Dodaj do ulubionych

Kwitną czeremchy

13.05.13, 08:54
Lubicie ich zapach?
Kiedyś dawno nawet lubiłam, do momentu, gdy na jakimś forum przeczytałam, że ich zapach przypomina zapach onuc żołnierzy wracających z poligonu. I stało się, męczę się teraz, gdy kwitną. U siebie w ogrodzie wypaliłam wszystkie, ale wokół w lesie jest ich bez liku.
Poza tym mam gęsty wysoki żywopłot z czeremchy. Często go strzygę, nie kwitnie, natomiast co roku walczę z namiotnikiem i pracowicie zbieram jego kokony.
Jak tu polubić czeremchy?
Obserwuj wątek
    • lellapolella Re: Kwitną czeremchy 13.05.13, 10:35
      Ja w ogóle bardzo lubię czeremchy, dla mnie są trochę jak bzy- wiosna nadeszła i nic tego nie zmieni:) Mam jedną nad rzeką wśród olch, jest bardzo wysoko, widzę ją z łóżka, gdy wśród gołych olchowych gałęzi najpierw robi zieloną koronkę a potem białą mgłę:)
      Z zapachem moim zdaniem jest podobnie jak u kozłka- robi się onucowaty dopiero w czasie przekwitania, wcześniej to dla mnie sama słodycz. Zresztą potem też mi specjalnie nie wadzi, może w minionym życiu byłam markietanką;)
      Marzy mi się czeremcha o różowych kwiatach ale nasze drogi jeszcze się nie przecięły.
    • leloop Re: Kwitną czeremchy 13.05.13, 11:03
      > Kiedyś dawno nawet lubiłam, do momentu, gdy na jakimś forum przeczytałam, że[i]
      > ich zapach przypomina zapach
      Dorka, wg. niektórych smak natki kolendry to rozdeptana pluskwa, absolutnie mnie to nie odstrasza, natkę kolendry uwielbiam i dla mnie ona pięknie pachnie. sugerowanie się czyimś zdaniem w takim wypadku delikatnie mówiąc uważam za przesadę, czemu winne rośliny ?
    • szadoka Re: Kwitną czeremchy 13.05.13, 14:15
      a ja uwielbiam, nadarlam caly bukiet zeby mi pieknie pachnialo. Niestety juz przekwitaja.... a bzy niestety w wazonie zaraz klapia.
      • yoma Re: Kwitną czeremchy 13.05.13, 14:29
        Ale za to konwalie się zaczęły :)
        • dorkasz1 Re: Kwitną czeremchy 13.05.13, 18:32
          No właśnie, a jak to z bzami jest? Czasem w wazonie klapią, a czasem nie. Od czego to zależy Droga Redakcjo???
          • se_nka0 Re: Kwitną czeremchy 13.05.13, 19:02
            Yoma - u mnie też konwalie zaczynają kwitnąć:) Idealnych warunków do rośnięcia nie mają, ale sobie poradziły.
            I róża się przyjęła:)
            • yoma Re: Kwitną czeremchy 14.05.13, 08:56
              Bym się zdziwiła, gdyby nie, bo to chwast. U mnie właśnie wyłazi w tym samym miejscu, z którego wydarłam tę twoją, więc możesz dostać drugą :) Dzięki za info, miło :)
              • szadoka Re: Kwitną czeremchy 14.05.13, 18:57
                ze chwast sie zgadzam ale z tym kwitnieniem nie bardzo. U| mnie glownie liscie chociaz w tym roku i tak kwiatow nad podziw duzo. Moze nawet jakis bukiecik sie uda uzbierac.

Ja teraz czekam na oliwnika, specjalnie jade jeden przystanek dalej do Otwocka bo rosnie przy stacji i pieknie pachnie... kupialbym sobie do ogrodu...
                • yoma Re: Kwitną czeremchy 14.05.13, 19:30
                  Jeśli to się rozmnaża przez sadzonki, to mogę ci urżnąć ze swojego.
          • yoma Re: Kwitną czeremchy 14.05.13, 08:58
            Dorkaszek, bogowie raczą wiedzieć. Nadarłam bzu, z jednego krzaka, w tej samej wodzie, w tym samym wazonie i pół klapnęło, a pół nie.

To był maaaaj! pachniała cała Radość smażonym, zielonym bzeeeem! Nie wiem dlaczego, ale zawsze wychodzi mi "smażony" :)
            • horpyna4 Re: Kwitną czeremchy 14.05.13, 09:34
              I słusznie tak wychodzi, bo bez się smaży. Wprawdzie nie lilak, tylko bez czarny. Konkretnie kwiaty, w cieście.

Tak więc "smażony bez" to jak najbardziej słuszne skojarzenie.
              • lellapolella Re: Kwitną czeremchy 14.05.13, 11:32
                Jak tu polubić czeremchy?
                Normalnie. Stan na dziś: kasztany jeszcze nie kwitną, konwalie w ściśniętych pąkach, czeremchy- szaleją. Proste jak drut:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka