nie wypróbowała to mi nie pasuje :( I nie mam pojęcia jak powinien wyglagac prawidłowy szew na dzianinie :(
Pomożesz mi ? Bardzo proszę :) :) :)
Obserwuj wątek
    • czeremcha4 Re: czeremcha4 :) 03.11.13, 22:31
      Z opóźnieniem, bo nie miałam dostępu do komputera... :-)

Z reguły używam owerloka tylko do obrzucania, nie do szycia właściwych szwów, więc cieszę się, że też wybrałaś maszynę do zszycia tego wszystkiego ;-)

Z opisu widzę, że nie będzie łatwo... Takie zwięzłe, a bardzo elastyczne materiały są szalenie niewdzięczne do szycia. Zakładam, że masz w maszynie igłę do dzianin, najlepiej do dzianin mocno rozciągliwych. Nici zwykłe, poliestrowe, absolutnie nie elastyczne, wyglądające jak pasmo cienkich włókien.

I tak podejrzewam, że co któryś ścieg maszyna może ci przepuszczać, więc z góry załóż, że każdy szew będziesz przeszywała dwukrotnie.

A samą maszynę ustaw na ścieg niezbyt długi /w skali 0-5 ustawiłabym na 2/ i nie szeroki /w skali 0-9 ustawiłabym na 3/. Za drobny ścieg może ci rozciągać dzianinę pod stopką, za wąski nie będzie wystarczająco elastyczny, za szeroki nie będzie ładnie wyglądał po rozłożeniu części po zszyciu.

Jeśli po przymiarce okaże się, że ciuszków już nie trzeba poprawiać - obrzuć je owerlokiem tak, żeby igła wbijała się mniej więcej pośrodku maszynowego zygzaka. Tak uszyty szew na pewno będzie trwały i estetyczny ;-)

Pozdrawiam - Ania
      • akerel Re: czeremcha4 :) 04.11.13, 10:39
        Aniu, bardzo Ci dziękuję :) Właśnie te elastyczne, jak je opisałaś pasmowate ;) nijak mi nie szyją. Materiał wredny, ale jaki pięknyyyy :D Zawzięlam się :P Popróbuję ustawić maszynę jak proponujesz i popatrzeę co mi z tego wyjdzie. Overlockiem zazwyczaj też tylko obrzucam, czasem jedynie jak mam mało rozciągliwą tkaninę to nim zszywam. Igły chyba nie mam, ale może uda sie na zwykłej, a jak nie to będę musiała sie zaopatrzeć w taką :)

Dzięki raz jeszcze :D
        • czeremcha4 Re: czeremcha4 :) 04.11.13, 12:14
          akerel napisała:

> Igły chyba nie mam, ale może uda sie na zwykłej, a jak nie to będę musiała sie zaopatrzeć w taką :)

Oj, koniecznie musisz się w nią zaopatrzyć. Przede wszystkim - nie porobi ci dziurek w dzianinie. Chyba nie chcesz, żeby natychmiast zaczęły ci lecieć oczka od szwów? ;-) Poza tym te igły lepiej przenoszą nitkę przez materiał, a nadmiernie napięta i przylegająca do igły nitka jest powodem przepuszczania szwów...

Ania
          • akerel Re: czeremcha4 :) 04.11.13, 14:24
            A no widzisz... :) I po co ja szkoły odzieżowe kończyłam ;) Fakt, 20 lat temu, i chyba nic już nie pamiętam :(
            Ale wtedy jak się szyło to na jednej igle leciało się i dzianiny i płótna. Specjalne igły to według mojej pani od zawodu to zwykła fanaberia i dobra krawcowa na jednej uszyje wszystko... :P
            • czeremcha4 Re: czeremcha4 :) 04.11.13, 16:23
              Też tak mi się wydawało 20 lat temu ;-) Tez myślałam, że np. szyjąc jeans wystarczy założyć igłę 120 i pójdzie jak z płatka. A nieprawda. "90" do jeansu radzi sobie znacznie lepiej i jest duuużo trwalsza. :-)

Ania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka